P520 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung P520
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung P520. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung P520 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung Armani (SGH-P520)

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Torbica za nošenje(kožna)
Traka za nošenje
USB kabl
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

SGH-P520 dodao je još jednu stranu u istoriji telefona čiji oblik podseća na kreditnu karticu od Samsung-a, ovaj opseg utvrđen je modelom Samsung P300, da bi se nakon njega pojavio model P310. Dok je prvi bio veoma uspešan, ovaj drugi nije postigao takav uspeh. Nijedan od dva uređaja nije bio revolucionaran – njihovi glavni aduti bili su oblik i dodatne baterije upakovane u kožna kućišta, što je bio neubičajeno tada.

Tržišne priče vezane za ova dva modela imale su srećan završetak – kompanija ih je prodavala u malim količinama tako da nisu bili naročito primetni pored velikog broja drugih masovnih uređaja. U čemu se onda „srećan završetak“ ogleda, pitam vas. Odgovor je jednostavan: ni P300 ni P310 nisu bili neuspešni na tržištu budući da su zadobili veliki broj korisnika. Ono što je zanimljivo jeste da su ovakvi uređaji imali umerenu prodaju po prosečnoj ceni. Tada je bilo i ponuda koje su dizajnirane na osnovu Samsung-a P300 kao što je bilo Levi’s brendirano rešenje.

U međuvremenu, Samsung-ovo poverenje u dizajn oblika kreditnih kartica nije oslabio – kompanija je imala veliki broj proizvoda ovog tipa, kao i danas. Treći model u opsegu je Samsung P520, ali dok kod prethodnih modela nije bilo poznato šta reč „konkurencija“ znači, ovde je ona pokazala pravi smisao svog značenja.

U februaru 2007 godine LG je prikazao svoj najnoviji LG Prada (LG KE850) koji je bio sličnog oblika, posedovao je ekran osetljiv na dodir i dva tastera sa prednje strane. Retka prilika je da LG pokušava da nadmaši Samsung u njegovom sopstvenom domenu – mobilni telefoni, tako da je odjednom Samsung prešao na drugu poziciju. Zbog toga su bili prinuđeni da osmisle strategiju kako da nadmaše LG zahvaljujući čemu će biti u mogućnosti da zadaju drugi udarac a koji će se sastojati u predstvljanju novog modela.

Ukratko, pronašli su dve mogućnosti. Prva i lakša – predstaviti rešenje za masovno tržište i zaraditi manje novca. Ovak koncept bio je u funkciji neko vreme u okviru Samsung-a – u leto kada se LG Prada pojavila na trištu kompanija je bila spremna da isporuči P520 po ceni koja je bila upola manja nego cena modela Prada 600. Međutim, na ovaj način bi povredili koncept premium proizvoda koji zapravo opseg telefona u obliku kartice čini. Postojala je i druga ideja koja se mogla spovesti – luksuzni uređaj sa, recimo zlatom, korišćenim kao sastojak kućišta. Međutim i ovaj koncept je odbačen takođe, a ime Gold Phone se zadržalo zauvek.

Jedina opcija koja je preostala bio je brendirani telefon, a modni trend koji je odabran za ovu priliku jeste Giorgio Armani. Ovo je dovelo do direktnog sudara sa modelom LG Prada koji je, u manjem opsegu, rivalska ponuda između dva uređaja imajući u vidu borbu između dve najveće svetske modne kuće čiji potrošači su korisni i nemaju ništa protiv toga da potroše nešto više novca na ekskluzivne modne dodatke kao što je telefon.

Druga posledica ove linije bilo je pozicioniranje P520 iznad cene konkurentskog modela. Činjenica da je LG-jev novi model već neko vreme prisutan tako da je prvi talas interesovanja za njega odavno prošao a i njegova cena je smanjena. To je momenat kada se na tržištu pojavio P520 po skoro duplo višoj ceni. Međutim, da li je ciljna grupa osetljiva na cenu modela? Nikako. Imajući u vidu cenu po kojoj se ovaj model prodaje, to sigurno nije istina.

