N95 8GB 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N95 8GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N95 8GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N95 8GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia N95 8Gb

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija (BL-6F, 1200 mAh)
Punjač (AC-5)
Žične stereo slušalice (HS-45) i daljinski upravljač (AD-54)
USB kabl (DKE-2)
Kabl za video povezivanje (CA-75U)

Pozicioniranje

Model Nokia N95 8Gb je postojao u planovima kompanije Nokia već neko vreme ali nakon što je originalni N95 počeo da se isporučuje, otkrivene su brojne slabe tačke ovog modela koje je kompanija želela što pre da ispravi. Ovaj potez je iznedrio dva nova proizvoda – Nokia N95 – 2, varijaciju na originalni N95 model namenjen američkom tržištu i model Nokia N95 8Gb. Ovaj prvi model je veoma sličan modelu Nokia N95 8Gb po pitanju dizajna i korišćenih materijala, međutim njegov softverski odeljak je vrlo blizak originalnom dok je Nokia N95 8Gb pravi upgrade.

Nokia u poslednje vreme puno govori o novom sistemu označavanja za duete, gde sva osnovna izdanja dobijaju standardne oznake a unapređene verzije dolaze sa sufiksima koji označavaju njihov skladišni kapacitet. Nokia N81 je prvi uređaj kod kojeg je proban ovakav pristup; ovako nešto ćemo videti i za ostale modele.

Najvažnija stvar koju treba da shvatite jeste da Nokia N85 8Gb nije potpuno novi uređaj, naprotiv, ona je update originalnog telefona, iako je drugačija po pitanju hardvera. Uzgred, firmware aparata Nokia N95 8Gb nije isti kao onaj koji poseduje Nokia N95.

Nokia N81 i Nokia N95 su dva telefona koji su izrađeni za mase a i po svojim cenama mogu se smatrati ponudama za veliki broj ljudi. Na ovaj način, nova generacija Nokia telefona je proizvedena sa N81 koji je i najpristupačniji telefon u svojoj klasi. Nokia N82 je skuplja za približno €100 što i nije iznenađujuće budući da je viđen kao smart telefon od strane velikog broja ljudi a povrh toga predstavlja vodeći model, kao što je Nokia N73 bila pre nekog vremena. Ispostavilo se da je i Nokia N95 veoma blizu modelima Nokia N81 i Nokia N82 po pitanju cene što u potpunost rasvetljava strategiju pozicioniranja i dovodi do situacije kada mora da se bori sa još dva modela, jednim ispod i jednim iznad, Nokia-om N95 8Gb. U ovim okolnostima prodaja Nokia-je N95 se ne čini odličnom kao što je bila pre nego što su se pomenuti uređaji pojavili na tržištu.

Govoreći o drugim stvarima, Nokia je svoje N9x uređaje uvek pozicionirala kao telefone koji su se dokazali u nekim određenim poljima, bilo da je to rad sa slikama, muzika ili nešto drugo. Sa modelom N95 pokušano je da se sve svede u jedan model; međutim, glavni fokus su bile slike, drugim rečima kamera uređaja, čime Nokia N95 8Gb postaje uređaj čiji je glavni fokus video

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije uređaja su 99x53x21mm a težak je 128 grama. Na prvi pogled nije nimalo izmenjen u odnosu na Nokia-u N95, međutim, to je zabluda. Kod modela Nokia N95 obod oko kamere debljine 1.5mm povećava obim modela dok je pozadina N95 8Gb ravna. Budući da upgrade-ovana verzija poseduje bateriju većeg kapaciteta teži je za 8 grama, što i nije neka značajna razlika (N95 teška je 120 grama).

