Optimus Black P970 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG Optimus Black P970
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Optimus Black P970. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Optimus Black P970 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela LG Optimus Black P970

Fotografije modela LG Optimus Black

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion 1500 mAh baterija
  • Punjač
  • USB kabl
  • Žične slušalice
  • LG PC Suite CD
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Još u toku 2010. godine, LG je započeo masovnu ofanzivu na tržište smart telefona i odabrali su da to urade na Androidu. Kompanija je predstavila veliki broj Optimus smart telefona za koje se ispostavilo da imaju zaista pristojan odnos cene i kvaliteta što je za rezultat dalo pristojnu prodaju pa čak i vodeće pozicije u određenim segmentima. Međutim, uspeh je uglavnom bio baziran na niskim cenama njihovih proizvoda a kupci su bili spremni da zažmure na veliki broj nedostataka ovih telefona zbog niske cene. LG je postao otpad sa tržišta – čim su i ostali proizvođači ušli na ovo tržište LG je odmah odgovorio sniženjem cena. Ovo je tzv. strategija „kupovine tržišta“ kada kompanija žrtvuje dobit zarad zauzimanja dela tržišta i predstavlja korisnicima svoje proizvode koji imaju za cilj da obezbede lojalnost korisnika.

Shodno tome LG je pretrpeo značajne gubitke na tržištu mobilnih telefona. Nakon analiziranja rezultata postignutih u prethodnoj godini, kompanija je odlučila da poveća prosečnu celu telefona – logički pristup da se prekine dalje sniženje cena i da se počne sa ostvarivanjem zarade. Međutim, nakon toga su naišli na mogućnost da izgube deo korisnika koji su mogli da pređu na konkurentske proizvode. Umesto nastavljanja smanjivanja cena, kompanija je odabrala da se pozicionira u segment proizvoda sa niskim i osrednjim cenama. Problem je u tome što je u ovim segmentima LG prilično slab – na tom polju caruju Samsung i drugi proizvođači.

U toku 2010. godine Samsung Galaxy S je postao jedan od ključnih proizvoda na tržištu Android smart telefona. Početkom ove godine, ovaj telefon je u velikoj meri unapređen a ta poboljšanja su produžila njegov vek postojanja. Njihov cilj je bio da kreiraju telefon sa pojedinostima za one koji žele funkcionalni Android uređaj, a u nekoj meri u tome su i uspeli.

Pozicioniranje je veoma jednostavno – to je all-in-one Android – maksimalna funkcionalnost za pristojan novac. U praksi to podrazumeva telefon koji odlikuje ograničena funkcionalnost na tehnološkom nivou prošlogodišnjih vodećih modela. Ovaj telefon je zanimljiv za one koji znaju šta žele od telefona.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Telefon prati tradicionalni Android dizajn – sjajna crna prednja strana, četiri tastera koja se nalaze ispod ekrana kao i matirana plastika sa zadnje strane. Kućište je izrađeno od obične plastike, poklopac baterije je dobro fiksiran – nema nikakvog pomeranja. Zahvaljujući ekstenzivnoj upotrebi plastike težina ovog uređaja je samo 109 grama, njegove diimenzije su 122x64x9.2mm. Uređaj je tanak i u velikoj meri je sličan Sony Ericsson Arc ili Samsung Galaxy S2. Međutim, ovi uređaji odaju utisak skupljih uređaja zbog plastike koja je korišćena. Bočne strane su blago povijene što daje atraktivan izgled ali vrlo brzo dolazi do habanja. Pored toga što je plastika prilično izdržljiva i što se ogrebotine ne pojavljuju na drugim delovima – ove ivice se sve više habaju.

LG Optimus Black vs LG Optimus 2X:

LG Optimus Black vs Samsung Galaxy S i9003:

Ovaj telefon je, kao što možete pretpostaviti, dostupan samo u crnoj boji. Kompanija je najavila da su takođe dizajnirali i belo kućište za ovaj telefon ali nije sigurno da će se ovaj telefon naći na tržištu.

Sa leve strane telefona nalazi se prikladni taster za kontrolu jačine zvuka, ispod se nalazi G taster koji uključuje G senzor. Sa gornje strane nalazi se microUSB koji je pokriven poklopcem a tu je i 3.5mm priključak kao i taster za uključivanje/zaključavanje. Sa prednje strane nalazi se metalna mrežica na zvučniku kao i senzor blizine levo od njega, dok se sa desne strane nalazi frontalna kamera.

