X3-02 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia X3-02
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia X3-02. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia X3-02 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS telefona Nokia X3-02 Touch i Type

Prodajno pakovanje:

  • Nokia X3-02
  • BL-4S Li-Ion baterija
  • AC-8 punjač
  • WH-102 žične stereo lsušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Poziconiranje

Predstavljanje S40 modela telefona sa ekranom osetljivim na dodir i bio je logički razvoj za kompaniju Nokia. Njeni proizvodi našli su se sa velikom konkurencijoma od strane korejskih i kineskih kompanija koje su se na ulazak na ovo tržište odlučile pre tri godine. Shodno tome, modeli telefona sa ekranom osetljivim na dodir namenjeni nezahtvenim korisnicima ne koštaju mnogo a ovo tržište veoma brzo raste. Nokia nije imala odgovarajući odgovor na ove uređaje i bila je primorana da dramatično spusti cene S60 modela. Kompanija nije mogla da ih pozicionira na nivou srednjih cena dok su vodeći modeli morali da koriste drugu platformu. Izbor je pao na MeeGo.

Nokia bi mogla da proda S60 telefone jeftino ali njihovi proizvodni troškovi su bili iznad troškova konkurentskih modela. Nokia je počela da gubi novac pa je doneta odluka da se predstave S40 telefoni sa ekranom osetljivim na dodir. Razvoj je počeo pre dve godine ali daleko od toga da je proces usavršen. Bilo je neophodno ne samo redizajnirati interfejs za upotrebu za telefone sa osetljivim ekranom na dodir već i prilagoditi pretraživač, mape i druge aplikacije. Nokia je započela rad na S40 6 izdanju ali programeri nisu imali vremena za novi kod. U suštini, kompaktni korisnički interfejs morao je da bude prvi korak u pravcu ka modelima sa ekranom osetljivim na dodir. Na primer, imao je prevelike elemente interfejsa ali 6 izdanje nije ili namenjeno za senzorske modele. Imajući u vidu činjenicu da je razvoj bio povezan sa različitim elementima interfejsa i aplikacije Touch & Type (S40 6 izdanjem FP1) su bile odlagane.

Obrazloženje za ovakav pristup je u sledećem: neki moderni korisnici više vole hardverske tastere budući da žele da koriste metodu slepog kucanja dok su istovremeno zainteresovani i za ekrane osetljive na dodir ali bi želeli i da isprobaju nešto novo. Touch & Type je za neopredeljene korisnike koji se još uvek nisu odlučili. Ovo hibridno rešenje nudi ekran osetljiv na dodir (za sada male veličine i niske rezolucije) ali zadržava tradicionalnu tastaturu. Veoma je teško analizirati preference korisnika ali se čini da ih nema mnogo. Prvi mesec prodaje je rezultovao neuspehom ovog koncepta. Rezultati su bili suviše loši za ove karakteristike i cene. Isto važi i za C3-01. Tržište i korisnici nisu prihvatili ovu ideju koja stoji iza Touch & Type.

Modeli imaju dubioznu ergonomiju. Na primer, lično mi se ne sviđa ideja da tekst mora da se unosi putem tastature dok funkcija brisanja mora da se vrši preko ekrana. Pomeranjem ruke sa tastature na ekran podrazumeva upotrebu različith površina. Osećanje je neuobičajeno i korisnici nemaju prethodna iskustva pa je i prikladnost pod znakom pitanja. Slično tome, da bi podesili vreme potrebno je da napravite sopstveni izbor preko tastature, dok se skrolovanje vrši preko ekrana koje funkcioniše i kao navigacioni taster koji zamenjuje. To je logično ali opet neobično. Stariji korisnici neće biti naročito srećni ovim iskustvom budući da to može biti komplikovano za njih. Mlađi kupci će tretirati ovaj telefon kao surogat model sa ekranom osetljivim na dodir. Telefon može biti popularan u segmentu srednjih cena, naravno, ukolio cena bude odgovarajuća. Osim toga, ovaj telefon gubi od strane velikog broja Nokia modela sa tastaturom koji nude bolje karakteristike i niže cene. Odlaganje Touch & Type pokvarilo je veliki broj planova kompanije Nokia. Tome treba dodati i dvosmisleno pozicioniranje u smislu cene. Na kraju smo dobili rešenje za nezahteven korisnike koje nikada ne može postati popularno (i kada je u pitanju segment i kada je u pitanju brend).

Po mom mišljenju, ovi modeli mogu vam se dopasti ili ne, a veoma je teško doneti zaključak dok ne uzmete telefon u svoje ruke, što automatski snižava opseg mogućih vlasnika. Bolja prodaja može biti postignuta dodavanjem ekrana visoke rezolucije (druga generacija Touch & Type planirana je za leto 2011) kao i virtuelne tastature za unos teksta. Sledeći korak će biti isključivanje tastature ali ovakvi modeli nisu predviđeni za S40. Touch & Type serija će uvek ostati ograničeno i prolazno rešenje. Postavlja se pitanje koliko će modela biti predstavljeno bazirano na učinku ove godine. Ovaj eksperiment je implementiran na masovnom tržištu ali prognoze nisu ohrabrujuće.

