M8800 Pixon 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung M8800 Pixon
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung M8800 Pixon. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung M8800 Pixon vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Samsung PIXON M8800

Pozicioniranje

PIXON M8800 je ono u šta je Samsung F480 evolvirao u toku poslednjih godinu dana – telefon bez tastature sa sopstvenim operativnim sistemom za koji se Samsung zaista potrudio a koji će biti instaliran i na neke buduće telefone. Budući da su rešili da ga načine jednim od svojih vrhunskih telefona kada je reč o mogućnostima fotografisanja, Samsung je došao do „PIXON“ brenda kojim će biti obuhvaćene i slične ponude. Međutim, kompanijin prvi 8MP telefon sa kamerom, i8510 INNOV8, neće dobiti ovaj prefiks – u suštini, sama prisutnost 8MP ne garantuje nijednom telefonu prisutnost u opsegu foto telefona. Da bi dodatno potvrdili ovu činjenicu uzmimo u obzir sledeće – telefon koji će doći da zameni U900 Soul takođe poseduje 8MP kameru, ali je daleko iza INNOV8 i M8800 modela po pitanju kvaliteta. Sve u svemu, čini se da se Samsung pripremio za dobru borbu sa ciljem osvajanja liderske pozicije na tržištu – videćemo još nekoliko PIXON brendiranih ponuda već u narednih nekoliko meseci.

U suštini, Samsung i sada ima sve što je potrebno – prvi telefon sa 8MP na tržitu, INNOV8, spreman je da stigne dve nedelje pre nego Sony Ericsson C905 koji nudi donekle sličan dizajn ali se nikako ne može upoređivati sa i8510 u smislu funkcionalnosti. Imajući u vidu koliko su ova dva telefona bliska u smislu cene, ne možete a da se ne zapitate koji je od ta dva bolji izbor. Osim toga, Samsung je odlučio da obuhvati sve svoje ranije greške i sada ima u cilju da ponudi čitavu liniju umesto jedinstvenog rešenja. Što se tiče telefona kod kojih je akcenat na fotografisanju, to bi možda moglo da važi za njih budući da su oni nekoliko koraka ispred konkurencije po tom pitanju a do sredine ove godine će takođe već biti dostupan širok izbor telefona sa kamerom.

Možemo to dokazati prostom matematikom – konkurent modelu M8800 koji nosi naziv LG KC910 pojavio se sredinom oktobra meseca po istoj ceni. Međutim, stvar je u tome što će morati da se bori protiv dve Samsung brendirane ponude – prvo, INNOV8 (i nema gotovo nikakve šanse protiv njega) a zatim i protiv samog M8800. Dva protiv jednog nije poštena borba, naročito kada Samsung telefoni nude vrhunsku funkcionalnost uz mali broj piksela. Dodatno zasićenje njihovog portfolia će zahtevati manje skupa rešenja, međutim, već u novembru mesecu Samsung M8800 je i zvanično postao najjeftiniji 8MP uređaj koji možete da pronađete na tržištu. Zanimljivo je da će Sony Ericsson predstaviti slično orijentisan uređaj ali tek na leto ove godine. Sa druge strane, Nokia je odlučila da još uvek ne ulazi u ovu trku. Samsung će imati najmanje 3-4 meseca da se sredi i utvrdi svoju poziciju na ovom polju kao lider.

U Samsung-u M8800 ne tretiraju kao nešto posebno, međutim, za razliku od njihovog novog i najboljeg WiTu (i900). Sigurno je da neće biti toliko reklamiran, niti će primiti istovetni deo Samsung-ovog budžeta namenjenog reklamiranju za prvi kvartal ove godine. U suštini, niko i ne očekuje da se proda u ogromnim količinama, ali će verovatno biti popularniji nego INNOV8 u pogledu njegove niže cene. Važno je razumeti da M8800 nije ključni proizvod za Samsung; štaviše, drugi proizvođači telefona neće ovim telefonima dati jedinstveni tretman takođe budući da su 8MP modeli namenjeni malom broju korisnika, ljudi koji su opsednuti magičnim brojem piksela.

Važno je da M8800 gleda na sve načine da iskoristi HTC WM-bazirane ponude bez tastature u trci za onim korisnicima koji ne traže vrhunske telefone već vode računa o novcu izdvojenom za telefon. Međutim, Samsung se ne trudi mnogo na ovom polju, barem za sada. Čak iako Samsung M8800 nudi veliki broj karakteristika, on ni u kom slučaju nije važan korak na putu ka mainstream ponudama. U suštini, za sada njihovi korisnici obuhvataju uglavnom mobilne profesionalce kao i korisnike koji apsolutno ne znaju šta traže od telefona.

Dizajn, veličina, kontrole

Što se tiče fizičkog dizajna M8800, ovo je u suštini običan monoblok telefon čije su dimenzije 107.9 x 54.6 x 13.8 mm (dok je deo gde se nalazi kamera debljine 15mm) a težak je 124 grama. Veći deo prednje strane telefona zauzima ekran osetljiv na dodir koji se nalazi unutar sjajnog rama, dok su tasteri u donjem delu telefona smešteni unutar metalne ploče.

Samsung M8800 vs Apple Iphone:

Samsung M8800 vs Samsung INNOV8:

Samsung M8800 vs Sony Ericsson C905:

Samsung M8800 vs Nokia N85:

Telefon je trenutno dostupan u tri boje – crna, srebrna i crvena. Trenutno su u izradi i druge boje a da li će se zaista pojaviti na tržištu uveliko zavisi od toga kako će se M8800 pokazati.