Uređaj poseduje samo jedan zvučnik koji se nalazi sa zadnje strane telefona. Pozadi se nalazi i sočivo 5MP kamere kao i LED blic.

Bilo je veliki broj diskusija po pitanju plastike koja štiti ekran. Telefon se ne nalazi na Gorilla Glass Web sajtu, ali zaštitna plastika telefona je slična Gorilla Glass proizvodima: otporna je na ogrebotine, ali su otisci prstiju na površini veoma vidljivi.

Ekran

LG proizvodi veoma dobre ekrane koji se mogu takmičiti sa Samsung TV širom sveta, ali za razliku od Samsunga LG je malo obratio pažnje na ekrane mobilnih telefona. Situacija se menja kada kompanija počinje da prima velike porudžbine za njihove matrice, npr. Apple koristi LG ekrane u velikom broju svojih proizvoda. LG je stekao veliku stručnost kada je u pitanju proizvodnja visoko kvalitetnih ekrana.

Prilikom kreiranja Galaxy S kompanija nije mogla da ignoriše ovakvu prednost koju ima njihov SuperAMOLED ekran. LG je odlučio da odgovori sopstvenom tehnologijom koja je dobila naziv NOVA. Pre nego što pređemo da pregled samog ekrana, citiraću sam sebe, u pitanju je test LG Optimus 2x:

„Nakon što su predstavljeni Samsung modeli sa Amoled i SuperAmoled tehnologijama, svi se trude da ih kopiraju. LG koristi standardnu TFT matricu sličnu onoj koja je korišćena kod nekoliko Samsung telefona (Wave II, Galaxy S SuperClear TFT). U smislu marketinga ekran nije posebno naglašen i nema nikakav naziv. Po pitanju kvaliteta ovaj ekran crnu boju prikazuje kao sivu, što je vidljivo u okviru menija ali u svakodnevnom korišćenju nećete primetiti razliku. Štaviše, ovaj TFT ekran nudi uporedljivi kvalitet kao SuperAMOLED Galaxy S modela. Isto se desilo sa Wave II i Galaxy S. Fotografije u okviru testa prikazuju da je reprodukcija boja gotovo identična. Ukoliko ne koristite lupu, kvalitet fotografije će biti isti.“

Dakle, ispostavlja se da je ekran modela Optimus 2x uporediv sa onim koji postoji kod modela Galaxy S. Koliko se oni razlikuju? Razlika je u veličini matrice i potrošnji energije. U testu modela Optimus 2x ja sam naveo istraživanje o tome koliko energije troše ova dva ekrana i dokazao da je SuperAMOLED mnogo efikasniji. Obzirom da su ekrani mobilnih telefona delovi koji su najkrucijalniji za potrošnju telefona ovaj faktor je veoma važan. Pogledajmo sada kako se ponaša NOVA ekran i pogledajmo da li može da se nadmeće sa prvom generacijom SuperAMOLED ekrana.

Podaci o tehničkim specifikacijama ovog uređaja navode da je u pitanju ekran mobilnog telefona koji obezbeđuje najsvetliju sliku vrednosti 700 nita. Poređenja radi model Galaxy S obezbeđuje 500 nita, a Galaxy S2 daje 550 nita, dok Apple iPhone 4 daje preko 500 nita. Jačina osvetljenja je važna stavka ekrana ali nema veliku važnost za korisnike obzirom da većina njih koristi automatsko podešavanje osvetljenosti ili podesi osvetljenje na minimalnu vrednost da bi sačuvala bateriju. Istraživanja pokazuju da samo mali broj korisnika koristi svoje uređaje pri makismalnoj jačini osvetljenja jer to nije ni uvek najzgodnije. Na primer model Galaxy S pri najjačem podešavanju osvetljenja prosto zaslepljuje. Zbog čega je onda LG kreirao ekran sa najjačim osvetljenjem? Razlog je taj jer naš mozak kada obrađuje sliku on reaguje na osvetljenje i kreira sliku u skladu sa tim tako da svetlije slike izgledaju atraktivnije. Nedostatak je uvećana potrošnja energije. Pored nivoa jačine osvetljenja, ekrani model Optimus Black i Optimus 2x su identični (veličina matrice, rezolucija).

