F300 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung F300
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung F300. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung F300 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung F300 (Ultra Music)

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Uputstvo za upotrebu
USB kabl
Žične stereo slušalice sa priključkom 3.5 mm
CD sa softverom

U suštini Samsung je izvršio kompletnu reviziju svoje tržišne strategije početkom 2006-e godine – već u februaru je osmišljen plan koji omogućava inicijalizaciju razvoja čitavog opsega novih rešenja koji će na tržištu neće biti predstavljeni kao koncept-modeli ali neće biti predstavljeni ni kao masovni proizvodi. Većina planiranih ponuda će biti povezana sa muzičkim odeljenjem, budući da ova kompanija može da vrši eksperimente sa ovim odeljenjem – međutim, do sredine ove godine ne bi trebalo očekivati pojavu muzičkih telefona ali već sada možemo uživati u nekim od vrhunskih karakteristika nekoliko modela telefona kao što su Samsung X830 i Samsung F300.

Model Samsung F300 biće poznat pod imenom Ultra Music, koji naglašava svoje mogućnosti kada je u pitanju muzičko odeljenje. Male dimenzije kućišta i karakteristični interfejs (za ovako malu veličinu) govore u prilog ovoj činjenici. Ali ono što je jedinstveno u vezi F300 je dizajn sa dva lica koji karakterišu dva ekrana koja se nalaze sa prednje i zadnje strane. Budući da je ovo prvi uređaj koji nudi ovakvu funkcionalnost, F300 je pokrenuo novi trend koji će sigurno u najskorije vreme postati rasprostranjen kod candy-bar telefona, naročito kod onih koji su zamišljeni kao muzička rešenja.

Dizajn telefona (wmv, 4.5 Mb)>>>

 

Praćenje „slim-and-sleek“ oblika dizajna dovelo je do pojave velikog broja vrhunskih pristupa i trikova koji će se sigurno pojaviti kod narednih modela. Debljina modela F300 iznosi 9.4mm što je velika razlika kada se uporedi na najtanjim telefonom na svetu čija je debljina 6.9mm, Samsung X820. Međutim, ovaj telefon ima dobro raspoređenu težinu duž čitavog kućišta tako da nema delova koji izviruju, dok kod modela X820 debljina kućišta tamo gde se nalazi kamera iznosi skoro 1 cm. Dimenzije telefona su 103.5x44x9.4 mm a težak je samo 78grama i najsličniji je telefonu Nokia 6300 (čak iako je ovaj drugi malo tanji) i sledećoj generaciji slim Walkman brendiranim uređajima kompanije Sony Ericsson. Budući da poseduje ovakve dimenzije, F300 možete nositi onako kao želite; pored toga izuzetno je lagan i jednostavan za upotrebu. Uprkos tome nećete imati utisak da ovaj telefon nema nikakvu težinu, naprotiv, telefon će vam pružiti prijatan osećaj da imate nešto teško u rukama što nikako ne može biti loše.

Budući da ovako kompaktan dizajn treba da poseduje veliki broj detalja i kontrola, proizvođač se odlučio za neke neobične pristupe. Prvo, izostavljena je baterija koja se može izvaditi – sada je ona bukvalno ugrađena u kućište i korisnik nema mogućnost da je zameni. Ovakva konstrukcija nije ništa novo na tržitšu a korisnici su većinom bili zabrinuti oko praktičnosti ovakvog postavljanja baterije, mada se ta zabrinutost nikada nije pokazala realnom u praksi. Vreme trajanja baterije je prihvatljivo, naročito kada se ima u vidu da dolazi kao deo ponude F300 modela.

Drugo, tesan postavljene kontrole dovele su do primene ojačane plastike i metalnog okriva koji se vidi sa zadnje i sa bočnih strana, stvarajući na taj način utisak da se radi o prostoru za olovku. Na primer, Nokia 6300 koristi suprotno rešenje – sredina je načinjena od plastike, dok prednju stranu kao i poklopac baterije karakteriše metalni dizajn. Oba dizajna su pokazala veoma dobar nivo zaštite, ali na kraju sve se svodi na debljinu gde se prvobitni dizajn pokazao kao bolji budući da više utiče na smanjenje celokupne veličine.

