WP 8.1 - generalna diskusija

Pravila foruma
Windows deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AsusHTCLGNokiaMotorolaSamsungSony Ericsson
Odgovori
miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Re: WP 8.1 - generalna diskusija

Post od miodrage »

Ala ste tendeciozni, win mobile i wp nemaju veze jedan sa drugim. Dokle to vise da ponavljam? Win mobile je nazalost propao projekat, WP je sasvim novi proizvod, i tek treba da se pokaze i dokaze. Otprilike je tamo gde su bili i iOS i Android u ovo vreme njihovog razvoja. Nadalje, WP8 se ne sme gledati kao nastavak WP7 jer to ni u kom slucaju nije, ova 2 sistema, iako vizuelno slicna se razlikuju kao dupe i oko, ukratko kao symbian 8 i 9.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Challenge
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 11. Jun 2013. 16:06
:: BlackBerry Z30
:: Nokia E72

Post od Challenge »

Ljudi, ne vredi voditi tu prepirku šta je bolje, WP ili Android, jer je to rasprava bez kraja i pobednika. Ljubitelji fotografije znaju da postoji slična rasprava izmedju poklonika Nikona i onih koji vole Canon. Pogotovo je besmisleno da o WP raspravljaju oni koji ga ne koriste.

alphablue597
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 15. Feb 2012. 13:38
:: Nokia Lumia 520

Post od alphablue597 »

Ja sam imao Android i wp,i kazem da je wp bolji,tu nema price.Jedina mana su aplikacije,medjutim kojom brzinom pristizu,ni to vise nece biti problem.
Elem, nokia danas izbacila aplikaciju za obradu video snimaka
http://www.windowsphone.com/en-us/store ... ignin=true
,medjutim kod mene nece da radi,izbacuje me.Pokusao sam da restartujem tel,menjao region,nista.Kakav je slucaj kod vas?

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 21. Apr 2013. 10:26
:: LG Leon LTE

Post od Coni »

Ja sam imao android i wp i kazem da je android bolji.

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

miodrage, ajde probaj malo da barataš činjenicama, pa da onda diskutujemo ko razumni ljudi, a ne da se bavimo demagogijom koja nema veze realnošću.
miodrage napisao:....pricamo usko o srpskom, a ne svetskom trzistu.
Nemamo statističkih podataka za srpsko tržište, kao što ih imamo za svetsko gde je uzorak neuporedivo veći, pa su i statistički podaci daleko precizniji. To je najbolji pokazatelj šta se dešava sa kojim OS.
miodrage napisao:....Ja bih najvise voleo da vidim sta bi se desavalo da d sutra operatori ukinu Android uredjaje, i sledecih 2 god bude samo WP, garantujem da ce WP imati ogroman udeo, mozda i preko 40% sto je normalno kad nemas a,ternativu.
Pa nije se ni Android izborio za ovu poziciju tako što su nekim dekretom ukinuti svi ostali OS. Android je krenuo od nule kada je Symbian držao više od 50% tržišta, iOS skoro 15%, RIM oko 20%, a WM blizu 10%. Android je uspeo da se dokaže čak i u tako jakoj konkurenciji, a to nije slučajno.
miodrage napisao:...WP je sasvim novi proizvod, i tek treba da se pokaze i dokaze. Otprilike je tamo gde su bili i iOS i Android u ovo vreme njihovog razvoja.
Ovo nije tačno što si napisao, čak i kada bi posmatrali samo WP8 koji je stigao u jesen 2012. godine, a zauzima svega 4% globalnog tržišta.

Ako pogledaš u grafikon koji sam ti postavio na prethodnoj strani, videćeš da je iOS posle 18 meseci od svog pojavljivanja već osvojio 12% tržišta, dok je Android u prvih 18 meseci zauzeo više od 15%. Dakle, 18 meseci je sasvim dovoljno da neki OS pokaže svoj potencijal ukoliko ga ima.

Iz ovih podataka se lako može izvući zaključak da WP8 potrošači jednostavno nisu prihvatili, o čemu svedoči svega 4% market shera i na onom grafikonu ravna (ko daska) kriva tržišnog rasta. To je jasno i Microsoftu, pa sad povlači očajničke poteze kako bi umanjio štetu. Jedino se ti još uvek nečemu nadaš.
Poslednja izmena od 1808 u Sre, 09. Jul 2014. 20:58, izmenjeno 1 put ukupno.

