6760 slide 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6760 slide
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6760 slide. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6760 slide vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Nokia 6760 Slide

Prodajno pakovanje:

  • Nokia 6760 Slide
  • Punjač (AC-8)
  • Punjiva Li-Pol 1500 mAh (BP-4L) baterija
  • Žične stereo slušalice (WH-101)
  • MicroSD memorijska kartica kapaciteta 2 GB (MU-37)
  • USB-kabl (CA-101D)

Pozicioniranje

Ovaj model je kreiran kao rešenje sa kamerom a načinjen je pokušaj da se postigne i niska cena, jednostavno podešavanje usluga operatera nešto slično onome što koreanske kompanije obezbeđuju. Kao glavno tržište za implementaciju ovog modela smatra se teritorija SAD gde je predložen od strane AT&T (verzija naziva Surge). Ukoliko tokom prethodnih godina takvi uređaji koji su se pojavili u Evropi i drugim delovima sveta kasnije, nisu trenutno činili najveći deo prodaje, sigurno je da ni Nokia 6760 Slide neće to uraditi. Gotovo istovremeno pojavljivanje ovog modela pokazalo je da kompanija pokušava da iskoristi vreme i obezbedi maksimalnu moguću prodaju.

Zašto je slaba prodaja Nokia 6760 Slide u većini zemalja? Odgovor leži u činjenici da je ovaj aparat dizajniran za specifično tržište, za specifične zadatke i uslove, nešto slično plus/minus sistemu. Idealan je za korisnike AT&T, iako samo na osnovu ugovora. Amerikanci jednostavno vole da pišu na QWERTY tastaturama i često komfornost celokupnog telefona ocenjuju na osnovu toga kakva je tastatura. U Evropi je situacija obrnuta, tastatura je samo jedan, često ne toliko važan, deo telefona prema mišljenju kupaca. Kada su poslovni korisnici u Evropi u pitanju, postoji veliki broj različitih uređaja od E serije kompanije Nokia, QWERTY rešenja ili do uređaja u potpunosti baziranih na senzorima koji stižu iz nekih drugih kompanija. Za mlađu populaciju rešenje tastature je takođe veoma važno. Setimo se samo modela Nokia 5730 XpressMusic. Ispostavlja se da je tržište za model Nokia 6760 Slide veoma suženo. Za poslovne korisnike ovaj model nije nimalo interesantan. Mlađa populacija i dalje ostaje u opsegu pojedinačnih kupaca koji nikako ne mogu biti objedinjeni istim uslovima. Razlozi za kupovinu ovog smart telefona mogu biti različiti: impulsivna kupovina, pristupačna cena, preporuka prijatelja međutim, sigurno je da neka značajna prodaja sigurno neće biti ostvarena.

Ovi argumenti nemaju nikakav efekat na kvalitet uređaja, budući da je on veoma dobar. Druga stvar koja takođe nije potpuno jasna jeste pozicioniranje uređaja na tržištu SAD pa ne postoji ciljna grupa kojoj je aparat namenjen. Prema tome gotovo je nemoguće odrediti kome bi ovakav model odgovarao budući da ne postoji jedinstveni set potreba pa se ništa ne može predvideti kada je u pitanju 6760.

Dizajn, veličina, kontrole

Forma koja odlikuje ovaj model nije ništa novo ali Nokia aparati jednostavno nemaju nikakvih mana po tom pitanju, otvaranje i zatvaranje je veoma jednostavno. Mehanizam automatskog prilagođavanja omogućava da jednim prstom otvorite model Nokia 6760.

Kompanija se odlučila za samo trikolor rešenja i to crno, crveno i belo. U sva tri slučaja prednji deo je crni a razlikuju se boje i dizajn zadnjeg poklopca i tastera za pozivanje. Zadnji poklopac je baršunast, prijatan za dodir pa samim tim aparat ne klizi iz ruke.Kompanija se odlučila za samo trikolor rešenja i to crno, crveno i belo. U sva tri slučaja prednji deo je crni a razlikuju se boje i dizajn zadnjeg poklopca i tastera za pozivanje. Zadnji poklopac je baršunast, prijatan za dodir pa samim tim aparat ne klizi iz ruke.

