K770 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson K770
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson K770. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson K770 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson K770i

Prodajno pakovanje:
Telefon
Kompatibilni stoni punjač
Punjač
Baterija
M2 256 Mb memorijska kartica (veličina varira od regiona)
USB-kabl
Žične stereo slušalice
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Proširenje portfolia nameće nova pravila igre, tako da kompanija Sony Ericsson pokušava da ponudi modele koji su namenjeni različitim tržištima. Čini se da jedan isti uređaj ima nekoliko pojavljivanja i načina pozicioniranja. To je slučaj sa modelima Sony Ericsson T650i i Sony Ericsson K770i, koji su isti na određeni način, sudeći po njihovim oznakama. Međutim, kada je reč o pozicioniranju, Sony Ericsson T650i je modno rešenje, dok K770i pripada Cyber-Shot režimu. Međutim, iskreno govoreći, ova dva modela se nikako ne razlikuju imajući u vidu da se njihovi odeljci za fotografije mogu uporediti – Sony Ericsson K770i poseduje dodatne karakteristike, blic i zatvarač kamere, dok je kvalitet slike isti kod oba modela ali ispod nivoa modela Sony Ericsson K790i/K800i. Ispostavlja se da vodeći model kompanije, što Sony Ericsson K800i u suštini i jeste, nudi više za manju cenu a nedavno predstavljeno rešenje nema ništa novo sem atraktivnog dizajna, do čega dolazi kada se kompanija fokusira samo na izgled.

Ukoliko obratimo pažnju na oznaku modela, ona nam navodi da je K770i noviji model u odnosu na vodeći proizvod kompanije, međutim, ne toliko daleko od njega. Po pitanju funkcionalnosti ova dva modela veoma su slična, budući da ih odlikuje već dokazana platforma A100. Za razliku od T650i, ovaj uređaj ima sve ono što je neophodno da postane najprodavaniji imajući u vidu činjenicu kako mu cena pada, budući da su cene i prodaja povezane. Po mom mišljenju K770i je namenjen onima koji vole karakteristike Sony Ericsson K800i, ali im se njegov dizajn ne dopada.

Dizajn, veličina, kontrole

Model je dostupan u tri kolor varijante – braon, bež i ljubičasta. Sva tri odlično izgledaju. Međutim, veliki je izazov odabrati neki od ovih modela budući da se veoma lako zaprljaju.

Za razliku od Sony Ericsson-a T650i, kod ovog modela je kućište načinjeno od plastike iako i dalje ima nekih metalnih delova. Površina K770i nije toliko položna otiscima prstiju, osim prekrivača ekrana, budući da je načinjen od mineralnog stakla.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa desne strane kao i taster kamere. Sočiva 3.2MP kamere nalaze se ispod zatvarača što je odlika Cyber-Shot linije. Pored zatvarača nalazi se svetlosni indikator.


Zvučnik za reprodukciju melodija zvona je smešten sa zadnje strane. Donji deo telefona karakteriše otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata, dok se sa gornje strane nalazi taster za uključivanje telefona, čija funkcija je i izmena profila.

Sa leve strane telefona se nalazi Fast Port konektor, oko kojeg se nalaze i otvori za štipaljke koje pomažu da se telefon pravilno stavi u stoni punjač, što vrlo olakšava postavljanje.

Prednju stranu telefona karakteriše kamera sa prednje strane namenjena video pozivima zajedno sa senzorom osvetljenja okoline. Tanušna slušalica je skrivena ispod metalne rešetke.

Dimenzije uređaja su105x47x14.5 mm a težak je 95 grama. K770i može stati u bilo koji džep. Dimenzije uređaja su prosečne, u pravom smislu te reči. U poređenju sa T650i, K770i je deblji nekih 2mm, što je cena koja se mora platiti po pitanju sočiva.

Ekran

Ekran ima mogućnost prikazivanja 262.144 boja uz rezoluciju 240x320 ppiksela (dijagonala od 2’’, TFT), koji omogućava prikazivanje osam tekstualnih i tri servisne linije za većinu aplikacija, a pri pretraživanju web strana ili pri radu sa email-ovima ili tekstualnim porukama možete smestiti još više linija na ekran, smanjenjem veličine slova.