Na trećem mestu, budući da odeljka za bateriju nema, postolje za SIM-karticu nalazi se sa strane i prekriveno je poklopcem koji je pričvršćen za kućište – dobra je stvar to što karticu možete izvaditi i zameniti je drugom čak i u toku rada uređaja i ukoliko tako uradite, F300 će jednostavno prihvatiti sva podešavanja i podatke koji su uskladišteni na novoj SIM kartici. Sa druge strane ćete ugledati zaštićene utičnice – jednu za punjač i slušalice a drugu za MicroSD memorijske karte (kao i uobičajeno, zamena kartice bez isključivanja telefona je podržana).

Govoreći o kvalitetu poklopaca koje poseduje F300, nema nikakvih žalbi vezanih za njih budući da nema indicija da se više neće koristiti u narednom periodu.

Skoro je nemoguće smestiti kompletnu tastaturu u ovako mali uređaj, međutim, Samsung je i to uspeo tako što je smanjio visinu glavnog ekrana. Sama tastatura je veoma zgodna za rukovanje budući da nudi velike numeričke tastere koji su poređani u horizontalnom redu. Dovoljan je blag pritisak na tastere, ali u njenoj izradi nije korišćena tehnologija osetljiva na dodir. Da su tasteri manji bio bi pravi izazov koristiti tastaturu, međutim, Samsung nije izneverio svoje korisnike. Svi tasteri su jednako osvetljeni plavim pozadinskim svetlom, dok je četvorosmerni navigacioni taster istog oblika kao i kod prethodnih modela.

Odsustvo slota za bateriju je primoralo kompaniju da ureže sertifikacione oznake sa prednje strane ispod tastature.

Pravougaoni oblik telefona se odlično uklapa sa ekranom ali ipak malo čudno izgleda kada su u pitanju candy-bar telefoni. Sa druge strane, tehnički podaci ekrana zaslužuju da ih razmotrimo – 1.4 inča, rezolucija 176x65 piksela (33x12mm), TFT tehnologija i 262.144 boja. I slika i tekst odlično izgledaju, što se toga tiče nema nikakvih problema a razlika je u veličini – ekran može prikazati samo dve tekstualne linije ili dve stavke menija u isto vreme iako je rezolucija slova odlična. Budući da moramo da ocenimo funkcionalnost, možemo reći da je „slaba“ kada su u pitanju standardne karakteristike kao što je SMS, kamera i slično. To bi bio veliki problem i nedostatak ovog modela da proizvođač sa druge strane nije obezbedio ekran dijagonale 2.1’’ – u većini slučajeva možete koristiti ovaj sekundarni ekran, na primer, kada želite da pogledate poruku. Pitanje ergonomije nije najbolje rešeno ali zato imate sve moguće karakteristike na ovako malenom uređaju.

Sve što imam da kažem jeste da se prebacivanje između ekrana vrši pomoću određenog tastera koji se nalazi sa bočne strane gde ćete ugledati i dvostruki taster za zaključavanje. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, dok se u gornjem levom uglu nalazi otvor kroz koji se provlači traka za nošenje telefona oko vrata. Sa donje strave ugledaćete ugrađeni mikrofon koji se nalazi pored utičnice koja je od vitalne važnosti za dodatnu bateriju koja je implementirana u kožno kućište, slično kao i kod telefona Samsung P300/P310. Ova baterija nije deo standardne isporuke i štaviše, pitanje je da li će je uopšte biti u maloprodaji.

Druga zanimljiva stvar je to da kod ovog modela nema baterije koja se može ukloniti tako da korisnik nema mogućnost da bateriju izvadi ukoliko dođe do pada softvera ali zato je proizvođač naoružao ovaj uređaj sa RESET tasterom koje se nalazi sa desne strane.

Iznad ekrana nalaze se sočivo kamere, koja se može označiti i kao UMTS-podrška sudeći po mišljenju velikog broja korisnika, dok se sama kamera može nazvati i alatom za video pozive. U suštini radi se o 2 megapikselnoj kameri (nema 3G podrške).

