Elm J10i 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson Elm J10i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson Elm J10i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson Elm J10i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS telefona Sony Ericsson Elm J10

Prodajno pakovanje:

  • Telefon;
  • BST-43, 1000 mAh Li-Pol baterija;
  • 4 GB microSD memorijska kartica (zavisi od zemlje i prodajnog paketa);
  • HPM-60 žične slušalice;
  • EC 200 USB kabl;
  • Punjač.

Pozicioniranje

U ovom momentu, kada se Sony Ericsson Elm upravo razvija, kompanija nema nikakvih određenih daljih planova kada je u pitanju A200 platforma. Platforma bi trebalo da bude rezervisana za ograničeni broj telefona i, bez nekih značajnih promena da bude postepeno zamenjena Android uređajima. Kao rezultat toga, programeri moraju da kreiraju veoma skupe telefone sa maksimalnom proizvođačkom maržom na umu. Sve vrste trikova kojih se neko može dosetiti ovde su iskorišćene. Iskorićen je postojeći Sony Ericsson C901 kao osnova a unapređeno je sve od osnovnih sadržaja do unutrašnjosti telefona. Na primer, USB kabl je i dalje prisutan ali je kraći sa ciljem dodatne uštede. Žrtvovane su i performanse samog telefona budući da je memorija uređaja jedna od najjeftinijih (ne memorijska kartica već sama, ugrađena memorija). Ekran je takođe jedan od najjeftinijih sa veoma niskim nivoom osvetljenja. A daleko od toga da se lista ovakvih trikova ovde završava. Rezultat koji je postignut ovakvih pristupom jeste to da se sve više smanjuje broj ljubitelja Sony Ericsson modela. Imajući u vidu da se ovaj model čini donekle unapređenom verzijom modela C901, odlučeno je da se ubaci nekoliko ne toliko značajnih karakteristika kao što su widget-i za režim mirovanja. Osim toga, uređaj je pozicioniran kao ekološki telefon i predstavlja deo GreenHeart serije. Ovo je i objašnjenje zašto neko mora da plati dodatnih 30 – 35 procenata za ponuđenu funkcionalnost. Na žalost, Sony Ericsson-u ova ideja ne može obezbediti širok odziv među korisnicima koji nisu voljni da troše svoj novac na ekološki orijentisane uređaje. Nokia to razume i gotovo sve svoje telefone tako izrađuje. Možete uzeti neki Nokia model i videti da je ekološki orijentisan kao i Elm, pa možda čak i bolje od toga. Jednom rečju, sve ono što je samo marketinški trik ima za cilj da privuče dodatnu pažnju i pokuša da opravda inače apsurdnu cenu.

Model je dostupan u različitim verzijama za različita tržišta što je takođe jedan od pokušaja da se uštedi novac. Tako se na nekim tržištima dostupna verzija koja nosi oznaku J10i2 i koja poseduje integrisani Wi-Fi i GPS dok je J10 varijacija bez Wi-Fi i GPS koja omogućava proizvođaču da uštedi nekoliko evra bez nekog velikog uticaja na cenu.

Ovaj model se na tržištu pojavio prošlog proleća. Ipak, prodaja na globalnom nivou bila je čista propast. To je jedan od onih modela koji kada se pojavi na policama maloprodajnih objekata tu ostane par godina. Najveći razlog za to sigurno je neodgovarajuća cena koja sprečava masovne korisnike da kupe ovaj uređaj te da ga u potpunosti procene. Na internetu je dostupan samo ograničen broj tekstova što je indirektan znak da je prodaja loša.

Sve ranije navedeno je veoma važno za razumevanje ciljne grupe. U suštini to se ne može nazvati ciljnom grupom već jednostavno grupom pristalica kojima nije važno ni kako telefon izgleda ni kako radi. Možemo reći da se ovaj telefon prodaje na preporuku prodavca ili će ga kupiti neko kome se svidi njegov dizajn.

Hazel J20 slajder je unapređena verzija modela sa boljim ekranom ali koja ipak poseduje slične nedostatke. Više reči o tome će biti na kraju teksta.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Telefon je dostupan u dve kolor varijant ei to roza i crnoj varijanti.

