N8 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N8
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N8. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N8 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Nokia N8 na prvi pogled

Prodajno pakovanje:

  • Telefon;
  • BL-4D Li-Ion 1200 mAh baterija;
  • Punjač;
  • USB kabl;
  • HDMI kabl;
  • USB OTG kabl;
  • WH-701 žične stereo slušalice;
  • Nokia olovka SU-36 (za kinesko tržište, može biti drugačije u drugim regionima);
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Nokia je iskusila ozbiljne probleme kada je u pitanju segment vrhunskih telefona u toku prošle godine. Razog je serija neuspešnih proizvoda koji nisu uspeli da dođu do srca korisnika (npr. Nokia N97, Nokia N97 Mini i Nokia X6); oni koji su kupili ove proizvode neretko su bili razočarani. U jednom intervjuu, Anssi Vanjoki, izvršni potpredsednik Nokia-e je pomenuo da je prodaja modela Nokia N97 visoka što je činjenica koja nije odgovarala istini. U drugom intervjuu, on je potvrdio da je njegova kompanija izgubila primat na tržištu vrhunskih modela ali da planira da se na njega vrati. U suštini ovo bi trebalo da bude omogućeno Symbian 3 i Symbian 4 uređajima. A Nokia N8 je prvi uređaj koji je viđen kao mogući koji će povratiti pozitivnu sliku kompanije Nokia. U pitanju je glavni model kompanije, prvi ikada proizvod baziran na Symbian 3 operativnom sistemu kao i foto rešenje, prvi Nokia uređaj sa 12MP kamerom. Kompanija je uložila dosta resursa u promociju; količina marketinških napora je značajno premašila one koji su postojali kada je u pitanju model Nokia N97 i biće značajni za tržište u celini.

Da li je ovaj model zaista glavni proizvod? Ovo pitanje mi je postavljeno priličan broj puta. Rekao sam da nije, jer nije tako pozicioniran od strane kompanije Nokia obzirom da u pitanju nije najskuplji Symbian telefon na svetu, što nije tačno. Cena po kojoj će se ovaj uređaj prodavati nije cena za jedan glavni proizvod kompanije. Poređenja radi, Nokia N97 košta dan danas, godinu dana nakon svog predstavljanja više od cene koja će karakterisati Nokia-u N8, tako da nema govora da je Nokia N8 glavni proizvod kompanije.

Da bismo izbegli dalju konfuziju, definisaćemo pojam glavnog proizvoda. Po mom mišljenju, glavni proizvod je onaj koji karakteriše maksimalna prodaja i/ili koji predstavlja kompaniju korisnicima, postajući njen zaštitni znak. To može biti proizvod iz srednjeg ili visokog segmenta, ali ne mora nužno biti najskuplji. Često, to je zaista najskuplji uređaj, ponekad nije jedinstven (npr. Nokia N97 i N900). U našem primeru, Nokia N97 je i najfunkcionalniji i najskuplji proizvod kompanije Nokia za prethodnu godinu, ukoliko se luksuzni model Arte ne uzme u obzir. Nokia N900 je na istom nivou, značajna je za imidž kompanije, ako je njena prodaja minimalna. Implicitni znak da su ova dva modela smatrana glavnim proizvodima su marketinške i PR aktivnosti kompanije. U ovom momentu, Wave (Bada) i Galaxy S (Android) su glavni modeli kompanije Samsung, dok je kada je u pitanju HTC to Desire, dok je kod Motorola-e to Droid/Milestone (iako postoje i MOTORIO, DROID 2 i neki drugi uređaji).

Prema ovoj definiciji, Nokia N8 je odabrana kao glavni proizvod od strane kompanije sa ciljem da se korisnici upoznaju sa mogućnostima Symabian-a 3 i stvore bolju sliku o ovoj platformi. U pitanju je žižni model koji će imati maksimalnu prodaju među svim Symbian 3 modelima u 2010 i prvoj polovini 2011 godine. Na žalost, kompanija ne može da načini kompletnu svoju prodajnu liniju baziranu na Symbian 3 u kratkom periodu, tako da ćemo u toku 2011 godine imati modele koji su bazirani na nekoliko operativnih sistema. Niski i donekle srednji opseg će predstavljati rešenja bazirana na petom izdanju S60. Opseg vrhunskih telefona će se sastojati od uređaja koji su bazirani na Symbian 3 i Symbian 4, kao i nekim MeeGo rešenjima. Biće tu svega.To je i razlog zbog kojeg je Nokia-i potreban suštinski model koji ima najbolji tržišni potencijal i koji će, najverovatnije, maksimizovati prodaju.