Dizajn F300 modela nije ništa novo, izuzev dimenzija kućišta i manje debljine. Jedinstven odnos između ekrana i tastature ćete sigurno primetiti ali celokupan izgled podseća na bilo koji drugi proizvod. U isto vreme, druga strana veoma podseća na zatvoren telefon sa klizajućim mehanizmom ili na Apple brendirane plejere – što umnogome liči na fikciju, jer ukoliko postavite iPod i Samsung F300 jedan do drugog, nećete videti nikakvu upadljivu sličnost, ali osećaj da imaju nešto zajedničko sigurno vas neće napustiti.

Slično kao i kod modela Samsung X830 ovaj telefon će biti dostupan u nekoliko boja a prva na tržištu će se pojaviti crna. Nakon crne, biće predstavljene narandžasta, crvena, bela i plava.

Muzičko lice telefona je vredno zapažanja zbog njegovog velikog ekrana dijagonale 2.1’’ i rezolucije 176x220 piksela (33x42mm). Ovaj ekran prikazuje 262.144 boje i do 8 teksualnih linija istovremeno. Zbog činjenice da ekran vodi poreklo od prethodne generacije, njegovo postavljanje u tanko kućište donelo je određene poteškoće – ukoliko ga malo pritisnete primetićete talasiće koji se šire duž njegove površine, ali ovo ne može da ošteti uređaj ili učini nešto još gore tako da možete biti spokojni.

Kvalitet slike koju obezbeđuje ekran je dobar, ali sva standardna podešavanja na koja smo navikli da koristimo na drugim telefonima kod ovog modela nedostaju – na primer nema pozadinske slike, koristi jedan te isti stil i zato uređaj izgleda sličniji muzičkim plejerima nego telefonima. Ekran se dobro ponaša na suncu, mada boje uobičejno blede. Ovaj ekran poseduje statusnu liniju ali je je preko njega nemoguće izvršiti poziv.

Taster osetljiv na dodir omogućava upravljanje svim režimima kada telefon ima ulogu plejera – pored toga ovaj taster ima ulogu hardverskog play/pause tastera. Levi i desni taster služe za premotavanje, a onaj sa zadnje strane za otkazivanje radnji ili pomeranje za jedan nivo više u meniju, dok je sa gornje strane taster menija. Svim listama se ne može kretati samo uz pomoć gore pomenutih kontrola – ponekad bočni tasteri za kontrolu jačine zvuka stupaju na scenu. Slična zbrka otkriva prost izgled interfejsa – potpuna integracija je na putu ali za sada ništa konačno.

I poslednje ali ne i najmanje važno – ugrađena Li-Ion-ska baterija kapaciteta 720mAh. Prema tvrdnji proizvođača može da obezbedi 155 časova rada telefona u režimu mirovanja i oko 2.5 sata razgovora. Vreme trajanja baterije je jedna od najslabijh tačka svih slim uređaja pa ni ovaj nije izuzetak. Napomenućemo da će baterija trajati jedan dan ukoliko 2 do 3 časa slušate muziku ili radio, razgovarate do jednog časa i pošaljete nekoliko SMS poruka. Aktivnijim korisnicima može čak da se desi da ne uspeju ni da sastave ceo dan rada sa jednim punjenjem baterije. Kada smo pokušali F300 da koristimo samo kao telefon za pozivanje (jedan čas vremena razgovora), baterija je obezbedila oko 2 dana stabilnog rada. Potrebno je nešto više od 2 časa da bi se baterija telefona potpuno napunila.

Meni

Neobičan i majušan glavni ekran je doneo neophodnost prepravljanja interfejsa, izgleda pojedinih stavki i osposobljavanja dual face režima za korisnike. Istovremeno, platforma na kojoj F300 radi je veoma slična Gumi-jevom razvoju (hardver - Agere/SkyWorks). Telefon poseduje 128Mb ugrađene memorije od koje je nešto iznad 100Mb dostupno korisnicima, mada ovaj kapacitet može biti proširen memorijskom karticom bilo kojeg kapaciteta.