Dizajn, dimenzij, kontrole

X3-02 izgleda kao model razvijen u Aziji. Ovo nije iznenađenje obzirom da je prvo predstavljen u Singapuru. Ono što je neobično je da poseduje tri reda tastara umesto četiri.

Telefon je dostupan u pet boja: plavoj , srebrnoj, pink, boji metala i ljubičastoj.

Za razliku od modela C3-01 koji kombinuje metal i plastiku, ovde imamo samo plastiku. Jedini metalni deo na ovom teleofnu je tanki poklopac odeljka baterije. Količina metala koja je primenjena bi mogla da ima uticaja na različite nivoe cena za dva modela, ali to nije slučaj.

Sa gornje strane nalazi se 2mm priključak za punjač kao i 3.5mm priključak za slušalice i microUSB slot sa poklopcem koji se koristi za punjenje kada je telefon povezan na računar. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster kamere. Poslednji taster je veoma čudan. Uz pomoć njega možete zaključati ekran jednim dodirom, ali suprotna akcija uključuje pritiskanje tastera i onda dodir tastera na ekranu. Ja bih ovo uradio drugačije. Na primer, otključavanje se može izvesti jednim dugim pritiskom ili sa dva kratka. Programeri kompanije Nokia su ponudili zaista čudno rešenje.

Dimenzije uređaja su 106.2 x 48.4 x 9.6, dok je njegova težina 78 g. Telefon se lepo oseća u ruci, ali odaje utisak jeftnog modela u poređenju sa C3-01.

Nokia X3-02 vs Nokia C3-01:

Ekran

Ekran je veličine 2.4" i nije dovoljan za uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, ali ovde imamo hibridno rešenje. Rezolucija od 240 x 320 piksela je su više niska ali opet odgovara interfejsu sa velikim ikonama. Ekran koristi kapacitivnu tehnologiju i sa njim može da se radi čak i kada nosite rukavice, odnosno temperatura padne ispod nule.

Ovo jeftino reženje može da prikaže 262-144 boje (TFT). Pri delovanju sunčevih zraka informacije su čitljive usled velikih elemenata interfejsa. Uglovi vildjivosti nisu najbolji, ali to ovde i nije pitanje. U listi možete imati 5-6 linija na ekranu dok se u pretraživaču njihov broj može povećati na 14.

Tastatura

Veliki plastični tasteri su laki za pritiskanje. Obzirom da imamo tri reda sa po tri simbola, taster sa simbolom 0 je pomeren u desno. Ova odluka je smunjiva i nisam mogao da se naviknem na nju. Pozadinsko osvetljenje tastature svetli zavisno od boje kućišta. Model gubi od konkurentskih rešenja bolje ergonomije.

Baterija

Telefon poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 860 mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija obezbeđuje do 6 sati rada uređaja kao i 430 časova rada u režimu mirtovanja. Muzička repordukcija je sertifkovana na 25 časova.

Prilikom testiranja vreme rada je bilo oko 2.5 dana. Podrazumeva 1.5 sati razgovora, omogućava fotografisanje nekoliko fotografija, nekoliko minuta snimanja videa kao i tri sata preslušavanja muzičkih sadržaja ili slušanja radio programa. Ukupno vreme punjenja baterije je 2.5 sata.

Pogledajmo maksimalna vremena rada u različitim režimima:

  • WEB surfovanje (EDGE konekcija) – 3.5 časa
  • Muzička reprodukcija sa slušalicama – 19 časova
  • Radio - 22 časa

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:

  • Data Storage (Mass Storage USB) memorijska kartica i memorja telefona su dostupne, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • OVI Suite radi sa OVI Suite paketom omogućava pristup svim karakteristikama telefona, backup podataka itd. .
  • Media štampanje fotografija, MTP režim.

Brzina prenosa podataka je oko 5 MB/s. Telefon se puni kada se poveže sa računarom preko USB porta.

Ovaj model ima USB Host. Kada je adapter priključen možete koristiti eksterni USB skladišni kapacitet za kopiranje fajlova. Nokia je imenovala ovu karakteristiku USB on the Go i promoviše je samo za Nokia N8, iako je podržana na velikom broju jeftinih S40 telefona.

Bluetooth. Smart telefon je obezbeđen Bluetooth-om verzije - 2.1 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

WiFi. Telefon koristi Wi-Fi (IEEE 802.11g) On podržava sve sigurnosne standarde, (WWEP, WPA, WPA2). Nažalost teleofn ne može da automatksi pokrene čarobnjak za pretraživanje Wi-Fi mreža.