Istovetni modeli i pozicioniranje u okviru Nokia linije. .Pre nekog vremena, Nokia je predstavila proizvodnju u parovima pa tako ni N8 nije iznenađenje. Na primer, kompanija je prvo predstavila Nokia X6 32GB sa Comes With Music servisom, zatim je predstavljena 16GB verzija sa muzičkom pretplatom kao i jefiniji 8GB model. Isto se desilo i sa modelom Nokia N97. Prvo je predstavljen vodeći model, a zatim i jeftiniji model Nokia N97 Mini za koji se ispostavilo da je bolji po pitanju hardvera, da ga karakteriše veliki broj unapređenja te da je generalno gledajući mnogo stabilniji. Ispostavilo se da su prvi kupci dobili samo probleme za svoj novac budući da je sledeći model bio jeftiniji i daleko bolji. Nokia je krenula sa samog vrha na dno (to jest, skuplji modeli su prvi predstavljeni) što je izgledalo kao ponižavanje kupaca skupih proizvoda. Oni su u suštini bili beta testeri za masovno tržište. Sa pojavom modela Nokia N8, napustili su svoju zamišljenu putanju pa je masovno tržište postalo njihov glavni fokus za dalju izradu novih, stabilnijih i skupljih modela. Nokia N8 je zlatna sredina.

Postojaće nekoliko verzija uređaja (prema dostupnim informacijama). Pre svega, to je model sa 32GB ugrađenom memorijom i muzičkim servisom (za određene zemlje) a na tržištu će se pojaviti u toku održavanja Nokia World u toku septembra meseca. Prodaja će početi krajem ove ili početkom naredne godine. Drugi model je jeftiniji, sa manje memorije i bez 12MP kamere. Biće prozvan naslednikom „legendarnog“ modela i biće predstavljen u toku drugog kvartala 2011 godine. Takođe će biti predstavljena i senior verzija modela N8 sa QWERTY tastaturom i formom koja podseća na model Nokia N97. Međutim, 12MP kamera će u ovom slučaju morati da bude žrtvovana. Možda će to biti i prvi Symbian 4 proizvod, to pitanje još uvek nije rešeno.

Na osnovu gore pomenutog možete videti da Nokia N8 nije najskuplje rešenje i da je to razlog zbog kojeg će se na tržištu pojaviti prva. To je i način na koji se nova Nokia strategija razlikuje od one koja je korišćena u toku 2009 ili čak i početkom 2010 godine.

Ciljna grupa. Budući da model ima za cilj da povrati dobru prodaju na polju smart telefona srednjeg segmenta, akcenat je stavljen na multimedijalne karakteristike, naročito HDMI izlaz, ažurirani muzički plejer, HD video reprodukciju kao i mogućnosti kamere. Druge karakteristike proizvoda gotovo i da nisu pomenute. To je odlična ponuda i ispravno pozicioniranje za konzervativne korisnike koji više vole Nokia brend u odnosu na druge. Kada je u pitanju tržište u celini, ono ne nudi ništa posebno. Pozicioniranje nekako liči na ono za model Nokia N86, prvi smart model ove kompanije sa 8MP kamerom. Ipak, to nije bio prvi model na tržištu, nije mogao ponuditi odličan kvalitet fotografije, a ista priča se ponavljala i za Nokia N8. Čak ih karakteriše i isto pozicioniranje. Kompanija se trudi da kreira veštačko uzbuđenje vezano za model, više nego što je to potrebno za njegovo pozicioniranje. Postoji nekoliko 12MP modela na tržištu koji nisu toliko popularni, ne zbog njihove cene već usled nedostatka interesovanja za takva rešenja od strane masovnih korisnika. Korisnici više vole set karakteristika umesto dobre kamere a takvi modeli nisu bili dostupni gotovo godinu dana. Prema tome, Nokia je ušla na segment gde je sav kajmak pokupljen pa tako nije u mogućnosti da traži visoku cenu za ono što nudi. To takođe objašnjava odluku da se predstave pristupačne verzije Nokia N8 modela.