Ono što želim ovde da naglasim jeste da funkcionalnost ovih uređaja definitivno treba da bude uzeta u obzir, ali na to ćemo se kasnije vratiti. Međutim, reći da će neko da kupi model LG Prada umesto modela Samsung Armani samo zbog njegovih mogućnosti, to nema smisla. To su dva različita sveta koji nemaju zajedničkih korisnika. Jedini izuzetak su ljudi koji nisu svesni toga šta se dešava u ova dva sveta. Ovi korisnici zapravo mogu pronaći da su ova rešenja zanimljiva upravo zbog njihovih tehničkih karakteristika. Međutim, oni čine samo mali deo ciljne grupe a pored toga postoji veliki broj drugih modela koje treba uzeti u obzir.

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije uređaja su 87.5x54.5,10.5mm a težak je 84 grama. Kožno kućište dodaje nekoliko milimetara u debljinu ali sve u svemu aparat lepo staje u šaku. Imajući u vidu njegove osrednje dimenzije uređaj odlično staje u šaku ali odlično ide i uz liniju lica. Model P520 se ne primećuje suviše u džepu, što donekle predstavlja i slabu stranu.

Video klip, izgled, dimenzije (wmv, 14,7 mb)


Model P520 poseduje prilično spartanski dizajn – sjajni metalni okvir i kućište u jednoj boji. Sa zadnje strane nalazi se metalni poklopac baterije a tu je i sočivo 3.2MP kamere kao i blic.


Mikrofon, kao i osigurač poklopca baterije, nalazi se sa donje strane telefona. Sa leve strane nalazi se slot za microSD memorijsku karticu koji ima plastični zatvarač a smešten je iza tastera za kontrolu jačine zvuka što i nije najbolja lokacaja za njega – bilo bi mnogo bolje da je smešten na nekom višem mestu.


Sa desne strane nalazi se utičnica za punjač/slušalice koja takođe poseduje zatvarač, a tu je i Hold taster za zaključavanje ekrana kao i taster kamere.

Ekran

Budući da P520 ne poseduje hardversku tastaturu ovaj prazan prostor je iskorišćen za smeštanje najvećeg mogućeg ekrana – 2.6’’ TFT ekrana rezolucije 240x320 piksela (40x53mm) koji ima mogućnost prikazivanja do 262.144 bojr. Sav unos podataka vrši se preko ekrana osetljivog na dodir koji poseduje Capacitive Touch Screen tehnologiju – drugim rečima, za razliku od uobičajenih ekrana osetljivih na dodir, ovaj ne poseduje senzore već umesto toga koristi specijalni sloj oksida sa gornje strane ekrana koji reaguje da dodir prstiju. U suštini, olovka ili bilo koji drugi oštar predmet vam ovde neće biti od pomoći. Čak i sa rukavicama ćete biti u mogućnosti da koristite hardverske tastere modela P520 dok bi kucanje poruka bilo neizvodljivo.

Među najnovijim tehnologijama je i zaštita ekrana, bilo plastična ili staklena, koja obezbeđuje viši nivo bezbednosti nego standardni ekrani osetljivi na dodir. Takođe sa P520 nije važno koliko je zaista zaprljana površina ekrana – i dalje ćete imati pristojno vreme reagovanja kao i tačnost.

Samsung brendirane ponude takođe koriste VibeZ karakteristiku tako da kućište pomalo vibrira potvrđujući vaše akcije, a pod tim podrazumevamo akcije u pravom smislu reči budući da se ova funkcija javlja kada pritisnete neki od tastera za akciju. To znači da pri pozivanju broja ili kucanju teksta ova vrsta podrške se neće aktivirati, što je dobra stvar, budući da bi u suprotnom to izgledalo kao masaža vaših prstiju što bi bilo prilično iritirajuće.

Kada je reč o nedostacima modela Samsung P520 – postoje dva. Prva mana je pogrešan unos, kada aparat odgovara na neobičan način, otkucava dva slova slučajno umesto jednom koliko ste i pritisnuli. Druga mana se manifestuje kada slučajno pritisnete površinu ekrana vašim dlanom (u suštini ovaj problem se dešava samo ljudima sa velikim šakama).

