9800 Torch 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Blackberry 9800 Torch
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry 9800 Torch. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry 9800 Torch vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS smart telefona BlackBerry 9800 Torch

Ovo je test za BlackBerry Torch 9800 koji je objavljen za ATT Wireless. Imajući u vidu da je ovo ATT telefon, veliki deo menija ovog telefona redizajniran je da ispuni zahteve provajdera i njegovih usluga. Ovo je samo testiranje telefona a ne ATT usluga ili njihove implementacije na ovom telefonu. Ovi servisi mogu varirati od provajdera do provajdera, nisu specifični za telefon i samim tim ne mogu biti testirani, pomenućemo samo njihovo prisustvo ili odsustvo.

Uvod, pozicioniranje

BB Torch je prvi RIM smart telefon koji odlikuje najnovija, verzija 6 vlasničkog BB operativnog sistema. Veliki broj stvari je izmenjen, što ga čini konkurentnim OS u odnosu na kompanije Google i Apple naročito, ali veliki broj stvari je ostao isti, baš onako kako su BlackBerry korisnici navikli. Postavlja se pitanje da li su ove izmene dovoljne da se održi postojeća korisnička baza i doda nova.

Telefon je objavljen za ATT Wireless mrežu i samim tim je odmah utrčao u jaku konkurenciju sa iPhone 4 i Samsung Captivate (Galaxy S), ne uzimajući čak u obzir druge Android bazirane uređaje uključujući starije RIM uređaje ponuđene od strane provajdera. Ono što je važno, veliki broj konkurenata, među kojima su i iPhone i Captivate, jeste to što imaju isti cenovni opseg.

BB Torch se isporučuje u crnoj kartonskoj kutiji a na ekranu nacrtanog telefona možemo videti mladog sportistu koji, ukoliko sam dobro shvatio, treba da predstavlja korisnika modela Torch onako kako je zamišljen od strane RIM marketing stručnjaka. Tu je i zgodna devojka koja skija na dasci (i istovremeno priča preko Torch telefona?), dok druga sedi na ramenima zgodnog momka dok se u pozadini nalaze neke od evropskih građevina. Ukoliko je ovo tržišno pozicioniranje namenjeno za Torch model (mladi, mobilni ljudi sa raspoloživim prihodima), onda je na taj način ovaj uređaj obeležen u odnosu na način pozicioniranja Android i iPhone modela, dok RIM ima male šanse da odnese pobedu čak i sa BB OS6. Inicijalni izveštaji pokazuju da stvari ne stoje dobro kada je u pitanju RIM budući da je prodaja ovog uređaja u prvih nekoliko dana zabeležila samo 150.000 jedinica dok je BlackBerry 9700 Tour, koji je predstavljen u okviru Verizon ponude u toku prošle godine, već prvog dana prodao 275.000 telefona. To očigledno ne znači da će ovaj telefon biti neuspešan jer se mora uzeti u obzir činjenica da su korisnici BlackBerry telefona poslovni korisnici i da se telefon kupuje u određenom vremenskom periodu i u velikim količinama. Ipak, i pored toga, jasno je da probijanje na tržište nije onakvo kako se kompanija RIM nadala.

Pakovanje, sadržaj

Kao što je ranije pomenuto, telefon se isporučuje u crnoj kartonskoj kutiji. Unutar nje nalazi se telefon, stereo slušalice sa jeftinim bubicama bez obloga od sunđera, punjač, krpica za čišćenje, baterija, 4GB microSD, prateća dokumentacija kao i CD sa neophodnim driver-ima (nije moguće instaliranje na Vista PC).

Dizajn, materijali, izrada

Telefon odaje utisak poslovnog telefona zahvaljujući crnoj boji. Plastika ekrana i lakirana okolna površina gotovo da privlače masnoću sa prstiju koja je stalno vidljiva. Oko prvog okvira tu je i drugi koji je izrađen od tamnog, hromiranog metala koji izgleda bogato. Sličan umetak je prisutan i na donjem delu kućišta i prelazi lagano na gornji i donji deo telefona. Odmah ispod metalnog logoa RIM iskorišćena je obična crna plastika ali je korišćena na onim mestima i na takav način da jednostavnost nije očigledna. Na kraju, poklopac baterije je izrađen od gumirane plastike što obezbeđuje odlično trenje i pruža donekle neuobiačajen i bogat osećaj. Hromirani BB logo i Torch oznaka čine simpatične detalje sa zadnje strane.

po dizajnu je jasno da je u pitanju Blackberry uređaj napravljen za posao i poslovne ljude i osećaj da je u pitanju skup uređaj je stalno prisutan.

