7390 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 7390
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 7390. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 7390 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Nokia 7390

Prodajno pakovanje
Nokia 7390 telefon
Nokia baterija BP-5M
Nokia Standardni punjač AC-3
Nokia slušalice HS-60
Nokia kabl za povezivanje DKE-2
Uputstvo za upotrebu

Obnovljenu kolekciju L’Amour 2006 karakterišu tri modela na čelu sa aparatom Nokia 7390. Ovakav pristup donekle je nov, ukoliko imamo na umu činjenicu da se kompanija uvek trudila da osnaži starija rešenja. Trebalo bi pomenuti Art Deco i L’Amour kolekcije koje su karakterisali modeli 7280 i 7380. Odustajanje od sličnih ekscentričnih ponuda i nedavno predstavljanje kolekcije povezano je sa osrednjom prodajom aparata Nokia 7380 koji nikada nije dostigao nivo koji je zabeležila Nokia 7280. Ispostavilo se da je taj model osrednjeg kvaliteta te prema tome nikada nije bio dovoljno privlačan niti medijima niti korisnicima. Odricanje od eklektizma u cilju unapređivanja rešenja sa praktične tačke gledišta predstavljeno je u kolekciji L’Amour 2006.

Manje promene u obliku da bi se uređaj predstavio kao modno rešenje, nadmašene su samim hardverom. Po prvi put u kompaniji Nokia su razmišljali o modnom rešenju odličnog izgleda ali i vrhunske funkcionalnosti. Tako je 7390 dobio najbolju moguću kameru za rad na S40 (tri megapiksela) kao i S40 Feature Pack 1. Ovde bih napomenuo da je ovo veoma jedinstvena ponuda budući da je ovo prvi modni 3G uređaj.

Povrh toga, 7390 privlači svačiju pažnju budući da je veći broj uređaja u Nokia-nom opsegu baziran na ovom uređaju ali su im karakteristike predstavljene na drugačiji način, uključujući candy-bar i telefone sa kliznim mehanizmom. Uopšteno govoreći, ovo su prodajni paketi, dizajn, kamera i pozicioniranje koje će se menjati od proizvoda do proizvoda – u tom smislu Nokia 5300 identična je Nokia-ji 7390, budući da su ova dva aparata manje-više jednaka u smislu funkcionalnosti, osim kamere, oblika i UMTS –a koji nije prisutan u novijem modelu. U tom smislu, Nokia 7390 je gotovo identična kopija modela koji je nasledio model 6233. Pored svega toga, imajući u vidu da je ovo telefon na preklop, 7390 poseduje eksterne tastere koji u velikoj meri proširuju njegove mogućnosti.

Nije tajna da je pozicioniranje uređaja veoma bitna stvar koja se mora vršiti veoma pažljivo – većina Nokia brendiranih uređaja smatra se uređajima za dame, i to je razlog zbog kojeg je kompanija pokušala da prevaziđe ovaj kliše sa svojom najnovijom kolekcijom u cilju pridobijanja jačeg pola. Da bi se to ostvarilo, ovaj model je predstavljen u dve boje – crna i pink.

Sve u svemu postoji dovoljno razloga da se ove dve boje nazovu „izborom 2006-2007“, budući da ih kompanija intenzivno forsira ali se ne ograničava na jedno ili dva rešenja. Međutim, izgleda da su ostali proizvođači, na primer Samsung, imali drugačije viđenje – na primer gore pomenuti korejski proizvođač odabrao je crnu boju za 2006-u godinu i promovisao je uređaje u toj boji, dok je za ovu godinu odabrao drugačiji pristup tako da se većina modela pojavljuje u do 7 boja. Naravno, to je jedina razlika između korisnika koji su u mogućnosti da odaberu onaj uređaj koji im se dopada, ali u isto vreme ublažuje sliku integriteta proizvoda i zamućuje njihov modni aspekt. Najpoznatiji primer je sigurno Motorola RAZR V3 koja je prvobitno objavljena u srebrnoj boji koja je čitavih godinu dana bila jedina dostupna boja na tržištu, crna i roza su kasnije stupile na tržište a nakon toga na tržištu su se pojavile različite kolor verzije. Namera je bila jednostavna – ne uticati na prodaju uređaja u početnoj fazi već sačekati da uređaj postane dovoljno popularan i prihvaćen od strane korisnika. Sada upotrebite vašu maštu i razmislite kako bi RAZR izgledao da je odmah na početku predstavljen u svim bojama – slika proizvoda bi se potupno izmenila. Koncept srebrnog rešenja je usmeren da naglasi lakoću i ispostavilo se da je to bio pravi način.

U Nokia-inom slučaju ne bi trebalo očekivati veliki broj boja u budućnosti, budući da ova opcija nije prioritet ove kompanije. Ono što Nokia teži da ostvari jeste vezivanje modnih zahteva i odgovarajućih boja – ove sezone, na primer, karakteristične su braon i pink. Pod zahtevima podazumevam odeću, nakit i nameštaj – ne samo telefone. Mislim da će vam prijati činjenica da čak i savršeni uređaj sa dopadljivim dizajnim i odgovarajućim bojama izgleda čudno, okružen je stavkama u različitim bojama koje više daju kontrast uređaju nego što ga dopunjuju.