Rukovanje menijem telefona u režimu telefona (wmv, 3.1 Mb)>>>

Sada ćemo malo bliže pogledati interfejs telefona – videti mogućnosti za prebacivanje na veći ekran a zatim preći na muzički deo.

Rukovanje menijem telefona u režimu plejera (wmv, 2.3 Mb)>>>

Kompletan interfejs koji postoji kod modela F300 je prerađen tako da odgovara niskoj rezoluciji ekrana, pa je iz tog razloga statusna linija sa svim svojim svojstvima prebačena na levu stranu, dok je glavni deo ekrana zauzet vašim imenom, datumom i vremenom. Sve funkcije vezane za telefon se koriste samo na ovom ekranu – na primer nije moguće načiniti poziv korišćenjem ekrana sa zadnje strane, tako da je on više vrsta ekrana namenjenog podacima. On može prikazati listu brojeva telefona za kontakt, omogućiti vam da pročitate poruku, ali radnje se vrše preko tastature i malog ekrana. Korisnost takvog pristupa je veoma niska, jer recimo pri dolaznom pozivu slika pozivaoca više liči na ikonicu sa brojem i imenom koji se kreću sa desne strane. Da bi se sprečilo skaliranje slika proizvođač je isključio upotrebu slika se rezolucijom različitom od minimalne za telefonski imenik – već postojeći snimak ne može da bude transformisan kasnije.

Slično svim uređajima koji nose naziv Ultra, glavni ekran ovog modela (sam ekran u režimu mirovanja) može da bude prepravljen uz pomoć dva skina - crnog i belog. Glavni ekran zadržava horizontalni izgled gde ćete videti liniju sa ikonama od kojih je jedna istaknuta. Podmeniji se vide kao vertikalno uređene liste, mada ekran ne može da prilagodi više od dve stavke istovremeno. Kod modela F300 postoji memorizacija pozicije svakog podmenija kao i glavnog menija. Telefon će "zapamtiti" koju ste funkciju pozvali poslednji put, tako da će ona automatski biti istaknuta kada sledeći put budete ušli u glavni meni. Na primer ukoliko u glavnom meniju pozovete listu poziva, sledeći put kada uđete u glavni meni biće na prvom mestu istaknuta upravo lista poziva. .

Navigacija brojevima takođe je podržana ali to i dalje nisu sve opcije koje pruža navigacioni meni. Možete povezati četiri različite aplikacije sa ove liste, ponuđene od strane proizvođača (nećete moći da povežete java aplikacije).

F300 je prvi model koji podržava brzu pretragu brojevima pri pozivanju - kada unosite broj sa ekrana u režimu mirovanja, telefon će vam ponuditi listu brojeva telefona iz kontakata koji se poklapaju sa unešenim brojem. Do sada je ova zgodna karakteristika postojala samo kod smart telefona. .

Telefonski imenik. Kontaktima se može pristupiti pritiskom desnog programabilnog tastera i u tom slučaju ćete ugledati listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice i iz memorije telefona. Međutim, u pitanju nije lista sa linijom za pretragu i samo jedan kontakt s eprikazuje na ekranu. Brza pretraga imena po prvom slovu je podržana, i može ih biti do 20 za svaki jezik. Kada pritisnete taster OK videćete ćete u prozor koji omogućava detaljan pregled za odabrani unos. Videćete ikonu u slučaju da postoji makar jedan dodeljen. To može biti bilo sličica ili fotografija (240x320 piksela je najbolje). Svaki unos može imati do 5 unosa različitog tipa (mobilni, kancelarija, kućni, faks, ostali), jedan od njih može biti glavni (po podrazumevanom podešavanju to će biti prvi broj koji ste uneli). Polja su fiksna.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće upropastiti prijatan rad sa ovim telefonom.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa, kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Grupa može da sadrži do 20 kontakata.

Telefon ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa f300, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Dok pregledate telefonski imenik, možete preći na veliki ekran po kojem možete da se krećete korišćenjem samo horizontalnog pada, jer unos preko tastera u ovom režimu nije dozvoljen. Možete detaljno pregledati kontakt i pozvani broj, mada će se u ovom drugom slučaju telefon sam vratiti na početni ekran.

