W995 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W995
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W995. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W995 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson W995

Prodajno pakovanje

Telefon
Baterija (BST-38)
Punjač
Žične slušalice (HPM-88)
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu
8 Gb M2 memorijska kartica

Pozicioniranje

Prvobitno je Hikaru bio dizajniran kao dodatak Sony Ericsson C905 u saglasnosti sa filozofijom kompanije da isti model treba da bude dostupan i u varijanti muzički orijentisanog telefona i onoga koji je namenjen fotografisanju (u opsegu modela viših cena budući da ovakav pristup ne može da funkcioniše pri manjem opsegu cena). Shodno tome, Hikaru je trebalo da prevaziđe enormnu prodaju C905, vodećeg modela Sony Ericsson aparata namenjenog fotografisanju. Tako je pojavljivanje C905 bilo odrađeno „po knjizi“ – veštački stvorena nestašica i postepeno zasićenje distributivnih kanala. Međutim, odjednom je nastao veliki broj problema sa telefonom pa prodaja nije tekla onako kako je prvobitno bilo planirano. Kao rezultat toga, uređaji koji su već bili proizvedeni bili su prodati lokalnim partnerima po nižim cenama. Jedno od najčešćih objašnjenja je to da je cena modela C905 spuštena zbog toga što je postojao problem kod kabla slušalica ali to je daleko od istine. Jedina stvar koja dovodi do pomerenja cene jeste isključivo potražnja. Loši rezultati C905 znače da su određene izmene trebalo da budu načinjene na način na koji je Hikaru pozicioniran, čelnici kompanije su trebali da se umešaju u razvoj telefona ali na žalost, nisu. Zanimljivo je to da se svi poslovni procesi u kompaniji Sony Ericsson odvijaju u izolaciji, tako da su sve do objaviljanja modela Hikaru njegovi kreatori imali privilegiju da žive u sopstvenom svetu gde su originalne direktive bile netaknute a oni su se i dalje bavili izradom muzički orijentisane verzije modela C905. Međutim, u stvarnosti su problemi sa C905 izazvali određena odlaganja u rasporedu razvoja W995 tako da je on stigao tek početkom leta. Da se to odlaganje još malo oteglo, to bi bio siguran kraj za ovaj telefon. Tako je Sony Ericsson od dva zla odabrao manje i žrtvovato C905 od kojeg u to doba nisu mogli da imaju nikakvu korist (on se i dalje prodavao ali ne u značajnim količinama).

Pored toga, ni opseg cena ovih telefona nije bio dobro usklađen pa je tako došlo do situacije da je cena po kojoj se prodavao C905 donosila samo gubitke. Takođe, sivo tržište je nudilo i evropska izdanja ovog telefona po znatno nižoj ceni. Kada su shvatili situaciju, partneri kompanije odbili su da kupe W995 budući da je bilo sigurno da će njegov uspeh kratko trajati, samo nekoliko nedelja.

Distributerima koji su prvi poručili model bilo je naplaćeno u skladu sa originalnim cenovnikom za W995 ali tada je Sony Ericsson shvatio da će trenutnim tempom i trenutnim količinima koje se poručuju W995 ima odlične šanse da se nikada ne pojavi u maloprodajnim objektima pa su odlučili da snize njegovu cenu.

Ono što je takođe zanimljivo jeste to da W995 nije bio dugo prisutan na tržištu a njegova cena je značajno spuštena, što nije nešto što možete očekivati od Sony Ericsson-a budući da su oni poznati po tome da žele da cenom izvuku što je više moguće, tako da obično cene ne snižavaju u prva dva to tri meseca. Međutim, loše prihvatanje W995 ih je prisililo da odstupe od ovog pravila. Što se tiče uobičajenih korisnika, ova promena je bila nabolje. Međutim, sada W995 ponavlja sudbinu W980 – još jednog muzički orijentisanog vodećeg modela kompanije Sony Ericsson, koji je zaista odlično rešenje, ali za mali opseg ljudi (što nije sprečilo neke od distributera da prodaju stare zalihe). Zbog čega onda toliko sumnje vezano za budućnost modela Sony Ericsson W995? Možda je to zbog toga što je kompanija izgubila svoju strast. Evo primera – trenutno je aktuelna promotivna kampanja na teritoriji Velike Britanije gde su improvizovani posebni štandovi za W995. Međutim, na nekima od njih uopšte nema telefona zbog toga što su u potpunosti zanemareni, a to nije samo jedan slučaj. U suštini, Sony Ericsson je pokrenuo kampanju i već zaboravio na nju, izgubio svako interesovanje i zalaganje za ovaj telefon kao da on ne spada u njihovu oblast odgovornosti.

