V770 - pravi fotografije kao digitalci

Fabrički OS, Android, Windows, Bada, Symbian
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSBada OSSymbian OS
La Dur
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Ned, 05. Dec 2004. 01:26

V770 - pravi fotografije kao digitalci

Post od La Dur »

Prije nekih mjesec dana sam se prepirao sa nekim članovima ovog foruma koji su me žestoko ubjeđivali da se još dugo neće pojaviti telefon koji će imati kameru čiji će kvalitet fotografije biti jednak digitalnim fotoaparatima.

Ali vrlo brzo, čak brže nego što sam i ja mislio se pojavio telefon koji pravi jednako kvalitetne fotografije kao i digitalci:

"Samsung napravio pravi hibrid telefona i digitalne kamere
Mobilni sa 7mp

Samsung Electronics je na CeBITu 2005. predstavio prvi mobilni telefon na svetu opremljen kamerom od 7 megapiksela. Samo šest meseci nakon uvođenja prvog telefona na svetu sa kamerom od 5 megapiksela, Samsung je opet pomerio granice u proizvodnji telefona sa kamerom. Kvalitet fotografije koji nudi V770 potpuno je isti kao kod digitalnog foto-aparata sa kamerom od 7 megapiksela.

Funkcije foto-aparata su poboljšane dodatkom 3X optičkog zuma i 5X digitalnog zuma sa 1/1.8 inča CCD. Takođe podržava auto fokus i blic sa optimalnim performansama za fotografije od 7 megapiksela.

Dizajn modela V770 omogućava da se, po prvi put na nekom mobilnom telefonu, dodaju širokougaoni objektivi sa telekonverzijom. Objektiv može da uveća snagu onboard optičkog zuma do 4,7 puta. Pored toga, V770 ima manuelne funkcije digitalnog foto-aparata kakve do sada nisu viđene kod nekog mobilnog telefona.

Korisnik može ručno da podesi fokus, fokalnu dužinu (7,8-23,4mm), brzinu zatvarača (od 15 sekundi do 1/2000 dela sekunde) i AEL (dugme za auto-ekspoziciju). Takođe omogućava ručnu kontrolu ekspozicije korišćenjem Aperture Priority, Shutter Priority i potpuno manuelne opcije.

V770 ima multimedijalne opcije poput vrhunskog kvaliteta zvuka koji dopunjuje savršene performanse kamere. Kompanija je ugradila "Digital Power Amp" funkciju, sa pojačanim audio signalom i većim audio outputom, kako bi obezbedila izuzetan kvalitet zvuka.

TFD-LCD (Thin Film Diode-Liquid Crystal Display) na V770 može da se pohvali QVGA rezolucijom, najvećom mogućom za displej te veličine. Može da reprodukuje 16 miliona boja, što predstavlja skoro sve boje koje se mogu naći u prirodi, čime zaslužuje "True Color" epitet. Pokretne slike mogu da se snimaju u QVGA rezoluciji pri brzini od 15-30 frejmova u sekundi. Među ostale standardne karakteristike spadaju video po zahtevu i muzika po zahtevu.

Pored interne memorije, telefon nudi i 32MB (MMCmicro). Ovaj mobilni telefon podržava TV-out funkciju zahvaljujući kojoj korisnici mogu da povežu telefon sa TV aparatom.

Dizajn V770 podseća na pravi digitalni foto aparat. Prednja strana je dizajnirana kao mobilni telefon sa dugmićima, dok se zadnja strana koristi kao digitalni foto-aparat. Među ostalim savremenim funkcijama su MP3 plejer, čitač elektronskih vizit-karti i 64 polifone melodije.

Prema rečima predsednika i generalnog direktora firme Samsung Electronics, Kita Lija, razvoj Samsung telefona sa kamerom od 7 megapiksela će postaviti nove standarde u industriji telefona.
"Veoma je važno predvoditi trendove stalnim uvođenjem inovativnih proizvoda i mi ćemo i dalje biti posvećeni razvoju proizvoda sa izuzetnim karakteristikama za svoje korisnike", tvrdi predsednik Li"

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/sr ... 1902.shtml

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

Batice taj tel je samo za Koreju, a i pored toga sto ima 7mpx, ne moze se jos uvek meriti sa digitalcima... a i poznato je da Samsung ne izbaci sve modele koje predstavi na Cebitu... :wink:
u Evropi se telefoni koji pariraju digitalcima netje pojaviti do kraja ove godine sigurno, a veoma verovatno ni sledetje....
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

La Dur
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od La Dur »

Hmmm .... nije bila riječ o tome GDJE će se pojaviti ti telefoni, već KADA će se pojaviti ti telefoni.
E pa telefon se pojavio na CEBIT-u. A uskoro će se on ili neki još bolji pojaviti i u Evropi u prodaji.

Prije 2,5 godine su se tek stidljivo počeli pojavljivati prvi telefoni sa integrisanim kamerama a sad smo već dogurali do 7 mpx. Šta li će tek biti za naredne 2,5 godine ....