Liste poziva. Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Poruke. Različitim tipovima poruka je ,oguće rukovati kroz odvojene podmenije. Počećemo sa kratkim porukama. Memorija telefona može da uskladišti do 200 poruka istovremeno; telefon poseduje podršku za EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 Mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

MMS. Interfejs za kreiranje multimedijalnih poruka je lak za korišćenje, poruke mogu da budu trenutno sačuvane u različitim direktorijumima, odmah nakon što su primljene. Postoji ograničenje po pitanju veličine odlaznih poruka i ono iznosi 295Kb, dok za dolazne takva vrsta ograničenja ne postoji (mada ne mogu da zauzmu vieš mesta nego što posotji u memoriji). Kao dodatno podešavanje postoji opcija odbijanja reklamnih poruka, odabir da poruke o vremenskoj prognozi budu primane i u roaming-u ili samo u matičnoj mreži. Poruke se čuvaju u odvojenom memorijskom bloku (3Mb).

SOS poruke su nova funkcija u Samsung-ovom arsenalu – potrebno je da unesete brojeve telefona, koji će primati poruke sa korisnički prilagodljivim tekstom. Da biste poslali ovakvu poruku potrebno je da pritisnete bočni taster četiri puta. Međutim, koliko god ova funkcija bila korisna u svetlu nepostojanja GPS prijemnika i praćenja koordinata, postavlja se pitanje, da li je ova funkcija išta drugo sem dodatka, Mobile Tracker-u.

Dok radite sa porukama, možete preći na veći ekran da biste videli poruku ali bez mogućnosti da je menjate. Međutim, MMS poruke ne mogu da budu prenešene na veliki ekran.

Planer. U planer možete uneti do 300 različitih događaja četiri tipa (3x100) – sastanak, posao, godišnjica. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su isključeni mada mi nije jasan razlog za to.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po osnovnom podešavanju događaj traje jedan sat).

Zadaci – standardna lista zadataka sa mogućnošću davanja prioriteta. Maksimalni kapacitet ove sekcije je 100 unosa.

WAP. Ovde postoji WAP pretraživač verzije 2.0 (NF 3.2) sličan onome koji postoji kod nekih telefona kompanija Nokia i Sony Ericcson, koji koristi http protokol. Pretraživač automatski nudi standardne prefikse i kompletira započete e-mail adrese.

Imajući na umu koliko je niska rezolucija ekrana WAP pretraživač na modelu F300 je nemoguće koristiti i implementiran je samo da bi bio prisutan.

Snimač glasa. Pomoću ove opcije možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Svetsko vreme je prikazano za odabrane gradove, mada kod modela F300 nema mape sveta.

Alarm časovnik. Telefon je opremljen sa tri alarm časovnika. Jedan je namenjen za buđenje i može biti podešen za odabrane radne dane mada i druga dva poseduju istu karakteristiku. Za svaki od alarm časovnika omogućen je odabir između 5 melodija, mada je potreba za njima pod znakom pitanja, jer mp3 numere se mogu koristiti u ovu svrhu. Na korisniku je da odabere da li će se telefon automatski uključivati u vreme buđenja ili ne.

Brojač i štoperica bi trebali da budu poznati većini korisnika.

Memo – standardne tekstualne beleške.

Menadžer fajlova (My files). Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura fajlova memorijske kartice je nešto drugačija priča, i njima se može pristupiti preko glavnog menija, gde svaka stavka poseduje opciju "Memory card".

Podešavanja. Ova stavka sadrži zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pozivanja.

Bočni taster može da bude podešen za odbijanje dolazećih poziva ili za automatsko slanje poruke pozivaocu, čiji tekst korisnik može podesiti.

Trajanje pozadinskog osvetljenja - postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju d aje telefon izgubljen ili ukraden.

Flight režim – možete isključiti deo mreže telefona.

