3G u SCG

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

hmm,da se i ja ubacim...

Kao prvo,lichno mishljenje,bash me briga za te original fonove,milim coleo bih i da mi imamo takove original fonove,ali odgvaraju mi ovi skidani i iz trece ruke zato shto ih jako chesto menjam!!!

Tako da mi je svejedno,za tih par meseci shto cu ga nositi ne daje mi se bash 300 evra vishe!!!

A svaki "skidani sa mreze" telefon mi je okej sluzio do sada tako da...

Mislim to je dobro jer neki ljudi jedan fon koriste vishe godina,ali nava fanovima mobilnih koji ih menjaju chesto mislim da je svejedno...

Ispravite me ako mislite da greshim.... :oops: 8)

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Da, mislim da si u pravu. Mada dobro sluze ako se koriste i do 1-2, a s'obzirom na nas standard, dobro je sto ima i takvih telefona, pa ''ko voli-nek' izvoli'' :|

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

Dextere, savrsheno si u pravu, ali tebi bi bash kao fan-u mobilne telefonije bilo u interesu da te ni jedna od dve moguce klase prodavaca (
1. Legalisti -6630 -600eura
2. Muljare -6630 -200eura (dok radi radi kad, zakuca policija :dry: )
ne budu u prilici da nastave da te varaju i kradu. Da li si svesan da je "Recomended price" Nokie za 6680 u JUNU 350 eura !!! ovde ti za vece pare (lichno otvarao) prodaju 6680 bez RAKE recivera !!! kako NE BI mogao da prima signale iz 3G mreze (pa time i iz EQID-a 3G-a) !!!
1. Ono zbog cega sam zapoceo raspravu je praksa nashih prodavaca na nam prodaju "rog za svecu" tj. da nam prodaju telefone koji (kada se sve sabere) ne odgovaraju specifikaciji (npr. nisu stvarno 3G !!!).
2. 300 eura razlike za "original" ne da nije realno nego je jednostravno BEZOBRAZNO. Da li postoji i jedna tacha zemljine kugle na kojoj ti placash originalni telefon vishe nego shto on na "legalnim" mestima koshta u SCG.
3. Za sve koji me kritikuju. Moja 6630-ica je kupljena u Italiji. Placena je (tada) 350 eura + 25 eura kao nadoknada za raskid ugovora sa TIM-om !!!. I sve lepo i legalno. Probana u 3G. Radi u 3G. Jedva odvojih devojku od 3G-a kada smo se vracali. :lol:
4. Ja ne propagiram originalne telefone, nego "kukam" zbog chinjenice da nasha "mobilna praksa" vec godinama trpi zbog nepostojanja legalnih distributera mobilnih telefona kod kojih bi (verujte) cene bile svetske. Shto bi zanachilo da bi za istu cenu (po kojoj sada dobijamo "krnje" telefone) kupovali potpun proizvod (sa kompletnom dodatnom opreme, garancijom, originalnom baterijom). :dry:

gajic_ivan
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 04. Avg 2004. 01:22
:: iPhone 7 Plus
Kontakt:

Post od gajic_ivan »

Koliko sam razumeo ako kod nas kupis mobilni telefon puci ces gde god pokusas da ga kupis, jel tako? Nego, koliko je 1kn? 10 din? Ako je tako, Nokia 7710 u Hrvatskoj kod ovlascenog distributera kosta kao i kod nas "divljak". Jos kad bih imao nekog preko da mi to nabavi... 8)
make. believe

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

gajic_ivan napisao:Koliko sam razumeo ako kod nas kupis mobilni telefon puci ces gde god pokusas da ga kupis, jel tako? Nego, koliko je 1kn? 10 din? Ako je tako, Nokia 7710 u Hrvatskoj kod ovlascenog distributera kosta kao i kod nas "divljak". Jos kad bih imao nekog preko da mi to nabavi... 8)
1. Ne bilo koji mobilni, samo 3G koji zbog navedenih zashtitnih metoda ne moze (barem za sada) sa de uspeshno skine sa mreze.
2. 10 eura je priblizno 70-75 kuna, chime je telefon josh jeftiniji !!! Plus, gore pomenuta (7710-ka) nije da u pochetku nije imala problema (touch screen je malo "vileneo", prvobitni firmware nije bio bash zadovoljavajuci ...) shto kada imash ovlashchenog ditributera uopshte nije bio problem. Kod distributera, garancija, hvala lepo - molim lepo i kraj. Ovde bi najverovatnije rekli da ga nisi pazio ili da nisi "pravilno formirao bateriju" i "suvishe cheprkao po software-u" !!!
3. Za kraj jedna paralela. Da vam se "na ulici" prodaje DivX po 200 din. a u prodavnici mozete da kupite DVD istog filma po 250 din. shta bi bio vash izbor ? A iz Ivanovog post-a vidimo da je razlika u ceni (ekvivalentirano) bash tolika.