Slično drugim Sony Ericsson modelima K770i koristi sloj ogledala na ekranu koji unapređuje čitljivost dok je ekran izložen direktnim sunčevim zracima i omogućava da slika bude kristalno jasna i oštra. Slični ekrani su već primenjeni kod kompanijinih najnovijih ponuda, kao što su Sony Ericsson S500i i Sony Ericsson W580i. Jedina stvar na koju možemo da stavimo primedbu je mala dijagonala ekrana, dok su ostale specifikacije pristojne.


Tastatura

Tastatura modela je prilično konvencionalna, i mada osrednja po pitanju ergonomije veoma će se svideti svima koji nisu oduševljeni modnim rešenjima. Razumno meki pritisci, dobro rastojanje putanje - sve su to zaštitni znaci kvaliteta tastature. Tasteri su osvetljeni belom bojom ali to nije sve - dostupni su svetlosni efekti kao što je lagano nestajanje, svetlosni talasi, itd.



Battery

Poklopac sa zadnje strane telefona odlično stoji na svom mestu, mada ga je lako ukloniti. Ispod njega ćete ugledati bateriju kapaciteta 930mAh, oznake BST-38. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 300 časova rada u režimu mirovanja odnosno 7 časova razgovora. Prilikom testiranja telefona baterija modela Sony Ericsson K770i je trajala oko tri dana, pri prosečnoj potrošnji (2 časa poziva, 30 minuta igara, 20 minuta surfovanja Web-om). Ukoliko planirate da K770i koristite više od ovoga spremite se na to da ćete bateriju morati da punite svaki dan ili u najboljem slučaju jednom u dva dana. Naravno, što manje razgovarate, baterija će trajati duže, tako da uz minimalno korišćenje baterija može da traje 3-4 dana, ali i to pri najminimalnijem mogućem trošenju. U uslovima bolje pokrivenosti mrežom trajanje baterije se može i duplirati. Pri kontinualnoj muzičkoj reprodukciji baterija traje 16 časova.

Povezivanje

Prilikom USB povezivanja prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj K770i koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih bluetooth slušalica sa modelom K770i. Lista podržanih profila:

A2DP
Osnovni profil za slike
Osnovni profil za štampanje
Dial-Up mrežni Profil
Profil za transfer fajlova
Profil generičkog pristupa
Profil za generičku izmenu objekata
Handsfree Profil
Headset Profil
HID
JSR-82 Java API
Profil za guranje objekata
Mrežni profil personalne oblasti
Profil serijskog profila
Profil za otkrivanje aplikacija servisa
Profil za sinhronizaciju
SyncML OBEX povezivanje

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa približno 16MB memorije koja je na raspolaganju korisniku, dok prodajno pakovanje takođe uključuje M2 memorijsku karticu. K770i takođe podržava zamenu kartica bez isključenja telefona, što znači da kartice (kapaciteta do 2Gb) možete menjati u pokretu.

Performanse

Performanse su tipične za poslednju generaciju uređaja ove kompanije i nalazi se ispred većine modela koji su danas dostupni na tržišu. Nema ograničenja kada je reč o JAR fajlovima, dok je HEAP veličina ogrnaičena od 512Kb do 1.5Mb.

Kamera

Telefon koristi 3.2MP CMOS matricu sa autofokusom, što dokazuje da je drugačija od kamere koja postoji kod modela K790i/K800i i kreira fotografije koje su po kvalitetu lošije od onih koje nastaju na pomenutim telefonima. K770i takođe koristi CyberShot interfejs kamere koji je poznat sa prethodnih modela.

Podešavanja kamere su sledeća:

Zvuk zatvarača. Možete odabrati tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
Uravnoteženje belog. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight.
Efekti. Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negativ, Sunčano, Crveno smeđa i Crno belo.
Tajmer služi kada fotografišete sami sebe i aktivira se nakon određenog vremenskog perioda.
Ovde su dostupni različiti režimi fotografisanja. Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
Režim fotografisanja. Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Takođe postoji i višestruki režim (Burst 4) koji omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima, pri kojem se rezolucija fotografija smanjuje automatski.






