GC900 Viewty Smart 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG GC900 Viewty Smart
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG GC900 Viewty Smart. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG GC900 Viewty Smart vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test of GSM / UMTS-telefona LG Viewty Smart (LG GC900)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjiva Li-Ion baterija kapaciteta 1000 mAh
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • USB-kabl
  • CD sa softverom

Pozicioniranje

Moglo bi se reći da je Viewty Star model neka vrsta dopune modelu LG Arena. Ako je prvi vodeći model ove kompanije, onda je drugi fotografski dodatak koji poseduje kameru veće matrice i kućište izrađeno od jeftinijih materijala a pokušaj predstavljanja konkurentskog modela dolazi na prvom mestu od strane kompanije Samsung. Tu se možemo setiti dva aparata – Samsung i8910 HD kao i modela Samsung S8300. Ukoliko vam prvo poređenje donekle deluje smešno, budući da je to S60 smart model, onda je ovo drugo potpuno ispravno. Sa druge strane, velikom broju kupaca je veoma važna marketinška destinacija (ekran osetljiv na dodir, 8MP) pa će samim tim Viewty Smart bili u mogućnosti da privuče njihovu pažnju. Zamislite razmišljanja prilikom odlučivanja između LG i i8910 HD. Ista kamera, ekran osetljiv na dodir dok je veličina LG manja ali su oba izrađena od plastike, iako zvuči neverovatno ali je neophodno uzeti sve to u obzir.

Mnogo puta sam čuo razna mišljenja kada je u pitanju naziv modela Viewty Smart. Sigurno je da neka logika postoji zbog toga što se prva Viewty generacija može smatrati zasebnim proizvodom osmišljenim da ojača LG brend, unapređujući njegovu percepciju. U isto vreme imamo i pozicioniranje Viewty Smart modela pored njegovog opsega koji nije i neće biti masovan. Masovna prodaja je jednostavno sudbina vodećeg LG Arena modela pa samim tim i Viewty Smart najviše zbog obezbeđene rezolucije kamere, ali mora se imati na umu i činjenica da broj piksela nema uvek odlučujući uticaj.

Ipak, nije realno očekivati da će svaki novi proizvod kompanije biti veoma važan, zanimljiv i da će biti privlačan korisnicima. Možemo reći da Viewty Smart jeste dobra ponuda za one koji vole proizvode kompanije LG ali u okviru tržišta proizvoda koji ne generišu veliku potražnju. Čisto poređenja radi: vodeći model kompanije Samsung, model S8300 po pitanju prodaje nikako ne pobija rekorde ali od tog modela niko to i ne očekuje.

Dizajn, veličine, kontrole

Dizajn telefona je tipičan kada je u pitanju ova kompanija, a model je dostupan u crnoj i srebrnoj varijanti. Zadnja strana telefona je uvek boje srebra, aparat je izrađen od plastike ali vizuelno podseća na metal. Kućište je kompletno izrađeno od plastike što znači da se radi o jeftinom telefonu. U poređenju sa metalnim kućištem modela Arena i zaštitnog stakla, ovaj model jednostavno nema šanse. Šteta zaista.

Sam kvalitet izrade kućišta nije loš, nema pojave škriputavog zvuka a zadnja strana je odlično pričvršćena. Manje ogrebotine nisu vidljive ali veće su vidljive i iz daljine. Međutim, da bi takve ogrebotine nastale potrebna je zaista velika sila.

Kamera je smeštena sa zadnje strane uređaja i nije prekrivena nikakvim zatvaračem, već samo oivičena okvirom. Pored nje se nalazi LED blic.

Dimenzije telefona su 108.9x56.1x12.4mm (105.9x55.3x11.95 kada je u pitanju LG Arena) a težak je 112 grama (105 gr). Telefon gotovo uranja u šaku, u prvo vreme je neprijatno ali sve je stvar navike. Širina je ista kao i kod Apple iPhone aparata i veoma je prijatna za rad.

Poređenje sa modelom LG Arena:

Sa leve strane nalazi se slot za memorijsku microSD karticu koji poseduje i zatvarač – taster za pokretanje vlasničkog interfejsa dat je u formi kvadratnog tastera.

