Mesto sklapanja telefona, ima li razlike?
Mesto sklapanja telefona, ima li razlike?
Zanima me da li ima neke razlike u delovima i kvalitetu Nokiinih telefona koji su sklopljeni u Finskoj i onih koji se sklapaju u Rumuniji, Madjarskoj...? 

Verovatno da ima neke razlike,m i to u tome da se delovi koji se mogu proizvoditi prozizvode u Rumuniji, Madjarskoj itd, ali je proces proizvodnje isti, kao i ulazna kontrola kvaliteta , tako da se tasko moze provuci neki skart......
Znaci u principu nema, odnosno ne bi trebalo da ima neke razlike.
Zato se prozvodi u Rumuniji, zbog jeftinije radne snage, pa samim tim i cena kostanja telefona u Rumuiniji je manja nego npr u Finskoj, a i transportni troskovi su manji.
Uostalom glupo pitanje kao da pitas da li ima neke razlike izmedju Coca Cole proizvedene u Zemunu i one proizvedene iz Amerike. Naravno da nema
Zamisli da se Coca Cola proizbvvodi samo u americi , koja bi cena bila kod nas u prodavnici 2 litre coca cole, kada bi se svaka flasha transportvala iz Amerike, a ne iz Zemuna?
Nadam se da si sada shavatio zasto se nNOkia i ostali telefoni proizvode u vise zemalja a ne samo u maticnoj zemlji, i da nema nikakve razlike, kao da ti je pitanje krajnje glupo.
Pre otvaranja teme trrebao si malo da raznmislis i dosao bi do zakljucka.
Znaci u principu nema, odnosno ne bi trebalo da ima neke razlike.
Zato se prozvodi u Rumuniji, zbog jeftinije radne snage, pa samim tim i cena kostanja telefona u Rumuiniji je manja nego npr u Finskoj, a i transportni troskovi su manji.
Uostalom glupo pitanje kao da pitas da li ima neke razlike izmedju Coca Cole proizvedene u Zemunu i one proizvedene iz Amerike. Naravno da nema
Zamisli da se Coca Cola proizbvvodi samo u americi , koja bi cena bila kod nas u prodavnici 2 litre coca cole, kada bi se svaka flasha transportvala iz Amerike, a ne iz Zemuna?
Nadam se da si sada shavatio zasto se nNOkia i ostali telefoni proizvode u vise zemalja a ne samo u maticnoj zemlji, i da nema nikakve razlike, kao da ti je pitanje krajnje glupo.
Pre otvaranja teme trrebao si malo da raznmislis i dosao bi do zakljucka.
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Nennad, a zasto bi bilo razlike? Radi se o identicnim delovima - ako je kontrola kvaliteta standardizovana kvalitet mora biti isti. Pored toga Nokia malo toga zaista proizvodi. Integrisana kola koja cine cipset telefona proizvode specijalizovane firme, TFT i druge ekrane Nokia takodje ne proizvodi vec nabavlja od firmi koje su specijalizovane u toj oblasti, ...
U praksi u Nokiji se jedino projektovanjem telefona, a i u Finskoj se samo sklapaju delovi koje proizvode druge specijalizovane firme i/ili podizvodjaci.
U praksi u Nokiji se jedino projektovanjem telefona, a i u Finskoj se samo sklapaju delovi koje proizvode druge specijalizovane firme i/ili podizvodjaci.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- tomas.hokenberi
- Moderator
Nennad, Samo ako ih dobijas iz "druge ruke". Ako kupujes nov telefon od legalnog distributera, odnosno njegovih partnera, svi delovi moraju biti originalni. To ne znaci da se ti originalni delovi, ukljucujuci i baterije, ne proizvode i u Kini.
postoje original nokie koje se proizvode u chini , imao sam prilike da ih imam ...
Na originalnom nokia telefonu mora da pise :
made in NOKIA CORPORATION Rumunia, ili npr NOKIA CORPORATION China..
Ipak China je velika zemlja i znacajan deo trzista 1/5 ljudi zivi u Kini i tamo uglavnom svi proizvodjaci imaju svoje fabrike.
made in NOKIA CORPORATION Rumunia, ili npr NOKIA CORPORATION China..
Ipak China je velika zemlja i znacajan deo trzista 1/5 ljudi zivi u Kini i tamo uglavnom svi proizvodjaci imaju svoje fabrike.