Štaviše, bilo je i nekoliko neistinitih navoda u okviru uputstva. Hajde da vidimo kako je ovaj uređaj pozicioniran: treba naglasiti tri glavna elementa, to su 2.6’’ ekran telefona (za do sada „neviđeno“ video iskustvo), kvalitet zvuka i 8.1MP kamera. Prema navodima marketinškog odeljenja kompanije Sony Ericsscon, ove karakteristike ostavile su iza veliki broj konkurentskih modela.

Imajte na umu da upoređivanje Sony Ericsson W995 i Nokia 5800 XpressMusic, Nokia N86 i Samsung INNOV8, nije moja ideja, ali pitanje koliko je pametno porediti W995 sa smart telefonima, naročito što je ta dilema rešena pre nekoliko godina – telefon sa velikim brojem karakteristika se jednostavno ne može porediti sa smart telefonima slične cene. To je dobro poznata, dokazana činejnica. Kako to Sony Ericsson vidi, nijedan od gore pomenutih telefona nema 8.1MP kameru. Znate li zašto N86 i INNOV8 ne mogu da se kvalifikuju? Zbog toga što je 8.1 veći broj od 8. Činjenice postaju još zanimljivije kada se radi od W995 8GB skladišnom kapacitetu, budući da se 5800 isporučuje sa 8GB memorijskim karticama, što vodi ka istoj stvari tako da i N86 i INNOV8 imaju istu količinu skladišnog kapaciteta.

U suštini, ovaj pokušaj da se W995 uporedi sa najslavnijim proizvodima propao je od prvog dana. Nakon prelistavanja sličnih brošura, postaje jasno zašto prodavci nude Nokia 5800 i pored toga što ima kažu da je u pitanju muzički orijentisano rešenje u metalnom kućištu. Iako prodavci često nisu obavešteni mnogo po pitanju mobilnih telefona, čak i oni shvataju da brošura za model Sony Ericsson W995 predstavlja čistu obmanu.

Što se tiče načina na koji je Sony Ericsson pozicionirao ovaj telefon, sigurno je da ćete ga primetiti kao vrhunski muzički uređaj ali ja verujem u sve ono što je do sada navedeno a što se tiče pretencioznog načina pozicioniranja. Sada kada smo završili sa naklapanjem Sony Ericsson-a, hajde da vidimo kakav je zapravo W995.

Pre svega, nema sumnje da je to muzički orijentisan uređaj. Baziran na A200 sigurno je da neće zadovoljiti potrebe naprednih korisnika ali će sigurno odgovarati prosečnim korisnicima koji troše dosta vremena koristeći telefon. Mlađa populacija će sigurno reći da je cena modela W995 suviše visoka što znači da je telefon namenjen onima koji su konzervativni u svojim zahtevima kada je telefon u pitanju ali koji ipak hoće da dobiju najbolje karkateristike i ponovo utvrde svoj status zahvaljujući pomodnom telefonu. Veoma je važno razumeti da ova korisnička grupa ne brine o vrhunskih tehnologijima sve dok one ne postanu masovno prihvaćen standard. Drugim rečima, više vrednuju izgled nego samu suštinu i plus su veoma osetljivi na ono što se dešava na tržištu i imaju tendenciju da zanemaruju proizvode kompanija koje nisu u trendu. Za sada Sony Ericsson obezbeđuje upravo ono što im treba ali određeno seme sumnje je već zasejano. Inače, umalo da zaboravim, ova ciljna grupa čini oko 3.5% čitavog tržišta.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon je dostupan u tri boje: crnoj, srebrnoj i crvenoj.

Okvir oko ekrana kao i plastični zatvarač odeljka baterije su izrađeni od brušenog metala, dok je ostali deo kućišta izrađen od plastike. Kvalitet izrade modela W995 je veoma dobar iako poklopac odeljka baterije pomalo škripi kada ga pritisnete (usled zazora između poklopca i same baterije) ali to je tako i ne može se promeniti.