Način na koji je implementiran ekran osetljiv na dodir može se uporediti samo sa modelom LG Prada koji ima istu vrstu problema. Apple iPhone koristi različitu tehnologiju koja pruža mnogo bolji doživljaj. Ekran se može zamrznuti i prestati da odgovara na pritiskanje tastera ali to se dešava u retkim situacijama. Samsung Armani ne daje zadovoljavajuće rezultate kada je u pitanju unos teksta.

Što se tiče kvaliteta slike ekrana, to je jedna od najboljih ponuda na tržištu. Pored toga, kao i kod B&O Serene, možda ćete zanemariti ovu odliku budući da je gama interfejsa usklađena sa izgledom aparata – nema bespotrebnih stvari i bledila. Sve ovo nije toliko dobro kao izvanredno iskustvo u korišćenju ekrana, iako sve savršeno izgleda. Iako je i kod LG Prada-e iskorišćen isti pristup, takođe dozvoljava korisniku da izmeni glavni meni primenom različitih tema – Armani ne poseduje opciju za izmenu tema tako da je korisnik prinuđen da koristi postojeću.

Ekran se odlično ponaša pri direktnim sunčevim zracima, tu nema nikakvih pritužbi – slika ostaje vidljiva, pored toga tu je i Sun režim koji uvećava kompletni kontrast ekrana što je već prisutno kod ostalih Samsung rešenja.

Ekran može prikazati do osam tekstualnih i tri servisne linije, međutim, može prikazati i do deset linija pri čitanju poruke u zavisnosti od veličine slova koju ste odabrali. Takođe imate mogućnost da prilagodite veličinu i tip slova iako se dostupne opcije ne razlikuju suviše jedna od druge. Ono što je prilično važno jeste da za razliku od ostalih ponuda P520 podržava i velika slova koja se mogu lako pročitati sa bilo koje razdaljine.

Baterija

Samsung P520 poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 880mAh koja obezbeđuje do 220 sati rada u režimu mirovanja i do 6 sati razgovora. Prilikom testiranja baterija je izdržala dva dana (sat vremena razgovora, nekoliko poziva dnevno, nekoliko poruka i nekoliko email-ova u toku dana i oko sat vremena muzike). Korisnici koji više koriste email i web će moći da izvuku samo jedan dan rada baterije. Uopšteno, nećete moći da izvučete više od 1-2 dana. Potrebno je oko 2 sata da se baterija modela P520 u potpunosti napuni.

USB, Bluetooth, povezivanje

Bluetooth. Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, handset, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluettoh 2.0 je dostupan na telefonu. Upravljanje slušalicama ne ostavlja nikakve nejasnoće, sve je standardno.

USB-konekcija. U meniju možete da odaberete tri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Režim Modem nije dostupan kod modela G800, čak ovakva opcija ni ne postoji u okviru PC Studio alata. Nadam se da će kompanija ovo ispraviti.

U USB Mass Storage režimu, P520 se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Brzina prenosa podataka je 600Kb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela P520 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Kada je povezan sa PC-jem preko USB-a, G800 se automatski puni.

Za GSM-mreže, P520 se isporučuje sa EDGE-om klase 10.

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 61.5 Mb ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku. Memorijska kartica (zamena bez isključivanja je podržana) se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti obema u isto vreme. Model P520 takođe poseduje menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorisjku kartu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 2GB microSD memorijskom karticom, dok 4GB jedinica nije mogla da bude indentifikovana.

Kamera

Uređaj poseduje 3.2MP kameru koju ne karakteriše auto-focus (CMOS). Aparat P520 snima slike osrednjeg kvaliteta ili malo iznad toga pri dovoljnom osvetljenju tako da tu više nemamo šta da kažemo. LED blic pomaže pri slikanju objekata koji su u blizini.