M8800 pruža osećaj čvrstine u ruci i generalno je veoma jednostavan za upravljanje jednom ili sa dve ruke.

Telefon takođe poseduje kameru sa prednje strane namenjenu za video konferencije. Što se tiče hardverskih kontrola, M8800 poseduje samo tri tastera sa prednje strane – Call, End i Back u sredini dok se za ostale funkcije koristi interfejs osetljiv na dodir.

Sa leve strane nalazi se slot za memorijsku karticu zajedno sa tasterom za brzi meni i zaključavanje ekrana. Sa druge strane nalazi se taster za podešavanje jačine zvuka koji takođe pomaže u podešavanju mogućnosti dodirnog odziva ekrana. Tu je takođe i posvećeni taster kamere i Mode taster.

Prorez za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata nalazi se sa donje strane; tu su i portovi za punjač, kablove za sinhronizaciju dok se slušalice nalaze se sa gornje strane modela M8800.

Ekran

Ekran modela M8800 prilično je uvećan u poređenju sa F480 3’’ jedinicom – isporučuje se opremljen sa 3.2’’ (TFT) widescreen ekranom koji ima mogućnost prikazivanja 262.144 boje pri rezoluciji 240 x 400 piksela. Svi podaci se unose preko ovog ekrana osetljivog na dodir, pokretanjem Capacitive Touch Screen tehnologije – drugim rečima, za razliku od konvencionalnih ekrana osetljivih na dodir, ovaj ne poseduje senzore već koristi specijalni sloj oksida na vrhu ekrana koji reaguje na dodire prstiju. U suštini, olovka ili bilo koji drugi predmet ovde vam neće biti od koristi. I prilikom nošenja rukavica bićete u mogućnosti da koristite hardverske tastere modela M8800, dok će se unos SMS poruka pokazati nemogućom misijom.

Među boljim stvarima ove tehnologije jeste zaštita ekrana, bilo plastična ili staklena, koja obezbeđuje viši stepen sigurnosti u odnosu na standardne ekrane osetljive na dodir. Takođe, uz M8800 nije bitno koliko je površina ekrana zaista prljava – i dalje ćete imati relativno brzo vreme odziva i preciznost.

Samsung brendirane ponude takođe koriste VibeZ karakteristiku tako da kućište lagano vibrira potvrđujući vaše akcije, budući da se javlja nenametljivo vibriranje kada god se pritisne neki od tastera koji pokreću neku funkciju.

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 14 tekstualnih i 3 servisne linije ali prilikom čitanja poruke možete prikazati čitavih 24 linije, u zavisnosti od veličine slova koju ste odabrali. Takođe imate mogućnost da prilagodite veličinu slova (preko kontrola za jačinu zvuka) i tipa ali se dostupne opcije ne razlikuju mnogo jedna od druge. Ono što je zaista važno jeste to da, za razliku od ostalih ponuda, M8800 podržava ogromnu veličinu slova koja možete čitati sa bilo koje razdaljine.

Ipak, velika mana je to što M8800 ne postiže dobre rezultate pri direktnim sunčevim zracima, a to je i najveći nedostatak ovog telefona.

Međutim, sve to na stranu, prostrani ekran modela M8800 je veoma jednostavan za upotrebu, naročito prilikom pretraživanja Web-a i tekstova. Zapravo, u smislu ergonomije ovaj ekran je veliko unapređenje u odnosu na F480.

Baterija

Uređaj koristi 1000 mAh Li-Ion bateriju koja može pružiti 260 sati u režimu mirovanja i 5 sati razgovora. Prilikom testiranja baterija M8800 prosečno je trajala oko 2 dana (nešto više od jednog sata razgovora, nekoliko poruka dnevno, malo upotrebe email servisa i sat-dva slušanja radia). Oni koji koriste Web i email će sigurno moći da izvuku jedan dan trajanja baterije M8800. Međutim, generalno govoreći, ovaj uređaj može izdržati 1-2 dana. Na žalost, nema dodatnog poklopca za bateriju, a da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je oko 1.5 sat.

Povezivanje

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP, Dual Profile Bluetooth. EDR omogućeni Bluetooth 2.0 je dostupan na telefonu. Model M8800 bežičnim slušalicama upravlja bez ikakvih problema.

USB-konekcija.U meniju možete da odaberete tri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Kada je povezan sa PC-jem preko USB-a, M8800 se automatski puni.

U USB Mass Storage režimu, M8800 se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Brzina prenosa podataka je 900Kb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela M8800 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Takođe, kod modela M8800 za GSM mreže je dostupna EDGE konektivnost klase 10.

Memorija, memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 110Mb ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku. Memorijska kartica (zamena bez isključivanja je podržana) se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti kartici odnosno internoj memoriji u isto vreme. Model M8800 takođe poseduje menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 32GB microSD memorijskom karticom.

Nije nam se dopalo to koliko je vremena modelu M8800 potrebno da iskopira fajlove sa skladišnog kapaciteta na memorijsku karticu – zapravo, uspeo je da prebaci fajl veličine 50MB za sedam minuta, što je prilično sporo za današnje standarde.