U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

Poređenje sa modelom Sony Ericsson K800i:

Sony Ericsson K770i Sony Ericsson K800i
(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG

Fotografije nastale modelom Sony Ericsson K770i:

(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG
(+) Uvećaj, 1538x2048, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1538, JPEG

Video sadržaji se mogu snimati u dve rezolucije (176x144, 128x96) u 3gp formatu. Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet klipova je ispod svake kritike; do sada u pitanju je najslabije izdanje kada su u pitanju svi Sony Ericsson brendirani uređaji po ovom pitanju.

Primer video klipa (237 kb, 3gp)
Primer video klipa (547 kb, 3gp)

Meni

Interfejs menija je dobro poznat sa drugih Sony Ericsson brendiranih uređaja. Glavni meni se sastoji od matrice od 12 ikona. Brza navigacija brojevima je takođe jedna od karakteristika koje postoje kod modela K770i – možete dodeliti prečice većini stavki menija, koje su prethodno instalirane na telefonu, dok vaše sopstvene aplikacije ili fajlovi ne mogu da budu podešeni za pristup na ovakav način.

Upotrebljivost je ostala na istom konfornom nivou, pritiskom tastera #, izlistavaju vam se dostupni jezici koje možete lako prebacivati dok kucate tekst.

Pored uobičajenih vertikalnih podmenija, proizvođač je obezbedio horizontalne tabulatore. Ovo znači da dok pregledate listu pozivanih brojeva, možete videti ne samo pozvane brojeve već se istovremeno (pritiskom džojstika horizontalno) možete prebaciti na tabulatore propuštenih ili primljenih poziva. U meniju telefona, ovakva navigacija je omogućena gde god je to bilo moguće i na ovaj način se olakšava upotreba telefona. Ergonomija menija kod ovog modela je prilično visoka. Takođe bih napomenuo da se horizontalni paneli pojavljuju u telefonskom imeniku, podešavanjima i drugim stavkama menija.

Meni Activity je standardan za Sony Ericsson telefone. Prva tri prikazuju različite događaje kao što su propušteni pozivi, napomene, poruke – sve ovo se odnosi na prvi tabulator. Postoji mogućnost isključivanja menija Activity za ove događaje - u ovom slučaju pop up prozora, podsetnici za određene tipove događaja će vam se pojaviti na ekranu. Treći tabulator karakterišu prečice, koje možete sami podesiti. Dodati četvrti tabulator sadrži linkove ka najviše korišćenim aplikacijama i izvorima – na vrhu ove liste se nalazi Google pretraga.

Drugi tabulator je najinteresantniji jer predstavlja neku vrstu menadžera zadataka. Karakteriše ga lista svih trenutno pokrenutih aplikacija. Korisnik može da pokrene do osam Java aplikacija (činjenica je da nema kapaciteta za više) istovremeno i da prebacuje sa jedne na drugu. Ovo može biti dosta praktično, ukoliko recimo koristite ICQ mobilni klijent, koji mora da bude konstantno online, a želite i da prekratite vreme igrajući Java igrice. Do sada slično rešenje od strane konkurencije nije najavljeno.

Teme, dizaj, komponente

Model K770i nije pozicioniran kao emocionalna ponuda. Telefon se isporučuje sa 3 prethodno instalirane različite teme koje su bazirane na flash-u i menjaju izgled glavnog menija, kao i kompletan izgled. Ove teme su veoma zanimljive, vibracioni efekti se pokreću prilikom navigacije kroz meni a neke teme modifikuju poziciju prozora koji sadrži informacije o numerama u režimu mirovanja. Drugim rečima, K770i ima pristojnu ponudu po pitanju prisutnih tema.

Druga stvar koju bi trebalo napomenuti jeste nekoliko video tonova koji su unapred instalirani – u suštini, postoji nekoliko jednostavnih numera koje su povezane sa grafikom, a koje se mogu koristiti kao melodije zvona. Za sada nijedan od proizvođača nije ponudio nijednu vrstu ovakve karakteristike, iako Nokia ide u ovom pravcu, međutim još uvek nije izdala nijednu unapred instaliranu melodiju.

