8800 Arte 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 8800 Arte
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 8800 Arte. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 8800 Arte vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefon Nokia 8800 Arte/Sapphire Arte

Prodajno pakovanje

Telefon
Baterija
Punjač
USB kabl
Desktop kolevka
Bluetooth-slušalice (Nokia BH-803)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Svaki proizvođač potajno se nada da će jednog dana predstaviti proizvod kao što je Nokia 8800. Vrhunsko rešenje sa relativnim troškovima proizvodnje, odličnim primerom pomodnog telefona i prodajom koja prevazilazi sva očekivanja. Međutim, niko još uvek nije uspeo da ponovi trik kojim se poslužila Nokia, a svi slični pokušaji nisu imali velikog uspeha kod korisnika. Krajem 2007 godine došlo je do novog okreta u istoriji – proizvođači telefona su postali prilično ozbiljni kada je reč o plemenitim metalima i dragom kamenju u svojim ponudama. Setimo se samo modela Motorola RAZR2 Luxury Edition kojeg su karakterisali delovi izrađeni od 18 i 24 karatnog zlata kao i zadnja strana izrađena od zmijske kože. Ova lepota će vas odmah podsetiti na aparat Nokia 8800 Sirocco Gold.

Međutim, to nije primarna ponuda kompanije Nokia – Sirocco linija je podklasa Nokia-ine 8800 familije i to je sve. Ono što je zaista bio krajnji cilj jeste da se preduzme još jedan korak dalje i poveća cena telefona, jer u suprotnom opseg vrhunskih i najskupljih Nokia neće doživeti značajan porast prodaje. Povrh toga dolazak novih i bogatijih modela opravdava njihove visoke cene u odnosu na novije ponude, naročito kada su u pitanju pomodni modeli. Ovo je veoma lukav potez u cilju podizanja cena za proizvode određenog proizvođača uopšteno kao i da se prebace u segment skupljih telefona. Ovakav pristup je bio uspešan kod 8000 serije, pa zašto ne bi pokušali ponovo istu stvar?

Sa empirijske tačke gledišta cena vrhunskog modela može rasti do nivoa koji je ekvivalent polovini cene mlađeg Vertu brendiranog modela. Cena može dovesti do toga da korisnici počnu da razmišljaju – da li su voljni da sačekaju neko vreme Vertu budući da će njegov vek trajanja sigurno biti duži (Vertu nema tendenciju da obnavlja svoju proizvodnu liniju najavama koje se otegnu u nedogled, smanjujući vrednost originalnih rešenja). Zato i imamo razloge da očekujemo da kompanija započne da pravi svoj put u ovom pravcu.

Sama reč „Arte“ je od reči “Art“, kao što već pretpostavljate, koja u potpunosti odražava postupanje od strane Nokia-e – uz zadržavanje broja 8800 na mestu stavljajući nove ponude u liniju sa njihovim prethodnicima, a sa druge strane, već neko vreme je veoma lako zagubiti se među tolikim imenima i redosledu pojavljivanja (koji se model i kada pojavio). Generički dizajn modela Arte uveliko ovome doprinosi. Međutim, kada je reč o ciljnim korisnicima ovog telefona za njih je veoma važno naglasiti da poseduju najnovije i vrhunske uređaje u seriji. Ovaj princip je ono na čemu se prodaja ove serije u suštini zasniva – Nokia mora da predstavi nova, zanimljiva i nadasve skupa rešenja radeći potpuno suprotno nego kada je u pitanju masovno tržište, svaki sledeći proizvod treba da ima višu cenu, nikako nižu cenu.

U suštini svi nastavci modela Nokia 8800 bili su veoma popularni – neki više, neki manje ali u ovom opsegu cena to je fenomen koji do danas nema premca budući da nije bilo nijednog drugog proizvoda koji bi mogao ispuniti takve zahteve za duži vremenski period. Da li će se model Arte izdvojiti od svojih prethodnika? Ono što je sigurno jeste da je ovaj uređaj pozicioniran kao veoma luskuzno rešenje budući da je najbolji uređaj koji možete pronaći među uređajima koji su u masovnoj proizvodnji.