Performanse

Performanse modela M8800 vas sigurno neće oduševiti – u suštini je to sve kombinacija mogućnosti najnovijih i najboljih ponuda Samsung-a, iako ima i nekih razlika. Može vršiti više zadataka odjednom uz Java aplikacije, što znači da pored zatvaranja aplikacije možete i da je minimizujete i ponovo pozovete. Međutim, nema nigde task manager-a tako da ćete morati da tražite po meniju telefona da podignete spuštene aplikacije (videćete različitu ikonu odmah pored svih trenutno pokrenutih aplikacija). Korišćenjem Connectivity podešavanja telefona možete podesiti pozadinsku internet konekciju za pokretanje Java aplikacija što vam omogućava da imate IM klijent i neke druge aplikacije u pozadini (mi smo uspeli da imamo 8 pokrenutih aplikacija istovremeno). M8800 takođe podržava 3D JSR uključujući i sve JBenchmark testove. Što se tiče Samsung-a to je veliki korak kada se uzme u obzir koliko je problematična bila Java na prethodnim ponudama. Pored toga, od sada možete instalirati nove aplikacije ne samo bežičnim putem već i preko internog skladišta telefona ali i memorijske kartice. Java aplikacije takođe ne mogu preći 1MB veličine.

Kamera

Kao i kod INNOV8, M8800 je telefon orijentisan ka fotografiji a ovaj put specijalan akcenat dat je na fokus pa je Samsung smislio novi prefiks za ovakav tip telefona – PIXON. Pored toga, novi 8MP kamera telefon u ovom opsegu, i8510 INNOV8 neće menjati naziv ali svi telefoni koji budu dolazili imaće karakteristični PIXON deo u svom nazivu. Zanimljivo je to da oni uređaji koji nisu orijentisani ka fotografisanju neće imati ovaj prefiks, iako budu posedovali 8MP kamere.

Specifikacije kamere modela M8800 su sledeće:

8 MP CMOS modul, 1/3.2'
x16 digitalni zum (nema optičkog zuma, na žalost)
LED blic
Minimalno makro rastojanje – 10 cm,
Režimi detektovanja lica/osmeha
Žižna daljina – 5.70 mm
ISO – 100, 200, 400,800, 1600;
F=4.6 mm, 2.4

I ovaj kratki i brzi pregled specifikacija kamere M8800 modela jasno daje na znanje da on nema ništa zajedničko sa onim što poseduje Samsung INNOV8.

Modul kamere nalazi se sa zadnje strane aparata M8800 i poseduje mehaničke poklopce sočiva koji se automatski otvaraju kada pokrenete aplikaciju kamere (to možete uraditi pritiskom na posvećeni taster kamere sa desne strane). Kontrole zumiranja nisu jednostavne za upotrebu budući da su donekle uronjene u samo kućište, što znači da ćete morati da koristite obe ruke da bi mogli da podesite nivo zuma.

M880 koristi landscape orjentaciju interfejsa kamere i omogućava korisniku da podesi sva podešavanja i menja opcije u pokretu jednostavnim dodirivanjem potrebnih thumbnail-ova dirketno na ekranu. Nema potrebe da se kaže da je pravo zadovoljstvo raditi aplikacijom kamere ovog modela.

Telefon je takođe opremljen GPS prijemnikom koji međutim zadržava nizak profil u svim menijima izuzev aplikacije kamere gde omogućava geografsko označavanje. Ono što je zaista frustrirajuće je to što iako M8800 poseduje pravi čip za GPS navigaciju nećete biti u mogućnosti da ovu karakteristiku koristite u Google Maps čak ni za svrhu navigacije.

Govorićemo više o Face Link režimu kada dođemo do odeljka koji se zove Photo Browser. Poslednja stavka koju treba da pomenemo kada su u pitanju podešavanja kamere je to što se telefon isporučuje opremljen stabilizatorom slike (kada ga koristite on neće biti u mogućnosti da podesi ISO nivo).

Rezolucije:

3264x2448
2560x1920
2048x1536
1600x1200
640x480
3264x1960 (wide)
400x240 (wide)

Režimi fotografisanja:

Pojedinačno snimanje
Multi-snimanje
Snimanje sa ramom
Mozaik
Panorama
Snimanje osmeha

Scene:

Portret
Pejzaž
Sport
U zatvorenom
Plaža
Zalazak sunca
Zora
Talasi i sneg
Noćno snimanje
Nasuprot svetlu
Vatromet
Teskt

Uravnoteženje belog:

Auto
Daylight
Incandescent
Fluorescent
Cloudy

Efekti:

Black and white
Sepia
Negative
Watercolour
Emboss
Outline

Takođe, model M8800 karakteriše i makro režim.

Samsung PIXON M8800 Sony Ericsson C905
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Zum

Model Samsung M8800 nudi x16 digitalni zum - koji nam ne daje razloga da se na njega žalimo.

(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Režim teksta

Korišćenjem menija podešavanja možete odabrati specijalni režim za fotografisanje fragmenata teksta, iako verovatno ovo nikada nećete koristiti obzirom da i Auto režim kod modela M8800 odlično podešava sve opcije i podešavanja i isporučuje kristalno jasne slike.

Samsung PIXON M8800 Sony Ericsson C905
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Blic

U mnogim situacijama LED blic je superiorniji izbor od ksenonske jedinice, naročito kada snimate sa nekoliko metara udaljenosti. Sa druge strane, ksenonski modul blica se znanto bolje ponaša kada je potrebno snimiti fotografiju iz blizine. Ali obzirom da se kaže da je jedna slika vrednija od 1000 reči - bolje da sami vidite o čemu govorimo - svi snimci ispod karakterišu modele M8800 i Sony Ericsson C905.

