W760 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W760
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W760. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W760 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telfona Sony Ericsson W760i

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Stereo slušalice (HPM-72)
CD sa softverom
Media Manager CD
M2 memorijska kartica
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Forma telefona na preklop polagano prelazi na Walkman liniju proizvoda. Razlog za to jeste što muzika pre ide zajedno sa modom nego što predstavlja neku osobnu karakteristiku. Privlačenjem pažnje na svoja rešenja bazirana na muzici Sony Ericsson je ubacio dodatne mogućnosti kao što su GPS, senzori kretanja, a tu je i unapređeni interfejs kao i SIP. Bazirajući se na A200 platformi, proizvođač je predstavio veliki broj različitih rešenja koja su odvojena ne samo svojim oblikom već i brojem megapiksela kao i dodatnim funkcijama. Međutim, Sony Ericsson nije jedina kompanija koja se odlučila na ovakav korak, isto su uradili Nokia i Samsung, iako kod njega nema sporadičnih rešenja.

Na osnovu oznake uređaja čini se da je W760i uobičajena ponuda srednjeg opsega. Uređaj koji je najbliži ovom aparatu je Sony Ericsson W910i koji je takođe telefon sa kliznim mehanizmom koji sve više privlači pažnju kako njegova cena sve više opada. Situacija sa ova dva telefona je u prvo vreme bila neobična budući da se W910i smatra vodećim rešenjem, iako će se sigurno prodavati po nižoj ceni nego novi model ali i sa manjim ekranom i tanjim profilom – što se ostalog tiče sigurno je da je lošiji od svega ostalog tako da će postojeći jaz biti opravdan. Čak možemo ići toliko daleko i reći da ova dva aparata imaju svoje korene u različitim generacijama, iako je i to diskutabilno.

Ukoliko posmatramo tržište tražeći skuplja rešenje sigurno je da nećete moći da zaobiđete Sony Ericsson W580i, a imajući u vidu činjenicu da je prilično jeftiniji, ne postoji mogućnost označiti kao alternativu za W760. Tako dolazimo do toga da je Sony Ericsson W760i samostalna ponuda bez direktne konkurencije u portfoliu samog proizvođača. Stvar je u tome što se razlika u ceni sigurno oseća a ni GPS ni senzor kretanja nisu toliko privlačni da bi se ljudi na osnovu njih odlučivali za određeni model. Iskreno govoreći Sony Ericsson W760i je odabir korisnika koji imaju odličnu ideju za šta će koristiti svoj telefon. Međutim, ne postoji veliki broj takvih korisnika tako da će ovaj model ostvariti srednju prodaju bez ikakve nade da će ostvariti neku veliku prodaju sve dok se na tržištu može pronaći Sony Ericsson W910i. Ostvariće neku značajniju prodaju ali samo ukoliko njegova cena padne na nivo W910i koji se čini kao bolja mogućnost a istina je da je Sony Ericsson i ranije imao slične ponude koje su se na tržištu zadržale određeno vreme i ostvarile osrednju prodaju.

Lično nemam ništa protiv niti za W760i, ali mi je više dosadilo da ga hvalim po različitim člancima. Međutim, sa svakim novim danom pronalazim nešto novo što me oduševljava. Naročito kada su u pitanju unapred ubačene numere, slike, pozadinske slike i teme – ove male stvare vam odvlače pažnju tokom rada sa W760i nakon čega pomislite da je to poslednji dan da koristite ovaj model te da ćete ga se već sutradan rešiti. Na prvi pogled ne ostavlja neki jak utisak niti ima neki posegan izgled – moraćete malo da se igrate sa njim da bi shvatili njegove mogućnosti. Pretpostavljam da ćete se složiti sa činjenicom da postoje neki uređaji koji ne izgledaju tako ali su u suštini omiljeni od strane svojih korisnika. To je još jedan od razloga osrednje prodaje modela W760i.

Dizajn, veličina, kontrole

Čini se da je kompanija Sony Ericsson uložila dosta napora da W760 bude sličan aparatu W910i. Na primer, osnovna kolor šema je crvena a ista boja je iskorišćena i za W910i. U suštini, crveni telefoni sa kliznim mehanizmom su veoma popularni već nekih godinu dana – počevši od telefona Nokia E65 i nekoliko Samsung brendiranih ponuda koje pripadaju ovoj grupi. Ova boju je nemogućne ne primetiti a, da budemo iskreni, sa udaljenosti od tri metra teško da možete odrediti koji je model u pitanju.