Memorija

Korisnik na raspolaganju ima 30MB memorije za skladištenje bilo koje vrste podataka. Memorija se dinamički deli između svih aplikacija. Memorija se takođe skladišti u cache-u pretraživača.

Slot za microSD karticu (zamena bez isključivanja je moguća) nalazi se sa strane. Maksimalni kapacitet kartice je 16GB. Uređaj poseduje 64 MB interne memorije. Veličina aplikacija je ograničena na 2MB. Veličina heap-a je takođe 2MB.

Kamera

Tu je takođe i 5MP CMOS modul bez autofokusa (fiksirani fokus od 20cm do beskonačnog, EDoF) zajedno sa LED blicom. Kamera je van svake kritike po ovoj ceni. U toku sunčanog dana fotografije su pristojne i možete ih gledati na računaru bez ikakvih problema. To nije vrhunski proizvod ali nije ni najgore rešenje i kompromis za nisku cenu.

Interfejs kamere je horizontalni (S40) dok se kamera aktivira bočnim tasterom. Fotografije se brzo sačuvaju nakon snimanja. Maksimalna rezolucija fotografija je 2592x1944. Pogledajte primere fotografija ispod.

Video snimanje. Telefon podržava 3GP video snimanje sa rezolucijom 640x480 piksela (15 frejmova u sekundi). Možete da ograničite dužinu snimanja ali ona može da bude i neograničena, odnosno dokle god imate na raspolaganju memorije. Isti efekti se primenjuju na fotografije i video. Tokom reprodukcije na telefonu kvalitet video sadržaja je prihvatljiv čak i pri maksimalnoj rezoluciji. Na računaru slika je zrnasta ali i dalje je moguće gledati video, što je odlična prednost ovog modela.

Primer video klipa (3gp, 6,3 MB) >>>

Softver

Sve karakteristike telefona i njegove platforme su u potpunosti opisane u posebnom članku. Niže možete videti fotografije unapred instaliranih aplikacija za koje nisu potrebna dodatna objašnjenja.

U okviru ovog uređaja su dostupne sledeće igre: Climate Mission (ekološka), Memorize (razivjanje memorije) i Picture Puzzle.

U Aplikacijama možete pronaći Facebook (uobičajeni klijent), Twitter, konvertor jedinica, konvertor konfekcijskih brojeva, svetsko vreme i Opera Mini.

Ovaj model odlikuje i OVI Chat, mogućnost za komunikaciju sa drugim OVI korisnicima, što je takođe veoma dobro. Na žalost, broj takvih korisnika je ograničen a drugi servisi nisu podržani. Sa druge strane, ova aplikacija može biti spuštena a poruke se mogu primati u pozadinskom režimu rada. To su prvi znaci multitasking-a. Videćemo kako se ova aplikacija razvija a to može biti i interesantno ukoliko se dodaju podrške za AIM, ICQ i Skype. Međutim, malo je verovatno da će se to desiti.

Po prvi put u okviru S40 mail klijent je izmenjen u jedan od Nokia Messaging. Ima svoje prednosti, naročito to što pruža podršku za do deset naloga, brzo podešavanje popularnih servisa bez konfiguracije podešavanja servera. Druga dobra stvar je optimizacije slika pre njihovog preuzimanja sa servera što dovodi do uštede po pitanju troškova saobraćaja (radi za OVI Mail). Na primer, fotografija veličine 1.8MB je transformisana u 16KB. To je odlično rešenje za ekran telefona. Ukoliko vam je potrebna originalna fotografija, ona neće biti dostupna. Mail klijent je prilično spor ali odlično radi osim ukoliko imate tonu poruka.

Detajni opis klijenta je dat u članku od platformi.

Muzičke odlike su dobre. Zvuk nije dovoljno jak ali sve ostalo je odlično. Na žalost, nema opcije za „premotavanje unapred“ na ekranu. Plejer bi trebalo da bude unapređen.

Utisci

To je tipični Nokia proizvod ali ima i manu po pitanju zvučnika. Tokom konverzacije možete čuti škriputavi zvuk. Ukoliko je to slučaj, kontaktirajte servisni centar da vam zameni zvučnik. Problem nije očigledan odmah u startu tako da to ne možete proveriti tokom kupovine. Zamena je besplatna i potrošićete samo svoje vreme.

Postoje dva Touch & Type modela na tržištu X3-02 i C3-01. Po mom mišljenju X3-02 je inferiorniji u odnosu na skuplji model usled manje kvalitetnog kućišta (plastika u odnosu na metal) i neobične tastature modela X3-02. Dizajn ovog drugog takođe nije atraktivan ali to je diskutabilno.

Nemojte zaboraviti slabiju bateriju, odsustvo blica i tastera kamere. Po drugim pitanjima ovi uređaji su isti. Potrebno je samo da se odlučite da odaberete ovo hibridno rešenje ili ne. Inicijaln i rezultati prodaje pokazuju da je broj ljubitelja ovog modela ograničen.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024