Yendo W150 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson Yendo W150
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson Yendo W150. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson Yendo W150 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Sony Ericsson Yendo W150i

Fotograifje modela Sony Ericsson Yendo

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Pol baterija kapaciteta 970 mAh BST-38
  • Punjač (USB-kabl)
  • MicroSD kartica 2 GB
  • Žične stereo slušalice-MH610
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicionirnaje

Proces osmišljavanja Yendo modela bio je veoma težak i naporan, a sve se svodilo na to kako su proizvođači tražili od inženjera da izbace sve suvišne funkcije. Međutim, izmena memorije nije išla toliko brzo već se sve svodilo na činjenicu da se prođe što jeftinije. Treba očekivati da ovaj model bude brži i bolji te da će se i prodavati u velikom broju. Na kraju, cena je ta koja sve određuje. Na žalost, ponekad u realnosti nije tako pa proizvodi čija proizvodnja je prekinuta nikada ne zabeleže veliku popularnost pa se za kupovinu takvih modela odlučuje mali broj ljudi. Da sam ja neprijatelj kompanije Sony Ericsson, sigurno bih proizvodio telefone kao što je Yendo.

Neodlučnost kompanije Sony Ericcson sa odlukom da li da se koriste tasteri osetljivi na dodir ili ne, suviše je dugo trajala. U ovoj kompaniji fizički nije mogla da se ostvari proizvodnja bilo čega kvalitetnog po niskoj ceni, iako su oni to želeli. Nakon toga na tržištu se pojavio ODM model kompanije Sagem. Šteta zaista, zbog toga što je popularni Walkman brend mogao kreirati odgovarajući prostor za ovaj proizvod. To se nije desilo budući da su cene velikog broja uređaja različitih kompanija u okviru ovog opsega veoma pristupačne i niske a uređaji su odlično opremljeni, gotovo kao i Android modeli. Čak i operativni sistem modela Yendo nema menadžer fajlova i ne podržava vršenje većeg broja zadataka istovremeno. Ovaj proizvod bi bio veoma privlačan u toku 2009. godine ali ne i u 2011. Pozicioniranje uređaja, koje je usledilo na osnovu toga, zaista je zanimljivo. To su uglavnom nezadovoljni korisnici koji još uvek ne znaju da li žele da Sony Ericsson brend opstane ili ne, ali zarad starih dobrih vremena kupuju Walkman model sa ekranom osetljivim na dodir i to, jasno je kako, nasumičnom kupovinom.

Dizajn, veličina, kontrole

Kvalitet izrade nije pod znakom pitanja, korišćena je dobra plastika, a crna maska se može menjati u neku drugu boju. Telefon je namenjen mladima pa u nekim momentima se čini kao da je dečiji. Postoji deset opcija pa možete odabrati onu koja vama najviše odgovara.


Dimenzije telefona su 93.5 x 52 x 15.5mm a težak je 81 gram. Uređaj lepo staje u šaku i prilično je kompaktan. Kao neka igračka. Sve to je postignuo zahvaljujući činjenici da su inženjeri odbili dodavanje dodatnih tastera, već se samo sa gornje desne strane nalazi taster za kontrolu jačine zvuka, a tu je i priključak za slušalice. Slušalice koje su deo paketa su dobre ali zvuk nije dobar, nema apsolutno nikakve veze sa onim što je Walkman ranije nudio. Međutim, ne mogu se upoređivati ove dve stvari budući da je u pitanju samo jeftin kineski telefon u atraktivnom pakovanju.

U okviru tastera koji se nalazi ispod ekrana i koji se koristi za vraćanje za jedan nivo unazad ili zatvaranje aplikacije je indikator osvetljenja. Taster odlikuje narandžasta boja, a u slučaju propuštenih poziva svetlo treperi. Sa leve strane nalazi se microUSB utičnica.

Sa zadnje strane uređaja moežete videti sočivo 2MP kamere i zvučnik.

Ekran

Ekran odlikuje QVGA rezolucija, 240 x 320 piksela i dijagonala od 2.6’’. Osvetljenje i kontrast ekrana su uobičajeni za ovaj cenovni opseg (TFT, 262.144 boje) ali ekran je otporan, ne reaguje uvek na prvi pritisak. Ovo stvara dodatne probleme.

Imajući u vidu činjenicu da se upravljanje telefonom vrši preko ekrana, ne možemo govoriti o komfornosti upotrebe. Velika slova se mogu odabrati lakše bolje čitljivosti ali to znači da će na ekranu biti moguće ispisati samo 8 do 10 tekstualnih linija, pa je potrebno vršiti skrolovanje ekrana. Nema automatske rotacije niti automatske kontrole osvetljenja. Pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu ostaju čitljive.