Telefon je veoma čvrst i odlično izrađen. Postoji mali zazor među polovinama kada se tastatura otvori ali to je neizbežno kod telefona sa kliznim mehanizmom. Za tri nedelje korišćenja nije bilo nekog posebnog sakupljanja prašine ali u zavisnosti od toga kako i gde nosite telefon, sigurno je da će se prašina negde pojaviti.

Kontrole, tastatura

Sa prednje strane nalazi se zvučnik, LED statusni indikator koji svetli različitim bojama tokom komunikacije, to jest, ukoliko postoji e-mail poruka u prijemnom sandučiću ili konstantno svetli prilikom punjenja. BlackBerry logo i glavne kontrole Pick Up, Menu, Return i Hang Up/Power tastari kao i optički touchpad sa funkcijom pritiskanja su veoma zgodni dodaci.

Sa zadnje strane kućišta se nalazi 5MP kamera sa autofokusom i blicem.

Sa leve strane se nalazi samo USB port koji se koristi za transfer podataka i punjenje baterije uređaja.

Sa desne strane se nalazi 3.5mm priključak za slušalice, posvećeni taster kamere (po podrazumevanom podešavanju, mada mu se mogu dodeliti i druge funkcije) kao i taster za regulaciju jačine zvuka.

Sa donje strane se nalazi samo ATT logo.

Sa gornje strane se nalazi opcija za zaključavanje ekrana kao i veoma pogodan taster za trenutno isključenje zvona.

Kao što možete videti ovo su standardne kontrole za sve BlackBerry telefone. Međutim, ovo je prvi BB telefon sa kliznim mehanizmom tako da pored u potpunosti funkcionalnog ekrana na dodir, poseduje i standardnu BlackBerry QWERTY tastaturu koja se izvlači po potrebi.

Radi se o veoma prijatnoj tastaturi na koju je veoma lako navići se za obezbeđivanje alternative tastaturi na ekranu. Ukupno 35 tastera je određeno za slova, brojeve, a silne funkcije koje vam mogu zatrebati poređane su u četiri reda tastera. Tastatura je jednako osvetljena pozadinskim osvetljenjem.

Tastatura se otvara i zatvara lagano što uređaju daje osećaj skupog uređaja.

Dimenzije

Zahvaljujući obliku i kombinaciji ekrana osetljivog na dodir i QWERTY u vertikalnom kliznom mehanizmu, telefon je donekle četvrtast a kada je zatvoren odlikuju ga dimenzije 111 x 62 x 14.6mm a težak je 161 gram što doprinosi utisku kvalitetnog i čvrstog telefona. U isto vreme nije preveliki a ukoliko mislite da će vam u toku kratkog puta zameniti notebook na neko vreme, u potpunosti ste u pravu.

Ekran

U samoj sredini telefona nalazi se 3.2' TFT 360 x 480 LCD, prvi ekran ove vrste kod BlackBerry uređaja i podržava multitouch vrstu unosa u uobičajenim aplikacijama. Na ekranu se nalazi tonirani zaštitni sloj zahvaljujući kojem boje ne svetle toliko kao što je slučaj sa AMOLED ili Retina modelom. Ovo je jedna od najboljih odlika Touch modela budući da se ekran odlično ponaša pri direktnim sunčevim zracima. Informacije na ekranu su jasno vidljive, nema potrebe da se traži neki poseban ugao, da tražite senku ili da rukom pravite senku budući da su informacije u potpunosti vidljive. Iskreno govoreći, ne mogu se setiti nijednog modernog telefona sa ekranom osetljivim na dodir kojeg karakterišu ovako dobre spoljne karakteristike. Ukoliko imate potrebu da duže vremena provodite na suncu, onda je ovo najbolji telefon za vas, nijedan Android niti Apple uređaj nisu mu čak ni blizu.

