Nokia debilizam ili previdizam

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Nokia debilizam ili previdizam

Post od Lobachewsky »

Nekako proizvodnja mobilnih telefona kao da se razlikuje od proizvodnje ostalih uredjaja. Proizvodjaci kao da zive u nekom svom svetu, ne obracajuci paznju na standarde koje postuju proizvodjaci ostalih uredjaja. Neki telefoni imaju najbanalnije nedostatke i previde, koje svi ostali tehnicki uredjaji ne bi imali ni da je kompletna proizvodjacka postava bila pijana. I pre sam imao takav trip, ali skoro sam definitivno to potvrdio.
O cemu se radi? :roll:
Kakva je uopste funkcija micro USB porta? ... ako samo Nokijin micro USB moze da se nabije unutra.
Oblik micro-usb ulaza na N85 je drugacijeg (trapezastog) oblika, za razliku od standardnog micro USB porta koji je nekako cik-cak stepenastog oblika i koji nikako ne moze da udje u Nokijin telefon.
Po kakvom je standardu to radjeno? I zasto su uopste stavljali taj micro USB, ako se ponasa kao da je obican telefonski prikljucak tj. nije kompatibilan ni sa jednim drugim.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Lobachewsky, pa verovatno zato da bi morao da kupis Nokia "microUSB" kabl za 15-20 evra umesto da kupis standardni microUSB kabl za 300-500 din. A u specifikacijama napisu da ima microUSB port ... Mada ako tvrde da je to microUSB port a nije - to je dovodjenje kupaca u zabludu i moze biti "nedozvoljena radnja". Da li si siguran da to nije neka "varijanta" standardnog microUSB porta?

Slika
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

Lobachewsky, taj trend su nedavno započeli. Pijačarski MiniUSB kabal je radio na N95 8gb, dok na N82 i 5800 rade samo nokijini... a oni koštaju po 20€ :wacko:
Nokia C6

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Na N82 se nalazi Micro-B sa ove gornje slike samo sto je naopacke postavljen u odnosu na sliku kada se telefon gleda sa strane, a da je displej okrenut na gore.
Meni je glupo sto kod HTC modela ne dolazi TV kabel nego se mora dokupljivati.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

tomas.hokenberi, jeste micro USB port samo sto metalni oblik nije standardnog oblika...
Nego, jer postoji mogucnost da se u servisu to zameni. Posmatram onu rupu i mooozda bi mogao da stane. Mislim, besmisleno mi je imati micro USB koji nije nisacim kompatibilan... Mnogo lose je to odradjeno, gubi se filozofija.
edit: gledam sad ove slike... mislim da je standard mini-A, ali dzabe kad na svih 5-6 koje sam naisao imaju standard mini-B. I pijacarski su mini-B.
Sta imaju vasi digitalci, plejeri, stampaci, i sl.? :?
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

Post od Vincent »

Na mom Canonu A2000 IS je neki "stilizovani" miniUSB. Izgleda nalik standardnom miniUSB-u, ali ima nešto krivudavo na donjem, užem dijelu. N91 ima klasični miniUSB. Ja odavno ludim zbog takvih gluposti! Što ne prihvate svi jedan standard, da odmorimo malo?! Pa te spravice treba da nam služe, a ne da nas izluđuju! Isto, brate, i za kartice! Šta kog đavola sto hiljada različitih standarda memorijskih kartica!?! Užas!
Pozdrav! :wink:
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

carov
Banned
Pridružio se: Pon, 12. Jan 2009. 05:21

Post od carov »

sad ce pocne i sa punjacima... oni "stari" sto su imale sve nokije to je bilo zakon svi zivi imaju... sad nesto tu mrljaju... bio sam skoro kod jednog lika i on ima neku nokiu ne mogu da se setim koju sad a meni prazna baterija i reko daj da napunim bateriju kad ono trt ima neki blentavi ulaz.... mislim da se i e51 ne podudara sa 5800

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Pa manje vise sve novije nokjie imaju mali punjac,jedino 6500 classic odskace sa svojim usb ulazom za punjac...pa gde je tu logika??? :x :x :x
D500&E71

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Lobachewsky, digitalac nemam, iPod ima neke svoje kerefeke (u komp ide klasican USB, a iz iPoda je neki koji ne znam ni sam da opisem), a drugi mp3 plejer ima klasican USB, stampac ima ulaz Type B.

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

ovo i meni jako smeta... jedan kriterijum za kupovinu telefona mi je bio i kakve portove ima na sebi, n95-8gb ima standardi micro punjac, 3.5mm izlaz za sluske i TV kabal, i mini USB koji radi sa bilo kojim mini USB kablom...

inace citao sam nesto da ce se proizvodjaci, bar sto se tice napajanja ujediniti i kreirati standardni priljucak koji ce koristiti svi telfeoni

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Na n78 je ova micro B varijanta,samo što je na slici okrenuta naglavačke.Meni to lično ionako ne smeta,pogotovo što uz većinu današnjih telefona dobiješ i taj kabl u pakovanju,naravno pod uslovom da kupuješ telefon u originalnom pakovanju,a ne prepakovanog u neku blak kutiju,kao što divlje radnje često rade.Na BB mi je standardan mini usb,na N78 micro,na E61 je pop port,tako da svejedno moram da imam gomilu kablova koji vise sa kompa,i mene lično to uopšte ne pogađa.Još mi se nije desilo da izgubim kabl ili punjač od telefona.A sve i da izgubim,gledao bih da ga zamenim originalnim,jer prosto tako volim :wink:

Igor88bg
Banned
Pridružio se: Sre, 30. Jul 2008. 04:02

Post od Igor88bg »

araphel, apsolutno se slazem sa tobom i stojim do tvojih reci jer uz svaku nokiju dobijes usb kabl tako da tu problema nema jeste skup ako ga ne dobijes ali boze moj ko te tera na crno da kupujes!

djolex
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 27. Apr 2008. 19:26

Post od djolex »

loki13 napisao:Jedino 6500 classic odskace sa svojim usb ulazom za punjac...pa gde je tu logika??? :x :x :x
Zaboravio si Motorolu V3
Nokia Lumia 630

dojlimi
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 22. Dec 2005. 22:35

Post od dojlimi »

loki13 napisao:Pa manje vise sve novije nokjie imaju mali punjac,jedino 6500 classic odskace sa svojim usb ulazom za punjac...pa gde je tu logika??? :x :x :x
i nokia n85
A N D R O I D

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

da se prikljucim djolexu i dojlimi.... i nokia 8800 Arte ima isti USB punjac ali je dobra fora sa onim stalkom u koj ubodes prvo punjac pa onda stavis telefon da se puni + svetli dok se puni :) da nije te dodatne opreme i materijala od kog se pravi 8800 i ostale nokie tog tipa poslao bih pojedine clanove porodice u ludnicu zbog bacanja para na "gluposti".....Araphel sad i oni na divlje koji prodaju telefone 99% daju USB i jos po koji kabl za telefon.

P.S. sto se tice pitanja >zasto nemaju svi isti odgovor je veoma jednostavan a to je da se proizvodjacima vise isplati da prodaju vise razlicitih jer tako dolaze do dodatnih sredstava...servis kad porucuje punjace lepo bi bilo da ima jedan model za Nokiu jedan za Samsun za LG ali nije tako jer za nokiu imaju 3 modela i kad porucuju oni poruce ta 3 u 10 primerka a ne 1 u 20 ....uostalom tomas je lepo objasnio
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Odgovori