C2-01 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia C2-01
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia C2-01. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia C2-01 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Nokia C2-01

Fotografije modela Nokia C2-01

Prodajno pakovanje:

  • Nokia C2-01
  • Li-Ion baterija BL-5C 1020 mAh
  • Punjač AC-3
  • Žične stereo slušalice WH-102
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Najjača pozicija kompanije Nokia je u segmentu monoblok telefona a model C2-01 jedna je od najjeftinijih ponuda ove kompanije koja obezbeđuje podršku za 3G. Ipak, činjenica da je podržan 3G nije jednako važna u svim zemljama. Druga stvar koja je veoma važna jeste da ovaj model po pitanju cene i kvaliteta zadovoljava veliki broj poštovalaca ovog brenda, što je i razlog odlične prodaje. Ovo je jedan od ključnih Nokia monoblok modela.

Ukoliko ste ljubitelj Nokia brenda koji traži jednostavan telefon za razgovor sa odličnim performansama i minimalnim dimenzijama, onda ovaj model treba uzeti u obzir, budući da je aparat vrlo dobar.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj model je dostupan u dve boje - crnoj i tamno sivoj.

Telefon je težine 89 grama i dimenzija 109.8 x 46.9 x 15.3mm. Telefon lepo staje u ruku dok su korišćeni materijali iznad svake kritike. Sa desne bočne strane uređaja se nalazi microUSB slot koji je zaštićen plastičnim zatvaračem i povezan sa telom uređaja.Sa desne strane se nalazi microUSB utičnica. Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priključak za slušalice ili handsfree, kao i 2mm priključak za punjenje. Ne postoje bočni tatseri za regulisanje jačine zvuka obzirom da je u pitanju jeftino rešenje.

Ekran

Dijagonala ekrana je 2', a rezolucija je niska – 240 x 320 piksela. U pitanju je jeftini ekran koji može da prikaže 262.144 boje (TFT). Prikaz na ekranu je dosta loš čemu dodatno možemo da „zahvalimo“ glavnim elementima interfejsa. Uglovi vidljivosti nisu najbolji, ali oni ne igraju veliku ulogu. U većini režima ekran može da prikaže 5 do 6 linija, ali u nekima i do 14 linija.

Slika na ekranu izgeda pomalo zamućena, ali nema problema za gledanje videa kao ni za čitanje SMS poruka, tako da se ovo ne moe uzeti kao minus za uređaj. Generlano reč je o pristojnom ekranu za klasu kojoj ovaj uređaj pripada.

Tastatura

Kod ovog modela tasteri su izrađeni od gume i razdvojeni. Rad sa tastaturom je prijatan a ergonomija veoma dobra. Pozadinsko osvetljenje je belo, ravnometrno raspoređeno i svetlo.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju BL-5C koja je kapaciteta 1020 mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može da bezbedi najmanje 8.4 časova glasovnih poziva i do 845 sati rada u režimu mirovanja. Vreme muzičke reprodukcije je do 30 časova.

Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 3-4 dana rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko sat ipo razgovora i minimalno korišćenje drugih karakteristika. Vreme punjenja baterije je 2 časa i 30 minuta.

Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:

  • WEB-surfovanje (EDGE-konekcija) - 4.5 časa
  • Slušanje muzike preko slušalica - 30 časova
  • Radio - 32 časa

USB, Bluetooth

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:

  • Data Storage (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • OVI Suite - koristi se za upravljanje uređajem preko OVI paketa, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Media - štampanje fotografija, MTP režim.

Brzina prenosa podataka je oko 5 MB/s. Prilikom povezivanja preko USB porta baterija uređaja počinje da se puni.

Bluetooth. Telefon je obezbeđen Bluetoot-om verzije - 2.1 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom je oko 100Kb/s.

Memorija

Korisniku je dostupno oko 46MB memorije za skladištenje bilo koje vrste podataka. Uređaj koristi microSD kartice, slot kartice je smešten sa bočne strane telefona tako da je podržana zamena kartice bez isključenja uređaja. Uređaj podržava kartice maksimalne veličine 16GB. Uređaj poseduje 64MB RAM-a. Za aplikacije veličina je ograničena na 1MB dok je za veličinu HEAP-a 2MB.