Video klip, izgled i veličina telefona (50,2 mb, wmv)




Takođe bih želeo da iskoristim ovu priliku da naglasim da je malo verovatno da će se Nokia brendirani telefoni pojaviti sa ugrađenim zatvaračima za sočiva. Ovaj uređaj ima puno toga da pomnudi kada je reč o radu sa slikama budući da omogućava korisniku da pokrene aplikaciju kamere samo jednim pritiskom, međutim, to ima i nekoliko nedostataka takođe – najveća od njih je da sakuplja prljavštinu i prašinu. Povrh toga, zatvarač kod modela Nokia N95 blago viri iz kućišta te je prema tome izložen habanju pa tako da uređaj ima tendenciju izgubi svoje prvobitno stanje veoma brzo.


Govoreći od drugim stvarima koje obično ne zavređuju toliko vaše pažnje, telefon sada izgleda više izbalansiran kada ga postavite na levu stranu. Nažalost, ovo vam neće biti od velike pomoći budući da ovaj ugao nije komforan za video sesije.





Pored toga, moramo biti iskreni, kvalitet plastike od kojeg je izrađena Nokia N95 veoma je loš – veliki broj korisnika smatra da su polovine veoma loše spojene a u suštini telefon ne izgleda veoma čvrsto usled plastičnog kućišta. Svi ovi nedostaci uzeti su u obzir kod modela Nokia N95 8Gb. Prednji deo sada karakteriše sjajna crna plastika koja se veoma brzo isprlja ali nije toliko podložna ogrebotinama.



Hromirani tasteri koji se nalaze sa desne strane preuzeti su sa prvobitnog uređaja pa verovatno i njihove mane na N95 8Gb – naročito problem sa njihovim zaštitnim slojem koji se toliko pohaba da se na kraju može videti plastična osnova tastera. U isto vreme taster OK je sada u crnoj boji i kod njega nema ovakvih problema.

Model i dalje karakteriše dupli slajder, guranjem gornjeg slajdera na dole ukazuju se tasteri za kontrolu plejera. Za razliku od Nokia N95 ovaj telefon nema multimedijalni meni – ekran se jednostavno prebacuje u landscape režim. U suštini, multimedijalni meni modela N95 je samo koncept tako da N95 8Gb trenutno poseduje prvu verziju multimedijalnog menija Nokia-e N81.

Kontrole za reprodukciju takođe imaju drugačiji oblik – blago su izdvojeni iznad površine, pružaju bolji taktički osećaj što je veoma dobra stvar.

Ekran

Model N95 8Gb se isporučuje sa 2.8’’ QVGA ekranom (230x320 piksela, 42x58mm). Njegovih 16 miliona boja i dovoljno osvetljenja pružaju prilično dobar kvalitet slike. Pri direktnim sunčevim zracima ekran bledi ali su informacije i dalje savršeno čitljive.

Dijagonala kod ovog modela je jasno unapređenje u odnosu na originalni N95 sa svojih 2.6’’ (što je velika razlika u poređenju sa drugim 2’’ i 2.2’’ jedinicama). Povećana dijagonala pruža pomalo zamagljenu sliku, međutim zahvaljujući svetlijem ekranu N95 8Gb, teško da ćete primetiti ovu razliku. Ekran modela Nokia N95 8Gb je dovoljno dobar da osigura da će korisnici biti zadovoljni nakon gledanja video sadržaja preko njega, iako se čini da i nije toliko unapređen u odnosu na prvobitni model.






Što se tiče broja tekstualnih linija koje može prikazati sigurno nećete primetiti nikakav značajni napredak iako postoji mogućnost ubacivanja još jedne dodatne linije u neke menije i to zahvaljujući većoj dijagonali i odgovarajućoj veličini fonta. Na primer, Active Standby bar karakteriše sedam ikona umesto šest koliko ih ima kod N95.

Druga izmena koja je vredna pomena je zaštitni plastični sloj koji pokriva ekran a koji nije prisutan kod modela Nokia N95. Verovatno su u Nokia-i smatrali da je ovo veoma važan deo, što je i razumljivo, budući da ne postoji mogućnost neke velike uštede ukoliko ga izostave.

Ekran može omogućiti prikaz do osam tekstualnih i tri servisne linije. Mada je u nekim režimima moguće koristiti i četrnaest linija. Sve veličine slova su jasne i lake za čitanje.