LG Optimus Black vs LG Optimus 2X:

LG veoma dobro razume ovo i pokušava da korisnicima objasni prednosti NOVA tehnologije. Oni tvrde da AMOLED ekrani zahtevaju dva puta više energije za prikazivanje bele boje i da je potpuna istina da AMOLED tehnologija troši različite količine energije za prikazvanje različitih boja. Ovo je tipičan marketinški trik kada je specifičnost naglašena bilo kao prednost ili nedostatak tehnologije. Da bi testirali efikasnost potrošnje energije ekrana dovoljno je da pustite film koji će se ponavljati (on testira efikasnost procesora kao i opštu efikasnost kompletnog sistema, ali prirodno, ekran je najvažniji deo jednačine).

Testirao sam četiri smart telefona: LG Optimus 2x, LG Optimus Black, Samsung Galaxy S i9000, Samsung Galaxy S i9003.

  Ekran Processor Vreme trajanja baterije (% najboljeg rezultata)
Auto osvetljenje
Vreme trajanja baterije (% najboljeg rezultata)
Maksimalno osvetljenje
LG Optimus 2x TFT, 16 miliona boja, 4";, 480 x 800 Dual core Nvidia Tegra2 78 77
LG Optimus Black NOVA - TFT, 16 miliona boja, 4";, 480 x 800 Single core 75 70
Samsung Galaxy S i9000 SuperAMOLED, 16 miliona boja, 4";, 480 x 800 Single core 100 100
Samsung Galaxy S i9003 SuperClear TFT, 16 miliona boja, 4";, 480 x 800 Single core 74 71

Tabela jasno pokazuje da SuperAMOLED je daleko najbolji po pitanju uštede energije, a ja čak nisam ni uključio telefone sa SuperAMOLED Plus ekranima u test jer je razlika još veća i test ne bi imao važnost usled drugačijeg hardvera modela Galaxy S2 (procesor, memorija, itd). NOVA ekran nema nijednu prednost u poređenju sa običnim Super TFT ekranima jer su u pitanju tehnologije iste generacije. U režimu automatskog podešavanja jačine osvetljenja ekrani troše istu količinu energije dok pri maksimalnoj jačini osvetljenja NOVA je mnogo manje efikasna. Ovo je ono što nećete čuti u reklami.

Razmotrimo sada kvalitet slike. Ovde sam ponovo izvršio poređenje sa Super TFT ekranima. Ustanovio sam da isto sa marginalnom superiornosti NOVA ekrana – slika izgleda neznatno svetlija i bolja. Pogledajte primerke slika sa ekrana i uporedite ih sa modelom Samsung Galaxy S i9003.

LG Optimus Black vs Samsung Galaxy S i9003:

Slike su veoma slične i mislim da je u realnim uslovima razlika jedva primetna. Jačina osvetljenja NOVA ekrana stvara snažnu belinu u donosu na crnu boju pa tako crna nije zaista crna kao kod AMOLED ekrana, već ima određenu dozu zamućenja. Međutim, ovde ću napomenuti da je razlika praktično nevidljiva i da je ekran odličan te zaista uporediv po pitanju kvaliteta sa AMOLED ekranima. Međutim, ako govorimo o opštim performansama, NOVA nije nikakav proboj po pitanju tehnologije i njena efikasnost potrošnje energije je lošija nego kod AMOLED ekrana.

Pri dejstvu direktnih sunčevih zraka ekran se ponaša normalno, uporediv je sa AMOLED matricama prve generacije i nema razlike u odnosu na SuperTFT ekrane.

Konačan zaključak je da ekran nudi loše uglove vidljivosti, veoma svetlo pozadinsko osvetljenje, dobru belu i lošu crnu boju. Sve ovo se događa jer su inženjeri LG-ja promenili parametar tehnologije sa ciljem stvaranja slike koja je lepša za oko. Potrošnja energije je u skladu sa običnim ekranima na višem ili maksimalnom nivou jačine osvetljenja. Sve u svemu, ekran nije loš, ali nije ni vrhunski. Sumnjam da će LG koristiti ovu matricu u mnogim svojim uređajima, već da će ona ostati samo na malom broju uređaja.