Baterija

RIM, proizvođač smart telefona koji se orijentisao na poslovne korisnike, imao je mnogo toga da uradi na ovom polju a po svemu sudeći to je i uspeo. 1300 mAh Li-Ion baterija prema podacima proizvođača obezbeđuje do 5.5 sati radi i do 18 dana u režimu mirovanja. U toku testiranja i jednog prosečnog poslovnog dana telefon je izdržao između 16 i 24 sata ili gotovo puna dva dana uzimajući u obzir da sam ga isključivao preko noći. Ukoliko ste neko ko zaista puno koristi telefon, budite spremni da ga punite svake noći a preko dana će vam pružiti sve ono što pružaju i konkurentski telefoni. Telefon poseduje microUSB konektor za punjenje tako da imate mogućnost punjenja na bilo kom mestu kao i mogućnost korišćenja računara kao izvora energije. Vreme punjenja je standardnih 2 - 3 sata. Naravno, upotreba aplikacija koje koriste dosta energije – Wi-Fi, GPS ili video značajno skraćuje vreme trajanja baterije.

Sada i malo loših vesti. Nakon približno 2 nedelje upotrebe baterija je popustila. Telefon je bio na punjaču čitavu noć, status baterije je pokazivao da je baterija puna ali nakon manje od sat vremena baterija bi pokazala ispražnjenost od 10-15%. U automobilu je telefon stalno stajao na punjaču i nije se napunio. Ne znam da li se radi o neispravnom telefonu, lošoj bateriji, možda kombinaciji jednog i drugog ali u svakom slučaju to nikako nije dobro. Ovo je još jednom pokazalo da je ponekad važnije temeljno testirati uređaj duže vremena nego požuriti i odmah objaviti test.

Performanse

BlackBerry Torch 9800 je baziran na Marvell PXA9xx 624 MHz CPU. Procesor je slab u poređenju sa nekim kvalitetnijim ponudama rivalskih kompanija a 512MB RAM-a neće uticati na ubrzanje uređaja. U početku je telefon veoma brz i prelazi sa jedne na drugu aplikaciju ali nakon tri nedelje testiranja što je bilo sve više email poruka, tekstualnih poruka, aplikacija, fotografija, muzike, itd. postajao je sve sporiji i sporiji da bi na kraju došao to tačke frustracije kada je komanda prelaska sa email poruka na desktop, koja bi mogla da se izvrši i sa zakašnjenjem od jedne minute, nakon pritiskanja Back tastera, prestala da reaguje. Postoji i mogućnost da do usporavanja nastaje usled kumulativnog zaostajanja zbog malih softverskih bugova koji su se nakupili vremenom. Ako je to slučaj, onda postoji mogućnost da će u okviru sledećeg update-a softvera ovaj problem biti rešene.

Memorija

Tu je i 512MB ROM-a u telefonu pored slota za microSD karticu. 16GB Lexar kartica koju koristi telefon radi odlično bez ikakvih problema. Slot za karticu nalazi se ispod zadnjeg poklopca a zamena bez isključivanja je podržana..

Povezivanje

USB po povezivanju korisnici mogu da odaberu jedan od tri režima:: Charge only, Sync Media i USB Drive.

Standardne quadband GSM/GPRS (850/900/1800/1900) i UMTS (800/850/1900/2100) HSDPA 3.6 frekvencije su podržane zajedno sa Bluetooth 2.1 + EDR i Wi-Fi (802.11b/g/n). Bluetooth podržava sledeće profile:

  • Audio/Video Remote Control Profil (AVRCP)
  • Advanced Audio Distribution Profil (A2DP)
  • Hands-Free Profil (HFP)
  • Headset Profil (HSP)
  • File Transfer Profil (FTP)
  • Object Push Profil (OPP)
  • Phone Book Access Profil (PBA)
  • SIM Access Profil (SAP)
  • Dial-up Networking Profil (DUN)
  • Message Access Profil (MAP)

Moguć je transfer fotografija i muzičkih fajlova ali nije bilo mogućnosti slanja unosa za Kalendar. Odabrani kontakti prebacuju se preko Bluetooth-a sa aparata Nokia 5530 za samo nekoliko sekundi sa Picture ID ali svaki kontakt transfera je kao zaseban fajl i zahteva manuelnu potvrdu da bi bio sačuvan. Kada imate stotine kontakata potvrđivanje svakog od njih nije nimalo zanimljivo.