Tastatura

Tasteri su načinjeni od plastike dok su programabilni tasteri hromirani. Tastatura modela N95 8Gb je veoma laka za upotrebu – tasteri nisu suviše čvrsti ali nisu ni labavi. Svi tasteri su osvetljeni belim pozadinskim svetlom (tu je i senzor ambijentalne svetlosti) tako da su vidljivi u svim okruženjima. Navigacioni taster je prosečne veličine što nekima može biti problem, ali je veoma jednostavan za upotrebu. Tastatura uređaja je veoma dobra i sigurno neće biti kritikovana od strane velikog broja korisnika.



Baterija

Aparat koristi Li-Ion-sku bateriju (BL-6F) kapaciteta 1200mAh, dok se Nokia N95 isporučuje sa 950mAh Li-Pol jedinicom (BL-5F) što znači da 8Gb verzija ima 25% više snage što pruža više rada, ali ovde su dodati još neki novi potrošači energije kao što su unapređeni ekran i snažniji zvučnici.




Inženjeri kompanije Nokia su pokušali da izmene i podese sve stvari koje imaju neke veze sa softverom telefona uključujući i trenutno isključenje pozadinskog osvetljenja (tastatura se odmah zaključava), A-GPS je iskorišćen na svakom mogućem mestu, a kada budete upotrebili muzičke kontrole shvatićete da nema multimedijalnog menija. Svi ovi mali i naizgled beznačajni detalji prave veliku razliku u dužini rada baterije. Sve u svemu, u nekim režimima ćete primetiti povećanje od skoro 15-20% dok u nekim primenama N95 8Gb će trajati kao i ranije.

Za sve vlasnike modela Nokia N95 želim da naglasim da BL-6F ne staje u kućište njihovog telefona dok ćelija N95 može biti instalirana u nove uređaje.

Proizvođač je za bateriju koja postoji kod modela Nokia N95 8Gb naveo da može korisnicima da obezbedi 6 sati razgovora (GSM mreže, prethodni model 4 časa) i do 280 sati u režimu mirovanja (prethodni model 220 sati). Ukoliko više koristite karakteristike koje nudi ovaj model baterija uređaja će vam omogućiti autonomiju u trajanju od 1.5 dana uz približno 1.5 časova poziva, proveru elektronske pošte na svaki sat (preko Wi-Fi ili EDGE) i 3 sata slušanja muzike. Uz prosečnu upotrebu, baterija telefona će trajati 2 do 3 dana, ali teško iznad ovoga. Iz moje perspektive, Nokia N95 8Gb je jedan od onih telefona koji treba da punite svake večeri. Vreme koje je potrebno da se baterija u potpunosti napuni je nešto duže od 2 časa, dok se 80% napunjenosti baterije postiže za 1.5 časova.

Nema sumnje da je 1.5 dan trajanja baterije modela Nokia N95 8Gb značajan rezultat, ali i dalje će najveći broj korisnika ipak morati da puni bateriju telefona svake večeri.

Ispod se nalazi dijagram sa najboljim vremenima koja smo postigli pri upotrebi modela Nokia 95 i Nokia N95 8Gb u različitim primenama:

  Nokia N95 Nokia N95 8Gb
GPS-navigacija 3.5 časa 3 časa 50 minuta
Video (H.264), režim zvučnika 2 časa 51 minut 4 časa 8 minuta
WEB-surfovanje (preko EDGE) 3 časa 3 časa 24 minuta
Wi-Fi (non-stop upload podataka) 3 časa 3 časa 21 minuta
Muzika (preko slušalica) 8.5 časova 9 časova 50 minuta

Kao što možete videti novi model uopšte nije mnogo bolji po pitanju trajanja baterije od osnovnog modela – i ponavljam da ovo gotovo sigurno znači da ćete morati bateriju da punite svako veče, što znači da proizvođač nije načinio značajna unapređenja kada je u pitanju ovaj odeljak.

Memorija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 95Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica – reč „usporenje“ definitivno nije od onih koje opisuju ovaj telefon.