Do sada nismo dotakli pitanje toga odakle ovaj ili onaj uređaj dolazi – primer Nokia–je 7390 nam dozvoljava da istražimo to pitanje. U suštini, uređaj je lična stvar koja je sastavni deo velikog sveta. Tokom godine kupujemo različite stvari – bila to odeća, sitnice ili kola i kuće (mada je poslednja kategorija veoma retka). Što je kupovina jeftinija, to su i boje ekstravagantnije, a što je cena više, zahtevi korisnika su prosečni, u tom slučaju tradicija i narodni običaji igraju veliku ulogu. Na primer u Moskvi ćete teško pronaći kuću koja je ofarbana svim duginim bojama – zastupljene su blage boje, međutim, u Normandiji su kuće od crvene cigle sa jarko ofarbanim žaluzinama dominantne, budući da je to tradicija ovog regiona.

Prema tome na šta proizvođač treba da obrati pažnju? Prvi i najpouzdaniji indikator je sigurno modna industrija. Drugo polje na koje se treba usmeriti je industrija automobila koja u velikom broju slučajeva odlučuje o „pravoj boji“. Zašto mislite da se crna boja toliko duža zadržala? Proizvođači automobila a naročito Ford ima dosta veze sa tim – dovoljno je da se prisetite šta je Henry Ford izjavio: „Bilo koji korisnik može dobiti farbanje automobila u koju god boju želi sve dok je to crna boja!“.

Ali vratimo se na našu temu i opišimo ciljnu grupu za telefon Nokia 7390. U većini regiona je evidentno da ciljnu grupu predstavljaju žene između 25-40 godina sa prihodom „većim od prosečnog“ koje vole najnovije trendove u modi i preferiraju dokazana rešenja tržišnih lidera. Oni ne žele da kupuju nepoznate stvari i obično biraju klasična rešenja. Njihovi zahtevi nisu revolucionarni – radije biraju proizvode ili usluge nakon što su se dokazali kao dobri. Što se tiče UMTS-a, sa pravom možemo primetiti da je publika dostigla ovaj nivo budući da ga je odmah prihvatila. Udeo muške populacije u ukupnom broju korisnika telefona Nokia 7390 najverovatnije ne prelazi 20%. Budući da smo odredili ciljnu grupu korisnika ovog telefona, sada bi trebalo da razmotrimo proizvođače drugih uređaja u cilju izbegavanja preklapanja boja (srebrna i plava su rezervisane za Motorola-u, crna i srebrna su u vlasništvu Samsung-a, Sony Ericsson-a) i da odaberemo glavne modne trendove. Mogli bismo da posetimo sve modne revije, pregledamo specijalizovane magazine i postane stručnjak u ovoj oblasti. Na svu sreću postoji veliki broj istraživača ovog velikog tržišta i njihovi trendovi su dostupni publici, kao što je upDautmd koji konstatno obaveštava o trendovima boja za nastupajuću sezonu od strane Pantone i generalno govoreći to je odličan članak sa kojim se može početi.

Sada možemo da pokušamo da vidimo koliko se dobro Nokia 7390 uklapa sa haljinama koje su objavljene u tom članku – u većini slučajeva jedna ili druga boja jednostavno nije prihvatljiva, naprotiv, savršeno se uklapa sa bojama odeće. Dizajneri su odradili veliki posao te je Nokia danas jedna od kompanija koja postavlja standarde zajedno sa Motorola-om, koja ima tendenciju da unapređuje materijale koje primenjuje u rešenjima. Sve do skoro Sony Ericsson je bio usmeren ka delu publike koji je tehnički potkovan sa uređajima koji su imali odgovarajući dizajn – međutim, došlo je do nekih promena u njihovoj strategiji iako su bile minorne i previđene od velike većine. Škola dizajna ovog proizvođača je posebno jaka, ali se razvija na donekle drugačiji način, tako da je najbolje da to izostavimo iz ovog članka.

Pored kolor šema, modna rešenja počinju da dobiju strukturu ornamenata na kućištima. Nokia je jedan od pionira u upotrebi ovih elemenata dizajna ali na kraju 2006-e godine ovaj način dekoracije je prihvaćen od velikog broja proizvođača. Kod aparata Nokia 7390 metalna ploča koja okružuje spoljni ekran poseduje jedinstvenu strukturu.

Slično i kada je u pitanju okvir internog ekrana koji je obojen belom bojom i takođe poseduje šaru i isti je kao i kod svih drugih boja.

Ukoliko brinete o tome da li će se ovaj trend zadržati duže, samo pogledajte isključivo ženske telefone Samsung E420 ili Sony Ericsson Z558a, koji su predstavljeni ekskluzivno za azijsko tržište – oba imaju manje-više isti koncept upotrebe filigranskog kućišta.

Verovatno najbolja stvar kada je u pitanju prethodna kolekcija, koja se može smatrati jednom od najboljih, jeste pločica sa nazivom koja je postavljenja u svakom L’Amour brendiranom uređaju koja umnogome pridodaje statusu telefona. Neko bi rekao da je to nevažna sitnica, međutim, ta sitnica se pojavila na pravom mestu u pravo vreme; to je bilo ono što su korisnici želeli tako da je vremenom postala pravi simbol. Oni koji kupuju modne uređaje preferiraju da kupuju uređaje u različitim buticima (ista je stvar i sa odećom), gde su etikete sa nazivom široko rasprostranjene. U celini, to je veoma poznat element dizajna koji tera ljude da podsvesno prepoznaju status.

