6220 classic 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6220 classic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6220 classic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6220 classic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Nokia 6220 Classic

Po pojavljivanju modela Nokia 6220 Classic obavezni smo da pojasnimo strategiju kompanije koja ima za cilj da maksimizuje broj modela koji su konstruisani na osnovu određenih komponenti da bi se na efektivan način smanjila finalna cena delova. Po pitanju fotografske komponente ovakvih modela tu je obuhvaćen CMOS modul. Nokia je bila prva kompanija koja je na ovaj način snizila svoje cene. Ovakav trend vidljiv je i golim okom. Prvo je to bio model Nokia N95 u svim svojim varijantama, a zatim Nokia N82, uređaj koji je odredio novi tok cena za visoko kvalitetne 5MP telefone. Za ovaj model se može vezati i drugi korak, njegova sekundarna cena. Sada postoji opasnost da Nokia bude zasićena svojim raznovrsnim modelima, u zavisnosti od prisustva dodatnih funkcija. Na primer, kamera može imati ksenonski blic ali i ne mora. Sigurno je da će se do kraja godine pojaviti nekoliko novih modela ali i njihove alternative. Ono što se gotovo sa sigurnošću može reći jeste da će pravi heroj ipak ostati model Nokia N82 ali oni koji se zbog nekog razloga ne odluče za ovaj model imaće mogućnost odabira.

Možemo dugo raspravljati o tome šta se smatra vodećim modelom linije ali sigurno je da ovaj model to nikada neće biti. Nokia 6220 Classic u poređenju sa Nokia N82 donekle ima istu vrednost. Međutim, sa druge strane i po pitanju inovacija, dizajna i cene postaje jasno da je Nokia 6220 Classic model odličnog potencijala. Razlike su očigledne i na pogled bez ikakvog upoređivanja ovih uređaja po pitanju ostalih parametara.

Indeksni model sa prefiksom Classic jasno pokazuje da je telefon namenjen prosečnim korisnicima. Ukoliko želite da fotografišete – izvolite, postoji rešenje i za to, bez potrebe za ikakvih dodatnim stvarima. Ovaj pristup nije nedvosmislen ali nije ni kontroverzan. Prodaja ovog uređaja će se proširiti na sve ciljne grupe, kotiraće se na osnovu uobičajenih telefona sa dobrom kamerom.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefoni će biti dostupni u dve boje – tamno sivoj i plavoj. U prvoj verziji prednja strana će biti sjajna i crna dok će u drugoj varijanti biti plava. Možemo pohvaliti odabir boja.

Ovo je jedan od prvih modela sa zadnjim poklopcem izrađenim od plastike koji ima izgled keramike. Sama površina nije gruba i prijatna je na dodir. Kvalitet materijala nije loš, sigurno je da se neće ubrzo pohabati što je dosta praktičnije u odnosu na sjajne telefone. Na aparatu se ne primećuju tragovi koji ostaju od znojavih ruku niti su primetne manje ogrebotine.

Telefon je dimenzija 108 x 46.5 x 15.2 mm i težine 90 grama. Uređaj je po dimenzijama manji od modela Nokia N82, ali ne treba zaboraviti manji ekran, bateriju kao i odsustvo brojnih drugih komponenti.

Sa leve strane uređaja se nalazi taster koji možete podesiti tako da pokrene bilo koju aplikaciju a po podrazumevanom podešavanju je podešen da pokreće Maps. Sa desne bočne strane se nalaze taster za regulaciju jačine zvuka kao i taster kamere. Sa gornje strane uređaja je taster za uključivanje aparata kao i 2.5mm priključak za povezivanje slušalica.

Sa zadnje strane možete videti blic kamere kao i zatvarač koji prekriva sočivo, tak od nije moguće da ga slučajno dodirnete.

Ekran

Uređaj koristi 2.2“ ekran QVGA rezolucije (240x320 piksela, 32x46 mm) Ekran može da prikaže do 16 miliona boja (TFT) pri čemu je slika prosečne osvetljenosti, ali jasno vidljiva u različitim uslovima. Ekran je malo manji nego onaj što postoji kod modela Nokia N82.

