C1-01 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia C1-01
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia C1-01. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia C1-01 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM telefona Nokia C1-01/C1-02

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • BL-5CB Li-Ion baterija
  • AC-3 punjač
  • WH-102 žične stereo slušalice (only in C1-01)
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Izdavanje modela Nokia C1-02 i C1-01 izgleda kao pokušaj ove kompanije da se nadmeće sa brojnim modelima koji dolaze od kineskih i korejskih proizvođača i koji nude bolje karakteristike (npr. slot memorijske kartice) u poređenju sa Nokia uređajima iste monoblok forme. Dva modela koje danas predstavljamo su najavljeni prošlog leta, ali trenutna jeftina rešenja ove kompanije su i dalje veoma popularna, a novi modeli bi mogli da imaju uticaj na njihovu prodaju. Razlika između ova dva modela gotovo da ne posotji izuzev činjenice da su kućišta nešto drugačija i da model C1-01 poseduje VGA kameru. Kao rezultat ove činjenice odlučili smo da oba uređaja pokrijemo u ovom testu.

Nokia je i u prošlosti uparilvala svoje uređaje, na primer Nokia 2320/2330. Takvi modeli nude mogućnosti vršenja poziva i slanja SMS poruka i veoma su jeftini. Nokia je i dalje snažan igrač na ovom segmentu zahvaljujući dobrom kvalitetu izrade svojih uređaja, ali postoje i modeli koji su problematični kao što je Nokia 1208. Kod ovog modela postoji problem sa zvučnikom i ispadanjem SIM kartice. Glavna prednost Nokia brenda kod ovakvih modela je to što oni nemaju gotovo ništa od specijalnih tehnologija.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Svaki od telefona je težine 78 grama i dimenzija 108 x 45 x 14mm. Telefoni lepo staju u ruku dok su korišćeni materijali iznad svake kritike.

Sa desne bočne strane uređaja se nalazi microUSB slot koji je zaštićen plastičnim zatvaračem i povezan sa telom uređaja. Duž ove ivice možemo videti 2mm priključak za punjenje. Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priključak za slušalice ili handsfree. Oma modela psoeduju otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata i to model C1-01 u gornem levom uglu a drugi uređaj na sredini gornje zone. Sa zadnje strane modela C1-01 se nalazi sočivo kamere. Zvučnik za reprodukciju melodija zvona se nalazi sa zadnje strane.

Nokia C1-01:

Nokia C1-02:

C1-01 je dostpan u četiri boje: crna, tamno siva, siva i crvena. .

C1-02 je ponuđen u sledećim bojama - crna, tamno ljubičasta, plava i siva.

Prednji panel uređaja C1-01 je izrađen od sjajne plastike a isto važi i za tastaturu dok drugi model izgleda manje sjajno usled gumene tastature. Zadnji paneli su kod oba uređaja urađeni od plastike meke na dodir. Morate snažno zapeti ukoliko želite da ih ogrebete. Materijali kućišta i kvalitet izrade su desfinitvno dobro odrađeni.

Nokia C1-01:

Nokia C1-02:

Ekran

Telefone karakteriše standardni Nokia ekran koji se koristi u jeftinim rešenjima ove kompanije: TFT ekran sa mogućnošću prikazivanja 65.536 boje. Rezolucija ekrana je 128 x 160 piksela (34 x 42mm i 1.8“ dijagonale). Ekran može da prikaže 7 tekstualnih i tri servisne linije. Učinak telefona na suncu je pristojan, dok su u zatvorenom boje previše svetle. Većina modernih telefona nudi bolji učinak u ovom odeljku. .

Tastatura

Kod modela C1-01 tasteri su izrađeni od gume i razdvojeni. Rad sa tastaturom je prijatan a ergonomija veoma dobra. Pozadinsko osvetljenje je belo, ravnometrno raspoređeno i svetlo.

Kod modela C1-01 tastatura je izrađena od čvrste plastike sa veoma lepim belim pozaidnskim osvetljenjem. Ergonomija je takođe veoma dobra.

Navigacioni taster ima četiri moguće pozicije. Identičan je kod oba modela te nudi isti nivo lakoće korišćenja.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju BL-5CB koja je kapaciteta 800 mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može da bezbedi najmanje 10.6 časova glasovnih poziva i do 504 sati rada u režimu mirovanja. Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 5 dana rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko dva časa razgovora i minimalno korišćenje drugih karakteristika. Prosečno vreme rada ovog uređaja je 3 do 6 dana. Vreme punjenja baterije je 1 čas i 30 minuta.

Nokia C1-01:

Nokia C1-02:

Memorija

Slot memorijske kartice se nalazi ispod poklopca baterije sa desne strane. Podržana je zamena kartica bez isključenja uređaja ako i rad sa karticama kapaciteta do 32GB. Dostupna je ugrađena memorija kapaciteta 64MB.

Kamera (samo za model C1-01)

Ugrađena kamera omogućava snimanje u rezolucijama 640 x 480, 320 x 240 i 160 x 120, dok se kvalitet može podesiti na visok, srednji i nizak. U meniju kamere možete odabrati noćni režim, upotrebu tajmera ili serijske slike.

Nećemo diskutovati o kvalitetu snimaka obzirom da je u pitanju samo jednostavna VGA kamera i da slike nastale njom možete koristiti samo za slanje MMS poruka.

Telefon snima video u rezoluciji 128 x 96 piksela. Dužina video snimka može da bude limitirana na 10 sekundi ili da zavisi od količine slobodne memorije u telefonu. Slično sličicama i video klipovi se mogu koristiti u okviru telefona.

Softverski detaji

Oba modela su bazirana na šestom izdanju Lite S40 platforme.

Kvalitet radija je visok a isto važi i za plejer. On je jednostavan, ali radi dobro. Ovi telefoni se mogu koristiti kao jeftini plejeri od strane velikog broja korisnika.

Utisci

Ukupno postoje 24 melodije zvona koje su glasne u različitim okruženjima. Reprodukcija govora je iznad kritike. Možete primeniti i mp3 melodije koje zvuče dobro.

U pitanju su zaista jeftini telefoni, ali obzirom na klasu kojoj pripadaju cena bi mogla da bude još niža. Do kraja meseca aprila na police prodavnica će stići model X1-00 koji će koštati isto ali će posedovati bolji zvučnik. Ovaj model će biti baziran na S30 platfrmi što ga čini slabijim rešenjem. Istovremeno možete na tržištu pronaći veliki broj konkurenstskih modela koji nude dve SIM kartice (LG, Fly) ili memorijske kartice. Na primer, Alcatel OT-606 je čak opremljen QWERTY tastaturom za iste novce. Nokia brend će ovde odradti svoj deo posla i ovi uređaji će se dobro prodavati, ali jeftinija i kvalitetnija rešenja su dostupna. Takođe, ukoliko vas zanima monoblok forma možete obratiti pažnju na model Samsung E2250 Monte.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024