Да ли се Nokia диже из мртвих?

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Re: Да ли се Nokia диже из мртвих?

Post od 1808 »

miodrage napisao:....Nokia verovatno nece napraviti nikakav bum,.....
To je ono što ti priželjkuješ, ali na tvoju žalost prodavaće već za godinu dana mnogo više uređaja od Microsofta. :D

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2016. 16:36
:: Xiaomi Mi 9 lite
:: Huawei p10 lite

Post od TosaNS »

Duhovito ..... Nema šta

... Ako budu u rangu Alcatela biće dobro za početak ...

Soilent Green is People
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

Pa taman je i bilo vreme da 1808 uskoči sa duhovitom opaskom. :)

Sent from mTalk on Windows 10 phone

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Kineski proizvodjaci su na toj listi visoko pozicionirani pre svega jer prodaju najvise telefona u Kini, verovatno se dobro kotiraju i u Indiji i mozda nekim okolnim zemljama. Kina i Indija cine skoro pa polovinu svetske populacije ali to ne znaci da su ti brendovi renomirani. Da bi neka marka bila renomirana i da bi kao takva imala pravnu zastitu mora da ispunjava nekoliko uslova a jedan od njih je da je 70-80% stanovnistva prepoznaje i da je izuzetno cenjena kod potrosaca. Za xiaomi sigurno nije culo 70% ljudi u Srbiji niti za to ime vezuju poseban kvalitet, za Nokiu jesu. Mogu da se kladim da je isto stanje i u drugim zemljama Evrope, Americi... Drugi kinezi, osim Huaweia su jos slabiji. Tako da ovi kinezi sigurno nisu renomirani za razliku od Nokie.

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Post od Joxy »

Proizvodjacima je bitno da im se telefoni prodaju u sto vecim kolicinama, Nokia makar sad na pocetku nece moci da pridje ni nekim manje poznatim kineskim proizvodjacima a kamoli gore navedenim.
Niko im nije kriv sto je kinesko trziste najvece i sto tamo obaraju rekorde, prvo tu pa onda se sire i na ostatak sveta. Xiaomi koliko znam tek planira da izadje na trziste SAD-a a i u Evropi nije u potpunosti rasprostranjen.
Tako da se ponovo ne bih slozio sa tim, postoje brendovi iz Kine koji su itekako renomirani.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

staff, Prvo sto ce biti konfuzno kada izadje Nokia je kako ces prosecnim korisnicima koji ne prate vesti objasniti da to vise nije Lumija vec "nova" Nokia, koja je bila ugasena, pa sad ponovo postoji itd. Vecina nece znati ni sta kupuje, da li je to novi kinez ili je I dalje MS.
Festina lente.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Ali zato su u Evropi i Americi davno zaboravili Nokiju, još dok smo mi Nokije još kupovali. Dakle, jedni odavno kupuju druge jeftine telefone, a drugi još od davnijih dana kupuju druge skuplje telefone. A čini mi se da Nokia može da ima bolju prođu u Indiji nego u tim bogatim zemljama, oni imaju svežije sećanje na Nokiju.

Da je Nokia tim ljudima iz bogatijih zemalja nešto značila ne bi ni propala. Ali džaba pričati - dobro će proći samo ako ponude dobar proizvod u odnosu baš cenu. Neće im niko gledati kroz prste. A ko hoće kvalitetno, oni sad imaju iPhone.

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2016. 16:36
:: Xiaomi Mi 9 lite
:: Huawei p10 lite

Post od TosaNS »

Mislim da ta teorija o poznatim markama kao što je nokia i da im je samim tim i zagarantovan uspeh ne stoji, jednostavno iz razloga što su kineske marke huawei i mi telefoni dovoljno dugo već prisutne na tržištu i već su se nametnule kao jako ozbiljni i kvalitetni igrači, to znači da nisu samo sedeli nego su radili i unapređivali svoje modele, kažem voleo bih da nokia uspe u nameri da pokrene ponovo svoj brend u svetu smartfona ali ima tu jedno veliko ALI.

Soilent Green is People
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

fannY
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 01. Jun 2009. 21:31
:: Redmi Note 7

Post od fannY »

Ne vidim sto je lose da za pocetak krenu sa slabijom prodajom recimo kao OnePlus. Nek izbacuju dva modela godisnje i to bi bilo super. :)

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Da, to sa dva modela, pa i koji model više, što da ne.

bata bogdan
Banned
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE

Post od bata bogdan »

Sve zavisi sta ce da naprave za odredjenu sumu novca.... Ako bilo koji telefon bude preko 500e, slobodno nek zatvore radnju :)
Mada, ja sam mišljenja da će teško da se probiju na tržište...