La Dur
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od La Dur »

akki napisao: a i pored toga sto ima 7mpx, ne moze se jos uvek meriti sa digitalcima......
Po čemu se to ovaj model ne može mjeriti sa digitalcima?

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od Akki »

Nauka brzo napreduje... to je cinjenica... kada se pricalo o tome govorilo se o Evropi, jer kada bi racunali Japan i Koreju, mi smo mnogo daleko od njih...
To sto ti kazes uskoro tje se pojaviti je sirok pojam... prilicno sam siguran da se netje pojaviti takav tel u Evropi do kraja godine a mozda i vise...

A ne moze se meriti sa nekim iole kvalitetnijim digitalcem po kvalitetu slike... imas na netu slike, mali review na mr.com pa pogledaj... videtjes i sam...

La Dur
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od La Dur »

akki napisao:Nauka brzo napreduje... to je cinjenica... kada se pricalo o tome govorilo se o Evropi, jer kada bi racunali Japan i Koreju, mi smo mnogo daleko od njih...
Ne Aki, nije se govorilo o regionima i dijelovima svijeta, već se govorilo o napretku mobilne telefonije bez obzira o kojem je dijelu svijeta riječ.

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od Akki »

Ne znam... mozda si ti tako mislio ali verujem da ostali nisu, barem ja nisam... ali svejedno, opet je to jos uvek daleko od solidnih digitalaca... ne mogu da se setim gde sam citao clanak o tome i budutjem razvoju mobilne telefonije i telefona... tu sve pise... nije sve u tome samo staviti 7mpx ili vise... ima tu mnogo drugih faktora... probatju da nadjem taj clanak pa da ga postujem...

La Dur
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od La Dur »

akki napisao:.. nije sve u tome samo staviti 7mpx ili vise... ima tu mnogo drugih faktora ...
Nije tu "samo stavljeno 7 mpx". Ima ti i još nečega:

- 3X optički zum
- 5X digitalni zum
- 1/1.8 inča CCD
- auto fokus
- blic sa optimalnim performansama za fotografije od 7 megapiksela.
- širokougaoni objektivi sa telekonverzijom.
- manuelne funkcije digitalnog foto-aparata
- Korisnik može ručno da podesi fokus, fokalnu dužinu (7,8-23,4mm), brzinu zatvarača (od 15 sekundi do 1/2000 dela sekunde) i AEL (dugme za auto-ekspoziciju). Takođe omogućava ručnu kontrolu ekspozicije korišćenjem Aperture Priority, Shutter Priority i potpuno manuelne opcije.

Ako ovo nisu funkcije jednog osrednjeg ali PRAVOG digitalnog fotoaparata, onda neka mi neko objasni šta to još nedostaje?

Kuzman
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 22. Nov 2004. 22:16

Post od Kuzman »

Ja moram da se pridruzim akkiu!

La dur OPTIKA!!!!Sto se tice digitalaca oni imaju mnogo razvijeniju opriku!!A optika je kljuc za pravljenja odlicne slike!!!Mozes ti da stavis senzor od 7 mpx ali to nece biti to!Optika je najvaznija!!!!!!!Shvati to sto on ima takav objektiv to ne moze ni da prismrdi drugim digitalcima!!!Uostalom da li ti (ako uopste imas digitalca)slikas sliku od 5mpx???NE!!!A zasto???Zato sto :
a)nema potrebe za tolikom slikom
b)zauzima mnogo prostora

A sada ce La Dur da kaze da se moze zakaciti i onaj drugi veeeliki objektiv!!
Ako bi nosio takav objektiv trebala bi ti torba!I zastita za sociva!!A onaj ko bi zakacio taj drugi objektiv:
a)je fotograf ali to nece uraditi jer ima pravi fotoaparat
b)ludak(ne mislim na clana foruma)e pa njemu se ne moze pomoci!!
Kad budu napravili takav fon koji je u nivou sadasnjih fotoaparata tehnologija ce veoma odmaci!

Pohvalno je taj napredak ali to nije kao pravi fotoaparat.
Black Sabbath!!!

Smeker
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Uto, 15. Mar 2005. 11:47

Post od Smeker »

Ja koliko znam telefon je namenjen samo za americko trziste. nece se pojavljivati u Evropi. Hteo sam da pitam da li je istina da nijedan digitalni ne moze da napravi bolju sliku od analognog. To sam citao na nekom forumu.

Ludak
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 07. Avg 2004. 17:15

Post od Ludak »

Telefon je namenjen isključivo za Koreansko tržište, mada se može koristiti i na drugim CDMA mrežama.

Ja bih reko da je ovo za pohvalu, ali da je telefon, ma koliko dobar bio, prevelik, s obzirom na to kakve slike izrađuje. Imalo je na netu da se vidi gomila slika načinjenih ovim modelom i imaju veoma krupno zrno. Dakle, kada ih u fotošopu smanjiš na 2 mpix(ili u telefonu podesiš da slika 2 mpix), dobićeš sliku koja je tek nešto malo bolja od daleko manjih telefona koji imaju fotoaparat od 2mpix.