Model će biti dostupan u tri boje – jarko crvenoj, crnoj i srebrnoj. Svaku od ovih boja odlikuju različiti detalji tako da je sigurno da nećete naići na identične mešavine boja ukoliko uporedite dva uređaja iste boje. Dizajneri su očigledno odlično obavili svoj posao a jedna od atraktivnih odlika modela W760i jesu boje i način na koji se one mešaju. Ekran je oivičen crnom prugom dok se sa strane i na ivici sa donje strane nalazi srebrna boja kada je reč o crvenoj verziji i tamno sivo za sve druge tipove telefona.

Sitni i naizgled beznačajni detalji su ono što običan telefon odvaja od drugih ponuda većih proizvođača. Kod modela W760i svi detalji su uzeti veoma ozbiljno – sa prednje strane nalaze se dva polukruga koji oivičavaju Call i End tastere a unutar njih nalaze se rešetke zvučnika. Međutim, ne treba se prerano radovati – iako u suštini postoje dva zvučnika, po pitanju jačine zvuka oni se nimalo ne razlikuju od drugih Sony Ericsson rešenja koja poseduju samo jedan zvučnik. To je više neki vizuelni dodatak umesto potreba – i dalje se nikako ne može porediti sa ponudama kompanije Nokia koje poseduju stereo zvučnike.

Druga stvar koju je potrebno naglasiti je Walkman logo koji se nalazi sa zadnje strane zajedno sa indikatorom svetla postavljenim unutra koji se aktivira pri dolaznom pozivu ili usled nekog drugog događaja. Stvar je u tome što dokle god ne počne da treperi, nećete znati da ovaj uređaj poseduje i tu mogućnost. Zadnja strana je ukrašena finom teksturom koja pruža lep osećaj.

Ukoliko bi bilo potrebno požaliti se na nešto kod modela W760 onda to sigurno ne bi bio njegov kvalitet izrade – obe polovine su veoma čvrsto postavljene (što se ne gubi čak ni nakon nekoliko nedelja korišćenja). Uređaj je veoma jednostavno otvoriti jednom rukom zahvaljujući osloncu za palac koji se nalazi odmah ispod ekrana. Mehanizam sa oprugom je suviše nategnut – bilo bi mnogo bolje da je donekle opušteniji i da ima brže vreme reagovanja.

Oni koji redovno prate ove testove sigurno se sećaju kritike na račun Sony Ericsson W910i modela kada govorimo o korišćenoj plastici i boji (naročito kada je u pitanju crvena verzija telefona). Ono što se meni nije dopalo jeste to što je ivica ekrana bila sklona ogrebotinama i čije se ivice veoma brzo oštete otkrivajući sivu podlogu. Iako nisam očekivao da će Sony Ericsson W760i biti bolji, nakon nekoliko nedelja upotrebe sve je bilo kao novo. Moram reći da me je tako robustan i izdržljiv aparat začudio te sam uzeo ključeve i pokušao da izgrebem kućište namerno. Međutim, telefon nije posustajao i uprkos tome što je bio crvene boje održao je svoje izvanredno stanje nakon torture sa moje strane. Posebna napomena za sve one koji misle da će telefon ostati u ovakvom stanju nakon nekoliko godina upotrebe – budite sigurni da neće. Zapravo, siguran sam da će oni korisnici koji često koriste svoj telefon ubrzo shvatiti da farba sa donje strane aparata lagano otpada, naročito na izbočinama.

Aparat W760i odlikuju dimenzije 103x48x15 mm a težak je 103 grama (u poređenju sa W910i čije su dimenzije 99.5x50x12.5 mm a težina 86 grama). Kao što možete da vidite razlika, iako je mala, postoji – W910i se čini gracioznim uređajem, dok se W760i smatra prosečnim telefonom sa kliznim mehanizmom. Pored toga, aparat nije ni suviše mali ali ni suviše veliki. Sa donje strane nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata.

Model W760i je takođe jedan od telefona koji poseduje interfejs konektor postavljen sa bočne strane a kod ovog modela on se nalazi sa desne strane pored Walkman tastera koji omogućava pristup muzičkom plejeru pritiskom na samo jedno dugme. Budući da govorimo o ovom posvećenom tasteru, želeo bih da izrazim svoju zbunjenost nekim peticijama da ovakav taster bude odlika jedino Sony Ericsson telefona, što ja nikako ne razumem, budući da se nijedan proizvođač neće odreći ove mogućnosti, ali sigurno je da ona neće biti dostupna baš kod svakog modela. Veoma je važno shvatiti da, iako se može iskoristiti kod muzički orijentisanih telefona, ne postoji nikakva mogućnost da ga Sony Ericsson iskoristi za čitav svoj portfolio.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, a slot za M2 memorijsku kartu (pokriven gumenom zatvaračem) nalazi se sa gornje strane. Modul kamere postavljen je sa zadnje strane gornjeg dela aparata.