Kada se kontakt prebaci on odlazi u Documents direktorijum. Možete odabrati različiti folder za smeštaj ali ne postoji način za automatsko dodavanje Kontakata. Tu počinje zabava: nema posebne File Manager prečice u telefonu tako da primljene kontakte (ili bilo koje druge primljene podatke) morate tražiti da bi ih pronašli ali da bi to uradili potreban vam je menadžer fajlova. Zapamtite sledeće: nalazi se u okviru Applications direktorijuma u ALL. Prema tome, odete na All desktop, na Applications, u Files to File foldere, do Media Card to BlackBerry i dokumente i tu se vaši kontakti nalaze. Samo kucnite na bilo koji od njih, pritisnite Add to Contacts, sačekajte da se pojavi potvrda (ili ne) i to je to. Potrebno je samo deset puta pritisnuti razne tastere da bi ubacili kontakt u vaš imenik preko Bluetooth od momenta kada je poslat sa drugog telefona. Da bi uštedeli sebi vreme možete obeležiti Files folder kao Favorite i onda se on pojavljuje na Favorites prikazu. Odatle radite prema gore navedenom uputstvu.

Telefon smo testirali sa sledećim Bluetooth uređajima: Jabra BT8040, Parrot MKi9200, Nokia 5530, Sennheiser MM450.

Softver i aplikacije

Kao što je ranije navedeno Torch je prvi BlackBerry koji odlikuje BB OS6. Pokušaću da opišem novi operativni sistem kao nešto što je RIM kreirao kao zanimljivu interpretaciju interfejsa koji je jednom popularizovan od strane iPhone uređaja a trenutno ga koristi svaki uređaj sa ekranom osetljivim na dodir. Proizvođači su korisnicima želeli da obezbede veliki izbor, sa jedne strane, može se desiti da imate iste desktopove kao i rivalski modeli a sa druge strane možda nemate i želite ih. Da objasnim: imate ukupno pet desktopova gde možete postaviti aplikacije. Razlika je u tome što desktopovi imaju unapred određene nazive: All (ovo je mesto gde se sve aplikacije i funkcije nalaze), Media, Favorites, Downloads i Frequent. U okviru Frequent se pokazuje 12 funkcija koje najčešće koristite a Downloads desktop je posvećen aplikacijama koje ste preuzeli sa BlackBerry ili ATT servera, niko vam ne brani da dodate šta želite u Media ili Favoritets, tako da ako želite da pratite osnovna podešavanja ili želite nešto drugo, potrebno je samo koristiti ove desktopove isto kao što se to radi kod Android ili iOS4 uređaja. Svaki od ovih desktopova je beskonačan (pomera se gore i dole) a možete staviti koliko kod želite ikona na njih. Maksimalno 16 ikona je vidljivo na ekranu ali neki više vole da vide sliku svoje dece umesto toga dok je prečica za Facebook stavljena na sredinu prikaza na ekranu. Da bi i to bilo obuhvaćeno RIM vam omogućava da odaberite onoliko koliko možete ikona da vidite odjednom, 16, 8 i 4 ili nijedna. Ovo je odlična ideja koja zaslužuje komplimente dizajnerima za ideju. Nije lako osmisliti nešto ovako jednostavno i originalno.

Još jedna zgodna karakteristika je mogućnost skrivanja ikona apliakcija koje vam možda neće trebati ali usled ograničenja postavljenih od strane provajdera nije ih moguće izbrisati.

U gornjoj zoni ekrana možete videti status bar koji pokazuje broj neotovrenih poruka elektornske pošte, poruka, update-ova vezanih za društvene mreže. Sa desne strane je pristup pretrazi dok je sa leve pristup profilima: na raspolaganju su vam Normal, Loud, Medium, Silent, Vibrate Only, Phone Calls Only profili zvonjenja koje možete da odaberete ali je ostavljena i mogućnost kreiranja sopstvenog profila. Nema mogućnosti podešavanja vremenskog aktiviranja/deaktiviranja profila već to morate uraditi manuleno.