Uređaj odlikuje zaobljena pozadina koju kompanija naziva Human Curvature. Ukusi se razlikuju ali meni lično niti se dopada niti se ne dopada. Nema nikakvog uticaja na komfor kada se telefon drži u ruci, niti ima bilo kakve razlike u odnosu na regularni uređaj. To je samo još jedan trik koji pomaže da se telefon izdvoji iz gomile.

Kućište je izrađeno od reciklirane plastike ali nema potrebe ni za kakvim strahom jer je u pitanju obična, pristojna plastika. Zadnji poklopac odlikuje aluminijumska ploča. Veoma je teško izgrebati je ali opet, nakon nedelju dana upotrebe pojavile su se ogrebotine što je razočaravajuće. Druga loša strana je to što se poklopac mora otvoriti sa bočne strane upotrebom specijalne poluge koja se nalazi odmah pored priključka što dodatno pritiska otvarače koji su upravno smešteni pa može doći do loma ovih otvarača ukoliko se pritisnu suviše jako. Zahvaljujući komplikovanju stvari do strane kompanije, potrebno je biti veoma oprezan kod otvaranja poklopca.

Sa desne strane telefona nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i taster kamere. Fast Port priključak (treba naglasiti da je ovo 2010 godina i da svi proizvođači prelaze na microUSB) nalazi se sa leve strane. Upotreba ovog prekidača je još jedan od načina da se uštedi novac.

Kvalitet izrađe uređaja je zadovoljavajuć; telefon izgleda dobro urađen i generalno čvrst. Dimenzije uređaja su 110 x 45 x 14mm, nije tanji od prethodnog modela što je neka vrsta nedostatka. Telefon je težak 90 grama.

Sony Ericsson Elm vs Sony Ericsson Hazel:

Sa zadnje strane uređaja se nalazi kamera sa LED blicem, koji se takođe može koristiti kao baterijska lampa.

Ekran

Uređaj koristi TFT ekran rezolucije 240x320 piksela (2.2“ dijagonale) koji može da prikaže 262.144 boje. Slika u zatvorenom izgleda dobro,ali je primetno nedovoljno osvetljenje. Čak i sa maksimalnim nivoima jačine osvetljenja ekran je relativno siv. Ovo se lako može videti ukoliko upotredite ekran ovog modela sa onim kod modela Hazel. Ali naravno ovo nije veliko iznenađenje jer je korišćenje slabijeg ekrana odlična prilika za proizvođača da smanji troškove izrade uređaja.

Ekran može da prikaže 9 linija teksta kao i 4 servisne linije. U nekim režimima moguće je na ekran smestiti i veći broj linija. Informacije su čitljive na suncu iako slika bledi.

Uređaj poseduje ugrađeni senzor pokreta koji je integrisan u ekran tako da kada pregledate fotografije dovoljno je da okrenete ekran u landscape orjentaciju i slika se automatski rotira.

Tastatura

Alfanumerički tasteri su uređeni u blok redova i prema tvrdnji proizvođača otporni su na vodu i prašinu. Ne razumem šta ih čini toliko specijalnim ukoliko je pomenuta činjenica istinita za 99% modernih telefona.

Tasteri su vrlo zgodni za korišćenje i imaju pozadinsko osvetljenje koje je svetlo i jednako. Gravirani simboli na tasterima se mogu lako očitati u bilo kom okruženju. Navigacioni taster je pristojan i neće biti problematičan za većinu korisnika.

Baterija

Uređaj koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1000mAh (BST-43). Prema tvrdnji proizvođača ova baterija može da obezbedi 430 časova rada telefona u režimu mirovanja odnosno 10 sati razgovora.

Prilikom testiranja uređaja baterija uređaja je prosečni trajala 1,5-2 dana prosečne upotrebe – što je obuhvatalo oko 1 čas poziva, 30 minuta igranja igara, 20 minuta surfovanja internetom i nekoliko časova slušanja muzike. Pri korišćenju telefona u okruženju koje je dobro pokrivenom mrežom mobilnih operatera, učinak baterije se poboljšava najmanje za 50%. Telefon takođe, jednim punjenjem baterije obezbeđuje 17.5 časova kontinualne reprodukcije muzike. Potrebno je oko 2 časa da se baterija telefona u potpunosti napuni (njenim punjenjem u trajanju od 1.5 časova dopunićete je do 80%).