Ono što ćemo poslednje pomenuti jesu dva tastera za igre koja se nalaze ispod ekrana. Iako nisu od neke velike pomoći kada govorimo o unapred instaliranim igrama, oni mogu pokrenuti galeriju kod modela W760i.

Ekran

Model W760i odlikuje TFT ekran 240x320 piksela (2,2”, 34x46 mm) koji ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boja. U poređenju sa modelom W910i, ekran je nešto manji, sa 2.38’’ smanjen je na 2.2’’, što i nije neka velika razlika kada je reč o dimenzijama ali jeste kada je u pitanju novac koji je potrebno izdvojiti za veći. Ekran modela W760i je superiorniji u odnosu na veliki broj drugih modela kompanije Sony Ericsson koji poseduju 2’’ jedinice.

Slika koju ekran pruža je prilično dobra – jasna i oštra, dok je u smislu reprodukcije boja ovo jedan od najboljih ekrana na tržištu. Zahvaljujući njegovoj veličini sva slova su čitljiva. Ekran ima mogućnost prikazivanja do devet tekstualnih i četiri servisne linije, u nekim režimima moguć je i veći broj linija namenjenih za prikaz različitih informacija. Iako pri direktnom suncu sve informacije na ekranu ostaju čitljive, zbog postojanja zaštitnog stakla moraćete da pronađete odgovarajući ugao gledanja budući da tekst i slika znantno blede.

Tastatura

Plastični pad sa brojevima telefona je podeljen na tri vertikalne kolone a svaki od tastera ima umerenu putanju. Sve u svemu, tastatura ne daje razloga da se žalimo na nju. Plus, Sony Ericsson W760i poseduje senzor ambijentalnog osvetljenja (smešten desno od ekrana) koji automatski podešava jačinu pozadinskog osvetljenja tastature i kontrast ekrana.

Navigaciona grupa je relativno laka za korišćenje; pritiskom navigacionog tastera na gore pozivate GPS meni i ne postoji način da se izmeni funkcija ovog tastera.

Baterija

W760i koristi Li-Ion bateriju (BST-38) kapaciteta 930mAh, koja prema tvrdnji proizvođača može da obezbedi oko 400 sati rada telefona u režimu mirovanja i čak 9 časova rada u režimu razgovora.

Prilikom testiranja W760i je trajao oko 2,5-3 dana uz prosečnu potrošnju – oko jedan čas poziva, oko 30 minuta igranja igara, 20 minuta internet pretraživanja i nekoliko časova slušanja muzike. Pri korišćenju uređaja na teritorijama sa boljom pokrivenošću signalom od strane operatera, baterija obezbeđuje za 50% bolji učnak. Sa modelom Sony Ericsson W760i uspeli smo da ostvarimo 19.5 časova kontinualne muzičke reprodukcije, dok proizvođač tvrdi da se može obezbediti 20 časova. Što se tiče GPS navigacije, W760i korisniku može da obezbedi 3 do 3.5 sati autonomije u ovom režimu rada što je u liniji sa ostalim Sony Ericsson brendiranim rešenjima, kao što je na primer C702.

Sony Ericsson-u W760i je potrebno oko 2.5 sata da bi se baterija napunila od potpuno ispražnjene (1,5 sati punjenja napuni bateriju do 80%).

Memorija, meomrijske kartice

Uređaj poseduje oko 38Mb memorije koja je dostupna korisniku, a prodajno pakovanje uključuje M2 memorijsku karticu, kapaciteta 1Gb, koju možete zameniti bez isključenja telefona. Najveća memorijska kartica koju ovaj telefon može da koristi je kapaciteta 4Gb (kada se pojave veće i one će raditi).

Povezivanje

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Takođe ovde je prisutan Media Transfer (MFT režim za pristup, recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj W760i koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom W760i. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Podržani su sledeći profili:

    A2DP
    BasicImaging Profil
    BasicPrinting Profil
    Dial-UpNetworking Profil
    FileTransfer Profil
    GenericAccess Profil
    GenericObject Exchange Profil
    Handsfree Profil
    Headset Profil
    HID
    JSR-82Java API
    Object Push Profil
    Personal Area Network Profil
    Serial Port Profil
    Service Discovery Application Profil
    Synchronization Profil
    SyncMLOBEX povezivanje

Performanse

Model W760i poseduje performanse koje su u liniji sa modelima trenutne generacije kompanije Sony Ericsson, ali i dalje bolji od velike većine ponuda na tržištu. Nema ograničenja kada su u pitanju JAR fajlovi, kod kojih HEAP može da bude veličine od 512Kb do 1.5Mb.

