6700 classic 2009
2009. godina
2.2" LCD, 30.3% body
INT 0GB, EXT nema
970 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Nokia 6700 classic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6700 classic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6700 classic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Nokia 6700 Classic

Prodajno pakovanje:

Telefon
960 mAh Li-Ion baterija (BL-6Q)
1 Gb microSD memorijska kartica
Žične stereo slušalice (WH-203)
USB-kabl za prenos podataka CA-101
Punjač (AC-8)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Nokia 6700 stiže na tržište sa misijom da zameni najbolje prodavanu Nokia-inu ponudu srednjeg opsega, 6300. Na ovaj zadatak Nokia 6700 nije se uputila sama - u suštini postoji još jedan telefon koji je dizajniran sa istim ciljem, što je veoma neuobičajeno kada je u pitanju Nokia. Oni koji su kupili originalni 6300 pre godinu ili više dana će uvideti da je 6700 model koji je vredna zamena za 6300, dok je Nokia 6303 dizajnirana da zadovolji potrebe onih koji su spremni da izdvoje manju sumu novca, isporučujući se po veoma pristupačnoj ceni ali istovremeno nemajući ništa od premium i superiornih karakterisitka koje poseduje 6700.

Kada se posmatraju proizvodi kompanije Nokia, ova kompanija je uvek imala više uspeha sa svojim monoblok telefonima nego sa bilo kojom drugom formom; Sa druge strane recimo Samsung nije uspeo da proizvede monoblok telefone koji će biti vrlo uspešni ali se zato telefoni sa kliznim mehanizmom ove kompanije prodaju veoma dobro. Opet, kada je Nokia u pitanju svi pokušaji ove kompanije da kreira model sa kliznim mehanizmom za masovno tržište se nisu završili slavno, tako da Nokia danas koristi ovu formu za svoje modne uređaje i vrhunske modele u linijama.

Stoga nije nikakvo iznenađenje da Nokia-in novi S40 bazirani glavni proizvod, Nokia 6700 bude dostupan u monoblok formi. Iako bi na prvi pogled ovaj telefon mogao da izgleda kao još jedan bezlični model koji radi na istoj platformi i operativnom sistemu, samo sa više ugrađene memorije, svetlijim ekranom i većim brojem megapiskela kada je kamera u pitanju, Nokia 6700 ima još nekoliko aduta u rukavu, u vidu nekoliko tehnologija koje nisu viđene ranije (kao što su UNC i CABC). Prema tome, ovaj model se definitivno kvalifikuje za odrednicu glavni proizvod kako sa tehničke tako i marketinške tačke gledišta.

Kada je u pitanju direktna konkurencija Nokia 6700 je nema; i dok bi neki mogli da smatraju da bi to mogao biti Sony Ericsson C510, on poseduje lošije specifikacije i nešto nižu cenu pa je više konkurencija modelu Nokia 6303. Plus, pristupačna cena modela Nokia 6700 će učestvovati u njegovom uspehu kojem će doprineti i nedostatak konkurencije ali istovremeno poslužiti i kao upozorenje drugim proizvođačima da ih čekaju žestoki pritisci od strane Nokia-e kada su u pitanju nastupajući proizvodi.

Govoreći o pozicioniranju modela Nokia 6700 ne možemo da previdimo činjenicu da se ovaj uređaj takođe može smatrati nekom vrstom naslednika modela Nokia 6500 Classic, obzirom da ovaj telefon u skorijoj budućnosti neće dobiti direktnog naslednika

Dizajn, veličina, kontrole

Nokia 6700 će biti dostupna u četiri boje - hromirana, boja čelika, crna i braon. Iako Nokia na svom web sjatu je potpuno izbacila svaku informaciju o braon kolor šemi, skloni smo da poverujemo da će ova kolor varijnta biti neka vrsta eksluzivne ponude pojedinih operatera koji će ovaj uređaj nuditi uz neki od svojih paketa usluga. Nije prvi put da se događa ovakva situacija i ovo je verovatno najlogičnije objašnjenje zašto je Nokia odlučila da ukloni informacije o ovoj kolor šemi sa svog sajta.

Nokia 6700 bi se mogla nazvati prilično dobrim uređajem kada je u pitanju ergonomija sa njegovim dimenzijama koje iznose 109.8x50x11.2 mm i 116.5 grama težine. Poklopac zadnje strane telefona je načinjen od nerđajućeg čelika, što daje osećaj prijatne hladnoće kada ovaj telefon držite na dlanu. U zavisnosti od kolor šeme u kojoj je vaša jedinica isporučena, ona će imati različite završne slojeve, pri čemu je najlošija opcija sjajna površina jer je veoma osetljiva na ogrebotine kao i mrlje. Sa druge strane matirana verzija je sklonija habanju.

