S5550 Shark 2 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung S5550 Shark 2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung S5550 Shark 2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung S5550 Shark 2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Samsung S5550 Shark 2

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač
  • Li-Ion baterija 960 mAh
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Shark familija sastoji se od tri modela i sva tri modela karakteriše istovetni dizajn koji predstavlja samo deo linije modela koji se smatraju modernim uređajima, nešto što je popularno i bazirano samo na dizajnu. Ovo je pragmatična linija uređaja osrednjeg i niskog segmenta. To jest, dodat je specijalni element u okviru Samsung telefona. Međutim, sve ovo vezano je isključivo za pozicioniranje ovih modela, koje nije baš najjasnije, u poređenju sa drugim telefonima a naročito modelima u okviru Corby linije.

Međutim, svaki model ove linije biće posmatran kao poseban proizvod, bez ikakve ideje za objedinjavanjem. Sam dizajn aparata je jednostavan i veoma poznat. Ukoliko ne naglasite ljudima da bi dizajn trebalo da dočara izgled ajkule i njenog peraja, sigurno je da oni tako nešto neće ni primetiti.

Aparat je prema navodima proizvođača namenjen mlađoj populaciji budući da nema velikog broja karakteristika i zajedničkih aplikacija što je standardno za telefone kompanije Samsung koje ne odlikuju senzori. Kod ovih modela nema ničeg neobičnog, sve je standardno i već viđeno. Sigurno je da Shark neće biti fokus velikih reklamnih kampanja te da će ostati negde po strani. Po pitanju funkcionalnosti sličan je velikom broju modela a sve zavisi od samog korisnika i onoga što će mu odgovarati.

Najslabiji model serije nije monoblok oblika kao što bi se moglo očekivati već se radi o telefonu sa kliznim mehanizmom oznake S3550 – Shark 3. Ispostavlja se da se on na tržištu poslednji pojavio te da je veoma rasprostranjen. Postoji veliki broj poznatih specifikacija među kojima su 2MP kamera, TFT ekran dužine dijagonale 2’’ kao i slot microSD memorijske kartice, i tako dalje. Tipični model sa kliznim mehanizmom koji dolazi iz kompanije Samsung a takvi proizvodi su već tradicionalno najpopularniji.

Drugi model, S5350 (S oznaka koja postoji kod modela Shark kompanije Samsung je tu sigurno iz nekog razloga ali je taj razlog gotovo nemoguće saznati) na tržištu se pojavio u toku februara meseca. Ovo je simpatičan aparat koji poseduje 3.2MP kameru ali uopšteno govoreći, on nije toliko popularan kao Samsung monoblok model. Međutim, na tržištu je i dalje prisutan model Samsung S7220 Ultra koji po pitanju funkcionalnosti odnosi svu slavu ali razlika u ceni je više nego značajna kada je u pitanju ovaj segment.

Konačno, model Shark 2 je taj koji razmatramo u ovom testu. Ovaj model sa kliznim mehanizmom je veoma tipičan i to je možda njegova najveća snaga. Telefon poseduje brojne funkcije za one korisnike koji vole sveobuhvatne uređaje. Mladalačka komponenta na kojoj proizvođač veštački insistira gotovo da uopšte ne postoji kod ovog uređaja. Umesto toga, pre bi se moglo reći da je ovaj uređaj za ljude srednjih godina koji su navikli na uređaje sa kliznim mehanizmom i koji žele da sebi priušte novi telefon.

Dizajn, veličina, kontrole

U pitanju je tipičan telefon sa kliznim mehanizmom čiji izgled ne odudara preterano od mnogih drugih proizvoda. Prednja strana ovog modela je crne boje ali njegova pojava nije toliko tamna zahvaljujući panelima sa zadnje strane koji su nalik kao da su od metala i koje karakterišu geometrijski oblici. Samsung je usavršio kreiranje ovakvih panela koji su dostupni i uokviru Diva linije kao i kod Shark serije. Sve u svemu izgleda kao da je panel od metala što apsolutno nije slučaj jer je od plastike.

Kvalitet plastike je takav da ne morate da se bojite da će se površina izgrebati ili pohabati. Telefon lepo stoji u ruci i što je najvažnije veoma su male šanse da se može desiti da vam ispadne iz ruke obzirom da zahvaljujući korišćenim materijalima uopšte nije klizav.