Telefonski imenik

U telefonski imenik može da stane do 1000 kontakata sa svim popunjenim poljima, ali je broj telefonskih brojeva ograničen na 2500. To znači da uprkos mogućnosti dodeljivanja do 5 telefonskih brojeva jednom kontaktu, ne možete uneti preko 2500 unosa. Ovo je dovoljno čak i za najaktivnije korisnike, jer većina nema ni 500 unosa u svom telefonskom imeniku.

Nekoliko telefonskih brojeva može da se sačuva u okviru jednog kontakta, kao i adresa, e-mail, broj Instant Messanger-a kao i druge kontakt informacije. U podešavanjima, možete odabrati željena polja, i ona će biti dostupna, dok ona koja vam nisu potrebna i koja ne odaberete neće biti prisutna. Kontakti se mogu čuvati po poljima, uključujući ime i prezime, ali samo u jednom polju unosa. Za razliku od prethodnih modela, ovoga puta imamo dimaničku listu, tj. telefon je automatski sortira nakon unetih izmena.

Moguće je dodeliti posebne melodije i sličicu svakom kontaktu. Tokom dolaznog poziva biće korišćeni sličica i melodija. Polje u koje je unet datum rođenja može biti sinhronizovano sa planerom, a postoji mogućnost i da podesite koliko dana pre navedenog događaja telefon će vas upozoriti.

Kada unosite informaciju, krećete se kroz tabulatore, u prvom unosite broj telefona, i sortirate ga po tipu. Cela organizacija ovog procesa podseća na Outlook, što znači komfor na prvom mestu. Glasovni tagovi se mogu dodati brojevima telefona, imenima a može ih biti dodato do 40. Glasovno pozivanje je ostalo isto, mada počinje da izgleda zastarelo, kada se imaju u vidu svi softveri za prepoznavanje glasa koje je usvojila konkurencija.

Kompanija i dalje sledi svoja uobičajena uverenja da se SIM kartica koristi samo u hitnim slučajevima, tako da ukoliko želite da vidite sadržaj kartice, morate aktivirati specijalnu opciju u meniju. Kontakti uneti na SIM karticu se ne prikazuju na opštoj listi.

Možete kreirati rezervnu kopiju svih unosa iz telefonskog imenika i ona će biti sačuvana na memorijskoj kartici, tako da ćete biti u mogućnosti da naknadno povratite informacije.

Grupe kontakta su korisne samo za slanje SMS poruka za više korisnika, pošto je nemoguće dodeliti posebnu melodiju ili sliku za grupu.

Svaki video klip može da se iskoristi za identifikaciju poziva bilo kog unosa iz telefonskog imenika.

Slanje poruka

Svi alati za upravljanje porukama su uobičajeni, postoje šablonske poruke kao i mogućnost kreiranja sopstvenih šablonskih poruka. Za čuvanje poruka koristi se memorija telefona zajedno sa SIM karticom. Podržana je chat funkcija. Sve u svemu, što se tiče SMS-a, sve je kao i kod drugih modela ove kompanije. Jedino su ikone kojima se izražavaju emocije interesantnije.

Realizacija MMS-a je sjajna kao i obično, možete doslovno kreirati video klipove, postoji dosta podešavanja koja Sony Ericsson modelima daju prednost nad konkurencijom.

E-mail klijent može slati i primati elektronsku poštu, a podržani su svi kodni rasporedi. Elektronska pošta se može čuvati na memorijskoj kartici.

U podešavanjima elektronske pošte, možete postaviti posebnu šifru za SMTP naloge, što je veoma pogodno. Podešavanja su fleksibilna, podržavaju gotovo sve kodne rasporede a ne samo Unicode. Prilozi su podržani od strane telefona i prisutni kao ikone u telu poruke. Telefon ne radi sa Office ili PDF dokumentima, ali ih možete sačuvati u bilo kom direktorijumu. Ograničenje veličine dolazne/odlazne pošte određuje operator. Elektronska pošta sa prilozima veličine 6-7Mb može da se šalje bez problema. Telefon podržava Push Mail standard. Procesi slanja i primanja poruka se vrše u pozadini.