Sa gornje strane nalazi se taster za uključivanje. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, taster kamere plus interfejs konektor. Na prednjoj strani iznad ekrana je senzor blizine koji blokira signal tokom razgovora kada telefon držite u blizini uha. Odmah pored nalazi se i indikator svetlosti.

Ekran

Ekran ima 3’’dijagonalu (39x65mm), rezoluciju 480x800 uz TFT tehnologiju a ekran ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja. Plastika od koje je izrađen ekran loše reaguje na dodir, a po tom pitanju ovaj model je najsličiniji modelu Apple iPhone.

Kvalitet ekrana nije loš, slika je svetla i jasna. Korisnik ima mogućnost da podesti nivo osvetljenja ekrana za nekoliko stepeni, ali pri maksimalnim vrednostima ekran je lošiji nego kod Apple iPhone, Samsung S8000/I8000 aparata. U okviru menija ili prilikom pregleda standardnih fotografija, razlika gotovo da nije vidljiva ali ćete je primetiti direktnim upoređivanjem. Na žalost, nedostatak mogućnosti adaptacije fontova za neke režime čini sliku ne toliko prikladnom ali čitljivom. Ovo se naročito odnosi na režim Web pretraživanja budući da slika nije uvek najbolja.

Pri direktnim sunčevim zracima ekran se ponaša na najgori mogući način, ništa se ne vidi. Čak ni u proleće kada sunce nije toliko jako situacija nije ništa bolja. Po ovome se ovaj uređaj razlikuje od drugih.

Za prijatan rad sa ekranom obezbeđena su tri nivoa vibracija, kao i zvučni efekat prilikom pritiska, a sve to se može podesiti preko menija. Režimi vibracije se razlikuju po njihovom trajanju i to je na korisniku da odabere. Osim toga, moguće je podesiti i jačinu vibracije budući da je ponuđen izbor od pet nivoa gde opet korisnik bira jačinu prema svojim potrebama. Zvučni efekti se u potpunosti mogu isključiti kao i vibracija.

Podešavanje osvetljenja baterije omogućava očuvanje energije baterije ali to nije optimalno rešenje za sve one koji žele da u potpunosti iskoriste komfor koji pruža rad sa ovim telefonom. Po podrazumevanom podešavanju automatsko podešavanje osvetljenja je aktivirano.

Ugrađeni senzor pokreta je prisutan u svim menijima gde je to moguće. Rotacija je jednostavna sa animacijom. Po tom pitanju telefon nije loš, mnogo je bolji nego Nokia 5800 XpressMusic ali je inferiorniji po pitanju Apple iPhone uređaja.

Tastatura, unos teksta

Telefon nema mehaničke tastere, postoje dva tastera za pozivanje i prekidanje razgovora a među njima je i Meni taster.

Unos teksta se vrši uobičajenoj tastaturom u vertikalnom režimu, a potrebno je reći da ovaj model nema QWERTY tastaturu. Unos teksta jednom rukom je moguć. Prilikom rotacije ekrana dolazi do pojave kompletne QWERTY tastature a može se vršiti i promena između različitih jezika. Princip unosa teksta je potpuno isti kao što je kod modela Apple iPhone.

Međutim, unos kontakt podataka u imenik ili bilo šta drugo veoma je teško. Potrebno je uneti tekst i pritisnuti Enter a zatim se vraćate u ekran u vertikalnu poziciju nakon čega imate mogućnost kucanja na običnoj tastaturi. Logika ovakve odluke nikako nije jasna pa je unos teksta preko QWERTY tastature ugodan samo prilikom kucanja SMS poruke ili email-a. Ovaj nedostatak umnogome smanjuje upotrebljivost celokupne tastature, praktično na nikakvu što je jako iritirajuće.

T9 način unosa teksta je podržan a uređaj nudi veliki broj reči. Korisnik takođe ima mogućnost da sam unese listu reči. Nema prepoznavanja lokalnih karaktera ali je najverovatnije samo stvar u firmware-u.