Stvarno pozicioniranje. Novi uređaj treba da zameni prethodne top modele kao što je Nokia X6. Nije namenjena da zameni rešenje sa tastaturom usled logičkih razloga. Oni kojima je potrebno takvo rešenje treba da sačekaju pojavljivanje N8 sa tastaturom. Kada se Nokia X6 i N8 uporede, možemo videti da je ovaj drugi model odlična zamena za model Nokia 5800 ukoliko ste ga kupili na početku prodajnog perioda. Sve u svemu, to je rešenje za Nokia zaljubljenike koji nemaju iskustva sa drugim operativnim sistemima ili platformama. Za njih ovaj uređaj se čini kao najbolji izbor budući da nudi veliki broj unapređenja u odnosu na prethodne modele. Može se reći da je to evolutivni razvoj telefona sa ekranom osetljivim na dodir koji stiže od strane kompanije Nokia. Međutim, kada je tržište u pitanju, ovaj model ne ukazuje na novo korisničko iskustvo, ne može se nikako meriti sa alternativama koje nude druge kompanije niti ima bilo šta jedinstveno da ponudi. Zašto je to tako biće reči u daljem tekstu. Nadam se da će vam detaljni opis svake funkcije pomoći da steknete utisak o ovom telefonu.

Dizajn, veličina, elementi upravljanja

Uređaj odlično pristaje u šaku i nema nikakvih žalbi po pitanju kvaliteta izrade. Radi se o monoblok uređaju bez kliznih delova. Ovaj put se kompanija Nokia odlučila da preduzme neke neobične mere pa je tako izostavljen odeljak za bateriju. Odgovarajući slot je osiguran sa dva zavrtnja na donjem delu uređaja. Ovakvo rešenje dosta pomaže; međutim, potreban vam je Philips odvijač da zamenite bateriju ukoliko to bude bilo potrebno. Drugo pitanje koje ostaje otvoreno jeste šta će se desiti ukoliko vam telefon ispadne. Obično baterija odskoči na drugu stranu zajedno sa poklopcem koji sprečava da dođe do oštećenja matične ploče. Naprotiv, snaga udara će se jednako razdeliti preko monolitne konstrukcije. Meni se desilo da sam slučajno ispustio telefon nekoliko puta na različito mesto, čak i u kupatilu, ali nije bilo nikakvih slučajnih oštećenja, samo neka manja ulubljenja.

Model će biti dostupan u pet različitih boja, u zavisnosti od različitih regiona, a u prvo vreme će biti predstavljene tri verzije. Od boja biće dostupna tamno siva, svetlo siva, zelena, plava i narandžasta a svako rešenje izgleda zanimljivo.

Dimenzije telefona su 113.5 x 59.12 x 12.9 mm a težak je 135 grama. Aparat nije suviše težak ali pruža osećaj čvrstog u ruci. N8 nije ni mali niti suviše veliki, taman neka zlatna sredina. Dimenzije telefona su u skladu sa drugim modernim uređajima, nema nikakvih ni pozitivnih ni negativnih odstupanja.

Ekran

Ekran zaista izgleda sjajno. To je onaj isti model koji je korišćen i kod drugih Nokia modela kao što je X6. Karakteriše ga rezolucija 640 x 360 piksela, 3.5“ veličina i pokriven je staklom (to jest, specijalnom plastikom koja je identična onome što se može videti kod modela X6) i ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja. AMOLED je baziran, što nikako ne bi trebalo porediti sa Samsung-ovim Super AMOLED, budući da su to dve različite tehnološke generacije. Ekran koji je korišćen kod modela Nokia N8 se može uporediti sa onim koji je korišćen kod modela Nexus One pri čemu je čak superiorniji od ekrana ovog modela pri izlaganju direktnim sunčevim zracima. Kvaitet slike je sa druge strane uporediv u zatvorenom. Sve u svemu, AMOLED ekran ne donosi toliko prednosti; slika je slična kao ona koja postoji kod modela X6 iako je nešto kvalitetnija po pitanju opsega boja. Razlika nije toliko očigledna (verovatno usled ikona interfejsa i dizajna). Razlika postaje jasnija kada pogledate slike.

U odabranim režimima, ekran može da sadrži 16 redova teskta. Postoje tri dostupne veličine fonta koje se mogu odabrati među opcijama telefona. Prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima boje blede, što je tipično (čuveni Super AMOLED je izuzetak).

U pitanju je jedan od prvih Nokia proizvoda koji podržava multi-touch (npr. u galeriji ili pretraživaču). Potrebno je da načinite specijalni pokret (npr. pokret kao da uštinete ekran za zumiranje) za zumiranje i udaljavanje. Ekran je kapacitvni sa kvaitetom izrade i ponašanjem sličnim kao kod modela Nokia X6. U većini situacija osetljivost je ok, ali se ipak nekada dešava da ekran ne reaguje na dodir (usled nedostatka softvera, analogno kao kod modela X6). Nema argumenta da je u pitanu problem sa predizdanjem softvera obzirom da konačna verzija X6 ima slične probleme. U ovom momentu, Nokia nije u mogućnosti da kreira ekrane koji su uporedivi sa Apple-ovim u pogledu pogodnosti korišćenja ili Samsungovim najnovijim modelima čija osetljivost na dodir je sada bliska onoj koju nudi Apple iPhone. U pitanju je ipak minorni problem koji neće biti primećen od većine korisnika.