RSS Feed

Podešavanje je veoma jednostavno, samo je potrebno navesti povratnu informaciju koja vam je potrebna i njenu adresu. Telefon će se povezati i preuzeti je. Možete ažurirati samo jednu stavku, ili kompletnu povratnu informaciju odjednom. Mogućnosti ugrađenog pretraživača su upotrebljene za prikazivanje feed-ova. Feed-ovi mogu da budu ažurirani po rasporedu.

Lista poziva

Do 30 poziva može biti zabeleženo na objedinjenoj listi, zajedno sa vremenom i datumom poziva. Pored svakog unosa nalazi se ikona koja označava tip poziva (propušten, primljen, pozivan). Sem toga dodatne ikonice pokazuju ukoliko je broj sačuvan u telefonskom imeniku ili na SIM kartici. Lista propuštenih poziva se može videti zasebno, i na njoj se čuva do 10 unosa. U ovom meniju takođe možete videti cene poziva, dužinu trajanja svih poziva, odlaznih poziva i poslednjeg poziva. Navigacija kroz liste se vrši uz pomoć tabulatora čime se štedi dosta vremena.

Zabava

Iz ovog menija može se pristupiti fotografijama i muzičkim fajlovima. Funkcija MusicDJ je interesantna, mada se čini da je korisnici neće preterano koristiti. U editor-u možete kreirati i menjati sopstvene melodije koje se mogu sastojati najviše od 4 melodije.

Napredna verzija MusicDJ-a je nazvana VideoDJ, i omogućava menjanje ne samo muzičkih fajlova, već i dodavanje slika i teksta. Finalni rezultat je prisutan u vidu 3GP fajla koji može biti poslat putem MMS-a ili e-mail-a ili jednostavno prebačen na drugi telefon.

PhotoDJ PhotoDJ je zadržao svoje ime ali mu je unutrašnjost kompletno izmenjena. Proizvođač je uneo CyberShot projekat koji sada karakteriše ovaj editor po podrazumevanom podešavanju. Ali kada se malo bolje razlisli, koliko često koristite telefon za crtanje ili kreiranje sopstvenih slika. Odgovor najvećeg broja korisnika će najverovatnije biti – nikada. Istovremeno uklanjanje efekta crvenih očiju, podešavanje osvetljenosti slike, kontrast, oštrina, efekti, mogu da budu vrlo prilkladni u određenim situacijama, mada ovo sve možete uraditi i nakon što prebacite fotografije na računar. Novi PhotoDJ izvršava sve ove operacije lakše nego ikada pre, poboljšavajući na taj način mogućnosti telefona, što je zaista pozitivan korak.

Daljinsko upravljanje – mogućnost upravljanja drugim uređajima preko Bluetooth konekcije. Standardna karakteristika za sve Sony Ericsson telefone.

Diktafon Zvuk se može snimati pomoću Diktafona - što omogućava snimanje glasovnih beleški koje se kasnije mogu koristiti kao melodije. Telefonski pozivi se takođe mogu snimati, što je omogućeno iz kontekst menija. Ne postoji vremensko ograničenje za diktafon.

Igre - telefon se isporučuje sa jednom instaliranom igrom, Lumines Block Challenge.

Planer

Planer ima dosta funkcija. Pogledajmo prvo kalendar. Postoje tri tipa za pregled događaja ugrađena u model K770i: nedeljni, mesečni ili dnevni. Kod dnevnog označavanja događaja možete videti listu svih događaja i napomena, dok u druga dva možete videti obeleženo vreme ili dan. Možete kalendar prebaciti na željeni dan, godinu ili mesec. Sve je uobičajeno, kao i način unošenja rasporeda. Imate mogućnost da događaju dodelite određeni naziv, definišete mesto gde će se događaj održati, dužinu i podesite podsetnik (na određeno vreme pre događaja ili baš u tačno vreme događaja). Po prvi put događaji mogu da budu ponovljeni. Tipovi ponavljanja događaja su: dnevni i mesečni. Podsetnik radi i kada je telefon isključen, sve dok ne isključite ovu funkciju.

Lista zadataka je prilično jednostavna. Postoje samo dva tipa događaja: telefonski poziv i podsetnik. Sa druge strane, to je zaista dovoljno, jednostavnost ima svojih prednosti.