Nakon što pritisnete status bar otvara vam se odeljak sa svim događajima koji su sumarizovani u njemu. Možete videti nove email-ove, tesktualne poruke, događaje u kalendaru, update-ove društvene mreže kao i notifikacije propuštenih poziva.

Konačno, na samom vrhu se nalazi prečica Manage Communications, koja jedim dodirom omogućava pristup Wi-Fi, Bluetooth i mobilnoj mreži kao i karakteristikama.

Telefon se isporučuje sa brojnim prethodno instaliranim aplikacijama kompanija ATT i RIM. Neke od njih su odlične dok mišljenje o drugima zavisi od toga da li su vam potrebne ili ne. Specifične APP aplikacije uključuju:

  • ATT App Center - nije potrebno objašnjenje
  • ATT Maps and Nav - navigaciona aplikacija skretanje za skretanjem koja se plaća
  • ATT Music kupite muziku od ATT
  • Visual Voicemail - nije potrebno objašnjenje. Nije radila sa mojim primerkom telefona.

Loša strana vezana za prethodno instalirane aplikacije je što ne postoji način da ih obrišete. Na primer ne želim da učestvujem na berzi a Stocks je poslednja aplikacija koja mi je potrebna. Međutim nisam u mogućnosti da je obrišem. Ako ništa drugo postoji makar opcija da sakrijete aplikacije koje ne koristite, mail box-ove i slično.

Ne postoji način da se instalira Skype ne ne-Verizon-ov Blackberry ali Nimbuzz ima podršku za BB platformu i radi na OS6.

Torch se isporučuje sa nekoliko prethodno instalirnaih poslovnih aplikacija: Word To Go, Sheet to Go, Slideshow To Go kao i Password Keeper. Moguće je otvoriti PDF fajlove.

Kamera

Telefon karakteriše 5MP kamera. Dobrih vesti ima nekoliko i to su da kamera poseduje blic, kontinualni autofoksus, stabilizaciju slike kao i posvećeni taster okidača (možete mu dodeliti i neki drugu funkciju). Kao što se da videti iz primera fotografija u pitanju je standardna kamera telefona. U noćnom režimu slike su veoma loše ali sa odgovarajućim svetlom ova kamera može da zameni point-and-shoot aparat. Specifikacije i karakteristike kamere su standardne. U režimu mirovanja možete videti podešavanja blica, geografsko označavanje, galeriju i ikone režima kamere u dnu ekrana. Ukoliko pritsnete taster kamere imate riliku da pristupite nekim drugim dodatnim podešavanjima ali sve u svemu opcije su dosta loše u poređenju sa konkurencijom. Sa druge strane, koliko zaista ljudi menja podešavanja uravnoteženja belog kod kamere telefona. Verovatno ne mnogo. Oni koji znaju čemu ovo podešavanje služi i zbog čega postoji verujem da će se odlučiti za neko bolje rešenje koje će im obezbediti kvalitetnije fotografije. Prema tome smatram da jednostavni izbor opcija podešavanja nije problematičan i da bi u suštini mogao da bude pozitivan.

Sledi suština svega što možete uraditi sa kamerom ovog modela:

Veličina slike:

  • Large – 2592 x 1944
  • Medium – 1024 x 768
  • Small – 640 x 480

Režimi:

  • Auto
  • Face Detection
  • Portrait
  • Sports
  • Landscape
  • Party
  • Close-Up
  • Snow
  • Beach
  • Night
  • Text

Primeri fotografija u Auto, Night i Text režimima.

Ostalim podešavanjima možete da promenite vreme pregleda fotografije nakon snimanja, promeniti način i trenutak u kojem vas telefon upozorava da vam ostaje malo memorije kao i da podesite gde skladištite slike - na uređaju ili kartici.

Video

Podešavanja za video su još jendostavnika. Očiglendo je samo da su rezolucije drugačije:

  • Normal - 640 x 480
  • MMS - 176 x 144

Režimi:

  • Auto
  • Portrait
  • Landscape
  • Closeup
  • Beach

Takođe možete sključiti ili uključiti osvetljenje i stabilizaicju slike (primer video klipa je snimljen sa isključenim svetlom ali možete ga i uključiti).