mitar
Banned
Pridružio se: Ned, 23. Jan 2005. 15:45
Kontakt:

Post od mitar »

pa naravno da je uvek najbolje kupiti original telefone jer hem su bolji i hem ako ti je neka greska vratis ga i uzmes drugi,ali ovde kod mene tip koji mi je prodao 6680 donio mi ga je iz italije(tim)u original pakovanju sa svom dodatnom opremom koja postoji za taj fon.e sad ja uopste ne bih dao 700 evra za priginalan 6680 kad ga mogu uzet skoro istog za 400 evra.(nadam se da i vi delite moje misljenje
The Bloody Alboz

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

mitar napisao:pa naravno da je uvek najbolje kupiti original telefone jer hem su bolji i hem ako ti je neka greska vratis ga i uzmes drugi,ali ovde kod mene tip koji mi je prodao 6680 donio mi ga je iz italije(tim)u original pakovanju sa svom dodatnom opremom koja postoji za taj fon.e sad ja uopste ne bih dao 700 evra za priginalan 6680 kad ga mogu uzet skoro istog za 400 evra.(nadam se da i vi delite moje misljenje
Mnogo puta sam ovo reako ali nije mi teshko da ponovim:
1. Ovde ne govorimo (barem ja ne govorim) o originalnim telefonima, nego o telefonima koji nisu "budzeni" od strane gomile "struchnjaka" pa samim time vishe ne odgovaraju svojoj specifikaciji. To "skoro istog" je daleko od realnosti. Nedostaje mu OSNOVNA stvar nije 3G !!! To shto si (kao i ja) imao srece pa je tvoja "ratna sprava" nije "budzena" kod nekog genijalca je tvoja (a i moja) sreca. Kada zagusti platish raskid ugovora i sve je uredu. Nesrecnici koji su vec natrcali na 3G mrezu (vidi dole) kao da su vec bacili i tih 400 eura.
2. Cene o kojima prichash predstavljaju drugi kraj spektra bezobraznosti domacih prodavaca. Ljudi znaju "za jadac" vezan za EQID cime smatraju da cesh kad-tad morati da dodjesh kod njih po 3G uredjaj (ako zelish da radi) pa ma koliko da ga zacene. E tu ne da greshe nego greshe "masno". Dodje li nam treci provider i/ili dodje do nekog oblika dokapitalizacije i/ili privatizacije neke od postojecih mreza, ne da ce da "pohrle" strani predstavnici da prodaju originale ima da "tuku ko nece".
3. Ni ja ne bih dao 700 eura !!! Zato shto (kao shto sam rekao) telefon NIGDE ne koshta vishe od 375 eura (400 ako je u mrezi pa morash da platish nadoknadu za raskid ugovora). Ove nashe "legalistichke" pljachkashe ne racunam. Za 700 eura mogu Rayan Air-om da odem do Rima i nazad, platim jednodnevni provod i kupim telefon u ovlashcenoj radnji. :lol: :lol: :lol: :lol: Mitre ako ti je chovek doneo telefon iz Italije "skochi" na sajt TIM-a, mislim da i dalje ima opcija za raskid ugovora (manje muke i strepnje, veruj mi).
4. Moja "ne realna", "crna" i "fantasticha" predvidjanja su se nazalost ostvarila u praksi. Sony Ericsson V800 mog ortaka ("uspeshno skinut" sa Vodafona) se "zakucao" u Londonu. Poslata mu je poruka da kontaktira najblizeg predstavnika Vodafona u cilju preregistracije kartice, raskida ugovora ili pomoci "poshto je ustanovljeno da je na telefonu doshlo do kvara". Pa posle ja unosim paniku ...

mitar
Banned
Kontakt:

Post od mitar »

problem je sto ja nisam toliko strucan u tome i ne razumem se mnogo.mozes li ti to uradis za mene da ti dam ja sve potrebne podatke za fon pa mi ti raskini ugovor sa tim-om
The Bloody Alboz

