S3650 Corby 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung S3650 Corby
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung S3650 Corby. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung S3650 Corby vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač
  • 1000 mAh Li-Ion baterija
  • Dve rezervne maske
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U kompaniji Samsung su došli do zaključka da je segment uređaja sa ekranom osetljivim na dodir od vitalne važnosti za kompaniju, te su dosta resursa uložili tu omogućavajući svojim programerima da predstave veliki broj različitih modela. U periodu 2008-2010 godina Samsung je planirao da zasiti tržište telefonima u kompletnom opsegu cena, a sličan pristupu koji je iskorišćen za njihove uređaje sa ekranima osetljivim na dodir. I dok su kompanijina vrhunska rešenja dostupna već neko vreme, početkom 2009 godine ona su prešla u segment jeftinijih uređaja na čelu sa Samsung S5230 Star, a tada se činilo da je dolazak još jeftinijeg rešenja samo pitanje vremena budući da bi tako nešto odigralo veliku ulogu u Samsung-ovoj borbi za bolju poziciju na ovom polju.

Model S3650, radnog naziva Corby, prvobitno je bio zamišljen kao najjeftinija ponuda u svojoj klasi a njega je činila kombinacija pravih karakteristika među kojima su pristupačna cena, omladina kao ciljna grupa kao i jake paralele između kompanijinih prethodnih telefona. Sve što je trebalo da urade bilo je da puste duha iz boce a tada su prvi problemi počeli da se pojavljuju.

Oduvek je bilo teško predvideti potražnju za nekim specifičnim modelom. I dok su proizvođači telefona pravili planove i investirali u istraživanja tržišta, jedini način da se saznaju rezultati njihovih napora bio je da sa njihove kreacije stave na police maloprodajnih objekata i da se čeka. U slučaju modela Samsung S5230 Star, očekivali su da će se dobro prodavati ali niko nije mogao ni zamisliti da će osvojiti tržište brzinom svetlosti. U situaciji kakva je sada svi drugi nenajavljeni telefoni namenjeni nižem segmentu tržišta koji su čekali da budu predstavljeni su postali opasni za kompanijnu zlatnu koku. Dolazak jeftinijeg, konkurentskog modela Star-u je mogao da ugrozi njegovu prodaju i da prisili kompaniju da zaboravi pristojni profit of ovog modela. Sa druge strane Star je obećavao dobru prodaju oslanjajući se uglavnom na manje lojalne sledbenike drugih brendova. Rešenje koje je kompanija pronašla nije bilo ništa novo – odlučila je da održi razliku između cena ova dva modela takvom da spreči bilo kakvu vrstu pretnje prodaji modela Star. Međutim, cena modela Corby je takva da je kompaniji ostalo prostora da može da izvrši njenu korekciju i izvuče još profita nakon što Star prestane da biva tražen model.

Ipak, ovakva situacija se događa neretko i kod drugih proizvođača i većina proizvođača je prošla kroz slične situacije u prošlosti. Pogledajmo sada bliže način na koji je Corby pozicioniran da bismo videli da li može da zadrži svoju cenu.

Model S3650 je namenjen mlađim korisnicima, na šta ukazuje širok spektar boja u kojima je ovaj telefon dostupan, plus dve rezervne maske koje se isporučuju u prodajnom pakovanju (iako je glavna boja kućišta crna). Sličan pristup koristila je i kompanija Nokia za svoj 5230 model (vrko interesantno ovaj model je imao isti indeks kao i Star), kod kojeg je proizvođač dodao širok izbor dostupnih boja. Na žalost, globalna reklamna kampanja modela Corby je foksuirana na kolor šeme a ne na funkcionalnost ili druge aspekte koje ovaj telefon donosi, tako da bi pojedini korisnici mogli da pomisle da je reč o imitaciji poteza koje je Nokia izvela, ali nismo baš sigurni da je o tome reč. I jedna i druga kompanija su do svog rešenja došle nezavisno a jedina stvar koja ide u korist kompanije Nokia je to što je model 5230 izdat ranije.