Mehanizam otvaranja modela W995 je gladak ali zbog veličine telefona njegova klizna kretnja izgleda oštra. Dimenzije telefona su 97x49x15 mm dok mu je težina 113 grama što ga čini zgodnim za držanje u šaci ali i nošenje u džepu.

Sony Ericsson W995 vs Samsung S8300:

Sony Ericsson W995 vs HTC Hero:

Sony Ericsson W995 vs Nokia 5530:

Sony Ericsson W995 vs Sony Ericsson C905:

Sony Ericsson W995 vs Sony Ericsson W705:

Telefon se isporučuje sa određenom vrstom postolja koja omogućava zgodno postavljanje prilikom gledanja video sadržaja – očigledno je da je ova karakteristika preuzeta sa najnovijih modela N serije kompanije Nokia, ali Sony Ericsson je korak iza Nokia-inih rešenja, obzirom da po nameštanju postolja u poziciju za gledanje ništa se ne događa, dok se kod modela N86 odmah pokreće aplikacija po vašem izboru.

Zvučnici modela W995 su smešteni sa obe strane ekrana i prekriveni su metalnom rešetkom. Kada je u pitanju režim slušanja preko zvučnika, telefon je jedna od najboljih ponuda koje smo imali prilike da vidimo do sada sa svojim jasnim i glasnim zvukom. Na gornjoj strani telefona nalazi se 3.5 mm audio priključak za priključivanje vaših omiljenih slušalica. Treba pomenuti da slušalice koje se isporučuju u okviru prodajnog pakovanja ovog telefona karakteriše Sony Ericsson-ov Fast Port konektor, koji se nalazi sa leve bočne strane telefona odmah do Walkman tastera.

Sa desne bočne strane naaze se tri tastera za kontrolu plejera. Svaki od ovoh tastera poseduje zasebno pozadinsko osvetljenje, dok se ispod njih nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, koji je malen i donekle uronjen u kućište. Zahvaljujući posvećenom tasteru kamere koji se takođe nalazi sa leve strane ispod tastera za regulaciju jačine zvuka, rad sa kamerom je veoma lak. Kada su u pitanju sočiva kamere, ona su smeštena sa zadnje strane i potpuno bespomćna kada su u pitanju uticaji prašine ali i ogrebotine obzirom da ne poseduju zatvarač.

Iznad ekrana nalazi se kamera za videokonferencijske pozive i senzor ambijentalnog osvetljenja.

Ekran

W995 koristi TFT ekran rezolucije 240x320 piksela (2.6“ od ugla do ugla, 39x52 mm) koji može da prikaže 262.144 boje. Kada se nalazite u zatvorenom slika izgleda glatka, svetla i jasna. U suštini, kada je u pitanju reprodukcija boja ovaj ekran je bio jedna od najboljih ponuda prošle godine, ali danas ne može da se poredi sa AMOLED ekranima. Ekran modela W995 može da prikaže 9 tekstualnih i četiri servisne linije pri čemu pojedini režimi omogućavaju i prikazivanje većeg broja informacija. Ekran se dobro ponaša i na suncu, ali je slika donekle izbledela.

Ugrađeni senzor pokreta omogućava automatsko rotiranje ekrana modela W995 bilo da koristite pretraživač ili galeriju slika.

Tastatura

W995 poseduje jednostavnu tastaturu sa relativno malim tasterima mekim na pritisak i osvetljenim belom bojom. Navigaciona grupa je veoma laka za korišćenje.

Baterija

W995 koristi Li-Pol bateriju (BST-38) kapaciteta 930mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može obezbediti 370 sati rada u režimu mirovanja kao i 9 sati razgovora.

Prilikom testiranja baterija je izdržala 2.5-3 dana uz prosečnu upotrebu do 1 sat poziva, oko 30 minuta igara, 20 minuta surfovanja Web-om i nekoliko sati slušanja muzike. U slučaju bolje pokrivenosti terena mrežom baterija uređaja će trajati 1.5 puta duže . Kontinualna muzička reprodukcija koja je omogućena jednim punjenjem baterije je oko 20 sati. Da bi se baterija modela Sony Ericsson W995 u potpunosti napunila potrebno je oko 2 sata (za 1.5 sati napuni se 80%).