Zile995
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 19. Mar 2014. 10:27
:: Xiaomi Redmi Note 4X
:: HTC M8 | Galaxy SII

Re: Одг: WP 8.1 - generalna diskusija

Post od Zile995 »

Ae neka neko napravi novu temu za ovakve dislusije... Bilo bi super:D
ROM: Stock Asia WWE 5.0.1, Sense 6.0
Kernek: Stock 3.4.0

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Jedno je imati proboj na trziste gladno novina, a drugo na prezasiceno trziste. Tendenciozno plasiras poluinformacije.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

Što win mobile i wp nemaju veze jedan sa drugim? Sve se račina. Gde su gubili vreme sve te godine? I sada to nema veze, to se ne računa, a izgubili tolike godine i lovu. Nisu ništa uspeli, morali da shebu nokia na kraju.

Nisi realan. Android je počeo kada su svi znali za nokia. Nokia je zakon i ništa više. Još gore, android se pojavio na samsungu koga je većina mrzela zbog debilnog menija, onda na htc koji ovde nije bio poznat... i na tom tržišti se izborio? Android se izborio i oteo svoj deo kolača, postavio domaći zadatak ostalima. Takođe i apple, mada je apple već bio jak brend, ljudi bi kupili svakako njihovu spravicu...

I sada tržište nije gladno novina? Imaš gige i mege u telefonu, jače specifikacije od pc, a neiskorišćeno. Stvarno nisi realan.
Ako tržište nije gladno novina, što je M$ uopšte ulazio u ovu igru velikih igrača ako nema novine? Čime je mislio da se izbori kod potrošača? Čime da ih privuče? Šta god da je mislio loše je mislio, ne samo to, nego se precenio debelo.

Lično bih voleo da wp nešto uradi, da ispeglaju OS, čak i da budi najbolji, nemam ništa protiv. Ali oni trenutno ne mogu ni jedan hebeni update da puste, najavli update a onda čekajte par meseci, pa samsung je munja za njihov update. Neka pogledaju kako to radi apple, ili google za svoju liniju uređaja nexus (M$ je nokia, tako da je realno porediti google i nexus, a ne sa samsung itd.).

Challenge
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 11. Jun 2013. 16:06
:: BlackBerry Z30
:: Nokia E72

Post od Challenge »

Otvorite temu: Android vs WP, jer ovu ćete upropastiti beskrajnim raspravama. Ili, preselite raspravu na neku android temu. Imam tri android telefona i dva WP, od kojih je po jedan u problemu, pa ne idem na android teme da gnjavim ljude pričom kako njihov sistem ne valja. A ovde o WP diskutuje masa vlasnika isključivo android telefona. A, osim toga, ovo je tema o nečemu drugom.

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Coni »

Android je uspeo jer je iPhone bio nedostupan velikom broju ljudi, tu prazninu je popunio, iako je bio nedovrsen inferioran proizvod. Slusali su korisnike, zajednica modera ga je unapredila i to je to. Koji moderi ce unaprediti wp? Drugo, slusam prosecne korisnike, ortake, pacijente na fakultetu koji vole da pricaju, oca, majku, prolaznike u poslovnicama operatera, cimera...nece ljudi tiles! MS je probao nesto novo, drugacije, i meni je taj sistem odlican, i dao bih mu sansu da bih probao nesto drugacije a i zbog hrabrosti da uvedu tako nesto. Trece, MS je stvarno spor. Mora to brze. Neka sibnu vise taj update svima. Objektivno, 8.1 je odlican sistem i ne znam sta bi nekom falilo. Ima finu personalizaciju, IE je bolji (bolja obrada stranica i prikaz, moze da sacuva fajlove), pa i taj famozni fajl menadzer (jer je najbitnije prebaciti sliku iz SAVED u WALLPAPERS folder :)), itd. Ali nema sanse, narod zna da je android zakon i to je to. Samo da stignu jeftini aparati i promenice se to, valjda ce se promeniti percepcija "galaxy po svaku cenu". Ne mislim na vas ovde svakako vec na gorepomenute.