Telefon ima potpuno organizovanu pretragu za kalendar: možete uneti samo reč (ili deo reči) i nakon što telefon završi pretragu, na ekranu će se pojaviti svi događaji koji se poklapaju sa zadatim kriterijumom. Ova funkcija radi prilično brzo čak i kada planer ima preko 100 unetih događaja, a podržano je i brzo prebacivanje na događaj iz prozora za pretragu.

Beleške. Telefon podržava unošenje beleški, mada su ograničene po dužini. Naziv beleške će biti prva uneta reč. Ovo nije naročito pogodno jer reč koju prvo uneste možda neće automatski opisati ono što želite reći beleškom.

Alarm časovnik. Postoji pet alarm časovnika, od kojih svaki može biti podešen manuelno. Oni se mogu pokretati određenih dana u nedelji. Osim melodije za alarm možete odabrati i kratku napomenu i sličicu koji će se prikazati na ekranu kada se alarm pokrene. Bilo koji muzički fajl može biti izabran za zvuk alarma.

Štoperica/brojač. Ovde je sve prilično uobičajeno, i mada bi se isto moglo reći za štopericu, ona ima i funkciju privremene vrednosti. Telefon ima specijalnu aplikaciju za čuvanje tajnih kodova, koja je bila veoma uspešna kod prethodnih modela. Takođe ovaj model ima i uobičajeni kalkulator.

Baterijska lampa – koristi blic kao baterijsku lampu, vrlo korisno.

WAP

Pretraživač poseduje svoju sopstvenu stavku menija, verzija pretraživača je 2.0 i podržava sigurno prenošenje podataka, što je veoma važno ako koristite elektronske transakcije. Nove pozadine za ekran, teme i melodije možete preuzeti na ovaj način a sve je dostupno na sajtu proizvođača.

Stanrardni pretraživač za Sony Ericsson telefone je NetFront, koji podržava prikaz stranice u jednoj koloni i HTML. Jedna od pogodnih stavki je mogućnost kreiranja direktorijuma za fajlove,bookmark-ove. Ovaj pretraživač se smatra jednim od najboljih na tržištu, mada ograničeni resursi telefona ne čine njegovo korišćenje lakim procesom. Oni koji koriste internet stalno treba da razmisle o kupovini PDA ili laptop računara, premda pun pristup internetu nije jedan od zahteva koji je prevashodan za tip uređaja ove klase. Podrška za RSS feed je odlična, jer omogućava da koristite telefon za čitanje vesti, raznih najava i članaka u pokretu na uobičajen način.

HTML stranice koje sadrže napredne formate ili čija veličina prelazi 500Kb neće biti prikazane. Pretraživač je po svim standardima optimalan, ali je upotreba Opera mini pretraživača možda poželjnija jer nudi više mogućnosti.

Podešavanja

Ovaj meni skladišti sva podešavanja vezana za rad telefona. U režimu mirovanja na ekranu se može prikazivati časovnik, a takođe možete odabrati veličinu fonta. U slučaju da izaberete velike brojeve, biće vam lako da vidite koliko je sati, ali sam font postaje providan. Sve ostalo je uobičajeno.

Fajl menadžer, količina memorije

Korisnik na raspolaganju ima 16 do 18Mb dostupne memorije, a možete dodati i praznu M2 memorijsku karticu. Ovde se mogu sačuvati svi podaci (fotografije, video klipovi, aplikacije). Preostala memorija je zauzeta prethodno instaliranim aplikacijama, koje ne možete obrisati. Deo memorije je odvojen za telefonski imenik, listu poziva, itd.

Telefon poseduje najjednostavniji fajl menadžer, uz čiju pomoć fajlovi mogu biti sortirani u različite direktorijume, a posebni direktorijumi mogu biti kreirani u memoriji telefona. Fajlovi se mogu premeštati iz jednog u drugi direktorijum bez problema. Sa ili bez kabla telefon može postati savršeno mesto za čuvanje fajlova, a nema problema ni sa prenosom na telefon fajlova koje on sam ne može da otvori.