Telefoni kao što je S3650 spada u kategoriju rešenja za korisnike koji prvi put kupuju mobilni telefon. Njegova razumna cena uparena sa ekranom osetljivim na dodir čini da svi ostali aspekti ovog telefona padnu u drugi plan. Obzirom da je Corby pozicioniran kao lako dostupan uređaj kompanija je našla pravo mesto za njega. Svako drugačije pozicionirnaje ovog telefona bi bilo pravi izazov. U slučaju modela Samsung S3650 postoji jednostavna mladalačka dopadljivost iako je model Star višenamenski. Iz ovog razloga je trebalo povećati cenu po kojoj se prodaje S3650 pa je ovaj uređaj tretiran kao verzija modela S5230 namenjena mladima, iako to u suštini nije bio slučaj. Bilo kako bilo, Samsung će očigledno zaraditi ekstra profit time što će ovaj model prodavati po neznatno višoj ceni u odnosu na stariji model.

Dizajn, veličina, kontrole

Kućište modela Corsby je načinjeno u potpunosti od jeftine sjajne plastike koja izgleda pristojno iako je pravi magnet za otiske prstiju. I dok je kod svih kolor verzija prednja strana ostala crna poklopac baterije može biti crn, žut ili tamno plavi (treća boja može da varira u zavisnosti od regiona) – ali bilo kako bilo dve rezervne maske su na raspolaganju.

Pravi je izazov otvoriti poklopac baterije iako ga ne drži nikakva sofisticirana bravica ili rezica. Govoreći o kvalitetu izrade treba reći da S3650 daje osećaj čvrstog uređaja kao što i možemo očekivati od strane Samsung brendiranog telefona.

Sa dimenzijama od 103x57x13 mm i težinom od 92 grama Corby bi se mogao smatrati debeljuškastim ali i dalje uređajem koji lako staje u dlan i koji poseduje jedinstveni izgled. Lično mi se sviđa oblik tastera Menu. Kada su kontrole u pitanju sa leve strane uređaja nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka kao i Samsung-ov vlasnički konektor (što je još jedan detalj koji otkriva prirodu ovog telefona odnosno da je uređaj namenjen ne preterano zahtevnim korisnicima, tj. ovaj model ne poseduje microUSB utičnicu). Sa suprotne strane se nalazi taster za zaključavanje ekrana i posvećeni taster kamere.

Samsung Corby vs Samsung Star:

Ekran

Telefon koristi ekran koji je pojedinim korisnicima već možda poznat sa modela Samsung F480 – njegove dimenzije su 2.8“ od ugla do ugla (42x57 mm) pri čemu može da prikaže 16 miliona boja u rezolucij i240x320 piksela. Iako ekran modela F480 može da prikaže 262.144 boje, ekran modela S3650 koji prikazuje 16 miliona boja ne izgleda mnogo drugačije.

Samsung brendirane ponude takođe koriste VibeZ karakteristiku tako da sam telefon lagano vibrira potvrđujući vašu akciju budući da se ova funkcija javlja samo kada pritisnite neki od tastera koji nešto pokreću.

Ekran može da prikaže 8 tekstualnih i 3 servisne linije ali je moguće povećati ovaj broj do 16 linija prilikom čitanja poruke, u zavisnosti od veličine slova koja ste odabrali. Veličina slova može se podešavati putem kontrola za jačinu zvuka od velikih do malih. Ono što je bitno jeste da za razliku od većine ostalih ponuda S3650 podržava i prikaz zaista velikih slova koji se mogu pročitati sa bilo koje razdaljine.

Kao nedostatak treba napomenuti da ekran modela S3650 značajno izbledi pri delovanju sunčevh zraka zbog čega postaje gotovo nemoguće pročitati informacije sa njega.

Telefon je opremljen senzorom pokreta koji omogućava rotiranje ekrana kao i skrolovanje kroz galerije nakretanjem uređaja u različitim pravcima. Još jedna karakteristika vredna pomena koja postoji kod modela S3650 je Gesture Lock, koja omogućava korisniku da iscrta specifično slovo dok se uređaj nalazi u režimu mirovanja i da to ispisano slovo služi kao prečica za neki broj telefona ili aplikaciju (moguće je kreirati devet ovakvih prečica).