Generalno, ekran ostavlja utisak kao rešenje koje je prijatno za korišćenje, pri čemu po ovim parametrima uređaj nije loš. Ekran može da prikaže do 8 tekstualnih i 3 servisne linije. U nekim režimima moguće je prikazati i veći broj linija čak do 14. Font je vidljiv u svim situacijama.

Tastatura

Tasteri su sjajni načinjeni od plastike. Rad sa njima je uživanje obzirom da ih karakteriše dobro kretanje pri pritisku. Tastatura je osvetljena plavom bojom i dobro vidljiva u različitim uslovima. Prva isporuka modela 6220 je imala neispravnu tastaturu ali je kompanija ovaj problem ispravila. Ukoliko se dogodi da vam pod ruku dođe neki od zalutalih modela ove serije obavezno kontaktirajte servisni centar kompanije i vaš uređaj će biti popravljen pod garancijom.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju BP-5M čiji kapacitet je 900mAh. Prema navodima proizvođača ova baterija omogoućava da uređaj koristite do 5 sati u režimu razgovora odnosno do 300 sati u režimu mirovanja. Vreme kontinualne reprodukcije muzike je 13 časova dok je vreme maksimalnog trajanja video snimanja do 120 minuta. Video reprodukciju možete izvesti u trajanju od 280 minuta.

Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 3 dana rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko jedan ipo čas razgovora, nekoliko desetina snimaka kao i nekoliko minuta snimanja videa i jedan čas slušanja muzike ili radija. Da bi se baterija ovog uređaja u potpunosti napunila potrebno je oko 70 minuta.

Maksimalna vremena rada uređaja u određenim režimima:

  • GPS-navigacija - 3.5-4 časa
  • Pregled videa - 4 časa 45 minuta
  • WEB-surfovanje (EDGE-konekcija) - 3 časa
  • Slušanje muzike preko slušalica - 14 časova
  • Radio - 12.5 časva
  • Igre - 4.5 časova

Kod FP2 je smanjena potrošnja energije u brojnim režimima što je dovelo do povećanja vremena trajanja baterije uređaja. Tako ovaj model jasno nadmašuje model Nokia N82 po pitanju trajanja baterije.

Memorija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog ukljuivanja na raspolaganju ćete imati oko 80Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica pa uređaj nema nikavih problema sa prikazom stranica.

Korisniku je na raspolaganju oko 120Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Telefon koristi microSD memorijske kartice čija je zamena bez isključenja omogućena. Uređaj se isporučuje sa jedinicimom kapaciteta 1GB a bez problema je identifikovao i karticu kapaciteta 8Gb.

Performanse

U suštini ovaj model se po najvećem broju karakteristika poklapa sa modelom Nokia N82, što su pokazali i naši testovi. Sve u svemu u pitanju je standardna ponuda bazirana na trenutnom izdanju S60 platforme koja nema nekih velikih minuseva ali ni pluseva.

USB, Bluetooth

USB. U USB podešavanjima možete odabrati tri režima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite - koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Print - štampanje fotografija.

Brzina prenosa podataka je oko 2MB/s.

Bluetooth. Smart telefon je obezbeđen Bluetoot-om verzije - 2.0 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Prosečna brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom ovog uređaja je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

Kamera

Telefon poseduje 5MP modul kamere i ksenosnki blic isto kao kod modela Nokia N82, tako da nema gotovo nikakvih niti hardverskih niti softverskih razlika. Jedini izuzetak je mogućnost unošenja geografskih podataka na fotografiju tako da se slike mogu prikazati na mapama ukazujući na mesta na kojima su nastale.

Maksimalna rezolucija je Print 5M - velika i ona obuhvata 2592х1944 piksela. Prosečna veličina slike je oko 2MB. korisnicima su na raspolaganju i druge rezolucije:

  • Print 3M - Medium (2048x1536 pixels)
  • Print 2 M-Medium (1600x1200 pixels)
  • E-mail 0.8 M - Med. (1024x768 pixels)
  • MMS 0.3 M - Small (640x480 pixels)

Vreme koje je potrebno da protekne od momenta u kojem ste uslikali fotografiju do njenog pojavljivanja na ekranu je približno isto kao i kod drugih sličnih modela iznosi 3 do 4 sekunde. Ovo je slučaj ukoliko želite da snimite samo jednu fotografiju i pregledate je na ekranu. Ukoliko pak želite da snimite više od jedne fotografije onda vam je na raspolaganju režim u okviru kojeg se fotografije skladište u buffer-u uređaja pa tek onda obrađuju. U ovom slučaju vreme koje protekne između snimanja jedne fotografije i mogućnosti da snimite sledeću je 1-2 sekunde.

