Mobilna telefonija - Pojmovi

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Postovi: 4024
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Mobilna telefonija - Pojmovi

Post od IDzO »

1.) A-GPS - Assisted GPS
Pojedini mobilni telefoni imaju mogućnost pozicioniranja i navođenja uz pomoć GPS modula, bilo ugrađenog ili eksternog. A-GPS je sistem koji poboljšava performanse GPS-a, tj. bolje „hvatanje“ satelita za navođenje. Od velike je pomoći kada GPS modul ima poteškoće da uhvati radio signale koje emituju sateliti. NPR.: u gradovima zbog visokih zgrada dolazi do otežanog hvatanja signala i tu A-GPS olakšava posao.

2.) GPS – Navigacioni sistem
Ovo je sistem, koji uz pomoć satelita, vlasnicima GPS modula omogućava tačno pozicioniranje na Zemlji kao i pravilno navođenje do željene lokacije.

3.) Bluetooth – „blutut“ ili „plavi zub“
„Blutut“ je kratkodometna bežična tehnologija koja omogućava kreiranje ličnih mreža između uređaja (između dva mobilna telefona, telefona i kompjutera...).
Ova tehnologija omogućava da ostavite vaš mobilni telefon u džepu, a da telefonirate preko bežičnih slušalica. Takođe, poreko BT možete slati različite podatke (kontakte iz imenika, slke, muziku...) između uređaja koji su povezani ovom tehnologijom.

4.) A2DP - Advanced Audio Distribution Profile
A2DP je bluetooth profil (protokol) za prenos stereo zvuka (signala). Ako su slusalice u "headset modu" koristice "Headset profil" za prenos (mono) zvuka. NPR.: muzika se može „preneti“ sa mobilnog telefona na bežične slušalice koje mogu biti stereo, pošto A2DP podržava stereo zvuk.

5.) AAC - Advanced Audio Coding
AAC je muzički format isto kao i MP3 ali je noviji. AAC je napravljen da ima isti ili bolji kvalitet kada se poredi sa MP3 formatom, ali fajlovi ove vrste zauzimaju manje memorije u vašem uređaju. Novije i bolje verzije su AAC+ i AAC++.

6.) FM Transmitter
Omogućava da se muzika emituje sa mobilnog telefona na FM radio na definisanoj frekvenciji.

7.) RDS (Radio Data System)
RDS je standard za slanje manje količine informacija putem FM signala. RDS može da šalje informacije o numeri koja se trenutno pušta na radiju ili informacije o radio stanici koju slušate.

8.) Accelerometer – Akcelerometar
Akcelerometar strogo gledano meri samo ono što mu i ime kaže ubrzanje. Ono što je bitno znati je da je ubrzanje vektorska veličina, tako da se merenjem ubrzanja (usled pomeranja telefona+gravitaciono ubrzanje) može izračunati ugao neke zamišljene ose telefona u odnosu na zamišljnenu referentnu vertikalu. Detekcija drmanja, okretanja, itd se svodi na merenje ubrzanja. Uređaj sa akcelerometrom prepoznaje ugao u kojem se nalazi, a takođe meri pokrete kao što su rotacija, drmanje, preklapanje, okretanje. Pomoću ovog senzora moguće je igrati različite igrice ili upravljati nekim opcijama na vašem telefonu. NPR.: kada se telefon polegne, prilikom razgledanja galerije, prikaz na ekranu se isto tako premesti iz portretskog u „landscape“ (pejzaški) položaj.

9.) AMOLED - Active-Matrix OLED
AMOLED displej je takva vrsta displeja koja pored svakog piksela ima tranzistor koji omogućava bolje reagovanje displeja u realnom vremenu. Ovakva vrsta displeja omogućava prikazivanje bez kašnjenja i „cepkanja“ video sadržaja. Treba naglasiti da AMOLED displeji takođe koriste OLED (Organic Light-Emitting Diode), samo nanete na TFT matricu (Thin Film Transistor). OLED označava diode, a svi displeji koji koriste OLED su OLED displeji (uključujuči i AMOLED).

10.) OLED - Organic Light-Emitting Diode
OLED je takva vrsta displeja koja sadrži male čestice organskog polimera koji emituje svetlost kada se napaja električnom energijom. Ako se uporedi sa LCD displejom, OLED displej je tanji, lakši, svetliji, ima bolje uglove gledanja, troše manje energije, manji su troškovi proizvodnje.
Mana OLED ekrana je taj što im je slaba vidljivost na direktnoj sunčevoj svetlosti.