Dimenzije telefona su 102.3x48.7x15.1mm dok je njegova težina 98 grama. Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka dok je iznad njega rupica za provlačenje trake za nošenje oko vrata. Sa desne strane se nalazi konektor interfejsa standardan za Samsung uređaje. Iznad ekrana je kamera za konferencijske video pozive.

Mehanizam za otvaranje uređaja radi veoma dobro i dve polovine uređaja je odvojiti vrlo lako.

Ekran

Ekran je dijagonale 2.2’’, rezolucija je QVGA, 240x320 piksela (34x45mm). Ekran ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boje (AMOLED). Kvalitet slike je izvanredan sa živim, veoma svetlim bojama. Ekran može prikazati do devet tekstualnih i tri servisne linije. Veličina slova je odlična za čitanje, to se odnosi za režim pisanja SMS poruka i pozivanje. Pri direktnim sunčevim zracima ekran gotovo potpuno bledi ali informacije ostaju čitljive.

Tastatura

Blok funkcionalnog tastera on je vrlo zgodan za korišćenje. Tasteri su veliki i retko se događa da pritisnete pogrešan taster. Četvorosmerni navigacioni taster je dobar. Numerička tastatura je velika, dok su tasteri srednje veličine pri čemu je rad sa njima vrlo zgodan. Tasteri su osvetljeni belom pozadinskom svetlošću koja je lako vidljiva u različitim uslovima.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 960mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi do 465 časova rada u režimu mirovanja odnosno do 5 sata razgovora. Prilikom testiranja u uslovima bolje pokrivenosti mrežom mobilnih operatera baterija uređaja je trajala oko 2.5 dana u toku kojih je korišćena za oko jedan čas razgovora, do tri časa slušanja muzike. Istovremeno prilikom korišćenja telefona u uslovima slabije pokrivenosti mrežom i uz 1.5 sat razgovora baterija uređaja je trajala 2 dana. Stoga kao zaključak možemo da tvrdimo da će baterija ovog uređaja trajati najmanje 2 dana uz prosečno opterećenje odnosno 3 dana uz minimalno opterećenje. Za potpuno punjenje baterije potrebno je oko 2 časa. Baterija višeg kapaciteta nije omogućena za ovaj model.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth.Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluettoh 2.1 je dostupan. Upravljanje slušalicama nije predstavljalo nikakav problem.

USB-povezivanje. Podešavanjem u USB režimu rada telefona mogu se odabrati neki od sledećih režima: PC Studio, Mass Storage i Media Player.Kada je povezan preko USB konekcije uređaj se automatski puni.

Dok se uređaj nalazi u USB Mass Storage režimu, telefon se savršeno ponaša bez ikakvih dodatnih drivera, tako da možete kopirati neophodne podatke. Verzija USB konekcije je 2.0 dok je maksimalna brzina prenosa podataka 950Kbps.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 110MB ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku. Memorijska kartica se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti kartici odnosno internoj memoriji u isto vreme. Telefon poseduje menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku karticu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 8GB microSD memorijskom karticom. Zamena kartice bez isključenja telefona nije omogućena.

Kamera

Uređaj nije fotografsko rešenje ali poseduje dobru kameru.

Kamera poseudje sledeće karakteristike:

  • CMOS-modul, 5 MP, veličina 1/4"
  • Digitalni zum x4, ne psotoji optički
  • LED blic
  • Makro 10 cm
  • Režim detektovanja lica/osmeha
  • ISO - 100, 200, 400

Interfejs kamere je horizontalan, pri čemu su sve opcije dostupne u horizontalnoj liniji. Interfejs kamere je vrlo sličan onome koji postoji kod modela CyberShot linije kompanije Sony Ericsson, obzirom da je logika koja je korišćena slična.

Vidljivost ekrana je dobra u sivm uslovima.

Kamera podržava sledeće rezolucije:

  • 2560x1920
  • 2048x1536
  • 1600x1200
  • 320x240

Režimi:

  • Single shot
  • Frame shot
  • Continuous
  • Mosaic shot
  • Panorama shot
  • Smile shot

Scene:

  • Portrait
  • Landscape
  • Sports
  • Sunset
  • Dawn
  • Night shot
  • Against light
  • Text

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Daylight
  • Incandescent
  • Fluorescent
  • Cloudy

Efekti:

  • Black and white
  • Sepia
  • Negative

Primeri fotografija nastalih kamerom:

(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG

Video

Uređaj može da snima video u nekoliko rezolucija, pri čemu je maksimalna 320x240 piksela (30 frejmova). Tokom snimanja dostupna je proširena karakteristika zumiranja a takođe je dostupan standarndi set efekata. Video je dobrog kvaliteta.