Ako sam Lud, Nisam Blesav :)
Huawei

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od staff »

Joxy napisao: Niko im nije kriv sto je kinesko trziste najvece i sto tamo obaraju rekorde, prvo tu pa onda se sire i na ostatak sveta. Xiaomi koliko znam tek planira da izadje na trziste SAD-a a i u Evropi nije u potpunosti rasprostranjen.
Tako da se ponovo ne bih slozio sa tim, postoje brendovi iz Kine koji su itekako renomirani.
Kako može proizvođač koji je nastao pre 6god da postane renomiran u svetu a nije ni izašao na tržišta van Kine? To nije renomiran brend, čak je i Apolo rekao u prethodnim postovima da stavljaju kamere koje nisu na nivou vodećih proizvodjača već su 3 koplja iza. Eto koliko su renomirani, već se pročulo da njihove kamere nisu na nivou ostalih proizvođača. Jel se sećate kad je pre nekoliko meseci na forumu buktao pravi rat između ljubitelja Huaweia i onih drugih, kada su se vodile rasprave kako se preporučuje samo Samsung a Huawei ne...

Drugo, ja nigde nisam rekao da će Nokia prodaviti telefone samo zbog imena, naprotiv, rekao sam će prodaviti samo ako cena bude pristupačna i ako ne budu bili alavi i naplaćivali svoje ime. Telefoni sa potpuno istim specifikacijama i izgledom, jedan sa nazivom Nokia a drugi sa nazivom Xiaomi ili Elephone, LeTv... jedan pored drugog. Koji biste vi izabrali?

@Apolo prosečni korisnici koji ne prate vesti ni ne znaju da Nokia nije proizvodila telefone. :D

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Joxy »

Kakve sada veze ima kamera sa temom o Nokiji? Koliko kosta flegsip telefon jedne kineske kompanije a koliko neke nekineske? Kinezi pucaju na nize cene uz isti ili slican hardver kao ostali. "Taj" Xiaomi je itekako postao renomiran brend bez obzira kada je nastao, kao i Huawei, kao i Lenovo itd, iako je tacno da su oni ranije nastali i taj Xiaomi ne proizvodi samo telefone vec i tablete, laptopove, televizore, svu mogucu opremu.
Ali nije to tema sada, tema je Nokia i ako dosta ljudi navija da se sto pre vrate u sam vrh trzista to ce biti jako tesko, posebno pored ovakve danasnje konkurencije.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od staff »

Ima veze sa tim što ti tvrdiš da je Xiaomi renomiran brend a već se pročulo da im kamere nisu u rangu sa vodećim modelima. Stalno se mešaju babe i žabe. Broj prodatih telefona ne znači da je taj proizvođač renomiran.

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Joxy »

Ne razumem sta je merilo za to da li je neki proizvodjac renomiran ili ne?
Sony ima losije kamere od konkurencije a snabdeva 90% trzista tim istim kamerama. Da li to znaci da oni nisu renomirani brend? Prosto mi nije jasno, ako se razlog za to navodi kamera onda stvarno...

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od staff »

Već sam pisao šta je merilo da li je neka marka renomirana ili nije i to važi za bilo koju oblast privrede, ne samo za mobilne telefone.

Ovo su uslovi koji su potrebni da bi neka marka(žig) bila zaštićena kao renomirana:
-da je originalan, da je jedinstven na tržištu, da ga prepoznaje 70-80% stanovništva, da je izuzetno cenjen kod potrošača

Kameru sam pomenuo samo iz razloga jer sam hteo da pokažem kakvo mišljenje imaju ljudi generalno o kineskim telefonima i to oni koji znaju za njih, odnosno koliko su cenjeni.

Ja nemam ništa protiv Xiaomija, čak šta više razmatram da uzmem redmi 3s prime jer mi je note previše veliki.

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Joxy »

Pa dobro to je tvoje misljenje, postujem naravno.
Mozda Xiaomi nije renomiran brend jos uvek, kao recimo Samsung, Apple, Sony, ali streme ka tome i tek su 6 godina na trzistu, ima za njih vremena kao i za sve ostale koji su se u trku ukljucili skorije, razumem sta hoces da kazes.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

staff napisao:Jel se sećate kad je pre nekoliko meseci na forumu buktao pravi rat između ljubitelja Huaweia i onih drugih, kada su se vodile rasprave kako se preporučuje samo Samsung a Huawei ne...
Sećam se, a seća se i bata bogdan, jer tako je u mogućnosti. :lol: :lol:
staff napisao:@Apolo prosečni korisnici koji ne prate vesti ni ne znaju da Nokia nije proizvodila telefone. :D
Tačno. Morao sam da objašnjavam ljudima da nema više Nokije i da ih je kupio (i uništio) MS, kao i da će tek u 2017. opet početi nešto da rade s telefonima.

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

Apolo napisao:staff, Prvo sto ce biti konfuzno kada izadje Nokia je kako ces prosecnim korisnicima koji ne prate vesti objasniti da to vise nije Lumija vec "nova" Nokia,...
Objasniće se u jednoj rečenici. To više nije ona Nokia sa windowsom koju skoro niko nije hteo da kupi, već Nokia sa pravim androidom koji se traži. U tome je glavna prednost nove Nokie, koliko god nekima to bilo teško da shvate.
Poslednja izmena od znemanja u Pon, 10. Okt 2016. 10:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Rezlog: Uklonjene neprimerene reči

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Jel si ti kupio onu Nokiju X kad su se pojavile, tj. neku od njih?

Odgovori