Kamera

Telefon je opremljen sa 3.2 MP kamerom sa CMOS matricom bez auto fokusa. Uređaj podržava četiri moguće rezolucije – 2048x1536, 1632x1224, 1280x960 i 640x480 piksela. Postoje dva tipa kompresije podataka, Normal i Fine. Većina prikazanih fotografija je urađena u Fine kvalitetu. interfejs kamere je okrenut vertikalno zbog forme telefona.

Podešavanja koja su dostupna za kameru su sledeća:

    Zvuk pri fotografisanju. Možete odabrati jedan od tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
    Uravnoteženje belog. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight.
    Efekti.Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negative, Solarize, Sepia, Black & White.
    Tajmer se aktivira se nakon određenog vremenskog perioda i prilikom fotograifsanja smaog sebe.
    Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
    režim fotografisanja. Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Višestruki režim (Burst 4) omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima, pri kojem se rezolucija fotografija smanjuje automatski.

U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 640x480, JPEG (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

GPS prijemnik modela W76oi donosi novu karakteristiku vezanu za meni kamere. U pitanju je karakteristika nazvana „Add Position“, koja fotografijama koje ste snimili daje podatke vezane za koordinate na kojima su snimljene. Način na koji telefon dobija GPS fiksiranje vaše lokacije je interesantan. Ukoliko ne koristite GPS prijemnik u momentu kada je fotografija nastala, ali želeli biste da fotografiji dodate i informaciju vezanu za geografsku poziciju, moraćete da sačekate nekoliko minuta dok se GPS funkcionalnost ne pokrene odnosno telefon ne poveže sa satelitom. Niko od korisnika nije raspoložen da čeka ovo vreme, pa je zato proizvođač implementirao karakteristiku da možete da pratite svoju lokaciju ne samo preko ugrađenog GPS prijemnika već i preko Cell ID koji koristi i Google Maps v2. Nismo uspeli da pronađemo koordinate u EXIF podacima fajlova kada smo koristili ovaj drugi metod, iako ih je W760i označio na mapi na uobičajen način – Google Maps karakteriše thumbnail našeg snimka i marker onog mesta gde je slika nastala. U suštini ova mogućnost je vrlo dobra stvar jer vrši funkciju i kada fotografišete u zatvorenom kada A-GPS nije dostupan. Jedina stvar koja je neophodna u ovom slučaju je GPRS/EDGE/UMTS konekcija jer preko nje telefon prima koordinate. Većina Sony Ericsson telefona će se u budućnosti isporučivati sa funkciojom geo tagovanja, uključujući i one koji ne poseduju GPS prijemnike.

Video

Video sadržaji se mogu snimati u dve rezolucije (320x240 i 176x144 piksela) u 3GP formatu. Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet klipova je ispod svake kritike; u pitanju je najslabija tačka kada su u pitanju svi Sony Ericsson brendirani uređaji.

Primer video klipa (mp4, 0,8 mb)

GPS-navigacija

Javna je tajna da je na tržištu rešenja za masovne korisnike Nokia GPS navigacionu karakteristiku uvela sa smart telefonima baziranim na S60 platformi pre oko godinu dana i da su sada telefoni sa ovom funkcionalnošću dostupni po različitim cenama. Ovo je razlog što ne dajem nikakvu prednost Windows Mobile baziranim uređajima (koji su bili pioniri ove funkcionalnsoti pre Nokia-inih rešenja ali su gotovo izgubili ovaj segment tržišta od Nokia-e).

Sony Ericsson je uvek kaskao za Nokia-om po pitanju navigacije, odnosno ova kompanija nikada nije bila snažna na tom polju i uvek je nekako bila neodređena. Međutim, stvari se menjaju i ovoga puta je Sony Ericsson nadigrao Nokia-u i doneo GPS navigaciju telefonima bogatim karakteristikama. Nokia planira da istu funkcionalnost donese svojim telefonima sličnog pozicioniranja u narednih nekoliko meseci, ali ostaje činjenica da je Sony Ericsson bio brži. Kako se dva najveća proizvođača telefona kreću u istom pravcu potpuno je jasno da će navigacija u pokretu preko mobilnog telefona biti dostupna na gotovo svakom telefonu, već do kraja ove godine. Takođe je interesantno proučiti šta tržište misli o mobilnim telefonima kao navigacionim uređajima – mišljenja se kreću od pesimističkh do razumno neuverenih. Istina je da se navigacioni uređaji na mobilnim telefonima ne mogu meriti u odnosu na specijalizovane navigacione uređaje, ali sa druge strane, isto tako je istina da je ova funkcija kod mobilnih teleofna samo deo široke palete funkcionalnosti a ne centralna. Do sredine sledeće godine mobilni telefoni će dominirati na tržištu portabl navigatora.