Primer video klipa je ispod:

Primer video klipa (3gp, 12,2 MB) >>>

Pozivanje

Pritisnite zeleni taster na telefonu i prikazuje vam se ekran koji sadrži tri taba: alfaumerirčku tastaturu sa velikim i lakim za pritiskanje tasterima, listu poziva koja sadrži sve pozive koje ste do sada načinili, primljene ili propuštene u jednoj dugoj listi (samo poslednji poziv od/na neki kontakt je naveden) kao i Kontakte. Brojevi na ekranu su veliki i lako vidljivi. Caller ID prikazuje samo broj za pozivaoca koji se ne nalazi u imeniku dok će za onog čiji broj je unesen prikazati ime, tip telefona (npr. mobilni). Lista kontakata je veoma dobro urađena i obezbeđuje odličan alat za nekoga ko poseduje veliki broj kontakata. Ne postoji način za blokiranje određenih poziva kao ni kreiranje crne liste bez eksterne aplikacije a Call Control aplikacija koja postoji u BB Store ne pomaže.

Kada se lista poziva ili kontakti unose preko funkcije telefona dodatna funkcija za pristup se otvara u dnu ekrana. On nudi prečicu za tastaturu na ekranu, glasovnu poštu, beleške, (možete da kreirate beleške sa telefonom dok vršite pozive), Speed Dial (bilo broj ili slovo mogu da budu dodeljeni pri čemu je opcija za brzo pozivanje 27) kao i prepoznavanje glasa.

Prepoznavanje glasa koje je obezeđeno tehnologijom kompanija Nuance Communications je lako i radi sa veoma visokim stepenom prepoznavanja glasa (nije mi se desilo ikakvo pogrešno pozivanje), ali je potrebno određeno vreme da se naviknete na ovu opciju. Potrebno je da pritisnete zeleni taster da biste ušli u listu poziva ili kontakte i zatim pritisnete ikonu za prepoznavanje glasa. Donekle je iritirajuća činjenica da se ova radnja mora ponavljati nekoliko puta ali jednostavno to je njena putanja i ne može se izbeći.

Telefon podržava Flight režim. Speakerphone je dobar i zahvaljujući posvećenom tasteru na ekranu tokom poziva (zajedno sa Mute, Hold i Add a Participant za konferencijske pozive) lak za korišćenje.

Kontakti

Ovo je smart telefon tako da nema ograničenja po pitanju kontakata. Možete uneti neograničeni broj telefona i email adresa, BlackBerry PIN Messenger, kućnu i adresu na poslu, rođendan, godišnjicu, nadimak, web stranicu i do 4 prilagodljiva polja za svaki kontakt. Ono što je takođe interesantno je da u dnu za svaki kontakt možete da vidite poslednje aktivnosti koje su vezane za pomenuti kontak po pitanju elektronske pošte ili poziva.

Možete da kreirate grupe kontakata, editujete ih i brišete. Možete članovima određene grupe poslati poruke odjednom ali to je u osnovi sve što možete da radite sa grupama obzirom da čak nije moguće ni ostavljanje različite melodije zvona za grupu.

Dnevnici poziva

Lista poziva sadrži sve pozive koje ste ikada načinili, primili ili propustili u jednoj dugoj koloni.

Slanje poruka

Bleckberry je počeo da stvara i uvećava lojalnu bazu svojih korisnika kao ultimativni uređaj za poruke, pa je jasno da je ovaj odeljak ostao jedan od najjačih delova i u BB OS6. Problem je u tome što ni konkurencija nije čekala već je i ona delovala pa tako BlackBerry danas nema da ponudi u ovom segmentu nešto što drugi nemaju. Fizička QWERTY tastatura koja je oduvek smatrana jednom od najboljih je tu a ekran osetljiv na dodir omogućava dodavanje virtuelne tastature koja se okretanjem telefona ulevo ili udesno smešta u landscape orjentaciju u svojoj punoj veličini.

Za elektronsku poštu telefon karakterišu standardne mogućnosti sa opcijama za podešavanje Gmail, POP, IMAP naloga za emailove. Email-ovi se premeštaju u prijemno sanduče u realnom vremenu pa ćete sa prijateljima i saradnicima biti u kontaktu bez po muke.

Tesktualne poruke su prikazane u listi koja odvaja poslate i primljene poruke. Poruke ka/sa istog kontakta su prikazane kao chat, što konverzaciju čini lakšom. Prediktivni tekst se može izmeniti u korektivni, obezbeđujući vam savete samo onda kada telefon smatra da ste načinili grešku u kucanju.