Samsung PIXON M8800 Sony Ericsson C905
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

ISO

Gornji ISO nivo koji je dostupan kod M8800 je 1600 iako nije baš sasvim jasno zašto mobilnom telefonu je potreban tako visok nivo osetljivosti. Kada snimate u uslovima dobre osvetljenosti, šum postaje primetan sa podešavanjima ISO vrednosti od 400 i više. Prirodno, kada snimate u uslovima slabe osvetljenosti možete se odlučiti da podesite ISO na 1600 ali ćete u tom slučaju dobiti potpuno zamućenu fotografiju sa potpuno pomešanim detaljima. Verovatno jedina situacija u kojoj biste ovako visok nivo ISO osetljivosti mogli da iskoristite je kada je potrebno slikati neki objekat u tami pri čemu kvalitet slike nije važnan već vam je jedino bitno da konture objekta budu dobro vidljive.

Efekti

Ispod se nalaze primeri fotograifja koje su nastale korišćenjem standarndih efekata modela Samsung M8800.

(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Panorama režim

Panorama režim modela M8800 je značajan ne samo zbog rezolucije slike, već i zbog načina na koji snimate panoramu. U suštini, potrebno je da snimite prvu fotograifju u nizu i počnete da pomerate kameru telefona na levo ili desno - telefon će pokrenuti okidač automatski u sekundi pri čemu će kreirati još tri fotografije koje se nakon toga spajaju u jednu pri čemu nastaje snimak panorame. Iako je vrlo dobro da imate softver koji odrađuje manje ili više sve za vas nećete biti u mogućnosti da uživate u kvalitetu snimljene fotograifje obzirom da je rezolucija ovako spojene fotografije prilično niska.

(+) Uvećaj

M8800 vs INNOV8

Zahvaljujući superiornijem modulu kamere, INNO8 kreira glatkije i detaljnije slike - ali uverite se i sami.

Samsung PIXON M8800 Samsung INNOV8
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Video

Možete snimiti video klipove u jednoj od sledećih rezolucija - 720x480 piskela (30fps), VGA (30fps), QVGA (120fps). Kada snimate video sadržaje možete primeniti zumiranje i smanjenje i takođe primeniti neki od standarndih efekata. Više smo nego zadovoljni bili kvalitetom modela M8800 na ovom segmentu.

Sample video 1 (mp4, 17,2 mb) >>>
Sample video 2 (mp4, 22,6 mb) >>>

Zaključak o kameri modela M8800

Obzirom da je Samsung M8800 jedan od najviše očekivanih 8MP rešenja, ne bi nas iznenadilo da je njegova kamera ispod standarda. Međutim, ovaj uređaj konkurenta ima u modelu Sony Ericsson C905 i uprkos tome što nudi bogatije boje i agresivniji algoritam obrade sika (ista stvar koju je Nokia uradila sa svojim telefonima namenjenim fotografisanju). Međutim, kamera modela Samsung M8800 nastoji da se foksuira na centralni deo slike i ne obezbeđuje isti nivo detalja za pozadinu i bočne delove. Sve u svemu, nismo bili u mogućnosti da odaberemo pobednika, čak ni kada smo snimili serije snimaka sa telefonima - nijedan od njih nije uspeo da zabeleži savršen rezultat. Isto važi i za dilemu M8800 ili INNOV8. Kada je u pitanju odgovor na pitanje koje muči mnoge - da li su ksenosnki blicevi bolji u odnosu na LED jedinice - onda treba da naglasimo da je više u pitanju kako (tj. u koji uslovima osvetljenosti i pri kojem opsegu) i šta želite da fotografišete. Oba tipa nisu bez nedostataka i nijedan od njih ne može da garantuje savršeno oštre i detaljne slike.

Foto pretraživač. Ova aplikacija je dobrodošli detalj softverskom odeljku modela M8800 - kao što joj i sam naziv sugeriše, „Photo Browser“ vam omogućava da pregledate galeriju fotografija koje posedujete u telefonu. On omogućava upotrebu različitih filtera kada vršite pretraživanje slika, kao što su preovlađujuće boje (drugi direktorijumi kao što su naziv direktorijuma, označavanje lica i datum su takođe dostupni). Pored toga, karakteristika označavanja lica je nešto što do sada nismo imali prilike da vidimo na mobilnim telefonima. Evo kako ona radi - kada vršite pretraživanje u okviru galerije, odaberite Face link opciju - telefon će pokušati da pronađe lice na slici na kojoj se trenutno nalazite i u slučaju da ne uspe, potrebno je da ga manuelno odaberete i dodate oznaku ili označite fragment koji ste odabrali u kontakt telefonskog imenika.

Između ostalog, Photo Browser karakteriše i slide-show režim. Ali ono što nam se zaista sviđa u vezi ove aplikacije je to da ona omogućava skrolovanje kroz fotografije ne samo gestikulacijom prsta već i jednostavnim pomeranjem telefona udesno i ulevo i što je kraj telefona niže to je preskakanje sa jedne na drugu fotografiju brže. U pitanju je jedan interesantan način da se iskoristi ugrađeni senzor pokreta.

Meni, korisnički interfejs

Korisnički interfejs modela M8800 svoje korene vuče iz Samsung-a F480 i takođe je u liniji sa Samsung-ovim najnovijim Windows Mobile ponudama, kao što je na primer i900 Omnia. U suštini, proizvođač je pokušao da donese potpuno drugačiji korisnički interfejs preko jedne jedinstvene karakteristike koju je usvojio i implementirao u svoje mobilne telefone - Widget-a. Kao što se verovatno sećate, prvi telefon koji je posedovao ove mini aplikacije je bio F480 i od ovog modela Samsung konstantno unapređuje ovaj pristup.