Telefonu nedostaje sistem profila i jedino što ima da ponudi je podešavanje vezano za događaje, što izaziva utisak da je u pitanju stariji model – na primer noviji Samsung-ovi 3G uređaji imaju imaju već instalirane profile (mada im mnoge druge funkcije nedostaju). F300 poseduje dosta podešavanja vezanih za režime vibracije i melodije i kada je to u pitanju ne postoje nikakva ograničenja. Stvar koja me je zaista frustrirala je nemogućnost da podesim melodiju za dolazeću SMS poruku ili e-mail. Naime, kod ovog modela ste u mogućnosti da odaberete samo neku od 10 prethodno instaliranih melodija. Sa druge strane melodije zvona se mogu podešavati kako za grupe kontakata, samostalne unose u telefonskom imeniku a čak i za alarm časovnik; stoga je potpuno nejasno zašto proizvođač nije omogućio da svi zvuci budu prilagodljivi.

Bluetooth. Telefon podržava različite profile i to: Slušalica, Handsfree, Serijskog Porta, Dial Up Networking-a, Transfera fajlova, “Guranja” objekata, A2DP. Realizacija Bluetooth-a nije idealna, problema sa realizacijom smo imali samo sa profilom Slučalica i to dosta često, dok je speakerphone unapređen. Generalno gledajući Bluetooth koji postoji kod modela F300 se može uporediti sa onima kod modela kompanije Nokia ali je lošiji nego kod Sony Ericcson-a. Uređaj rukuje stereo Bluetooth slušalicama na uobičejen način ili bolje da kažemo u skladu sa svojom klasom (drugim rečima kvalitet zvuka je prosečan).

Muzika

U muzičkom režimu možete pristupiti brojnim funkcijama uređenim u horizontalnom meniju sa istaknutim odabranim stavkama. Izgled menija se nije mnogo promenio tako da se njime može upravljati samo uz pomoć tastera osetljivog na dodir i bočnog tastera za regulaciju jačine zvuka. Kontektusalni meni koji se poziva pritiskanjem tastera Up, uvek sadrži horizontalni bar sa stavkama menija, tako da se preko njega možete kretati između aplikacija. Sada ćemo pobliže pogledati svaku od stavki.

Diktafon. Maksimalno trajanje dužine snimka je 1 čas - u osnovi u pitanju je isti Diktafon koji postoji u glavnom meniju.

Radio. Radi samo kada su slušalice uključene; ne poseduje funkciju automatskog podešavanja – bićete prisiljeni da sve stanice manuelnim putem pronalazite i zatim ih sačuvate u memoriji telefona. Govoreći o kvalitetu radija, ne možemo da previdimo činjenicu da je značajno lošiji od analognih proizvedenih od strane drugih kompanija – prva stvar koja upada u oči je što je dostupno samo nekoliko stanica. Sa druge strane, te stanice koje su detektovane uz pomoć modela F300 mogu se slušati sa zadovoljstvom jer je kvalitet zvuka dosta dobar.

Slike i video. Telefon poseduje vrstu albuma gde možete videti određene slike ili pokrenuti slide show preko celog ekrana. Ova funkcija definitivno izaziva pozitivne utiske. Podržan je MPEG4 format (audio AAC). Makismalni mogući bitrate je 1.5Mbps. F300 može da radi samo sa klipovima snimljenim u rezoluciji do CIF, mada QVGA (30fps) ima više smisla. Kod plejera nisu uključene nikakve dodatne karakteristike, premotavanje snimka je moguće samo u u opsegu od 5 sekundi, a slika na ekranu se može prebaciti u režim celog ekrana.

Kamera. Generalno govoreći ukoliko želite kamerom telefona da upravljate tako što će ona biti uperena ka vama ne postoje neke naročite smetnje, ali neće biti naročito pogodno jer će sočivo kamere biti okrenuto ka vama. U tom slučaju ima smisla fotografije praviti uz pomoć velikog ekrana - srećom sve funkcije kamere su dostupne u ovom slučaju. Modul kamere koja je inkorporisana u model F300 može da pravi fotografije maksimalne rezolucije 2 Megapiksela.