Možete da pošaljete tekst, sliku ili video poruku, pri čemu se pristup za slikovne i video poruke omogućava direktno iz interfejsa kamere, preko emaila, SMS-a ili direktno preko naloga za društvenu mrežu.

Kalendar

Ovaj model poseduje veoma dobar kalendar što se i očekuje od poslovno orjentisanog smart telefona. Pored standardnih opcija možete dodati beleške, zakazati konferencijske pozive sa brojevima koje će telefon primiti, označiti dan/vreme u kalendaru kada niste u kancelariji, kada ste zauzeti, slobodni i slično. Takođe, na raspolaganju vam je nekoliko kalendara da ih odaberete. Pored standarndih pogleda prema danima, nedeljama i mesecima model Torch takođe omogućava da unose u kalendaru gledate u vidu liste što mi se veoma sviđa kao opcija.

Kao negativan detalj pomenućemo da je jedini način za pristupanje Kalendaru preko Notifications opcije a da ne posotji direktna desktop prečica za ovo.

Internet

BlackBerry pretraživač je brz i nisam imao nikakvih problema prilikom njegovog korišćenja. Flash nije podržan, ali multitouch jeste tako da možete lako da podesite veličinu stranice tako da ona lako odgovara vašim potrebema. Možete da kopirate adresu stranice ili šaljete je preko tekstualne poruke ili na neki drugi način.

Zvuk muzičkog plejera

U pitanju je standardni moderni plejer telefona sa podrškom za Album Art i nedostatkom podrške za ne-Latinične tagove. Zvuk je dobar i nisam primetio nikakva kašnjenja ili probleme sa reprodukcijom bilo da je u pitanju žična ili bežična forma. U opcijama možete ne samo da odaberete podešavanja ekvilajzera birajući između 14 prethodno podešenih različitih preseta ali takođe možete da odaberete i druge opcije.

Ostale aplikacije

Časovnik, Svetsko vreme. Ne postoji funkcija svetskog vremena, što je čudno za poslovno orjentisani smart telefon. Telefon može da prikaže veliki odlično dizajnirani časovnik kada ga prebacite u Clock režim li dok je na punjaču.

Alarm. Alarm je loš. I dok je savršen za rad čak i kada je telefon isključen (Hello Android!) njegova fleksibilnost je veoma siromašna pri čemu imate na raspolaganju samo opciju podešavanja alarma i pojedinačno vreme ili za sve radne dane u nedelji. Ovde postoji nekoliko loših rešenja tako da je moguće da ćete u nekim situacijama morati da podešavate alarm manuelno što je zaista šteta obzirom na ostale karakteristike uređaja.

Memos, Tasks. Za pristup MemoPad i Tasks opcijama potrebno je da ponovo uđete u direktorijum Applications. MemoPad vam daje samo prazno polje u koje možete da unesete određenu belešku. Karakteristika Tasks je interesantnija jer možete da dodelite ime i podesite status, prioritet, datum za kada je zadatak zakazan, vremensku zonu kao i podsetnik. Zadaci su integrisani u kalendar i možete ih videti u okviru kalendara.

A-GPS. Telefon se isporučuje sa A-GPS uključenim sa ATT navigacionim servisom TeleAtlasa.

Multimedija. Video reprodukcija je podržana, a telefon omogućava da instalirate PrimeTime 2 Go aplikaciju. Ova aplikacija obezbeđuje pristup mnogim TV kanalima po zahtevu i košta $9.99 mesečno ali je pitanje da li će biti veliki broj ljudi koji žele da gledaju stare emisije i serije iz ne baš naročito bogate biblioteke za ovaj iznos. Druga apliakcija koja nosi naziv MobiTV vam daje sedmodnevni probni period za gledanje streaming videa sa 23 različita kanala pored OnDemand izbora. U okviru ovog modela nije dostupan FM radio kao kod ranijih verzija.

Prenos podataka. Podražn je. Možete povezati računar i koristiti model Torch kao modem.