Dok je telefon u režimu mirovanja, osnova ekrana je zauzeta barom koji sadrži tri prečice do ekrana za pozivanje, telefonskog imenika, aplikacije za slanje poruka i menija. Sa leve strane nalazi se strelica koju kada dodirnete proširujete bar za aplikacije, pri čemu vam se omogućava da svaki Widget prevučete na ekran (njihov raspored se može podešavati). Očigledno je da M8800 izgleda znatno lepše sa samo nekoliko prozora na ekranu nego sa čitavom grupom raznih widgeta koji se nalaze na ekranu. Pogledajmo sada šta se sve može nalaziti na ekranu:

Naziv operatera
Datum i vreme
Analogni časovnik
Digitalni časovnik
Svetsko vreme (vreme za bilo koji odabrani grad)
Kontrole plejera
Radio kontrole
Album sa thumbnail-ovima (možete takođe vršiti skrolovanje kroz slike preko njega)
Prečice za igre
Događaji (Propušteni pozivi, SMS)
Podsetnik rođendana
Menjač profila
Pet omiljenih konatakata - možete ih pozivati ili slati SMS jednim dodirom
Ogledalo – korisit se za kameru sa prednje strane da prikaže omo što je na ekranu
Google pretraga
Brz pristup za Samsung Fun Club
Alarm časovnici
AccuWeather prognoza – nešto lsično vizuelnim efektima koji se mogu pronaći kod modela HTC Touch Diamond

Ne mora se mnogo razmišljati da bi se videlo da Samsung Widget-i omogućavaju korisniku da podesi i kreira izgled ekrana po svom nahođenju. Na žalost, ranije ili kasnije ćete ipak biti ograničeni jedinim stvarnim ograničenjem koje postoji kod modela M8800 u ovom odeljku - fizičkom veličinom njegovog ekrana; prirodno je da želimo da smestimo što je moguće više elemenata u njega. Ipak, šta je tu je ali i u ovom stadijumu, Widget-i su najfleksibilnije rešenje i definitivno ispred Nokia-inog Active standby rešenja.

M8800 poseduje gotovo dvadeset widget-a, zajedno sa menadžerom za preuzimanje koji omogućava korisnicima da preuzmu nove sa Samsung-ovog web sajta. Nema potrebe reći da drugi proizvođači telefona ne mogu ponuditi ništa, čak ni daljinskim putem što je ovako fleksibilno kao početni ekran modela Samsung M8800.

U glavni meni možete ući tako što ćete pritisnuti ikonu u gornjem delu ekrana. Numerička tastatura ili aplikacija za poruke se pozivaju iz režima mirovanja okretanjem uređaja na dole što je takođe vrlo zgodno.

Glavni meni je prikazan u vidu matrice 3x4. Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje - potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka duplim klikom, jer ga prvim odabirate a sledećim omogućavate tastaturu na ekranu.

Za razliku od modela Samsung F480, središnji taster služi za povratak na prethodni meni.

Sav unos teksta se vrši preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična izgledu tastatura koje poseduju telefoni konvencionalnog izgleda - ona poseduje 12 tastera sa velikim brojem simbola pridruženih svakom tasteru, tako da ukoliko je potrebno da unesete neko specifično slovo potrebno je taster kojem je to slovo dodeljeno pritisnuti više puta. Iako F480 nije imao QWERTY tastaturu na ekranu M8800 poseduje potpuno funkcionanu landscape orjentisanu tastaturu - da biste došli do nje potrebno je samo da okrenete telefon na stranu pri čemu će senzor pokreta obrnuti orjentaciju tastature i omogućiti njeno korišćenje u landscape režimu. Na ovaj način je omogućen unos simbola sa obe ruke istovremeno iako proizvođač još uvek nije implementirao multitouch tehnologiju u svoje proizvode. Sve u svemu, bili smo više nego zadovoljni načinom na koji se na vrlo lak način unosi tekst sa tastaturom na ekranu modela M8800.

Još jedna stvar koja je prošla kroz veliko prerađivanje je predvidivi unos teksta T9. Možete ga omogućiti i za numberpad i thumbboard samo jednim dodirom. Dobra stvar je što M8800 pokušava da pretpostavi koja slova ili reči ćete uneti sledeće pa samim tim olakšava odabir reči jednostavnim dodirom na njih. Takođe treba napomenuti da Apple iPhone ne može da se meri sa M8800 zbog toga toga što se kod ovog drugog tastatura može pozvati u bilo kom meniju ili aplikaciji, karakterišu je dovoljno veliki tasteri, završavanje pretpostavljenih reči koje je mnogo bolje kao i mogućnost čuvanja novih reči u rečniku.

Pored toga, M8800 poseduje nekoliko novih opcija za pisanje rukom - možete koristiti površinu ekrana kao jedno veliko platno ili podeliti ga u zasebne zone i postaviti pojedinačni jezik za prepoznavanje svake od njih. Nismo naročito uzbuđeni kvalitetom prepoznavanja teksta i smatramo da će mali broj korisnika da koristi ovu funkciju obzirom da je M8800 optimizovan za rad bez olovke.

Sve aplikacije karakteriše u odnosu na kontekst osetljiv bar sa alatima u dnu ekrana.

Još jedna oblast u kojoj je M8800 unapređen u odnosu na svoje prethodnike je skrolovanje - prevlačenjem vašeg prsta na dole sa leve strane ćete učiniti da se lista skroluje mnogo brže nego kada to uradite prevlačenjem sa desne strane. U slučaju da lista koju pretražujete sadrži imena, uvek možete izabrati opciju da se prebacite na tačno određeno slovo, slično kao u galeriji.