U suštini, Nokia N8 poseduje dobar ekran koji se ne može baš pohvaliti svojom rezolucijom ili opsegom boja ali je na pristojnom nivou kada se uzme perspektiva kasne 2010 godine. Ekran modela Apple iPhone 4 ima uporedivu dijagonalu ali višu rezoluciju, dok je ekran modela Samsung Wave superironije rezolucije, opsega boja i jačine osvetljenja.

Integrisani senzor osvetljenosti podešava jačinu osvetljenja automatski bazirano na osvetljenju okruženja. Nivo osvetljenosti je generalno niži nego što bi to trebalo da bude i bolje je nivo osvetljenja odabrati manuelnim putem iz menija (lično, meni se najviše sviđa 60-65%).

Tastatura i unos teksta

Postoje dva režima unosa teksta i to vertikalna tastatura (podržava T9 kao i QWERTY režim) kao i kompletna QWERTY tatsatura. Na žalost, Nokia je površno iskoristila iskustva drugih kompanija, čak iako su u pitanju vodeći proizvođači kao što su HTC ili Samsung. Glavna tastatura nema taster za prebacivanje unosa. Prema tome, ukoliko želite da unosite tekst na dva jezka potrebno je da uđete u meni, promenite jezik i vratite se nazad. Ovo oduzima isuviše vremena u poređenju sa jednim dodorom, kako su to obezbedile kompanije Apple, Samsung ili HTC.

Još jedan od nedostataka je nepostojanje specijalnih karaktera na glavnoj tastaturi (izuzev tačke i zareza). Konkurencija omogućava da unosite ove karaktere sa glavnog ekrana na neki od načina (npr. kod Bada platforme možete pritisnuti spacebar i zatim odabrati potreban simbol ili odabrati ga direktno sa ekrana).

Ali ponoviću, da je u pitanju manji problem, koji je prisutan u širokom opsegu Nokia telefona kojima se upravlja dodirom. On utiče samo na specifični režim korišćenja pa ovom problemu ne treba posvetiti naročitu pažnju.

Memorija i memorijske kartice

Telefon poseduje 135MB memorije koja je dodeljena opštim aplikacijama ili vašim podacima. Interna memorija telefona čiji kapacitet je 16GB se može proširiti pomoću SD kartice čiji je maksimalni kapacitet 32GB.

Telefon takođe poseduje 256MB RAM-a, (Nokia N97 Mini poseduje 128MB) što je veliki korak napred za kompaniju). Ova količina memorije značajno utiče na poboljšanje brzine te stabilnosti performansi. Brzina rada uređaja je zaista unapređena dok je stabilnost ipak još uvek daleko od željene. Moram reći da u ovom segmentu ima napretka ali da još uvek ima prostora za unapređenje.

Prilikom korišćenja ovog uređaja (naročito kada skladištite podatke, slike itd) bićete vrlo često suočeni sa pogrešnom porukom Memory Full. Siguran sam da će se ovaj problem dešavati i sa komercijalnim jedinicama i da ne zavisi od verzije firmware-a. On je izazvan nedovoljnom količinom RAM-a, upotpunjenom povećanom potrošnjom od strane novog interfejsa, još jednim nivom multitaksinga kao i drugim karakteristikama. Treba da naglasim da trenutna verzija firmware-a ima onemogućene specifične karakteristike operatera i da one obično zahtevaju određenu količinu RAM-a. Teoretski, firmware podržava veći broj pokrenutih aplikacija. /p>

Da ne ostanem nedosledan, načinio sam nekoliko testova sa različitim verzijama firmware-a. pokušao sam da pokrenem maksimalan broj aplikacija i zatim vršim prebacivanje između njih. Kada je u pitanju pretraživač, utvrdio sam da postoji problem nedostatka memorije. Otvaranje dve ili tri stranice, ulazak u plejer i telefon će ukazati da nema dovoljno memorije. Takođe, ukoliko izvršite prelazak iz aplikacije pretraživača na kameru doći će do usporenja telefona, naročito ukoliko koristite video, što je značajan nedostatak. Da ne bih izazvao dodatnu konfuziju želeo bih da napomenem da Symbian zahteva manje memorije nego drugi operativni sistemi i platforme, ali slični uređaji obično trebaju 512MB ili više da bi obezbedili mogućnost pokretanja maksimalnog broja zahtevnih aplikacija. Poređenje količine memorije licem u lice nije pravilno, ali trebalo bi ga u svakom slučaju pomenuti.

