Hoce li biti T-Mobile-a u Srbiji

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35

Post od skeptichni chicha »

OK aj malo pogledaj kako funkcioniše ta čudna zverka zvana berza :wink:
Dakle ti ili prodaješ nekome (bilo neki dil bilo tender kao u slučaju Mobtela) ili izlaziš javno na berzu gde svako može da trguje tvojim akcijama.....

Drugo glupavo je porediti JAT sa NIS-om koji je profitabilan ili Telekomom koji je još profitabilniji ali za razliku od NIS-a ne zahteva dvaput više para da bi se doveo u pristojan nivo.....
Telekom je od navedenih kompanija najbolja roba kao što je to uostalom bio i Mobtel.....
Uz to NIS je posebna priča, mislim Kosovo na stranu ali ako ćemo da dobijemo gasovod/naftovod ili slično ja bi ga lično i džabe dao za takvo nešto.... no dosta off topic-a

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

Pa ja ne poredim NIS ili JAT sa Telekomom, samo kazem da bi najbolje bilo (za sva preduzeca) da se ponude na berzi ili na tenderu i prodaju onome koji najvise ponudi. Tako je bilo sa Mobtelom pa je drzava uzela lepe pare. Inace, imali smo slucaj da se drzava dogovorila unapred sa Austrijancima oko dodele trece licence za Mobilkom, pa se niko vise nije pojavio na tenderu i drzava je dobila tek jedan evro vise od ponude, a moglo je mnogo vise. Ko zna, da nije bilo tako, mozda bismo danas imali Vodafone, Orange, T-Mobile ili nekog drugog operatera umesto jadnog VIP-a.
Ovako, ostaje da se MTS privatizuje. Samo se nadam da drzava nece ponovo da pravi pogresne dilove i obezvredi Telekom koji nam puno znaci.

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan

Aleksaboy napisao:..., samo kazem da bi najbolje bilo (za sva preduzeca) da se ponude na berzi ili na tenderu i prodaju onome koji najvise ponudi....
Ne ne ne nismo se razumeli IMHO za Telekom (a i za korisnike) je najbolje da postane preduzeće čijim se akcijama javno trguje na berzi nikakvi dilovi, tenderi ili slični oblici prodaje "strateškom partneru" ..... Doduše prilično sam skeptičan da će tavko nešto svarno i da naprave mislim da smao tvrde pazar...

Što se naše vajne treće licence tiče pa veliki igrači se nisu baš nešto otimali za to tržište pa smo dobili Vodafonovog mlađeg partnera za trećeg operatera... no ne znam što svi sad kukaju ni četvrti a ni deseti ne bi ništa promenio suviše smo mi sitni....

geza
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Uto, 01. Feb 2005. 11:24
:: Moto G5
Kontakt:

Post od geza »

„Dojče telekom“ najviše zainteresovan za „Telekom“
Za kupovinu „Telekoma Srbija“ najviše je zainteresovan „Dojče telekom“, jer preko grčke OTE već učestvuje u kapitalu srpske kompanije sa pet procenata, rekao je predsednik sindikata „Telekoma“ Miroslav Joskimović. On je rekao da sindikat nema ništa protiv ulaska „Dojče telekoma“ u „Telekom Srbija“, ali kao manjinskog a ne kao većinskog vlasnika.

Joksimović je naveo da postoje ideje da se 20 odsto kapitala „Telekoma Srbija“ iznese na berzu i proda putem inicijalne javne ponude, što nije dobro rešenje jer će na taj način onaj ko planira da kupi najveću srpsku telekomunikacionu kompaniju moći lako da sakupi 51 odsto akcija. „Ako neko kupi 20 odsto akcija, lako će od građana koji imaju 15 odsto, i zaposlenih i penzionera u ‘Telekomu’ u čijem je posedu od osam do 10 odsto akcija, da sakupi tih 51 odsto. A ‘Dojče telekomu’ je još lakše jer već poseduje negde oko 4,8 odsto akcija ‘Telekoma’“, objasnio je on. Joksimović je naglasio da „Telekom Srbija“, u poređenju sa telekomunikacionim operaterima u regionu, ima potencijala za rast i da bi zbog toga bilo dobro da u narednih godina ostane u državnom vlasništvu kako bi deo profita koji kompanija zarađuje ostao u zemlji, a ne da se iznosi van Srbije. „Oko 20 odsto kapitala naše kompanije vredi na tržištu između 600 i 800 miliona evra, što je naš jednogodišnji prihod“, naveo je kao primer uspešnog poslovanja „Telekoma“ Joksimović i dodao da su procene da bi kupac „Telekoma Srbija“ zahvaljujući profitu koji ostvaruje ta firma za četiri godine isplatio eventualnu kupovinu 51 odsto akcija.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=54411#end