Različiti režimi boja. Obzirom da se ovakvi efekti mogu primeniti u bilo kom foto ili grafičkom editoru ne znam koliko ima smisla implementirati ih pre fotografisanja. Od dostupnih efekata tu su Sepia, Black&White, Vivid i Negative.

Podešavanje ekspozicije. Korak podešavanja je 0.33. Ova funkcija je korisna kada snimate objekte koji su naglašeni ili se nalaze u mraku.

Uravnoteženje belog. U automatskom režimu, kamera radi veoma dobro, ali takođe možete primeniti i efekte kao što su Sunny, Cloudy, Incandescent i Fluorescent.

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Video

Uređaj može da snima video sadržaje u nekoliko različitih kvaliteta pri čemu je maskimalni onaj u VGA rezoluciji pri 30fps. Format snimanja videa je MPEG-4. Video možete snimati sa i bez zvuka. Video se po podrazumevanom podešavanju snima na memorijsku karticu ali možete izvršiti i takvo podešavanje da se video snima na ugrađenu memoriju telefona. Maksimalna dužina snimanja video sadržaja je 60 minuta. Ipak, imajući u vidu kapacitet baterije, maksimalna dužina snimanja je 40 do 50 minuta u zavisnosti od nivoa napunjenosti baterije. U režimu video snimanja uređaj troši maksimalnu količinu energije. Tokom snimanja možete koristiti digitalni zum vrednosti x8.

Prisutna su sva podešavanja uravnoteženja belog kao i različiti kolor efekti. Izbor scena je ograničen na automatkso snimanje i snimanje noću.

Ovde se nalazi primer video snimka nastalog u maksimalnoj rezoluciji koji nije nimalo loš kada su u pitanju mobilni uređaji, što se možete i sami uveriti.

Primer video klipa (mp4, 6,67 mb)>>>

GPS-navigacija

Najveća izmena u okviru update-ovane verije Maps 2.0 opisana je u okviru FP2. Međutim, ovde možemo primetiti povećanje brzine rada aplikacije, te da je potrebno 4-5 minuta za pokretanje telefona. Navigacija kod ovog modela je odlično odrađena a model savršeno izvršava svoje zadatke. Po pitanju ostalih karakteristika sve je ostalo isto, nema nikakvih pozitivnih izmena.

Utisci

Kvalitet komunikacije je na oubičajenom nivou za Nokia modele i tu nema nikakvih pritužbi. Jačina zvona je dobra ali sama jačina zvuka bi mogla biti i bolja. Telefon izgleda zanimljivo za sve one koji traže jednostavan smart telefon bez ikakvih dodatnih funkcija. Prednost u odnosu na model Nokia N82 nije cena ovog aparata i to je definitivno. Za taj novac već je moguće kupiti Nokia N82, postoji samo jedna prednost i ona se ogleda samo u FP2. Po svim drugim pitanjima N82 odnosi pobedu. Dostupnost 3.5 verzije donosi poboljšanja po pitanju kapaciteta baterije, većeg ekrana i svetlijeg kućišta kao i dostupnost Wi-Fi.

Drugi konkurentski model sigurno je Motorola ZINE ZN5 koji u poređenju sa navedenim modelom karakteriše mnogo bolji kvalitet materijala od koje je kućište izrađeno, slična cena, dostupnost Wi-Fi kao i kod Nokia N82 modela. Ukoliko tražite dobru kameru a druge funkcije vam i nisu toliko bitne, onda treba da obratite pažnju na ovaj model. Do kraja 2008 godine zahvaljujući sniženju cene model Nokia 6220 Classic zabeležio je veoma dobru prodaju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024