7900 Crystal Prism 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Nokia 7900 Crystal Prism
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 7900 Crystal Prism. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 7900 Crystal Prism vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Nokia 7900 Prism/Crystal Prism

Prodajno pakovanje:
Telefon
Li-Ion baterija (BL-6P)
Punjač (AC-6)
Žične stereo slušalice (HS-82)
USB kabl (CA-101)
Uputstvo za korišćenje

Pozicioniranje

Prizma kolekcija nudi sve moguće modne detalje u okviru svoja tri modela – Nokia 7500 Prism i dva novija modela – Nokia 7900 Prism i njegovog naslednika, Crystal Prism. U suštini ovi uređaji namenjeni su ženama kao ciljnoj grupi dok se Nokia 7900 Prism do određenog opsega može okarakterisati kao uniseks model tako da ga i muškarci mogu koristiti, a Crystal Pink je dostupan samo u ružičastoj boji i isključivo je namenjen ženama.

Prilikom testiranja modela Nokia 7500 pomenuli smo da se osnovna razlika između njega i modela 7900 po pitanju pozicioniranja svodi na veličinu i upotrebljene materijale, dok je Nokia 6500 Classic tu negde. U suštini, ovaj drugi model poslužio je kao prototip za Nokia 7900 Prism, a istina je da je lista razlika veoma kratka, međutim, 6500 Classic je mnogostran i prilagodljiv dok je Prism isključivo uređaj namenjen damama.

Proizvođač nikada nije imao na umu da napravi rešenje za masovno tržište koje bi svima odgovaralo; naprotiv, stariji model bio je namenjen da se poveća prodaja među mladima. U osnovi, tako stoje stvari, Nokia 7500 uživa veliku prodaju zahvaljujući prethodnim modelima, a imajući u vidu da je ne mogu svi priuštiti – ovakav pristup prodaji dva telefona već je viđen i daje veoma dobre rezultate.

Kada je reč o Prism kolekciji, ili da budemo precizniji, najboljim ponudama iz ove kolekcije, od suštinske je važnosti shvatiti da su ovi uređaji u suštini vodeći modeli u monoblok klasi kada je u pitanju serija Nokia telefona namenjena ženama. I pored toga što će se nekoliko novih modela pojaviti krajem ove godine, u septembru, telefoni u monoblok stilu će biti nešto jeftiniji, dok će druga dva krasiti drugačiji oblik. Čini se da dame koje vole klasične oblike neće imati mnogo mogućnosti budući da će njihov izbor biti ograničen na naslednike modela Nokia 7900. Sa druge strane, većina žena preferira telefone na preklop, izbegavajući monoblok. Pored toga, kada su u pitanju pomodna rešenja, nezahtevni korisnici će imati više koristi. Prema tome, postoje osnovani razlozi da verujemo da će Nokia nastaviti svoj put tamo gde je stala sa modelom 7900.

Dizajn, veličina, kontrole

Nokia 7900 Prism je dostupna u dve verzije – crnoj i zlatnoj, međutim, prednju stranu uvek karakteriše crna plastika. Crystal Prism, za razliku od različitog zadnjeg dela, karakteriše kristal ugrađen u navigacioni taster koji je direktna referenca na Nokia 8800 Sapphire Arte gde je upotrebljen sintetički safir. Za razliku od Arte, u tehničkim karakteristikama Crystal Prism modela nije navedeno koji kristal je korišćen ali se navodi da je veštački i da nema nikakvu vrednost. Zaokružavajući priču o dostupnim bojama, ne možemo da ne pomenemo belo izdanje Nokia 7900 Prism, koji je u celini beo, uključujući i prednji deo. Nažalost, ovo je ograničena ponuda i može se naći samo na određenim tržištima. Što se ostalog tiče možemo očekivati nove nastavke i izdanja Prism kolekcije iako ih neće biti mnogo – najverovatnije jedna ili dve ponude u najboljem slučaju.

Dizajn Crystal Prism je delo Frederique Daubal-a, to je i razlog zbog kojeg se razlikuje u odnosu na originalni model Prism. Pored nekih malih izmena Crystal Prism se ne razlikuje mnogo u odnosu na originalnu verziju, prema tome, od sada pa nadalje možemo se fokusirati na 7900 Prism.

Uređaj odlično staje u šaku, dimenzije su mu 112x45x11mm a težak je 101 gram. Aluminijumsko kućište prijatno hladi dlan, iako model Prism nije izrađen samo od metala, već je metal iskorišćen za donji deo i bočne strane. Sve u svemu, ovaj dizajn je veoma sličan onome što smo videli kod Nokia 6500 Classic i zahvaljujući tome Prism ne poseduje zazore ili detalje koji nisu dobro pričvršćeni te pruža osećaj veoma čvrstog i dobro izrađenog telefona.