Poslednji element dizajna koji se pojavio na tržištu prateći Nokia-in primer jeste okvir prekriven kožom (kod Nokia-je 7200 presvlaka je bila načinjena od štofa te je bila izložena habanju). Sa zadnje strane uređaja nalazi se okvir koji je izrađen od visoko izdržljive kože. Dok pink telefoni 7390 poseduju strukturu, braon telefoni imaju samo kožnu teksturu. Ovi okviri nisu samo za pokazivanje – oni sprečavaju da se uređaj kliza na neravnim površinama. Bez sumnje, koža se vremenom tanji ali sumnjam da će se to kod modela Nokia 7390 desiti za manje od godinu dana – koža je zaista otporna na ogrebotine (testirali smo tu karakteristiku na 7390).

Kod ovog modela iskorišćeno je skoro sve što je Nokia kreirala za modna rešenja: pločice sa nazivom, filigransko kućište, kožni okvir kao i boje odabrane prema najnovijim modnim trendovima.

Govoreći o bojama, ne možemo a da ne primetimo činjenicu da pink boja nije praktična koliko i braon budući da je pravi magnet za prljavštinu i prašinu – svetla površina se veoma brzo isprlja.

Težina aparata 7390 iznosi 115 grama, što je prihvatljivo za ovakvo rešenje a dimenzije su mu 90x47x19mm i nešto su veće nego prosečne za ovaj oblik – pravougaoni oblik sa blago zaobljenim ivicama sigurno ima neke veze sa tim. Nokia 7390 veoma lako staje u torbicu ili džep – obe varijante su izuzetno prijatne. Proizvođač je takođe uređaj opremio otvorom za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata koji se nalazi na gornjem obodu.

Video klip, izgled i poređenje dimenzija (wmv, 41.9 Mb)

Kao i bilo koji drugi S40 FP1 uređaj, ovaj aparat dolazi opremljen sa miniUSB (USB 2.0) utičnicom koji zamenjuje Pop Port. Tu ćete ugledati i 2.5mm audio prilključak koji je kompatibilan sa 3.5mm adapterom što vam omogućava uključivanje običnih slušalica.

Utičnica za punjač, kao i taster za uključivanje i Infrared prozor nalaze se na leve strane, dok se taster za kontrolu jačine zvuka i taster za kameru nalaze sa desne strane. Ovakav izgled vodi poreklo od landscape režima kamere kada je uređaj zatvoren, što znači da je slikanje mnogo jednostavnije.

Nokia 7390 je prvi uređaj koji poseduje eksterne tastere koji se nalaze ispod ekrana – dok je telefon u režimu mirovanja korišćenjem ovih tastera možete vršiti pregled aplikacija i odabrati neku. Ne postoji mogućnost prilagođavanja – samo radio, muzički plejer i kamera su dostupni kao prečice. Kod svake od ovih aplikacija imate mogućnost da menjate podešavanja, prebacujete numere, radio stanice, omogućite režime kamere i da ih izmenite. Povrh svega dostupan je i taster za zaključavanje tastature. Interfejs kamere može se pozvati preko odgovarajućeg tastera, ali ukoliko vam radi Java aplikacija, ne postoji način da pokrenete kameru.

Nokia je uvek bila usmerena ka upotrebi eksternog ekrana – 7390 je drugi korak u tom pravcu. Za sada konkurenti kompanije Nokia predstavljaju slična rešenja i uglavnom se fokusiraju na druge metode podizanja funkcionalnosti uređaja. Međutim, nije sve manjkavo u načinu na koji je Nokia implementirala ovo rešenje – spoljni ekran i dalje ne može da prikazuje SMS poruke, mada sudeći po njegovim specifikacijama to i nije veliki minus. Pored toga 7390 ne prikazuje brojeve telefona kada vas obaveštava o propuštenim pozivima (nadamo se da će u kasnijim izdanjima ova funkcija biti materijalizovana).

Kao najvažniji nedostatak ovog modela, preko kojeg jednostavno nismo mogli da pređemo navešću nedeovoljno osvetljenje spoljnog ekrana – sa njim nećete imati problema samo kada se nalazite u mračnoj prostoriji, dok u svakoj drugoj situaciji sa više osvetljenja spoljni ekran beznadežno bledi. Fizički, ekran koji postoji kod modela 7390 je replika ekrana koji smo upoznali kod modela 6131.

Spoljni ekran karakteriše rezolucija 128x160 piksela (21x27 mm), 1.36 inča i može da prikaže 262.144 boje (TFT). Prilikom dolaznih poziva slika koja je dodeljena kontaktu zauzima kompletan ekran. Za spoljni ekran korisnik može da postavi pozadinsku sliku i da promeni sva glavna podešavanja.

Kada telefon otvorite ugledaćete unutrašnji ekran koji je sličan ekranu koji postoji kod modela Nokia 6131 sa dijagonalom od 2.2 inča i fizičkom veličinom od 33x46 mm (rezolucija 240x320 piksela). Ekran može da prikaže 8 tekstualnih linija (najveća moguća veličina fonta) i 3 servisne linije, ali za razliku od modela 6131 kod modela 7390 nešto nije u redu sa osvetljenjem – ekran izgleda bled i nejasan.