Ekran osetljiv na dodri predstavlja nekoliko novih poteza vezanih za način na koji se upravlja interfejsom kamere. Na ovaj način odabirate stavke iz menija direktno preko ekrana dok ekran ima ulogu vizira. Približavate i odaljavate sliku horizontalnom prevlačenjem prsta preko ekrana, što i nije toliko zgodno. Sve liste gde sve stavke ne mogu da stanu na jedan prikaz ekrana moraju se skrolovati. Zanimljiva stvar oko ovakvog izgleda je da ne možete da preskačete na opcije koje ne vidite odmah, što je prilično neobično. Strelice za smer su izgleda bez funkcije budući da ne odgovaraju na pritisak.

Podržane su sledeće rezolucije:

2048x1536 piksela
1600x1200 piksela
1280x960 piksela
800x600 piksela
640x480 piksela
320x240 piksela

Dostupno je četiri nivoa kvaliteta:

Super Fine
Fine
Normal
Economy

Najbolje je da koristite najbolje dostupno podešavanje, jer fotografije neće biti mnogo veće po veličini, ali ćete primetit poboljšanje kvaliteta.

Korisniku je na raspolaganju nekoliko režina fotografisanja:

MultiShot - fotografisanje 6, 9 ili 15 fotografija velikom brzinom.
Mozaik - vaše fotografije biće pomešane sa gomilom slika, osim toga možete odabrati jedan od 18 šablona. Na prvi pogled, ovo je totalno neupotrebljiva karakteristika ali ove slike su odlične za dekorisanje ekrana u režimu mirovanja kada se odabrane pozadinske slike prikazuju jedna za drugom. Slike kojie poseduju jedan objekat ne izgledaju toliko dobre ovde.








Govoreći o standardnim opcijama koje su dostupne modelom Samsung P520, navešćemo uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Incansdescent, Fluorescent, Cloudy), ramove za rezoluciju 320x240 piksela. Takođe, bićete u mogućnosti da podesite ISO a tu je i podešavanje ekspozicije. Telefon karakteriše i 10x digitalni zum, koji je ipak prilično beskoristan.


(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video. Uređaj može da snima video sadržaje u četiri rezolucije – 352x288 piksela, 240x320 piksela, 176x144 piksela kao i 128x96 piksela sa brzinom od 15fps. Uprkos raznim dostupnim rezolucijama kvalitet video snimaka ne donosi ništa posebno.

Primer video klipa (mp4, 2,3 mb)

Meni, Croix UI

Kompletan opseg telefona kompanije Samsung koji karakterišu ekrani osetljivi na dodir dolazi sa Samsung-ovim sopstvenim operativnim sistemom i korisničkim interfejsom koji je veoma blizu sa onim što možemo da vidimo kod kompanijih današnjih rešenja. Istovremeno, postoji nekoliko novih komandi koje su dodate ekranu osetljivom na dodir za baš ovaj uređaj. Kompanija je prilagodila interfejs tako da se maksimalno koristi ekran osetljiv na dodir što je dovelo do pojave novog korisničkog interfejsa nazvanog “Croix” (reč francuskog porekla, koja doslovno znači “krst”). Drugi model koji poseduje ovaj korisnički interfejs je Samsung U700.

Video klip, korisnički interfejs (wmv, 80,4 mb)

Hajde sada da vidimo kako korisnik može da izvuče korist iz ove naročite verzije interfejsa i šta je to toliko specijalno u vezi nje. Dok se telefon nalazi u režimu mirovanja videćete časovnik, ali ukoliko pređete prstom horizontalno preko komandi na ekranu će vam se prikazati kalendar sa trenutnim mesečnim rasporedom. Loša strana ovog pop-up kalendara je to što ne možete sa skrolujete između meseci, što je naročito frustrirajuće pri kraju meseca i kada očigledno želite da proverite da li imate neki zakazan događaj za naredne dane. Ponavljam ponovo u pitanju je samo kalendar koji nema ništa da događajima koji su upisani u Planer i koji se ne pokazuje kao pop-up prozor.

U centru ekrana nalazi se kvadratić koji treperi i koji otkriva četiri prečice za dnevnik poziva, plejer, poruke i telefonski imenik nakon što ih jedanput dodirnete. Takođe u dnevnik poziva možete ući jednim pritiskom tastera za prekid veze.