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Da o tome sam ja pricao ranije i protivio sam se privatizaciji Telekoma. Eto lepo su opisani razlozi, mada sam iste ja vec navodio. E sad, cuo sam na televiziji nedavno izjavu jednog ministra, gde covek kaze da nas EU uslovljava da privatizaciju privedemo kraju i da sve prodamo. Tu se misli na JAT, NIS, EPS..... i Telekom.

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Bezveze, skroz, odrace nas novi operater, ukinuce sve tarife u uvesce svoje...
Mozda bude i telenor povoljniji... :smutny: :unsure: :blinky: :o

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Aleksaboy, pa sta je nas briga za EU? Mislim, da se ne razumemo pogresno, ja jesam za evropske integracije, ali prvo da mi rascistimo nashe medjusobne rachune. Znachi, uvesti ponovo smrtnu kaznu, uvesti zatvorske kazne od vishe od 40 godina, i dati kazne tipa 2-3 dozivotne... Jer ako se ubistvo, i svirepo visestruko ubistvo isto kaznjavaju, onda to i nema nekog smisla. Jeste da je EU protiv ovoga, ali mi sa ovakvim problemima, i sljamom u nashem drustvu i nemamo tamo sta da trazimo. Isto vazi i za mobilne komunikacije. Ta drustva, pa i njihovi operateri su izuzetno uredjeni, svi korisnici tacno znaju sta placaju, i vazno im je da znaju gde je svaki njihov eurocent otisao. E kad to dodje i kod nas, mislim kao mentalna svest gradjana (ja cu tada verovatno imati dugu belu bradu, ako uospte i budem ziv), e onda cemo moci da prichamo i o prodaji Telekoma i sl. i uredjenju nasih telekomunikacija itd.
Pa u kojoj se jos zemlji placa TV pretplata na drzavnu televiziju putem strunog rachuna?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Da se razumemo, ne radi se ovde o tome da li smo ja i ti miodrage za ili protiv evropskih integracija. Ova drzava generalno ide u tom smeru i to je realnost. E pa posto zelimo da udjemo u EU, moramo i da ispunimo njihove uslove i standarde. Jedan od uslova je i zavrsetak privatizacije sto podrazumeva i privatizaciju Telekoma (pored drugih firmi koje sam naveo). I nema tu hocu-necu, jednostavno moras pre ili kasnije to da uradis ako zelis da udjes u EU. O tome retko ko se usudjuje da govori jer se nikome ne prodaje preduzece koje tako dobro zaradjuje ali da tako mora biti - cini se da mora.
A sto se tice zakona i kazni, je se zalazem za ponovno uvodjenje "Dusanovog zakonika". Samo zakonik takve surovosti i pravicnosti moze da dovede ovu naciju u red.
Poslednja izmena od Aleksaboy u Sre, 27. Avg 2008. 04:27, izmenjeno 1 put ukupno.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Aleksaboy, da li si ti svestan sta si upravo ovde napisao?! Ko tebi daje za pravo da govoris kome treba da se sudi kad, pretpostavljam, nisi ni advokat, ni tuzilac a po najmanje sudija?! Zasto mislis da na ovom forumu nema ljudi iz tih branshi? To sto je neko advokat, sudija, politicar i ta polovina medicinskog osoblja ne mora pod obavezno da znaci da je korumpiran. Jeste, ja kao advokat zivim na nesreci ovog naroda ali ja to glasno i kazem, ne stidim se toga jer smo mi Srbi takav narod da sve volimo da resavamo preko ovih istitucija a ja nikad nisam primio mito jer postoji tarifa po kojoj radim. Ako ides tom tvojom logikom, onda bi trebao da navedes sve profesije koje postoje jer sam ja prosle godine "podmazao" coveka iz EPS-a da bih dobio saglasnost da uvucem struju u kucu, pre 2 godine sam to uradio i u Vodovodu... Ta lista je prilicno duga i moram da ragujem ovako jer to sto se neko bavi zanatom kojim se bavi ne znaci da je los ili korumpiran covek. Na kraju krajeva i ti ces se baviti time cime ces se baviti kad zavrsis fax i sad bih ja ili bilo ko drugi trebao da kaze da tebe treba obesiti ili nabiti na kolac... E taj primitivni pogled i plitko razmisljanje nas je dovelo do ovoga do cega nas je dovelo... Izvinjavam se na ovom off-u ali sam morao da reagujem...