Baterija

Model se isporučuje opremljen sa 1500 mAh Li-Ion baterijom koja je identična bateriji modela Samsung Galaxy S. što omoguava uporedne testove. Rezultati su pomenuti ranije u okviru sekcije o ekranu, ali nije naodmet da ih ponovimo.

Proizvođač tvrdi da baterija može obezbediti do 11.5 sati razgovora (GSM) i do 760 sati (30 dana) rada u režimu mirovanja. Naravno ovo važi za idelane uslove. Isto važi i za podatke dobijene sa Galaxy S.

Oba modela smo testirali u okviru sličnih uslova. Tokom reprodukcije muzičkih sadržaja koristili smo iste slušalice, uz maksimalnu jačinu i odabrani ciklus reprodukcije. Ekran i ekvilajzeri su bili isključeni, nijedna aplikacija nije bila pokrenuta u pozadini, memorijska kartica izvađena (reprodukcija je vršena sa ugrađene memorije). Optimus Black je obezbedio 25 sati reprodukcije dok je Samsung Galasy S izdržao takođe 25 sati.

5G (beskrajno preuzimanje preko 3G) ponovo je ponudilo paritet (4.5 sati). Rezultat je zavisio od mreže, kvaliteta pokrivenosti i smetnji. Zanimljivo je to da je pored isključenih ekrana situacija bila drugačija. Vreme rada smanjeno je za jedan sat a Samsung Galaxy S je dobio veliku prednost zbog manje potrošnje energije.

Prenos podataka preko Wi-Fi mreže (preuzimanje fajlova preko linkova u neodređenom režimu uz isključene ekrane) pokazao je paritet sa oba modela tokom rada u identičnom vremenskom periodu.

Dakle, sve u svemu, vidimo da LG Optimus Black može da radi otpilike isto vreme kao i Galaxy S i9003, ali kraće nego i900. Ova količna vremena je u većini slučajeva jedan dan ukoliko puno pričate ili malo jače od jednog dana ukoliko trošite malo manje uređaj. U pitanju je generalno vreme koje je tipično za smart telefone na ovom nivou.

Memorija i memorijske kartice

Telefon karakteriše 1GB memorije kojoj možete dodati microSD karticu kapaciteta 32GB koja se može menjati bez isključenja uređaja i čiji slot je smešten ispod poklopca baterije. Uređaj poseduje 512MB sistemske memorije od čega je 200MB dostupno korisniku. Ovo nema uticaj na performanse telefona, ali ukoliko vam je potrebno više memorije možete je osloboditi.

Postoji jedan problem sa memorijskim karticama koji sam slučajno primetio. Be obzira koju karticu koristite u smislu klase (brzina prenosa podataka) ukoliko imate više od 1000 fajlova (približno), brzina pristupa takvoj kartici će uvek biti minimalna. Ne znam šta prouzrokuje ovaj problem, ali to je pre softverski bug u okviru firmware-a, nego problem sa Android-om.

Performanse

Aparat poseduje 1GHz TI OMAP 3630 procesor, koji je sličan Samsung Galaxy S i9003. Ovde nema nikakvih izmena ali uređaj nije zabeležio nikakve posebne rezultate na testovima. Nemojte obraćati pažnju na to kada budete odlučivali o kupovini telefona. Na primer, model Quadrant Standard je dobio oko 1250 poena i veoma lako je pobedio prvi Galaxy S i Galaxy S i9003 (800-900 poena). Kada je reč o interfejsu i pokretanju aplikacija nećete osetiti nikakvu razliku po pitanju brzine. Pored toga, Optimus Black ima nekoliko ozbiljnih softverskih problema.

Kada pokrenete neku „zahtevnu“ aplikaciju, bilo koja od njih automatski će se zatvoriti ili će celokupna stabilnost patiti. Želeo bih da vas podsetim da se ovaj model isporučuje sa Android 2.2 te za sada nema nikakvih planova za upgrade (u januaru je bila najavljena 2.3 ili čak 2.4 u maju mesecu, ali do toga nije došlo). Do nekog opsega brzina pokretanja će se unaprediti kada se novi OS pojavi, ali to neće rešiti problem sa brzinom LG interfejsa i ugrađenih karakteristika. Oslabili su telefon i to je dovelo do ugrožavanja stabilnosti. Brzina rada kamere je ekstremeno loša. Fotografisaćete nešto, čućete zvuk, ali fotografija neće biti sačuvana odmah, što je prilično loše, a ukoliko pomerite ruku možete zamutiti fotografiju.