Količina dostupne flash memorije je 7672 Mb – ovim skladištenim prostorom se postupa na isti način kao i memorijskom karticom.

Performanse

Nokia N95 8Gb se ne razlikuje od originalnog modela po ovom pitanju – tehnički u pitanju jedan te isti uređaj koji radi na TI OMAP 2420 platformi. Među promenama je količina RAM-a kod edicije sa 8Gb, međutim ova promena ne donosi velika unapređenja performansi, što je dokazano testovima koji su prikazani ispod.




USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Telefon se isporučuje sa USB 2.0 podrškom, (brzina transfer apodataka 600-650Kb/s, dok model nokia N95 ima mogućnost brzine prenosa od 900-650Kb/s) a po uspešnom povezivanju sa računarom, možete odabrati neki od sledećih režima:

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PCSuite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Print – nije potrebno objašnjenje.
Media Player (MTP protokol) – sinhronizacija sa Windows Media Player-om .

Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela N95 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela N95 8Gb.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Uređaj podržava univerzalni PnP standard (UpnP), koji je naslednik žičnog standarndog PnP. Uz njegovu pomoć, zajedno sa Wi-Fi, možete slati slajdove na TV, muzički ili stereo sistem, kao i fotografije na štampač. U određenom smislu UpnP je kao dodatak infrastrukturi (Wi-Fi na primer), u formi Bluetooth servisa tako da više izgleda kao upgrade softvera. Prodajno pakovanje uključuje Home Media Server, koji omogućava povezivanje N95 8Gb preko Wi-Fi mreže sa desktop računarom.

Kod modela N95 8Gb takođe postoji i Wi-Fi čarobnjak – on zadržava mrežu omogućenom u pozadinskom režimu i po potrebi je uključuje.

VoIP

Ova karakteristika je preuzeta iz E serije i zadržala je ista podešavanja i lakoću upotrebe. SIP protokol vam omogućava da pozivate premošćavanjem sopstvenog GSM operatera (mada vam je i dalje potreban operater IP telefonije). Najbolja stvar vezana za ovo rešenje je što može da koristi Wi-Fi mreže da bi smanjilo vaše troškove vezane za pozivanja. Ukoliko želite da imate aplikaciju tipa Skype-a na vašem telefonu Fring ili TruPhone su pravi izbor za vas.

Kamera

Kamera koja postoji kod modela NokiaN95 8Gb, nije pretrpela nikakve izmene – i dalje koristi isti modul i softverska podešavanja kao ona koja postoje kod modela Nokia N95. ove dve kamere su potpuno identične – prosudite sami na osnovu fotografija ispod.




















Nokia N95 8Gb protiv Nokia-e N95:

Nokia N95 8Gb Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Primer video klipa (Nokia N95 8Gb) (mp4, 5,66 mb)
Primer video klipa (Nokia N95) (mp4, 6,04 mb)

Pretraga - verzija 4.0

Alat miri mogućnosti lokalne pretrage i pretraživanja. Pored toga mehanizam za pretragu koji se koristi kod modela N95 8Gb može da varira od zemlje do zemlje. Generalno, možete odabrati engine za pretragu manuelno po sopstvenoj želji ili zadržati podrazumevani – Yahoo. Razlog zbog kojeg postoje razlike među regionima i kojima se telefon isporučuje je u tome što je u nekim regionima lakše podesiti lokalni engine za pretragu.

Lokalna pretraga se izvršava u sledećim kategorijama:
Muzika
Kontakti
Kalendar
Poruke (uključujući telo poruke)
Email (naslov i telo poruke)
Bookmark-ovi
Slike
Video
Tačke interesa
Aplikacije
Beleške

Video klip, Pretraga 4.0 (22,9 mb, mpg)

Sve što je potrebno da uradite je da unesete prvo slovo reči i N95 8Gb će vam trenutno prikazati koliko poklapanja je telefon uspeo da pronađe u svakoj sekciji, što je zaista zgodno. Već neko vreme, Samsung brendirani uređaji se isporučuju sa sličnom ugrađenom karakteristikom; međutim, njihov engine za pretragu je donekle manje sofisticiran, iako su mogućnosti pretrage u velikoj meri u liniji sa pretragom kod Nokia modela.