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

Challenge napisao:Otvorite temu: Android vs WP, jer ovu ćete upropastiti beskrajnim raspravama....
Tema je generalna diskusija o WP8, što podrazumeva i njegovu poziciju na tržištu u odnosu na konkurenciju. Zašto bi onda otvarali novu temu, kada je diskusija u skladu sa naslovom teme?
miodrage napisao:Jedno je imati proboj na trziste gladno novina, a drugo na prezasiceno trziste. Tendenciozno plasiras poluinformacije.
Već smo konstatovali da je Microsoft na ovo tržište doneo svoje OS mnogo pre iOS-a i Androida. Pa zašto onda nisu napravili proboj na tom tržištu gladnom inovacija kada im niko nije smetao. Imali su najbolju polaznu poziciju jer su na tome radili pre svih drugih, ali su ozbiljniji rezultati ipak izostali. I ti sada njihov neuspeh pravdaš prezasićenim tržištem? Neće biti da je tako.
Coni napisao:Android je uspeo jer je iPhone bio nedostupan velikom broju ljudi, tu prazninu je popunio, iako je bio nedovrsen inferioran proizvod.
Ako misliš tako, evo i tebe pitam zašto onda Microsof nije iskoristio tu prazninu sa svojim OS (Windows Mobile) koji su prvi put predstavili još 2003. godine i unapređivali sve do 2010. Da su imali kreativnosti i znanja, do sada su mogli da dominiraju tržištem smart telefona.
Coni napisao:...nece ljudi tiles!
E ovo je jedan od glavnih razloga zašto WP8 nije uspeo, mada ih ima još dosta. Možda se takav interfejs nekima sviđa, ali se većini to ne dopada. Ako se ne pogodi ukus većine, onda neće biti ni nekih značajnijih rezultata na tržištu.

Zbog takvog (sličnog) interfejsa korisnici odbijaju da prihvate i Windows 8 za PC, koji po statističkim podacima zauzima tek nekih 8% tržišta, dok Winows 7 koristi preko 35%, a XP koji je ostao bez softverske podrške MS-a još uvek koristi oko 26%. Sve je jasno, ako ima ko da razume.

alphablue597
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 15. Feb 2012. 13:38
:: Nokia Lumia 520

Post od alphablue597 »

Jedan od razloga sto wp nije popularniji je marketing.Gotovo da se windows telefoni ne reklamiraju;svaki drugi tekst o telefonima je ili iPhone ili Samsung galaxy i tu je greska MS-a,ali to ne znaci da je malo zastupljen jer je los OS...

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Vidjao sam u americkim serijama gde glumci vecinom koriste lumie. Eto marketinga. :-D
P.s. Ja stvarno ne vidim koja je svrha ovakve rasprave. Da nam kazete da wp ne valja, da je propao ili ce propasti? Nije mi jasno kakve koristi imaju clanovi koji posecuju ovu temu.

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Coni »

1808 napisao:Ako misliš tako, evo i tebe pitam zašto onda Microsof nije iskoristio tu prazninu sa svojim OS (Windows Mobile) koji su prvi put predstavili još 2003. godine i unapređivali sve do 2010. Da su imali kreativnosti i znanja, do sada su mogli da dominiraju tržištem smart telefona.
Za sve si u pravu. Odavno se bave time ali nisi imali viziju. Apple je to imao - popularni smart. Smart koji nece biti rezervisan za japije i gikove. Smart za prst, ne olovcicu. Smart za decu, babu, dedu, poslovne korisnike, moderne i uspesne. Za sve. Smart sa lepim i sarenim a ne sitnim i ruznim. Smart koji je prelep i sa futuristickim dizajnom, a ne kao tadasnja groblja. MS nije imao sluh za trziste, on je pravio dektop u malom. Cao zdravo. Posle su se setili ali bilo je kasno. I neki pogresni potezi u startu - mogli su da odmah ubace funkcije koje imaju konkurenti, ne, bolje je spora evolucija. Google android koristi kao promociju svojih usluga, a MS je do skoro naplacivao koriscenje SVOG sistema. Znaci neko hoce da pravi telefon sa njihovim sistemom, njihovim LIVE nalogom, da promovise MS i jos da njima plati za to? Ali evo sad su se opametili, dobro, proslo je samo nekoliko godina.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Kako kakvu korist imaju ljudi koji posećuju? Pa ovde (na forumu) razmenjujemo informacije koje su bitne kako sadašnjim tako i eventualnim budućim korisnicima. Ako ih ne bi razmenjivali onda se gubi poenta postojanja foruma. Nešto sasvim drugo je to da li se informacije, činjenice, nekome sviđaju ili ne.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Challenge je u pravu. Tema se zove WP 8.1 - generalna diskusija.

Poslednjih ne znam koliko postova se diskutuje o tome koliko je Android superioran, i koliko je Microsoft uradio ovo ili ono. Gde je tu ono što je u naslovu teme?

I još samo da kažem da mi je izuzetno mrsko ponašanje pojedinih članova, u stilu "ja kad kažem da niko ne voli WP i da je Android po meni zakon, onda je to ok. Ali kad neko isto uradi za WP, onda je on ovo i ono".