Dizajn, veličina, kontrole

Kućište odlikuje dizajn od nerđajućeg čelika a model Nokia 8800 Sapphire Arte karakteriše i završna površina izrađena od kože sa zadnje ali i prednje strane. Ova koža je ekskluzivno za ovu priliku uvežena iz Indije nakon čega je dobila odgovarajući tretman te je pričvršćena za kućište telefona. Kožni umeci modela Vertu su normalno opisani na veoma pomodan način. Međutim, čim korisnik počne da koristi aparat sva lepota kože polako bledi i postaje iznošena već za nekih 6-9 meseci. Za sada nema nikakvih indicija da li će ista sudbina da zadesi i Nokia 8800 Sapphire.

Vlasnici modela Nokia 8600 znaju iz sopstvenog iskustva kako lako njihovi telefoni sakupljaju otiske prstiju i prljavštinu, sve zahvaljujući sjajnoj završnoj površini. Originalna Nokia 8800 i sva njena izdanja nikada nisu imali problema sa tim. A ono što je još iznenađujuće jeste to što se u zvaničnom saopštenju kompanije Nokia pominje završna zaštita na metalu i staklu koja sprečava pojavu otisaka prstiju na telefonu. Čim je proizvođač počeo to da naglašava, definitivno je sigurno da će doći do nekih problema.

Čak i danas obe verzije Nokia 8800 Arte mogu se smatrati aparatom koji najviše skuplja prljavštinu. Zaista se ne mogu setiti nijednog telefona koji se toliko prlja. Pored toga što modele Motorola U9 i Sony Ericsson Z750i odlikuje staklena površina, ova dva modela pripadaju potpuno drugoj ligi. Očigledno je da lepota traži svoju cenu.

Jedna od boljih karakteristika Sapphire Arte jeste OK taster koji je zamenjen sa sintetički tasterom obojenim u istu nijansu koju poseduje i kućište. Iako na slikama zaista izgleda fantastično, kada uzmete aparat u ruke videćete da je ovaj taster prilično uronjen u kućište i, ja vas uveravam, niko neće primetiti plastiku između komada ispolirane plastike na sintetičkom safiru. To je i razlog zašto je ovaj safir samo još jedna od karakteristika za uleštavanje za sve one korisnike kojima su modni detalji najbitniji, budući da nema nikakvih očiglednih koristi te da se ne razlikuje mnogo od plastike. Zaista je neverovatno da ćemo u skorije vreme videti veliki broj stručnjaka kako polemišu o tome da li je to samo komad plastike ili je safir nakon letimičnog pogleda na telefon. Sigurno je da će veliki broj vlasnika modela Nokia 8800 Arte bili sto odsto ubeđeni da njihov telefon poseduje safir umesto centralnog tastera.

Evropska asocijacija profesionalnih draguljara je već dala ime za to neodobravajući činjenicu da se običan kamen ugrađen u Nokia 8800 Arte Sapphire naziva safirom – budući da oni tvrde da bi ovaj naziv trebalo da se koristi samo kada je u pitanju prirodno kamenje, dok se sintetički kristali ne mogu uzeti u obzir. To je još jedan način na koji se možete boriti za osvajanje tržišta. Prvo, Nokia se ne muči oko toga, već su odlučili da zadrže Sapphire ali da se uzdrže od upotrebe naziva „dragi kamen“ koja se odnosi na prave safire koje oblikuje pritisak zemljine kore milionima godina. Po mom mišljenju, to zaista predstavlja fantastičnu stvar, ne mogu nazivati sintetički kamen pravim safirom a izmene koje su načinjene u potpunosti su opravdane. Sa druge strane, na tržištu postoji veliki broj modela koji nose oznake „Gold“, „Platinum“, „Diamond“ i druge slične nazive, iako su njihovi delovi načinjeni od najobičnije plastike koja podseća na plemenite metale i drago kamenje. U ovim slučajevima korisnike niko ne dovodi u zabludu, niti su proizvođači u zabludi budući da ni u kom slučaju ne prodaju nešto po ekstremno visokoj ceni. Zbog toga situacija vezana sa modelom Nokia 8800 Sapphire Arte više predstavlja neku vrstu anegdote. Zanimljivo je to da vlasnici Nokia 8800 SE Gold znaju od samog početka da kućište nije načinjeno od zlata već je samo ofarbano u tu boju – međutim, to ih nikako nije odbilo.

Druga stvar koju je potrebno naglasiti jeste navigacioni taster koji se nalazi kod crne verzije modela Nokia 8800 SE poseduje sedefasti umetak koji više podseća na neki dragi kamen.

