Ćao svima,
Izgubih dva dana mučeći se da povežem novokupljeni telefon Nokia 3120 sa kompjuterom preko DKU-5 kabla koji sam kupio u radnji opreme za mobilne telefone. Kabl košta 1000 dinara, može se naći na buvljaku i za manje. Nije original, pošto su originali dosta skuplji. Da ne bude zabune, pakovanje izgleda ovako:
http://www.centralpark.net.au/dku5/box.jpg
http://www.centralpark.net.au/dku5/inside.jpg
Ovaj kabl NEMA BLAGE VEZE sa originalnim DKU-5 Nokija kablom, i teško da ćete moći da ga priključite na Nokia PC Suite, pogotovo nove verzije. Verzija koja je na CDu izgleda da radi. Postoje razni tekstovi naokolo po internetu i svi ljudi imaju isti problem, širom sveta. Postoje različite varijante rešenja drajvera za kabl, ali ni jedna meni nije radila posao. U stvari, jedino sam uspeo na devojčinoj mašini da namestim da radi kako treba, moju sam zagušio raznim instalacijama i ceo recept nije radio ni posle Restore point-a na prethodnu verziju pre bilo kakve nove instalacije.
Kabl je u stvari USB-2-COM veza koja se ostvaruje preko nekog 3rd party drajvera, u mom slučaju, Texas Instruments drajvera. Postoje neka rešenja na webu za ovu vezu sa Prolific PL2303 drajverom, ali to kod mene nije bio slučaj i verujem da su svi kineski DKU-5 kod nas isti kao ovaj moj.
Ovo ćete proveriti tako što na CDu koji dolazi uz kabl, otvorite u NotePadu fajl koji se nalazi u folderu
CD:\Driver\inf\win2000&xp\UmpComXP.inf
U zaglavlju će biti ispisano:
...
;* ABSTRACT: Texas Instruments Driver Installation file for
;* a UMP Serial Port
...
Instalacija - ako ste instalirali nešto prethodno od Nokijinog softvera, ili probali sa različitim drajverima, sumnjam da će vam uspeti, kod mene ovaj recept nije upalio, ali vredi probati:
1 - U pomenutom folderu na CD-u, CD:\Driver\inf\win2000&xp\, kliknuti desnim tasterom na fajlove ovim redosledom:
umpusbXP.inf - izabrati Install
UmpComXP.inf - izabrati install
2 - Uključiti kabl u usb port. Windows će da prijavi novi hardver i preskočite potragu za drajverima, idite na 'Select blabla from specific location'. Folder koji ćete uneti je CD:\Driver\inf\win2000&xp\. Ako Windows prijavi da ne može nači tu potrebne drajvere, upišite path CD:\Driver\inf\ i probajte ponovo, trebalo bi da prodje. Ako slučajno traži neki specifičan fajl, kod mene je to bio usb2vcom.sys, uputite hardware wizard na CD:\Driver\inf\ folder.
3 - Instalacija je uspela ako na kraju svega dobijete poruku da je hardver instaliran i da računar mora da se restartuje da bi hardver radio. Ovo je VRLO VAŽNO, pošto kod mene na kompjuteru ni jednom nije tražio restart, i drajveri nikad nisu proradili. Restartujte kompjuter i ostavite uključen kabl u usb portu
4 - Nokia PCSuite je potpuno neupotrebljiv i nekoristan softver, ako baš želite da koristite ovo djubre, instalirajte verziju koja se nalazi na CD-u, bilo koja novija verzija vam NEĆE raditi. Ja sam instalirao Oxygen phone manager 2.
