Koliko mi zaista koristimo svoj smartphone?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Koliko mi zaista koristimo svoj smartphone?

Post od araphel »

Citam u poslednje vreme clanke o tome kako prodaja pametnih telefona raste, a takozvanih feature rich telefona opada, ali me je uvek intrigiralo koliko ljudi koji kupuju neke N97, Iphone i ostao, zaista koriste te aparate onako kako bi trebalo?

Ja ne mogu da zamislim da mi standardni fon potraje duze od mesec dana pre nego sto pocnem da zelim da moze da uradi ovo ili ono. Za sta pored telefoniranja i slanja poruka vi najvise koristite svoje pametne telefone? Sta od aplikacija imate instalirano na njima, a da pritom te aplikacije zaista koristite?

Evo ja cu da iznesem svoj primer:

Docs to go - prilicno mnogo pisem u pokretu,i u any given moment imam jedno dvadesetak word fajlova na fonu.

Windows Live messenger - Nije mi bas uvek ukljucen, ali dok sam u pokretu cesto ovim putem komuniciram sa nekim ljudima za koje znam da su skoro uvek online, ali se retko kad javljaju na telefon.

WeatherBug - samo ime kaze. Vremenska prognoza. I to prilicno precizna i redovno azurirana. Na BlackBerry uredjajima kreira sopstvenu aktivnu ikonicu koja prikazuje temperaturu i vremenske uslove.Jedan pogled svako jutro,i znam sta se desava napolju :)

Mobipocket Reader - Tu i tamo, kad me smori slusanje muzike u putu na posao i sa posla, uzmem pa izlistam neku elektronsku knjizicu.

Facebook - Svi znamo za sta sluzi....obilato ga koristim. S nekim ljudima takodje uglavnom ovako komuniciram, jer pre vide svoj FB account, nego sto pogledaju poruke na fonu.

Medija Plejer - Nista fancy, standardni plejer na BB radi sasvim dobro. Pusta muziku i pusta DivX, sto mi je sasvim dovoljno.

YouTube - Opet samo periodicno koriscena aplikacija, ali zgodna da se ponesto pogleda na brzinu. Ulovim sebe cesto da kad mi neko isprica za film, ja se bacim na nju da pogledam trejler, ili kad cujem za neki novi bend, potrazim odmah da cujem kako to zvuci.

Blink - Sitan ali koristan programcic. Koristim ga da status LED na Stormu koristim za razlicite dogadjaje, tojest da mi razlicitim bojama prikazuje dolazeci poziv, propustene poruke ili mailove, kao i propustene pozive.Nezamenljivo za situacije kad fon treba da je na silent profilu.A i lepo izgleda :lol:

BB Tran - Instant prevodilac.Korisno za putovanja i situacije kad bas ne mogu da se setim nekih reci.

Eto, to je to sa moje strane. Fali mi jos samo da se pojavi neka funkcionalna navigacija za Storm. Izvinjavam se ako je bilo ovakvih tema, ali smatram da ce biti interesantno da vidimo na koji nacin koristimo svoje uglavnom skupo placene igracke, osim za ono za sta ocigledno sluze, a to su pozivi i poruke 8)

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa bilo je ovakvih tema, ali nije loshe ni da se obnovi. Smatram da sam svakom svom telefonu "izvukao dushu", osim mozda HP-u jer je bio kratko kod mene, i nije me preterano zaintrigirao. Uglavnom koristim 2 razlicite vremenske prognoze: default na iPhonetu i Accuweather, zatim FB, Nimbuzz, Skype i sve standardne stvari koje fon ima. Naravno, gomila igrica za ubijanje vremena...
Nazalost, znam enorman broj ljudi sa smartfonovima koji imaju instaliranu jednu ili nijednu aplikaciju... za mene BOGOHULNO!!! Evo, koleginica ima Omniu, i nema u njoj NISTA!!! Njoj je telefon lep i to je to. Strasno! E da, znam da ce me sada mnogi iskritikovati, ali touch na iPhone-u i Omniji je neuporediv... Sljamsung me smorio dok nesto uradi :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

miodrage, pa to je sasvim normalno,Omnia ima resistive touchscreen. Ja sam nedavno malo probao Touch Pro 2 i u odnosu na Storm bas primetno mora da se pritisne ekran.