11.) Touch Screen – Ekran na dodir
Ekrani na dodir su takvi ekrani koji reaguju kada se njihova površina dodirne stilusom ili prstima. „Ubadanjem“ na određenu tačku na displeju aktiviraće se virtuelno dugme ili neka funkcija koja je prikazana na displeju.
Postoje dve vrste ekrana na dodir:
1.) Kapacitivni i
2.) Rezistivni

12.) Capacitive Touch – Kapacitivan ekrana na dodir
Kapacitivni TS se ponasa kao mreza kondenzatora, cija se kapacitvnost menja prilikom dodira ljudskog tela/koze. Naelektrisanje iz tih "kondenzatora" se "prazni" preko naseg tela sto se detektuje kao promena kapaciteta, odnosno dodir. Prednost je ta što reaguje samo na ljudski dodir pa se ne mora jako pritiskati, u odnosu na resistivni manje je osetljiv na ogrebotine, smatraju se dugotrajnijim i izdržljivijim od resistivnih ekrana na dodir.

13.) Resistive Touch Screen
Ovi ekrani na dodir reaguju na fizički pritisak. Za razliku od kapacitivnih, ova vrsta ekrana na dodir, reaguje kada se pritiska i stilusom i prstima. Prednost im je ta što je jeftina izrada, a nedostatak što su lošijeg kvaliteta u odnosu na kapacitivne ekrane tj. manja im je otpornost zbog korišćenja drugačijih materija za izradu.

14.) Form Factor – Forma izrade telefona
Mobilni telefoni se izrađuju u nekoliko različitih oblika, a ti oblici su:
1.) Bar (candy-bar ili block) – ovaj oblik je najčešće zastupljen oblik izrade mobilnih telefona. Ceo telefon je izrađen iz jednog dela tj. nema pokretnih delova.
2.) Clamshell (folder) – ovo su telefoni na preklop koji poseduju dva dela koji su međusobno povezani šarkom. Gornji deo najčešće sadrži displej i zvučnik za razgovor, dok donji deo sadrži tastaturu i mikrofon za razgovor.
3.) Flip – ovo su telefoni koji se smatraju miksom bar i clamshell oblika. Ovi modeli su uglavnom napravljeni iz jednog dela ali imaju vratanca koja se otvaraju, a ona prekrivaju tastaturu i/ili displej (npr.: Sony Z5).
4.) Slide – slajder telefoni su takvi telefoni koji su najčešće napravljeni iz dva dela gde je na gornjem delu pozicioniran veliki displej i zvučnik za razgovor, a na donjem delu se nalazi tastatura i mikrofon za razgovor.
5.) Swivel – ovaj oblik telefona je sličan slajder telefonu ali se drugačije otvara. Na gornjoj strani se nalazi displej i zvučnik za razgovor, a na donjoj strani je tastatura, mikrofon za razgovor i baterija (npr.: Nokia 7373).
Forme izrade telefona:
Slika

15.) Base Station – Bazna stanica
Bazna stanica je takva stanica koja bežičnim putem „komunicira“ sa mobilnim telefonima. Bazna stanica je stanica koja povezuje mobilne telefone sa mrežama operatera. Ove stanice pokrivaju određenu površinu sa bežičnom mrežom u kojoj će mobilni telefoni imati signal.

16.) EDGE - Enhanced Data for Global Evolution
Unapređena GSM/GPRS mreža koja ima brći prenos podataka u odnosu na GPRS. Ukoliko se u podešavanjima telfona postavi dual network EDGE mreža će se automatski uključivati ili isključivati u zavisnosti da li je EDGE dostupan.

17.) GPRS - General Packet Radio Service
Tehnologija koja omogućava razmenu podataka preko interneta tj. preko GSM mreže.

18.) GSM - Global System for Mobile Communication
GSM je 2G standard za mobilne mreže koji se koristi kao standard za mobilnu telefoniju. Definiše način na koji mobilni telefoni komuniciraju sa baznim stanicama.

19.) WCDMA - Wideband Code Division Multiple Access
WCDMA je 3G bežični standard koji funkcioniše na kanalima od 5MHz iz razgovor i za prenos podataka u mobilnoj tehnologiji.