Primer video klipa (mp4, 1,83 mb)>>>

Interfejs menija

Glavni meni je predstavljen u vidu matrice ikona (3x4). Svi podmeniji imaju horizontalne linije ali ne i prikaz podmenija u vidu iste liste kao kod modela Samsung U900. Prilikom kretanja kroz menije, možete da iskoristite prednost memorizacije poslednje pozicije u svakom pod-meniju i glavnom meniju. U suštini, telefon "pamti" koja je funkcija poslednja pozvana i automatski je označava čim uđete u istu stavku menija. Na primer, pozovete listu poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena a font je uvećan.

Takođe je omogućena navigacija uređajem korišćenjem numeričkih tastera. Brzi Start Menu u formi klasične horizontalne linije kod ovog modela ne postoji (uMenu). On je zamenjen listom oznaka koje mogu da budu konfigurisane nezavisno i mogu uključiti aplikacije koje ste odabrali.

Teme. Dostupne su tri prethodno instalirane teme. Na raspolaganju vam je editor koji omgoućava kreiranje tema.

Telefonski imenik

Kontaktima se može pristupiti pritiskom na desni programabilni taster. Ugledaćete listu koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. U opštoj listi slika pozivaoca se ne prikazuje.

Ispod imena se nalazi podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Polja nisu fiksna, što znači da možete njihov tip da odaberete manuelno (na primer, odaberete dva broja mobilnih telefona i dva broja fiksnih telefona za određeni kontakt). Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

U opštoj listi ikona koja ukazuje na tip broja se pojavljuje pored imena kontakta.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Sada se vraćamo na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa telefonom, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima. U slučaju da kontakt koji ste odabrali ima dodeljenu sliku, videćete naziv unosa što može da bude nezgodno kada imate dva broja koji su dodeljeni jednom kontaktu.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu. Ovo nije naročito privlačno obzirom na odlične performanse ekrana.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva (ukupno 90 unosa) sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Za poslate i primljene poruke takođe možete napraviti listu primaoca.

Poruke

Kao i drugi proizvođači i Samsung je odbacio veštačko odvajanje SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je zadovoljavajuća. Kada odaberete prozor primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 500KB. Kao dodatna opcija dostupna sa telefonom postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Telefon ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari formatu u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano. Mail klijent koji postoji u Samsung brendiranim telefonima tako zaostaje za rešenjima koja su ugrađena u Nokia ili Sony Ericsson rešenja.

Planer

U planer možete uneti po 500 događaja sledećih tipova - sastanak, godišnjica, odmor, važno i lično.

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Svetsko vreme. je prikazano za dva odabrana grada, dok su sva podešavanja više nego jednostavna.

Kalkulator je veoma jednostavan.

Konvertor pretvara jedinice merenja jednu u drugu a dostupna je opcija i za konvvertovanje valuta.

Beleške - jednostavne tekstualne beleške

FM-radio

U memoriju telefona možete da uskladištite 99 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u speakerpone režimu. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv radio stanice na ekranu dok druge opcije nisu dostupne.

MP3 plejer

Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. S5510 takođe poseduje nepodesivi ekvilajzer sa 9 prethodno podešenih preseta. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake od numera utišava zvuk. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

U okviru plejera su dostupne različite opcije vizuelizacije kao što su Album Arts, ili animacija u formi ekvilajzera. Filter u okviru plejera omogućava da reprodukujete sve numere, nedavno slušane, najslušanije, prema izvođaču, albumu, žanru, kompozitoru.

Plejer podržava prepoznavanje muzike snimljene preko mikrofona ili radia (Find Music).

Aplikacije

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za profesionalni diktafon. Diktafon takođe može da snima telefonsku konverzaciju.

Igre - telefon se isporučuje sa nekoliko igara, koje su sve demo verzije. Količina memorije koja je dodeljena Java aplikacijama je neograničena, a takođe imate mogućnost da uklonite koju god želite od prethodno instaliranih igara i i upload-ujete novu preko WAP-a. Veličina Heap-a ne može da pređe 2MB, dok aplikacije ne mogu da budu veće od 1MB. Svaka od JAVA baziranih aplikacija može da radi minimizovana u pozadini.