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1000mAh, koja prema proizvođaču može korisniku da obezbedi 250 časova rada u režimu mirovanja, odnosno pet sati razgovora. Prilikom testiranja baterija modela S3650 je pružila 2 dana rada (jedan sat poziva, nekoliko poruka dnevno, veoma malo provere elektronske pošte i do dva časa slušanja muzike). Korisnici koji više vremena provode na Web-u će morari da se zadovolje sa jednim danom trajanja baterije telefona. Pri nekoj prosečnoj upotrebi telefon može da obezbedi 1 do 2 dana rada. Za potpuno punjenje baterije modela Samsung S3650 je potrebno oko 2 sata.

Bežični prenos podataka je karakteristika koja najviše prazni bateriju modela S3650.

Povezivanje

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluettoh 2.1 je dostupan. S3650 upravlja slušalicama sa lakoćom.

USB-povezivanje. U meniju možete da odaberete jedan od tri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni. Obzirom da ne postoji Modem režim, možet elako S3650 pretvoriti u bežični modem uz pomoć PC Studio programa.

Dok se nalazi u USB Mass Stroage režimu, S3500 se prikazuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem ikakvih dodatnih drivera, tako da je odmah nakon povezivanja spreman za rad. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 2Mb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela S3650 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 10.

Memorija, memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 65MB ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku nakon pokretanja telefona. Memorijska kartica se prikazuje kao posebna sekcija ali možete ih obe videti u isto vreme. Model S3650 poseduje i menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 32GB microSD memorijskom karticom.

Kamera

S3650 je opremljen prosečnom 2MP kamerom sa fiksiranim fokusom. Telefon koristi landscape interfejs kamere i omogućava korisniku da izvrši sva podešavanja i promenu opcija u hodu jednostavnim dodirivanjem thumbnail-ova koji se nalaze na ekranu. Nema potrebe naglasiti da ova činjenica čini apliakciju kamere vrlo zgodnom za rad.

Rezolucije:

  • 1600x1200
  • 1280x960
  • 640x480

Režimi fotografisanja:

  • Single shot
  • Multi-shot
  • Panorama shot
  • Smile shot

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Daylight
  • Incandescent
  • Fluorescent
  • Cloudy

Efekti:

  • Crno-belo
  • Sepia
  • Negativ
  • Watercolour
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video

Telefon snima video u mpeg4 formatu (postoji opcija da omogućite snimanje zvuka u meniju kamere). Sva podešavanja koja su ovde dostupna ne razlikuju se značajno od onih koja postoje za režim snimanja fotografija, izuzev nekoliko novih rezolucija i efekata. Maksimalna rezolucija za snimanje videa je 320x240 piksela pri 15fps. Po pitanju video kvaliteta S3650 je prosečan model kada su u pitanju moderni standardi.

Meni, Interfejs

S3650 se ispostavlja kao skoro identična kopija modela S5600.

Na ekranu u režimu mirovanja osnova ekrana je zauzeta barom koji se sastoji od tri prečice za ekran pozivanja, telefonski imenik i meni. Sa leve strane se nalazi strelica, čijim dodirom proširujete bar za aplikacije, omogućavajući da prevučete bilo koji Widget na ekran (njihov izgled se takođe može menjati). Očigledno je da S3650 izgeda znatno lepše sa mnoštvom prozora koje možete da odabere nego sa gomilom widget-a koji su nabacani na ekranu. Pogledajmo šta vam sve ovaj telefon omogućava da smestite na ekranu:

  • Naziv operatera
  • Datum i vreme
  • Analogni časovnik
  • Digitalni časovnik
  • Svetsko vreme (za bilo koji odabrani grad)
  • Kontrole plejera
  • Radio kontrole
  • Album sa thumbnail-ovima (uz pomoć njega možete vršiti skrolovanje kroz slike)
  • Prečice za igre
  • Događaji (propušteni pozivi, SMS)
  • Podsetnik rođendana
  • Menjač profila
  • Pet omiljenih kontakata – možete ih pozivati ili im slati SMS, jednim dodirom
  • Ogledalo – koristi kameru sa prednje strane da pokaže šta se događa na ekranu
  • Google pretraga
  • Brz pristup Samsungs Fun klubu
  • Alarm časovnici
  • AccuWeather vremenska prgnoza – slična je po vizuelnim efektima koji postoje kod modela HTCs Touch Diamond
  • Stop Smoking – broji koliko dana niste zapalili cigaretu
  • Stop diet – broji koliko dana ste bili na dijeti
  • Widget uploader

Lako je videti da Samsung-ovi Widget-i omogućavaju korisniku da podesi i prilagodi izgled ekrana po svom ukusu. Na žalost uskoro ćete iskusiti jedino stvarno ograničenje modela Samsung S3650 po ovom pitanju – fizičku veličinu ekrana; prirodno, svako bi želeo da na ekran smesti što je moguće više elemanata. Ali to je ono što je današnja realnost. Ipak i u ovom stanju Widget-i su najfleskibilnije rešenje koje je danas dostupno i definitivno iznad Nokia-inog Active Standby.

S3650 poseduje gotovo dvadeset widget-a, zajedno sa menadžerom za preuzimanje koji omogućava korisnicima da upload-uju nove sa Samsung web sajta. Nema potrebe reći da drugi proizvođači telefona ne mogu ponuditi ništa, čak ni daljinskim putem što je ovako fleksibilno kao početni ekran modela Samsung S3560.

Postoje tri ekrana koja su omogućena za popunjavanje sa widgetima. Ove ekrane možete menajti prevlačenjem prsta preko ekrana.

U glavni meni možete ući tako što ćete pritisnuti ikonu u donjem delu ekrana. Glavni meni je prikazan u vidu matrice 3x4. Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje - potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka duplim klikom, jer ga prvim odabirate a sledećim omogućavate tastaturu na ekranu. Ukoliko je telefon otovren korisnik može da koristi hardverske tastere. U suprotnom jedini način upravljanja modelom S3560 je preko tastature na ekranu.

Sav unos teksta se vrši preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična izgledu tastatura koje poseduju telefoni konvencionalnog izgleda - ona poseduje dvanaest tastera sa velikim brojem simbola pridruženih svakom tasteru, tako da ukoliko je potrebno da unesete neko specifično slovo potrebno je taster kojem je to slovo dodeljeno pritisnuti više puta. S3560 ne poseduje QWERTY tastaturu na ekranu.

Još jedna karakteristika koja je prošla kroz veliko prerađivanje je predvidivi unos teksta T9. Možete ga omogućiti za numberpad samo jednim dodirom. Dobra stvar je što S3560 pokušava da pretpostavi koja slova ili reči ćete uneti sledeće pa samim tim olakšava odabir reči jednostavnim dodirom na njih.

Sve aplikacije karakteriše u odnosu na kontekst osetljiv bar sa alatima u dnu ekrana.

Još jedna oblast u kojoj je S3650 unapređen u odnosu na svoje prethodnike je skrolovanje - prevlačenjem vašeg prsta na dole sa leve strane ćete učiniti da se lista skroluje mnogo brže nego kada to uradite prevlačenjem sa desne strane. U slučaju da lista koju pretražujete sadrži imena, uvek možete izabrati opciju da se prebacite na tačno određeno slovo, slično kao u galeriji.

Na drugom ekranu srednji taster služi kao prečica za listu najčešće korišćenih kontakata (slika, ime, telefonski broj). Iako je njegova lokacija donekle u pitanju, sviđa mi se izgled, mada ćete morati da dodajete fotografije vašim omiljenim kontaktima.

Telefonski imenik

Možete pozvati telefonski imenik dodirom prečice koja se nalazi na ekranu u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona. Sa leve strane se nalazi prečica koja omogućava skrolovanje na dole do slova koje vam je potrebno. Padajuća lista u gornjem desnom uglu omogućava sortiranje liste prema tipu unosa - kontakti, grupe ili omiljeni.