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

mitar napisao:problem je sto ja nisam toliko strucan u tome i ne razumem se mnogo.mozes li ti to uradis za mene da ti dam ja sve potrebne podatke za fon pa mi ti raskini ugovor sa tim-om
Morash sam poshto:
1. naplata (nekih 20 eura) ide sms-om sa tvog telefona.
2. potreban ti je seriski broj telefona (*#06# u startnom meniju kao da zovesh) Ovo (uzgred) nikom drugom nemoj davati - ode kredit !!!

mitar
Banned
Kontakt:

Post od mitar »

da l ita naplata ide putem negog ziro racuna ili preko neceg drugog i koji je broj da posaljem njima sms
The Bloody Alboz

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Pazi, nije nishta hitno. Bitno je da ti niko nije "brljao" po telefonu. Kada se nakane da kod nas montiraju 3G ti kod svog providera pa se sa njim objasni. Samo bez panike. Znash koji problem moze da nastane, znash kako da ga reshish. Samo polako. Kada se reshim ovih rokova videcu shta mogu da uradim. A i lako ti se moze dogoditi da ugovor istekne dok mi docekamo 3G :lol: :lol: :lol: Shto me cini dodatno frustriranim: neko ti brlja po telefonu koji odlicho radi (chak shta vishe onesposobljava ti najbitnije opcije) - zato shto ne moze da ti ga proda jer je "pao iz kamiona" ili je dobijen praktichno za dz. ali pod preduslovima :x

mitar
Banned
Kontakt:

Post od mitar »

adobro u svakom slucaju hvala ti na pomoci bas me je bila zavladala panika.u svakom slucaju mislim da je garancija gd dana posto fon kosta 300 evra iako je skinut sa mreze a ne daje se besplatno kao sto se neki daju
The Bloody Alboz

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Mitre nisi me shvatio. Ako ti je doshao u TIM pakovanju onda on nije skidan sa mreze. Pogledaj objashnjenje razlike koje sam dao u prethodnim post-ovima.

mitar
Banned
Kontakt:

Post od mitar »

a znaci da ce meni raditi normalino 3g kada bude uspostavljen.to znaci da necu imati problema.pozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
The Bloody Alboz

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Post od stefank »

Au sto se raspisaste. :|
Inace, meni 3g nikako nije najbitnija opcija... Ako je neki telefon koji si ti otvorio i bio osiromashen za taj chip, shta li je vec, nebitno, jel mora da znaci da su svi? :uhuh:
Gorance, sto ispljuva ove nase pa to je strasno. :blinky:
Prvo, ja nisam imao problem ni sa jednim kupljenim telefonom odje. Drugo, telefoni u inostranstvu nisu jeftiniji uopste, nego MNOGO skuplji! (osim preko mreze naravno) Pa evo recimo, Samsung D500 je cak i u Albaniji 410-420e, bar bio prije mozda 2 mjeseca kad je kod nas bio 330e! A ja sam recimo moj uzeo kod nas za 330e, sa full packom i originalnom kutijom, nije skidan s mreze nikakve!
Da ne pricam o cijenama Nokia u i u Italiji, kad sam ushao u Nokia shop tamo kad sam bio... :wacko: :shock:
I dako zavrsimo vise s ovom raspravom... :dry:

Shibby
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pet, 27. Maj 2005. 14:11

Post od Shibby »

Mene konkretno zanima da li se isplati uzeti 6630 kod nas, za nekih 300e, skidan sa TIM mreze,
bez odjavljivanja. Da li ce raditi 3G, MMS, GPRS, e-mail...

Jasan odgovor sa da ili ne. :|
Ја пуштам да ме свако спаси, хоћу ја да спасим њих..

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Shibby, Ako ti stigne u pakovanju TIM-a i NIKO NIJE PETLJAO po njemu DA radice ti MMS. GPRS, email itd. U momentu uspostavljanja usluge 3G-a kod nas postoja ce dva sluchaja:
1. Ugovor za taj aparat je istekao kod TIM-a. Tada ubacish domacu U-SIM karticu i "vozi" (neshto shto ti nece raditi ako ti je neki genijalac petljao po "spravi")
2. Ugovor nije istekao. Visoka je verovatnoca da ce se telefon "zakucati" u GSM-u i /ili biti onesposobljen od EQID-a. U tom sluchaju ti negine odjavljivanje i preregistracija u nekoj domacoj mrezi. Procitaj i post koji cu napisati veceras kako bih zavrshio sa ovom golgotu (vec 3 nedelje "ja u klin ostali u plocu"). Izgleda da nikada necu biti profa na ETF-u, loshe objashnjavam. :cry:

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Stefank, ajmo redom. Dobar deo postova na ovom i slichnim forumima se bavi bash problemima pri "skidanju sa mreze": gubljenju opcija, porukama: Service not ..., service is ... i not posible to ..., ako si ti imao srece sa telefonima i ja sam takodje ali to nije ono o cemu ja pricam.
1. Ono shto se kod nas radi, radilo je, i radice za sve GSM APARATE. Sobzirom da ljudi imaju problem sa razlikovanjem pojmova ponovicu GSM APARATE ne 3G komunikacione uredjaje. Uzmesh iz inostranstva (jest, malo udarena kutija poshto je "ispala iz kamiona" ali shta je tu je) promenish IMEI broj. Dekodirash, flashujesh - i milina. Od pojave 3G stvari se menjaju (objasnio sam kako u vishe post-ova).
2. TO VISHE NE RADI i nece raditi jedan jako dug vremenski period, tj. barem dok ne budemo imali 3G mrezu na kojoj ce onaj ko dekodira znati da je uspeshno uradio posao. Medjutim kako se nikome ne kolje "zlatna koka" odluchili su se za MBS (metod brutalne sile). Povadi sve shto ce da ga identifikuje EQID-u i nadaj se da 3G nece skoro (ili makar nece pre isteka garancije) kako ne bi morali da menjaju aparate koje su tako iskasapili. Jedini komentar koji mogu da dam je JEL DA DA JE BLJAK ?.
3. U postovima koristim 4 klase telefona:
A. Originalni telefon i/ili telefon. Originalna kutija, kompletna oprema, kompletiran software. kupljen u inostranstvu (ili su vam odrali kozu u nekoj od nashih "legalistichkih" radnji).
B. Telefon pod ugovorom. TIM, VODAFON, O2 "Blagodetima" uspeshne saradnje izmedju proizvodjacha i velikih provider-a deo software-a je ubachen i/ili promenjen od strane operatora - chitaj blokirane su neke opcije (pominjao sam blokiranje ischitavanja stanja u mrezi). Ovakav telefon mora da se odjavi da bi se koristio u mrezi koja nije "matichna". Kada se odjavi (ili kada ugovor istekne - 2-5 godina) postaje
C. Telefon koji je BIO pod ugovorom. Moze se koristiti u bilo kojoj mrezi. Jedina mana je shto su software-ske modifikacije optimizovane za upotrebu u matichnoj mrezi (u najvecem broju sluchajeva to je samo par linkova koje treba obrisati mada VODAFON ima "kakanu" naviku da blokira ring-tonove koji nisu sa njihovog site-a !!!).
D. "Kasapljen" telefon. Telefoni kupljeni i/ili dobijeni uz paket usluga (klasa B) Kako oni "vrishte" za matichnom mrezom, a prosta zamena U-SIM kartice SIM karticom domaceg operatera ne radi, kao ni promena IMEI broja, primenjuje se "mala" intervencija na software-u i hardware-u aparata (opisao je u prethodnim postovima). Posle nje telefon radi u okviru GSM mreze sa svim njenim pridodatim servisima (MMS, SMS, email, WAP itd.) Ali je po pitanju 3G-a MRTAV.
Ono shto sam sve vreme zagovarao nije kupovina telefona iz klase A (nikome ne moram da crtam da je to, budimo blagi skupo) nego da je kupovina telefona iz klase B vishe nego dobro reshenje (odnos cena kvalitet), prevedete ga odjavom u klasu C i sve je u redu. Ono protiv chega sam se bunio je praksa da preko 75% 3G uredjaja kod nas pripada klasi D i zbog "malog tehnichkog detalja" da se niko nije potrudio da gore pomenute telefone odjavi u matichnoj mrezi (jer pobogu on vec 10 godina dekodira telefone i ovaj ce lako...).

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Kako su pocela da mi stizu vec i preteci e-mailovi oblika :"Shta ti mali ***** ***** ***** ***** ja vec 10 godina dekodiram telefone, a ti si nashao da mi solish pamet i minirash posao, shta me briga da li 3G radi ili ne radi ......." Ovo ce biti moj poslednji post na forumu, barem za neko vreme. Bilo mi je drago, nadam se da vas nisam udavio, i da sam uspeo da vam pojasnim problem koji nastupa.

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Molim moderatora da obrishe moj prethodni post poshto izgleda da neko od mojih "velikih" drugara ima malo morbidan smisao za humor :x :x :x :x :x :x

Zaključana tema