Generički stil je karakteristika 8000 serije pa samim tim ni Arte nije izuzetak. Uporedite Arte i crnu verziju modela Nokia 8800 SE, udaljite se tri metra i zatim pokušajte da odredite koji je od njih Arte – shvatićete da je to veoma težak zadatak. Kompanijine namere su u suštini dvostruke – kao prvo žele da da privuku one korisnike koji su se navikli na crni model Nokia 8800; kao drugo proizvođač je ponudio skuplje rešenje u drugačijoj boji. Iz ovog razloga na tržištu se neće pojaviti specijalna izdanja modela Arte sa raznim ukrasima, dok će Sapphire iteracija debitovati dva meseca kasnije. Po pitanju cene razlika između ova dva modela neće biti značajna imajući u vidu klasu telefona kojoj ovi modeli pripadaju. Ukoliko na tržištu tražite zaista modno rešenje onda je Nokia 8800 Sapphire Arte pravo rešenje za vas zahvaljujući svojoj prepoznatljivoj braon kolor šemi, kožnim ukrasima i dragim kamenom postavljenim na mesto OK tastera.

Nokia 8800 Sapphire Arte:

Nokia 8800 Arte:

Dimenzije telefona su 109x45.6x14.6mm dok je težina 150 grama – i dok su dimenzije blago smanjene kada je u pitanju poređenje sa Sirroco edicijom njegova težina se suprotno povećala za 12 grama. Ovo nije velika razlika mada model Arte daje prijatan osećaj težine nošenja ovog telefona i za sada nije kritikovan od strane vlasnika modela Nokia da je telefon suviše težak. Ovde postoji još jedan psihološki trik – naime svi telefoni koji pripadaju ovom tipu uređaja su prilično teški – bilo da se radi o Nokia brendiranim telefonima ili Vertu modelima. Drugim rečima ovi telefoni kada ih držite u ruci daju osećaj kvaliteta. Ovo je pravilan pristup proizvođača jer najveći broj ljudi kada vidi telefon veoma je srećan ukoliko na njima ima nekih metalnih ukrasa ili imaju osećaj težine. Kada je u pitanju masovno tržište telefona jedina kompanija koja je iskoristila ovu prednost je Apple sa svojim prvim telefonom.

Model Arte se može nositi i u džepu košulje, ukoliko se ne bojite da rasteglite svoju omiljenu košulju. Jedan od naših čitalaca je pomenuo da je iskusio pravu katastrofu kada je u džinsu pokušao da nosi model Nokia 8800 SE, mada se ne slažem sa ovim. Telefon se isporučuje sa kožnom futrolom koja je vrlo tesna ali poseduje traku koja oslobađa telefon – mala karakterisitka koja dodaje vrednost rešenju.

Kvalitet izrade modela Arte je apsolutno savršen – ne posotji ništa na šta bismo se požalili. Njegovi delovi su dobro spojeni jedni sa drugima, nema zazora između detalja i deluje zaista čvrsto dok ga držite u ruci. Ali ono što nas je iznenadilo je da pojedini modeli imaju mali zazor između navigacione grupe i srebrnog okvira koji se čini vidljivim kada se uključi pozadinsko svetlo.

Za razliku od prethodnih modela kamera je postavljena sa zadnje strane i ne poseduje zatvarač sočiva što znači da su otisci prstiju česti na sočivu. Kameru modela Arte ćemo obraditi u posebnoj skeciji ovog testa ali za sada ćemo naglasiti da otisci prstiju ne utiču na snimke preterano.

Sa gornje strane uređaja se nalazi taster za uključivanje dok se sa donje strane nalazi microUSB utičnica koja se koristiti za povezivanje kabla za prenos podataka, slušalice i punjač.

Arte se isporučuje opremljen pojedinačnim zvučnikom integrisanim u desnu stranu telefona. Kao što se može očekivati od modela 8800 ovaj telefon ne poseduje taster za regulaciju jačine zvuka – jednostano proizvođač ga je izostavio.

Jedina stvar koju bismo ovde još trebali da naglasimo je da nakon što otvorite klizni mehanizam čućete zvuk „klik“ koji je zaštitni znak serije 8000 – pojedini ljudi obožavaju ovaj zvuk i u stanju su da potroše sate otvarajući i zatvarajući telefon samo da bi čuli ovaj zvuk i uživali u osećaju izvlačenja i vraćanja mehanizma.

