6730 classic 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6730 classic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6730 classic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6730 classic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Nokia 6730 Classic

Prodajno pakovanje:

  • Nokia 6730 classic
  • Punjač AC-8
  • Nokia Li-Ion baterija BL-5CT kapaciteta1050 mAh
  • MicroSD memorijska kartica kapaciteta 1 GB
  • Žične stereo lsušalice WH-101
  • USB-kabl CA-101D

Pozicioniranje

Traženje nekog skrivenog značenja kada je u pitanju ovaj telefon kompanije Nokia nema mnogo smisla jer je u pitanju reklamni model koji je originalno kreiran za operatera a zatim se pojavio na ostalim tržištima. U maju 2009 godine Nokia 6730 Classic je najavljena za Vodafone mrežu i tada je bila ponuda koja je uobičajena za ovu mrežu. To je ostala i danas iako u poređenju sa ostalim modelima kompanije Nokia ovaj uređaj ne izgleda kao naročito snažno rešenje. Ovo je telefon koji se impulsno kupuje bez razmatranja funkcionalnosti uređaja, više se pažnje obraća na njegovu spoljašnjost. Tek na kraju dolazi razmatranje njegovih pluseva i minuseva. U pitanju je uređaj vrlo privlačne spoljašnjosti koji nije međutim izbalansiran po pitanju troškova.

Ovaj model je dizajniran za neobaveznu kupovinu pa stoga nema ni jasno definisanu ciljnu grupu van tržišta operatera, što je tipičan opseg proizvoda bez pluseva, ali sa dosta minusa.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj uređaj je dostupan u dve klasične boje – crnoj i beloj. U oba slučaja tu je sjajna prednja strana, dok je zadnja strana načinjena od grublje plastike. Za izradu kućišta apsolutno nije korišćen metal već samo plastika.

Kvalitet izrade ovog uređaja je na dobrom nivou, nema nikakvih zamerki kada je u pitanju izrada dok je plastika takođe vrlo dobra. Prednji panel sadrži senzor osvetljenja kao i kameru sa prednje strane za video pozive. Taster za regulaciju jačine zvuka se nalazi sa desne strane gde se nalazi i taster kamere i konektor za microSD memorijsku karticu. Sa zadnje strane uređaja se vidi LED blic i kamera. Sa gornje strane je microUSB konektor ovog uređaja kao i 2mm konektor za punjač te 2.5mm priključak za slušalice.

Dimenzije telefona su - 112 x 46 x 12.6 mm, dok je njegova težina - 83 grama. Jedinica dobro staje u ruku i pogodna je da je koriste i muškarci i žene. .

Ekran

Uređaj koristi 2.2“ ekran QVGA rezolucije (240x320 piksela). Ekran može da prikaže do 16 miliona boja (TFT) pri čemu je slika prosečne osvetljenosti, ali jasno vidljiva u različitim uslovima. Generalno, ekran ostavlja utisak kao rešenje koje je prijatno za korišćenje, pri čemu po ovim parametrima uređaj nije loš ali je jasno inferioran u odnosu na modele najnovije generacije kompanije Nokia. Ekran može da prikaže do 8 tekstualnih i 3 servisne linije. U nekim režimima moguće je prikazati i veći broj linija čak do 14. Font je vidljiv u svim situacijama.

Tastatura

Uređaj poseduje uobičajenu tastaturu koju karakterišu veliki tasteri, meke putanje sa kojima je zadovoljstvo raditi. Sviđa mi se navigaciona jedinica iako je taster menija suviše mali pa se morate navići da ga koristite.

Tastatura je osvetljena belom bojom, prilično je svetla a natpisi na tasterima su blago zamućeni. Na svetlu, oznake na beloj verziji telefona su praktično nevidljive.

Sa leve strane se nalazi posvećeni taster koji možete dodeliti bilo kojoj funkciji.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju BL-5CT čiji kapacitet je 1050mAh. Prema navodima proizvođača ova baterija omogućava da uređaj koristite do 10 sati u režimu razgovora odnosno do 500 sati u režimu mirovanja. Vreme kontinualne reprodukcije muzike je 28 časova dok je vreme maksimalnog trajanja video snimanja do 240 minuta. Video reprodukciju možete izvesti u trajanju od 9 sati.

Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 2.5 do 3 časa rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko jedan čas razgovora, nekoliko desetina snimaka kao i nekoliko minuta snimanja videa i dva časa slušanja muzike ili radija. Da bi se baterija ovog uređaja u potpunosti napunila potrebno je oko 2 časa.

Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:

  • Pregled videa - 6.5 časova
  • Surfovanje Web-om (EDGE-konekcija) - 3.5 časa
  • Slušanje muzike preko slušalica - 22.5 časova
  • Radio - 23 časa

Memorija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog ukljuivanja na raspolaganju ćete imati oko 76Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica pa uređaj nema nikavih problema sa prikazom stranica. Korisniku je na raspolaganju 0ko 50Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Nokia 6720 radi sa microSD memorijskim karticama (zamena bez isključenja je omogućena). Uređaj se isporučuje sa jedinicimom kapaciteta 1GB a bez problema je identifikovao i karticu kapaciteta 16GB.

USB, Bluetooth, WiFi

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite - koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Print - štampanje fotografija.

Brzina prenosa podataka je oko 1 MB/s

Bluetooth. Smart telefon je obezbeđen Bluetoot-om verzije - 2.0 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 6720 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

WiFi. Kod ovog modela ne postoji WiFi.

Kamera

Telefon koristi 3.2MP CMOS modul koji se može uporediti sa onima koji se ugrđauju u jeftinije telefone. Ostale karakteristike kamere ovog telefona su autofokus, LED blic, koji je funkcionalan sa udaljenosti do 2m (proizvođač tvrdi 3m).

Ovde se nalaze fotografije nastale kamerom kao i primer video klipa. Maksimalna rezolucija snimanja video klipa je 640x480 piksela (15 frejmova u sekundi).

Primer video klipa (mp4, 2,98 mb)>>>

Softverske karakteristike uređaja

Po svim pokazateljima u pitanju je uređaj koji je baziran na S60 platformi i poseduje sve standardne karakteristike ove platforme.

Od dodatnih aplikacija koje su dostupne u okviru ovog uređaja pomenuo bih Music koja vam omogućava proveru vaše muzičke biblioteke. U pitanju je aplikacija koja dolazi od segmenta muzičkih telefona kompanije.

Tradicionalno, među aplikacijama se nalaze još i rečnik, QuickOffice, ZIP, Adobe PDF i mnoge druge. Sve u svemu standardni set aplikacija.

Ovde ću vam pokazati slike sa ekrana uređaja sa posebnim naglaskom na odeljku sa programima.

Utisci

Jačina melodija zvona je dovoljna za većinu situacija, ali one ne zvuče preterano jasno. Isto možemo reći i za kvalitet zvuka prilikom konverzacije kod kojeg se mogu primetiti određena iskrivljenja i smetnje, pa zvuk nije kristalno jasan. Proverio sam ovu pojavu kod nekoliko uređaja i kod svakog je bilo isto. Kvalitet povezivanja je dobar ali malopre pomenuti problemi kvare utisak.

Cena po kojoj se ovaj uređaj prodaje je ista kao cena po kojoj možete kupiti po svim aspektima interesantniji i kvalitetniji model Nokia E52 ili pak model Nokia 5530. Kada sve ovo uzmete u obzir onda vam je jasno šta znači termin „linija proizvoda“ kompanije Nokia – za svaki model postoji još nekoliko konkurentnih.

Ovaj uređaj nema nekih značajnih prednosti, ne poseduje WiFi, nema seta naprednih karakteristika koje su uobičajene za smart telefon – ima mali ekran, veoma jednostavnu funkcionalnost po relativno visokoj ceni. Nokia 6730 Classic je eksplicitno za one koji impulsno kupuju telefon.

Od nedostataka ovog uređaja mogao bih da pomenem određeni problem sa plejerom usled kojeg se dešava da se dve numere puste istovremeno pa dolazi do njihovog preklapanja. Ovo mi je delovalo zaista čudno i nije mi jasno zbog čega se dešava. Što se tiče ostalog, sve je radilo vrlo dobro, zvučnici su dosta glasni. Krajnji zaključak je da je u pitanju prilično skup telefon za ono što nudi pa samim tim neće generisati naročitu prodaju. Ali ukoliko vam se ovaj model zaista dopadne verovatno ćete ga kupiti uprkos njegovim ograničenim funkcionalnostima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024