Međutim, ni ovaj model nije bez mana. U suštini jedina utičnica koja je prisutna jeste microUSB slot koji se nalazi na donjem delu uređaja pored ivice u obliku slova V sa zadnje strane ispod koje se nalazi poklopac za bateriju. Ovo stvara određene probleme kada pokušavate da izvučete punjač ili da isključite vaše slušalice, a sa psihološke tačke gledišta veoma je teško domašiti sočiva kamere kada radite sa ovim microUSB socket-om. Bilo bi mnogo bolje da je odeljak sa baterijom mnogo čvršći, međutim, nećete videti niti da se otvara sam od sebe.

Sjajna površina na vrhu Prism modela predstavlja pravi magnet za otiske prstiju, iako se otisci i ostala prljavština ne primećuje toliko. Štaviše, zadnja strana ima tendenciju da sakuplja prljavštinu sa ruku i otiske prstiju.

Kada govorimo o lepim stvarima, ne možemo da zaobiđemo svetlosni indikator koji se nalazi sa donje strane a ima mogućnost da emituje 49 različitih boja koja se poklapaju sa pozadinskim osvetljenjem tastature. Ukoliko izostavimo jedan broj, tu je veliki broj veoma lepih i jedinstvenih boja. Iako ovaj indikator nema neku veliku vrednost, budući da sve što može da uradi jeste da vas obavesti o propuštenom pozivu ili poruci, što je zaista sjajno budući da svetli različitim bojama koje privlače poglede ostalih ljudi, svetli kao dragi kamen pa samim tim podiže i emotivnu vrednost modela Prism.

Model Prism sa zadnje strane ima blic, sočivo kamere i pojedinačni zvučnik.

Ekran

Telefon koristi OLED ekran rezolucije 240x320 koji je dimanzija dijagonale 2’’ i koji može da prikaže 16 miliona boja (ista jedinica je iskorišćena za model Nokia 8800 Arte). Za razliku od modela Nokia 6500 Classic (TFT) ovde korisnik može da podešava osvetljenost ekrana. Ekran koji postoji kod modela Arte je veoma dobar i obezbeđuje relativno svetlu sliku.

Mnogi su radoznali da vide šta OLED ekran može da pruži što TFT ekran ne može. Odgovor na ovo nije tako jednostatavn kao što možete pomisliti u prvi mah – ovaj ekran je primamljiviji pre svega zbog činjenice da troši manje energije kao i zbog mogućnosti da se podešava jačina osvetljenja ekrana, što je nedostajalo kod prethodnih modela. U poređenju sa modelom Nokia 6500 Classic ekran Nokia-e 8800 Arte se pokazuje bolje ne zahvaljujući jačini osvetljenja već jačim bojama. Iako boje na ovom ekranu mogu izgledati manje prirodne u nekom trenutku, slika izgleda glatkija i manje zamućena, što je privlačnije za oko. I dok u ovom nadmetanju ekran modela Arte izgleda kao pobednik u stvarnom životu zahvaljujući tamnijim kolor šemema ovo neće izaći značajno na videlo.

OLED ekran se bolje pokazuje kada je izložen direktnim sunčevim zracima, plus ugrađeni senzor ambijentalnog osvetljenja podešava pozadinsko osvetljenje ekrana automatski, prikazujući tekst više čitljivim, naročito u zatvorenom.

Ekran može da prikaže 8 tekstualnih i 3 servisne linije. Font je prilično velik i čitljiv; njegova veličina se može promeniti.

Tastatura

Dok je telefon u režimu mirovanja model Prism ne pokazuje natpise na tasterima već je pred korisnikom samo ravna tamna površina što ovaj telefon čini neobičnim u odnosu na druga rešenja. Po podrazumevanom podešavanju tastatura je osvetljena ljubičastom bojom mada korisnik ima mogućnost da odabere jednu od 49 boja za pozadinsko osvetljenje tastature koje su dostupne u okviru podešavanja. Ovo neobično rešenje je prvi put svetlost dana ugledalo pre pet godina kod nekoliko modela ali nikada se nije probilo kao mainstream rešenje (iako ranija rešenja nisu imala toliki izbor boja).

Druga stvar koju treba napomenuti je činjenica da kada neki od tastera pritisnete on je bliže izvoru pozadinskog osvetljenja pa samim tim je jače osvetljen nekoliko sekundi. Ovo je zgodan vizuelni dodatak koji je verujem ipak napravljen nenamerno ali i dalje izgleda veoma dobro. Po mom mišljenju ovaj efekat bi trebalo inkoroporisati u svaki telefon.