20.) HSDPA - High-Speed Downlink Packet Access
HSDPA je nadogranjda WCDMA/UMTS mrežama. Udvostručuje mrežni kapacitet i povećava brzinu „skidanja“ podataka sa interneta.

21.) UMTS - Universal Mobile Telecommunications System
UTMS je jedna od 3G tehnologija, koja za svoju osnovu najcesce koristi W-CDMA interfejs. Cesto se UMTS i WCDMA koristi kao sinonimi mada strogo gledano to nisu. UTMS omogućava razmenu podataka brzinom od 2 megabita po sekundi, iako stvarne brzine mogu biti značajno niže usled ograničenja i mogućnosti mreže.

22.) HSUPA - High-Speed Uplink Packet Access
HSUPA je unapređena WCDMA/UMTS/HSDPA mreža koja omogućava razmenu podataka brzinom od 5,8 Mbit/s.

23.) RAM (Random-Access Memory) – RAM (memorija sa slučajnim pristupom) memorija
RAM ili operativna memorija, označava vrstu memorije koja je direktno adresibilna i njenom sadržaju se može pristupiti proizvoljnoj lokaciji, a ne samo redom (sekvencijalno, kao kod traka). Pod terminom „RAM“ se često smatraju memorije koje gube sadržaj po prestanku napajanja (npr. nasuprot ROM memorijama), ali to nije neophodno jer skraćenica „RAM“ jedino označava slobodu u redosledu pristupa.

24.) ROM (Read-Only Memory) – ROM memorija
ROM memorija je memorija koja se može samo "čitati". Osnovna odlika ove vrste memorije je da ne gubi sadržaj po nestanku napajanja, a nemogućnost njegovog menjanja je posledica tehničkih ograničenja i/ili potrebe za zaštitom sadržaja. ROM se obično upotrebljava za firmver - instrukcije i/ili podatke koje su potrebne uređaju odmah po uključivanju i/ili bez mogućnosti da se dodatno učitaju iz nekog drugog izvora (npr. sekundarne memorije).

25.) Memory card slot – Slot za memorijsku karticu
Ovaj „ulaz“ omogućava da se u mobilni telefon ubaci memorijska kartica pomoću koje proširujete raspoloživu memoriju.
Memorijske kartice dolaze u različitim kapacitetima i koriste se za skladištenje i transfer različitih podataka između kompatibilnih uređaja. Mobilni telefoni imaju različite mogućnosti podrške određenih kapaciteta, pa tako neki podržavaju memorijske kartice koje su 2, 4, 8, 16 ili 32 GB.
Najčešće korišćene memorijske kartice su:
1. microSD
2. microSDHC
3. MMC
4. MMCmobile
5. SD (Secure Digital)

Slika
SD card, miniSD card i microSD card

Slika
MMC

Slika
microSDHC

26.) Hot Swap - Hot-Swappable
„Hot swap“ je uključivanje ili isključivanje komponente u uređaju koji funkcioniše. NPR: telefon je uključen, a vi mu menjate memorijsku karticu, a pri tome ne morate ga isključivati.

27.) Hot Spot
Predstavlja tačku u kojoj postoji raspoloživa bežična mreža (Wi-Fi), na koju se može „nakačiti“ mobilnim telefonom koji poseduje WiFi komponentu.

28.) IMEI - International Mobile Equipment Identifier
IMEI je broj od 15 cifara koji jedinstveno identifikuje tehnički uređaj. IMEI se automatski šalje preko mobilne mreže ukoliko postoji takav zahtev od mobilnog operatera. Mobilni operater preko IMEI broja može naći telefon ukoliko je izgubljen ili ukraden.

29.) Mass Storage mode
Ovo je režim rada koji postoji kod novijih mobilnih telefona sa USB konekcijom. U ovom režimu omogućen je transfer podataka između kompjutera i mobilnog telefona, a da pri tome nisu potrebni posebni drajveri za povezivanje. U ovom režimu mobilni telefon se ponaša kao USB memorija.

30.) OTA – Over The Air
Predstavlja bežični transfer podataka koristeći mobilnu mrežu. Takođe, ukoliko postoji takva opcija, ovim se putem može i nadograditi softver u mobilnom telefonu.