WiFi vreme (non-stop preuzimanje fajlova) - 2.5 časa.

Vreme navigacije (preko WayFinder aplikacije) - around 3 hours.

Ukoliko se odlučite da uključite Push Mail i ne koristite navigacioni odeljak telefona uopšte, njegova baterija će trajati 6 do 9 časova. Sve u svemu u pitanju je tipično A200 bazirano rešenje sa neznatno dužim trajanjem baterije u određenim režimima. (navigacija, Wi-Fi).

Memorija, memorijske kartice

W995 se isporučuje sa oko 118Mb memorije koja je dostupna korisniku, a slot memorisjke kartice omgoućava zamenu bez isključenja telefona (smešten je ispod poklopca odeljka bateirje sa leve strane). Makismalni kapacitet kartice koji telefon podržava je 32Gb. Prodajno pakovanje uključuje M2 memorijsku karticu kapaciteta 8Gb.

Povezivanje

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju interne memorije telefona. Uprkos tome što proizvođač tvrdi da W995 USB 2.0 brzina konekcije ne prelazi 2.0Mb/s. Ukoliko pak želite da svoj W995 koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom W995. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s Lista podržaih profila:

A2DP
Basic Imaging Profil
Basic Printing Profil
Dial-Up Networking Profil
File Transfer Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
HID
JSR-82 Java API
Object Push Profil
Personal Area Network Profil
Serial Port Profil
Service Discovery Application Profil
Synchronization Profil
SyncML OBEX povezivanje

WiFi

W995 je prvi telefon koji radi na A200 platformi koji podržava WiFi bežično povezivanje (sa DLNA sertifikatom, 802.11 b/g). Srećom u pitanju nije oslabljena verzija ove opcije pa telefon omogućava da se povežete sa aktivnim mrežama (onima koje zahtevaju lozinku ili ne) ili pronađete nove mreže (pomoću SSID). On takođe podržava sve jezike unosa što je vrlo važno za ne-engleska govorna područja. Pored toga, W995 nudi listu vaših omiljenih mreža sa kojima se povezuje automatski. Možete se odlučiti da omogućite režim uštede energije, pri kojem telefon prekida aktivne konekcije kada one nisu u upotrebi.

Za razliku od ponuda kompanije koje su namenjene fotografisanju, WiFi opcija kod modela W995 nije takva da prazni bateriju u velikoj meri - možete telefon podesiti u režim uštede energije i sačuvati nešto njenog kapaciteta, slično kao kod modela C905 sa najnovijom verzijom firmware-a.

Performanse

JP-8.4 update je kod modela W995 značajno uticao na performanse telefona u okviru naših Java testova – u suštini rezultate u JB1 i JB2 testovima je prepolovio u odnosu na one koji su dobijeni kod drugih telefona. Sa druge strane, korisnički interfejs je veoma brz i odzivan – nismo iskusili nikakva zamrzavanja ili probleme u ovom odeljku. Istovremeno, naši JB 3D testovi su pokazali da se W995 ponaša znatno bolje u odnosu na konkurenciju, što je još jedan dokaz koliko su ovi sintetički testovi zavisni od konteksta. Kada su u pitanju JAR fajlovi oni mogu biti bilo koje veličine, dok su HEAP ograničeni na 1.5Mb.

Kamera

W995 poseduje 8.1 MP modul kamere, koji se reklamira kao jedna od ključnih karakteristika ovog telefona ali je u suštini oslabljena verzija kamere koja postoji kod modela C905. Ovo ne bi trebalo da bude veliko iznenađenje obzirom da muzički orjentisana rešenja kompanije Sony Ericsson nikada nisu imala luksuzne niti vrhunske kamere. I dok bi se kvalitet koji obezbeđuje kamera modela Sony Ericcson W995 mogao manje više uporediti sa onim koji obezbeđuju modeli Samsung S8300 i LG Viewty Smart, i koji je dobar u odgovarajućim uslovima osvetljenja, ova kamera nema nikakvih šansi u odnosu na kamere modela Nokia N86, Samsung INNOV8 ili Samsung HD.

W995 koristi CMOS modul kamere sa autofokusom kao i dva nivoa kvaliteta:Normal and Fine.