Unošenje teksta preko ekrana ide veoma brzo, gotovo da i nema razlike u poređenju sa Apple iPhone-om, pa se može reći da je negde i u ravni sa modelom Nokia 5800.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1000mAh koja, prema navodima proizvođača, može obezbediti 300 sati rada u režimu mirovanja i do 230 minuta razgovora. Prilikom testiranja telefon je izdržao 2,5 do 3 dana sa 15-20 minuta razgovora dnevno i oko 1 sat slušanja muzike, oko 30 minuta surfovanja Web-om i oko 20 minuta korišćenja drugih funkcija /poruke, kamera itd). Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je 3 sata a za 2 časa se napuni do 90%.

Pogledajmo kako se uređaj ponaša u određenim režimima:

  • Kada slušate radio preko slušalica telefon može da obezbedi 18 sati reprodukcije.
  • Prilikom rada mp3 pelejera na maksimalnoj jačini zvuka i sa istim slušalicama maksimalno vreme reprodukcije je 18.3 časa.
  • Data (EDGE), učitavanje višestrukih stranica sa ponavljanjem - 2.2 časa.
  • WiFi prenos podataka - 4 časa.
  • Gledanje videa sa povezanim žičnim slušalicama - 3.2 časa (DivX)
  • Gledanje videa sa bežičnim Bluetooth slušalicama SE DS970 - 1 časa 20 minutama.
  • Navigacija bez korišćenja A-GPS - 2.5 časa, Sa A-GPS - 4.5 časa.
  • Rad sa Bluetooth slušalicama, slušane muzike - 8.5 časova.

Ovaj uređaj se pokazao kao veoma dobar, a u proseku ćete moći da koristite čitava dva dana, nakon čega aparat možete napuniti preko USB povezanog uređaja. Jedina mana koja postoji jeste to što indikator napunjenosti baterije nije dobro sinhronizovan. Na primer, kada koristite Wi-Fi ili koristite EDGE konekciju, uređaj pokazuje jednu crticu napunjenosti, a kada završite sa radom status napunjenosti ponovo ima dve pune crte.

Mogućnosti povezivanja

Bluetooth. Telefon poseduje Bluetooth verzije 2.1 sa EDR-om, koja omogućava povezivanje uređaja sa drugim telefonima ili personalnim računarom za svrhu prenosa podataka. Implementirani su osnovni profili kao što su:Headset, Handsfree, Serial Port, Dial Up Networking, File Transfer, Object Push, Basic Printing, Phone book access, A2DP, AVRCP. Rad sa Bluetooth-om nije izazvao nikakave probleme. Uređaj podržava sve glavne sekcije, uključujući A2DP profil za rad sa Bluetooth Stereo slušalicama. Kod ovog uređaja mi se dopada što omogućava da s evidi struktura fajlova na drugim uređajima, obzirom da je poslednjih godina zbog sigurnosti ova opcija onemogućena kod većine uređaja.

Implementacija A2DP ne izaziva nikakve probleme kada je reč o radu sa plejerom, ali kvalitet zvuka je značajno oslabljen u poređenju sa žičnim slušalicama ili uređajima sa A2DP podrškom drugih proizvođača.

Kada šaljete fajlove na druge uređaje korišćenjem BT, maksimalni broj fajlova je 20, dok je istovremeno slanje velikog broja fajlova nemoguće.

USB. Transfer podataka između telefona i PC-ja se obavlja preko USB 2.0 konekcije tako da se velika količina informacija može prebaciti na memorijsku karticu bez potrebe da koristite čitač kartica. Kada izvršite povezivanje telefona sa personalnim računarom morate odabrati režim rada bilo da se telefon prikazuje kao uklonivi drive (memorija telefona i memorijske kartice su dostupne na PC-ju bez instaliranja dodatnih drivera). Dostupna je opcija PC Suite kao i PC Internet (preko koje uređaj služi kao modem). Takođe moguće je odabrati i režim za sinhronizacije muzike kao i iSync za povezivanje sa Apple računarima.