Video klip, dizajn, veličina i korisnički interfejs modela Nokia 6700 (wmv, 21 mb)

Nokia 6700 vs Nokia 6500 classic:

Nokia 6700 poseduje 5MP kameru zajedno sa LED blicem i zvučnikom sa zadnje strane. Sa desne bočne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka kao i posvećeni taster kamere. Sa donje strane uređaja se nalazi priključak microUSB kartice kao i 2mm port punjača.

I kvalitet izrade ovog uređaja i korišćeni materijali su među najboljima koje smo imali prilike da vidimo - u suštini ovaj model se veoma razlikuje u odnosu na Nokia 6300 ili 6303. Više bi se moglo reći da bi ruku pod ruku mogli da idu Nokia 6700 i telefoni Nokia 8000 serije, pre svega zahvaljujući fino poliranim površinama i metalnoj ploči sa prednje strane uređaja.

Nokia 6700 vs Nokia 6303 classic:

Ima dosta smisla upoređivati Nokia 6700 model sa telefonom Nokia 8800 Arte, jer dele istu estetiku i materijale i čak daju isti osećaj korišćenja. Pored toga, Arte stoni punjač je potpuno kompatibilan sa modelom 6700, dok kožna torbica za nošenje modela 8800 Arte pristaje 6700 kao salivena. U jednom momentu mi se učinilo kao da je napravljena za ovaj telefon koliko je on lagano uspeo da stane u torbicu.

Ekran

Telefon poseduje ekran QVGA rezolucije (240x320 piksela), dužine dijagonale 2.2’’ i dimenzija 31x41 koji može da prikaže 16 miliona boja i koji je pojačan senzorom ambijentalnog osvetljenja. Nokia 6700 je prvi telefon koji karakteriše Content Adaptive Brightness Control (CABC) karakteristika. Ova karakteristika znači da se pozadinsko osvetljenje ekran podešava ne samo trenutnim okruženjem već i onim što je prikazano na ekranu telefona. Na primer, kada gledate tekstualni fajl ili pretražjete web, 6700 će redukovati osvetljenost ekrana i pojačati njegov kontrast, ili ga načiniti svetlijim ukoliko igrate igre. Nokia laboratorijski testovi su pokazali da ova tehnologija može da omogući do 50% duže trajanje baterije u odnosu na modele koji je ne poseduju. Iako ne verujem da je moguće slično produženje trajanja baterije u praksi, smatram da će moći da se uoči neko poboljšanje.

Sudeći po nekoliko nedelja koliko sam koristio ovu tehnologiju ona omogućava uštedu dosta energije (možda ne 50% ali definitvno nekih 30%), dok zadržava isti nivo ugodnosti korišćenja kao i ranije.

Ekran može da prikaže 9 testualnih i 3 servisne linije, iako određeni režimi omogućavaju prikazivanje i do 16 linija pri čemu font i dalje ostaje čitljiv.

Tastatura

Tasteri na tastaturi modela Nokia 6700 su neznatno spušteni u kućište, iako je sama tastatura načinjena od metalne ploče izjedna , što ipak nikako ne znači da su tasteri tvrdi ili da imaju kratku putanju - naprotiv, utvrdili smo da je tastatura veoma zgodna za rad i da nas podseća na tastaturu modela Nokia 6300. I dok ne možemo reći da je tastatura modela Nokia 6700 ekstremno laka za korišćenje, reći da je karakteriše siromašan dizajn bi takođe bila laž. Svi tasteri su ravnomerno osvetljeni belom bojom. Navigacioni taster je lak za korišćenje, plus poseduje servisni LED koji je inkorporisan u središnji taster koji počinje da treperi kada dođe do nekog propuštenog događaja. Na žalost, naše slike ovo ne pokazuju sa uključenim pozadinskim osvetljenjem pri čemu svi simboli izgledaju kao da su načinjeni od različito osvetljenih tačkica. Nema potrebe reći da ovakav dizajn izgleda vrlo dobro.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 960mAh (BL-6Q) koja prema navodima proizvođača treba da obezbedi 300 sati rada uređaja u režimu mirovanja, odnosno 5 sati razgovora, 22 časa muzičke reprodukcije i 140 minuta video snimanja (u najboljem kvalitetu), odnosno 210 minuta video reprodukcije.

Prilikom testiranja baterija ovog telefona je trajala oko 3 dana pri čemu smo telefon koristili umereno (1.5 čas poziva, oko jedan sat slušanja muzike, desetak snimaka kamerom, nekoliko minuta reprodukcije video sadržaja). Bateriji je potrebno oko 2 časa da se napuni u potpunosti.