USB Flash driveovi

U prodajnom pakovanju ćete pronaći konektor za eksterni USB memorijski uređaj (na primer flash drive). Kada povežete flash drive možete kopirati podatke sa njega u internu memoriju uređaja i reprodukovati fajl. Ova količina memorije je prikazana u menadžeru fajlova kao drugi drive. Ova opcija nikada nije korišćena ranije kod telefona pa je stoga interesantna.

Nekada davno imali smo gadgete kao što su PDA uređaji sa USB Host funkcijom, koja je omogućavala povezivanje kamere, flash drive-a ili bilo čega drugog. Ova karakteristika nije postala naročito raširena, iako su je mnogi ponosni vlasnici PDA uređaja voleli.

Za transfer fajlova više mi se sviđa da koristim telefon sa 32GB memorije a ne flash drive-ove. Ukoliko imam potrebu da iskopiram više fajlova mogu uzeti eksterni hard drive. Na žalost, ne mogu povezati 2.5“ eksterni drive sa modelom Nokia N8 zbog nedovoljnog napajanja a kada sam pokušao da povežem 3.5“ eksterni drive sa njegovim sopstvenim napajanjem telefon nije mogao da ga detektuje (verovatno usled ograničenja veličine drive-a). Pokušao sam da iskoristim SSD ali ni on nije bio detektovan od strane telefona dobro. Kada budem imao priliku da isprobam komercijalnu verziju uređaja pokušaću da se poigram sa različitim veličinama skladištenih uređaja.

Kada povežete flash drive sve pokrenute aplikacije sačuvane u opštoj memoriji (a ne memoriji telefona) se zaustavljaju. Nakon što završite rad sa flash drive-om i diskonektjete ga ove aplikacije automatski nastavljaju svoj rad (ne mogu sve aplikacije da zadrže svoj status). Ukoliko planirate da koristite aplikacije koje zahtevaju mrežnu konekciju i da status bude zadržan u svakom trenutku, one moraju biti instalirane u memoriju telefona.

Baterija

BL-4D baterija ima kapacitet 1200 mAh. Proizvođač tvrdi da može obezbediti do 390 sati rada u režimu mirovanja i od 5.5 do 12 sati razgovora (UMTS/GSM).

Uređaj karakteriše nova arhitektura koja uparena sa Symbian 3 obezbeđuje povećano vreme rada za svaki režim. Nokia daje sledeće parametre za model:

  • Video reprodukcija do 7 sati (prilikom testiranja – 5.6 sati)
  • Muzička reprodukcija do 50 sati (prilikom testiranja – 47 sati)
  • Prenos podataka (Web TV) do 3 sata i 20 minuta (prilikom testiranja 2 sata i 15 minuta, što može zavisiti od kvaliteta mreže)
  • • Video snimanje do 3 sata i 20 minuta (2 sata i 10 minuta uz maksimalna podešavanja i manuelno podešavanje osvetljenja ekrana)
  • • Video reprodukcija preko HDMI do 6 sati (oko 5.5 sati za unapred instalirane test fajlove u zatvorenom ciklusu i do 4.5 sata za obične filmove)

Zaista mi se dopala činjenica da uređaj radi dugo u svakom režimu. Programeri kompanije Nokia obezbedili su velike mogućnosti ovde i na tome smo im veoma zahvalni. Ovaj model trenutno nema konkurenta kada su u pitanju druga S60 rešenja po pitanju energetske efikasnosti, što je velika prednost. Za tržište u opštem smislu to nije nikakav rekord kao kada je u pitanju to što Apple iPhone 4 može vršiti reprodukciju video sadržaja čitavih 10 sati a kada je u pitanju muzička reprodukcija može obezbediti čitavih 40 sati. Ovi parametri su uporedljivi a razliku u ekranima ćemo zanemariti.

Što se tiče nekih loših strana trebalo bi pomenuti osrednje vreme rada, ne više od dva dana, iako to i nije loše zbog toga što je većinu uređaja potrebno puniti nakon 24 sata. Veliki deo energije se koristi od strane početnog ekrana sa widget-ima (potrebno im je dovoljno resursa kao kada je u pitanju drugi način prenosa podataka pored Wi-Fi). Baterija se takođe mnogo troši kada vršite pretragu Web strana. Uzimajući u obzir vreme rada, postaje jasno zašto ARM11 odlikuje samo 680MHz, što je neka vrsta kompromisa za bolje vreme rada. Ukoliko podesite osvetljenje ekrana na 70%, vreme rada u profilu se smanjuje za 10%. Maksimalno osvetljenje će potrošiti nekih 20%.

