Ma pusti, to za mrtvaka je odredio neki ludac.

A za nastavke -i i -ovi, fora je u sledećem: nastavak -i je stariji (arhaičniji, ranije nastao) od ovog drugog, tako da su pre par desetina generacija naši čukun-preci verovatno govorili "tigri, sloni", ukoliko su znali za postojanje tih oblika života.
Nastavak -ovi se javio kasnije i u velikom broju slučajeva (uglavnom novih reči) zamenio nastavak -i, ali se sačuvao u nekim starim rečima, posebno onima koje se upotrebljavaju (izgovaraju) bukvalno svakodnevno. Zato su ljudi ostali ljudi, a ne ljudovi.
Početkom moderne etape evolucije srpskog jezika (od prvih decenija XX veka, pa naovamo), stari nastavak -i opet dobija na frekventnosti upravo iz onog razloga koji sam ranije naveo (kako dve vrste reči sa različitim značenjima ne bi imale isti oblik) i zato uglavnom preovladava u većini reči koje su se u jeziku pojavile od tog vremena, pa se tako danas voze kamioni i nose telefoni, a ne kamionovi i telefonovi.
Odatle i Ajfoni, a ne Ajfonovi.
_-_-_-_-_-_-_
Ali, da mi moderacija ne **** strinu zbog ofiranja, evo i mog mišljenja o Miodragovom planu da kupi Xr: prvo ga vidi i pročačkaj negde uživo, pa onda odluči da li je za tebe. Ne sumnjam da će raditi lepo i dobro, koliko i drugi ovogodišnji Ajfoni, ali ja lično ne bih mogao da svarim onolike ivice, a da ne dobijem napad klaustrofobije. Osim toga, iako sam (od same najave Xr-a bio) siguran da mu je ekran odličan, kao i na svakom Ajfonu, uostalom, ne znam da li bih mogao da se, posle Lumijinog odličnog 2K AMOLED-a naviknem na 828p (to što je IPS ne bi mi bio problem, verovatno, znajući koliko su raniji Ajfoni imali dobar IPS) jer na ovom Noutu na kome kucam jasno primetim razliku između 720p i 1080p - iako ne primećujem razliku između 1080p i 2K.
Tako da bih ja prvo uživo video to čudo i čačkao ga (ako mogu) par sati, da vidim 'oće li mi odgovarati, pa tek onda zaključivao o kupovini.