Meni Multimedija

U pitanju je meni u obliku točka (prvo pojavljivanje ovakvog menija bilo je kod modela Nokia N81), gde svaki tabulator karakteriše srodna funkcija. Možete se kretati kroz ove tabulatore uz pomoć navigacionog tastera ili numeričke tastature.

Video klip, meni multimedija (7,2 mb, mpg)

Trenutna verzija poseduje svega šest stranica, čiji redosled pojavljivanja može lako da se promeni – po podrazumevanom podešavanju, prvi tabulator koji vidite je vezan za muziku potpuno (uz pomoć ovog tabulatora, možete proveriti svoju biblioteku, početi nasumičnu reprodukciju vaših numera). Tabulator Games poseduje potpuno iste opcije kao i sekcija N-Gage. Galery omogućava da vidite poslednje snimljene slike i pozovete Album. Odabirom tabulatora Contacts možete načiniti promene vezane za unose kontakata, a ovaj tabulator takođe može da ima i ulogu menija za brzo pozivanje, što može da bude zgodno u nekim situacijama. Tabulator Internet vodi ka vašim omiljenim internet stranicama, dok Map vodi do tačaka od interesa i lokacijama.

Nije teško primetiti da postoji veliki broj funkcija koje su tipične za samostalne aplikacije dupliranih kod modela Nokia N95 8Gb – u multimedijalnom meniju možete dodati nove bookmark-ove, ali isto tako i pretraživač može služiti svojoj funckiji. Možete ubaciti i određene kontakte preko ovog menija, ali njihovo dodavanje na listu za brzo pozivanje ima više smisla. Po pitanju ergonomije, ovaj meni je potpuno prazan, ne donoseći ništa novo. U pitanju je samo još jedan način da se prikaže sadržaj telefona i to je otprilike to. Ovo možemo nazvati „savremenim“ načinom.

N-Gage i igrački odeljak

Slično kao i N81 i N95 8Gb se isporučuje sa prethodno instaliranom N-Gage sekcijom, sa kojim je ova karakteristika i prvi put predstavljena. Ova aplikacija će međutim biti dostupna za preuzimanje i za model N95, tako da nema neke velike razlike između ova dva modela. Edicija sa 8Gb memorije se isporučuje sa tri igre – Space Impact, Asphalt 3D i Fifa07. Sve tri igre su dostupne ovde u demo verzijama dok se za kompletne verzije treba dodatno platiti.

Telefon ne poseduje tastere za igre, mada muzičke kontrole mogu da se iskoriste kao tasteri za igranje. Po mom mišljenju od strane kompanije Nokia nije naročito dosledno to što su Snake i neke druge igre stavili u zasebnu stavku menija, jer ovaj potez na neki način fragmentuje igrački doživljaj koji obezbeđuje ovaj telefon – neke su N-Gage brendirane, neke nisu. Ovo je jasan propust u konceptu telefona, što meni telefona čini kompleksnijim.

Video klip, igre (88,3 mb, wmv)

Prethodno instalirane aplikacije

Nokia N95 8Gb se isporučuje sa LifeBlog-om – aplikacijom koja okuplja sve vaše multimedijalne sadržaje i zatim vam omogućava da ih pretražujete preko timeline karakteristike, koja je do određene mere interesantna, mada poznajem veoma malo ljudi koji je smatraju naročito korisnom. Već za ovu svrhu koriste galeriju ili menadžer fajlova telefona.

Video Center– omogućava korisniku da se prijavi na različite kanale koji nude različit asortiman video klipova, uključujući mobilnu verziju YouTube-a. Svi klipovi se update-uju na telefon tako da ste u mogućnosti da ih gledate kada god to poželite. U landscape režimu, klipove možete gledati preko celog ekrana, a takođe na ovom modelu dostupan je i portret režim. Najbolji način za upload-ovanje klipova na telefon je preko Wi-Fi mreže.