Na šta nas to sve navodi? navodi nas da zaključimo da će telefoni polako, ali sigurno postajati sve bolji fotoaparati, ali ne naglo, ali da pri tome neće menjati veličinu. Dakle za dve godine ćemo biti u prilici da vidimo mali aparat sa operativnim sistemom, veličine K700, koji će imati kameru od 3 mpix, ali pravih 3mpix sa optičkim zuom od 3x, ali za sve to mora da se čeka. Ovaj model iz Samsuga samo služi kompaniji da pokaže koliko je jaka i ništa više. Ne očekujte viske prodaje.
U susret novim izazovima...

La Dur
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od La Dur »

Kuzman napisao:La dur OPTIKA!!!!Sto se tice digitalaca oni imaju mnogo razvijeniju opriku!!A optika je kljuc za pravljenja odlicne slike!!!Mozes ti da stavis senzor od 7 mpx ali to nece biti to!Optika je najvaznija!!!!!!!Shvati to sto on ima takav objektiv to ne moze ni da prismrdi drugim digitalcima!!!
Kakvu ti to optiku pominješ? Zar nisi pročitao da V770 ima 3X optički zum?
Kažeš da digitalci imaju mnogo razvijeniju optiku?
Pogrešno!
Pa i danas većina digitalaca ima 3X optički zum. Pogledaj ponudu digitalaca i vidićeš da još uvijek 80% njih nema više od 3X optički zum. A ti što imaju 5, 6 ili 7X optički zum, njih uglavnom koriste profesionalci i puno su skuplji i duplo su veći, ma ogromni su. Moj Fuji ima 3X optički zum i 6,1 mpx, super CCD ali tako je mali da je veličine kutije cigareta. A slike pravi da bi mogao panoe da izrađuješ.

A za dvije godine (par mjeseci gore-dole), će mobilni dostići kvalitet digitalaca koji oni imaju DANAS. Ali za dvije godine će i digitalci uznapredovati pa će praviti aparate koji će možda imati 50X optički zum ili ko zna šta novo.

Ludak
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 07. Avg 2004. 17:15

Post od Ludak »

OPTIKA zanči sočivo. Ne možeš sa jeftinim sočivima praviti dobre fotografije. raspitaj se malo bolje... ali kada si već pomenuo Fuji, bilo koj telefon pravi bolje slike od Fuj(i)aprata :lol: Xa Xa Xa Xo Xo Xo :lol: .
U susret novim izazovima...

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Optika je jako vazna za pravljenje dobrih fotografija...
Dzabe tebi ne znam ni ja koliko mpx ako imash loshu optiku... :wink: :!:

`Dr. Nick Riviera`
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 21. Jul 2004. 21:59

Post od `Dr. Nick Riviera` »

Kvalitet optike obichno paralelno prati i broj mega pixela...
Mislim da se kvalitet razvijene fotografije uslikane analognim fotoapartom josh ne moze porediti ni sa jednom razvijenom fotkom za digitalca... :roll:

P.S. Voleo bih da chujem Miskonijevo mishljenje po ovom pitanju...
¨°o.O Nokia N70! O.o°¨

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

A što baš moje? :oops: :mrgreen:

Pa, reći ću da je tehnika strašno napredovala i da ozbiljni digitalci sa dobrom optikom prave fenomenalne fotke, ali i koštaju opasno, dok profi analogni aparati nikad jeftiniji nisu bili. Imam stari "Kijev" (ako znate šta je to) sa kojim mogu da slikam bez blica uveče i da slike budu takve da ni jedan digitalac ne može da se meri. Ali sam se takođe igrao sa Sonijem F-717 koji ima Karl Zajs optiku sa 10x optičkim zumom, simulaciju 800 asa full manual, 5.1 Mpix, i oduševio sam se (TIF u najvećoj rezoluciji je 14MB!).

Generalno, za izradu slika na papiru u 9x13 i 10x15, sasvim je dovoljno 2.1Mpix u "fine" režimu. Ako će se zumirati na kompu u nedogled onda ni Gigapikseli nisu dovoljni. A tačno je što kaže Doca - više piksela zahteva kvalitetniju optiku, i optika je najbitnija, pa tek onda CCD čip i ostalo...

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Post od stefank »

E sad... Shta je "Kijev"? :mrgreen:
Ma za te slike je dovoljan i 1 mpix... :) E, sad, za zoom na kompu... :roll: :)

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Kijev je ruska kopija čuvene nemačke Lajke, koji spada među najbolje foto-aparate ikad napravljene. A nije baš dovoljan 1 Mpix, ipak treba više za dobru fotku. 1600x1200 u 200 dpi sa kvatitetnim aparatom su puna kapa.

Odgovori