Izgled interfejsa kada je u pitanju model F300 nije drugačiji od drugih Samsung proizvoda - možete sliku okrenuti u landscape režim, isključite zvuk pri fotografisanju. Za razliku od drugih modela kvalitet snimaka je uvek podešen na najbolji i ne može se podesiti preko menija. Podržane su sledeće rezolucije:

1600x1200;
1280x960;
800x600;
320x240.

Imate mogućnost da na fotografije primenite različite specijalne efekte, upotrebite uravnoteženje beline i iskoristite prednosti digitalnog zuma. Sa obzirom da je u pitanju slim uređaj kamera radi dosta dobro i nemam nikakve ozbiljnije zamerke u vezi nje.

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

Video se snima u 3GP formatu sa rezolucijom 240x320 pisekla, mada su dostupne i rezolucije 176x144 i 128x96 piksela. Svi video klipovi su prosečnog kvaliteta.

Muzički plejer. Iako je ovo rešenje nazvano Ultra Music, proizvođač nije uložio velike napore da preradi muzičke aplikacije, koje se uopšte mnogo ne razlikuju nego kod drugih telefona. Vredna pomena je činjenica da plejer sadrži Album Art, koji se prikazuje na ekranu tokom reprodukcije – sa druge strane listanje je isključeno kod modela F300 – samo su liste pesama dozvoljene, a da biste pozvali neku od njih morate se vratiti na glavni ekran.

Muzičke numere se na F300 mogu prebaciti preko Bluetooth-a ili USB kabla – kada koristite Bluetooth možete videti strukturu kompletnog fajla, a proces prenosa može biti zaista zamoran (pomislite da treba da prenesete oko 500Mb podataka brzinom od 40Kb/s). Ukoliko pak koristite kabl za prenos podataka, bićete prijatno iznenađeni – F300 podržava i USB Mass Storage i Media Transfer Protocol (za memorijsku karticu). Korišćenjem MTP možete slati muziku na uređaj direktno iz Windows Media Player-a preko USB 2.0 (brzina je oko 400Kb/s), dok PC Studio obezbeđuje duplo lošiji protok (USB 1.1).

Dok prima fajlove, telefon može da prima i pozive, mada se povremeno može dogoditi da dođe do resetovanja prenosa podataka. Sve u svemu MTP radi dobro na modelu F300, čak iako plejer odbija da kopira pojedine fajlove iz razloga navodnog nepostojanja podrške za taj tip fajlova na telefonu, dok Bluetooth iste fajlove prenosi bez problema, a kasnije ih i plejer isto tako reprodukuje. Nedostatak predstavlja nemogućnost kopiranja muzike direktno u memoriju telefona – svaki put vam je potrebna „treća strana“. Takvo ograničenje vodi poreklo od potrebe da se svi fajlovi skladište u direktorijumu Music – kod drugih telefona numere uskladištene van ovog direktorijuma telefon ne prepoznaje.

Podržani su sledeći audio formati – mp3, AAC, e-Aac, e-AAC+, WMA. Nezavisno od uobičejeno uključene OMA DRM verzije 1, F300 ima podršku za Windows DRM. Međutim, mnogi će ovo pre shvatiti kao nedostatak nego kao prednost. Ali sa druge strane ukoliko je vaša muzička biblioteka uskladištena na računaru kategorizovana u Windows Media Player-u sa DRM-om, ovo je jedini način da slušate muziku na nekom uređaju a da to nije PC.

Muzika može da se reprodukuje bilo preko žičnih slušalica koje se isporučuju sa telefonom ili preko bežičnih Bluetooth slušalica (A2DP).

Korišćenjem tastera Hold možete zaključati tastaturu, što je zgodna karakteristika.

Čak iako ekvilajzeri koji postoje kod modela F300 nisu podešljivi, postoji ih veliki broj - Normal, Rock, Bass, Bass&Treble, Live, Dance, Pop, Full treble, Club, Party, Large Hall, Soft, Soft Rock. Podržan je i režim nasumične reprodukcije kao i različiti režimi ponavljanja numera koji se ne mogu opisati kao specijalni efekti, a i dalje postoje efekti utišavanja i stereo proširenja.