Baterija

Telefon koristi Li-Pol bateriju BST-38 kapaciteta 970mAh. Prema navodima proizvođača baterija obezbeđuje do 8 sati razgovora i 450 sati u režimu mirovanja. Prilikom testiranja uređaj je radio oko tri dana uz dva sata razgovora i minimalnu upotrebu drugih funkcija. Prosečno vreme rada je između tri i četiri dana, a za potpuno napajanje baterije potreban je 1 sat i 30 minuta.

Memorija

Slot memorijske kartice se nalazi ispod poklopca zadnje strane uređaja bočno. Telefon podržava kartice kapaciteta do 16GB, pri čemu je podržana zamena kartica bez isključenja uređaja. količina ugrađene memorije je 5MB.

Kamera

Ono što je nezgodno jeste vreme koje je potrebno da prođe od pokretanja kamere do snimanja fotografije. Kada kliknete na ikonu na ekranu tokom snimanja da bi sačuvali fotografiju, nekoliko sekundi će proći. Ista je stvar i sa pokretanjem same kamere. Ovako nešto je neophodno ukoliko želite 2MP fotografije, kameru bez automatskog fokusa i osrednji kvalitet fotografija. Postoji i mogućnost snimanja video sadržaja pri 15fps i QCIF rezoluciju, što je iznenađujuće za 2011. model i cenu. Pogledajte primere pa ćete se uveriti da se ne može ništa posebno reći za kameru.

Primer video klipa (3gp, 1,4 mb)>>>

USB, Bluetooth

Prvi problem na koji ćete naići jeste USB konekcija sa Mass Storage. Memorijska kartica je vidljiva na prvi pogled ali brzina kopiranja fajlova ne prelazi 700 Kbps. Iskreno govoreći, ja sam i navikao na tu brzinu. Drugi problemi na koje vas niko neće upozoriti jesu to što muzički sadržaj može biti dodat samo na jednu i unapred određenu lokaciju. Pretraga fajlova u okviru telefona je prilično loše rešena, telefon ne može da detektuje muziku iako takvi fajlovi postoje na telefonu. Budući da ne postoji menadžer fajlova, sigurno će ovakvi procesi biti veoma zamorni.

Bluetooth nije loš i možete ga koristiti za slanje fajlova na druge uređaje i to veoma sporo. Osim toga, tu je i A2DP profil koji dobro radi pa možete slušati i muziku preko bežičnih slušalica.

Interfejs menija

U toku nedelju dana korišćenja ovog uređaja, prilikom testiranja korišćen je komercijalni primerak, razgovor je prekidan dva ili tri puta, bez ikakvog razloga, što je zaista neobično i što dovodi do novih problema.

Imajući u vidu da je dizajn ovog uređaja kopija modela X10 Mini, isto važi i za interfejs. Po porazumevanom podešavanju na ekranu se nalaze četiri ikone locirane u uglovima. U pitanju je isti interfejs. Jednim dodirom možete pozvati set brojeva, poruke i kontakte. Meni je predstavljen kao matrica kona, povucite prst preko ekrana od dna ka vrhu i pojavljuje se meni. Postoje tri ekrana koja se mogu pomerati horizontalno.

Telefon nije samo spor, on je izuzetno spor. Toliko spor da ćete doći u iskušenje da odete da popijete kafu dok uređaj obavi operaciju koju ste mu zadali. Dugo proučavanje onoga što ste zadali je moto ovog uređaja. Marketinški stručnjaci ne mogu nikako da spase ovaj uređaj po pitanju brzine jer je njegova brzina ispod svake kritike.

Muzičke mogućnosti

Imajući u vidu da je u pitanju muzički uređaj, očekivao sam bogatu funkcionalnost po ovom pitanju, koja je karakteristična za Walkman uređaje. To se nije dogodilo. Zvuk je osrednjeg kvaliteta, a isto važi i za plejer. Dostupna je opcija za reprodukciju kao i nekoliko filtera (izvođač, numera, sve numere, žanrovi). Nije moguće odabrati nijedan direktorijum na vašoj memorijskoj kartici već je telefon „inteligentan“ da pronađe sam muziku. Situacija se drastično menja ukoliko postoje poddirektorijumi, koje uređaj ne pronalazi. Uređaj podržava MP3 fajlove kao i AAC i WAV fajlove, ukoliko to ikoga zanima. Da se vratimo na ekran. Postoji pet ekvilajzera kao i opcija stereo proširivanja. Sve izgleda donekle pristojno, ali je kvalitet zvuka bolno osrednji. Uz telefon se isporučuju slušalice MH610 koje nsiu loše i predstavljaju dobru investiciju iz ovaj uređaj. Međutim, ni dobre slušalice ne mogu značajno da unaprede kvalitet zvuka.