5 - Da bi softver "video" telefon, mora se naznačiti na kojim portovima da prima podatke. Izaberite
My Computer->Properties->Hardware->Device manager
i tu pogledajte stavku Ports(COM & LPT), trebalo bi da bude dodato nešto kao:
'DKU Data Connection Cable (COM4)' ili slično
Samo je broj COM porta važan. Podesite softver:
-Nokia PC Suite: Manage Connections->DKU-5 cable - izaberite ovaj COM port
-Oxygen: Tools->Optios-> (Connection) Add -> izaberite COM port i tip konekcije "DLR-3 or DLR-3P"
Priključite telefon na kabl.
6 - Pristup telefonu:
Oxygen bi trebalo automatski da prepozna telefon, a za Nokia PCSuite bi bilo najbolje da kliknete na yinyang ikonicu u systray-u i da izaberete Phone Selector, na listi telefona bi trebalo da se nalazi vaš telefon.
PCSuite toplo NE PREPORUČUJEM, pošto se u paketu koji dolazi na CDu instaliraju još neki drajveri koji mogu da upropaste ceo proces. Ionako ne služi ničemu.
To je sve, srećno
UPUTSTVO: povezivanje preko Nokia DKU-5 kabla
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ne znam za sve vas ostale, ali meni je PCSuite oduvek odlično radio, i bez ikakvih problema.
Sa PCSUiteom (trenutno verzije 6.81) dolaze drajveri za DKU2 i DKU5 kablove.
Koliko ja znam, svi novi Nokijini modeli srednjih i viših klasa dolaze u paketu sa originalnim DKU kablovima.....
Stvarno mi se nikad nije deslio da se PCSuite blokira i da ne funkcioniše ili da "ne vidi" telefon i sl. Jedino me nervira što je stalno aktivan u memoriji i što "guta" oko 10-17mb RAM-a....
Oxygen je odličan program, al mi je on češće pravio sra*a tipa "not found" i sl..
Pozz
Sa PCSUiteom (trenutno verzije 6.81) dolaze drajveri za DKU2 i DKU5 kablove.
Koliko ja znam, svi novi Nokijini modeli srednjih i viših klasa dolaze u paketu sa originalnim DKU kablovima.....
Stvarno mi se nikad nije deslio da se PCSuite blokira i da ne funkcioniše ili da "ne vidi" telefon i sl. Jedino me nervira što je stalno aktivan u memoriji i što "guta" oko 10-17mb RAM-a....
Oxygen je odličan program, al mi je on češće pravio sra*a tipa "not found" i sl..
Pozz
- Super Sayian
- Mobil fan
- Pridružio se: Uto, 22. Maj 2007. 08:40
- kljun
- Mobil manijak
- Pridružio se: Čet, 26. Jul 2007. 20:56
- Kontakt:
Super Sayian samo bez nerviranja, probaj ovako:
1. obrisi PC Suite i sve sto je vezano za njega,
2. ubaci USB od Nokie u drugi USB port,
3. trazice da snimis drivere, ubaci instalacioni CD od telefona i pronace drivere koji mu trebaju i prepoznace telefon, posle prepoznavanja iskljuci telefon sa USB-a
4. snimi Nokia PC Suite sa linka koji sam ti dao,
5. ponovo stavi telefon na USB i sacekaj da odradi jos neka snimanja drivera za telefon, ovog puta za PC Suite,
-trebalo bi da sad telefon bude prikacen normalno na kompjuter.
1. obrisi PC Suite i sve sto je vezano za njega,
2. ubaci USB od Nokie u drugi USB port,
3. trazice da snimis drivere, ubaci instalacioni CD od telefona i pronace drivere koji mu trebaju i prepoznace telefon, posle prepoznavanja iskljuci telefon sa USB-a
4. snimi Nokia PC Suite sa linka koji sam ti dao,
5. ponovo stavi telefon na USB i sacekaj da odradi jos neka snimanja drivera za telefon, ovog puta za PC Suite,
-trebalo bi da sad telefon bude prikacen normalno na kompjuter.
Nokia N82 + 8GB + Altec Lansing Headphones, SE K810i L.F.C. - Y.N.W.A. moj album