Ukupno vreme punjenja baterije je oko 2 sata.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. U okviru USB podešavanja možete odabrati jedan od sledeća tri režima:

  • Data Storage (Mass Storage USB) memorija telefona i memorijske kartice se detektuju; driveri nisu potrebni a operativni sistem prepoznaje uređaj bez dodatne pomoći.
  • OVI Suite rad sa OVI paketom je podržan, tu je i pristup svim karakteristikama telefona, backup-ovanjem podataka, itd.
  • Printing & Media štampanje fotografija, MTP režim

Brzine prenosa podataka dostižu 5.5Mb/s. Kada je USB kabl detektovan, telefon počinje da se puni.

Bluetooth. Ovo je prvi Nokia model sa Bluetooth 3.0 koji je takođe poznat i kao High Speed. Tokom prenosa podataka na druge uređaje uz ovu tehnologiju se koristi Wi-Fi 802.11 n i teorijski brzina prenosa podataka može dostići 24Mb/s. Prenos fajla veličine 1GB sa Samsung Wave S8500 modela na model Nokia N8 i obrnuto pokazao je maksimalnu brzinu od 10Mb/s kada je u pitanju udaljenost od tri metra. Tokom prenosa većih fajlova često dolazi do prekida konekcije što se ne dešava prilikom transfera sa modela Nokia N8 na isti model ili sa Samsung-a na Samsung. To se možda dešava zbog nekompatibilnosti podešavanja. Transfer velikih fajlova na uobičajene S60 smart telefona često za rezultat daje gubitak konekcije (bez upotrebe BT 3.0).

Telefon poseduje podršku za različite profile: Headset, Handsfree, Serijski port, pozivanje, Umrežavanje, Prenos fajlova, Object Push, osnovno štampanje, SIM pristup i A2DP. Sve je standardno i već viđeno.

Wi-Fi. 802.11 b/g/n standard je podržan ali to nije prvi model na tržištu sa takvim opsegom protokola. Ova karakteristika odlično radi. Tu je i čarobnjak za pretraživanje Wi-Fi mreža kao i odgovarajući widget.

HDMI

Ovaj telefon ima HDMI Mini konektor kao i adapter za povezivanje uređaja sa TV aparatom preko HDMI. Ukoliko odaberete ovu konekciju možete prikazati sav sadržaj na TV ekranu, preslušavati muziku ili gledati video (5.1 multikanalni zvuk je podržan ukoliko imate odgovarajuće audio fajlove). Prethodno instalirani test klip na modelu Nokia N8 pokazuje kako da koristite svaki element vašeg akustičnog sistema. Zvuk se kreće od leve komponente, zatim desne i tako dalje. Kvalitet video reprodukcije na velikom ekranu u potpunosti zavisi od fajla a Nokia N8 služi kao nosilac fajla ili plejer (do 6 sati ukoliko deaktivirate ekran i ne dodirujete telefon). Tokom reprodukcije bolje je prebaciti na „Flight“ režim.

Ova karakteristika radi bez problema. Ona je označena kao nešto revolucionarno ali to nikako nije slučaj. Već dugi niz godina dostupni su modeli koji poseduju TV izlaz a svi vrhunski modeli N serije imaju TV kabl u prodajnom pakovanju. Prema izvršenim istraživanjima samo mali broj korisnika ima koristi od ove karakteristike. Videćemo da li će agresivna promocija ove opcije u okviru modela Nokia N8 naterati ljude da koriste HDMI za pokazivanje fotografija i video sadržaja. Obezbeđeni kabl je mnogo lakši za nošenje budući da je kompaktniji nego TV-out kablovi u prošlosti ali morate uvek da ga nosite što može biti problem nekim ljudima budući da je kabl neuobičajen (čak ni microUSB nije lako pronaći u svakoj kući ili kancelariji a ovde govorimo o nečemu sasvim drugačijem).

Ovu karakteristiku ne treba kritikovati samo zbog toga što njena upotreba nije široko rasprostranjena ali u isto vreme nije pravilno reći da je neophodna većini korisnika. To je jedna korisna opcija a u budućnosti će biti više modela sa takvim konektorom (Motorola XT720, MOTOROI, neki drugi modeli). To je jedna od onih veoma vrednih ali ne i krucijalnih karakteristika.

