iPhone 4 32GB 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Apple iPhone 4 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Apple iPhone 4 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Apple iPhone 4 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

iPhone 4 pregled

Prodajno pakovanje:

  • Telefon;
  • Stereo slušalice sa daljinskim upravljačem;
  • USB kabl;
  • Naponski adapter;

Ono što želimo u ovom tekstu da pokrijem je sam uređaj, nezavisno od njegovog operativnog sistema. Za bolje razumevanje odakle iPhone 4 koncept vuče korene možete pogledati detaljni test za iPhone 3GS uređaj od prošle jeseni.

Izrada i dizajn

iPhone 3Gs, koji nastavlja tradiciju korišćenja plastike kao kod modela iPhone 3G, nije konkurentan novoj vrsti. Sve što je rečeno na prezentaciji održanoj od strane predsednika kompanije Apple je tačno. Još nešto se može reći.

Navikli smo na činjenicu da metal, staklo i specijalna završna obrada – sve ono što je veoma skupo, bude rezervisano za luksuzne uređaje. Neki proizvođači ne vode računa o funkcionalnosti prilikom predstavljanja novog materijala. Čak i da je Vertu najlepši telefon na svetu, on vam može koristiti samo za pozive i ni za šta drugo. Meni lično se Vertu dopada, to neću da krijem. Sigurno je da proizvođači odlično znaju svoj posao i da obezbeđuju odlične aparate.

Međutim, iPhone 4 je nešto zaista posebno. Nijedan drugi uređaj koji je označen kao „funkcionalan“ ne poseduje takvu kombinaciju izgleda i funkcionalnosti. Čim ga izvadite iz pakovanja shvatićete da Apple-ovi dizajneri zaista znaju svoj posao. Metalna ivica sa otvorima za antenu predstavljaju slabu tačku ali mora se priznati da lepota nema cenu; staklo sa prednje i zadnje strane; simaptični tasteri za kontrolu jačine zvuka, kao i sve ostalo dovodi do potpunog zadovoljenja. Na nekim tržištima cena ovog modela dostiže cenu Nokia N900 a na korisniku je da donese odluku.

Čini se da ništa nije ostalo od starog iPhone-a. Ipak, uspeh nije izostao zahvaljujući Home tasteru i tipičnim konturama kućišta. Novi član familije je teži, odlično staje u šaku i potpuno je drugačiji. Naravno, kada je napolju vruće aparat je za tren oka prekriven znojem ali zahvaljujući zaštitnom sloju koji aparat poseduje taj problem se veoma brzo rešava.

Dimenzije aparata su 115.2 x 58.6 x 9.3mm a težak je 137 grama. Dimenzije aparata su nešto veće zbog odbojnika. Model koji je korišćen pri testiranju imao je crni odbojnik, dok su tasteri urađeni na isti način kao i kod prethodnog modela. Ivice su izrađene od plastike koja je iznutra ispunjena silikonom. Otvori su isti kao i oni kod aparata i nema nikakvog uticaja na jačinu zvuka. Taster za mutiranje je pristupačan iako je potrebno određeno vreme da se čovek navikne na lokaciju i veličinu. Na fotografijama odbojnik izgleda mnogo bolje nego što je to u stvarnosti ali to je prihvatljivo kada se uzme u obzir primarni cilj a to je sprečavanje uređaja da izgubi signal. On ne utiče suviše na utisak o uređaju.

Ekran

Radi se o tzv. Retina ekranu rezolucije 960 x 640 piksela i 3.5’’ dijagonalom. Ukoliko je glavna karakteristika Super AMOLED ekrana njegovo osvetljenje, u tom slučaju Retina odnosi pobedu kada je reč o preciznosti. Dobija se utisak da je slika nacrtana a uglovi vidljivosti su neverovatni. Isto važi i za zasićenje boja. Naravno, novi ekran ne samo da izgleda bolje već unapređuje i funkcionalnost do nekog opsega. Pretraživanje Web-a i rad sa email-ovima je mnogo prikladniji a ekran je takođe odličan za gledanje video sadržaja. Kao i kod prethodnih iPhone modela, ekran osetljiv na dodir je veoma intuitivan dok je multi-touch brz i precizan. U toku testiranja nisu primećene nikakve žute tačke na aparatu što je poznati problem kod iPhone 4 aparata. Moguće je da je to neka vrsta lepka koja se nije osušila.

Zaista, ekran se ponaša veoma dobro i kada je izložen direktnim sunčevim zracima, pomalo bledi, ali informacije ostaju čitljive.

Performanse

Ovo su rezultati nakon poređenja sa performansama iPhone 4 modela sa performansama modela iPhone 3Gs na najjednostavniji način – pokretanjem raznih aplikacija.