Model W760i nije prvi Sony Ericsson-ov koji karakteriše GPS prijemnik u telefonu bogatom karakteristikama. Pre njega to je bio model Sony Ericsson Z750i koji nije zabeležio značajan uspeh na tržištu. Njegova karakterisitka navigatora nije smatrana glavnom prednošću i u većini slučajeva korisnici su se za ovaj telefon odlučivali zbog njegovog izgleda, iako je u to vreme na tržištu bio dostupan i model Sony Ericsson Z610i koji je bio jeftiniji i u najvećoj meri isti kao i Z750i. Ako model Z750i označimo kao prvu generaciju Sony Ericsson-ovih GPS omogućenih rešenja tada sa sigurnošću možemo reći da modeli W760i i C702 predstavljaju drugu generaciju, primarno po pitanju softvera. Sony Ericsson se ovoga puta oslonio na besplatne Google Maps (verzija 2, sa Cell ID funkcionalnošću koja omogućava da dobijete GPS fiksirano mesto na vašoj lokaciji bez posedovanja stvarnog GPS prijemnika). Ova aplikacija se može upload-ovati na svaki telefon, što znači da nije toliko jedinstvena. Sa druge strane Sony Ericsson je integrisao aplikaciju pravo u glavni meni telefona i izvršio određena fina podešavanja. Novo izdanje ovih mapa će biti dostupno i kao zasebna aplikacija sa update-om firmware-a za telefon.

Glavni meni sadrži „Location Services“ stavku koja ima nekoliko podmenija a Google Maps se nalazi na vrhu liste. Prisustvo ovog servisa izaziva i pozitivne i negativne reakcije – i dok poseduje detaljne mape gradova, kao i mogućnost da se one update-uju na redovnoj osnovi, poseduje neke satelitske fotografije i mogućnost pretraživanja POI informacija, ne omgoućava čuvanje lokalnih mapa na vašem telefonu. Ovo znači da ukoliko se nađete u inostranstvu, biće potrebno da nabavite SIM karticu lokalnog operatera, ili da bankrotirate plaćajući telefonski račun kod vašeg operatera ili što je njmanje prihvatljivija opcija da onemogućite navigacione mogućnosti W760i. Da bismo vam dočarali koliko ova aplikacija „jede“ kilobajte reći ćemo da jedna sesija normalno potroši 500 do 800Kb informacija i da ovo samo uključuje praćenje mesta na mapi i izračunavanje rute. U ovom smislu Nokia Maps je mnogo prihvatljivije rešenje jer omogućava da sačuvate mape na vašem uređaju i nove preuzmete korišćenjem PC-ja.

Nema smisla u ispitivanju Google Maps aplikacije u ovom testu – aplikacija je veoma poznata među korisnicima i može se instalirati na gotovo svaki telefon. Njene glavne karakteristike uključuju izračunavanje rute, praćenje lokacije (bilo koji jezik), POI bazu podataka. Mape se mogu skalirati.

Način na koji je integrisana u W760i će vas iznenaditi koliko ova aplikacija u suštini je jednostavna. Vaši položaji su označeni oznakama na mapi, tako da možete da sačuvate svoju trenutnu lokaciju, ubacite je u Favorite ili izračunare rutu (koja ne može da bude sačuvana, jer možete da sačuvate samo pojedine lokacije, i to je to. Ipak štampanje rute između dve lokacije na mapi je veoma lako).

Jedanput pokrenuta, aplikacija može da bude minimizovana, i u tom slučaju na ekranu modela W760i će se nalaziti ikona satelita. Uređaj se isporučuje sa 12-kanalnim prijemnikom, koji funkcioniše samo na otvorenom, a vreme njegovog pokretanja je 4-5 minuta. Telefon karakterišu zapisi kooridnata, tako da svaka lokacija može da bude viđena kasnije, što je pogodno za offline pretraživanje vaših ruta. Ali da biste ovo uradili potrebno je da sinhronizujete W760i sa notebook-om i sa njegovom internet konekcijom proverite mape. Ali da budemo iskreni ovo nije naročito pogodno.

Na telefonu postoji prozor koji nudi trenutno dostupne satelite i vašu brzinu. Ovi prozori nisu od naročite koristi.