Sve u svemu, bazirano na našem kvalitetnom vremenu koje smo poveli sa modelom M8800 može se sa sigurnošću reći da je ovaj model u poređenju sa F480 veliki korak unapred. Sa njim je mnogo lakše se kretati kroz meni telefona, a vaše oči se nikada neće umoriti od dopadljivih ikona i animacija (koje ipak ne mogu da se mere sa odličnim menijima koji postoje kod modela iPhone). Ali dok F480 ne možemo da preporučimo kao dobru alternativu iPhone-u, M8800 se može bez problema kvalifikovati za pomenuti naziv - iako mu nedostaje nešto po pitanju izgleda u odnosu na iPhone, njegov korisnički interfejs vas svakako neće razočarati.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati dodirom prečice koja se nalazi na ekranu u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona. Sa leve strane se nalazi prečica koja omogućava skrolovanje na dole do slova koje vam je potrebno. Padajuća lista u gornjem desnom uglu omogućava sortiranje liste prema tipu unosa - kontakti, grupe ili omiljeni.

Jedini pogled koji je dostupan za telefonski imenik je jednostavna lista sa nazivima kontakata - nećete biti u mogućnosti da pretražujete dodeljene slike ili brojeve telefona već ćete za ovu karakteristiku morati da uđete u detaljniji pogled.

Možete dodeliti bilo koju sliku, fotografiju ili video klip kao caller ID. Svaki unos može sadržati do 5 telefonskih brojeva različtih tipova (mobilni, u kancelariji, kod kuće, fax i drugi). Jedan od njih će biti glavni broj (po podrazumevanom podešavanju to je prvi uneti). Sva polja su prilagodljiva.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti na engleskom idu prvi a zatim idu oni sa nazivima na lokalnom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja, i poznat iz računarskih programa. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da unosi načinjeni na različitim jezicima neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Ali da se vratimo na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 2000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 2000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom F480, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može da sadrži poslovne kartice, mada njegova struktura kopira sva polja koja postoje u običnim kontaktima telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Odabrani unos (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za određene brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Slanje poruka

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom Samsung M8800 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. M8800 ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano.

Takođe, M8800 karakteriše čarobnjak za povezivanje za aplikaciju pošte koji vam omogućava kretanje kroz osnovne opcije i podešavanja.

Planer

U memoriju telefona možete uneti po 300 događaja jednog tipa – sastanak. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom (u mesečnom pogledu ćete na krajuvideti tri nastupajuća događaja).

Memo – standardne tekstualne beleške.

Zadaci – lista zadataka koja vam omogućava da podesite različite prioritete i podesite alarme za do 100 događaja.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada..

Klakulator. On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Uz pomoć Konvertora,možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Aplikacije

Možete da uskladištite do 20 radio stanica u memoriju telefona. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne. Takođe, M8800 može da identifikuje muziku koju ste čuli na radiju i snimi emitovanje bilo na memorijsku karticu ili internu memoriju.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Brojač i štoperica su uobičajeni.

Video editor. Omogućava editovanje video klipova i dodavanje zvučnih numera. U pitanju je osnovni editor koje je prvo pojavljivanje doživeo sa modelom M8800.

RSS čitač. U pitanju je samostalni alat za čitanje RSS feed-ova. Međutim, mnogo više smisla bi imalo da je RSS čitač povezan sa Web pretraživačem modela M8800, ali to ovde nije slučaj. Na ovaj način RSS linkovi nisu povezani sa pretraživačem ili poslati direktno aplikaciji. Potrebno je da se manuelno prijavite na kanal u ovoj aplikaciji ili da unesete Web adresu i pustite aplikaciju da pokuša da nađe RSS kanal na toj adresi.

Prilikom upload-ovanja novih feed-ova sa vestima, M8800 može da upload-uje tekst, video i audio fajlove. A na vama je da ukoliko želite podesite ograničenje veličine (po podrazumevanom podešavanju u pitanju je 5MB). Na žalost ne postoji mogućnost update-ovanja feed-ova po rasporedu, tako da ćete morati manuelnim putem da osvežavate feed-ove svaki put kada su vam potrebne nove informacije.

Bluetooth. Kada je u pitanju izgled ove aplikacije, ona je definitvno prerađena kada je u pitanju M8800 - sada možete videti mapu uređaja (kao što je slučaj kod nekih bežičnih menadžera na desktopu računara) ili možete odabrati opciju da vidite listu uređaja. Kada je u pitanju Bluetooth, M8800 je uređaj potpunih specifikacija koji vas neće razočarati.

Live Pix. Ova aplikacija je u suštini neka vrsta note pad-a koja vam omogućava da vršite direktno zapisivanje koristeći prste. Nema ništa naročito specijalno kod nje ali ona omogoućava čuvanje vaših crteža kao jednostavnih JPEG Flash animacija pri čemu ćete videti sve što ste uradili na pomenutom crtežu što je zaista neverovatna karakteristika.

Igre. M8800 može da izvršava nekoliko zadataka kada su u pitanju Java aplikacije što znači da možete da pokrenete nekoliko programa, minimizujete ih i vratite na ekran kada god vam je volja. Igre koje su dostupne na ovom telefonu mogu da zavise od tržišta; našu jedinicu karakterisala je kompletna verzija naslova Checkers Deluxe i demoi igara Brain Challenge, Diamond Twister, Millionaire 3 i PyramidBloxx.

Pretraživač – Pročitajte šta smo o pretraživaču rekli u sekciji koja je nazvana Google.