U okviru prethodno instaliranih aplikacija dostupan je Utalk.

Štoperica i brojač su uobičajeni.

Video Editor. Omogućava vam da editujete video sadržaje, dodajete pozaidinsku muziku.

RSS čitač. U pitanju je samostalni alat za čitanje RSS feed-ova. Međutim, mnogo više smisla bi imalo da je RSS čitač povezan sa Web pretraživačem modela S5600, ali to ovde nije slučaj. Na ovaj način RSS linkovi nisu povezani sa pretraživačem ili poslati direktno aplikaciji. Potrebno je da se manuelno prijavite na kanal u ovoj aplikaciji ili da unesete Web adresu i pustite aplikaciju da pokuša da nađe RSS kanal na njoj.

Prilikom upload-ovanja novih feed-ova sa vestima, uređaj može da upload-uje tekst, video i audio fajlove. A na vama je da ukoliko želite podesite ograničenje veličine (po podrazumevanom podešavanju u pitanju je 5MB). Na žalost ne postoji mogućnost update-ovanja feed-ova po rasporedu, tako da ćete morati manuelnim putem da osvežavate feed-ove svaki put kada su vam potrebne nove informacije.

Smart Search - alat koji omogućava da vršite pretragu svega i svačega na telefonu, bilo prema imenu u meniju ili naziva fajla, a dostupna je i pretraga određenih kategorija. Stiče se utisak da je ovo rešenje prekopirano od uređaja koji su bazirani na S60 platformi ali bi isto tako trebalo napomenuti da je alat sličan ovome Samsung kreirao još pre tri godine ali on nije bio implementiran na uređajima kompanije, sve do sada.

WAP

Telefon se isporučuje sa Wap pretraživačem verzije 2.0 (NetFront 3.5), gde nezavisno od JavaScript podrške, skaliranja fontova (tri tipa), SmartFit (pregled u jednoj koloni) i režima prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica, postoji jedna nova karakteristika – „miš“ na ekranu. Kao kod modela koji su bazirani na S60 platformi kompanije Nokia i Opera Mini pretraživača i kod ovog pretraživača možete videti strranice sa prikazanim majušnim navigacionim prozorom. Sam pretraživač poseduje dosta dobrih karakteristika i zadovoljiće najveći broj korisnika ovog telefona.

Alarm

Telefon je opremljen sa pet alarma od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti prikazani kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava premeštanje, kopiranje i brisanje kao i različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja

Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pri pozivanju (prilagodljive animacije nisu omogućene, one su dodeljene podrazumevanoj temi).

Profili - Telefon poseduje potpuno funkcionalni sistem profila, uključujući Flight režim. Svaki profil se može prilagoditi – možete odabrati melodiju zvona, upozorenje pri dolaznoj poruci i podesiti nivo zvuka.

Wizard - kada prvi put pokrenete ovu aplikaciju ona omogućava da konfigurišete osnovna podešavanja za sam telefon.

Utisci

Kvalitet prijema ovog uređaja je u liniji sa drugim Samsung brendiranim uređajima, nismo imali nikakvih problema sa ovim segmentom teleofna. Jačina melodija zvona je pristojna i mogu se čuti u različitim okruženjima. Vibracija je prosečne jačine, tako da u ovom segmentu nisu načinjena neka značajna unapređenja.

Na tržištu već postoji telefon koji može da nadmaši Shark 2 (S5550) po svim parametrima a to je Samsung S7350. Ekran ovog modela poseduje višu rezoluciju, kamera je slična, dok je dizajn interesantniji. Istina je da je ovaj uređaj nešto zastareliji ali da li ga to čini lošijim? Inače cena ova dva uređaja je veoma slična.

Od konkurentskih rešenja drugih proizvođača vredan pomena je model Nokia 6500 Slide (prilično stariji model, ali i daje interesantnog dizajna), kao i ženski model Nokia 6600i Slide. Istovremeno Shark 2 deluje kao uravnoteženo rešenje, uređaj sa kliznim mehanizmom središnjeg segmenta. Prema ovom aspektu telefon ima predispozicije da postane popularan, mada kao što smo već pomenuli ima teškog konkurenta u modelu S7350.

Ovaj model je dostupan od početka februara po ceni koja je na prihvatljivom nivou za takav proizvod. Ovaj model definitivno neće postati najbolje prodavani model, ali će nejgova prodaja definitivno biti dobra.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024