Kada koristite režim navigacije W760i može da radi 3 do 3.5 časova, što je u liniji sa Nokia-inom trenutnom GPS omogućenom ponudom, ali je inferiornije od vremena koja mogu da omoguće dva prototipa bazirana na S40 platformi koja smo imali prilike da isprobamo.

Meni servisa Locations modela W760i sada karakteriše nova stavka – Tracker, što je aplikacija u koju možete da unesete svoje biometrijske podatke (pol, visinu, težinu, godine) koji će zatim biti iskorišćeni za proračunavanje koliko energije potrošite tokom treniranja. Šta je to što ova aplikacija može zaista da donese korisno jednom korisniku ovog telefona. Prvo i najvažnije, ona prati vaše koordinate i što je još važnije možete podesiti zonu brzine ispod ili iznad koje se podaci neće beležiti. Očigledno, ljudi koji trče ili se na neki drugi način kreću će ovu karakteristiku smatrati korisnom, dok drugima verovatno neće biti od preterane koristi. Među njenim nedostacima je i neophodnost da fiksirate vašu GPS lokaciju pre početka vežbanja, što vas obavezuje da sačekate barem pet minuta dok se GPS prijemnik pokrene iz hladnog starta. Sada, zamislite da ste isplanirali da krenete u džoging jednog hladnog jutra i da treba da sačekate pet minuta u mestu da uređaj se pokrene.

Korišćenjem dnevnika vežbanja možete da vidite rute za svaki dati dan, pređeno rastojanje, potrošeno vreme i energiju. Šteta je međutim što ova aplikacija ne može da bude sinhronizovana sa računarom. Govoreći o njenim alternativama, postoji aplikacija za Nokia GPS omogućena rešenja koja omogućava korisniku ne samo prati rute i izračunava sve gore pomenute parametre, već i takođe da vrši sinhronizaciju sa PC-jem i skladišti rezultat na njemu. Još jedna prednost kada je u pitanju Nokia-ina aplikacija je to što je besplatna, a kada se pojavi nova verzija ove aplikacije korisnik će imati mogućnost da je uplaod-uje na uređaj. Ali sa druge strane sa modelom W760i, korisnik je prilično zaglavljen sa verzijom aplikacije koja je instalirana na njegov telefon. Još jedan nedostatak koji sam primetio kod ovog telefona je to što proizvođač nije koristio ugrađeni senzor pokreta za izračunavanje rastojanja koje ste prešli tokom vežbanja. U suštini u pitanju je efektivno i intuitivno rešenje, koje je mnogo više od čistog GPS prijemika. Pored toga, već je prošla test vremena sa Sony Ericsson-om W580i i drugim modelima.

Stavka Navigation vodi do Wayfinder Navigator-a – aplikacije koje omogućava navigaciju pojačanu glasom. Na žalost, telefon se isporučuje sa tromesečnom probnom verzijom; nakon što ona istekne potrebno je da poručite jednogodišnju licencu. Mape se čuvaju na dostupnom mestu što omogućava da izbegnete Google Maps i nepotrebno trošenje interet saobraćaja. Sa druge strane, neophodnost naručivanja navigacionog softvera je problematičan potez od strane Sony Ericsson-a – Nokia je sa svojom besplatnom verzijom Nokia Maps definitivno ispred Sony Ericsson-a na ovom frontu.

Prethodno instalirane aplikacije, igre

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje model W760i, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

Za razliku od modela koji su baziran na A200 platformi, W760i u potpunosti iskorišćava različite animacije kada se neki od prozora otvori. Iako ovo nije ništa naročito i neobično, dodaje dosta poena vizuelnoj pojavi telefona. Sve u svemu još jedna zgodna karakteristika modela W760i.

Telefon se isporučuje sa pet prethodno instaliranih različitih tema od kojih sve uključuju u određenom stepenu flash animacije i menjaju izgled glavnog menija tako da on dobija kružni oblik ili izgled matrice na koju smo svi navikli. Postoji nekoliko različitih izgleda menija: rešetka, rotirajući ili pojedinačna ikona.

Video klip, teme (wmv, 16,8 mb)

W760i se isporučuje sa dve prethodno instalirane igre: Need For Speed (veoma dobra trkačka igra) a ono što je važno za ovu igru je to što zaista imate mogućnost da kontrolišete svoj automobil preko ugrađenog senzora pokreta. Na primer, možete skrenuti levo ili desno naginjanjem telefona u levu ili desnu stranu. Druga igra koja je dostupna na ovom telefonu je Rollercoster Rush, koja je zaista dobra za ubijanje vremena.