QuickOffice - se isporučuje u ograničenom izdanju. Ovo se naročito odnosi na činjenicu da verzijom aplikacije koja postoji na modelu Nokia N95 8Gb nećete moći da editujete office dokumente. Da biste mogli sa ovom aplikacijom da radite nešto više od pukog čitanja dokumenata potrebno je da platite dodatni iznos.

Adobe PDF – omogućava čitanje PDF fajlova, na ovu aplikaciju nemammo nikakvih pritužbi.

ZIP – omogućava vam ekstraktovanje fajlova iz argive ili kreiranje novih arhiva.

Barcode – čita bar kodove, kao što joj ime sugeriše, mad aova funkcija nema neku upotrebnu vrednost.

Nokia N95 8Gb protiv Nokia-e N95 - Softver

Kada su u pitanju softverska izvođenja kod originalnog N95 modela i modela N95 8Gb, postoji veliki broj različitosti, međutim najveći broj ovih razlika se može podeliti u dve grupe: one vitalne i one koje će većina korisnika da previdi. Generalno, najveći broj softverskih unapređenja koja postoje kod modela Nokia N95 8Gb su već dostupna za korisnike njegovog predhodnika na neki od načina – bilo preko update-a softvera ili firmware-a. Sada ćemo preći preko onih najvažnijih promena:

Različit broj prečica na baru sa ikonama u Active Standby režimu. Više informacija se prikazuje u nekim menijima, što je delimično tako zbog većeg ekrana, delom zbog softvera koji postoji kod modela Nokia N95 8Gb.
Multimedijalni meni se ne pojavljuje kada povučete N95 8Gb na dole, obzirom da se telefon sada isporučuje sa multimedijalnim menija u obliku točka kakav postoji i kod modela N81. Ovaj meni ne možete da dodate modelu Nokia N95 i malo je verovatno da će ovaj softver postati dostupan za originalni model;
Search 4.0, aplikacija se može preuzeti kao zaseban paket;
Integracija Lifeblog-a 2.0 u Galeriju – prethodno je ovaj servis bio dostupan samo kao samostalna aplikacija. Gledajući ovu karakteristiku možete jasno videti pokušaje kompanije Nokia da integriše sopstvene servise u telefone. Svi ostali drugi servisi kao što je Vox ili YouTube će biti sekundarni u odnosu na ove, iako njihovi meniji će ostati istaknuti (mada će duže trajati pristupanje ovim servisima koji nisu kompanijini).
Nokia Music Shop – zvanično predstavljanje muzičke prodavnice je na svetlost dana dovelo personalnu stavku menija ovog servisa za model Nokia N95 8Gb. Nokia-u N95 karakteriše ovaj servis kao „Online Shop“, ali i jedan i drugi servis vode do iste stranice sa identičim izgledom i funkcionalnošću.
uPnP i Home Media su neznantno poboljšani, mada njihovi update-ovi ne donose neke bitne i naročite karakteristike. I dalje nećete biti u mogućnosti da pretražujete fajlove na nekom drugom uređaju, telefonom direktno – ova karakteristika je nemoguća bez pristupne tačke na koju su svi uređaji povezani.
Video editor ne postoji kod modela Nokia N95 8Gb.
Video center – novi kanali, unapređena kompatibilnost sa YouTube-om.
Post to Web – ova karakteristika je dostupna iz menija Gallery, i vrši isti posao kao online servisi.
DRM 2.0 – svi sertifikati koji ograničavaju aplikacije koje instalirate se verifikuju online, što je krucijalni nedostatak za sve one korisnike koji više vole da kreiraju sopstvene sertifikate aplikacija.
Update-ovana verzija muzičkog plejera se isporučuje integrisana sa Nokia Podcasting aplikacijom. Možete se prijaviti na RSS feed-ove za podcast-ove direktno iz menija telefona.
Video klip, muzički plejer (19,1 mb, wmv)

