7500 Prism 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 7500 Prism
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 7500 Prism. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 7500 Prism vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 7500 Prism

Prodajno pakovanje
Telefon
Dva promenljiva kolor okvira
Baterija (BL-4B)
Punjač (AC-3)
Stereo slušalice (HS-47)
Traka za nošenje oko ruke
User Guide
microSD 512 Mb memorijska kartica

Pozicioniranje

Model 7500 Prism je dizajnersko rešenje za masovno tržište. Za neke regione ova kombinacija reči može biti pomalo smešna, na primer u Rusiji, ukoliko nešto nazovete dizajnerskim rešenjem to znači da je njegova cena biti basnoslovna. Međutim, da li je tako nešto opravdano? Po mom mišljenju, dizajn nije nešto što direktno treba da vodi cenu krajnjeg proizvoda. Što se većine tiče, sofisticirani dizajn obezbeđuje dodatnu vrednost određenom rešenju, što je uključeno u cenu, ali ništa više od toga. Uređaji koji su stvoreni kao rezultat saradnje između Bang&Olufsen i Samsunga su jedinstveni, što se tiče dizajna, koštaju pravo malo bogatstvo ali skoro je nemoguće rukovati njima. To je odličan primer proizvoda kod kojeg stil ima veću važnost nego sama suština – ukoliko sve druge aspekte ignorišemo ili jednstavno izostavimo.

Hajde da pogledamo dizajn Nokia 8800 – to je zaista jedan divan telefon, zar ne? Većina vlasnika ovakvog telefona zatvaraju oči kada je u pitanju njegova oskudna funkcionalnost, zaboravljaju njegove slabosti i to sve zahvaljujući materijalima koji su korišćeni za izradu i osećaju koji pruža kada se drži u ruci. Drugim rečima, dizajn je osnova ovog telefona i dovodi do toga da se većina stvari previdi. Međutim, možemo li uporediti dizajn modela Nokia 7500 Prism i dizajn Nokia-je 8800? Uopšteno govoreći, možemo. Međutim, ponekad se dobija utisak da je to na neki način već odrađeno, budući da je glavna vrednosti bilo kog dizajna biti različiti od ostalih modela koji su dostupni na tržištu. U svakom slučaju, to je ono što smatramo „dizajnerskim rešenjem“. Sa ove tačke gledišta, ovakvo poređenje nema smisla, dobija notu takmičenja u lepoti.

Pozicioniranje Nokia 7500 i okviru telefona srednjeg opsega po pitanju cene, čini ovaj uređaj fenomenom vrednim pomena koji se pojavio na tržištu. Namerno ili ne, njegov oblik je neuobičajen kao i oblik modela Vertu i pomalo podseća na luksuzno rešenje.

Kao i bilo koje drugo rešenje sa karakterističnim izgledom koje se ističe od ostalih, ovaj model se na prvi pogled može voleti ili ne. Nema nikakvih uslova. To je i razlog zbog kojeg ćete čuti kompletno suprotna mišljenja o 7500 a svako od njih je opravdano. U osnovi ne može postojati van korisničke društvene grupe i okruženja: negde će prouzrokovati okretanje glava dok u drugima prouzrokuje frustraciju ili nerazumevanje. To je prilično nezgodna odluka za korisnike – pokušajte da saznate kako ljudi u vašem okruženju reaguju na ovaj telefon. U suštini, ovo je problem modela Nokia-e 7500 Prism.

Nokia-jin opseg će karakterisati veliki broj rešenja koja su slična modelu Nokia 7500 Prism po pitanju funkcionalnosti – već je poznato da je Nokia 6500 jedna od njih sa svojim ozbiljnim dizajnom. Kompanija je iskoristila već oprobanu metodu ovakvog dizajna i zasitila svoju proizvodnu liniju sličnih rešenja sa prilagodljivim oblicima i linijama kao i uporednim cenama. Ukoliko se sećate modela Nokia 7210 i Nokia 6610, situacija je bila približno ista – prvi model je na tržište stigao brže, zadržavajući sliku modela sa visokom cenom, dok je Nokia 6610 postala rešenje za masovno tržište. To je razlog zbog čega imate snažna osećanja za dizajn Nokia 7500, međutim, ali biste i dalje želeli da imate na raspolaganju S40 5 izdanje. U tom slučaju je bolje da sačekate pojavu drugih modela.

Dizajn, veličina, korišćeni materijali

Ključni aspekat u Prism-inom profilu – kućište aparata zapravo je načinjeno od malih prizmi koje formiraju njegov oblik. Po tom pitanju, kućište se čini ćoškastim a njegove oštre linije čini se donekle nezgodnim za upotrebu. Ali to se samo čini – u praksi je mnogo komforniji za upotrebu i definitivo nema nikakve oštre ivice niti bilo šta što se izdvaja.