Grafički procesor je PowerVR SGX530 GPU, koji je dosta slab i potpuno isti kao onaj u okviru modela Samsung Galaxy S i9003.

Kontrola gestovima

Telefon nudi potpune kontrole gestovima koje nisu tipične za njegove rivale. Na primer, u meniju sa tesktualnim poljem možete da kliknete na stranu telefona i kursor će se naći u polju za unos. Nisam znao kako da koristm ovu karakteristiku jer su sva odgovarajuća tekstualna polja menija aktivna po podrazumevanom podešavanju. Ikone u režimu mirovanja su potpuno druga priča. Odaberite ikonu i nakrenite telefon da dobijete potreban prozor, bez potrebe da tražite određenu stavku. Ovo je vrlo zgodno.

G taster sa strane proširuje kontrolne karakteristike. Na primer, u okviru pretraživača možete pritisnuti i zadržati taster da nagnete aparat i pretraživati strane u smeru koji je vama potreban. U okviru galerije tokom pregleda fotografija dobija se isti efekat. Nema posvećenog tastera kamere, ali možete ih pokrenuti u režimu mirovanja pritiskom na G taster i pomeranjem uređaja. Fotografisanje mora biti aktivirano preko ekrana.

Kada okrenete uređaj naopačke on isključuje zvuk melodija zvona i alarma ili pauzira video reprodukciju. U galeriji za muzički plejer, sličan potez prebacuje plejer na sledeću numeru. Sve ove opcije rade lako i jednostavno. Nisam siguran da će mnogo ljudi koristiti ove opcije u svakodnevnom životu, ali opcije su dostupne.

USB, Bluetooth i komunikacije

Bluetooth 2.1 sa EDR podržava različite profile uključujući Headset, Handsfree, Serial Port, Dial Up Networking, File Transfer, Object Push, Basic Printing, SIM Access i A2DP. Rad sa slušalicama je uobičajen i nije izazivao nikakve probleme.

USB konekcija. .U meniju možete da odaberete Mass Storage režim. U drugim instancama je neophodno da koristite LG PC Suite sa različitim opcijama obezbeđenim u ovom okruženju. Telefon se može koristiti i kao modem (USB/Bluetooth).

U USB Mass Storage režimu telefon je detektovan bez dodatnih drivera i možete da kopirate bilo koji podatak. USB 2.0 nudi 4.5 Mbps za transfer podataka. USB povezivanje pokreće punjenje baterije uređaja.

Za GSM mreže dostupna je EDGE klase 12.

WiFi. 802 b/g/n je podržana. Telefon pamti odabrane mreže i pomaže povezivanje na njih. Konekcija sa ruterom je omogućena jednim dodirom. Pritisnite taster rutera i aktivirajte sličan taster u meniju telefona (WPA SecureEasySetup).

SmartSharekarakteristika omogućava upotrebu DLNA (WiFi konekcija) standarda sa kompatibilnim uređajima i personalnim računarom radi primanja i slanja multimedijalnih fajlova. Ova opcija prosto leti kako radi.

WiFi Direct Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). Jedan od prvih modela na tržištu koji podržava ovu karakteristiku je LG Optimus Black. Ovaj protokol bi mogao da postane veoma popularan, ali je nezgodan za testiranje jer su potrebna dva identična uređaja.

U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer.

Kamera

5MP kamera poseduje LED blic, dok frontalna kamera ima rekordnih 2MP. Podešavanja za glavnu kameru su bezbrojna. Face Tracking, odabir ISO vrednosti i makro režim su podržani, između ostalih stvari.

Glavni problem je povezan sa činjenicom da nije moguće onemogućiti zvuk okidača. On je prilično glasan sve vreme, što je veliki nedostatak budući da je kod velikog broja uređaja dostupna ova karakteristika. Uprkos prisustvu autofokusa, i dalje je veoma teško odabrati objekat na koji se fokusirati. Potrebno je da držite prst na ekranu više od jedne sekunde te da oblast fokusiranja bude dovoljno velika, ukoliko je suditi po okviru fokusiranja na ekranu. Ne postoji posvećeni taster kamere.