31.) FOTA - Firmware Over The Air
Predstavlja mogućnost apdejta softvera preko mobilne mreže.

32.) Wi-Fi
WiFi je WLAN tehnologija. Omogućava bežičnu konekciju na kratkim rastojanjima između uređaja koji imaju mogućnost konektovanja na WiFi pristupne tačke. Postoji nekoliko varijanti, a najzastupljenija je 802.11b koja obezbeđuje brzine od 11 Mbps, 802.11g i 802.11a su mnogo brže.

33.) Auto-focus
Auto-fokus je vrsta fotografskog sočiva koji može prilagoditi distancu koja se fokusira. Auto-fokus najčešće „osigurava“ bolji kvalitet fotografija nego manuelni fokus. Negativna strana ovog sočiva je ta što kameri obično treba više vremena da izoštri željeni objekat koji se fotografiše.

34.) Digital Zoom – Digitalni zum
„Zoom“ je opcija koja postoji u kamerama i fotoaparatima, a omogućava da neki objekti budu prikazani uveličani tj. da ih približimo. Kamere na telefonima imaju opciju zumiranja, a to zumiranje je najčešće „Digitalni zum“ tj. „Digitalno zumiranje“.
Digitalno zumiranje radi na jedan od ova dva načina:
1. „Cropping“ – „Opsecanje“ – softver opseče sliku tako da subjekt koji slikamo izgleda veći na ekranu telefona. Ovako uslikani objekat nema više detalja od slike koja nije „kropovana“
2. „Stretching“ – „Rastezanje“ – ovaj metod je sličan „kropovanju“ ali ono rasteže deo koji se „kropovan“ na željenu rezoluciju. Pošto se rastezanje vrši preko algoritma, koji koristi informacije iz opsečene slike, dodatni detalji nisu vidljivi.

35.) Optical Zoom – Optički zum
Optički zum je zum koji je najviše zastupljen u digitalnim fotoaparatima, a manje je zastupljen u mobilnim telefonima. Ovaj zum omogućava da fotografisani objekti budu uveličani tj. bliži, a da se stvori takav efekat uveličavanja, kamera koristi set pokretnih optičkih sočiva, pa otuda i naziv „optički zum“.

36.) Megapixel – Megapiksel
Megapiksel je mera za milion piksela. Piksel potiče od reči „Pix“ što je skraćenica za „Picture“ (slika, fotografija) i reči „el“ koja je skraćenica od „element“. Piksel je najmanja informacija na slici. Ova veličina meri rezoluciju fotografije i fotografija koja ima više piksela ima više detalja.

37.) Xenon
Ovo je vrsta blica koja se najčešće nalazi na fotoaparatima i u telefonima koji su isključivo namenjeni fotografisanju tzv. „camera phones“. Xenon blic je jači i svetliji od LED bliceva, koji su najzastupljeniji kod mobilnih telefona.

38.) SAR - Specific Absorption Rate
Veličina kojom se meri stepen radijacije koju organizam „upije“ kada se koristi mobilni telefon. Gornja granica dozvoljenog zračenja u Evropi iznosi 2W/kg.

39.) Windows Mobile
WM je operativni sistem razvijen od strane korporacije Microsoft. Zasnovan je na Windows CE platformi.

40.) S60 - Series 60
S60 je platforma za „pametne“ telefone. Zasnovana je na Symbian operativnom sistemu.

41.) Android
Android je operativni sistem koji se nlazi u mobilnim telefonima. Ovaj operativni sistem je napravio Google, a sam sistem je zasnovan na Linux-u.

42.) iPhone OS
iPhone OS objasnjenje -> KLIK

43.) Hakovanje telefona
Korisnik koji je „haknuo“ svoj telefon ima pristup sistemskim fajlovima koje može da briše ili modifikuje, ima mogućnost instaliranja programa bez sertifikovanja, može da dodaje različite softverske „zakrpe“...
Tema za hakovanje Sybiana -> KLIK
Tema za „rutovanje“ Androida (Tattoo) -> KLIK
„Jailbreaking“ iPhone -> KLIK

44.) Flešovanje SE telefona
Ovde imate tutorijal kako da se odradi ceo postupak -> KLIK

45.) Apdejt softvera - Nokia
Ovde imate tutorijal kako da se odradi ceo postupak -> KLIK

46.) Alphanumeric keyboard - Alfanumerička tastatura
Alfanumerička tastatura je tastatura koja sadrži i slova (A-Z) i brojeve (0-9). U polje unosta teksta slova se unose pritiskanjem željenog tastera sa naznačenim slovima, a brojevi se unose tako što se duže drži taster sa željenim brojem.