Glavni materijal koji je korišćen jeste sjajna plastika koja radi „odličan posao“ po pitanju sakupljanja masnoće i prljavštine sa vaših ruku, međutim, zahvaljujući sastavu površine Prism-e, otisci prstiju ostaju neprimetni na kompletnom aparatu osim na ekranu. Zaštita ekrana, koja je takođe prilično neupadljiva, ima dve površine što odlično izgleda i dodaje dodatnu vizuelnu privlačnost Prism-i. Međutim, u nekim uslovima veoma je teško pročitati informacije na ekranu zbog odsjaja.

Kvalitet plastike je osrednji – ni po kom pitanju nije odličnog kvaliteta ali je mnogo bolja nego kod jeftinijih aparata. Dimenzije Prism-e su 109x43.9x14.4mm a težak je 83 grama. Uređaj se može nositi onako kao želite i odlično staje u šaku.

Ekran

Model Prism koristi ekran rezolucije 240x320-piksela (2 inča, 31x41 mm), QVGA ekran koji može da prikaže do 16 miliona boja (TFT) i na kojem je slika svetla i jasna. Nisu dostupna podešavanja koja se odnose na jačinu osvetljenja. Zbog zakrivljenog dizajna poklopca ekrana, postoji tendencija da blešti u određenim okruženjima.

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 10 tekstualnih linija (SMS režim, najmanja veličina slova) i do tri servisne linije. Za Web, SMS i imenik možete modifikovati veličinu slova odnosno odabrati jednu od tri moguće. Ovi fontovi su prilično jasni za čitanje.

Memorija

Telefon korisniku obezbeđuje oko 30Mb prostora za skladištenje, što nije naročito mnogo. Ekspanzioni slot za proširenje kapacteta memorije memorijskom karticom se nalazi odmah ispod baterije, čime se automatski isključuje mogućnost zamene memorijske kartice bez isključenja telefona. Format ekspanzione memorijske kartice je microSD a najveći mogući kapacitet je 2Gb.

Tastatura

Tasteri su poređani tako da kreiraju izgled prizme i veoma su laki za pritiskanje. Međutim, sveukupni nivo ergonomije ove tastature je prosečan što ipak ima više veze sa mehanikom nego sa formom tastera. Činjenica da su tasteri malo izbočeni dovešće do habanja tastera usled korišćenja tako da ćete posle nekog vremena moći da vidite providni sloj koji se nalazi ispod boje na tasterima. Kada smo počeli da koristimo telefon, levi programabilni taster je već bio pohaban. Svi tasteri su osvetljeni belom bojom tako da su natpisi na tasterima dobro vidljivi u različitim okruženjima.

Džojstik je veoma komforan za upotrebu, ima indikator na sebi koji svetli ukoliko imate propušten poziv ili neke drugi događaj koji čeka na vašu reakciju.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 700mAh (BL-4B), koja kako proizvođač tvrdi može modelu Prism da omogući 280 časova rada u režimu mirovanja odnosno 2.8 časa u režimu razgovora. Pri uslovima testiranja, baterija telefona je trajala 2 do 3 dana uz 2 do 3 sata slušanja muzike ili radia, do 30 minuta korišćenja GPRS/EDGE konekcija (mail, web) i oko jedan sat razgovora. Ukoliko pomenute aktivnosti upržanjavate više, baterija će trajati najviše 2 dana. Ukoliko se samo ograničite na razgovore, Nokia Prism će vam omogućiti 2 do 3 dana autonomije. Da bi se baterija ovog uređaja u potpunosti napunila potrebno je 2 časa. Sa jačinom zvuka podešenom na najjači nivo i priključenim standarndim slušalicama, Prism omogućava 8.5 časova kontinualne muzičke reprodukcije.

USB, Bluetooth

USB. Kao i modeli pre njega, Prism koristi miniUSB socket, dok poslednja generacija telefona poseduje microUSB slot. Port je lociran na donjem dleu telefona i sav dodatni pribor izdat za ovaj tip konekcije je potpuno kompatibilan sa ovim modelom. Po uspešnom uspostavljanju konekcije kablom, telefon međutim ne počinje da se puni preko USB konekcije.

Proizvođač tvrdi da telefon poseduje USB2.0 podršku, dok USB Mass Storage režim kod Nokia 7500 Prism modela obezbeđuje brzinu prenosa podataka od 300 do 350Kb/s, nasuprot modelu Nokia 6500 Classic koji omogućava dvostruko brži prenos.

