E1080T 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung E1080T
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung E1080T. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung E1080T vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM telefona Samsung E1081T

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • 800 mAh Li-Ion baterija
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Jeftini telefoni su uvek namenjeni masovnom tržištu. Sa jedne strane kupuju ih oni koji nemaju novca da plate više. Ovaj segment ima još jednu interpretaciju. To je takođe telefon za putovanja kada vam vaš primarni telefon ostane kod kuće ili vam je potreban drugi uređaj za drugu SIM karticu. Veliki deo odlazi i na poslovne korisnike kada se telefoni prosleđuju vozačima, kuririma i drugim zaposlenima. Ovakvi modeli često se kupuju za decu i starije ljude. Pouzdanost, izdržljivost, tastatura zgodna za korišćenje i vreme rada su daleko ispred bogatih karakteristika.

Samsung često obraća pažnju na ovaj segment i pokušava da bude konkurentan kompaniji Nokia koja je već dugi niz godina lider na ovom polju. Finski proizvođač vešto koristi ovakve modele da sačuva svoj tržišni udeo dok Samsung sledi drugu strategiju budući da ne može prodati veliki broj skupljih telefona u odnosu na jeftinije telefone. U isto vreme ovaj segment se ne može ignorisati zbog toga što korisnici postaju lojalni i često kupuju naprednije modele istog brenda.

Model E1080 je omogućio kompaniji Samsung da napravi veliki korak napred u segmentu skupljih telefona. Samsung je potrudio da postavi nova pravila igre za Nokia-u pa je kasnije i sam morao da ih prihvati. To je bila odlična situacija za korisnike koji su imali mogućnost odabira većeg broja telefona sa boljim karakteristikama.

Za veoma kratko vreme model E1080 je unapređen na model E1081T uz više memorije, odgovarajuću baterijsku lampu i neke unapređenja u okviru menija. Uopšteno govoreći, to je isti E1080 sa dobrom reputacijom.

Ko će biti zainteresovan za ovaj model? Ne bih ga preporučio starijim ljudima zbog toga što njima nije potreban ekran u boji a ni slova nisu dovoljno velika. Tastatura je veoma prikladna. Mislim da ovo niskobudžetno rešenje odlikuje odlično vreme rada što je veoma bitno za poslovne korporacije i može se koristiti kao sekundarni telefon za pozivanje. Analiziranje modela ćemo nastaviti sa ovim na umu.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Dimenzije uređaja su veoma kompaktne i iznose 107.4 x 45.5 x 13.6 mm dok je težina uređaja 64 g. Teleofn lako staje u ruku i pogodan je za nošenje u džepu. Otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata je takođe dostupan.

U ponudi je samo jedna boja i to crna (crvena se razlikuje samo po dekoraciji navigacionog tastera). Zadnja strana je teksturirana i sjajna, istovremeno. Plastika se ne haba lako i izgleda gotovo kao nov nakon dužeg vremena korišćenja.

Gornju stranu telefona karakteriše baterijska lampa, sa leve strane se nalazi slot interfejs k oji je prekriven zatvaračem. Slot je vlasnički slot kompanije a na bočnim stranama uređaja nema nikavih drugih kontrola.

Ekran

CSTN ekran 128x128 rezolucije (27x27mm) ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boja. Ekran može prikazati do pet tekstualnih linija i dve koje su određene za servisne informacije. Prikaz slike je ispod proseka ali ne možete ni očekivati više za ovaj novac. U poređenju sa ekranom modela Nokia 1209 oba Samsung modela odnose pobedu u smislu fizičke veličine, dok kvalitet ostaje isti. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz u potpunosti bledi i gotovo je nemoguće pročitati informacije.

Tastatura

Tasteri su izrađeni od gume i prilično su veliki. Navigacioni taster odlikuje dobra veličina i nema nikakvih žalbi po pitanju ergonomije. Pozadinsko osvetljenje je bele boje, veoma svetlo tako da su simboli jasno vidljivi u različitim uslovima.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 800 mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može pružiti do 7.5 sati razgovora. Prilikom testiranja telefon je radio oko 5 dana uz 15-20 minuta razgovora i oko 20 minuta svakodnevnog korišćenja drugih karakteristika. Ukoliko ga ne koristite često možete računati na nedelju dana ili čak i više korišćenja uređaja pre punjenja. Sve u svemu, vreme rada je standardno za slične modele. Za potpuno punjenje baterije potrebno je oko 2.5 sata.

Meni

Glavni meni je predstavljen u vidu matrice 3x3 a drugi režimi prikaza nisu dostupni. Podmeni koristi vertikalne liste. Postoji i brza navigacija zahvaljujući numeričkim nizovima. Navigacioni taster obezbeđuje brz pristup različitim tipovima informacija (gore za profile, dole za kalendar, itd.) Telefon pamti poslednju lokaciju u meniju i sledeći put ulaskom u meni pomenuta stavka biva označena. Ova vrsta pamćenja funkcioniše za glavni meni i podmenije.

