Ja sam najvishe zbog te nemogucnosti da odmah vidim koliko me odredjeni razgovor ili poslati sms kosta , kod post paida , i odustao i ugasio broj . Pricali smo i ranije milion puta o tome . Zapad to ima maltene od pocetka uvodjenja mobilne telefonije i to je od pocetka toliko normalno tamo , samo se nashe "mudre" glave od provajdera pravili "naivni" sve do sada .
Ali priznajem , da mi mobilni treba "kao 'lebac" i da pricam dosta svakog dana , morao bih da uzmem post paid sigurno . I to verovatno neku tarifu najvecu gde se dobija najvise "besplatnih" minuta . Ovako mi za sada odgovara sto posto . Pre paid je zakon za onog ko ne zeli nikakvu obavezu , osim jedne obavezujuce dopune na svakih 6 meseci ili 9 , zavisi od operatera i od kartice .
Tako da
miodrage, proceni sam koliko imash nameru da pricas i koliko ti bas treba mobilni i sam ces znati da li ti se isplati . Ja nekako post paid najvishe vezujem za pricanje i zbog toga bi jedino i uzeo da mi treba bas dosta razgovora svakog meseca ( naravno nikakva obaveza u vezi telefona , to nikako ) . A sve ostale dodatne usluge tipa interneta , ne bih trosio na post paidu . Osim ako se dobije nesto "besplatnih" megabajta ili slicno .
Jos nashi operateri imaju lufta , da tako kazem , u smislu uvodjenja novih tarifa i jos dosta caka moze sa zapada da se pokupi , ali vidim da sve po malo dodaju i to na "kasicicu" jer im nije svrha da brzo uvedu sve novine , nego sve po malo da bi stalno bili "inovativni" ( citaj da bi se stalno zaradjivalo na novim i novim uslugama ) .
Znam da je Srbija u krizi i da ce verovatno 2009.-a da bude teska , ali ne shvatam , posto je ovo tema u vezi uvodjenja tarifiranja na 30 sekundi , zasto ovakve i slicne stvari moraju da se dese ? Razmisljam , da nam krene bas tesko i da se , na primer priblizimo hiper inflaciji iz '93-e i '95-e , da li bi uveli zaokruzivanje mozda na 5 minuta ?

Mislim , logika takvog biznisa je po meni skroz nebulozna i to " moj stomak i glava ne mogu da svare nikako" , da kako je veca kriza - sve poskupljuje . Ko onda kupuje robu , koliki promet se pravi itd. ? Zar nije bolje da tada sve pojeftinjuje , pa da se bar nesto proda , a ne obrunto ? Nisam ekonomista ali ovo mi zdrav razum govori .