Ekran

Telefon koristi OLED ekran rezolucije 240x320 koji je dimanzija dijagonale 2’’ i koji može da prikaže 16 miliona boja (ista jedinica je iskorišćena za model Nokia 7900 Prism). Za razliku od modela Nokia 6500 Classic (TFT) ovde korisnik može da podešava osvetljenost ekrana. Ekran koji postoji kod modela Arte je veoma dobar i obezbeđuje relativno svetlu sliku.

Mnogi su radoznali da vide šta OLED ekran može da pruži što TFT ekran ne može. Odgovor na ovo nije tako jednostatavn kao što možete pomisliti u prvi mah – ovaj ekran je primamljiviji pre svega zbog činjenice da troši manje energije kao i zbog mogućnosti da se podešava jačina osvetljenja ekrana, što je nedostajalo kod prethodnih modela. U poređenju sa modelom Nokia 6500 Classic ekran Nokia-e 8800 Arte se pokazuje bolje ne zahvaljujući jačini osvetljenja već jačim bojama. Iako boje na ovom ekranu mogu izgledati manje prirodne u nekom trenutku, slika izgleda glatkija i manje zamućena, što je privlačnije za oko. I dok u ovom nadmetanju ekran modela Arte izgleda kao pobednik u stvarnom životu zahvaljujući tamnijim kolor šemema ovo neće izaći značajno na videlo.

OLED ekran se bolje pokazuje kada je izložen direktnim sunčevim zracima, plus ugrađeni senzor ambijentalnog osvetljenja podešava pozadinsko osvetljenje ekrana automatski, prikazujući tekst više čitljivim, naročito u zatvorenom.

Ekran može da prikaže 8 tekstualnih i 3 servisne linije. Font je prilično velik i čitljiv; njegova veličina se može promeniti.

Tastatura

Navigaciona grupa je dizajnirana tako da se sastoji od kontrola osetljivih na dodir – sastoji se od jedne velike crne ploče u čijoj unutrašnjosti se nalazi navigacioni taster. Na prvi pogled će vam se učiniti da model Arte koristi touch pad-ove, međutim to nije slučaj. Telefon koristi mehaničke tastere koji otkrivaju svoju pravu prirodu nakon prvih nekoliko pritisaka. Ovaj pristup ima dosta toga pozitivnog – prvo daje modelu Arte spektakularan izgled, dok izvlači korist iz ergonomije konvencionalnih tastera. Sličan dizajn je korišćen kod modela Nokia 5610.

Četvorosmerni navigacioni taster telefona je mali i neće se učiniti privlačnim za svakoga – često možete osetiti nelagodnost pri njegovom korišćenju i dok Sapphire Arte nudi neznatno bolju ergonomiju za navigacioni pad između ove dve verzije modela Arte nema velike razlike.

Glomazan pad sa brojevima je nasleđen od prethodnih modela 8800. Svi tasteri su vrlo laki za korišćenje tako da nemamo apsolutno nikakve pritužbe na njihovu ergonomiju. Gornji deo kliznog dela telefona ima mali nagib tako da donjoj koloni tastature može lakše da se priđe.

Tastatura je osvetljena belo i dobro je vidljiva u različitim okruženjima. Arte takođe poseduje senzor ambijentalnog osvetljenja koji automatski podešava nivoe pozdainskog svetla. Tastatura je osvetljena belo i dobro je vidljiva u različitim okruženjima. Arte takođe poseduje senzor ambijentalnog osvetljenja koji automatski podešava nivoe pozdainskog svetla.

Baterija

Nokia 8800 Arte koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1000mAh (BL-4U). Prema tvrdnji proizvođača ova baterija obezbeđuje 320 časova rada uređaja u režimu mirovanja u 3 časa razgovora.

Prilikom testiranja baterija telefona je trajala oko 2 dana (1.5 časova poziva, 6 časova preslušavanja muzike i jedan čas ostalih karalteristika). Sve u svemu trajanje baterije modela Arte pokazuje unapređenje u vrednosti od 25-30% u odnosu na prethodne uređaje, što je značajan napredak. Gorak ukus koji je nastajao činjenicom da je baterija modela Nokia 8800 trajala samo jedan dan donekle je ispravljala odluka proizovođača da ovaj model pakuje sa dodatnom baterijom. Kada je u pitanju model Arte dodatna baterija nedostaje. Kako ja vidim performanse po pitanju baterije ovog modela, 2 dana uz prilično žestoko korišćenje njegovih karakteristika je dosta dobro vreme za ovaj tip telefona. Čak i ukoliko baš koristite funkciju pozivanja žestoko, baterija modela Arte će obezbediti dan korišćenja. Vreme potrebno da se baterija u potpunosti napuni - manje od 2 časa.