Veliki broj budućih vlasnika modela Nokia N8 nemaju kućni bioskop sa 5.1 sistemom pa ne mogu koristiti ovu karakteristiku. Ipak, ovo su ipak samo neke od privatnih ideja i ništa nije podržano nikakvim istraživanjem.

Kamera

Nema svrhe vršiti testiranje kamere sve dok ne budemo imali komercijalni model. Driveri se menjaju svake nedelje zajedno sa kvalitetom slike (od užasne do uzvišene). Po mom mišljenju kamera je slična onoj koja se može videti kod modela Sony Ericsson Satio ili Pixon12 kompanije Samsung. Nudi isti nivo kvaliteta fotografija. HD snimanje nije optimizovano još uvek i utiče na celokupne performanse ali sigurno je da nećete biti razočarani osim ukoliko slepo budete pratili Nokia slogan da ovaj model telefona može zameniti digitalni foto-aparat. Ova kamera je odlična za mobilni telefon i dok je odsustvo zatvarača kod foto rešenja neprijatno, to je načinjeno da se izbegnu problemi koji su primećeni kod modela Nokia N97 (gde zatvarač dovodi do oštećenja sočiva).

Utisci

Ovo je najbrži Symbian smart telefon, lagan i jednostavan. Bolji je od modela Sony Ericsson Vivaz a slični telefoni će postati brojniji u budućnosti, što je veoma dobro. Međutim, da li je to najbrži smart telefon na tržištu? Na žalost, to nije tačno. Brzina njegovog interfejsa i softvera je daleko iza Apple iPhone 3Gs, da ne govorimo o iPhone 4. Ovo je samo moje lično mišljenje i moj utisak. Veliki broj Android smart telefona je mnogo brži. Bada telefoni su jednako brzi i ponekad imaju čak i prednost. Na žalost, to nije najbrži uređaj a pomenuo sam određene modele bez uzimanja u obzir Android 2.2/3.0 koji će sigurno predstaviti veliko unapređenje po pitanju performansi. Postoji takođe nekoliko vrhunskih uređaja koji koštaju nekoliko puta više.

Nokia naglašava multimedijalne karakteristike modela N8 koje su zaista dobre ali nisu vrhunske. Video plejer je uobičajen, ekran nije najbolji u svojoj klasi (iPhone 4 i Super AMOLED kompanije Samsung su superiorniji i veliki broj Android telefona nudi veću rezoluciju). Kamera je jedna od prednosti ovog modela ali samo u smislu fotografija i rezolucije. Kvalitet slike nije dramatično unapređen a video snimanje je jednako kao i kod drugih modela (Vivaz i Motorola XT720 se mogu upoređivati kao i drugi modeli budući da je ovo standardna funkcionalnost za tržište).

Ono što možda više smeta jeste tipična Nokia greška gde kompanija ekonomiše po pitanju komponenti. 256MB RAM-a nije dovoljno a pretraživač nije doveden do savršenstva da bi se omogućila njegova simultana upotreba sa multimedijalnim karakteristikama bez krahiranja aplikacija u pozadinskom režimu. Nedovoljan iznos memorije je hardverski problem.

Tokom mog puta u Finsku aktivno sam koristio GPS risiver modela Nokia N8 i nisam imao nikakvih žalbi. Sve je odlično radilo a navigacija je bila precizna (kompanija je sigurno ispravila greške koje su bile primetne kod modela Nokia N97). Sviđa mi se ova karakteristika modela i mora se priznati da je odlično integrisana.

Telefon poseduje jedan zvučnik koji je veoma glasan ali to nije muzički zvučnik. U smislu nekih nedostataka može se pomenuti pretraživač, ekran nije najbolji za video reprodukciju (što je normalno). Možete reći da je to sada sve traženje dlake u jajetu ali ovaj model nikako nije nešto zbog čega ćete ostati bez daha.

Kao vlasnik Nokia N97/X6 imao sam različite utiske o modelu Nokia N8. Sa jedne strane, imamo isti stari interfejs koji je brži ali tu su i slični nedostaci (ekran ne reaguje na vreme a widgeti na početnom ekranu često se ponovo pokreću). Sa druge strane, postoje i veoma dobri dodaci kao što je foto i video editor (koji često nisu ni potrebni), USB OTG , HDMI konekcija (ostali dodaci) kao i integracija aplikacija u platformu (na primer, pretraga i mape). Mail klijent je unapređen ali sigurno je da vas neće oduševiti.