WiFi.Podržan je 802.11b protokol dok nije dostupan čarobnjak za pretraživanje WiFi mreža. Možete podesiti WEP, WPA i WPA2 enkripciju. U podešavanjima je dostupna zasebna stavka pod nazivom WiFi u okviru koje možete videti listu dostupnih mreža kao i uneti ključ za pristup odabranoj mreži. Ponovno unošenje ključa nije potrebno obzirom da uređaj pamti ključeve preko kojih je bilo omogućeno povezivanje sa mrežom. Implementacija WiFi je jednostavna i u većini slučajeva nema problema sa prenosom podataka. Ali u nekim slučajevima dešava se da dođe do prekida WiFi konekcije ali smatram da je ovo u najvećoj meri rezultat implementaicje samih aplikacija. /p>

Sinhronizacija sa PC-jem. Prodajno pakovanje uključuje CD sa LG PC Suite programom koji omogućava da izvršite sinhronizaciju kontakata, događaja u planeru, muzike i svega ostalog između PC-ja i telefona. Za razliku od mnogih uređaja ovaj model omogućava i da izvršite sinhronizaicju i sa Apple računarom (iSync aplikacija). Sve radi savršeno. U okviru telefona je dostupan i zaseban konvertor za film i video koji omogućava pripremu fajlova za pregled.

Memorija i memorijske kartice

Odeljak memorije je prilično neuobičajen. Za telefonski imenik i poruke je rezervisano oko 5MB memorije, plus dostupne su dve zasebne memorijske grupe za različite aplikacije. Jedna od njih je kapaciteta 97MB dok je druga kapaciteta 78MB. Dostupno je i 1.5GB memorijskog prostora na koji možete uskladištiti bogatije fajlove.

Telefon podržava microSD kartice pri čemu je moguća zamena kartice bez isključenja uređaja. Prodajno pakovanje ne uključuje memorijski karticu ali to je razumljivo obzirom da ugrađena memorija je dovoljna za skladištenje pristojnog broja fajlova. Brzina prenosa fajlova sa interne memorije na karticu i obrnuto je 5-6MB/s. Telefon podržava kartice velikog kapaciteta tako da je bez problema podržao karticu kapaciteta 16GB ali nas je sačekalo iznenađenje sa karticom kapaciteta 32GB koja nije prepoznata.

Kamera

Telefon poseduje 8MP CMOS kameru sa Schneider-Kreuznach optikom i autofokusom. Sočivo kamere je smešteno sa zadnje strane uređaja. Odmah do sočiva sa zadnje strane se nalazi LED blic.

Interfejs kamere može biti horizontalan i vertikalan. Moguće je odabrati sledeće rezolucije za fotografije:

  • 3264x2448 piksela
  • 2560x1920 piksela
  • 2048x1536 piksela
  • 1600x1200 piksela
  • 1280x960 piksela
  • 640x480 piksela

Kvalitet kompresije se može odabrati na osnovu tri dostupne veličine. Autofokus se može podesiti manuelno (prema tački na ekranu) pri čemu se ona uperi u osobu koja se fotografiše. Uređaj podržava i geografsko označavanje.

Dostupni su sledeći efekti - Sepia, Mono, Negative, Emboss. Kada je u pitanju uravnoteženje belog opcije su - Auto, Incandescent, Sunny, Fluorescent, Cloudy. Tajmer za fotografisanje samog sebe se može podesiti na 3,5 i 10 sekudni pri čemu kamera snima nakon isteka ovog perioda. Od režima fotografisanja dostupni su normalni i niz fotografija. Kada je u pitanju odabir ISO vrednosti njih je moguće odabrati u vrednosti ISO 100, 200, 400 i 800 kao i automatski.

(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Sada ćemo uproediti fotograifje dobijene kamerom ovog modela sa onima koje su dobijene kamerom modela Nokia N86. Slike nastale modelom LG Viewty Smart su mnogo prirodnije.

Nokia N86 LG Viewty Smart
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Ali na primer, ukoliko uporedimo ovaj uređaj s modelom Sony Ericsson W995 koji pripada istoj cenovnoj grupi, iako su ova dva modela potpuno različito pozicionirana, imaju drugačije karakteristike i zajednička im je ista rezolucija kamere. Razlike su očigledne i idu na stranu LG modela - svetlije boje, slike nisu zamućene, više detalja.

LG Viewty Smart Sony Ericsson W995
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Interesantno je i uporediti kamer eovog modela i modela S8300 da vidimo rezultate kakve ćemo dobiti.

LG Viewty Smart Samsung S8300
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Kada se sve sabete možemo reći da imamo dobru kameru koja ipak ne iskorišćava sve mogućnosti hardvera. Ova kamera na primer gubi od kamere modela i8910 HD ali opet u pitanju su uređaji koji pripadaju različitoj klasi pa stoga nećemo ni prikazivati upoređenje slika nastalih sa ova dva uređaja. Sve u svemu u pitanju je dobra prosečna kamera koja nudi dobar kvalitet za snimanje u različitim režimima.