Arte se isporučuje sa desktop kolevkom preko koje možete puniti telefon. Među njegove jake tačka spada i činjenica da je načinjen od metala pa izgleda izvanredno; sa ovim telefonom se nikada nećete osramotiti bilo da ga koristite u kancelariji ili na ulici. Za one koji ne znaju kakve mogućnosti punjenje preko kolevke nudi kada uvide o čemu je reč neće moći da odustanu od ove opcije. Na žalost telefon omogućava povezivanje samo jednim kablom odjednom tako da ne postoji mogućnost i punjenja telefona i njegove sinhronizacije sa računarom.

Memorija

Telefon se isporučuje sa 1Gb ugrađenog skladištenog prostora, međutim ne postoji ekspanzioni slot za memoriju. Kompletna memorijska banka je podešena na dva dela – za skladištenje muzike, video klipova i slika i za PIM aplikacije (22Mb) – tu su Planer, Telefonski imenik i SMS poruke.

Performanse

Telefon je tipična ponuda svoje generacije - ovde nema ništa posebno za naglasiti.

USB, Bluetooth

USB.Slično kao Nokia 6500 Classic/Slide i Arte koristi microUSB slot koji se nalazi na gornjoj strani telefona. Ova utičnica koristi se kada povezujete kabl za prenos podataka, slušalice ili punjač.

Proizvođač navodi da uređaj podržava USB 2.0 i to je istina, u USB Mass Storage režimu, konekcija putem USB kabla pruža osrednju brzinu prenosa podataka, negde oko 500-600 Kb/s. Ovo je nešto sporije nego kod modela Motorola RAZR 2 V8, koji se takođe isporučuje sa microUSB utičnicom.

Po uspešnom povezivanju možete odabrati jedan od sledećih režima: USB Mass Storage, PC Studio ili Modem režim. Takođe, bez obzira na odabrani režim uređaj počinje da puni bateriju. Ne postoji podrška za MTP, pa numere morate da upload-ujete manuelnim putem.

Bluetooth. Telefon se isporučuje EDR omogućenom verzijom 2.0. uređaj podržava sledeće profile:

Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Serial Port Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
Synchronization Profil
Basic Image Profil
File Transfer Profil
HID (host) Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profil
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil
A2DP

Implementacija Bluetooth-a kao i uvek nije izazivala nikave problema pri radu.

Kamera

Telefon koristi 3.2MP kameru koja je identična po efektima koje stvara sa onima koje postoje kod modela Nokia 5610 XpressMusic i Nokia 6500 Slide. Ali za razliku od ova dva telefona Arte koristi mnogo manje sofisticirana sočiva pa je stoga i razočarenje na ovom frontu.

Po pitanju specifikacija moduli kamere dva modela su identični. Sledeće rezolucije fotografija su podržane:

2048x1536;
1600x1200;
1280x960;
640x480;
320x240;
160x120.

Podržana su tri podešavanja JPEG kompresije: basic, normal i high. Govoreći o drugim opcijama možete podesiti zvuk pri fotografisanju (on/off), iskoristiti prednosti 8x digitalnog zuma ili odabrati mesto na kojem ćete sačuzvati svoje fotografije, modifikovati podešavanje uravnoteženja belog, ISO nivo itd. Efekti se mogu primeniti na sve snimljene fotografije prema tome nije bitno da li ćete ih primeniti pre fotografisanja ili ne – sve je na vama. Kamera telefona omogućava primenu sledećih efekata - Greyscale, Sepia, Negative.

Za one koji vole da fotografišu više fotografija odjedanput, kod modela Arte postoji specijalan režim pri kojem kamera kreira 3 fotografije jednu za drugom velikom brzinom. Podešavanja su za ovaj režim identična su kao i kod režima pojedinačnog snimanja, uključujući rezolucije. Korisnicima je na raspolaganju i self-timer sa mogućnošću podešavanja na 10 sekundi.