Zanimljivo je da će veliki broj Nokia projekata biti nezavisno razvijan. Ovo se može videti po primeru mapa koje se mogu preuzeti na uređaje nezavisno od toga kada nova verzija postane dostupna. U oktobru mesecu beta verzija 8 izdanja pretraživača će biti objavljena dok se finalna verzija očekuje u februaru ili martu mesecu zajedno sa prvim velikim update-om za model Nokia N8. Isto važi i za e-mail klijent. Lično meni se dopada novi pristup, mnogo je bolje nego čekanje drugog kompletnog update-a firmware-a.

Često se mogu čuti glasine kako uređaj podržava DivX/Xvid odmah nakon vađenja iz prodajnog paketa ili da se radi ne neophodnom firmware-u. Uređaj ne obezbeđuje podršku za ove kodeke pa je samim tim je potreban i poseban plejer (tek treba da bude razvijen, nijedan od postojećih softvera nije radio na mom N8). Malo je verovatno da će Nokia dodati takvu podršku u budućnosti, budući da to nije glavno izdanje za većinu korisnika. To je i razlog zbog čega se to mora uzeti i kao velika mana. Zaista, korejski telefoni ga imaju ali to nije toliko važno.

U pitanju je evolucionarni razvoj. Postoje unapređenja ali teško da ona oduzimaju dah. Ukoliko ne uzmete u obzir kameru možemo naći dosta sličnih interesantnijih rešenja. Korisnici ne vode računa o brzini razvoja platfome već samo žele da znaju da li da potroše svoj novac na ovaj uređaj. Moje lično mišljenje je da je ovaj uređaj vredan novca koji ćete platiti za njega obzirom da Nokia planira da ostvari dobru prodaju ovog modela pa je u skladu sa njegovom vrednošću i odredila cenu. Samsung Wave je benchmark. On je već dostupan na tržištu pod istom cenom ali je stigao dva meseca ranije. Možete uporediti ova dva proizvoda, jer iako su različiti ciljaju na isti segment tržišta. Ne bi trebalo ni zaboraviti uređaje kompanija HTC, Motorola i Sony Ericsson. Nokia N8 je dobra ponuda za one koji nikada nisu koristili nijedan proizvod kompanije Nokia i nemaju iskustva sa Androidom. Ovaj operativni sistem trenutno privlači sve više interesovanja. U oktobru će interesovanje i prodaja porasti još više jer je Android već zreo operativni sitem i već je uspeo da se izjednači sa Symbianom po pitanju onoga što nudi.

Kada je u pitanju Nokia N8 možemo reći da imamo dobar proizvod za Symbian korisnike. Oni neće biti razočarani jer će ovaj uređaj raditi bolje od prethodnih modela, mada je on daleko od idealnog. Oni koji traže vrhunska tehnološka rešenja treba da razmotre i ponude drugih kompanija ali i Nokia-e. Nokia N9 nudi potpuno novi interfejs. Obzirom da je ovaj model mnoge karakteristike pokupio od Androida (statusna linija i neki animirani elementi) kao i Bada MeeGo on će biti uporediv sa modernim OS. Sa druge strane S3 nema ovako ispoliran interfejs. U pitanju je prelazni proizvod. Kada je u pitanju ovaj model cilj kompanije je da održi prodaju na nivou sa konkurentima koji nude bolje tehnologije i koji spuštaju cene proizvoda kompanije Nokia. Ovaj model treba da baci prašinu u oči i odvrati pažnju od operativnog sistema i njegovih prelaznih karakterisitka u naredna 2-3 mesca dok sledeća verzija Symbian-a bude izdata. Nokia N8 je pristojan ali ne proizvod koji ćete zapaziti. Buka oko ovog modela će izbledti za nekoliko meseci i Nokia će ponuditi nove glavne proizvode koji će biti tehnološki napredniji.

Da zaključimo, u pitanju je odličan update za Nokia liniju ali ne i i značajan proboj na tržištu. U pitanju je svakako značajan i dobar model za Nokia entuzijaste odnosno samo interesantno foto rešenje za ostale. Ukoliko vam ova poslednja karakterstika nije prioritetna možete potražiti i druge proizvode. Za razliku od modela Nokia N95 ovo na žalost nije all-on-one rešenje.

P.S. Kompletan test će biti dostupan nakon što komercijalna verzija uređaja bude izdata i ovde možete čitati o utiscima baziranim na dugotrajnom korišćenju ovog modela i njegovim različitim verzijama. Novi update-ovi firmware-a se isporučuju svake nedelje. Pet nedelja pre zvaničnog predstavljanja softver će proći kroz značajne izmene.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024