47.) Half-QWERTY keyboard layout – Polu QWERTY tastatura
Ova vrsta tastature je slišna punoj QWERTY tastaturi. Razlika je ta što ova tastatura ima po dva slova na jednom tasteru. Raspored slova je isti kao i na punoj tastaturi ali su tasteri manji i ovakva tastatura je pogodnija za korišćenje jednom rukom.

48.) QWERTY keyboard layout – QWERTY tastatura
Ova vrsta tastature je takva vrsta gde svaki taster označava jedno slovo (isto kao i na kompjuterskim tastaturama). Ova vrsta tastature omogućava mnogo lakše i brže kucanje teksta, u odnosu na gore pomenute vrste, iako su tasteri mali i zbijeni.

49.) Predictive text – Predviđanje unosa teksta
Predviđanje teksta prilikom kucanja omogućava korisniku da kucanjem nekoliko slova tj. dela reči, „pozove“ sve moguće kombinacije reči koje se nalaze u rečniku telefona i da odabere željenu reč koju želi da unese. Ova opcija omogućava brže i lakše kucanje, a to je pogotovo vidljivo kada se kuca alfanumeričkom tastaturom gde se mora više puta kliknuti određeni taster da bi se ukucalo željeno slovo.

50.) PTT (Push-To-Talk)
Ovo je vid komunikacije koji funkcioniše kao voki-toki.
PTT je komunikacija koja, prilikom razgovora, može da šalje glas samo u jednom smeru. Kada osoba koristi PTT, potrebno je da se na telefonu drži dugme dok se priča i tada će se glas prenositi drugom sagovorniku. Kada prvi sagovornik završi svoje pričanje pusti dugme koje je držao i tada sagovornik može da odgovori. Odgovor se daje na isti način.
PTT treba da bude podržan od strane mobilnog operatera da bi dva korisnika mogli razgovarati.

51.) Stand-by time (battery life) – „Trajanje baterije baterije u stanju mirovanja“
Stand-by vreme trajanja baterije predstavlja najduže vreme trajanja baterije sa jednim punjenjem dok je telefon stalno na GSM mreži ali se ostale funkcije telefona ne koriste.

52.) Talk time (battery life) – „Trajanje baterija prilikom razgovora“
Trajanje baterije prilikom razgovora predstavlja period koliki može baterija „izgurati“ sa jednim punjenjem, a da se pri tome konstantno razgovara preko GSM mreže

53.) Open Handset Alliance™ (OHA) -> [url=http://www.openhandsetalliance.com/]KLIK[/b]
OHA je grupa koju sačianjavaju 71 kompanija koje su uz međusobnu saradnju ubrzali inovacije u mobilnoj tehnologiji. Takođe su korisnicima ponudili bogatije, jeftinije ali bolje mogućnosti uživanja u mobilnoj telefoniji. Zajedno su razvili Android™ platformu.


Edit 1:
Dodata slika.
Dodate stavke: iPhone OS, Hakovanje telefona, Flešovanje SE telefona i Apdejt softvera - Nokia.

Edit 2:
Dodate stavke: Alphanumeric keyboard, Half-QWERTY keyboard layout, QWERTY keyboard layout i Predictive text.

Edit 3:
Dodate stavke: Digital Zoom, Optical Zoom, Megapixel, RAM (Random-Access Memory), ROM (Read-Only Memory), Memory card slot, PTT (Push-To-Talk), RDS (Radio Data System), Stand-by time (battery life), Talk time (battery life) i Open Handset Alliance™ (OHA)
Poslednja izmena od IDzO u Ned, 06. Jun 2010. 00:29, izmenjeno 7 puta ukupno.