Uobičajeno sortiranje fajlova sadrži sledeće opcije: datum, tip i veličinu. Galerija slika ima novo podešavanje nazvano Timeline, koje nakon aktiviranja prikazuje liniju u kojoj su prikazani meseci. Na listi ćete videti fotografije koje su napravljene tokom tog meseca. Lista može postati još detaljnija pritiskom dva puta na isti taster i onda vam se umesto meseci prikazuju dani, odnosno fotografije snimljene određenog datuma. Ovo može biti dosta zgodno ukoliko posedujete veliki broj fotografija u telefonu.

Video plejer

Proizvođač je izdvojio video plejer kao posebnu stavku menija sa svrhom da naglasi koliko je video plejer drugačiji od muzičkog i drugih ponuda kompanije, kod kojih muzički i video plejer dele jednu sekciju. Što se tiče pozitivnih stvari vezanih za plejer navešćemo mogućnost reprodukcije video klipova u QVGA rezoluciji pri brizini od 30fps, karakteristiku progresivnog premotavanja unapred, prebacivanja u landscape režim, automatkog smanjenja visokih rezolucija radi poklapanja sa veličinom ekrana. I poslednje, ali ne i najmanje važno, najznačajnija karakteristika koju poseduje plejer je mogućnost izvlačenja pojedinih frejmova iz reprodukovanog videa, koji se mogu sačuvati kao slika i nakon toga koristiti sa kojom god svrhom želite.

Radio

Model T650 poseduje dovoljno memorije za 20 radio stanica, poseduje mogućnost auto pretrage i RDS funkcije. Kvalitet radija i izgled su kao i u slučaju modela K750i, što znači uglavnom dobro.

Walkman Player 1.4

Telefon pronalazi sve fajlove i direktorijume koji postoje na memorijskoj kartici i zatim izvlači neophodne podatke iz ID3-tagova. Podržani zvučni formati su - MP3, AAc, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje kada je u pitanju bitrate. Takođe možete upload-ovati fajlove kompresovane promenljivim bitrate-om. kompanija preporučuje upotrebu fajlova sa bitrate-om od 192Kbps.

Među podešavanjima dostupni su podešljivi ekvilajzeri sa pojedinim prethodno podešenim vrednostima (Bass, Glas, visoki tonovi). Po pitanju onoga što nudi, plejer pripada prvog generaciji Walkman plejera tako da nema vrhunske karakteristike kao što su Album Art i dodatne karakteristike.

Aplikacije

Telefon poseduje jednu uključenu aplikaciju – AccuWeather koja omogućava proveru vremenskih prilika na različitim mestima širom sveta.

Utisci

Iako je polifonija 72glasna, uređaj ne obezbeđuje ništa bolji zvuk mp3 fajlova u odnosu na druge Sony Ericsson brendirane telefone. Jačina zvuka zvučnika je prosečna a basovi se jako dobro čuju, tako da ćete melodiju lako čuti čak iako se nalazite na ulici. Vibracija je prosečne jačine ili možda nešto jača, mada je i dalje dosta slaba da bi mogla da se oseti. Kada je u pitanju prijem on je na istom nivou kao i kod drugih proizvoda kompanije – drugim rečima, veoma dobar.

Aparat bi trebalo da bude dostupan za kupovinu krajem oktobra na evropskom kontitentu. U poređenju sa konkurentskim modelima, naročito Sony Ericsson-on K800i, najveći adut ovog uređaj je njegov dizajn i ništa više. Ukoliko obratite više pažnje na kvalitet slike i smatrate to krucijalnim aspektom vašeg budućeg telefona, u tom slučaju nemojte razmišljate o K770i. Tu nema ničeg neobičnog, vodeći proizvod se odlično prodaje i kompanija je odlučila da ne sabotira svoj potencijal na tržištu. Kako je K770i onda na vrhu liste najpopularnijih telefona? To teško pitanje, ali po mom mišljenju za grupu korisnika Sony Ericsson K770i to može biti odlična kupovina. Aparat ima sopstveni izgled tako da je privlačan. To je pristojno rešenje koje nikada neće biti poznato kao rešenje vrhunske tehnologije ili aparat kojeg odlikuje veliki broj karakteristika, štaviše, to mu nije ni potrebno. Njegova prodaja će uglavnom biti orijentisana na impulsivnu kupovinu umesto na odluke o kupovini kojima je prethodilo dugo razmišljanje i procena na osnovu testova sličnim ovom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024