Igre. Dve od četiri igre (Bejeweld i Sonic 2) su instalirane u vidu demo verzija i nude samo nekoliko minuta besplatnog igranja nakon kojih će vas upitati da li želite da kupite igru. Druga dva naslova (Word Mole i BrickBreaker) su besplatne i predstavljaju pristojan način da potrošite pola sata, ubijajući vreme na aerodromu na primer.

Kalkulator. Standardni osnovni kalkulator omogućava konvertovanje ograničenog broja glavnih jedinica iz jednog u drugi sistem i obrnuto. Međutim, kada kalkulator počnete da koristite za neku drugu funkciju dešava se nešto čudno. Kao prvo ekran ne prikazuje operaciju koju izvodite. Drugo, ekran prikazuje samo jednu cifru odjednom, pa za ove pojave moram da dam određeno objašnjenje. Na primer želite da saberete 5 i 5. Na dobrom starom kalkulatoru videćete nešto poput „5+5“ pre nego što pritisnete znak „=“. Kod ovog kalkulatora ćete videti 5+ i zatim kada pritisnete drugu cifru odmah vam se prikazuje rezultat. Ovo bi imalo logike da je u pitanju klasičan stoni kalkulator ali ovaj uređaj to nije već je u pitanju kalkulator na telefonu koji korisnici obično koriste dok su u pokretu što može da bude pomalo nezgodno. Takođe, tasteri nisu tako zgodni za pritiskanje kao kod stonog kalulatora pa može doći do pogrešnog unosa koji se zatim neće videti zbog prirode kalkulatora.

Tip Kalkulator. Korisnici Blackberry uređaja imaju izbor da instaliraju jedno od aplikacija treće strane 8većina ih se plaća).

Društveno umreavanje. Kao i svaki moderni uređaj i model Torch će vam omogućiti da razmenjujete svoje mišljenje o različitim temama preko društvenih mreža. Ovaj uređaj nudi trenutni pristup servisima kao što su MySpace, Facebook, Twitter i YouTube.

Zaključak

Kao odlična alternativa Andoird i iOS 4 modelima, BlackBerry OS6 će imati tu lošu stranu što ljudi smatraju da su BlackBerry telefoni poslovna rešenja za ljude koji nose odela. Ovo čini telefon prilično neprivlačnim prosečnom korisniku koji neće znati da u pravoj meri ceni email funkcionalnost sa telefona koji nudi besplatnu razmenu poruka ali će lojalne fanove RIM brenda održati na okupu. Kako se OS6 bude pojavljivao na većem broju BB uređaja možemo očekivati da se udeo na tržištu operativnog sistema RIM smart telefona uveća na kratke staze dok je dugoročnije uvećanje udela pod znakom pitanja. Ne zato što je OS loš ili zato što BlackBerry pravi zastarela i loša rešenja već zato što karakteristike koje su ranije predstavljale prednost za BlackBerry u odnosu na konkurenciju su sada dostupne i kod konkurencije, koja može da ponudi isto tako kvalitetne ali i dopadljive uređaje kao i RIM u nekom možda nižem opsegu cena.

Kada je u pitnaju sam model Torch on se ispostavlja donekle kao razočarenje. Iako je u početku veoma brz uređaj kako njegovo korišćenje odmiče počinje da pokazuje znake zaostajanja što počinje da frustira. Ne znam koji je razlog za ovu pojavu, odnosno da li ima neke veze sa softverom (u tom slučaju bez sumnje će biti otklonjen pomenuti problem) ili je problem pak u hardveru. Na osnovu ranijih iskustava sa rešenjima kompanije RIM znam da je ova kompanija uvek koristila kvalitetan hardver pa ne očekujem da je problem do hardvera. Sa druge strane bilo bi vrlo interesantno testirati više BB OS6 uređaja koji rade na različitim platformama i uporediti doživljaj korišćenja sa onim koji donosi Torch.

Nekoliko osnovnih prednosti kada je Torch u pitanju u odnosu na Andorid i iPhone su trajanje baterije kao i ponašanje ekrana prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima. Ukoliko je ovo ono što tražite od telefona nemojte tražiti dalje. Ukoliko u tom slučaju i posmatrate nedostatke koje ovaj uređaj poseduje nećete biti razočarani. Ukoliko pak tražite uređaj koji je najbolji na tržištu i kojim želite da zasenite ostale onda savetujem da tražite dalje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024