Video klip, poređenje ekrana, neke funkcije uređaja (wmv, 8.7 Mb)

Ova razlika postaje još očiglednija kada koristite 7390 – fotografije vam neće pomoći da steknete kompletan utisak. Neki će možda pomisliti da je ekran modela Nokia 7390 zaštićen staklom što pogoršava kvalitet slike, ali bližim ispitivanjem otkriće da nisu u pravu – ne postoji zaštini sloj koji štiti ekran. Stvarno objašnjenje za ovu pojavu leži u dužini trajanja baterije – Nokia 7390 obezbeđuje 10-15% duži vek trajanja baterije pri približno istim uslovima korišćenja u odnosu na model 6131, što je očigledno rezultat slabije jačine pozadinskog osvetljenja. Uobičejeno, jačina osvetljenja oba ekrana se ne može posediti. Da zaključimo, ovde imamo jedan od najboljih ekrana na tržištu, koji se ponaša kao jedan od najgorih kada je u pitanju njegovo osvetljenje što veoma utiče na ukupni utisak. Grubo govoreći, brilijantne specifikacije ekrana postoje na papiru, dok u realnosti je to mnogo drugačija situacija. Po mom mišljenju, kompanija je trebala da omogući korisnicima podešavanje pozadinskog osvetljenja ekrana i da im dozvoli da biraju između zasićenih boja na ekranu i veka trajanja baterije. Na žalost, standardizacija platforme ne dozvoljava individualna podešavanja za jedan ili drugi model – jedanput odabrana platforma ostaje nepromenjena za sve modele koji pripadaju opsegu i to je očigledno jedna od najgorih stvari u vezi nje.

U testu za model 6131 posvetili smo ceo jedan deo nepostojanju zaštitnog stakla na unutrašnjem ekranu; Nokia-u 7390 karakteriiše potpuno ista stvar. Ovo bi bio kraj priče o ekranima da između ova dva modela ne postoji fundamentalna razlika – Nokia-i 7390 nedostaje mehanizam automatskog otvaranja i namenjen je prvenstveno ženama. Bočne strane telefona nemaju udubljenja u koja postavite prste pri otvaranju telefona, tako da ukoliko pokušate da model 7390 otvorite bilo desnom ili levom rukom vaši prsti će završiti na ekranu. Dodajte tome razne druge mrlje koje nastaju rukovanjem telefona i zaključite sami šta se dešava sa ekranom usled intenzivne upotrebe. Prirodno, gotovo je nemoguće oštetiti ekran na jednom mestu – naši testovi su pokazali da je potrebno preko 20000 dodira za bi ekran postao neupotrebljiv. Dakle, sa stanovišta sigurnosti ekran modela 7390 je prilično dobar – ipak drugo je pitanje kako će se 7390 ponašati u realnim uslovima korišćenja, ali u svakom slučaju vreme će da pokaže. Ipak, već nakon nekoliko otvaranja telefona ekran će se zaprljati.

Položaj mikrofona kod modela 7390 je nešto potpuno novo, jer je on smešten sa desne strane šarke. Ipak ovo rešenje nimalo ne utiče na kvalitet zvuka – sagovornik će vas sasvim dobro čuti. Činjenica je da se mikrofon nalazi na tom mestu samo iz razloga što je zvučnik smešten na donjem obodu – možete ga videti ispod tastature kada je telefon otvoren.

Gumeni pad koji se nalazi iznad slušalice sprečava da tastatura dodiruje ekran kada je telefon zatvoren. Sami tasteri su glomazni i meki na pritisak što ih čini lakim za upravljanje. Sve u svemu, rukovanje tastaturom donosi samo pozitivne utiske a navigacioni pad ne dozvoljava mi da pronađem ništa čime ne bih bio zadovoljan. Svi tasteri su osvetljeni mekanim belim svetlom koje je dobro vidljivo u tamnim prostorijama.

Kamera namenjena video pozivanju u okviru 3G mreže smeštena je iznad ekrana, kao i LED lampica za osvetljavanje vašeg lica u mraku. Sa zadnje strane modela 7390 nalazi se modul 3 Megapikselne kamere kao i LED blic.

Poklopac baterije ima samo jedan jezičak postavljen na rubu ivice, ali između poklopca i kućišta nema zazora. 7390 koristi BP-5M Li-Pol bateriju kapaciteta 780mAh. Kako proizvođač tvrdi ona omogućava 220 časova rada u režimu mirovanja i do 3 časa razgovora. Prilikom testa baterija je trajala blizu 2 dana uz 1 čas razgovora i do 2 časa reprodukcije muzike (Bluetooth isključen). potrebno je oko 2.5 časova da se baterija telefona potpuno napuni.

Slot microSD kartice se nalazi ispod poklopca baterije, pa je funkcija izmene kartice bez isključivanja telefona omogućena. Socket SIM kartice je uobičajen - nalazi se u žljebu i a ukoliko želite da je izvučete gurnite malu polugu.

Meni

Nećemo ništa govoriti o podrazumevanim karakteristikama telefona kao što su telefonski imenik, planer itd, jer su oni gotovo isti kao kod svih uređaja baziranih na S40 trećem izdanju. Količina memorije koja je dostupna korisniku je 24Mb (dok je ukupna količina memorije koju poseduje model 7390 30Mb).

Glavna poboljšanja platforme je doneo Feature Pack 1 tako da ćemo njih pažljivo obraditi.

USB. Pri povezivanju sa računarom, možete da iskoristite bilo koji od tri režima:

Nokia režim – prethodno poznat kao PC Suite, omogućava sinhronizaciju sa Nokia aplikacijama istog imena. Ovaj režim takođe omogućava da telefon koristite kao modem.
Printing and Media – telefon se prebacuje u MTP protokol, koji omogućava upload-ovanje sa PC-ja novih albuma uz pomoć Windows Media Player-a i podrazumevanih Windows alata.
Data Storage. Standardni USB Mass Storage režim, uređaj je identifikovan od strane računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a.