U glavni meni možete ući pritiskom na ikonu koja se nalazi u gornjem delu ekrana. Numerička tastatura se poziva iz režima mirovanja pritiskom na dole što je veoma pogodno.

Glavni meni se prikazuje u vidu 3x4 matrice, pri čemu je svaka stavka smeštena u okviru krsta koji se pomera od stavke do stavke – ovo je razlog zašto je interfejs nazvan baš Croix.

I dok sve ikone izgledaju interesantne, one nisu baš preterano intutitivne – na primer thumbnail koja označava telefonski imenik me i dalje zbunjuje i imao sam problema da ga zapamtim. Pored toga treba pomenuti da su sve ikone koje su iskorišćene kod ovog modela specijalno dizajnirane za Giorgo Armani ediciju, dok originalna verzija uređaja poseduje set konvencionalnih ikona.

Ekran osetljiv na dodir je veoma lak za upravljanje – potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podatka duplim pritiskom na njega, pri čemu će prvi pritisak vršiti odabir a drugi omogućiti tastaturu na ekranu.

Sav tekst se unosi preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična onima koje postoje kod telefona konvencionalng izgleda – ona poseduje dvanaest tastera od kojih svaki sadrži po gomilu simbola, tako da u slučaju da želite da unesete neko određeno slovo potrebno je da dodirnete neki od ovih tastera uzastopno. Prirodno, mnogi će se zapitati zašto Samsung P520 nije dostupan za QWERTY tastaturom ukoliko već poseduje ekran osetljiv na dodir. Razlog je sledeći: iako bi se na ovaj način omogućilo donekle brže unošenje, korisnik bi tada svakako pravio više grešaka pri unosu, što bi poništilo sve prednosti virtualne tastature. Poenta je da su ekrani osetljivi na dodir odlični za kretanje kroz menije ali ne i unos teksta.

Kod modela Samsung P520 dostupan je i T9 sistem predvidivog unosa teksta, ali je način na koji je implementiran daleko od željenog. Dok unosite tekst na ekranu vidite kućice sa tekstom, u kojima se pojavljuju reči, ali loša strana kod ovog telefona je što kod njega u suštini on ne predviđa reči. Ovo znači da nećete videti reč dok je ne unesete. U veoma retkim situacijama u kojima dve reči dele ključni niz, biće vam omogućeno da koristite strelice za kretanje kroz listu alternativa, ali ni njih nećete videti. Po mom mišljenju nema razloga da se isključi T9 opcija, mada nemojte da očekujete da ćete na ovaj način ubrzati unos teksta. Još jedan od detalja koji su vrlo negativni kada je u pitanju odeljak za kreiranje poruka kod ovog telefona je što postoji mogućnost dodavanja reči u rečnik, ali će vam za to trebati izuzetno puno vremena i živaca.

Telefon omogućava prebacivanje između svih prethodno instaliranih jezika. Iz menija možete da koristite režim za editovanje teksta, pri čemu će vam biti omogućeno da odaberete fragment ali ne i da ga kopirate. Mogućnost da selektujete tekst takođe može da bude zgodna kada je potrebno da promenite font ili slično.

I dok sve liste imaju svoje stavke indeksirane, nećete biti u mogućnosti da koristite prečice navigacije brojevima zbog nedostatka hardverske tastature. Jedini razlog zbog kojeg je kompanija zadržala ove prečice su hibridni modeli sa ekranom osetljivim na dodir ali i tastaturom kao što je Samsung F700.

Svi meniji imaju bar sa ikonama na dnu, koji karakteriše i OK taster koji vrši istu funkciju kao i pritiskanje ekrana i taster Back, koji su zaista neophodni kod modela P520. Ukoliko imate otvoren padajući meni jedina opcija da ga zatvorite je pritiskanje ovih tastera. Ovde je značajno pomenuti da se u slučaju otvorenog padajućeg menija on neće zatvoriti jednostavnim pritiskom na prazan prostor pored njega već morate da upotrebite neki od ova dva tastera. Treći taster koji je dostupan u baru služi za brz pristup meniju.