Nisam bio sto posto siguran da li je bilo ovakvih tema, ali eto, kao sto kazes, nije lose da se obnovi.Ja od svog telefona stvarno ocekujem da moze da radi svasta, i redovno lovim nove free aplikacije po internetu.

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

Porast prodaje smarphone-ova je pre svega u mnogo boljoj reklami u odnosu na dumb. Sami proizvodjaci su to zeleli da postignu jer samo tako bi mogli da oprav daju visoku cenu telefona. Znam mnoge ljude koji koriste skupe telefone tipa n97, Omnia, pa cak i 5800 (vecina Srba ga smart za skup telefon), a nemaju nijedan jedini program niti ih to onteresuju. Nekima se samo svidjaju, dok drugi zele da uvak imaju nesto najnovije i najmodernije i ne zale novac da to priuste sebi.

Sto se tice aplikacija koje najvise koristim jesu fabricki player na 5800 pusta m04 filmove i preyadovoljan sam kvalitetom.
- Accuweather po meni najbolji za symbian, mada mi se vise svidjao SPB weather za WM
- Nimbuzz broj jedan aplikacija za te stvari
- X-plore sam dosta koristio na ne touch telefonima dok mi je sad lakse malo sa Y-browser-om
- Smart Settings, ali stvarno ne mogu bez njega
- Naravno Garmin
- Brighltlight kao baterijska lampica, veoma potrebna stvar
- Killme znate cemu sluzi
- Quickoffice - dosta kucam na telefonu pa je to mozda jedan od razloga sto cu jednog dana uzeti n97
- SlovoEd kao recnik koristim vec dosta godina
- Stepcounter veoma zanimljiva aplikacija koja meri predjenu duzinu i broji korake, a ne zahteva gps

Imam jos dosta programa u telefonu ali ove ako ne koristim bas svaki dan onda skoro svaki. Igrice slabo igram na telefonu pa ne bih ni da ih navodim.

P.S. araphel, lepa tema, jeste da je bilo slicnih ranije ali je proslo dosta vremena izasle nove aplikacije, pa da vidimo ko sta koristi.

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

Ljudi, šta vas briga to što neko ima smartphone koji ne koristi? Mene više nerviraju oni "koje aplikacije mi trebaju" foliranti, koji bi samo da se pohvale da imaju aplikacije u svom smartu :dry:
Elem, evo aplikacije koje svakodnefno koristim.

-Accuweather
-Xplore
-Facebook
-Handy taskman
-Bright light touch
-ebuddy
-Default 5800 rečnik
-Step counter
-opera mini
-Photo browser
Nokia C6

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Par stvari koje ja koristim
-best crypto
-advanced phone lock
-nokia messaging
-windows live messenger
-nimbuzz
-slovo ed
-smart movie
-opera mini
-opera symbian
-youtube aplikacija s60
-xplore
-zensis theme diy
-handy taskman

itd

:wink:
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Koristim sledece programe:
1.) Opera mini - preko nje idem na net kada nisam pri kompu i kada nisam na nekoj free wifi mrezi
2.) Slovo ED - recnik
3.) Garmin
4.) LCG Jukebox - kda ne nosim iPod onda mob. posluzi sa slusanje muzike
5.) Interactive Voice Call Master - uredjivanje poziva
6.) Office - ali samo za pregled dokumenata jer nemam QWERTY tastaturu pa je naprono kucati
7.) Taskman

Nikola031
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 06. Okt 2008. 20:25
:: Lumia 640 Dual SIM
Kontakt:

Post od Nikola031 »

Evo šta ja koristim svakodnevno od aplikacija.:
1. Walkman 2.0 - portovani Walkman sa W950i koji radi fantastično na M600i
2. Opera Mobile 8.65 - samo za Mondo wap sajt i još neke manje wap sajtove
3. Opera Mini 4.2 - uglavnom za sajtove koji nisu wap
4. Weather2Umbrella - java aplikacija za vremensku prognozu
5. Weather widget za Operu Mobile 9.5 - isto za vremensku prognozu, lepše grafički odrađen od W2U
6. GDesk - sjajan desktop program
7. Ebuddy
8. Swiss Manager 1.7 pro - najbolji task manager za UIQ telefone
9. X-plore - file manager
10. Smart Movie - za gledanje filmova

i još dosta toga... :)
Sony Ericsson prototypes: G702 (BeiBei), W707 (Alicia), 3x M610i (Lizzy)