Tokom USB povezivanja model 7390 se ne puni i ukoliko ga ostavite povezanog neko vreme, ne treba da vas začudi ukoliko nakon 6-7 časova baterija bude ispražnjena. Brzina prenosa podataka je oko 950Kb/s (USB 2.0) što je prilično dobro za telefon, ali ponekad nedovoljno za muzički optimizovan uređaj.

Bluetooth. Telefon zadržava EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 sa podržanim sledećim profilima:
Slušalice;
Dial Up Networking-a;
"Guranja" objekata;
Transfera fajlova;
Hands-Free v1.5;
A2DP;
SIM Access.

Bluetooth koji postoji kod modela 7390 poseduje prihvatljive performanse i neće vam zadavati glavobolju.

Muzički plejer. Plejer koji postoji kod modela Nokia 7390 je replika plejera sa modela 5300. Kada se telefon nalazi u režimu mirovanja, plejer na ekranu prikazuje naziv numere i izvođača.

Ekran prikazuje informacije o trenutno reprodukovanoj numeri, albumu i izvođaču. Navigacioni pad je povezan sa standardnim funkcijama (prebacivanje numera, „premotavanje“ unazad, zaustavljanje). Kod modela Nokia 7390 ne postoji karakteristika progresivnog „premotavanja“ unazad – numeru možete premotavati unapred u standardnim segemntima od po 5 sekundi što je potpuno nefunkcionalno kod velikih fajlova (audio knjige ili slični fajlovi).

Reprodukcija može da bude nasumična ili u nizu, režim Repeat radi kako za pojedinačne, tako i sve numere na listi pesama.

Van aplikacije plejera pronaći ćete karakteristiku Stereo Widening, koja je dosta prosta, dok ekvilajzeri imaju uticaj na kvalitet zvuka. Postoji pet prethodno podešenih ekvilajzera (Normal, Pop, Rock, Jazz, Classical) i dva koja su na raspolaganju da ih korisnik prilagodi svojim potrebama.

Muzička biblioteka sarži sledeće filter tabulatore:
All tracks – Svi fajlovi uskladišteni na telefonu
Artists – Sve numere određenih izvođača
Albums – Numere uređene po albumima.
Genres – Filtrira fajlove po žanrovima, kao što su Klasika, rock, itd.
Composers – filtrira numer epo kompozitorima.
Track lists – još jedan set filtera, uključujući Favorites (gde bilo joja numera tokom reprodukcije ili odabirom može biti dodata), Most Played Tracks, Recent Tracks, Recent additions i My Track lists. Sve u svemu u pitanju je zaista uverljiv filter koji može dosta pomoći korisnicima.

Liste pesama se mogu sastaviti bilo na PC-ju, bilo na telefonu; međutim set alata koji postoje na modelu Nokia 7390 a koji služe za kreiranje lista pesama je daleko od savršenstva – možete izabrati numeru sa opšte liste i sačuvati je u Track List-i. Dodatni fajlovi se ne mogu dodati listi, bez obzira koliko se vi trudili – jednostavno nismo uspeli da pronađemo ovakvu karakteristiku. Pored toga, ovakve liste nisu označene u medija plejeru što je ozbiljan nedostatak.

Preuzimanje muzike je samostalna stavka menija, koja vas vodi samo na Nokia sajt – nakon pokretanja servisa Nokia Recommendation vas vodi tamo.

Podrška za A2DP profil je neuobičajena kod Nokia brendiranih telefona, tako da je naše zadovoljstvo bilo dvostrukovo veće kada smo je otkrili kod modela 7390. Kvalitet zvuka je lošiji nego u slučaju kada su korišćene žične slušalice – u osnovi u pitanju je rezultat implementacije A2DP profila kod Nokia brendiranih telefona.

Aplikacija Music Manager, koja je uključena u Nokia PC Suite nudi samo dve mogućnosti kada je u pitanju upload-ovanje fajlova na telefon. Konvertovanje u AAC ili eAAC+. Nije jasan razlog za ovako striktno ograničenje – može da znači da je uspeh Apple-a nekoga iznervirao. Najbolji način za prebacivanje muzike na telefon je upotreba MTP protokola ili kopiranje fajlova direktno na telefon. Ono što je još više frustrirajuće je da prva verzija Nokia Music Manager-a ne uspeva da prepozna ID3 tagove pravilno, i kao rezultat toga svi filteri koji postoje kod modela 5300 prelaze u kategoriju „beskorisni“ (samo nazivi numera ostaju netaknuti).

Performanse

Još od izdavanja modela Nokia 6131 Java nije modifikovana, što znači da 7390 osvaja sličan broj poena kao 6131 – odnosno neznatno više u prosečnim performansama. Ograničenja uključuju standardnu veličinu JAR fajla koja ne može da pređe 512Kb, dok je veličina Heap-a 2Mb.