Interfejs kamere koristi landscape orjentaciju, koja zaista podseća na implementaciju koja je primenjena kod uređaja treće verzije serije S40. Sa druge strane kada je fotografisane u pitanju nema se dodati ništa posebno – fotografisanje je ugodno. Snimci kreirani modelom Arte mogu izgledati dobro kada se fotografije gledaju na ekranu telefona ali će vas razočarati kada ih prebacite na računar i pregledate na monitoru. U uslovima slabe osvetljenosti snimci su pokvareni velikom količinom šuma tako da kamera postaje gotovo neupotrebljiva.

(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG

Video. Telefon omogućava snimanje video sadržaja u 3GP formatu, a dostupne rezolucije su 128x96, 176x144, 352x288, 640x480 piksela. Postoji tri podešavanja kvaliteta za snimanje video klipova. Dužina video klipa je ograničena samo količinom dostupne memorije. Takođe na raspolaganju su vam efekti koji su isti kao što su oni koji se mogu primeniti na fotografije. Video klipovi izgledaju prilično prihvatljivo samo kada se gledaju preko ekrana telefona – kada ih gledate na monitoru računara videćete veliki broj različitih nesavršenosti na snimku, koji je ipak takav da se može gledati, što je još jedna dobra stvar kod ovog telefona. Upotređujući video klip kreiran modelom Arte u rezoluciji 352x288 piksela sa video klipom kreiranim Samsung telefonom (isti kvalitet i rezolucija) dolazi se do zaključka da je kvalitet snimljenog video klipa bolji kada je u pitanju Arte pre svega zbog prirodnijih boja.

Primer video klipa (3gp, 5,32 Mb) >>>

Teme, aplikacije, igre, dodaci

Nokia 8800 Arte je bazirana na petom izdanju S40 platforme.. Telefon se isporučuje sa pet prethodno instaliranih tema. Arte takođe karakterišu „žive“ pozdainske slike, koje su u stvari flash bazirani klipovi koji menjaju sličice u zavisnosti od doba dana. Lično svideo mi se peščani sat.

Govoreći o prethodno instaliranim igrama navešćemo da se telefon isporučuje sa samo jednom igrom Golf.

Podrazumevani paket aplikacija uključuje konvertor, Nokia Sensor, OperaMini, Download Catalogue, Search Translator. Pojedina tržišta uz ovaj model dobijaju i dodatne aplikacije i igre. Java aplikacije bilo koje veličine se mogu upload-ovati bežičnim putem direktno u memoriju telefona.

Kao što je uobičajeno za telefone koji pripadaju Nokia 8000 seriji i Arte je opremljen paketom eksluzivnih melodija zvona koje su kreirali DJ Kruder&Dofmeister. Meni se lično sviđa samo nekoliko od devet numera koliko postoji na telefonu ali sve je stvar ukusa.

Arte takođe karakteriše i specijalno video upozorenje za pozive, kada se zajedno sa melodijom zvona reprodukuje i klip – zvuk zvuči solidno dok animacija neće privući naročitu pažnju.

Takođe, model Nokia 8800 Arte poseduje dve dodatne karakteristike – tajna je u „tapkanju“ – kada tapnete na metalnu površinu ispod ekrana dva puta na ekranu će se pojaviti časovnik – digitlani ili analogni zavisi od vašeg podešavanja.

Još jedna zgodna karakterisitka ovog telefona je mogućnost da mutirate dolazni poziv kada ne želite da se javite. Sve što je potrebno da uradite je da okrenete ekran telefona na dole, čime će se jačina zvuka automatski podesiti na nulti nivo, mada mi nije baš sasvim jasno kako ova karakteristika funkcioniše.

Utisci

Jačina 64-glasnih melodija zvona je prilično jaka tako da je mala verovatnoća da ćete propustiti poziv. Ipak telefon telefon poseduje samo jedan zvučnik koji je montiran sa desne strane kućišta pa u retkim situacijama kada telefon nosite u džinsu i baš se desi da poklopite zvučnik može se desiti da propustite poziv. Kada je u pitanju kvalitet prijema telefon apsolutrno nema slabih tačaka. Jačina vibracije je osrednja po pitanju snage mada se može desiti da ne osetite vibriranje telefona ukoliko vam se nalazi u džepu.

Oni kojima propuštanje poziva zaista ide na živce mogu odabrati neku od neoriginalnih a ipak veoma glasnih melodija zvona. Na ovaj način ćete žrtvovati nešto od zvučnog doživljaja ali nećete propustiti poziv.