Dule87
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 20. Okt 2008. 01:47

Post od Dule87 »

Nesto od mojih svakodnevnih aplikacija:
1. Free FSWP
2. Taskman
3. MCleaner
4. Smart Settings
5. Remind Me
6. Adv. D. Locks
7. Ultimate VR
8. SlovoEd
9. Opera mini 3.10
10 Gmail 1.5.0
Samsung Galaxy S3 I9300

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

Na htc touch pro od app najcesce koristim:

Recnik
Weather
Eye on privacy
Igo8
Britanica
Persian blue- program za prebacivanje fajlova preko bluetooth-a
Tourch button
i par igrica ( war craft 2, blitzkrieg, warfare inc, trafic jam 2.....)
and justice for all...

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

Evo sta imam od aplikacija (neke se koriste svakodnevno,neke povremeno):
1. Smart Settings
2.HandyClock
3.Opera mini 3.10-java
4.Time bar
5.Garmin
6.Recnik
7.Calcium digitron
8.Large time
9.X plorer,
10.Divx player
11.Screenshot
12.SwitchOff
13.Remind Me
14.ZA SMS:fake sms,flash sms,screen messsage,sms preview,message tones
15.Font Manager
16.Best profiles
17.Core Player
18.ForecaWeather
19.Gmail-java
20.Weather2Umbrella-java
Sve ostalo sto mi je potrebno ima vec instalirano u telefonu tako da sam zadovoljan izborom aplikacija za Symbian,sto za verziju UIQ3 ne mogu reci jer neke programe nisam mogao naci (flash sms,time bar,profili).
Iznenadjuje me broj korisnika pametnih telefona koji nemaju nista instalirano u telefonu a kupili su ih samo da se hvale,svideo im se izgled,velicina ekrana ili su videli od drugoga.
LG G2 Black,16GB

brain_damaged
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 10. Feb 2009. 19:56

Post od brain_damaged »

moj drug ima g700 vec par meseci a sve do juče nije znao da je symbian telefon(seljačina glupa) nerviraju me takvi ljudi..
mrzi me da pisem evo citiracu Nikola031, pošto koristim slične aplikacije(obrisacu one koje ne koristim)
Nikola031 napisao: 1. Walkman 2.0
2. Opera Mobile
6. GDesk - sjajan desktop program
7. Ebuddy
8. Swiss Manager 1.7 pro
10. Smart Movie - za gledanje filmova
i još
core player
pico drive
lcg jukebox

jao ne mogu sad da se setim ostalih xD telefon mi kod druga vec nekoliko dana :)
Nokia N73

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Ne zalazaim u to ko koliko koristi svoj telefon ali mi se svidja kad neko kaze da mu telefon sluzi samo da posalje poruku i po koji poziva da telefone bira na osnovu dizajna.Nasuprot njima ima i oni koji kupe N95 8GB-a zato sto su culi " da svasta moze" a veze nemaju sta moze...Nekako mi je krivo kad vidim da telefoni super mogucnosti "hvataju prasinu" jer nemaju ni 10 pesama,tonovi za zvonjenje su iskljucivo fabricki(mislim kako kupili teleofn tako i ostalo dok ga ne prodaju) imaju po 5-6 slika(to smao kad se hvale da im je kamera na telefonu dobra pa slikaju)...Moji telefoni su sa jedne strane veoma eksploatisani (cak i na dumb telefonima pa moram da instalirma barem po koji igru i operu za net,mig33 za dopisivanje program za vreme...) dok sa druge veoma brinem o njihovom stanju...Aplikacije necu da navodim jer su vecina njih ispisane pa je glupo da se ponavljaju 99 puta.. 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Godzilla
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Ned, 24. Maj 2009. 16:52

Post od Godzilla »

dimi89, то што је мелодија за звоњење фабричка нема везе :dry:
Мени је исто оно нокиа туне,иако имам н82,али глупо ми је кад звони нешто друго...
Мада о укусима не треба расправљати :wacko: :D
Nokia 6220 Classic