Google. Ovu stavku menija karakteriše Google pretraga, Gmail i Google Maps aplikacija. Počećemo sa poslednjom - nema ničeg naročitog kod verzije Google Maps koja je implementirana u model M8800, međutim 3.2’’ ekran ovog uređaja čini skrolovanje mapama vrlo interesantnom opcijom. Pored toga imate mogućnost prebacivanja prikaza između satelitskog i prikaza ulica, mada satelitske slike mi izgledaju prilično grubo kada se porede sa onima koje nudi ostali telefoni koji imaju ovu mogućnost. Ali, ovo je verovatno zato što M8800 poseduje prilično veliku dijagonalu ekrana ali ne i odgovarajuću rezoluciju za istu. Telefon je pogodio našu lokaciju preko mobilne mreže bez ikakvih problema, tako da sve u svemu nemamo neku zamerku kada je u pitanju ovaj odeljak.

Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim NetFornt 3.5 (WAP browser 2.0) pretraživačem koji poseduje unapređeni algoritam prikaza stranica koji ceo proces čini glatkijim i bržim. Kao nedostatak, za razliku od Windows Mobile edicije, ovaj pretraživač nema obilje dodatnih opcija i mogućnosti.

Nezavisno od JavaScript podrške, skaliranja fonta (tri tipa), SmartFit (pogled u vidu pojedinačne kolone), režima prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica, proizvođač je implementirao i novu karakteristiku - pointer miša na ekranu. Slično kao kod Nokia-inih telefona baziranih na S60 platformi i Opera Mini pretraživača, možete pregledati stranice sa malim prikazanim navigacionim prozorom. Sam pretraživač poseduje dosta interesatnih stvari i biće više nego dovoljan za većinu korisnika.

Alarm časovnik

Možete podesiti koliko god želite alarm časovnika jednim dodirom ili omogućiti/onemogućiti one koji su već kreirani. Svaki alarm je u potpunosti prilagodljiv - možete odabrati bilo koji dan želite za alarm i takođe koristiti prilagodljivu melodiju.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava premeštanje, kopiranje i brisanje kao i različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja

Uobičajeno ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija. Za model F480 nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom. M8800 se isporučuje sa prethodno instaliranim profilima koji omogućavaju korisniku da menja podešavanja trenutno.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Korisnik takođe može modifikovati snagu vibracije uz pomoć VibeZ-a.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

MP3-plejer

M8800 se isporučuje sa najnovijom generacijom Samsung plejera. Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. M8800 takođe poseduje ekvilajzer, ali njegovo podešavanje nije moguće. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake od numera utišava zvuk. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Plejer poseduje sledeće filtere kada je u pitanju reprodukcija: sve numere, nedavno reprodukovano, najpopularnije, po izvođaču, albumu, žanru i kompozitoru. M8800 takođe poseduje i podršku za Album Arts.

Govoreći o novim opcijama, plejer je dobio sistem ocenjivanja, koji vam omogućava da svakoj numeri dodelite od jedne do pet zvezdica. Proizvođač je vodio računa da integracija sa Windows Media Player-om, bude veća nego ikada ranije; menadžer takođe poseduje sistem ocenjivanja.

Slušalice koje se isporučuju u paketu sa telefonom imaju utičnicu za povezivanje sa prilagodljivim slušalicama, i obezbeđuju solidan zvučni doživljaj. Generalno govoreći, ukoliko posmatrate Generalno govoreći M8800, kao muzički orjentisano rešenje može se smatrati po kvalitetu bliskim modelima Sony Ericsson Walkman opsega, naročito ukoliko se posmatra prva generacija ovih modela. Ukoliko se nalazite na početnom ekranu a muzički plejer je minimizovan, videćete nejgove kontrole i naziv numere koja se trenutno reprodukuje na ekranu.

Dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje M8800 je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada zvuk i dalje nije preterano prigušen.

Prepoznavanje muzike – alternativa funkciji Track ID kompanije Sony Ericsson. Suština ovog servisa je su sledećem: snimite kratak klip iz neke muzičke numere koja vam se svidi dok vam telefon pronađe naziv izvođača i numere.

Gledanje videa sa modelom M8800

Nekoliko reči o tome kako se M8800 ponaša na video frontu – zahvaljujući svom wide ekranu on pruža prilično pristojan doživljaj. Telefon podržava mpeg4, H.263, H.264 i DivX, što omogućava kopiranje filmova na memorijsku karticu. Maksimalna veličina fajla je u suštini neograničena, a prilikom testiranja sa fajlovima veličine 600-700 Mb koje smo isprobavali nismo imali nikakvih problema.

Ali jedan od najvećih nedostataka ovde je svakako jedna i od najboljih stvari koje postoje kod modela M8800 – ekran. Zvuči čudno, zar ne? Međutim, ukoliko je vaš video veličine 240x320 piksela, on neće zauzeti ceo ekran, jer telefon ne može da postavi sliku u veličinu ekrana već ćete sa svih strana imati crne trake. Iz ovog razloga filmovi neće dobro izgledati na ekranu ovog modela. Tamo gde Apple Touch se naročito iskazuje, M8800 jednostavno ne može da napravi prikaz filma koji je prijatan za ono. Možete se odlučiti za višu rezoluciju video sadržaja ali će to kao rezultat doneti povremena zamrzavanja i blokiranje ekrana. Sve u svemu bili smo generalno zadovoljni 240x400 rezlucijom ekrana modela M8800 kada su u pitanju video sadržaji. Još jedna stvar koja je pozitivna kod ovog telefona je to što ne morate da konvertujete video klipove pre nego što ih uplaod-ujete na telefon.