Telefon je istinska ikona a suditi o njemu na osnovu njegovih tehnoloških talenata zaista nema smisla – ljudi su oduvek kupovali ovaj model kao potvrdu svog statusa – barem tako veruju oni koji poseduju neki od modela Nokia 8800. Iz ovog razloga kućište modela Arte koje je pravi magnet za masnoću neće preterano uticati na njegovu prodaju. Plus njegova tehnička ograničenja u neku ruku ovaj model čine nepodnošljivim. Po pitanju stabilnosti ovaj teleofn ima veliki borj nedostataka ali oni će biti previđeni od većine korisnika. Ono što smo primetili je pojava koja je slična kod modela Nokia 5610 – naime nakon nekoliko časova konstantne muzičke repordukcije model Arte se jednostavno zaustavlja i prisiljeni ste da ga resetujete. Ali budimo iskreni da li znate mnogo ljudi koji poseduju ovakav telefon i koriste ga kao muzički plejer? Drugi problem koji je interesantan za ovaj model dogodio mi se nekoliko puta prilikom korišćenja aplkacije kamere (mada ovaj bug nikako nismo uspeli pokrenemo manuelnim putem. Ipak kada su u pitanju osnovne funkcionalnosti modela Arte nismo iskusili nikakve nepredviđene situacije, što znači da 99% korisnika ovog telefona neće ove nedostatake uopšte konstatovati.

Sada ćemo reći nešto o ceni modela arte. Ovaj model se u Evropi prodaje po ceni koja je četvorocifrena, mada model Sapphire ima nešto nižu cenu. Uzimajući u obzir cenu po kojoj se prodaje prethodni model Sirroco, zaključujemo da oba nova modela imaju adekvatnu cenu, jer poseduju nekoliko novih karakteristika (odbijanje poziva i detalji bazirani na „tapkanju“) kao i tehnologije (pristojan ekran). Za modno rešenje koje se nalazi na vrhu linije ova cena je razumna – Arte ne bi trebao da postane široko usvojen iako će postići pristojnu prodaju. Ponoviću da ukoliko imate mogućnost treba da razmotrite kupovinu modela Sapphire Arte.

Još jedna stvar koju želim da naglasim kada je u pitanju model Arte jeste naplaćivanje Nokia premium servisa. Većina evropskih zemalja kada je u pitanju ovaj model nudi produženu garanciju (dve godine umesto jedne); takođe u pojednicim autorizovanim servisima vlasnici modela Arte se tretiraju na specijalan način kao klijenti vrhunskog prioriteta koji ne moraju da čekaju i čiji se telefoni popravljaju u rekordnom vremenu. Kada je u pitanju evropski kontinet Nokia 8800 Arte je veoma jaka ponuda, jer pored toga što je u pitanju modno rešenje proizvođač na ovaj model mora da primeni više atributa koji dopinose njegovom luksuzu. Kako stvari stoje danas sa sigurnošću se može reći da za korisnike koji koriste modne telefone Nokia 8800 Arte je pretposlednja stepenica, odnosno posle ovog modela ostaje samo Vertu.

Propratni efekat izdavanja skupih Nokia brendiranih telefona je pritisak koji se ispostavlja pred proizvođače „eksluzivnih“ modela, pre svega ovde mislim na kompaniju Mobiado. Izgradnjom svojih telefona na Nokia rešenjima, pakujući ih u različita pakovanja i stavljajući svoj hardver u metalna kućišta ovaj proizvođač je pozicionirao svoju ponudu neznantno iznad serije 8000. Sa dolaskom modela Arte, Mobiado mora svoje proizvode da popne još jednu stepenicu više, ali tržište skupih telefona dizajnirnaih od strane relativno nepoznatih proizvođača je ekstermno malo – pa će opstanak ovakvih proizvođača biti pod znakom pitanja.

Uzevši sve u obzir želeo bih da napomenem da nijedna od iteracija modela Nokia 8800 Arte nema konkurenciju što znači da imaju otvoren put ka svojoj ciljnoj piublici. Pretpostavljam da nema potrebe da naglašavam da Nokia jako retko snižava cene modela koji pripadaju ovoj klasi ali ako ovo i uradi pormene su minimalne. Razlika cene modela Arte od momenta njegovog pojalvjivanja do danas se razlikuje samo u različitoj ceni koji određeni distributeri primenjuju da bi privukli mušterije, ali je ova promena cena marginalna, toliko koliko je distributer spreman da se odrekne dela zarade.

SAR vrednost za ovaj model je 0.39W/Kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024