  • YouTube; potrebna je ista količina vremena da se aplikacija pokrene na oba uređaja, međutim, klipovi se mogu brže preuzeti preko iPhone 4 (za čitavu sekundu ili više);
  • AppStore; isto važi i ovde: transfer podataka je vrši mnogo brže preko modela iPhone 4, za sekundu ili dve;
  • GoogleMaps; to je potpuno druga priča. Vreme učitavanja je mnogo duže kod modela iPhone 4;
  • The Guerilla Bob igra; iPhone 4 je pokreće duplo brže,
  • Pošta; preuzeo sam poruku sa PDF prilogom za testiranje a vreme preuzimanja je isto.

Zaista, iPhone 4 se čini nešto bržim nego iPhone 3Gs ali razlika nije velika kao između ovog i iPhone 3G modela. U svakom slučaju, novi model nije dovoljno snažan i za igre i za zadatke. Na primer, tastatura i kontakti se pojavljuju trenutno kao i pretraga podataka.

Zvučnici i zvuk

Sve u svemu, prvi utisak može biti zavaravajući. Neko bi mogao reći da je novi uređaj značajno glasniji nego iPhone 3Gs. Neke melodije zvona, naročito one sa liste unapred podešenih se odlično čuju. Ipak, nije sve u jačini melodije zvona, radi se o stereo efektu. Kao što je slučaj i kod ekrana tako je i zvuk zasićeniji.

Pokušao sam da testiram kvalitet zvuka preko slušalica koristeći neke Apple slušalice. Sve u svemu, nije prilično komforno ali tu je su tasteri za kontrolu jačine zvuka kao i daljinski upravljač, što će biti dovoljno za neko vreme.

Na sledeću rečenicu treba obratiti posebnu pažnju – iPhone 4 je mnogo glasniji nego 3Gs – nekih približno 15 – 20%. Teško je da neko može izdržati maksimalnu jačinu. Kvalitet zvuka je veoma dobar, detaljniji i bogatiji i bez podešavanja ekvilajzera. Nije stvar u dobrom plejeru niti u savršenom iPod-u već se radi o nečem mnogo boljem i snažnijem.

microSIM

Moram da pomenem da su microSIM već dostupne za određene operatere; Međutim, ovde sam iskusio određene probleme koje sam pokušao da rešim na radikalni način pri čemu sam na kraju nekoliko sati izgubio pokušavajući da rešim problem. Problem se pojavio neočekivano. U pitanju je bio moje prvo iskustvo sa pomenutim SIM karticama i moj savet vam je da ih spremite nekoliko ili da zamolite prodavca da iseče jednu za vas (ili potražite već pripremljena rešenja).

Ono što vam je potrebno je obična SIM kartica, makaze, lenjir i parčence šmirgl papira. Imajte na umu da kartica treba u slot telefona da uđe sa senzorima okrenutim na dole i da deo u uglu treba da bude isečen sa iste strane kao kod obične kartice. Vaš zadatak je jednostavan – isecite karticu na takav način da samo senzori budu vidljivi kroz prorez slota dok veličina plastike oko ivica treba da bude jednaka.

Potrošio sam tri kartice dok nisam uspeo da napravim pravu. Sve ovo je potrebno da biste aktivirali uređaj. Budite sigurni da ste proverili da li kartica ima PIN-lock kao i da li je aktiviran ili nije. U suštini, ukoliko kupite microSIM adapter, tada ćete moći da koristite i kartice koje koristite u drugim uređajima koji imaju normalne slotove; ova vrsta dodatne opreme je jeftina i biće vrlo popularna. Međutim, sve ovo se može izmeniti u budućnosti kada microSIM kartice budu dostupne u mnogo većem broju.

Nakon aktiviranja, možete povezati iPhone 4 sa računarom da biste koristili iTunes, odabrali Apple identifier i podesili novi uređaj ili povratili podatke iz backupa. Ja sam odabrao opciju za sinhronizaciju i zahvaljujući MobileMe servisu svi moji kontakti, email nalozi, bookmark-ovi, itd su automatski sinhronizovani što je veoma zgodna karakteristika.

Ovde bih želeo da kažem da je moja jedinica stigla iz Engleske i da prihvata bilo koju SIM karticu. Isti uređaji koji nisu ograničeni po pitanju SIM kartice se mogu kupiti u Francuskoj. Ovo je u ovom momentu prilično teško za izvesti pre svega zbog nestašice pomenutih uređaja.

Trajanje baterije

Obzirom da korisnički doživljaj varira, sasvim opušteno možete ignorisati zvanične brojke. Znam vlasnika koji se telefonom igrao čitava 24 časa nakon inicijalnog punjenja.