Telefonski imenik. Telefon može da uskladišti 500 kontakata. Za svaki kontakt možete dodati ime, do 3 telefonska broja sa tipom broja kao i melodiju zvona.

Pretraga se izvodi po prvom slovu imena, dok su kontakti prikazani u vidu liste koja prikazuje ime sa brojem ispod njega. Kada odaberete kontakt možete videti sve brojeve horizontalnim pomeranjem navigacionog tastera.

Brzo pozivanje je obezbeđeno za do 8 brojeva.

Kao što smo već pomenuli telefon ima multibook opciju u okviru koje delite telefonski imenik na 5 virtuelnih telefonskih imenika pri čemu svaki ima svoj naziv i listu konakta. Ova karakteristika je daleko od jedinstvene i već je korišćena u okviru niskobudžetnih Nokia telefona.

Dostupan je čarobnjak koji pomaže da pozivate brojeve nudeći varijante od liste poziva i telefonskog imenika kada počnete da unosite prve cifre.

Poruke. Možete sačuvati do 300 poruka. Model rukuje običnim SMS porukama ali EMS nije podržana a da ne govorimo o MMS. Srećom, dostupna je opcija povezivanja poruka pa možete napraviti poruku dužine do 918 karaktera. Masovno slanje poruka za do 10 brojeva je takođe podržano. Brojevi se moraju uneti u To polje i podeliti tačkom i zarezom. Možete takođe kreirati do 10 prilagođenih šablona.

Pozivi. Ovde imamo standardnu listu dolaznih, odlaznih i propuštenih poziva sa maksimalnim kapacitetom od 30 brojeva za svaku od njih. Identični brojevi se spajaju, ali ako odaberete neki kontakt možete pristupiti detaljnim informacijama za svaki poziv. Ista lokacija je korišćena brojače konverzacije, i to zasebno za poslednji poziv, dolazne pozive, odlazne pozive i opšte.

Profili.Postoji osam profila koji se mogu prilagoditi od strane korisnika u potpunosti. Kao melodiju zvona možete odabrati samo melodiju, krešendo melodiju, melodiju i vibraciju zajedno, vibraciju praćenu melodijom, ili meldoiju praćenu vibracijom. Kao melodiju možete odabrati jednu od prethodno instaliranih melodija odnosno nije mogue preuzimati dodatne melodije.

Igre. Jedina dostupna igra je Super Jewel Quest.

Kalendar. Ovo je običan i osnovni kalendar sa režimom mesečnog pregleda. Ne možete uneti sopstvene događaje.

Bele[ke. Tesktualne beleške su ograničene na 70 simbola.

Alarmi. Postoji pet nezavisnih alarma. Za svaki od njih možete odabrati vreme, pojedinačno ili obično oglašavanje zajedno sa tipom signala, melodijom, jačinom, periodima za ponavljanje kao i automatskim aktiviranjem.

Aplikacije. U ovoj sekciji možete da pronađete osnovni kalkulator, konvertor mera i valuta, štopericu sa preleiminarnim rezultatima i tajmer. Baterijskom lampom se može upavljati iz ove sekcije.

Podešavanja. Svim ključnim podešavanjima se može pristupiti iz ovog menija. Za ekran možete odabrati neku od 5 kolor tema ili jednu od 3 prethodno instalirane pozadinske slike. Jačina osvetljenja, kontrast, vreme pozadinskog osvetljenja za ekran i tastaturu kompletiraju ove opcije.

U podešavanjima sigurnosti lozinke su dostupne za liste poziva, kontakte i poruke i one ograničavaju pristup. Upozorenja vezana za promenu SIM kartice mogu da se aktiviraju odavde, tako da ako je telefon ukraden i nova SIM kartica se instalira, on će automatski poslati tajnu poruku na ranije navedeni broj telefona.

U odeljku Aplikacije dostupne su crne liste za glasovne pozive i poruke.

Utisci

Telefon nudi pouzdan kvalitet konekcije čak i u oblastima gde skuplji telefoni to nisu uspeli. Telefon poseduje 4-tonske polifone melodije osrednjeg kvaliteta za prethodno instalirane midi melodije zvona dok korišćenje MP3 melodija nije moguće. Jačina melodija je prosečna a isto važi i za vibraciju.

Rival ovom telefonu može biti svako rešenje namenjeno nezahtevnim korisnicima sa kolor ekranom koji nude drugorazredni proizvođači. Brend igra svoju ulogu kada je ovaj telefon u pitnaju jer je Samsung ponudio komponente višeg kvaliteta koje proizvodi sam. Nokia ne nudi slične modele obzirom da Nokia 1280 ima monohromatski ekran.

Nema nekih većih nedostataka kada je u pitanju Samsung E1081T. Možemo pomenuti handsfree režim kod kojeg jačina zvuka nije dovoljno jaka. Nezavisno od ovoga definitivno imamo bestseller u svojoj klasi.

SAR nivo za ovaj model je 0.739W po kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024