Podešavanja kamere su sledeća:

Zvuk pri fotografisanju. Možete odabrati jedan od tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
Uravnoteženje belog. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight.
Efekti. Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negative, Solarize, Sepia, Black & White.
Tajmer se aktivira se nakon određenog vremenskog perioda i prilikom fotografisanja samog sebe.
Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
Režim fotografisanja. Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Takođe postoji i višestruki režim (Burst 4) koji omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima u kojem kamera automatski smanjuje rezoluciju.

U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

Takođe, postoji nova karakteristiku u meniju kamere, koja nosi naziv „Add Position“ i koja označava vaše slike sa trenutnim kooridnatama Ova karakteristika se može onemogućiti u podešavanjima kamere.

(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Brzo poređenje između modela W995 i Samsung S8300.

Sony Ericsson W995 Samsung S8300
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Sada ćemo kvalitet fotografija koje obezbeđuje Sony Ericsson W995 uporediti sa onima koje nastaju kamerom modela LG Viewty Smart, obzirom da su ova dva telefona u sličnom opsegu cena iako se razlikuju po pozicioniranju. Slike ne ostavljaju nikakvu sumnju na pitanje koja je kamera superiornija: LG Viewty Smart nudi bolje boje i oštrije detalje.

LG Viewty Smart Sony Ericsson W995
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Nema potrebe reći da W995 nema nikakvih šansi ni da bude časni gubitnik kada je u pitanju poređenje sa fotografijama koje nastaju modelom Samsung i8910 HD, a da ne pominjemo ni da ne može da se približi svom rođaku, modelu C905. Da budemo iskreni, iako je inkorporisala isti modul kamere u modele W995 i C905, kompanija je uradila značajan posao da smanji kvalitet koji obezbeđuje kamera modela W995.

Sony Ericsson W995 Samsung i8910 HD
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Video

Video sadržaji se mogu snimati u rezoluciji 640x480 piksela pri 30fps u mpeg formatu, sa neograničenim trajanjem ukoliko je potrebno. O kvalitetu koji nude video sadržaji kod modela W995 nema nešto posebno da se kaže obzirom da ono što telefoni drugih proizvođača nude godinama kod Sony Ericsson telefona je postalo dostupno tek sada.

Primer video klipa 1 (mp4, 1,35 mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 4,99 mb)
Primer video klipa 3 (mp4, 2,36 mb)
Primer video klipa 4 (mp4, 1,91 mb)
Primer video klipa 5 (mp4, 4,37 mb)
Primer video klipa 6 (mp4, 3,00 mb)
Primer video klipa 7 (mp4, 9,56 mb)

Prethodno instaliranje aplikacije, igre, teme

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje W995, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

Sony Ericsson A200 softver

Telefon se isporučuje sa nekoliko prethodno instaliranih različitih tema od kojih sve uključuju u određenom stepenu flash animacije i menjaju izgled glavnog menija tako da on dobija kružni oblik ili izgled matrice na koju smo svi navikli. Postoji nekoliko različitih izgleda menija: rešetka, rotirajući ili pojedinačna ikona.

Kada su unapređenja platforme u pitanju, ne možemo da previdimo novi Chat režim koji je dostupan u meniju Messaging – sve što je potrebno da uradite je da pritisnete navigacioni taster na desno da biste izvršili pretraživanje vaših chat-ova sa različitim kontaktima, pri čemu se poruke grupišu prema datumu. Nezavisno od očigledne vizuelne dopadljivosti ovog režima on takođe omogućava jednim klikom da budete u mogućnosti da odgovorite bilo SMS, MMS porukom ili email-om. Sve u svemu, u pitanju je dobrodošla karakteristika koja će postati standardna kod novih telefona.

Dok se nalazite na ekranu u režimu mirovanja, pritiskom desnog programabilnog tastera poziva se pretraga - pop-up meni koji omogućava korisniku da traži informacije u blogovima i kod provajdera sadržaja. Sve u svemu prilično beskorisna karakteristika.

Sekcija Applications telefona uključuje i ZouTube i AccuWeather aplikacije.

YouTube – Ova aplikacija omogućava pristup mobilnoj verziji sajta YouTube.com. I dok kvalitet klipova u najvećoj meri je daleko od željenog, W705 vam omogućava da gledate video sadržaje preko celog ekrana i ocenjujete ih. Ali nedostatak ove aplikacije je što zahteva veliku količinu preneteih podataka što može da vam donese veliki mesečni račun.