Verujem da bi imalo smisla koristiti uređaj neko vreme, najmanje nedleju dana nakon čega bih mogao da dopunim ovaj odeljak. Ipak, pretpostavljam da bi trajanje baterije ovog uređaja moglo da predstavlja prijanto iznenađenje; postoje razlozi da verujem da bi baterija uređaja mogla da obezbedi dva sata rada u razumno izbalansiranom režimu. Ovo je sušta suprotnost u odnosu na model 3Gs kod kojeg je trajanje baterije bilo prilično neprijatno iznenađenje.

Kamera

Uređaj poseduje 5MP kameru sa digitalnim zumom (koji je nepotreban osim ukoliko ne želite da pokvarite svoje slike) kao i mogućnošću da izvršite fokusiranje u bilo kojoj tački koju dodirnete na ekranu. Rezultate možete videti na fotografijama koje su u prilogu. U pitanju su snimci uživo. Stabilizacija slike bi bila dobra obzirom da rezultati nisu najbolji. Slike pak vrlo dobro izgledaju kada se pregledaju na ekranu uređaja. Sa videom je situacija nešto bolja ali opet ne savršena. Možete preuzeti klip snimljen kamerom ovog uređaja da biste sami stekli odgovarajući utisak.

Generalno gledano, kamera nije među najboljima.

Primeri fotografija nastalih kamerom:

Zaključak

Zašto tako malo, pitate se? Odgovor je naveden na samom početku teksta; toliko toga je već rečeno o ovom uređaju. Pored toga želim da produžim zadovoljstvo i nateram sebe da vam obezbedim detaljan izveštaj korišćenja ovog uređaja kroz neko vreme. Šta je to što mi se sviđa, šta mi se ne sviđa i sve ostalo.

Šta mi se sviđa kod modela iPhone 4:

  • Dizajn, materijali, kvalitet izrade, način na koji osećate uređaj u ruci - sve ovo je izvanredno;
  • Dobar ekran;
  • Uređaj je brz, dovoljno je da dodirnete ekran i on izvršava vašu komandu;
  • Dobar kvalitet zvuka;
  • Mnoštvo softvera za različite scenarije upotrebe;
  • iOS 4 sa multitaskingom i drugim karakteristikama;
  • FaceTime je verovatno vrlo zgodna karakteristika iako nisam imao prilike da je još uvek koristim;
  • Wi-Fi dugog opsega sa podrškom za 802.11n;
  • Potpuno drugačiji, bolji igrački doživljaj zahvaljujući ugrađenom žiroskopu. Nisam želeo da o ovome privlačim naročitu pažnju čitaocima. Teško da ćete primetiti bilo kakvu razliku kada su u pitanju postojeći naslovi.

To je to. Sada ćemo reći nekoliko reči i o nedostacima:

  • Nema ničeg revolucionarnog kada je u pitanju kamera; slike ipak izgledaju odlično na ekranu telefona. Isto važi i za video. Definitivno bolje nego što je bio ranije slučaj;
  • Bluetooth 2.1 + EDR koji još uvek ne možete koristiti za transfer fajlova;
  • Nema ugrađenog softvera za rad sa dokumentima; Kompanija je mogla da ugradi iWork besplatno;
  • Senzor osvetljenosti ponekad ne radi pravilno;
  • Za mnoge, još jedan nedostatak je vlasnička priroda uređaja, nedostatak podrške za popularne audio i video formate. Treba napomenuti da uređaj ima odličan ekran i procesor. Zašto onda ne dozvoliti korisnicima da gledaju AVI klipove bez prethodne potrebe za konvertovanjem. Ali ovde nema pomoći nego da tražite odgovarajuće fajlove za iPhone 4;
  • Loše slušalice u prodajnom pakovanju. Očigledno je da je kompanija želela da zaradi dodatni profit na dodatnoj opremi obzirom da će se većina korisnika odlučiti da kupi slušalice koje su bolje od onih u prodajnom pakovanju;

Sve u svemu, iPhone 4 nije uređaj za koji će biti vezivani termini kao što su „viđeno“, „evo nas ponovo“ ili „dosadno“. Za izradu ovog uređaja nije korišćena plastika. Nema kašnjenja po pitanju izvršenja zadataka. Cena je razumna. Nema ni potrebe naglašavati impresije. Korisnici kojima je bitna brzina uređaja biće zadivljeni brzinom ovog uređaja. Oni kojima je bitan ekran će biti zadovoljni implementiranim ekranom.

Ovaj uređaj definitivno snažno preporučujem.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024