U poređenju sa ranijim modelima, trajanje baterije je 35-40% kraće iako su zvanične brojke iste. Moj zaključak ovog fenomena je da sporiji interfejs crpi bateriju brže (pomislite o dodatnom vremenu koje je potrebno da ekran bude uključen).

Ugrađena memorija i memorijske kartice

Uređaj poseduje oko 270MB memorije koja je dostupna korisniku. Kartice možete menjati bez isključivanja telefona. Telefon podržava kartice kapaciteta do 32GB. Kartica je smeštena ispod poklopca baterije.

Kamera

Model karakteriše 5MP kamera sa autofokusom i LED blicem. Za proizvod ove klase kamera je odlična i nudi kvalitetne fotografije. Postoji makro i drugi dodatni režimi.

Video

Video se snima u MPEG 4 formatu u sledećim rezolucijama: 640x480 i 320x240. Dužina videa može da se ograniči na 10 sekundi ili da bude neograničena. Kvalitet videa je prosečan i teško može da impresionira (30fps).

Primer video klipa (mp4, 3,12 MB) >>>

Prenos podataka

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Takođe ovde je prisutan Media Transfer (MFT režim a pristup, recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 2Mb/s. U drugom slučaju postoje različita USB podešavanja za mrežni pristup pri čemu telefon radi kao modem.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Podržani su sledeći profili:

  • A2DP
  • Basic Imaging Profil
  • Basic Printing Profil
  • Dial-Up Networking Profil
  • File Transfer Profil
  • Generic Access Profil
  • Generic Object Exchange Profil
  • Handsfree Profil
  • Headset Profil
  • HID
  • JSR-82 Java API
  • Object Push Profil
  • Personal Area Network Profil
  • Serial Port Profile/li>
  • Service Discovery Application Profil
  • Synchronization Profil
  • SyncML OBEX povezivanje

WiFi. Dostupan je čarobnjak za mreže i odabrane mreže se mogu memorisati. Kada je uređaj povezan sa određenom mrežom sve aplikacije koriste WiFi. Podržani su protokoli 802.11 b/g.

Media Home. WiFi konekcija se može koristiti za preuzimanje muzike i fotografija sa PC-ja uz pomoć neophodnog softvera. Alternativno fajlovi se mogu slati sa telefona na PC preko DLNA. Sve radi dobro.

Prethodno insttalirane aplikacije, igre, teme

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje model j10, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

U režimu mirovanja možete koristiti widgete na ekranu kada su prikazane odabrane aplikacije (po jedna). To mogu biti kalendar sa listom zadataka, brojač koraka, Twitter ili Facebook. U poslednja dva slučaja telefon automatski ažurira RSS feed-ove. Aplikacija sa widgetima je vrlo zgodna, ali radi veoma sporo naročito kada pokušate da ga konfigurišete. Ova pojava jasno ukazuje da je aplikacija napisana nezavisno od osnovnog koda pa je zato tako spora. Vrlo je verovatno da widgeti usporavaju kompletan interfejs.

Jedina dostupna igra je jednostavni Tetris.

Sony Ericsson se pokazala kao prilično darežljiva po pitanju instaliranih aplikacija. Sada ćemo opisati glavne aplikacije ali bez pominjanja standarndih Facebook i YouTube klijenta.

AccuWeather - vremenska prognoza u određenim gradovima.

Kalendar pozadinska slika - u pitanju je flash pozadisnka slika sa časovnika, koji se menja u kalendar i fotografije nakon nekog vremena. On se ne može koristiti u režimu mirovanja jer je blokiran widgetima.

Checkbook pomaže da izvedete sve operacije vezane za račune, zaradu i troškove. Možete da analizirate sve stavke vašeg budžeta.

Eco Mate - panda koja postavlja pitanja o ekologiji. Možda će se dopasti nekim korisnicima ali ne verujem da će vas privući da je duže koristite.

Ekološki kalkulator obezbeđuje informacije o emisijama koje generišete recimo dok vozite automobil. Ovo je još jedan pokušaj podizanja ekološke svesti.

Lista za kupovinu - sadrži sve stavke vezane za kupovinu tako da možete da odaberete neophodne proizvode i navedete njihove cene. Ova lista može da se pošalje na drugi telefon.

NeoReader čita bar kodove. Nema mnogo koristi od ove aplikacije obzirom da ni polovinu testiranih bar kodova nije pročitala kako treba.