Na modelu Sony Ericsson W760i dostupne su tri aplikacije: AccuWeather koja služi za upload-ovanje vremenske prognoze, World Clock 3D za proveru trenutnog vremena u različitim gradovima širom sveta i konačno Rock Bobblehead koju karakteriše rock pevač koji može da bude kontrolisan pomeranjem i drmusanjem W760i napred i nazad. Iako nema neki naročit značaj za W760i, Rock Bobblehead može da bude postavljen kao pozadinska slika za ekran i postaje veoma dobar dodatak pojavi telefona. Koliko se sećam Samsung je predstavio sličnu funkcionalnost sa modelom E750/E760 pre nekog vremena, ali od tada ništa novo po pitanju ove funkcionalnosti nije objavljeno.

Video klip, World Clock 3D i Rock Bobblehead na delu (wmv, 13,8 mb)

Muzički odeljak

W760i koristi najsofisticiraniju ponudu na tržištu koja je dostupna kada je u pitanju plejer – Walkman 3.0. Verzija koja je primenjena kod modela W760i donosi brojna unapređenja po pitanju vizuelizacije i ekvilajzera. Sa druge strane, potpuno je isti kao što je onaj koji je dostupan kod modela Sony Ericsson W910i.

Video klip, Walkman 3.0 (wmv, 16,6 mb)

SensMe. Pored dodataka koji su dostupni u vidu treće edicije Walkman aplikacije, Sony Ericsson W760i poseduje i SensMe funkcionalnost koja trenutno nije prisutna kod ostalih telefona, ali će se vremenom naći u protfoliu firme. U suštini u pitanju je lista pesama koja se sastoji od različitih numera i sortira ih prema tipu (brzini, raspoloženju). Nije potrebno da dodajete tagove ili numere manuelnim putem – za ovu svrhu prisutan je Sony Media Manager koji analizira sve vaše numere na PC-ju i obezbedi ih sa neophodnim podacima. Ali ovo će definitivno oduzeti neko vreme – na primer ovoj aplikaciji je potrebno oko 20 – 25 minuta da prođe kroz muzičku biblioteku veličine oko 1.5Gb. Prednost ovog Media Manager-a je što može da manipuliše i memorijskim karticama, tako da nije potrebno da telefon bude povezan sa PC-jem. Pored navedenog ova aplikacija može da konvertuje slike i video klipove za vaš telefon.

Da li je SensMe funkcionalnost od nekog interesovanja za nas? Definitivno jeste. Mape pesama karakterišu tačkice (vaše muzičke numere) prikazujući koliko različitih numera imate na jednoj od dve skale. Možete se kretati kroz ove tačkice i svaki put kada označite neku od njih, ona će biti istaknuta i numera će se reprodukovati. Međutim, opseg pokriva nekoliko tačkica (ili numera, kako vam se više sviđa) tako da pritiskom tastera OK sastavićete listu pesama koje su karakteristične po određenom raspoloženju ili brzini. Veoma će vam se svideti sposobnost telefona da odabere muziku koja najviše odgovara pojedinim raspoloženjima.

Međutim, potrebno je da razumete da će ova karakteristika stvoriti razliku samo ukoliko imate različite muzičke žanrove uskladištene na telefon i ukoliko uopšte imate veliki broj numera. Ukoliko posedujete samo nekoliko albuma jednog izvođača vrlo je verovatno da će se oni smestiti samo u jednu četvrtinu mape numera, tako da SensMe karakteristika neće imati mnogo smisla. Pored toga, preporučujemo memorijske kartice veličine 2GB i više – ovo vam je jedina mogućnost da imate uskladišten veći broj pesama.

Kontrola pokreta. Druga stvar koja model W760i razlikuje od prethodnih modela jeste kompletna Shake Control karakteristika. Ovde nema ništa novo i nepoznato – kucnete i zadržite taster Walkman i zatim počnete da drmusate telefon – tresete ga unapred tako da pređe na sledeću numeru ili unazad da se vrati na prethodnu. Ukoliko ga tresete u krug, W760i će ovu komandu shvatiti kao aktiviranje režima nasumičnog odabira numera. Svaki put kada zatresete telefon, kao odgovor dobićete neku taktičku podršku takođe – telefon lagano vibrira.

Na prvi pogled se čini da ova karakteristika neće biti masovno prihvaćena već da će je uglavnom koristiti oni koji džogiraju ili se bave nekim drugim sportskim aktivnostima, tako da vole da u hodu menjaju numere. Mladima će ova karakteristika sigurno biti zanimljiva neko vreme ali to je sve. Daljinski je mnogo bolja opcija za kontrolu i upravljanje muzičkim sadržajima.