Jedini pogled koji je dostupan za telefonski imenik je jednostavna lista sa nazivima kontakata - nećete biti u mogućnosti da pretražujete dodeljene slike ili brojeve telefona već ćete za ovu karakteristiku morati da uđete u detaljniji pogled.

Možete dodeliti bilo koju sliku, fotografiju ili video klip kao caller ID. Svaki unos može sadržati do 5 telefonskih brojeva različtih tipova (mobilni, u kancelariji, kod kuće, fax i drugi). Jedan od njih će biti glavni broj (po podrazumevanom podešavanju to je prvi uneti). Sva polja su prilagodljiva.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti na engleskom idu prvi a zatim idu oni sa nazivima na lokalnom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja, i poznat iz računarskih programa. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da unosi načinjeni na različitim jezicima neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Ali da se vratimo na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Svaki muzički fajl (uključujući MP3) može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom S3650, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može da sadrži poslovne kartice, mada njegova struktura kopira sva polja koja postoje u običnim kontaktima telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati dvanaest brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Dnevnik poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva, plus dostupna je i kombinovana lista poslednjih poziva SMS poruka i emailova (do 90 unosa ukupno) sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip događaja. Po mom mišljenju međutim uključivanje email-ova čini listu težom za praćenje ukoliko primate desetine pisama svakog sata, što će sve ostale događaje potisnuti na kraj liste.

Možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. Datum i vreme poziva se mogu videti u proširenom pogledu. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (ukoliko je servis omogućen).

Za određene brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Dostupna je i posebna lista za poslate poruke.

Slanje poruka

Slično drugim proizvođačima i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom Samsung S3650 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti 300 događaja jednog tipa – sastanak. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Na žalost nije moguće pokrenuti podešavanje kalendara pritiskom na određeni datum u kalendaru; isto tako S3650 ne pokazuje stablo dolazećih događaja za bilo koji nastupajući odabrani dan u mesečnom pogledu zbog male dijagonale ekrana.

Memo – standardne tekstualne beleške.

Zadaci – lista zadataka koja vam omogućava da podesite različite prioritete i podesite alarme za do 100 zadataka.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Kalkulator – On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Uz pomoć konvertora možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Aplikacije

FM-radio. Možete da uskladištite do 99 radio stanica u memoriju. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

Snimač glasa. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Brojač i štoperica ne donose nikakve značajne karakteristike.

RSS čitač. U pitanju je samostalni alat za čitanje RSS feed-ova. Međutim, mnogo više smisla bi imalo da je RSS čitač povezan sa Web pretraživačem modela S3650, ali to ovde nije slučaj. Na ovaj način RSS linkovi nisu povezani sa pretraživačem ili poslati direktno aplikaciji. Potrebno je da se manuelno prijavite na kanal u ovoj aplikaciji ili da unesete Web adresu i pustite aplikaciju da pokuša da nađe RSS kanal na njoj.

Prilikom upload-ovanja novih feed-ova sa vestima, S3650 može da upload-uje tekst, video i audio fajlove. A na vama je da ukoliko želite podesite ograničenje veličine (po podrazumevanom podešavanju u pitanju je 5MB). Na žalost ne postoji mogućnost update-ovanja feed-ova po rasporedu, tako da ćete morati manuelnim putem da osvežavate feed-ove svaki put kada su vam potrebne nove informacije.

Bluetooth. Kada je u pitanju izgled ove aplikacije, ona je definitvno prerađena kod modela S3650 - sada možete videti mapu uređaja (kao što je slučaj kod nekih bežičnih menadžera na desktopu računara) ili možete odabrati opciju da vidite listu uređaja. Kada je u pitanju Bluetooth, S3650 je uređaj potpunih specifikacija koji vas neće razočarati.

Igre. S3650 može da izvršava nekoliko zadataka kada su u pitanju Java aplikacije što znači da možete da pokrenete nekoliko programa, minimizujete ih i vratite na ekran kada god vam je volja. Dostupne igre variraju od tržišta.

Pretraživač – Pročitajte šta smo o pretraživaču rekli u sekciji koja je nazvana Google.