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan

geza napisao:
Joksimović je naveo da postoje ideje da se 20 odsto kapitala „Telekoma Srbija“ iznese na berzu i proda putem inicijalne javne ponude, što nije dobro rešenje jer će na taj način onaj ko planira da kupi najveću srpsku telekomunikacionu kompaniju moći lako da sakupi 51 odsto akcija....
'em ti naše sindikalne aktiviste i nisu za bolje nego da nabavljaju polutke i zimnicu :uhuh:

Pa ako se deo akcija ponudi na berzi to ne znači da se mora izneti preko 50% posto.... a i onome ko hoće da kupi telekom mnoooooooogo je lakše da ćušne kintu ministru, nešto manju kintu generalnom itd itd dok ne stigne do one mrvice koju će da ćušne sindikalcu-bukaču i da završi posao sa mnogo manje para i mnogo brže i lakše.....
Nisam potpuno siguran ali mislim da ne postoji ni jedna uspešna kompanija kalibra navedenih javnih preduzeća a da nije public na berzi....Ni jedan od glavnih igrača u telkomunikacijama nije privatan sve su public kompanije.....

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Ok, Azimuth, obrisacu svoju zadnju recenicu u prethodnom postu i izvinjavam se svima koje je taj moj stav pogodio. Ali verujte mi imam dobrih razloga za to. Poslacu ti Azimuth, objasnjenje putem privatne poruke.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Aleksaboy, 'bes mi sve, ja se slazem sa tobom.
Sorry svima ako ovaj stav pogadja, ali neke se stvari moraju do kraja odraditi. Ako Amerika i kina mogu da imaju smrtnu kaznu, sto i mi ne bi mogli... barem jos par godina, potom kad istrebimo sljam, e onda mozemo i da je ukinemo, dok se ne ukaze potreba za ponovno uvodjenje :D
Jednostavno, takav smo narod, divalj, necivilizovan, u velikom zaostatku za celim svetom...a mislimo da smo nebeski narod... Ali smo dobri, pametni, mnogi imaju zelju da se menjaju... problem je sto se menjaju kad odu napolje, a kad se vrate nastavljaju po starom.
Dosta off-a, promene su nam potrebne, neka ih donese i crni djavo lichno ako ce one biti u nashu korist. Ako ne, onda hvala lepo, neka ostane kako jeste.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Ma slazem se ja sa tim, i meni se svidja taj sistem ali ne treba generalizovati i samo zato sto se neko bavi odredjenom strukom ili zato sto je beo, zut, crn, saren ga osuditi...

Cola15
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 05. Mar 2007. 23:27
Kontakt:

Post od Cola15 »

A sto ste toliko zasli u offtopic? hmm.... Ali eto desava se ono sto ne bih voleo da se desi, mada ponovo mi je T-Com jeftiniji od Telekoma Srbije (barem sto se tice mobilne telefonije), barem u CG, a i u Hrvatskoj sam pitao ljude da T-Mobile opravdava svoje cene, zadovoljni su, a i kazu da im i nije skupo, mada ti moji drugovi su iz Varazdina i Iloka.Mozda je tamo bolja situacija odakle znam...
Sk8 OR DiE -- iPhone 3G 8GB

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Koliko se secam, postovani Outsider HR je ovde cesto kritikovao poslovnu politiku T-Com-a u Hrvatskoj. Zalio se na cene, usluge itd. Kaze da je Tele2 najpovoljnije resenje, mada mreza nije bas najbolja.
Nego, gde je sada Outsider HR da nam kaze sta ima novo? Outsider gde si? :roll:

Odgovori