JBenchmark 1
DAtum 10/10/06
Naaziv modela Nokia 5300
Verzija firmware-a 3.7
Jbenchmark 1 1.1.1
Verzija
Ukupni rezultat: 1807
Detalji:
Tekst 415
2D Oblici 433
3D Oblici 316
Brzina popunjavanja 198
Animacije 445
Širina ekrana 240
Visina ekrana 248
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
Dvostruki Buffer podržava
Ukupna količina memorije 2097152
Slobodna memorija 1970644
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP-2.0
Microedition Platform: 3.5
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
Datum 10/18/06
Naziv modela Nokia 7390
Verzija Firmware-a 3.32
Jbenchmark 1 1.1.1
Verzija
Ukupni rezultat: 2096
Detalji:
Tekst 378
2D Oblici 414
3D Oblici 303
Brzina popunjavanja 185
Animacije 816
Širina ekrana 240
Visina ekrana 248
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
Dvostruki Buffer podržava
Ukupna količina memorije 2097152
Slobodna memorija 1720436
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP-2.0
Microedition Platform: 3.32
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
JBenchmark 2
Verzija 2.1.1
Ukupni rezultat: 284
Detalji:
Manipulacija slikama 256
Tekst 246
Sprajtova 414
3D Transformacije 379
Korisnički interfejs 184
Širina ekrana 240
Visina ekrana 248
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
JPEG podrška podržava
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki Buffer podržava
Ukupna količina memorije 2097152
Slobodna memorija 1224060
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: 3.5
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
Verzija 2.1.1
Ukupni rezultat: 254
Detalji:
Manipulacija slikama 231
Tekst 231
Sprajtova 385
3D Transformacije 345
Korisnički interfejs 147
Širina ekrana 240
Visina ekrana 248
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
JPEG Support podržava
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki Buffer podržava
Ukupna količina memorije 2097152
Slobodna memorija 1323536
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: 3.32
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
JBenchmark 3D
Perfomanse
Jbenchmark3D HQ: 135
Jbenchmark3D LQ: 261
Trouglova/s: 34013
KTeksela/s: 1325
Verzija: 3.1.0
Širina ekrana: 240
Visina ekrana: 320
3D podsistem:
M3G Verzija: 1.1
Antialaising: Ne podržava
True color: Ne podržava
Dithering: Ne podržava
Mipmapping: podržava
Korekcija perspektive: podržava
Osvetljenje lokalne kamere: Ne podržava
Maksimalni broj svetala: 8
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024
Maksimalne broj transformacija po verteksu: 4
Maksimalne broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki buffer podržava
Ukupna količina memorije: 2097152
Slobodna memorija: 433264
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: 3.5
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale ru-RU
Microedition Communication ports: COM0, IR0
Microedition Hostname: null
Perfomanse
Jbenchmark3D HQ: 128
Jbenchmark3D LQ: 250
Trouglova/s: 30989
KTeksela/s: 1279
Verzija: 3.1.0
Širina ekrana: 240
Visina ekrana: 320
3D Podsistem:
M3G Verzija: 1.1
Antialaising: Ne podržava
True color: Ne podržava
Dithering: Ne podržava
Mipmapping: podržava
Korekcija perspektive: podržava
Osvetljenje lokalne kamere: Ne podržava
Maksimalni broj svetala: 8
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024
Maksimalne broj transformacija po verteksu: 4
Maksimalne broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki buffer podržava
Ukupna količina memorije: 2097152
Slobodna memorija: 482932
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: 3.32
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale ru-RU
Microedition Communication ports: COM0, IR0
Microedition Hostname: null
JBenchmark HD
Verzija 4.0.3
Kvalitet prikaza
Bilinearno filtriranje: 99%
Trilinearno filtriranje: Neuspešno (80%)
Korekcija perspektive: Neuspešno (85%)
Z-buffer dubina: 14 bitna ili viša
Perfomanse
Glatkih trouglova: 66344
Teksturiranih trouglova: 54706
Brzina popunjavanja: 1616 kTexels
Igre: 116 (3.9 fps)
3D podsistem:
M3G Verzija: 1.1
Antialaising: Ne podržava
True color: Ne podržava
Dithering: Ne podržava
Mipmapping: podržava
Korekcija perspektive: podržava
Osvetljenje lokalne kamere: Ne podržava
Maksimalni broj svetala: 8
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024
Maksimalne broj transformacija po verteksu: 4
Maksimalne broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
Microedition Platform: 3.5
Broj boja 16777216
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki buffer podržava
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
CLDC (JSR 30, 139) 1.1
Enkodiranje: ISO-8859-1
Locale ru-RU
Ukupna količina memorije: 2097152
Slobodna memorija: 1064152
MIDP (JSR 37, 118, 271) 2
Širina forme: 222
Visina forme: 246
Širina slike: 240
Visina slike: 248
Kompletna širina slike: 240
Kompletna visina slike: 320
Dvostruki buffer slike: podržava
Boje: podržava
Boja: 16777216
Alfa nivoi: 256
FC (JSR 75) 1
PIM (JSR 75) 1
Bluetooth (JSR 82) 1
Zahtevanje konekcije: podržava
Skeniranje zahtevanja konekcije: podržava
Povezivanje stranica: podržava
Skeniranje povezanih stranica: podržava
Glavno prebacivanje: Ne podržava
Skeniranje povezanih stranica: podržava
OBEX (JSR 82)
WMA (JSR 120, 205) 2
Smsc N/A
MMAPI (JSR 135) 1.1
Enkodiranje fotografija: encoding=jpeg
Video klipovi: podržava
Video enkodiranje: encoding=3gp
Usmeravanje sadržaja: none
Miksovanje: Ne podržava
Snimanje: podržava
Audio enkodiranje: amr, amr-nb
Audio klipovi: podržava
Web Parser (JSR 172): 1
WEB RPC (JSR 172): ne
SATSA (JSR 177): ne
Lokacija (JSR 179) ne
SIP (JSR 180): ne
JTWI (JSR 185) 1
CHAPI (JSR 211): ne
SVG (JSR 226): 1
AMMS (JSR 234): ne
Globalno (JSR 234): ne
Verzija 4.0.3
Kvalitet prikaza
Bilinearno filtriranje: 99%
Trilinearno filtriranje: Neuspešno (80%)
Korekcija perspektive: Neuspešno (85%)
Z-buffer dubina: 14 bit or higher
Perfomanse
Glatkih trouglova: 66344
Teksturiranih trouglova: 54706
Brzina popunjavanja: 1616 kTeksela/s
Igre: 116 (3.9 fps)
3D Podsistem:
M3G Verzija: 1.1
Antialaising: Ne podržava
True color: Ne podržava
Dithering: Ne podržava
Mipmapping: podržava
Korekcija perspektive: podržava
Osvetljenje lokalne kamere: Ne podržava
Maksimalni broj svetala: 8
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024
Maksimalne broj transformacija po verteksu: 4
Maksimalne broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
Microedition Platform: 3.5
Broj boja 16777216
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki buffer podržava
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
CLDC (JSR 30, 139) 1.1
Enkodiranje : ISO-8859-1
Locale ru-RU
Ukupna količina memorije: 2097152
Slobodna memorija: 1058008
MIDP (JSR 37, 118, 271) 2
Širina forme: 222
Visina forme: 246
Širina slike: 240
Visina slike: 248
Kompletna širina slike: 240
Kompletna visina slike: 320
Dvostruki buffer slike: podržava
Boje: podržava
Boja: 16777216
Alfa nivoa: 256
FC (JSR 75) 1
PIM (JSR 75) 1
Bluetooth (JSR 82) 1
Zahtevanje povezivanja: podržava
Skeniranje zahtevanja povezivanja: podržava
Povezane stranice: podržava
Skeniranje povezanih stranica: podržava
Glavno prebacivanje: Ne podržava
Skeniranje povezanih stranica: podržava
OBEX (JSR 82)
WMA (JSR 120, 205) 2
Smsc N/A
MMAPI (JSR 135) 1.1
Enkodiranje fotografija: encoding=jpeg
Video klipovi: podržava
Video enkodiranje: encoding=3gp
Usmeravanje sadržaja: none
Miksovanje: Ne podržava
Snimanje: podržava
Audio enkodovanje: amr, amr-nb
Audio klipovi: podržava
Web Parser (JSR 172): 1
WEB RPC (JSR 172): ne
SATSA (JSR 177): ne
Lokacija (JSR 179) ne
SIP (JSR 180): ne
JTWI (JSR 185) 1
CHAPI (JSR 211): ne
SVG (JSR 226): 1
AMMS (JSR 234): ne
Globalno (JSR 234): ne