Community (Ranije poznata kao Share Pix) – Ovaj alat će uskoro postati deo podrazumevanog paketa karakteristika kod mnogih Samsung brendiranih telefona. On omogućava podešavanje naloga na jednom od servisa za razmenu fotografija tako da je moguće podesiti telefon da šalje sve vaše slike na određeni servis bez ikakve vaše intervencije. Međutim ukoliko na mestu na kojem se nalazite nije dostupan Wi-Fi signal, S3650 koristi konekciju vašeg operatera što može da bude prilično nezgodno kada je u pitanju cena ove usluge.

Google.Ovu stavku menija karakterišu Google pretraga, Gmail i Google Maps aplikacije. Počećemo sa poslednjom - nema ničeg naročitog kod verzije Google Maps koja je implementirana u model S3650, međutim 2.8’’ ekran ovog uređaja čini skrolovanje mapama vrlo interesantnom opcijom. Pored toga imate mogućnost prebacivanja prikaza između satelitskog i prikaza ulica, mada satelitske slike mi izgledaju prilično grubo kada se porede sa onima koje nudi ostali telefoni koji imaju ovu mogućnost. Ali, ovo je verovatno zato što S3650 poseduje relativno veliku dijagonalu ekrana ali ne i odgovarajuću rezoluciju za istu. Telefon je pogodio našu lokaciju preko mobilne mreže bez ikakvih problema, tako da sve u svemu nemamo neku zamerku kada je u pitanju ovaj odeljak.

Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim NetFornt 3.5 (WAP browser 2.0) pretraživačem koji poseduje unapređeni algoritam prikaza stranica koji ceo proces čini glatkijim i bržim. Kao nedostatak, za razliku od Windows Mobile edicije, ovaj pretraživač nema obilje dodatnih opcija i mogućnosti.

Nezavisno od JavaScript podrške, skaliranja fonta (tri tipa), SmartFit (pogled u vidu pojedinačne kolone), režima prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica, proizvođač je implementirao i novu karakteristiku - pointer miša na ekranu. Slično kao kod Nokia-inih telefona baziranih na S60 platformi i Opera Mini pretraživača, možete pregledati stranice sa malim prikazanim navigacionim prozorom. Sam pretraživač poseduje dosta interesatnih stvari i biće više nego dovoljan za većinu korisnika.

Alarm časovnik

Možete podesiti koliko god želite alarm časovnika jednim dodirom ili omogućiti/onemogućiti one koji su već kreirani. Svaki alarm je u potpunosti prilagodljiv - možete odabrati bilo koji dan želite za alarm i takođe koristiti prilagodljivu melodiju.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava premeštanje, kopiranje i brisanje kao i različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja

Uobičajeno ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija. Za model S3650 nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom. S3650 se isporučuje sa prethodno instaliranim profilima koji omogućavaju korisniku da menja podešavanja trenutno.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Korisnik takođe može modifikovati snagu vibracije uz pomoć VibeZ-a.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

MP3-player

Samsung S3650 se isporučuje sa najnovijom generacijom Samsung plejera. Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Model S3650 poseduje ekvilajzer, ali njegovo podešavanje nije moguće. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake od numera utišava zvuk. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Plejer poseduje sledeće filtere kada je u pitanju reprodukcija: sve numere, nedavno reprodukovano, najpopularnije, po izvođaču, albumu, žanru i kompozitoru. Samsung S3650 poseduje i podršku za Album Arts.

Govoreći o novim opcijama, plejer je dobio sistem ocenjivanja, koji vam omogućava da svakoj numeri dodelite od jedne do pet zvezdica. Proizvođač je vodio računa da integracija sa Windows Media Player-om, bude veća nego ikada ranije; menadžer takođe poseduje sistem ocenjivanja.

Slušalice koje se isporučuju u paketu sa telefonom imaju utičnicu za povezivanje sa prilagodljivim slušalicama, i obezbeđuju solidan zvučni doživljaj. Generalno govoreći, ukoliko posmatrate Generalno govoreći S3650, kao muzički orjentisano rešenje može se smatrati po kvalitetu bliskim modelima Sony Ericsson Walkman opsega, naročito ukoliko se posmatra prva generacija ovih modela. Ukoliko se nalazite na početnom ekranu a muzički plejer je minimizovan, videćete nejgove kontrole i naziv numere koja se trenutno reprodukuje na ekranu.

Dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje S3650 je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada i dalje nije preterano prigušen.

Find Music (ranije poznata kao Music Recognition) – alternativa funkciji Track ID kompanije Sony Ericsson. Suština ovog servisa je su sledećem: snimite kratak klip iz neke muzičke numere koja vam se svidi dok vam telefon pronađe naziv izvođača i numere.

Picsel Viewer

Picsel Viewer je aplikacija koja otvara MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je njena brzina pa za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Samsung S5230 vs Samsung S5600 i LG KP500

  Samsung S5600 Samsung S5230 LG KP500 Samsung S3650
Veličina, težina 102.8x54.8x12.9, 92 104x53x11.9, 94 106.5x55.4x11.9, 87 103 x 57 x 13, 92
Ekran 2.8", QVGA, 16 miliona boja TFT 3", WQVGA, 16 miliona TFT 3", 240x400 piksela, 262.144 TFT 2.8", QVGA, 16 miliona TFT
Kamera 3 MP, fiksirani fokus, blic 3 MP, fiksirani fokus, blic 3 MP, fiksirani fokus, bez blica 2 MP, fiksirani fokus, bez blica
3G, video pozivi Da, Da Ne Ne Ne
Baterija Li-Ion, 1000 mAh Li-Ion, 1000 mAh Li-Ion, 900 mAh Li-Ion, 1000 mAh
Memorijske kartice microSD do 32 GB microSD do 32 GB microSD do 32 GB microSD do 32 GB
QWERTY tastatura na ekranu Ne Da Da Ne
Olovka Ne Ne Da Ne
Unos teksta rukopisom Ne Da Ne Ne
FM-radio Da Da Da Da
Widgeti Da Da Da Da

Kao što tabela iznad pokazuje Samsung S3650 je kopija modela S5600 sa cenom koja je slična modelu Star, pri čemu ovaj telefon i dalje ne poseduje 3G podršku. Ali sve ove činjenice ne ometaju nas da ipak kažemo da je model Star jasan pobednik kada se poredi sa S3650 obzirom da poseduje odličan ekran kao i QWERTY tastaturu na ekranu.

Utisci

Veoma smo zadovoljni kvalitetom prijema modela S3650, iako se ne razlikuje mnogo od ostalih telefona u svojoj klasi. Jačina melodije zvona je prosečna a čak smo neke pozive i propustili kada je telefon bio u torbi. Vibracija nije ništa posebno budući uopšte nije promenjena u odnosu na S5600.

Corby ima sve što je potrebno da postane vrlo dobro prodavani model, ali njegova sudbina umnogome zavisi od politike kompanije po pitanju cena. Po pojavljivanju ovaj model će se prodavati po ceni koja je gornja granica kada je u pitanju ovakav model, iako Samsung može i da se odluči da ga prodaje za istu sumu po kojoj prodaje i model Star. Ipak u tom slučaju Corby će postati potpuno nekonkurentan.

Kada je konkurencija u pitanju jedini telefon koji nam pada na pamet je Nokia 5230, ali i pored najbolje volje treba imati na umu da je ovaj telefon smart telefon. I dok će neki korisnici ovu činjenicu posmatrati kao prednost drugi na nju uopšte neće obratiti pažnju. Obzirom na cenu po kojoj se prodaje Nokia 5230, Corby-jeva cena je suviše visoka i neadekvatna da bi se ova dva modela uopšte smatrala konkurentnim. Ipak, ukoliko se odlučite da Nokia-u 5230 kupite u paketu sa Nokia Comes With Music servisom što je jedna od opcija, onda njegova cena premašuje Samsung Corby pa dolazi do određenog komplikovanja situacije. Ipak treba videti kako će kompanija Samsung odlučiti da odigra kada je u pitanju ovaj telefon pa se onda tek mogu donositi konačni zaključci.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024