Ljudi, prihvatite činjenicu da nas ima koji mislimo da je WP bolji i smisleniji od Androida, i ako vam se to ne dopada, idite i igrajte se sa ROMovima i overclockovanjem negde drugde, a nas ostavite na miru, koji želimo da posećujemo ovaj podforum. Ima nas koji smo digli ruke od večitog budženja i clockovanja i modovanja i puvanja kako imamo 29437473829392 aplikacija, a realno ih koristimo 10. Možda se to nekima od vas ne sviđa, ali to je realno vaš problem.

Eto, ne volim ni ja Android više, i nervira me Google, i užasan mi je dizajn onih leđa na Note 3 i S5, pa ne dolazim u Android podforum da svima to nabijam na nos i divanim o tome kako su svi koji misle drugačije od mene retardi.

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Coni »

I mene nervira google. Zato sam na androidu odstranio sve njihovo. Ima i drugih prodavnica, nije gmail jedini, itd, itd. Jbg, neke aplikacije ne rade bez play frameworka ali ono sto koristim radi. To sa romovima ne pije vodu jer ne moras to da radis. Moras ako je interfejs bagovit ili tezak pa gusi uredjaj. Zato samo cist, ogoljen android kao u Nexusu i Motorolama (pa i raznim kinezima) bolji od svega. Minimalizam i brzina. Jeste off ali kad vec pricao nisam mogao da izdrzim. Sto se wp tice, zadovoljan sam sasvim, sistem je sve zreliji i sve radi out of the box i tu sije galaksije i jeftne androide. Ne vredi, ne moze A5 i adreno 200 da rade kako treba, ne moze. Kao plus, aplikacije su lepse (myTube, trackrunner, 6tag npr.). Kao minus, izbacili facebook integraciju u konverzacijama a smatram da je to bilo j**** dobro resenje.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Coni, ja sam više mislio na činjenicu da jako malo Android fanova koje znam prčkaju po ROMovima zato što im nešto realno treba, već je to više u stilu "vidi šta može, daj da probam, daj da nalepim ove ikonice i ovaj meni da mi izgleda ovako, daj da kloknem procesor, itd.". A svi znamo da je ljudi kojima je zaista potreban neki takav ekstrem jako malo.

Ja lično sam se uz WP, pogotovo sa 8.1, tako lepo opustio od tih priča koji je procesor, koliko RAMa, koji GPU...jednostavno mi sve super radi out of the box, sviđa mi se izgled, i imam sve što mi je potrebno.

WP mi je u 9 meseci zakucao jednom, nedavno, i to mojom krivicom. Za Android to nikako ne mogu da kažem, a imao sam i jeftine, i midrange i top of the line uređaje.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Ok. Ocigledno razlicito gledamo na to sta je bitno a sta ne. Meni je potpuno nebitno sta je bilo pre deset godina i ko je kada poceo da razvija svoj os. Bitno mi je gde su danas i eventualno gde ce biti za godinu dve. Kao sto su ostali vec rekli ova rasprava nema veze sa temom i slazem se sa njima da treba otvoriti posebnu temu android vs wp.

open-mind
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 20. Okt 2013. 19:32
:: Samsung Galaxy S4

Post od open-mind »

Vidim maloprije lumiu 930 u radnji. Uzmem u ruke malo da procackam, onako, fin na izgled. Otkljucam, udjem u kameru da vidim kakve slike pravi. Slikam jednu, vidim ukljucen blic, iskljucim ga posto dovoljno svjetla ima, hem je dan u radnji dovoljno osvjetljenja. Opalim sliku, blic se ponovo pali. Wtf?? Doduse ne tako jako kao kad je upaljen, ono ne zablica više puta, ali prije samog slikanja tj dok fokusira (koje traje dooobrih par sekundi) blic je upaljen cijelo vrijeme. I neko mi kaze da je to zreo os. Mislim zaista, debilizmu nikad kraja.
Da napomenem da je to bilo isključivo sa upaljenim i iskljucenim blicom, bez auto moda.
I jos nešto sto se aplikacija, neko je spomenuo dropbox, najbolji primjer. Pa je li ga ko pokušao koristit?? I upload slika vise od jedne? I onda kazu ima aplikacija. Ima al u k... kad ne funkcionisu. Kao ni viber i bruku jos aplikacija. I kazu 45 od 50 najpopularnijih. A funkcionalnih mozda 5-10.

Odgovori