Kako je nekoliko novih filtera dostupno sa W760i, ne možemo da ne pomenemo Time Machine koji bira samo numere objavljene neke određene godine. Od uobičajenijih kategorija tu su i lista najviše i najmanje popularnih numera.

Režim zvuččnika. Ukoliko ovaj telefon koristite za reprodukciju pesama sigurno je da vas neće zadiviti svojim kvalitetom – prilično je bučan i dolazi do nekog iskrivljenja zvuka, s tim što se ne razlikuje značajno u odnosu na druge uređaje koji poseduju samo jedan zvučnik.

Walkman 3.0 rezime. pored značajnih unapređenja u odnosu na Walkman 2.0, nova verzija poseduje DRM 2.0 podršku kao i podršku za MTP, koja omogućava direktne transfere muzike sa Windows Media Player-om.

Uređaj locira sve fajlove i direktorijume – i zatim sakuplja neophodne podatke iz ID3 tagova. Podržani zvučni formati su MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje po pitanju bitrate-a tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om. Kompanija preporučuje korišćenje fajlova sa 192kbps bitrate-om.

U muzičkoj biblioteci sve sačuvane numere su klasifikovane prema sledećim karakteristikama:

    Izvođači – aplikacija prikazuje opštu listu izvođača, kod koje možete primeniti i brzu pretragu.
    Albumi – sortiranje prema naslovu albuma, funkcija pretraživanja je takođe dostupna;
    Numere –opšta lista svih numera, sortiranje se izvršava prema nazivu numere ili prema ID3 tagovima;
    Žanr – sortiranje koje koristi različite muzičke pravce kao što su Hip Hop, Jazz, Bluzes kao kriterijum;
    Moje liste pesama – ovo su liste pesama kreirane od strane korisnika. Možete ih kreirati i na uređaju i na računaru dok pregledate sadržaj flash memorije u USB Mass storage režimu; telefon ih locira prilikom ažuriranja biblioteke.

Za razliku od druge verzije plejera kod koje su svi prelazi i dalje horizontalni, ovde su dizajnirani na neznantno drugačiji način, koji vas ipak neće ometati. Nije potrebno da pritisnete tastere više puta da biste se kretali plejerom.

Nova verzija plejera omogućava da iskoristite prednosti ponavljanja (jedne/sve) numera. W760i karakteriše progresivno „premotavanje unapred“ sa prilagodljivim koracima. Možete odabrati neki od režima vizuelizacije (animaciju umesto Album Arts karakteristike) iz ove stavke menija.

Ukoliko vaš telefon reprodukuje muziku i nalazite se na ekranu mirovanja, odabir Media sekcije će vas automatski odvesti do plejera.

Zvučni doživljaj koji isporučuje model W760i se ne razlikuje preterano u poređenju sa prethodnim modelima. Sa petpojasnim ekvilajzerom možete kreirati spostvena podešavanja; opcija stereo-proširivanja je takođe dostupna kod modela W760i. Od sada podešavanju ekvilajzera možete pristupiti samo kada su slušalice priključene, plus sva podešavanja ekvilajzera sada poseduju personalnu vizuelizaciju (pogledajte primere ispod).

Telefon takođe poseduje TrackID i RDS omogućeni modul FM radija.

Kvalitet zvuka. Telefon se isporučuje sa HPS-72 slušalicama, koje obezbeđuju prilično dobar kvalitet zvuka. Po mom mišljenju ovaj model nije niti bolji niti lošiji u odnosu na druge članove Walkman linije. Skala jačine zvuka se sastoji od 15 nivoa što je sasvim dovoljno.

Utisci

Melodije modela W760i su prilično glasne i sigurno vas neće razočarati u različitim okruženjima kao ni kvalitet prijema. Vibracija je nešto iznad prosečne po pitanju jačine.

Ovaj telefon se na tržištu pojavio u maju mesecu a njegova cena je nešto veća od one po kojoj se prodaje W910i. Kao što je već rečeno na početku ovog testa, oni korisnici koji više traže pomodni telefon će se sigurno odlučiti za W910i, dok oni koji žele bolji kvalitet zvuka, dodatne mogućnosti muzičkog plejera kao i GPS navigaciju u jednom paketu, sigurno će se odlučiti za W760i. To sigurno nije rešenje za masovno tržište i nema direktan konkurentni model zbog čitave zbrke oko pozicioniranja. Da ne postoji Sony Ericsson W910i, ovaj model bi sigurno bio veoma popularan, međutim, uz njega šanse su mu veoma male. Za modle W760i možemo reći da je relativno zanimljiv telefon sa jedinstvenim karakteristikama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024