Igre i aplikacije. Telefon s eisporučuje sa sedam prethodno instaliranih igara: Bowling, Bubble Town, Diamond Island, Guitar Rock Tour, NitroStreet Racing, Playman Extreme, Real Football 2. Nezavisno od igara, W995 uključuje i veliki broj aplikacija uključujući Comeks Strips, Facebook, Music Mate 5, Sound Sensor, Walk Mate, YouTube i Wayfinder Navigator.

Ali centralno mesto ovde zauzima VoiceFX alikacija koja možda ne izgleda kao naročito ozbiljna ali će vam omogućiti da bez ikakvih problema zaokupite se na nekoliko časova i dobro se nasmejete. U suštini ona omogućava korisniku da snima zvukove (recimo, govor vaših prijatelja) i zatim na njih primeni brojne efekte kao šo su govor robota, visoke frekvencije, niske frekvencije, kao da je osoba pijana, da govori brzo, kao govor starije osobe i slično.

Muzički odeljak

W995 se isporučuje sa prethodno instaliranom Walkman 3.0 aplikacijom i zadržava sve karakteristike i specifikacije modela W910 i drugih muzičkih telefona ove kompanije. Centralni deo muzičkog odeljka modela W995 nije softver koji poboljšava zvuk niti ažurirnai hardver već par dobrih slušalica koje umanjuju šum i koje se isporučuju u prodajnom pakovanju (HPM-88). Iako u suštini one nisu dizajnirane na takav način da obezbede neko vrhunsko smanjenje šuma one ipak obezbeđuju prilično dobar stepen izolacije od okolne buke – sasvim dobro se ponašaju kada se vozite kolima ili vozom. Obzirom da ja uobičajeno koristim Sennheiser CX300 slušalice, nisam uočio veliku razliku između njih i HPM-88 obzirom da sistem za minimizovanje šuma u određenoj meri priguši zvuk. Ipak, ove slušalice nisu bile u mogućnosti da priguše zvuk koji recimo stvara avion. Stoga ću ponoviti da su Sennheiser-ove CX300 jedine slušalice koje su pravi reper kada treba odrediti koliko određene slušalice uspešno uspevaju da priguše spoljne uticaje. Kada sam sve sabrao i oduzeo ipak zaključujem da su PCX300 kilometrima ispered HPM-88. Ove druge bi se tako pre mogle razmotriti kao pristojan par slušalica za mobilni telefon, naročito za one koji nisu toliki ljubitelji muzike pa im određene nesavršenosti neće smetati. Na žalost, ove slušalice se mogu povezati samo sa FastPort interfejsom – što je još jedna kreacija Sony Ericsson-ovih marketnških genija.

Telefon poseduje Clear Audio karakteristiku, iako ovaj ekvilajzer u suštini ne doprinosi naročito modelu W995 po muzičkim merilima. Kao deo sveobuhvatnog poređenja muzički orjentisanih telefona izvršili smo test na slepo velikog broja modela – možete videti rezultate koje smo dobili. Svaki telefon je bio opremljen Sennheiser CX300 slušalicama koje su bile povezane preko 3.5 mm priključka i zvuk sa njega je bio preslušan od strane 20 ljudi. Ovde se nalaze relevantni rezultati:

SE W995 Samsung i8910 HD Nokia N97 Nokia N86
Telefon ostaje anoniman 3.4 4.5 5.6 4.3
Telefon otkriven 5.2 5.6 8.4 6.9

Bez obzira na pravac u kojem su se naši testovi odigravali (da li su svi telefoni ostali anonimni ili otkriveni od strane svih učesnika), W995 je dobio najgore ocene. I obzirom da su rezultati dobijeni kao prosek 20 učesnika smatram da se mogu smatrati vrednim. Na žalost, tekuća godina bi se mogla okarakterisati kao katastrofalna za Walkman opseg - bez napretka kada je u pitanju audio kvalitet, ovi telefoni neće biti u mogućnosti da budu konkurentni drugim muzičkim uređajima.