Ispod se nalazi prikaz vremena trajanja baterije koje smo ostvarili modelom Nokia 6700:

GPS-navigacija - 3.5 sata
Video reprodukcija - 4 sata
WEB-surfovanje (EDGE) - 3.5 sata
Muzika (preko slušalica) - 20 sati
Radio - 22 sata

Memorija

Ekspanzioni slot microSD memorijske kartice (podržava kartice svih veličina) je smešten ispod baterije što znači da je morate ukloniti da biste mogli da postavite memorijsku karticu. Telefon se isporučuje sa 170Mb ugrađene memorije za podatke korisnika kao i memorijskom karticom kapaciteta 1Gb.

Performanse

Nokia 6700 Classic je standardan telefon za svoju generaciju uređaja, tako da nemamo nikakvih zamerki na njegove performanse.

USB, Bluetooth

USB. Možete odabrati jedan od 3 režima povezivanja u USB podešavanjima za model 6700:

Data Storage (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Printing Media – nije potrebno objašnjenje (MTP režim).

Najveća brzina prenosa podataka je oko 1 Mb/s. Telefon počinje da se puni kada se poveže sa računarom PC

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 sa podrškom za EDR. Podržani su sledeći profili:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 6700 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

Kamera

Nokia 6700 poseduje 5MP kameru sa omogućenim autofokusom koja je uparena sa LED blicem čime postaje drugo rešenje bazirano na S40 platformi koje poseduje kameru ovog kalibra (nakon modela Nokia 6260 Slide). Još jedan detalj koji treba napomenuti je da telefon omogućava da podesite bar sa prečicama u okviru korisničkog interfejsa kamere što je izuzetno zgodno. Podržane su sledeće rezolucije.

2592x 1944
2048x1536
1600x1200
1280x960
640x480
320x240

Modelu Nokia 6700 je potrebno 3 do 4 sekunde da sačuva snimak nastao u bilo kojoj od gore navedenih rezolucija ukoliko omogućite pogled nakon snimanja, ili 1 do 2 sekunde ukoliko ste spremni da odmah posle snimanja prve fotograifje snimite i sledeću ( u drugom slučaju sve fotografije se čuvaju u buffer-u).

Nijanse boja. Obzirom da ova vrsta efekata može da bude primenjena na svaki snimak u svakom grafičkom editoru, ne bi bilo naročito pametno da ovu karakterisitku omogućite kada snimate fotografije kamerom modela Nokia 6700. Dostupna su četiri efekta - sepia, crno-belo, zasićene boje i negativ.

Uravnoteženje belog. Kamera modela Nokia 6700 daje veoma dobre rezultate u automatskom režimu fotografisanja mada je korisniku ostavljena mogućnost da manuelno podesi uravnoteženje belog i odabere neko od sledećih podešavanja - Sunny, Cloudy, Incandescent i Fluorescent.

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Video

Nokia 6700 može da snima video sadržaje u nekoliko podešavanja kvaliteta i rezolucija, iako je najbolja solucija koja vam je na raspolaganju rezolucija od 640x480 piskela (VGA) pri 15 fps (MPEG4 klip). Po podrazumevanom podešavanju svi klipovi se čuvaju na memorijskoj kartici telefona iako je moguće podesiti i drugu lokaciju za njihovo skladištenje. Po pitanju trajanja video klipovi su ograničeni na 60 minuta, međutim u praksi se pokazalo da u zavisnosti od nivoa napunjenosti baterije dobićete mogućnost da snimate video sadržaje u trajanju od 40 do 50 minuta pre nego što vam se uređaj isključi. Kada snimate možete koristiti digitalni zum vrednosti 4x za fotografije odnosno pri snimanju videa isključiti zvuk.

Nezavisno od ovih podešavanja, ovaj režim omogućava da se poigrate oko podešavanja uravnoteženja belog i različitim efektima. Režim fotografisanja je međutim ograničen na Auto i Night režime.

Softver

Nokia 6700 radi na šestom izdanju S40 softvera i ne inkorporiše nikakve značajne promene u odnosu na podrazumevani paket, poseduje samo linkove ka FaceBook sajtu kao i ka nekoliko drugih online servisa. O ovome možete više pročitati u članku posvećenom pomenutoj ediciji.

Ispod se nalazi veliki broj screenshot-ova koji pokazuju prethodno instalirane aplikacije na ovom telefonu.

Telefon se isporučuje sa Nokia Maps 1.2 prethodno instaliranom aplikacijom na memorijskoj kartici kao i besplatnom 30-dnevnom licencom koja uključuje glasovne upute. Navigacioni odeljak modela Nokia 6700 se ponaša prilično dobro mada je znatno slabiji od ponuda koje su bazirane na S60 platformi koje u sebi već imaju instaliranu verziju 3.0 pomenute aplikacije.