Dimenzije telefona su 97.6x58x15.6 mm a težak je 124 grama. Aparat odlično pristaje u šaku ali izgleda mali, što je prilično neobično. Nepostojanje velikog broja tastera kada je telefon zatvoren samo pridodaje ovom utisku. Po osnovnom podešavanju orijentacija telefona je horizontalna dok se ekran okreće prema vašoj želji.

Na gornjem kraju nalazi se 2.5mm priključak za slušalice kao i priključak 2mm za punjač. MicroUSB konektor nalazi se sa leve strane i pokriven je poklopcem. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster kamere. Nema nikakvih pritužbi na sastav aparata.

Ekran

Uređaj poseduje 2.4’’ ekran QVGA rezoulucije (240x320 piksela). Ekran ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja (TFT), slika je veoma svetla i jasno vidljiva u svim okruženjima. Uopšteno govoreći, ekran je veoma zadovoljavajući. Ekran može prikazati do 8 tekstualnih i 3 servisne linije. U nekim režimima rada moguć je prikaz 14 tekstualnih linija a font je veoma čitljiv.

Uređaj poseduje ugrađeni senzor pokreta koji omogućava da rotirate ekran u različitim primenama. Okretanjem uređaja ekran se automatski rotira.

Tastatura

U zatvorenoj poziciji je dostupan samo navigacioni taster kao i tri programabilna tastera. Oni sadrže tri funkcije kojima možete pristupiti – meniju, pretraživaču i elektronskoj pošti. Sve u svemu, pogodna prečica koja omogućava da čitate informacije na ekranu bez otvaranja uređaja.

Kada se uređaj otvori dostupna je samo horizontalna orjentacija zbog položaja i oblika tastature. Tasteri su prosečne veličine i smešteni su jedan blizu drugog. Njihov hod je tipičan a pritiskanje prijatno. Tastatura budi jedino pozitivne emocije, pri čemu je generalno rad sa njom zgodan.

Set numeričkih tastera je je označen žutom bojom (kod crne verzije telefona) a njihova funkcija se postiže istovremenim pritiskom uz taster Shift. Lokalizacija uređaja je veoma dobra i nije izazvala nikakve probleme. Tradicionalno, pojedini karakteri nekih drugih jezika su smešteni u drugi red jer ne postoji dovoljno tastera. Uzimajući u obzir da se ovo ponavlja od uređaja do uređaja ne može se reći da je u pitanju veliki minus već više nužnost. Nije naročito zgodno za korišćenje ali nije ni fatalno. U poređenju sa drugim uređajima, može se reći da je ova tastatura veoma dobra.

Tasteri su osvetljeni belom bojom ne naročito svetli, ali su jasno vidljivi u različitim okruženjima.

Poređenje sa modelom Nokia N97 Mini:

Baterija

Telefon koristi Li-Pol bateriju BP-4L čiji kapacitet je 1500mAh. Prema navodima proizvođača ova baterija omogoućava da uređaj koristite do 5 sati u režimu razgovora odnosno do 500 sati u režimu mirovanja. Vreme kontinualne reprodukcije muzike je 17 časova dok je vreme maksimalnog trajanja video snimanja do 240 minuta. Video reprodukciju možete izvesti u trajanju od 7 sati.

Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 3 dana rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko jedan ipo čas razgovora, nekoliko desetina snimaka kao i nekoliko minuta snimanja videa i dva časa slušanja muzike ili radija. Da bi se baterija ovog uređaja u potpunosti napunila potrebno je oko 2 časa.

Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:

  • Gledanje video sadržaja - 7 časova
  • WEB-surfovanje (EDGE-konekcija) - 5.5 časova
  • Slušanje muzike preko slušalica - 16.5 časova
  • Radio - 18 časova
  • GPS - 4 časa

Memorija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 128MB RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 70MB slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica pa uređaj nema nikakvih problema sa prikazom stranica. Korisniku je na raspolaganju 0ko 78MB skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Nokia 6760 radi sa microSD memorijskim karticama (zamena bez isključenja je omogućena). Uređaj se isporučuje sa jediniciom kapaciteta 2GB a bez problema je identifikovao i karticu kapaciteta 8GB.