SensMe. Kao dodatak podrazumevanom paketu karakterisitka koje donosi treće izdanje Walkman aplikacije, Sony Ericsson W508 se isporučuje sa SensMe funkcionalnošću - u pitanju je vrsta liste pesama koja mapira sve numere koje su sačuvane u vašoj muzičkoj biblioteci i nudi spremne za korišćenje liste pesama sa koherentnim numerama u njima. Nemate potrebu da vršite tagovanje svih pesama jer je Sony Ericsson kreirao vrlo zgodnu aplikaciju za ovu svrhu - Sony Media Manager. Prednost ovog Media Manager-a je u tome što može da manipuliše i memorijskim karticama tako da nije neophodno da povezujete uređaj sa personalnim računarom. Potrebno je oko 20 minuta da se obradi muzička kolekcija čiji je obim oko 1.5Gb. Pored toga, ova aplikacija omogućava i da vršite konvertovanje vaših fotografija i video sadržaja za telefon.

Da li je SensMe funkcionalnost interesantna za nas? Definitivno jeste. Mape pesama karakterišu tačkice (vaše muzičke numere) prikazujući koliko različitih numera imate na jednoj od dve skale. Možete se kretati kroz ove tačkice i svaki put kada označite neku od njih, ona će biti istaknuta i numera će se reprodukovati. Međutim, opseg pokriva nekoliko tačkica (ili numera, kako vam se više sviđa) tako da pritiskom tastera OK sastavićete listu pesama koje su karakteristične po određenom raspoloženju ili brzini. Veoma će vam se svideti sposobnost telefona da odabere muziku koja najviše odgovara pojedinim raspoloženjima.

Međutim, potrebno je da razumete da će ova karakteristika stvoriti razliku samo ukoliko imate različite muzičke žanrove uskladištene na telefon i ukoliko uopšte imate veliki broj numera. Ukoliko posedujete samo nekoliko albuma jednog izvođača vrlo je verovatno da će se oni smestiti samo u jednu četvrtinu mape numera, tako da SensMe karakteristika neće imati mnogo smisla. Takođe, preporučujemo da ukoliko koristite ovu funkcionalnost u telefon postavite najamnje karticu kapaciteta 2GB jer će tek u tom slučaju liste pesama moći da dođu do izražaja i budu potpuno različite.

Kontrola pokreta. Ovde nema ništa novo i nepoznato – kucnete i zadržite taster Walkman i zatim počnete da drmusate telefon – tresete ga unapred tako da pređe na sledeću numeru ili unazad da se vrati na prethodnu. Ukoliko ga tresete u krug, W995će ovu komandu shvatiti kao aktiviranje režima nasumičnog odabira numera. Svaki put kada zatresete telefon, kao odgovor dobićete neku taktičku podršku takođe – telefon lagano vibrira.

Očigledno je da ova karakteristika neće biti masovno prihvaćena već da će je uglavnom koristiti oni koji džogiraju ili se bave nekim drugim sportskim aktivnostima, tako da vole da u hodu menjaju numere. Mladima će ova karakteristika sigurno biti zanimljiva neko vreme ali to je sve. Daljinski upravljač je mnogo bolja opcija za kontrolu i upravljanje muzičkim sadržajima.

Kako je nekoliko novih filtera dostupno sa W995, ne možemo da ne pomenemo Time Machine koji bira samo numere objavljene neke određene godine. Od uobičajenijih kategorija tu su i lista najviše i najmanje popularnih numera.

Walkman 3.0 rezime. Pored značajnih unapređenja u odnosu na Walkman 2.0, nova verzija poseduje DRM 2.0 podršku kao i podršku za MTP, koja omogućava direktne transfere muzike sa Windows Media Player-om.

Uređaj locira sve fajlove i direktorijume – i zatim sakuplja neophodne podatke iz ID3 tagova. Podržani zvučni formati su MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje po pitanju bitrate-a tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om. Kompanija preporučuje korišćenje fajlova sa 192kbps bitrate-om.

U muzičkoj biblioteci sve sačuvane numere su klasifikovane prema sledećim karakteristikama:

Artists – aplikacija prikazuje opštu listu izvođača, kod koje možete primeniti i brzu pretragu;
Albums – sortiranje prema naslovu albuma, funkcija pretraživanja je takođe dostupna;
Tracks – opšta lista svih numera, sortiranje se izvršava prema nazivu numere ili prema ID3 tagovima;
Genre – sortiranje koje koristi različite muzičke pravce kao što su Hip Hop, Jazz, Bluzes kao kriterijum;
My playlists – ovo su liste pesama kreirane od strane korisnika. Možete ih kreirati i na uređaju i na računaru dok pregledate sadržaj flash memorije u USB Mass storage režimu; telefon ih locira prilikom ažuriranja biblioteke.