RightMark Audio Analyzer testovi:

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB:

+0.77, -1.83

Prosečan

Nivo šuma, dB (A):

-77.7

Prosečan

Dinamički opseg, dB (A):

77.4

Prosečan

THD,%:

0.0060

Veoma dobar

IMD,%:

0.153

Prosečan

Stereo transkripcija, dB:

-71.4

Dobra

Intermodulacija pri 10 kHz, %:

0.065

Dobra

Opšte performanse: Prosečne

Frekventni odziv

Nivo šuma

Alexander Dembovsky je rekao za zvučne perfromanse modela N95 8Gb:

Kada se sve sabere i oduizme, standardni audio priključak je integralni deo svakog muzičkog rešenja. Uopšte nije bitno kako vaš adapter izgleda i koliko je funkcionalan – on vas svakako udaljava od superiornog zvučnog doživljaja.

Kao i kod originalnog Nokia N95 modela, 8Gb edicija vam omogućava priključivanje prilagodljivih slušalica sa telefonom ili na utičnicu koja postoji na daljinskom upravljaču. Lično, ja više volim ovaj prvi način, jer je iz perspektive kvaliteta zvuka to najbolji način.

Rezultati koje je Nokia N95 8Gb postigla na testovima nisu iznenađenje, jer je i pre nego što smo ga pustili kroz RMAA testoveje zvučao kao prilično dobar samostalni zvučni plejer. Njegov frekventni odziv je prilično gladak, međutim nižim frekvencijama je potrebno određeno pojačanje – oni koji vole zvuk basa će ovde morati da koriste ekvilajzer. Po svim ostalim parametrima Nokia N95 8Gb je solidan igrač – dobar nivo šuma, sa malo iskrivljenja zvuka. Specifikacije telefona će zadovoljiti prosečnog slušaoca muzike, a zahvaljujući 3.5mm audio priključku i uz nekoliko dodatnih opcija, Nokia N95 8Gb je pristojno rešenje za slušanje muzike.

Jačina izlaznog signala je prosečna, a uz ovaj model možete da koristite u bubice i clip-on slušalice bez problema.

Muzički odeljak modela Nokia N95 8Gb se ne razlikuje od onog kod modela Nokia N95.

N-Gage, aplikacija za pristup igrama radi na ovoj platformi. Počevši od sredine decembra, ona će biti dostupna za model Nokia N95, međutim edicija 8Gb se ne razlikuje od originalnog rešenja po pitanju ergonomije i zvučnog doživljaja.
Nokia Maps koja postoji kod modela Nokia N95 8Gb se isporučuje sa novim mapama, podrškom za A-GPS i nekoliko drugih izmena. Ova aplikacija se pokreće za 15 do 20 sekundi, što je dosta dobro vreme. Sve verzije firmware-a novije od 12 poseduju istu verziju aplikacije za model Nokia N95.

Kao što ste mogli i sami da se uverite Nokia N95 8Gb ne donosi neka naročita unapređenja po pitanju softvera – većina novih karakterisitka koje se isporučuju sa ovim modelom su već dostupne za originalni telefon u vidu dodataka. Možda bi integracija LifeBlog-a u kontekst meni mogla da se računa kao unapređenje, ali većina korisnika ovu karakteristiku neće ni primetiti.

Nokia N95 8Gb protiv Nokia-e N95 - rezime

Tabela ispod prikazuje sve tačke koje smo prošli zajedno u ovom testu.