Sve aplikacije, čiji meniji vas obezbeđuju sa brojnim opcijama, takođe poseduju uklonive barove sa sobom, koji imaju veoma zgodan izgled. Video klip koji postoji u ovom testu će vam pokazati kako oni u stvari rade.

Po pitanju ergonomije, P520 nije uvek intutitivan, ali sveukupno u pitanju je uređaj koji je lak za rukovanje. Da je T9 režim nešto bolje uređen, mogli bismo da iskusimo značajno ubrzanje unošenja teksta u odnosu na telefone bogate karakteristikama, ali kod modela Samsung Armani to nije slučaj. Sa druge strane ova ponuda je po pitanju specifikaicja veoma blizu modelu LG Prada.

Telefonski imenik

Kontaktima se može pristupiti samo iz menija; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona. Drugi tabulator sadrži kontakt grupe, tako da vam za prebacivanje na njih gotovo uopšte ne treba vremena. Treći tabulator – kontakt grupe. Lista ne sadrži slike dodeljene unosima.

Polje iznad imena je podrazumevani broj, koji se može odabrati manuelno sa liste unetih brojeva za određeni kontakt. Brza pretraga imena po prvom slovu je podržana. Ukupno može da bude 20 ovakvih pretraga za svaki od jezika. Jedanput kada dodirnete unos na ekranu ući ćete u detaljniji pogled odabranog unosa. Ovde ćete videti thumbnail, ukoliko postoji. To može biti slika, fotografija ili video klip. Svaki unos može da ima do pet brojeva telefona različitih tipova (mobilni, u kancelariji, kućni, fax, drugo), jedan od njih će biti glavni broj (po podrazumevanom podešavanju to je prvi uneti broj). Sva polja su fiksirana.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti na engleskom idu prvi a zatim idu oni sa nazivima na lokalnom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja, i poznat iz računarskih programa. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage (dugim pritiskom tastera "*"), jasno je da unosi načinjeni na različitim jezicima neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se takođe može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom P520, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može da sadrži poslovne kartice, mada njegova struktura kopira sva polja koja postoje u običnim kontaktima telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Dnevnik poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Iz ovog menija možete takođe da pristupite listi brojeva vaših primljenih/poslatih SMS poruka koje postoje na listi sa kojih su stigle i na koje su poslate poruke kao i sve e-mail adrese koje ste koristili u poslednje vreme.

Slanje poruka

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta za elektronsku poštu).

Memorija telefona može da uskladišti do 1000 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Jedna od opcija ovog menija su Vivid poruke, koja omogućava pregled poruka u 3D režimu - telefon konvertuje najčešće korišćene reči u grafiku, na primer ukoliko ukucate "ljubim te" videćete usne koje šalju poljubac. sve u svemu, jednostavan dodatak koji ponekad stvara odlične efekte.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom P520 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Model P520 ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano. Mail klijent koji postoji u Samsung brendiranim telefonima tako zaostaje za rešenjima koja su ugrađena u Nokia ili Sony Ericsson rešenja.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti do 1000 događaja jednog tipa – sastanak. Postoje i drugi tipovi događaja koji se mogu uneti kao što su godišnjica ili odmor, a maksimalni kapacitet za ove događaje je 1000 unosa. P520 takođe može da zadrži do 1000 privatnih unosa.

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po podrazumevanom podešavanju događaj traje jedan sat).

Aplikacije

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Kalkulator On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu

Uz pomoć konvertora, možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Brojač i Štoperica ne poseduju zvuk koji vas upozoravaju na proteklo vreme.

Memo - standardne tekstualne beleške.

Editor slika. Jednostavan editor koji vam pomaže da načinite tranformacije nekih slika korišćenjem različitih alata.