Kada povežete telefon preko USB konekcije možete odabrati USB Mass Storage, PC Studio (Nokia režim) ili modem režim. Ne postoji podrška za MTP, tako da sve svoje melodije morate upload-ovati manuelno.

Bluetooth. The 7500 Prism se isporučuje sa omogućenim EDR-om verzije 2.0. Uređaj poseduje sledeće profile:

Dial-Up Networking Profile
Generic Access Profile
Generic Object Exchange Profile
Object Push Profile
Serial Port Profile
Handsfree Profile
Headset Profile
Synchronization Profile
Basic Image Profile
File Transfer Profile
HID (host) Profile
Stereo Advanced Audio Distribution Profile
Advanced Audio/Video Remote Conference Profile
A2DP

Implementacija Bluetooth-a kao i obično nam ne pruža razloga da se žalimo na nju. Sem toga, korisnički interfejs Bluetooth implementacije modela Nokia Prism se ne razlikuje od onoga koji postoji kod Nokia-e 6300. Nismo imali nikakvih problema sa rukovanjem ovim tipom konekcije. Stereo slušalice takođe rade bez problema.

Kamera

Telefon poseduje kameru maksimalne rezolucije 2MP (CMOS) koja nije po današnjim standardima, ali je i dalje pogodna. Nokia je odlučila da kod ovog modela se ne fokusira preterano na kameru, već je ona ovde samo opciona karakteristika. Ovo je razlog zašto je modul kamere koja postoji kod modela Nokia 7500 Prism jedan od najjeftinijih, i obezbeđuje prosečan kvalitet. U lošim uslovima osvetljenja, kamera ne radi pravilno, vreme eksponiranja raste i svako pomeranje vaše ruke u tom vremenskom periodu dovodi do zamagljenih slika . Pod „lošim uslovima osvetljenja“ smatramo rećimo sumrak letnjeg dana kada nema dovoljno sunčeve svetlosti. U situacijama kada se slika u zatvorenom situacija je još gora. U slučaju da kameru smatrate samo propratnim delom mobilnog telefona, koji služi za zabavu, onda se njen kvalitet i može tolerisati, ali istovremeno ovaj telefon kada je kamera u pitanju ne može da dostigne kvalitet jednog Sony Ericsson-a K750i.

Sledeće rezolucije slike su podržane:

1600x1200;
1280x960;
800x600;
640x480;
320x240;
160x120.

Dve najniže rezolucije su dodate za kreiranje fotografija koje odgovaraju kao pozadinske slike na ekranu. Podržana su tri tipa JPEG kompresije: basic, normal i high. Uzimajući u obzir činjenicu da fotografije neće privući vašu pažnju naročitim kvalitetom ni u jednom slučaju, ipak bi bilo najbolje odabrati maksimalni kvalitet fotografija.

Zvuk zatvarača može da bude isključen, a telefon je opremljen digitalnim zumom vrednosti do 8x, ali nema razloga da ga koristite. Fotografije se mogu čuvati u internoj memoriji telefona.

Pojedini efekti se mogu primeniti na već kreirane fotografije, a možete ih koristiti i prilikom fotografisanja, odluka je samo vaša. Dostupni su efekti kao što su False Colours, Greyscale, Sepia, Negative i Solarize.

Za one koji žele da kreiraju više fotografija odjednom, dostupan je specijalni režim – kamera može da napravi tri snimka odjednom, a sva podešavanja ostaju slična onima koja se koriste za kreiranje pojedinačnih fotografija, uključujući rezoluciju. Takođe postoji i tajmer za fotografisnaje samog sebe.

(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

Video. Telefon omogućava kreiranje video klipova u 3GP formatu, a dostupne rezolucije su 128x96 ili 176x144 piksela. Kvalitet zapisa je podeljen na tri nivoa. Možete ograničiti dužinu snimka, ali ona takođe može da bude i neograničena, odnosno da snimak traje dokle god ima dostupne memorije (na memorijskoj kartici ili interne memorije). Efekti koji se mogu primeniti za video klipove su isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije.

Teme, aplikacije, igre

Telefon se isporučuje sa brojnim prethodno instaliranim temama, koje zanjačajno menjaju njegov izgled, dobro su izložene i doprinose ukupnom izgledu telefona.

Igre koje postoje na modelu Prism uključuju: City Bloxx, Music Guess, Snake III, Sudoku.