Ugrađeni FM radio je jednostavan, radi u pozadini i za ovaj telefon odsustvo multitaksinga za druge aplikacije se ne može smatrati velikim nedostatkom. Možete vršiti pretragu radio stanica pri čemu je podržan RDS. Opcija zapisivanja, na primer i transfer na memorijsku karticu nije omogućen. U okviru menija telefona i u segmentu gde možete da sačuvate sadržaje na kartici ova opcija je navedena kao dostupna, ali ja jednostavno nisam mogao da je pronađem.

Dodatne funkcije uključuju TrackID, koji možete da koristite da biste saznali koju muzičku numeru upravo slušate. Ovaj servis radi preko GraceNote, koji je poznat sa drugih uređaja, tako da nema nikakvih žalbi vezano za njega.

Ostale karakterisitke telefona

Kalkulator, štoperica, brojač.

Telefonski imenik je veoma jednostavan, sadrži podrazumevano ime i prezime i telefon. Možete odabrati sliku za kontakt, nekoliko prethodno odabranih sličica. Editovanjem kontakta možete dodati nekoliko dodatnih informacija. Sinhronizacija sa drugim uređajima preko mreže nije obezbeđena.

Kada je u pitanju korišćenje SMS poruka, podržan je unos karaktera sa tatsature na ekranu (unos slovo po slovo, QWERTY tastatura ne postoji). Dostupan je i T9 režim koji je dosta dobar. Poruke se prikazuju u formi chata, nemamo nikakvih žalbi na ovu funkciju. Integrisani Mail klijent je veoma jednostavan.

Ugrađeni Web pretraživač Obigo Q7 je jedan veliki problem. On kasni, ne može da radi sa velikim stranama i jednostavno je beskoristan. Ukoliko bi trebalo naći konkurenta ovom uređaju po pitanju beskorisnosti pretraživača stvarno bi trebalo mnogo tražiti. Dodajte tome samo EDGE konekciju i bez problema imate pobednika po pitanju gluposti.

U okviru ovog uređaja nisu dostupni klijenti za rad sa društvenim mrežama već morate koristiti relevantne stranice na internetu. Imajući u vidu kvalitet pretraživača možda je najbolje da odustanete.

U sekciji podešavanja nema mnogo toga da se naglasi. Ona donosi najopštija podešavanja pri čemu su često korišćena podešavanja prikazana na vrhu liste.

Kalendar prikazuje dane u mesecu. Možete da unesete događaj. Događaj iz kalendara može da se prikaže na glavnom ekranu. Beleške su iste, kao i podsetnik i nude opciju da se na glavni ekran telefona postavi beleška.

Utisci

Na kvalitet povezivanja uređaja nisam imao nikakvih žalbi. Melodije zvona su glasne, dok vibracija nije loša. U pitanju je rešenje koje je definitivno namenjeno korisnicima koji ne žele da izdvoje naročito veliku sumu za telefon. Po mom mišljenju u pitanju je hrabra odluka za korisnike koji se odluče da kupe ovaj uređaj jer će pored novca morati da utroše i dosta živaca.

U pitanju je spor uređaj, sa dosta bugova koji se isporučuje u atraktivnom pakovanju pokušavajući da kopira uspešni X10 mini model. Međutim, kod ovog uređaja nema multitasking mogućnosti, nema menadžera fajlova, tu je jednostavni plejer i radio sa zvukom osrednjeg kvaliteta. Takođe, nema ni podrške za 3G. Nema WiFi-ja, interfejs je toliko spor da ćete želeti da razbijete telefon o zid. Ovaj telefon biste možda mog ida koristite samo ukoliko bi vam ga neko pokloonio. Sa druge strane, da ga kupite i date novac za njega je potpuno ludo.

Želim da naglasim da je ovaj uređaj toliko siromašan da tako nešto nisam video nekoliko godina. Od proizvođača iz prve lige tako nešto nikada nisam niti video niti očekivao. Ovaj uređaj uopšte nije ni trebalo da se pojavi na tržištu, ukoliko mene pitate. On je prema planovima proizvođača trebalo da stigne na tržište u novembru prošle godine, ali je njegova dostupnost odložena za februar i mart. Sve u svemu u pitanju je uređaj koji ne bi mogao da se koristi ni kao osnovna jedinica.

Žao mi je vremena koje sam proveo testirajući ova uređaj. Tako loš i uređaj pun grešaka vidim prvi put u životu. Ukoliko želite da podržite prizvođača kupite ovaj uređaj. Svaki sledeći će biti sve jeftiniji sve sporiji.

Imajući u vidu da je segment uređaja sa cenama kojem pripada i ovaj model prepun uređaja sa komandama osetljivim na dodir i da su funkcionalniji uređaji u pitanju ja svakako ne bih preporučio ovaj uređaj. Nedavno sam radio test modela Samsung Star II koji je još jednostavniji od ovog modela. Uporedite njihove karakteristike, ekrane, pogledajte meni. Smatram da su u pitanju uređaji na dva različita nivoa tehnologije. Šteta je što je Sony Ericsson zaglavljena u nekim prošlim godinama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024