Standby World je pozadinska slika koja prikazuje različite vremenske zone. Ne možete je koristiti u pozadinskom režimu kao ranije.

Tracker se koristi za sesije vežbanja i prati rastojanja koja ste prešli peške ili biciklom. Može da broji krugove prkeo ugrađenog GPS-a. Drugim rečima jedna zgodna aplikacija.

WisePilot je navigacioni softver koji se može koristiti besplatno u toku prvog meseca, nakon čega je obavezno plaćanje ukoliko želite da ga koristite. Nije naročito pogodan za korišćenje tako da je Google Maps znatno bolje rešenje.

Muzičke karakteristike

Ovde imamo tipičan A200 telefon bez ičega specijalnog. U prodajnom pakovanju se nalaze najgore moguće slušalice. Plejer ima izmenjive skinove. Svi skinovi su odlični i upotpunjeni sa pet ekvilajzera.

Multimedijalne karakteristike su standardne za sve platforme. Od njih bih želeo da pomenem da ovaj telefon pored muzičkog plejer aposeduje i FM radio.

Utisci

Melodija zvona je glasna. Kvalitet komunikacije je pristojan i tipičan za sve moderne telefone. Kvalitet izrade je značajna pozitivna stavka za ovaj uređaj.

Nekoliko tehnologija je korišćeno za povećanje kvaliteta prepoznavanja glasa tokom konverzacije. Podržano je i automatsko podešavanje jačine tona. Noise Shield je tu da zaštiti od ulične buke ali mora se priznati da nema nekih velikih razlika u odnosu na modele prethodnih generacija. Ukoliko ga uporedimo sa modelom Sony Ericsson C902 sigurno je da nećete primetiti ništa novo. Jedino logično objašnjenje je da se radi o još jednom načinu da se privuku korisnici u skladu sa sloganima koji su karakteristični za Green Heart seriju.

Nedostaci modela su unapred određeni njegovom istorijom razvoja. Ekran nije dovoljno svetao ali njegov problem je to što je spor. Ukolio pogledate video videćete koliko se telefon spor a ništa tu ne možete da učinite. Na žalost, widget-i ne mogu da koriste flash pozadinske slike a nekoliko njih koji su ponuđeni u okviru sekcije Aplikacije su bespotrebne. To je tipičan slučaj kada je u pitanju SE štedljivost, koja će doneti malu uštedu ali će uticati i na smanjenje korisnih karakteristika.

Cena ovog modela je suviše visoka a Sony Ericsson brend je zanimliv samo ljubiteljima njihovih proizvoda (to je prava A200 platforma). Na žalost, telefon ima više nedostataka da bi bio atraktivan po svojoj ceni. Može se reći da su multitasking i kamera odlične prodaje tačke ovog uređaja ali spor meni i funkcija petrage u imeniku poništavaju sve dobre karakteristike koje ima. Postoji i jedna Facebook karakteristika koju nikako ne možete poništiti. Tokom prve upotrebe telefon šalje poruku da koristite klijent na određenom Sony Ericsson telefonu i to se dešava bez ikakvog upozorenja. To sam primetio sasvim slučajno i bio sam veoma ljut.

Jedan od alternativnih modela je Hazel slajder koji ima slične karakteristike ali bolji ekran. Pored toga, takođe je spor ali njegova cena je viša. Drugim rečima, morate dva puta da razmislite pre nego što se odlučite. Možete pročitati posebni test za ovaj model.

Sony Ericsson C902 je takođe konkurentni model. Ima bolje kućište, bolju kameru ali je stariji. U smislu karakteristika ovi modeli se mogu uporediti. Sigurno je da nikome nije potreban Wi-Fi kod ovakvih uređaja ali Elm ga ima, tako da odabir direktnog rivala nije lak. Povoljnija varijanta za mlađe ljude je sigurno Nokia X2-00 koja ima pristupačniju cenu i bolje karakteristike po svim pitanjima. Šteta je što je Sony Ericsson predstavio ovako skup i star model koji beleži lošu prodaju i dokazuje da ušteda nije uvek dobra stvar. Mnogo je bolje osmisliti model visokog kvaliteta i prodavati ga u velikim količinama. Pohlepa proizvođača često ima negativan uticaj na sliku njihovog brenda.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024