Vidis ovo je po meni najveca zabluda kod vecine ljudi,ako je lepo zapakovano i etiketirano ne znaci da je unutra ono sto bi trebalo da bude.Laki024
made in NOKIA CORPORATION Rumunia, ili npr NOKIA CORPORATION China
Iste masine stampaju nalepnice za Nokiu i za naj jeftinije igracke sa buvljaka u krajnjem slucaju ja mogu da ti odstampam nalepnicu kakvu hoces i da je zalepim na drvenu letvu,dali to znaci da je to drvo finskog porekla? To nije merilo.tomas.hokenberi je lepo napisao i potpuno se slazem da je kvalitet telefona isti bez obzira gde je napravljen posto jednostavno moraju da prodju test kvaliteta.Isto vazi i za aparate i baterije i to ne samo za Nokiu.Nije mi jasno to oko originalnih i neoriginalnih originalnih aparata,tako nesto ne postoji.Bar ja nisam video ni jedan aparat koji nije a kao jeste original a i da jesam ne bi sudio o tome po nalepnicama i natpisima.Nisam primetio ni razlike u istim modelima koji su sklapani u razlicitim delovima sveta. I Da,bar 50 posto delova(ukljucujuci i baterije,punjace,slusalice) vecine aparata izradjeno je u Kini,Tajvanu,Koreji ali to opet nikako ne znaci da je van kvaliteta koji je odredjen kod narucioca tih delova recimo u ovom slucaju Nokia. Kopije poznatih aparata su vec nesto savim drugo ali tu su vec razlike u svemu tolike da ti nikakav natpis ne treba.
- kapoerista90
- Expert
- Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49
Otkud ja sad da znam da neko od posrednika nije nesto ceprkao i muljao sa telefonima koji stizu u nase prodavnice? To jeste malo verovatno, ali imajuci u vidu danasnji broj prevara, vrlo je moguce. Imao sam iskustava sa drugim proizvodima (ne telefonima) koji su skoro identicni originalu i to se ne moze otkriti dok ne pocnu da se kvare na sitno, pomalo i postepeno, tako da mi garancija nista ne vredi. Nemojte mi samo reci da nasi to nabavljaju iz prve ruke..
- tomas.hokenberi
- Moderator
Nennad, ako misli da postoje "kopije" originalnih telefona koje su identicne i imaju istu funkcionalnost kao "originalni" telefoni onda gresis. Postoje kineske kopije, ali one samo LICE na originale. Cak i lice samo na prvi pogled a cim ih malo bolje osmotris lako ces uociti razlike.
Ovalsceni distirbuteri narucuju robu direktno od proizvodjaca (Roaming od Samsunga, Mobis od Nokia-e, itd) i tu nema nikakvih posrednika. Ako se radi o iole vecim porudzbinama onda proizvodjaci prilagodjavaju softver i konfiguraciju telefona lokalnom trzistu (srpski jezik u menijima, itd).
Cak i svercovani/dekodirani telefoni su "original" jedino je problem u nacinu nabavke, nikakvoj garanciji, softveru prilagodjenom trzistu na kom su originalno prodati (odnosnoo originalnim operaterima) itd.
Naravno ako kupujes u "divljim" radnjama cesto ces dobiti kao "nov" polovan telefon kome je obrisan lifetimer, koji je ociscen i kome je zamenjena maska.
Takve telefone i nije tako tesko prepoznati - ako neoriginalni punjac, "genericku" kutiju i nedostaju komponente koje se dobijaju u "full pack-u" jasno je da nesto nije OK. To se resava izbegavanjem takvih kupovina. Ako kupujes kod ovlascenih prodavaca onda si relativno siguran.
Ovalsceni distirbuteri narucuju robu direktno od proizvodjaca (Roaming od Samsunga, Mobis od Nokia-e, itd) i tu nema nikakvih posrednika. Ako se radi o iole vecim porudzbinama onda proizvodjaci prilagodjavaju softver i konfiguraciju telefona lokalnom trzistu (srpski jezik u menijima, itd).
Cak i svercovani/dekodirani telefoni su "original" jedino je problem u nacinu nabavke, nikakvoj garanciji, softveru prilagodjenom trzistu na kom su originalno prodati (odnosnoo originalnim operaterima) itd.
Naravno ako kupujes u "divljim" radnjama cesto ces dobiti kao "nov" polovan telefon kome je obrisan lifetimer, koji je ociscen i kome je zamenjena maska.
Takve telefone i nije tako tesko prepoznati - ako neoriginalni punjac, "genericku" kutiju i nedostaju komponente koje se dobijaju u "full pack-u" jasno je da nesto nije OK. To se resava izbegavanjem takvih kupovina. Ako kupujes kod ovlascenih prodavaca onda si relativno siguran.
Nennad ,mozes da znas a evo kako,kada kod zvanicnog legalnog distributera kupis aparat koji je za 100e skuplji nego bilo gde drugde taj isti model,onda je taj isti prodavac vec dobrano zaradio na tebi bez da se zeza sa stavljanjem baterije od 150 dinara i ostalim glupostima na taj aparat.Nema racunicu.Ako si spreman da das pare za odredjeni model i da budes siguran idi u te radnje.Ako hoces da prodjes jeftinije mozes da ubodes prepakovan telefon ali i on je ORIGINALAN jedino je pitanje koliko je vec presao a ako mesas kopije i originale onda nemoj uopste ti da ides da kupujes,posalji nekog ko moze da protumaci vise nego ociglednu razliku.