Kvalitet koji isporučuje F300 je na prosečnom nivou – on vam neće doneti osećaj nečega potpuno novog ili vrhunskog, već ćete pre imati utisak da je u pitanju bilo koji drugi Samsung brendirani uređaj ili flash plejer nekog prosečnog nivoa. Po pitanju lakoće upotrebe, F300 ima nekoliko slabih tačaka: niste u mogućnosti da upravljate listama pesama, već ćete biti prinuđeni da za to koristite Windows Media Player – što po meni stvara nepotrebnu zbrku. Na ovaj način telefon prestaje da bude samostalni uređaj i u velikoj meri zavisi od dostupnosti Windows računara.

Jedna od najboljih stvari vezanih za F300 i sve dolazeće muzičke telefone je što uz telefon dobijate 3.5mm stereo slušalice – ovaj trend vodi poreklo iz Walkman opsega telefona, ali ovoga puta Samsung je ponudio jednostavnije slušalice koje možete zameniti svojim sopstvenim ukoliko želite da poboljšate kvalitet zvuka.

Utisci

Telefon isporučuje dobar kvalitet zvuka koji je uobičejen za moderne telefone. Međutim, ipak postoji i mala zamerka, jer je povremeno dolazilo do pojave neželjenog šuma tokom poziva, ali smo ovu pojavu pripisali malim dimenzijama kućišta i vetrovitom vremenu. Jačina 64-tonskih polifonih melodija je iznad proseka, što model F300 ističe u odnosu na ostale Samsung modele. Što se tiče vibracije, ona je prosečne jačine ili nešto iznad proseka.

Veoma je teško suditi od modelu F300 na objektivan način, jer prva pomisao koja vam prođe kroz glavu kada ugledate telefon da je “tako tanak a pouzdan”. Ali nakon nekoliko sati korišćenja primetićete da je rukovanje običnim funkcijama kao što su čitanje i pravljenje SMS poruka težak zadatak a pored toga modelu F300 nedostaju neke dodatne funkcije (na primer zaista mi nije potrebna štoperica, ali kalkulator zaista ponekad zatreba). Kada bi telefon imao dva dovoljno velika ekrana sve bi bilo mnogo lakše i ne bih imao razloga da krivim uređaj. Međutim, takva situacija bi bila fatalna za vek trajanja modela F300, koji je već kratak i da budem iskren na veoma niskom nivou.

Kada o modelu F300 govorimo kao o muzičkom uređaju, F300 je prilično slab i inferioran ne samo u odnosu na samostalne plejere već i muzičke plejere koji su ugrađeni u druge telefone – na primer one koji postoje kod telefona kompanije Nokia, a da ni ne pominjemo Sony Ericsson proizvode. Razlog zašto je proizvođač ovaj telefon nazvao Ultra Music modelom mogao bi biti u dual face dizajnu, mada sa karakteristikama kakve trenutno ima neće baš biti visoko na listi želja. Telefon bi trebao da se pojavi u toku meseca januara i cilja najverovatnije na “vidi i kupi” prodaju, jer bi u nekom drugom slučaju proizvođač sa ovim modelom teško mogao da ostvari profit. Telefon je zaista neobičan i čudnog izgleda i to je njegova najveća prednost. Bez sumnje biće ljudi koji će se zaljubiti u izgled modela F300, ali siguran sam da neće biti mnogo takvih. Prodaja ovog modela će verovatno biti slična kao i za modele Samsung P300/P310, drugim rečima negde između nikakve i jadne.

Sa izdavanjem još jednog Walkman brendiranog rešenja u januaru koje poseduje uporedljive dimenzije i značajno bolje specifikacije Samsung F300 će izgubiti i najmanje šanse da se zadrži na policama prodavnica ukoliko bude imao više cene od ponuda kompanije Sony Ericsson. Pored svega ovoga na tržištu će se gotovo u isto vreme pojaviti Nokia 6300 – koji će takođe odvući deo potencijalne publike ovog telefona. Sve u svemu Samsung F300 je dobar eksperiment ali uloga da bude komercijalni model sa svetlom budućnošću ipak nije za njega.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024