Image Stamp - integriše dve slike slike da bi kreirao jednu novu. Poseduje prilično fleskibilna podešavanja

WAP

Telefon se isporučuje sa Wap pretraživačem verzije 2.0 (NetFront 3.4), gde nezavisno od JavaScript podrške, skaliranja fontova (tri tipa), SmartFit (pregled u jednoj koloni) i režima prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica, postoji jedna nova karakteristika – „miš“ na ekranu. Kao kod modela koji su bazirani na S60 platformi kompanije Nokia i Opera Mini pretraživača i kod ovog pretraživača možete videti strranice sa prikazanim majušnim navigacionim prozorom. Sam pretraživač poseduje dosta dobrih karakteristika i zadovoljiće najveći broj korisnika ovog telefona.

Dok vršite pretraživanje, videćete četiri strelice za četiri pravca kojima se krećete po web stranicama. Mogućnost korišćenja ovog rešenja je pod znakom pitanja – u osnovi pretraživanje nije jača tačka ovog modela uprkos tome što je u njega integrisan veoma pristojan pretraživač.

Video klip, pretraživač (wmv, 46,9 mb)

Alarm časovnik

Telefon je opremljen sa četiri alarm časovnika od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura fajlova memorijske kartice je nešto drugačija priča, i njima se može pristupiti preko glavnog menija, gde svaka stavka poseduje opciju "Memory card".

Ono što želim da ovde naglasim je da Java aplikacije ne mogu da budu upload-ovane bežičnim putem ili bilo na koji drugi način, iako Memory sekcija menija tvrdi kako je ova opcija podržana. U teoriji, igre specifično dizajnirane za ovaj telefon se mogu upload-ovati, ali činjenica je da postoje samo dve igre ovakve vrste, a obe se isporučuju prethodno instalirane sa modelom P520.

Podešavanja

Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija. Osvetljenje tastature – postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Uz model P520 ne dolaze naročita niti brojna podešavanja. Ovaj model samo poseduje grupu pozadinskih slika za ekran kao i mogućnost da se ove pozadinske slike menjaju nasumično.

Mobile Tracker. čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

MP3-plejer

Tema interfejsa plejera je ključna za izgled modela Samsung P520. Tačka u kojoj se linije ukrštaju sadrži taster Play/Stop, povlačenjem horizontalnog bara na desno preskačete na određeno mesto u okviru numere. Vertikalni bar je rezervisan za nivo jačine zvuka. Ovde su dostupna još dva bara i to za pozivanje menija podešavanja (ekvilajzeri, ciklična reprodukcija, ocenjivanje) kao i meni liste pesama. I dok plejer izgleda komplikovan na prvi pogled, posle desetak minuta igranja sa njim shvatićete način na koji radi. Što se tiče ostalog u pitanju je klasičan plejer koji postoji kod najnovijih Samsung brendiranih uređaja.

Video klip, MP3-plejer (wmv, 31,7 mb)

Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. U model P520 nije ugrađen ekvilajzer. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 10 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Plejer poseduje sledeće filtere kada je u pitanju reprodukcija: sve numere, nedavno reprodukovano, najpopularnije, po izvođaču, albumu, žanru i kompozitoru. F330 takođe poseduje i podršku za Album Arts.

Govoreći o novim opcijama, plejer je dobio sistem ocenjivanja, koji vam omogućava da svakoj numeri dodelite od jedne do pet zvezdica. Proizvođač je vodio računa da integracija sa Windows Media Player-om, bude veća nego ikada ranije; menadžer takođe poseduje sistem ocenjivanja.

Slušalice koje se isporučuju u paketu sa telefonom imaju priključak za povezivanje sa sopstvenim slušalicama, i obezbeđuju solidan zvučni doživljaj. Generalno govoreći, ukoliko posmatrate Samsung F330 kao muzičko rešenje, on je u nivou sa modelima Sony Ericsson Walkman opsega, obzirom da korisniku omogućava pokretanje i minimizovanje plejera jednim dodirom. Dok se teleofn nalazi na ekranu mirovanja a pri uključenom i minimizovanom muzičkom plejeru, videćete njegove kontrole i naziv trenutno reprodukovane numere.

Dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje P520 je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada zvuk i dlaje nije preterano prigušen.