  Nokia N95 8Gb Nokia N95
Veličina, težina (mm, grama) 99x53x21, 128 99x53x21, 120
Zatvarač sočiva Ne Da
Baterija BL-6F,1200 mAh (Li-Ion) BL-5F,950 mAh (Li-Pol)
Trajanje baterije 1.5 dan 1 dan
Ekran TFT, 2.8 inča, QVGA, 16 miliona boja TFT, 2.6 inča, QVGA, 16 miliona boja
Zaštita ekrana Da Ne
Pozadinsko osvetljenje tastature Belo Plavo
USB brzina Do 650 Kb/s Do 950 Kb/s
Memorija 8 Gb, nema memorijski ekpanzioni slot microSD memorijska kartica
RAM 128 Mb, 93-95 Mb dostupno nakon prvog pokretanja 64 Mb, 18 Mb dostupno nakon prvog pokretanja
Jačina zvučnika Viša nego kod modela Nokia N95, iskrivljenje pri najjačem podešavanju zvuka. Standardna

Utisci

Kvalitet prijema koji isporučuje Nokia N95 8Gb je iznad Nokia standarda, tako da oko njega ne morate da se brinete – zvuk u slušalici je jasan a ni ljudi koji se nalaze sa druge strane veze neće imati nikakvih problema. Snaga vibracije je prosečna, jačina melodija zvona, zahvaljujući stereo zvučnicima je izrazito jaka, pa ćete telefon bez problema čiuti i kada vam se nalazi u torbi a da ne pominjemo druge situacije. U poređenju sa modelom Nokia N95, jačina melodija zvona je objektivno viša, za neklih 10 do 15%.

Postoji nekoliko načina na koji možete da posmatrate Nokia-u N95 8Gb – neki će je videti kao staru Nokia-u N95 kojoj je proizvođač ispravio sve nedostatke, a neki će ovaj telefon videti kao potpuno novi model. Ali kako je od početka planirano dodavanje ovog modela osnovnom modelu, njegovo pojavljivanje za nikoga nije iznenađenje. Na tržištu će biti dostupna oba modela, čiji će se putevi ukrštati samo na otvorenim tržištima. Regioni u kojima glavnu reč kada je u pitanju prodaja telefona imaju operateri svakako neće dozvoliti konflikte na tržištu kada su u pitanju ova dva modela.

U suštini glavna korist koju ćete imati ukoliko se odlučite za Nokia N95 8Gb, je njegova količina RAM memorije, koja je duplo veća od količine koja je dostupna na originalnom N95 modelu – ovo telefonu dodaje potpuno novu dimenziju lakoće upotrebe. Trenutna verzija menija Multimedia ne donosi mnogo novog – ona i dalje ne zamenjuje glavni meni u N seriji uređaja i još uvek nije dovoljno popularna.

Model Nokia N95 8Gb se smatra rešenjem koje je pre svega namenjeno za video sadržaje na šta ukazuje veća dijagonala ekrana u odnosu na osnovni model kao i velika količina ugrađene memorije. U proteklom vremenu, Nokia nije pažnju publike ovog telefona fokusirala na ovu karakteristiku, ali je činjenica da je telefon prvenstveno namenjen baš video sadržajima. Među svim telefonima koji pripadaju N seriji uređaja, upravo modelu Nokia N95 8Gb najbolje pristaje uloga džepnog video plejera. Pored toga, ovaj model je u liniji sa savremenim portabl video plejerima i bolje od ovog uređaja se pokazao samo Apple Touch – koji je ipak najbolji portabl video plejer na tržištu.

Ukoliko ne posedujete model Nokia N95, ali razmatrate ovaj uređaj kao jedan od modela koji biste možda kupili, moj savet je da se ipak odlučite za ovaj model. Ukoliko pak posedujete model Nokia N95 i smatrate da bi vam novi model sa ogromnom količinom skladištenog prostora više odgovarao, moj savet je da novi model definitivno ne treba da kupite; obzirom da poseduje višu cenu neće biti adekvatna zamena telefonu koji već posedujete za novac koji treba da dodate. U tom lsučaju bolje sačekajte leto sledeće godine i kupite kompanijin novi vodeći proizvod.

Nokia N95 8GB se ne susreće sa direktnim konkurentima na tržištu, izuzev kada su u pitanju modeli iz N serije navedeni ranije. Najbolja stvar u vezi ovog telefona je što je današnjim korisnicima ponuđeno da odaberu paket karakteristika i formu koja im najviše odgovara iz N serije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024