USB, Bluetooth, WiFi

USB. U USB podešavanjima možete da odaberete jedan od tri režima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite - tkoristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Print - štampaje fotografija.

Brzina prenosa podataka je oko 1 MB/s.

Bluetooth. Smart telefon je obezbeđen Bluetoot-om verzije - 2.0 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 6760 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

WiFi. Nije dostupan što je više nego ozbiljan nedostatak za moderan smart telefon.

Kamera

Uređaj je opremljen 3.2MP CMOS kamerom bez autofokusa. U suštini u pitanju je jedan jeftini model kamere. Kada je u pitanju kvalitet snimaka treba reći da je on prosečan, slike nisu niti preterano loše niti dobre. Od nedostataka kamere treba napomenuti nedostatak zaštitne zavesice.

U podešavanjima možete odabrati jednu od sledeće tri rezolucije:

  • 2048x1536
  • 1600x1200
  • 640x480

Uređaj koristi digitalni zum čija maksimalna vrednost je x20. Postoje normalni i napredni zum. U drugom slučaju moguće je dostići maksimalni zum ali je slika i dalje gledljiva. Kada koristite konvencionalni zum onda je slika nešto lošija. Obzirom da se slično može uraditi bilo kojim grafičkim editorom nije vredno koristiti ovu karakteristiku da biste snimali fotografije sa njom.

Režim fotografisanja uključuje pojedinačni režim, koji može da bude prilagođen da odgovara vašim potrebama, automatski kao i makro. Ostale opcije uključuju snimanje portrait fotografija, landscape, sport, noćnih snimaka i noćnih portreta.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video snimanje. Kada snimate video sadržaje broj podešavanja je manji nego kada su u pitanju fotografije, pa su tako dostupni samo automatski i noćni režim. Maskimalna rezolucija za snimanje video sadržaja je je 320x240 piksela u mpeg4 formatu. Od opcija možete isključiti snimanje zvuka (podesivi kvalitet enkodiranja nije uvek 15 frejmova) Ukupno vreme snimanja je ograničeno samo dostupnim slobodnim prostorom. U najvećoj rezoluciji moguće je koristiti digitalni zum vrednosti x4 dok u QCIF rezoluciji je to x8 (ovde se snimanje vrši u 3GP formatu).

Softverske karakteristike

Sve je standardno za proizvod ove vrste, a detalje možete pogledati na fotografijama ispod.

S60 platforma treće izdanje - Feature Pack 2

Utisci

Jačina melodija zvona je gotovo u svakoj situaicji bila dovoljna iako ukoliko nosite uređaj u džepu odeće može da se dogodi da ne možete uvek da čujete zvono. Vibracija nije snažna i teško ju je osetiti. Kritike koje se odnose na kvalitet komunikacije nisu opravdane obzirom da je ona tipična za trenutnu generaciju proizvoda.

Ovaj uređaj se u prodaji nalazi po ceni koja nije preterano visoka a razlog za to je nepostojanje WiFi modula. Dobar kvalitet tastature nije toliko važan korisnicima koliko set drugih karakteristika. Ukoliko se uporedi sa već prisutnim uređajima koji poseduju QWERTY tastaturu ovaj izgleda pomalo zastareo. Za neke ovo je prednost i razlog za kupovinu dok je za masovno tržište u pitanju negativan aspekt. Ovaj model poseduje uravnotežen set funkcija, relativno malih po modernim standardima. Ekran je relativno dobar a funkcije kao što je muzika ga čine uobičajenim.

Sve u svemu, meni se ovaj uređaj dopada ali ništa više od toga. Ipak zaljubiti se u ovaj uređaj nije moguće obzirom na neke njegove nedostatake. Telefon je relativno dobar za uobičajene funkcionalnosti kao što su surfovanje mrežom, muzika, kamera). Pitanje je da li će Nokia 6760 uspeti da ostvari pristojnu prodaju obzirom na to da postoji dosta sličnih ili malo boljih rešenja kako drugih proizvođača ali i kompanije Nokia.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024