Kamera

Telefon poseduje 3.2MP CMOS modul bez auto fokusa (fiksni fokus od 20“ do beskonačnosti, EdoF). Generalno za ovaj nivo troškova kamera je dobra.

Interfejs kamere je horizontalan (tipično za S40). Pogledajte primere fotografija da biste stekli uvid u njihov kvalitet.

Video snimanje. Telefon mogućava snimanje video sadržaja u 3GP formatu pri čemu je dostupna rezolucija 640 x 480 piksela (15 fps). Trajanje snimka možete vremenski ograničiti, ali ono takođe može da bude onoliko dugo koliko postoji kapaciteta na memorijskoj kartici ili internoj memoriji. Efekti koji se mogu primetiti na video su isti kao i oni za fotografije. Kada pregledate video klip na ekranu telefona video kvalitet je prihvatljiv. Kada se snimak gleda na ekranu računara do izražaja dolazi nesavršenost kamere, ali je video i dalje gledljiv.

Primer video klipa (mp4, 0,3 mb)>>>

Softver

Detalji o platformi su opisani u zasebnom članku. Ispod se nalaze slike instaliranih aplikacija, koje ne zahtevaju nikakvo objašnjenje. Obzirom da uređaj karakteriše landscape orjentacija ekrana, predstavljeni su izgledi većine funkcija da steknete uvid kako izgledaju. Opis ovih karakteristika je dat u zasebnom članku.

Na desktopu mogu da se nalaze različite prečice ka aplikacijama ili widgetima, na primer onome za Twitter. Funkcionanost ovakvih widgeta je minimalna i oni ne donose nikakvu dodatnu informaciju. Sve ovo je urađeno da bi uređaj bio nalik na one bazirane na S60 platformi.

Uređaj poseduje nekoliko igara - BlockD, Bounce Tales, Diamond Rush, Sudoku. BlockD, Bounce Tales, Brain Champion, Diamond Rush, City Bloxx, Snake III, Sudoku.

U odeljku Application možete pronaći Communities (ograničeni klijent za Facebook, Twitter), konvertor, konvertor veličine odeće, svetsko vreme i Opera mini pretraživač.

Telefon poseduje OVI chat, koji omogućava da komunicirate sa drugim korisnicima OVI paketa što je dobro. Na žalost podrške za druge vrste korisnika nema. Sa druge strane, ova aplikacija je premeštena pozadinu i poruke se mogu primati i dok je u pozadinskom režimu tako da je to na neki način privid multitaskinga. Bilo bi interesantno videti kako će se ova aplikacija razvijati ukoliko bude podržavala AIM, ICQ i Skype mada se to verovatno neće dogoditi.

Utisci

Nismo imali nikakvih primedbi na kvalitet prenosa glasa u oba pravca, slušalicu karakteriše pristojna jačina zvuka koji se dobro čuje. Kvalitet komunikacije je na normalnom nivou. Jačina melodija zvona je odlična dok je vibracija dosta slaba, što može da bude nedostatak.

Zahvaljujući niskoj ceni ovaj aparat odlikuje zanimljiv odnos cene i kvaliteta. Naravno, usled niske cene telefona, telefon ne poseduje veliki broj karakteristika jer je kompanija želela da uštedi što je moguće više. Međutim, sam telefon karakteriše odličan kvalitet izrade, dok je kamera tipična za ovaj segment telefona. Za pozive i SMS poruke ovaj telefon je idealan, a poseduje i FM radio i plejer. Ukoliko vam cena ovog aparata ne odgovara, možete se odlučiti za neku od dostupnih alternativa ali po pitanju kvaliteta izrade i drugih parametara, ovo je jedan od najzanimljivijih modela u okviru ovog segmenta.

SAR vrednost za ovaj model je 1.2 / kg

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024