U podešavanjima možete odabrati različite tipove fokusa - auto, macro i fixed. Veličine slike su različite:

  • 5M 2592x1944
  • 3M 2048x1536
  • 2M 1600x1200
  • 1M 1280x960
  • VGA 640x480
  • QVGA 320x240

Režimi scena su sledeći: normal, portrait, landscape, sports, sunset i night. ISO opcije su Auto, 100, 200, 400 and 800.

Uravnoteženje belog nudi opcije Auto, Incandescent, Sunny, Fluorescent i Cloudy.

Na fotografije se mogu primeniti brojni efekti - Sepia, Black & White, Negative, Vivid, Negative Sepia, Blue, Emboss i Solarize.

Tajmer se može podesiti na 3, 5 i 10 sekundi.

Režimi fotografisanja su Normal, Continuous shot, Out-focusing shot, Smile shot, Beauty shot, Art shot, Panorama shot, Stitch shot i Cartoon shot.

Kvalitet snimaka može biti normal, fine i super fine.

Sada o fotografijama i njihovom kvalitetu. Po mom mišljenju kamera je prosečana i fotografije izrađene na otvorenom su odlične. Od momenta kada snimite fotografiju pa do momenta dok je fotografija snimljena proći će više od jedne sekunde a većina ljudi će sigurno blago pomeriti aparat što može dovesti do zamućivanja fotografije, tako da je to potrebno imati na umu. Upotreba ugrađene memorije donekle rešava ovaj problem ali brzina rada kamere i dalje nije dobra. Nadajmo se da će ovo biti unapređeno u narednom firmware-u.

Primeri fotografija:

Uporedimo ove rezultate sa onima koje ostvarje 5MP kamera modela Samsung Galaxy S i9003.

LG Optimus Black P970 Samsung Galaxy S i9003

Video snimanje. Ovde su dostupna slična podešavanja – uravnoteženje belog, kolor efekti, opcija onemogućavanja snimanja zvuka kao i mogućnost odabira rezolucije do 1280 x 720 (720p). Fokus se automatski menja tokom snimanja. Celokupni rezultati su dobri, međutim, ukoliko se objekat pomera to može dovesti do zamagljivanja fotografija.

Krajnji proizvod je prosečan i ne može se nazvati veoma dobri. Kamera je sasvim obična.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S i9003.

LG Desktop Shell Optimus UI 2.0

Nećemo opisivati standardne karakteristike Androida, već možete pročitati odgovarajući članak. .

Sada ćemo nešto reći o jedinstvneim karakteristikama telefona i njegovim osobenostima.

Za ovaj aparat korišćen je Optimus 2.0 korisnički interfejs. Zapamtite da ovaj korisnički interfejs može biti veoma lako onemogućen ukoliko želite, što je i njegova prednost u odnosu na HTC Sense, Motorola MOTOBLUR kao i druga slična rešenja. Po osnovnom podešavanju korisnički interfejs je aktiviran, ali možete ga isključiti samo jednim klikom. Svi widget-i ili ikone na desktopu će ostati tako je da je ovaj korisnički interfejs izuzetno koristan.

Kada vršite podešavanje desktopa i prikaza, pritisnite ekran i zadržite ga nekoliko sekundi dok se ne pojavi rešetka za dodavanje widget-a, linkova i foldera. Alternativno, možete odabrati pozadinsku sliku. Ikone se pojavljuju sa donje strane ekrana. Odaberite bilo koju željenu sekciju i odmah ćete videti minijaturne prikaze widget-a. To je veoma korisno što je prilično i intuitivno ali i lako za upotrebu. Ovo je veliko unapređenje u odnosu na standardni Android.

Sva desktop podešavanja se mogu sačuvati i zasebnom fajlu radi reinstaliranja teme kasnije ukoliko bude potrebno. Na ovaj način možete da kreirate koliko god želite desktopa sa različitim ikonama. Iz menija možete pokrenuti neophodne varijante u roku od nekoliko sekundi. Zaista sam uživao u ovoj opciji. Neće je uvek svako koristiti, ali je lepo znati da imate ovakvu mogućnost.