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Превише користим свој паметни телефон. :P
Да се надовежем на причу о некоришћењу ресурса телефона и наравно одем корак даље, :D
пре пар дана сам једном колеги објаснио да у именику може да врши претрагу куцањем више од једног слова... :shock:
А што се тиче апликација,зар нико не користи Image Exchange?!
Слобода или смрт

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

Kod mene na faksu ima njih jedno 15 sa N95-icama i svi imaju default teme ( što je po meni najveći dokaz koliko se razumeju u sopstveni telefon). Takođe ima par njih koji se kunu u iPhone i WM a nemaju ni jednu aplikaciju instaliranu.
Aplikacije koje ja koristim svaki dan su:
X plore
Handy Wi
Handy Shell
Handy Taskman
TTPod
Power Boot
FreeFSWP
Resco Photo viewer
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

brain_damaged napisao:moj drug ima g700 vec par meseci a sve do juče nije znao da je symbian telefon(seljačina glupa) nerviraju me takvi ljudi..
Ovo je jedna od najbesmislenijih izjava koje sam procitao ovde na forumu! Dalje necu komentarisati, jer je ovo napisano bez ikakvog smisla i logike!

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

Koliko mi znaci pametni telefon sam video zadnjih mesec dana,kada sam koristio dva broja intenzivno,a jedan je bio glup mob,jedva sam cekao da se u potpunosti vratim samo na moj iphone,nekako,kao sto sam nekad mislio da ne mogu bez mobilnog tako sam mislim da nemogu bez pametnog telefona. inace aplikacije koje ja koristim su

1.facebook :wink:
2.twitter - u zadnje vreme(mislio sam da je sr.,ali u zadnje vreme,misljenje mi se menja) :wink:
3.nimbuzz
kod ova tri najvise mi se svidja kad ljudi misle da sam kuci,a ja ustvari ko zna gde,ali iphone zavrsava sve kao i komp :)
4.eurosport - za proveru rezultata i malo za izjave sportista,vesti..
5.To Do
6.aNote - odlicna aplikacija za organizaciju
7.razne igrice
8. you tube,wikipediu,weather,safari,mail...
i veliki broj sms i poziva :D

Telep,znam da u vecini slucajeva kad vidis da je sve standardno,melodija,tema,da je tako,ali ja od kad koristim mob,uvek mi je standardna i tema i melodije,evo imam i sad brdo tema,ali uvek se vratim na standardnu :D

btw,ako neko zna aplikaciju za iphone,kao podsetnik,napises tu,a izadje ti kao wallpaper..
:D
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Godzilla 99% ima pesmu ili ton koji si nekad u zivotu cuo da ti se vise svidja od fabrickih....Ista stvar kao i telep sto je opisao sa default temama... 8)

P.S. Adriano i za tebe isto vaza ko i za Godzillu... :dry:
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

cebzab
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 18. Jun 2007. 17:06

Post od cebzab »

dimi89, meni iphone zvoni "alarm" melodija :P
Fabrichkije od toga ne moze biti 8)
Eto, ja sam jedan od "tih" koji je kupovao telefon zbog njegovog izgleda (izgleda i nalchina funkcionisanja os-a).
Od app-ova koristim sledece:
-winterboard
-zamena za boss prefs(ne mogu da se setim kako se zove, ona sto sklizne odozgo)
-reflective dock
-iblacklist
-swirly mms (stavio sam i onaj dodatak sa sidije na sms da moze da se salje i mms)
-iphone video recorder
-skype (redovno se koristi)
-truphone (redovnije se koristio dok nije izashao skype, ali sljakam ga i sada)
-zilion igara namenjene sedenju na tronu(wc-u), od kojih su mi najgotivnije real soccer 09 i star defence :blinky: :o :blinky:
-I imam neki app za postovanje na facebook i twitter, koji se inache ne vidi nego isto sklizne odozgo sa onog task bar-a, ali ne mogu da se setim kako se zove
Pre, dok nije izashao 3.0 fw koristio sam dosta sms app-ova, ali najgotivniji mi je bio mysms i bitesms
To je to od mene

Odgovori