Takođe, treba napomenuti da Nokia 6700 sadrži čitav niz OVI servisa kao što su oni za mail, Share, Flickr, Windows Messenger i druge. Isto tako telefon karakteriše pet igara koje su na raspolaganju korisniku kao i neke druge standardne aplikacije kao što su svetsko vreme, Konvertor itd.

Kada su u pitanju zgodni dodaci koje poseduje ovaj uređaj treba pomenuti inteligentne pozadinske slike koje idu nešto dalje od već poznatih od vremena zavisnih aplikacija. Na primer kada se telefon puni na ekranu će biti prikazan majmun koji trčkara po njemu, jede banane i očigledno je veoma zadovoljan tretmanom koji ima. Isto važi i za jačinu mrežnog signala, nivo baterije itd. Sve u svemu, teme koje postoje kod modela Nokia 6700 su donekle slične Living World karakteristici koju pružaju Samsung brendirani telefoni.

Utisci

Jedna od tehnologija koje smo prevideli u ovom testu je UNC - Uplink Noise Cancellation. Do ovog modela Nokia je koristila Voice Clarity karakterisitku koja je unapređivala kvalitet prenosa glasa korisnika, ali u pitanju je bio više ekvilajzer nego bilo šta drugo. Ideja iza UNC karakterisitke vodi poreklo od dodatne opreme za mobilne telefone i Bluetooth-a - kućište modela Nokia 6700 poseduje dva mikrofona od kojih jedan analizira vaše trenutno okruženje, pokušavajući da odvoji vaš glas od pozadinske buke. Ovo bi barem u teoriji trebalo da obezbedi superironiji kvalitet poziva u poređenju sa telefonima koji su opremljeni samo jednim mikrofonom. To se i postiže ali ne uvek. Ipak, treba pomenuti da Nokia 6700 nije prvi telefon koji koristi ovu karakteristiku - modeli 3600 Slide i 7510 Supernova su je posedovali, ali kompanija je nikada kod ova dva modela nije naročito naglašavala.

Ugrađeni senzor pokreta modela Nokia 6700 omogućava korisniku da utiša melodije pri dolaznim pozivima ili prikaže časovnik na ekranu u režimu mirovanja, jednostavnim laganim udarcem po kućištu - sve u svemu ovo su karakterisitke koje očekujete da ćete pronaći kod Nokia telefona ovog opsega.

Nokia 6700 predstavlja istinski korak napred kada je u pitanju multitasking, ali ponovo sve ovo pada u vodu zbog pretraživača telefona. Međutim, dobra vest je da OVI kontakti mogu da rade u pozadini bez prekidanja vaše trenutne GPRS/EDGE konekcije (mada bez pop-up prozora). Ovu karakterisitku možete pozvati iz glavnog menija.

Nismo imali nikakvih problema sa kvalitetom prijema modela Nokia 6700 ni u jednom trenutku, plus jačina vibracije je više nego zadovoljavajuća.

Nokia 6700 nudi odličnu kombinaciju funkcionalnosti, odeljaka za fotografije i muziku kao i cene po kojoj se prodaje i primenjenih materijala - bilo bi teško pronaći rivala vrednog pažnje kada su u pitanju monoblok telefoni. Sve u svemu, Nokia 6700 je dobro izbalansirano rešenje, koje će za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj telefon biti jedna veoma primamljiva ponuda. Početak dostupnosti ovog telefona se očekuje u maju.

Nokia 6700 je samo prvi znak revidirane strategije kompanije Nokia. Kasnije ove godine ćemo imati priliku da vidimo Nokia 6700 Slide koja će posedovati slične specifikacije ali drugačiju formu kao i za određeni procenat višu cenu. Pitate se zašto će to biti tako? Odgovor je da dok se ovaj uređaj pojavi na tržištu, nekoliko metamorfoza će obuhvatiti kompanijinu 8000 seriju. Imajući ovo u vidu, dizajneri kompanije Nokia su rešili da kompletnu ovu liniju približe po karakteristikama Vertu brendiranim rešenjima, uz istovremeno implementiranje stare filozofije u rešenja srednjeg opsega koja će prodavati po relativno pristupačnoj ceni. Ne znam da li ovaj potez kompanije Nokia ima veze sa ekonomskom krizom koja nam se dešava ili je neki drugi razlog u pitanju, ali ono što sa sigurnošću mogu reći je da će ova filozofija zauvek promeniti način na koji vidimo premium proizvode i poprilično oskrnaviti prodaju vrhunskih modela u linijama drugih proizvođača. Korisnici će razmišljati na način koji bi se mogao ukratko opisati kao: „Zašto kupiti sličan paket karakteristika i plastično kućište, kada mogu da dobijem rešenje izrađeno potpuno od metala od strane vodeće kompanije na tržištu za sličan novac“.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024