Video se može snimati u četiri rezolucije (format 3GP):

  • 720x480 piksela
  • 640x480 piksela
  • 320x240 piksela
  • 176x144 piksela

Prilikom video snimanja moguće je isključiti zvuk. Kod video snimanja opcije povezivanja vezane za efekte odnoso uravnoteženje belog su isti kao kod fotografisanja. Kvaitet video snimaka nije loš u šta možete i da se uverite iz našeg primera.

Primer video klipa (3gp, 9,1 mb)>>>

Interfejs menija

Kada je u pitanju interfejs menija ovog uređaja on je potpuno isti kao kod modela LG Arena pa prema tome nema potrebe da ga ponavljamo. Ova dva modela su vrlo slična izuzev kamere dok je softver isti. Kod oba modela postoje ista ograničenja, greške u softveru. Ipak, svi su izgledi da će softver ovog modela uskoro biti ažuriran što je dobro.

Utisci

Kvaitet prenosa glasa, osetljivosti aparata nije loš, ne možemo naći neke očigledne nedostatke, obzirom da smo prilično glasno uspevali da čujemo sagovornika prilikom razgovora. Jačina melodija zvona je uporediva sa onom koju obebeđuje iPhone, dok je nešto tiša nego kod modela Nokia 5800. U pitanju svakako nije jedan od najglasnijih uređaja na tržištu, ali kao plus se treba izdvojiti da je zvuk pri najjačem podešavanju dobar. Po pitanju vibracije ovaj uređaj je dobar ali se može desiti da ne osetite uvek vibraciju kada vam je uređaj u džepu.

Možda bi trebalo da kažem kakvi su moji utisci o ovom uređaju u poređenju sa modelom LG Arena. Kao što sam već pomenuo po pitanju softvera ova dva modela su identični tako da ću samo uporediti materijale i izgled. Ono što mi se ne sviđa je mnoštvo plastike pa telefon izgleda kao da je zalutao iz nekog drugog cenovnog opsega. Odluka kompanije da implementira jedan taster za javljanje i jedan za prekidanje mi se čini pogrešnom. Jedan taster jasno nije dovoljan da kontrolišete sve što je potrebno obzirom da dopuna kontrola preko ekrana nije uvek pogodna. Odluka kompanije da ne implementira 3.5mm utičnicu je čisto politika kompanije koja nije želela da stvara konkurneciju modelu LG Arena. Po mom mišljenju to ne bi bio slučaj ali bi ovim potezom kompanija svakako povećala privlačnost ovog modela. Kamera snima potpuno iste video sadržaje, kvalitet fotografija je uporediv ali ovaj model nudi veći broj rezolucija. Za mene razike između 5 i 8MP fotografija nisu toliko važne obzirom da ne primećujem razlike. Interfejs kamere je blago prerađen dok u ergonomiji nema razlike.

Model LG Viewty Smart je dobro isplaniran proizvod. Ovaj model je jasno dizajniran za one koji nisu kupili model Arena jer su tražili telefon sa boljom kamerom. Ovim ljudima nije važno razumevanje funkcionalnosti telefona, razlike između njih i oni ne čitaju testove. U pitanju su ljudi koji dođu u prodavnicu i pokažu prstom koji telefon žele. To nije dobro ali nije ni loše već je u pitanju stav.

Ovaj uređaj se pojavio prošle godine na tržištu po ceni koja je prilično visoka. U grupi uređaja kojoj pripada i ovaj model postoje mnoga različiti rešenja uključujući modele koji imaju kameru sa 8MB matricom. Na primer model Samsung S8300 koji stiče prednost na osnovu kvaliteta ekrana poseduje običnu tastaturu. Oba modela su veomad dobra, nijedan nije masovno rešenje a poređenje između njih nema smisla. Po meni model LG Viewty Smart ne treba uopšte porediti sa uređajima kao što su Sony Ericsson W995 ili već pomenuti Samsung S8300. Kupovina modela LG Viewty Smart je često emocionalna i nije unapred isplanirana.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024