Prethodno instalirane aplikacije

Kao i obično, L’Amour Collection nudi mnoštvo tema i skinova – sve ih karakterišu geometrijski šabloni i izgledaju veoma privlačno.

Telefon poseduje tri igre - Sanke III (3D), Pro Snowboard (3D, usvojena sa Sony Ericsson telefona izdatih 2004-te) i Music Guess, koja je istinski muzička aplikacija – program nasumično bira numere sa opšte liste i tokom reprodukcije, vi treba da pogodite o kojoj pesmi je reč.

Aplikacije su: Svetsko vreme, Nokia Sensor (odlična ponuda za mlade, koja trenutno nije toliko popularna, jer samo nekoliko uređaja ima ovu opciju, ali ima sjajan potencijal). Poslednja od aplikacija na listi je Size Converter.

Kamera

Nokia 7390 je prvi telefon koji radi na S40 platformi a koji poseduje ugrađenu 3MP CMOS kameru. Međutim visoka rezolucija nužno ne znači kvalitet slika identičan sa modeleima Nokia-ine N serije ili Sony Ericsson K800i. Još jedanput ću ponoviti - vodeći proizvodi namenjeni fotografisanju kada je u pitanju Nokia su smart telefoni, dok S40 modeli poseduju umerene module kamere, čak i kada poseduju prilično impresivne rezolucije. Ovde jednostavno nema pomoći, u pitanju je principijelni stav kompanije.

Dobra stvar u vezi kamere modela 7390 je mogućnost pravljenja fotografija čak i kada je telefon zatvoren, mada u ovom slučaju spoljni ekran nije od prevelike pomoći zbog lošeg kvaliteta slike koja se vidi na njemu. Auto fokus radi dobro - fokusirana oblast zauzima oko tri četvrtine snimka na ekranu. Sve u svemu, ipak kvalitet kamere je daleko od kvaliteta koji pružaju vrhunska rešenja, mada kada se gledaju na ekranu snimci izgledaju dobro.

Sledeće rezolucije su podržane:

1536x2048;
1200x1600;
960x1280;
480x640;
240x320;
120x160.

Dve minimalne rezolucije su doDatum da se omogući pravljenje fotografija za pozadinske slike ekranu. Podržane su tri JPEG tipa kompresije: osnovna, normalna i visoka. Sa obzirom da nivo kvaliteta nije ni u jednom slučaju željeni najbolje je da odaberete viskok kvalitet kompresije – u svakom slučaju on neće načiniti snimke gorim.