Jačina pozadinskog osvetljenja tastature je dovoljna da nemate problema sa sesijama unosa podataka u bilo kom okruženju. Sami tasteri su standardne veličine, nema se ništa posebno reći vezano za njih. Ergonomija tastera koji su iskorišćeni kod modela Prism je prosečna i sa čitanjem napisa na tasterima nećete imati nikakvih problema

Baterija

Prism koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 830mAh (BL-5P) koja prema tvrdnji kompanije Nokia može da obezbedi 300 časova rada uređaja u režimu mirovanja odnoso 3 časa razgovora. Prilikom testiranja baterija telefona je trajala oko 3 dana uz 2 sata razgovora i 4 časa slušanja muzike. Za potpuno punjenje baterije modela Prism potrebno je oko 2 časa.

Jednim punjenjem baterije smo uspeli da obezbedimo 9 časova i 20 minuta non stop muzičke reprodukcije (sa povezanim slušalicama).

Memorija

Telefon se isporučuje sa 1GB ugrađene memorije i ne poseduje slot za memorijsku karticu. Skladišteni prostor modela Nokia 7900 Prism je podeljen u sekciju za muziku, video sadržaje, slike i oko 22Mb za PIM aplikacije – planer, telefonski imenik, SMS poruke.

Kamera

Nokia 7900 Prism koristi isti modul kamere kao što je onaj koji je iskorišćen kod modela Nokia 6500 Classic. Ovaj telefon ima 2MP kameru (CMOS) koja nije baš po današnjim standardima ali je isto tako i dovoljna za ponudu srednjeg opsega kao što je Nokia 7900 Prism. Za razliku od nekih rešenja koja su opremljena 2MP kamerama Nokia je odlučila da kamera kod modela 7900 ne bude karakteristika na koju će se najviše osloniti već da više bude vrsta opcionog dodatka. Upravo iz ovog razloga je modul koji je iskorišćen kod modela 7900 jedan od najeftinijih na tržištu i obezbeđuje dosta siromašan kvalitet snimaka. Snimanje kamerom modela Prism u mraku može da bude vrlo loše iskustvo obzirom na loše mogućnosti podešavanja pa i najmanji pokret vaše ruke može da u potpunosti upropasti snimak. Što je još gore kada se za model Prism misli na fotografije koje su snimljene u tamnim okruženjima to se odnosi već na fotografije snimljene na otvorenom po oblačnom danu.

(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

Podržane su sledeće rezolucije:

1600x1200;
1280x960;
800x600;
640x480;
320x240;
160x120.

Dve najniže rezolucije su dodate za kreiranje fotografija koje odgovaraju kao pozadinske slike na ekranu. Podržana su tri tipa JPEG kompresije: basic, normal i high. Uzimajući u obzir činjenicu da fotografije neće privući vašu pažnju naročitim kvalitetom ni u jednom slučaju, ipak bi bilo najbolje odabrati maksimalni kvalitet fotografija.

Zvuk zatvarača može da bude isključen, a telefon je opremljen digitalnim zumom vrednosti do 8x, ali nema razloga da ga koristite. Fotografije se mogu čuvati u internoj memoriji telefona.

Pojedini efekti se mogu primeniti na već kreirane fotografije, a možete ih koristiti i prilikom fotografisanja, odluka je samo vaša. Dostupni su efekti kao što su False Colours, Greyscale, Sepia, Negative i Solarize.

Za one koji žele da kreiraju više fotografija odjednom, dostupan je specijalni režim – kamera može da napravi tri snimka odjednom, a sva podešavanja ostaju slična onima koja se koriste za kreiranje pojedinačnih fotografija, uključujući rezoluciju. Takođe postoji i tajmer za fotografisnaje samog sebe.

Video. Telefon omogućava kreiranje video klipova u 3GP formatu, a dostupne rezolucije su 128x96 ili 176x144 piksela. Kvalitet zapisa je podeljen na tri nivoa. Možete ograničiti dužinu snimka, ali ona takođe može da bude i neograničena, odnosno da snimak traje dokle god ima dostupne memorije (na memorijskoj kartici ili interne memorije). Efekti koji se mogu primeniti za video klipove su isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije.

Primer video klipa (3gp, 272 kb) >>>

USB, Bluetooth

USB. Nokia 7900 se isporučuje sa microUSB utičnicom koja se nalazi sa gornje strane telefona. Ova utičnica se koristi za priključivanje kabla za prenos podataka (po povezivanju putem USB kabla sa računarom telefon ne počinje da se puni). Proizvođač navodi da telefon podržava USB 2.0 što je istina. U USB Mass Storage režimu USB konekcija nudi brzinu prenosa podataka od 500 do 600Kb/s (gornja granica je 800Kb/s). Ovo je niža brzina prenosa podataka nego što je ona koju nudi Motorola RAZR2 V8 koja se takođe isporučuje sa microUSB utičnicom.