Picsel Viewer

Picsel Viewerje aplikacija koja otvara MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je što recimo za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Konkurencija

Po pitanju pozicioniranja i specifikacija jedini model koji se kvalifikuje da bude direktan rival modelu Samsung P520 je LG Prada. Još jedan model koji bi mogao da bude pretnja za ova dva modela a koji bi se mogao razmotriti kao konkurencija je LG KS20 (omogućeni ekran osetljiv na dodir), ali sa druge strane ovo i nije blizu istine. Kao prvo u pitanju je WM pokretani uređaj, drugo za upravljanje menijem i interfejsom zahteva korišćenje olovke što ga u velikoj meri razlikuje od pomenuta dva modela. Ovo nas samo još više uverava da LG KS20 nije (niti će ikada biti) zamena za model LG Prada na bilo koji način.



Sada ćemo pogledati šta razlikuje modele Samsung Armani i the LG Prada po pitanju njihovih specifikacija:

  Samsung Armani LG Prada
Veličina, težina (mm, grama) 87.5x54.5x10.5, 84 98.8x54x12, 85
Ekran 2.6 inča, 240x320 piksela, TFT,osetljiv na dodir 3 inča, 400x240 piksela, TFT,osetljiv na dodir
Kamera 3.2 MP,bez auto-fokusa 2 MP,auto-fokus
FM-radio Ne Da
mp3-player Da,samostalni Bez VBR podrške,nedostaju liste pesama, veoma nesofisticirani muzički plejer, ali telefon poseduje daljinski upravljač
microSD Promena bez isključenja Slot se nalazi ispod baterije
Profili Ne Da
Pretraživač Proširene mogućnosti Osnovna funkcionalnost

Možda će zvučati čudno, ali utisak koji smo stekli držeći u rukama i koristeći modele LG Prada i Samsung P520 je u velikoj meri identičan. Ostavljajuću njihove fizičke veličine po strani, ova dva modela su gotovo potpuno jednake dužine, dele sistem unosa podataka i nedostatke kao što je onaj sa lošom implementacijom T9 karakteristike. Po pitanju specifikacija Samsung-ova ponuda se ispostavlja kao pobednik – poseduje pretraživač bogatiji karakteristikama, bolju kameru kao i MP3 plejer koji donosi više mogućnosti. Što se tiče modela LG Prada on svojim korisnicima omogućava menjanje tema, navigacija je bolje elaborisana korz sistem menija, poseduje FM radio kao i veći ekran.

Ali za većinu korisnika, tehnološki talenti ova dva modela se neće mnogo razlikovati – u pitanju je sudar između brendova i modernih kućišta, što sa stanovišta korisnika koji kupuju ove modele je mnogo važnije od samih specifikacija uređaja.

Utisci

Kvalitet prijema kod modela Samsung P520 nam nije pravio nikakve probleme, i u liniji je sa ostalim ponudama u svojoj klasi. Melodije zvona su prosečne jačine ili nešto tiše od ovoga – često će vam se desiti da propustite poziv pri korišćenju ovog telefona ukoliko vam se nalazi u džepu. Vibracija je prosečne jačine, ne odstupajući od jačine koja je uobičajena za Samsung brendirana rešenja.

Možda će zvučati neverovatno ali Samsung P520 je pomodno i neobično rešenje. Iako je P520 planiran kao voema popularno rešenje, za razliku od prvih modela koji su pripadali liniji mobilnih telefona veličine kreditne kartice, brend koji telefon zadržava nije najmanje važna stvar u vezi njega. Samsung je uložio dosta u ovaj model i veruje da će on postići uspeh – a imajući u vidu veliki broj članaka koji su napisani o ovom telefonu ne možemo se oteti utisku da će ovaj model vrlo dobro reklamom privući zapaženo interesovanje.

Mesec decembar je takođe doneo predstavljanje modela Samsung P720 koji ima mogućnost korišćenja dve SIM kartice istovremeno, slično kao i Samsung DuoS model. Govoreći o liniji telefona nalik na kreditne kartice, četvrta generaicja telefona će stići tokom leta 2008. a sačekaće je model Samsung P520.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024