Model Nokia 7500 Prism se isporučuje sa prethodno instaliranim Konverotorom, Nokia Senzorom i funkcijom Svetsko vreme. Na pojedina tržišta ovaj model će se isporučivati sa nekim dodatnim aplikacijama i igrama. Java aplikacije se mogu upload-ovati bežičnim putem ili direktno u memoriju telefona, a ne postoji ograničenje kada je u pitanju veličina. Izgled svih aplikacija je prerađen tako da odgovara izgledu telefona.

Catalogs – aplikacija se koristi za upload-ovanje novih aplikacija sa sajta kompanije Nokia.

Počevši od ovog modela, kompanija takođe nudi Opera Mini 2.0 kao opciju za podrazumevani pretraživač. Lista aplikacija takođe uključuje verziju 2.0, Yahoo! Go softvera.

Muzički odeljak

Ono što model Prism izdvaja u odnosu na prethodne modele je njegov prerađen plejer. Zvučni doživljaj koji on donosi sa podrazumevanim slušalicama je prosečan, i iako je telefon opremljen sa 2.5mm audio priključkom potreban vam je adapter za ovu utičnicu. Sa druge strane, telefon je namenjen ciljnoj grupi koja na njegove muzičke mogućnosti gleda kao na opciju a ne kao na jednu od glavnih karakteristika, tako da možemo reći da takva ciljna grupa ni ne zahteva da telefon ima vrhunsko muzičko rešenje. Radio modul koji postoji kod modela Nokia 7500 Prism je generalno jednak sa ostalim rešnjima kompanije.

Performanse

Telefon je u liniji sa ostalim modelima poslednje generacije kada su u pitanju performanse. Iako zaostaje za Sony Ericsson brendiranim telefonima po ovom pitanju, većina korisnika neće primetiti niti kritikovati ovu razliku.

Nokia 7500 Prism protiv Nokia-e 7900 Prism

Stariji model poseduje brojne prednosti u odnosu na 7500 Prism, koje zadovoljavaju razliku u ceni između ova dva modela. U pitanju je UMTS uređaj sa poklopcem zadnje strane koji je načinjen od anodizovanog aluminijuma. Nokia 7900 Prism takođe se isporučuje sa 1Gb ugrađenog skladištenog kapaciteta, što ga čini bližim modelu Nokia 6500 Classic,. Nokia 7900 je i značajno tanja (11mm debljine nasuprot 14.4mm koliko iznosi debljina modela 7500). Razlike kada je softver u pitanju uključuju svetlosne efekte tastature koji zavise od događaja. Pozadinske slike nisu statične što modelu Nokia 7900 Prism daje više života.

Konkurencija

Tehnički, ovaj model nema direktnog konkurenta, naročito ukoliko problemu odabira novog telefona pristupate samo na osnovu dizajna. Očigledno, ovaj model poseduje tastere kakvi ne postoje ni kod jednog drugog, tako da ukoliko vam se svide na prvi pogled odlučićete se za kupovinu. Sa druge strane ukoliko vizuelnu pojavu ovog modela i ukuse ostavimo po strani modelu Nokia 7500 Prism se mogu suprotstaviti neki modeli. Na primer Sony Ericsson W610i je sličan, u nekim segmentima i superiorniji, ali specifikacije i aduti u vidu zvučnog iskustva zahvaljujući podrazumevanim slušalicama idu na stranu Nokia-inog modela. Neću komentarisati dizajne ova dva modela, ali oba proizvoda su zanimljiva na svoj način. U slučaju Nokia-e cena koju plaćate za dizajn je na neki način previsoka, čime se ovaj model ne uklapa baš najbolje u odnos cena/kvalitet.

Utisci

Jačina 72-glasne polifonije je dovoljna za gotovo svako okruženje. Telefon se takođe dobro ponašao i kada je u pitanju prijem signala, i u liniji je sa ostalim modelima trenutne generacije. Vibracija je prosečne jačine, ali se i dalje može osetiti kada vam se telefon nalazi u džepu.

U pitanju je model koji predstavlja neku vrstu prekretnice za kompaniju Nokia. Njegova prodajna kampanja počinje u oktobru. Nokia je zabeležila odličan uspeh sa svojim modelima srednjeg opsega naročito prvom i drugom edicijom L’Amour kolekcije. Model Prism sledi ove modele i definitivno će biti prvlačna širem auditorijumu. Ukoliko želite ipak da sačuvate nešto novca odlučite se za model Nokia 7500 umesto 7900. Odluka je samo vaša, mada stariji model stvara potpuno drugačiji utisak, kao telefon potpuno drugačijeg nivoa, a i razlika u ceni između ova dva modela je opravdana. Sa druge strane, postoji još jedno rešenje između ova dva modela a to je model nokia 6500 Classic.

SAR vrednost – 0.5 W/kg

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024