Po uspešnom povezivanju telefona možete odabrati jedan od sledećih režima: USB Mass Storage, Nokia režim (PC Studio) ili ili Printing & Media. 7900 podrržava MTP režim.

Bluetooth. Telefon se isporučuje sa omogućenim EDR-om verzije 2.0. Uređaj poseduje sledeće profile:

Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Serial Port Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
Synchronization Profil
Basic Image Profil
File Transfer Profil
HID (host) Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profil
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil

Implementacija Bluetooth-a kao i obično nam ne pruža razloga da se žalimo na nju. Nismo imali nikakvih problema sa rukovanjem ovim tipom konekcije. Stereo slušalice takođe rade bez problema.

Performanse

Telefon je tipična ponuda svoje generacije – nema se ništa psoebno dodati. U poređenju sa rešenjima kompanije Sony Ericsson Nokia 7900 Prism je osrednja ponuda.

Teme, aplikacije, igre

Telefon poseduje brojne teme koje značajno menjaju njegov stil i koje su dobro obrađene pa samim tim utiču na kompletan imidž telefona. Telefon se isporučuje sa 9 prethodno instalirnaih tema koje zajedno sa bojama pozadinskog osvetljenja vrše dosta dobre izmene izgleda telefona.

Telefon se isporučuje sa nekoliko prethodno instaliranih igara – Golf Tour, Snake III, Sudoku, Music Guess.

Sekcija Application uključuje standardne funkcije kao što su Svetsko vreme, Opera Mini, Yahoo! Go, Sensor Search. Na pojedina tržišta se isporučuju i primerci ovog modela koji sadrže još neke aplikacije. Nove Java apliakcije se mogu upload-ovati bežičnim putem ili direktno u memoriju telefona (ne postoje ograničenja po pitanju veličine).

Utisci

Polifonija koju obezbeđuje model Prism je dovoljna da osigura da ćete melodije zvona čuti u različitim okruženjima. Iako je zvuk nešto prigušeniji u odnosu na rešenja koja imaju dva zvučnika zvuk koji obezbeđuje Nokia 7900 je i dalje prilično glasan. Kvalitet prijema nikada nije predstavljao problem kada je u pitanju ovaj telefon. Vibracija koju obezbeđuje Nokia 7900 Prism je prosečne jačine ali ne predstavlja problem da je osetite i čak kada vam se telefon nalazi u džepu.

Prism je prilično pristojno rešenje za korisnike koji traže modno rešenje i pre svega će zainteresovati žene zahvaljujući svetlosnom indikatoru i pozadinskom osvetljenju tastature. Takođe među pozitivne aspekte ovog telefona se ubrajaju materijali od kojih je izrađen kao i kvalitet izrade. Ipak uzevši u obzir činjenicu da je Nokia 7900 više od dopune modela 6500 Classic treba ga sagledati kao veoma dobro rešenje, koje će korisnicima biti dostupno po relativno povoljnoj ceni. Sa druge strane brat blizanac ovog modela nazvan Prism Crystal će se na tržišu pojaviti nešto kasnije po ceni koja će biti viša za 10%.

Kada je u pitanju ovakav telefon retko se dešava da ga dizajneri kompanije kreiraju takvog da ima direktnog ili čak i indirektnog konkurenta. Ovo se čini da se potencijalne ciljne grupe ne bi ni preklapale što rešenjima obezbeđuje bolju prođu na tržištu. Ali kada je u pitanju model Nokia 7900 Prism on ima konkurenta. To je model Sony Ericsson T650i koji se takođe isporučuje sa različitim svetlosnim efektima za tastaturu, poseduje metalno kućište (za razliku od kućišta modela Prism), ekran koji je sličnog kvaliteta kao što je ovaj modela Prism. Kada su u pitanju melodije zvona ili kvalitet kamere, Sony Ericsson-ovo rešenje se pokazuje za nijansu bolje. Ipak na kraju iako poseduju dosta sličnosti ova dva modela su ipak i dosta različiti. Ovo se pre svega odnosi na činjenicu da je 7900 Prism pre svega namenjen ženama dok je Sony Ericsson T650 namenjen podjednako i ženama i muškarcima. Kada se situacija ovako sagleda dolazi se do zaključka da Nokia 7900 Prism nema direktnog rivala što će mu omogućiti dobro prodaju na ciljanom tržištu.

SAR vrednost za ovaj model je 0.83W/kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024