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Postovi: 4024
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Ukoliko forumasi misle da se treba nesto dodati, oduzeti, preformulisati slobodno napisite i bice dodato u prvoj poruci. Mislim da ce ove informacije makar malo pomoci novim ljubiteljima mobilnih tehnologija. 8)

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1713
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808
Lokacija: Niš

Post od jerkann »

Jos jedna pohvala za IDzO, -a, koji je po meni u zadnje vreme najvise doprineo ovom forumu, svojim veoma kvalitetnim postovima. sve pohvale za ovu temu.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Postovi: 4747
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20
Lokacija: Beograd

Post od tomas.hokenberi »

IDzO, sve pohvale za trud. Ipak imam par predloga za ispravke:

Objasnjenje za kapacitivni ekran nije sasvim tacno. Strogo gledano nije "elektricitet ljudskog tela" ono sto detektuje kapacitivni TS. Kapacitivni TS se ponasa kao mreza kondenzatora, cija se kapacitvnost menja prilikom dodira ljudskog tela/koze. Naelektrisanje iz tih "kondenzatora" se "prazni" preko naseg tela sto se detektuje kao promena kapaciteta, odnosno dodir.

A2DP - ne definise kojim se kvalitetom prenosi zvuk. A2DP je bluetooth profil (protokol) za prenos stereo zvuka (signala). Ako su slusalice u "headset modu" koristice "Headset profil" za prenos (mono) zvuka.

GSM - nije signal nego standard, odnosno jedan od standarda 2G mobilne telefonije.

Akcelerometar strogo gledano meri samo ono sto mu i ime kaze ubrzanje. Ono sto je bitno znati je da je ubrzanje vektorska velicina, tako da se merenjem ubrzanja (usled pomeranja telefona+gravitaciono ubrzanje) moze izracunati ugao neke zamisljene ose telefona u odnosu na zamisljneni referentnu vertikalu. Detekcija drmanja, okretanja, itd se svodi na merenje ubrzanje.

AMOLED - Treba naglasiti da AMOLED displeji takodje koriste OLED (Organic Light-Emitting Diode), samo nanete na TFT matricu (Thin Film Transistor). OLED oznacava diode, a svi displeji koji koriste OLED su OLED displeji (ukljucjucu i AMOLED).

UMTS: je jedna od 3G tehnologija, koja za svoju osnovu najcesce koristi W-CDMA interfejs. (Cesto se UMTS i WCDMA koristi kao sinonimi mada strogo gledano to nisu).
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Vlada Zem
Expert
Expert
Postovi: 3380
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9
Lokacija: Zemun

Post od Vlada Zem »

IDzO, bravo, ovo je tema koju je forum trebao odavno da ima ;)
U vezi capacitive ekrana, ja sam sigurno vise puta ovde navodio slicno objasnjenje (pogresno shvatajuci) ali je tomas.h.to pravilno objasnio u 1 drugoj temi, i to je tako, provodnik a ne emitor.
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Postovi: 4024
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Hvala drugari! :D
Poslednja izmena od IDzO u Sub, 05. Jun 2010. 13:58, izmenjeno 1 put ukupno.

Vlada Zem
Expert
Expert
Postovi: 3380
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9
Lokacija: Zemun

Post od Vlada Zem »

Samo vi kao moderatori strogo kontrolisite temu, i napravite je stvarno korisnom, editujte/azurirajte prvi post - napravite ga "ultimativnim" i vremenom brisite ovakve postove da sve ne "ode" u 2-3 itd strane ;)
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Postovi: 4024
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Vlada Zem, trudićemo se da ovu temu održimo u životu pravilnim definisianjem pojmova, a to svakako može biti korisno novim korisnicima mobilnih telefona.

Dodao sam sliku i još 3 stavke i editovao sam objašnjenja na koje je tomas.hokenberi skrenuo pažnju.

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1934
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD
Lokacija: Nis

Post od dimi89 »

IDzO, svaka cast !

P.S. Mozda ste trebal i odmah da zakljucate temu da ne bi bilo suvisnih komentara a i da ne kvare izgled posta 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

antec
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1397
Pridružio se: Pet, 11. Jul 2008. 03:32
:: LG G Flex 2

Post od antec »

Ako zakljucaju temu nista od sugestija, bolje je da se redovno brisu suvisni postovi. Usput, IDzO, u temi za Android root objasnjen je postupak iskljucivo za rut Tattoo-a, mozda ne bi bilo lose naglasiti. Tut se sastoji iz 3 dela od kojih su prva dva univerzalna ja bih rekao (Drajveri, Goldcard). Super tema, moram da te pohvalim :wink:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Postovi: 11662
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Lokacija: Subotica
Kontakt:

Post od miodrage »

IDzO, sugradjanin, prvo svaka cast za trud. Drugo, da pohvalim temu, jer je zaista korisna, cak i meni koji uglavnom vladam svim ovim terminima. Ali moram da dodam jednu malu zamerku, nista strasno, naime, mnogi ovde spominju da ce ovo da bude dobro za nove korisnike mobilne telefonije (ima i takvih?) Mislim da danas skoro vec svaka shusha ima mobilni telefon koji zna da koristi vishe ili manje. Mislim da je ovo namenjeno pre svega za ljude koji zelel da unaprede svoje znanje o mobilnim telefonima, kao i da se upuste u ove vode na nekom vishem nivou od prostog slanja poruka i razgovora.
Ako treba nekih objasnjenja konkretno za iPhone, tu sam :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Postovi: 15735
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

miodrage, pa i ja mislim da je ovo prevashodno za nove heavy usere koji zele da nauce vise o terminima.Ja sam se interesovao i saznavao ove termine cim sam i prvi put cuo za njih. :wink:
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Postovi: 4024
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Drugari, hvala na pohvalama! :D
dimi89, necu zakljucati temu, da bi clanovi mogli izneti misljenje sta bi se trebalo jos dodati i da li je potrebno jos detaljnije pojasniti neke pojmove. ;)
antec, bice naglaseno da je to objasnjenje za Tattoo.
miodrage, zemljace, ako mislis da ima neka informacija oko iPhonea koja se treba dodati ti je napisi pa cu je ubaciti. ;) Posto nisam upoznat sa iPhone OS-om i pojmovima mozda je potrebno nesto dopisati.

Temu sam prvenstveno zamislio kao temu koja ce biti informativnog karaktera i da moze biti od pomoci i pocetnicima i iskusnijim korisnicima posto su obuhvaceni pojmovi sa kojima se obe grupe korisnika skoro svakodnevno susrecu.

Miškoni
Administrator
Administrator
Postovi: 4096
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6
Lokacija: Beograd

Post od Miškoni »

IDzO, pozajmi nam malo tvog entuzijazma! :wink: :)
Super si ovo odradio, mada ima još stvarčica za ispravljanje i dopunu, što ćemo lagano i raditi kad se ukaže potreba. :)

Vlada Zem
Expert
Expert
Postovi: 3380
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9
Lokacija: Zemun

Post od Vlada Zem »

U stavci 34, "Android", pomenite i OHA podrsku (Open Handset Allience) bez koje bi Android mogao samo da "duvka" ;)
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Postovi: 4024
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Dodate su nove stavke: Digital Zoom, Optical Zoom, Megapixel, RAM (Random-Access Memory), ROM (Read-Only Memory), Memory card slot, PTT (Push-To-Talk), RDS (Radio Data System), Stand-by time (battery life), Talk time (battery life) i Open Handset Alliance™ (OHA)

Pozdrav! :)

z10
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Postovi: 88
Pridružio se: Uto, 20. Apr 2010. 18:00

Post od z10 »

Svaka cast za trud . Ovo je stvarno za svaku pohvalu. Sve na jednom mestu.Kompletan info za sve one koji zele da znaju vise .

damazz
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Postovi: 31
Pridružio se: Pet, 04. Jul 2008. 05:14

Post od damazz »

posto je IDzO napisao kako je dozvoljeno pitati za pojasnjenje nekih pojmova, mene konkretno interesuje PTT. koja je tacno njegova prednost u odnosu na normalno pricanje i kako se naplacuje? ako se ne naplacuje onda je super, ali sta se danas jos ne placa :P

inace svaka cast za temu
super bambi za IDzO :D

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Postovi: 4024
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Pod brojem 50. mozes naci objasnjenje o PTT-u, ali posto kod nas taj vid komunikacije nije moguc (operateri ga ne podrzavaju) onda se ne zna koje su cene za ovu uslugu.

damazz
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Postovi: 31
Pridružio se: Pet, 04. Jul 2008. 05:14

Post od damazz »

da, procitao sam to, al mi nije bilo jasno kako se naplacuje.. pretpostavljam da se naplacuje nesto manje jer nije logicno pricati tako kada moze da se neko nazove.. mada, zavisi kome sta odgovara

Odgovori