Zvuk pri fotografisanju može da se isključi, a kamera poseduje i 8x zum, ali nema razloga da ga koristite. Fotografije možete sačuvati kako u memoriji telefona tako i na memorijskoj kartici.

Neki efekti se mogu primeniti na već napravljene fotografije a na vama je da odlučite da li ćete ih upotrebiti pre fotogtafisanja ili nakon. Dostupni su efekti poput gradacije sive, crveno smeđe nijanse i negativa.

Za one koji vole da slikaju mnoštvo fotografija odjedanput, postoji odgovarajući režim za njih – kamera može da napravi do 3 snimka u vrlo kratkom vremenu, sva podešavanja ostaju slična onima koja su odabrana za pojedinačne snimke uključujući rezoluciju. Postoji i automatski tajmer za slikanje samog sebe.

Fotografije su napravljene u različitim uslovima i verujem da ćete na osnovu njih uspeti da steknete svoje mišljenje o kvalitetu kamere (maksimalna rezolucija, najbolji kvalitet). Poređenja radi ponudili smo i fotografije načinjene Sony Ericsson K800i telefonom u maksimalnoj rezoluciji i kvalitetu. U sredinama sa lošom osvetljenošću osetlivost matrice modela Nokia 7390 definitivno nije dovoljna.

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nokia 7390 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

SE K800i (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video. Telefon omogućava snimanje video klipova u 3GP formatu a dostupne su rezolucije 128x96 piskela ili 176x144, 352x288, 640x480 piksela. Kvalitet snimka zavisi od tri parametra. Dužinu snimka možete ograničiti ali isto tako ona može biti i neograničena, dokle god ima slobodne memorije (memorijske kartice ili interne memorije). Efekti koji se mogu primeniti na video klipove su isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije. Kvalitet video snimka izgleda prihvatljiv kada gleDatum na telefonu uključujući maksimalnu rezoluciju. Međutim, kada budete isti video snimak gledali na monitoru računara videćete da je ipak nešto lošijeg ali i dalje zadovoljavajućeg kvaliteta što je veliki korak napred. U slučaju kada se porede snimci načinjeni u rezoluciji 352x288 piksela modelom Nokia 6233 i Samsung telefonim, zbog prirodnijeg prikazivanja boja snimci načinjeni Nokia telefonom izgledaju bolje. Sa obzirom da video snimanje nije na visoko na listi zahteva većine korisnika, ono je ovde implementirano bez većeg interesa. Video snimanje kod modela Nokia 5300 je slično kao kod 6233 i 6288.

Video primer 1 (176x144 piksela, 3gp, 268 Kb)

Video primer 2 (640x480 piksela, 3gp, 4.8 Mb)

Utisci

Jačina 64-tonskih polifonih melodija je dovoljna za gotovo svaku situaciju. Prijem signala je takođe veoma dobar i jednak je kvalitetu ostalih modela trenutne generacije. Vibracija je prosečne jačine i može da se oseti kada se telefon nalazi u džepu.

Na zvaničnoj strani kompanije Nokia potkrala se netačna informacija koja se tiče podrške za office dokumente koja je implementirana u model Nokia 7390 i koja navodi da su u pitanju PDF i MS Office. U praksi ovo nije slučaj. Specifikacije telefona navode sledeće podatke: „Email: podržava SMTP, POP3, IMAP4 i APOP protokole. Podrška za priloge (pregled jpeg-a, 3gp, MP3, .ppt, .doc, excel i pdf fajlovi)“. Drugim rečima telefon može da prima ove priloge i da ih forward-uje ali ne i da ih otvara (ovo se odnosi na ekstenzije – ppt, .doc, excel, .pdf).

Vodeći računa od modnom aspektu ovog modela i korišćenim materijalima, Nokia 7390 je predodređena da bude najbolje prodavani model. Neodstaci kao što je osrednje osvetljenje oba ekrana ne treba da budu nepomenuti. Sve u svemu Nokia 7390 je tipičan ženski telefon i samo mali broj muškaraca će ga koristiti. Ukoliko imate nekih nedoumica oko veličine telefona, i njegovog prihvatanja na tržištu budite bez brige. Prodaja modela Nokia 7290 jasno pokazuje da ovde nema neke velike razlike. Kada govorimo i „nekompatibilnosti“ sa ženskom publikom usled donekle glomaznih dimenzija telefona, koristimo stereotipe, a podaci o prodaji opovrgavaju ovu tačku gledišta.

Po pitanju funkcionalnosti model 7390 je dobro rešenje, a ukoliko nameravate da iskoristite sve funkcije koje pruža ovaj telefon budite spremni da izdvojite još nešto novca za dodatni pribor kao što je memorijska kartica, 3.5mm audio adapter i kabl za prenos podataka (bilo koji sa miniUSB utičnicom će odgovarati) Međutim, ciljna grupa ovog telefona ne brine mnogo za funkcionalnost uređaja (najmanje polovina publike sigurno) tako da kompanija iz tog razloga nije ni obezbedila mnogo dodatnog pribora. Po pitanju rivaliteta model 7390 je donekle ugrožen modelom Samsung E500 (model namenjen isključivo ženama u boji bronze sa kožnim okvirom), ali ovaj model nije išta drugo do indirektan konkurent Nokia-i 7390, što Nokia-in model ostavlja dominirajućim na tržištu. Definitivnino, L’Amour kolekcija i njen glavni prozivod 7390 će biti veoma uspešni.

SAR vrednost za ovaj model je 0.41 W/kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024