-
- Slučajni prolaznik
- Pridružio se: Čet, 26. Feb 2009. 23:01
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Nennad, imas spisak ovde na sajtu a jednostavno mozes da se samo malo proguglas i dobijes odgovor na svoje pitanje.
my name is nenad, ja imam i licenciran i onaj koji nije XP. Igrom slucaja sad mozes da skines XP SP3 bez problema, sa sve licencom tako da...
I da se vratim na temu, sve su to originalni proizvodi, pitanje sklapanja je samo pitanje gde su fabrike napravljene i koja ima odredjenu kolicinu proizvoda na lageru u datom momentu. Hocu da kazem da se jedni modeli proizvode tamo a drugi ovamo, nista strasno, ali su svi po licenci i odredjenog kvaliteta jer prolaze kroz istu kontrolu...
my name is nenad, ja imam i licenciran i onaj koji nije XP. Igrom slucaja sad mozes da skines XP SP3 bez problema, sa sve licencom tako da...
I da se vratim na temu, sve su to originalni proizvodi, pitanje sklapanja je samo pitanje gde su fabrike napravljene i koja ima odredjenu kolicinu proizvoda na lageru u datom momentu. Hocu da kazem da se jedni modeli proizvode tamo a drugi ovamo, nista strasno, ali su svi po licenci i odredjenog kvaliteta jer prolaze kroz istu kontrolu...
- gameforce
- Ex-Moderator
- Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11
99 procenata telefona radi bez greške bilo da su pravljeni u Finskoj ili Kini ili..
Onaj mali broj koji se pokvari je procentualno isti i za jedne i za druge.
Frku oko toga dižu prodavci da bi maznuli veću lovu ili serviseri koji "pravdaju" uglavnom loše odradjen unlock (neki telefoni moraju da se otvaraju da bi se dekodirali, naročito dok ne izadje neki program kojem to nije potrebno) pri kome ne sklope telefon kako treba pa se naravno to pokaže kasnije.
A onda...onda im treba neko opravdanje naravno
my name is nenad, ja isto imam lic win.
To što ga ti nemaš ne znači da svi kršimo zakon.
Tako da ti poredjenje nije baš....
Onaj mali broj koji se pokvari je procentualno isti i za jedne i za druge.
Frku oko toga dižu prodavci da bi maznuli veću lovu ili serviseri koji "pravdaju" uglavnom loše odradjen unlock (neki telefoni moraju da se otvaraju da bi se dekodirali, naročito dok ne izadje neki program kojem to nije potrebno) pri kome ne sklope telefon kako treba pa se naravno to pokaže kasnije.
A onda...onda im treba neko opravdanje naravno

my name is nenad, ja isto imam lic win.
To što ga ti nemaš ne znači da svi kršimo zakon.
Tako da ti poredjenje nije baš....
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.
Rebel in heart.
U svakom slucaju, sada su cene legalnih telefona relativno povoljne (cini mi se neznatno skuplje) od "divljaka", tako da mislim da sada jednostavno, bar po meni, nema potrebe kupovati divlje telefone, kada mozemo imati legalne za neznatno novca vise sa sve dvogodisnjom garancijom koja pokriva ceo telefon...
Pozdrav
Pozdrav

Linux&Android
- mezzano
- Expert
- Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
- :: Motorola Moto E5 DS
- :: Huawei Y5 II
Mislim da je Tomas u pravu. Ko daje tolike pare za telefon bolje je da kupi u ovlascenoj radnji da bude siguran sa garancijom, nego da kupi od nekog "divljaka" za 50 ili 100e manje i da rizikuje da mu ovaj ne prizna garanciju, ili zatvori radnju... Slazem se da ima nekih nerealnih cena koje bi samo lud covek mogao da plati (na sajtu Roaminga sam video da kod njih W810 kosta, ni manje ni vise nego 34.000 din), ali isto ima i malih razlika (5220 na crno, 6 mes.garancije kosta 125e, a u ovlascenoj radnji sa 2 god gar. 140e).
- tomas.hokenberi
- Moderator
mezzano, cene na sajtu Roaminga nisu bas azurne - narocito kod starijih modela kojih ustvari vise i nema u prodaji. Na istom sajtu npr. stoji da je Benq-Siemens EF81 38 005 din. Ne samo da sumnjam da toliko kosta, nego sam skoro siguran da ga vise i nemaju u ponudi. Za Samsung i780 stoji cena od 36999 din po kojoj su ga prodavali letos, a pre nekoliko nedelja ga je bilo moguce kupiti u Roaming-ovim radnjama za oko 22000.