Picsel Viewer

Picsel Viewer je aplikacija koja otvara MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je što recimo za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Kratak pogled na korinsički interfejs modela M8800

Danas ne postoje telefoni koji mogu parirati modelu M8800 po pitanju funkcionalnosti i korisničkog interfejsa, izuzimajući Windows Mobile bazirana rešenja (koja omogućavaju korisniku da instalira apliakcije drugih proizvođača) i Apple iPhone modela. Međutim, operativni sistem iPhone-a je znatno inferiorniji u odnosu na onaj kod modela M8800, plus on nema neke od najosnovnijih karakteristika i u ovom smislu M8800 je ispred njega. Sve u svemu, u pitanju je uređaj koji nema direktne konkurente.

Utisci

Kada je u pitanju kvalitet poziva, M8800 nam ne daje razlioga da se o njemu bilo šta piše - uporediv je sa drugim Samsung brendiranim telefonima sličnog opsega i obezbeđuje nivo zvuka koji je tik iznad proseka. Jačina vibracije je prosečna.

Ono što mogu reći je da mi se M8800 zaista sviđa, ali idemo redom. Kao što se verovatno sećate nisam bio naročito naklonjen modelu F700, ponudom sa kojom je kompletna ova linija uređaja kompanije Samsung startovala. Zatim mi je u ruke došao Samsung Armani, koji je bio čudna mešavina; i nakon njega Samsung F480, koji je uspeo da reši većinu problema sa kojima su se suočili prethodni modeli. Takođe, F480 je bio prvi telefon koji je imao neke zaista jedinstvene karakteristike kao što su Widget-ovi; u to vreme sam bio veoma srećan ovim mini aplikacijama i onim šta su one imale da ponude. Sada, Samsung M8800 podiže ovaj koncept na jedan viši nivo, stigavši nam opremljen širokim nizom prethodno instaliranih widget-a i unapređene upotrebljivosti kao i mogućnošću za korisnika da uplaod-uje nove widget-e. Jedan od detalja koji mi se nije sviđao kod modela F480 je bila njegova VibeZ karakteristika koja mi je zaista išla na nerve iz različtih razloga; srećom kod M8800 ona nema slabih strana. Pored toga, novi model se isporučuje opremljen sa odzivnijim i više korisniku naklonjenim ekranom koji može da se uporedi sa ekranom koji predstavlja etalon kada su u pitanju ponude bazirane na upravljanju dodirom - Apple iPhone.

Da kažemo istinu, pokušao sam da uporedim ova dva telefona i jedini zaključak do kojeg sam došao je da je ovo poređenje potpuno bespredmetno. Činjenica koju ne treba zaboraviti je da je Samsung liniju kojoj pripada i M8800 započeo mnogo pre nego što je iPhone predstavljen i ova linija sada nudi mnogo više funkcionalnosti, bez efekta koji izaziva Apple iPhone a koji vas tera da se oduševite njegovim izgledom. Da pojedonostavimo stvari, ova dva telefona su iz dva potpuno različita univerzuma.

Samsung-ov razvojni tim je smestio mnogo karakterisitka zajedno u M8800 - ovo je telefon koji poseduje odličan T9 sistem unosa teksta, poseduje thumbboard kompletne veličine, prilično pristojan sistem prepoznavanja rukopisa, ugrađeni senzor pokreta koji rotira ekran u zavisnosti od toga kako držite uređaj, glatke animacije za galeriju i menije. Ova lista bi mogla da se produžava unedogled, ali činjenica koja se ističe je da sve ove karakterisitke, iako nisu uvek savršeno korisne, čine Samusng M8800 značajno više okrenutog ka korisniku od njegovih prethodnika. Sve usvemu, zaista sam zainteresovan da vidim kako bi se sledeći telefon u ovoj liniji (recimo Samsung M9900) suočio sa HTC-ovom vrhunskom Windows Mobile ponudom (nazovimo je XD - eXcellent Device). Pre nego što pređemo na poslednji deo ovog testa, da iznesemo nekoliko detalja o tome kako će XD uređaj izgledati - odnosno da postavimo stvari ovako - Touch HD model koji je ova kompanja najavila je ništa drugo do bleda senka onoga što će XD biti. Ono što mogu da kažem je da će nam ova godina do svog kraja doneti veliki broj preokreta i odličnih uređaja.

Sa druge strane, PIXON M8800 je dopadljiv i karakterisitkama bogat telefon, ali pored toga one je i dalje zarobljen i prilično uzanom prostoru, pri čemu će njegov naslednik imati za cilj da konačno probije ove okove znatno unapređenijim hardverom i korisničkim interfejsom. M8800 će biti izazvan modelom LG KC910 koji će se prodavati za približno isti novac i nudiće približno isti kvalitet zvuka, manji ekran ali neme moći da reprodukuje DivX video sadržaje. Iako takođe poseduje WiFi i GPS, sumnjam da će mnogo korisnika imati potrebu za pomenutim karakteristikama - sa druge strane korisnici koji su naklonjeni tehnološkim rešenjima će uvek tražiti više i pre će biti zadovoljni onim što nudi Samsung INNOV8.

Samsung M8800 PIXON je svoje pojavljivanje doživeo u novembru mesecu 2008 godine, i prodaje se po ceni koja je realna za ono šta ovaj telefon nudi. Samsung-ova reklamna kampanja kada je u pitanju ovaj model je bila primarno foksuirana na njegov odeljak za fotografije čak iako se M8800 ne poklapa po pitanju kvaliteta kada su u pitanju fotograifje sa modelom INNOV8. Sve u svemu jedno izuetno rešenje je u pitanju ali će samo mali broj korisnika potpuno pasti na njegov šarm.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024