Widgeti. Nekoliko novih widgeta je dodato ili izmenjeno. Aplikacija za vremenske prilike je izmenjena i sada je slična onoj koja postoji u okviru HTC Sense, tj. nudi kolorističnu i razumljivu uslugu. Takođe mi se dopao widget koji predstalvja fotografije i albume kao ikone za pretraživanje u režimu mirovanja. Za neke widgete tokom instalacije možete imati preview da biste odabrali željenu veličinu i tip prikaza. Ovo je jednostavno i dobro.

System Fonts. Postoji deset prethodno instaliranih fontova u okviru telefona i oni se mogu primeniti u okviru svih sistemskih menija. Tradicionalno, Android smart telefoni obezbeđuju samo jedan sistemski font.

Tastatura izgleda tradicionalno, ali je u suštini vlasničko LG rešenje korišćeno ovde. Možete promeniti jezike jednim dodirom pri čemu je takođe dostupna i automatska zamena. Nije dostupan Swype, ali se može instalirati nezavisno.

Muzički plejer je izmenjen od same osnove tako da tokom repprdukcije vidite Album Art koji se takođe može prikazati kao wallpaperi na listi numera za odabrnai album. Ekvilajzeri između ostalog nude poboljšanu jačinu zvuka za slušalice između ostalog. Kvalitet muzičke reprodukcije je dobar i može se porediti sa onim koji nudi Galaxy S. Nažalost ne možemo izvršiti nikakva unapređenja.

Video plejer podržava titlove, ali se oni mogu isključiti. Plejer može da manipuliše nekonvertovanim videom. Korisnik može da odabere geometriju trenutno reprodukovanog fajla, prevlačiti ga preko ekrana ili skalirati. Plejer je jednostavan, ali ima sve neophodne elemente. Među ređim stvarima treba da pomenemo podršku za Dolby Mobile. Poboljšanje zvuka je aktivno kada se koriste slušalice ili zvučnici.

Polaris Office omogućava pregled i editovanje MS Office fajlova. Ovo rešenje je veoma jednostavno i dobra alternativa prethodno instalirnaim procesorima teksta.

E-mail je predstavljen LG klijentom koji nudi zajednički mailbok za poruke sa svih naloga. Ništa specijalno u vezi ove karakteristike.

Utisci

Nemam nikakvih žalbi po pitanju kvaliteta komunikacije. Melodije zvona su glasne, ali vibracija može da se propusti. Zvuk je dobar tokom konverzacije tako da će sagovornik uvek čuti ono što govorite.

Model se ponaša dobro uprkos nekim problemima sa stabilnosti. Oni nisu vitalni za većinu korisnika. Potrebno je načiniti neke izmene u okviru prethodno instaliranih Facebook i Twitter klijenata. Nažalost, ne možete ovaj trik primeniti sa kamerom, koja je veoma spora.

LG je ponudio ovaj model kao uređaj srednjeg opsega, ali je njegova cena visoka obzirom da za manje novca možete kupiti Samsung Galaxy S i9003. Ekrani ova dva modela su uporedivi (SuperClear LCD kod Samsunga koji nudi slabije osvetljenje, ali drugi parametri su praktično jednaki). Upotreba NOVA ekrana je više marketinški trik nego stvarna prednost. Oba modela koriste istu hardversku platformu, karakterišu ih uporedivi ekrani i isti OS, ali su dodaci ti koji čine razliku. Poređenje kamera daje približne rezultate, ali odsustvo LED blica kod Samsung modela je nedostatak. Istovremeno Samsung ima 4GB memorije nasuprot 1GB kod LG modela. Svaki telefon ima svoje pluseve i minuse, ali se mogu smestiti na isti nivo, što je veliki korak napred za LG. Međutim, njegova cena je daleko od idealne obzirom da Samsung i9003 možete kupiti za manje novca.

Nezavisno od varijanti na model Galaxy S postoje modeli kompanije Samsung koji su opremljeni Super AMOLED ekranima kao i uređaji drugih proizvođača koji su u istom segmentu. U svakom slučaju je međutim cena modela LG Optimus Black viša za 15-20%. Telefon jeste dobar, ali ne nudi najbolju cenu za novac u segmentu kojem pripada. Prodaja ovog modela će kako je on prisutan na tržištu lagano padati. Nažalost, LG ne može da generiše dovoljno prodatih primeraka svog glavnog modela i lako nadmašiti rivale.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024