Za razliku od druge verzije plejera kod koje su svi prelazi i dalje horizontalni, ovde su dizajnirani na neznantno drugačiji način, koji vas ipak neće ometati. Nije potrebno da pritisnete tastere više puta da biste se kretali plejerom.

Možete da iskoristite prednosti ponavljanja (jedne/sve) numera. W995 karakteriše progresivno „premotavanje unapred“ sa prilagodljivim koracima. Možete odabrati neki od režima vizuelizacije (animaciju umesto Album Arts karakteristike) iz ove stavke menija.

Ukoliko vaš telefon reprodukuje muziku i nalazi se u režimu mirovanja, pozivanje sekcije Media će voditi direktno do interfejsa muzičkog plejera.

Kvalitet zvuka se nije promenio u poređenju sa ostalim Walkman brendiranim ponudama. Sa sedam ekvilajzera možete kreirati i sopstvena podešavanja. Opcija stereo proširivanja je takođe dostupna sa ovim uređajem. Podešavanja ekvilajzera postaju dostupna tek nakon što ste povezali par slušalica.

Telefon takođe poseduje TrackID i RDS omogućeni FM radio modul.

Utisci

Sony Ericsson W995 ne donosi ništa novo već se kod njega izdvajaju umereno snažna vibracija, kao i prilično glasne melodije zvona i pristojan kvalitet poziva.

Da budem iskren – potrošio sam dosta vremena pišući ovaj članak pokušavajući da zauzmen što je moguće pozitivniji stav, prisiljavajući sebe da dublje zađem u menije telefona i specifikacije ne bih li pronašao neke pozitivnije stvari u njemu. I našao sam jednu od njih – na primer režim zvučnika modela W995 je prevazišao moja očekivanja zahvaljujući pristojnim zvučnicima ovog telefona. Ali na žalost ovo je samo jedna od pozitivnijih stvari dok onih negativnih ima više.

Šta drugi telefoni koji su glavni proizvodi u ovoj godini nam donose? Po pravilu, oni poseduju ekran osetljiv na dodir, nove karakteristike i unapređenja korisničkog interfejsa, unapređeni muzički procesor kao i razumno dobru kameru. Dobar primer ovakvog telefona je Samsung S8300 sa gotovo savršenim ekranom, odličnim kvalitetom zvuka kao i 8MP kamerom (iako nedostatak 3.5 mm audio priključka donekle kvari stvari). Ali i dok ovaj model sa druge strane nadigrava W995 na gotovo svim segmentima, njegova prodaja je daleko od željene.

Sada ćemo preći na model Nokia N86 koji je oko 10% skuplji. U pitanju je smart telefon koji ne poseduje ekran osetljiv na dodir, ali čija funkcionalnost modelu W995 ne ostavlja nikakve šanse. Takođe ovaj model poseduje 3.5 mm audio priključak zajedno sa savršenim kvalitetom zvuka. Pišući sve ovo shvatio sam da je vreme da stanem – poređenje jednog od glavnih proizvoda za 2008 godinu sa današnjim multimedijalnim vrhunskim telefonima nema mnogo smisla. A istinu da kažemo Hikaru je zaista i zaglavljen u 2008 godini. Sve u svemu, ovaj telefon je namenjen ljudima kojima nedostaje stari Sony Ericsson stil i koj su voljni da podrže svoj omiljeni brend u vreme kada je on u problemima, ili za one kojima se zaista sviđa dizajn ovog telefona i koji ne zahtevaju superiorne multimedijalne karakteristike koje nude konkurentski modeli.

Kladim se da će prodaja modela W995 dostići samo onu koju je ostvario C905 – ovaj telefon definitivno neće postati putokaz u industriji, bez obzira koliko se kompanija Sony Ericsson trudila. Kome je još potreban telefon iz prošle godine koji se prodaje po prilično visokoj ceni i koji čak nema ažuriranu verziju muzičkog plejera. Nema nikakve šanse da W995 postane Sony Ericsson glavni proizvod za ovu godinu. Nema šanse!

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024