Optimus Me P350 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG Optimus Me P350
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Optimus Me P350. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Optimus Me P350 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona LG Optimus Me P350

Fotografije modela LG Optimus Me

Pozicioniranje

LG je otkrio jednostavan način da održi svoj tržišni udeo. Ova kompanija proizvodi jeftine Android telefone, pristupačnih cena i performansi. LG je ovu taktiku iskoristio i za telefone sa ekranom osetljivim na dodir pre nego kada su u pitanju konvencionalni modeli. Rezultati su pokazali da je ova taktika odlična, budući da je prodaja uređaja bila veoma visoka.

U toku prošle godine najjeftiniji LG Android model bio je LG GT540 Optimus koji je doveo do predstavljanja čitave jedne linije u okviru brenda Optimus. Sa jedne strane kompanija je bila prva ovakvim pristupom, što sa druge strane i nije bilo teško budući da nije bilo minimalnih specifikacija za telefon koje bi ličile na konkurentske ponude. U toku ove godine očigledna je ekspanzija tržišta Android smart telefona, prvenstveno zbog smanjenja cena skupih modela što je dovelo do negativnog uticaja na karakteristike uređaja, kao što je smanjenje dijagonale i rezolucije ekrana. Po mom mišljenju ekran QVGA rezolucije nije odgovarajući da se iskoriste sve prednosti Android-a kao operativnog sistema. Sa druge strane, velika većina pristupačnih telefona koristi upravo takve ekran. Ni Optimus Me nije izuzetak. To je trenutno jedan od najpristupačnijih modela na tržištu.

Pozicioniranje ovog telefona je jasno, ovo je jeftini Android smart telefon koji je konkurent velikom broju telefona osetljivih na dodir koji su dostupni širom tržišta. Kada se pojave ovakvi uređaji čija je cena 10 – 15% niža od konkurentskih modela, oni odnose pobedu kada je u pitanju odnos cena/kvalitet. Prema tome, Optimus Me treba uzeti u obzir kao najpristupčniji Android telefon i prema ovom aspektu ovaj model je veoma uspešan. Druga stvar je što ovaj uređaj izgleda kao jedna od najboljih ponuda prošle sezone, ali sa višom rezolucijom ekrana, pri čemu ovaj parametar igra veoma važnu ulogu. U svakom slučaju, uzimajući u obzir cenu, ovaj model se pokazao za kao najbolje prodavani model. Ukoliko tražite jeftiniji Android model, sigurno je da ne možete da obiđete Optimus Me.

Dizajn, veličina, kontrole

Imajući u vidu činjenicu da ovaj model nije skup, kompanija je donela odluku da ga predstavi u velikom broju boja, tačnije ima ih pet. Tu su crna, plava, crvena, pink i boja srebra. Boja zadnjeg poklopca se razlikuju dok je boja prednje strane u svim varijantama crna, sjajna.


Potrebno je naglasiti da neće sve boje biti dostupne na svim tržištima. Negde je započeta prodaja crne, nakon čega će uslediti i prodaja drugih opcija. Video sam crnu i srebrnu varijantu. Nemam nikakvih primedbi kada je u pitanju crna verzija, dok uređaj boje srebra brzo se pohaba na ivicama.

Veličina telefona je 108 x 53 x 12.5 mm, a težina telefona je 130 grama. Aparat je mali, ali težak i odlično staje u šaku. Sa leve strane aparata nalazi se microUSB priključak koji je skriven iza poklopca koji je pričvršćen za kućište. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka dok se sa gornje strane nalazi 3.5 mm prikjlučak. Sočivo kamere nalazi se sa zadnje strane.

Žalbi po pitanju kvaliteta izrade ovog uređaja nema, svi delovi su postavljeni čvrsto, a poklopac dobro stoji na svom mestu.

Ekran

Ekran je izrađen korišćenjem kapacitivne tehnologije i odlikuje ga 2.8’’ dijagonala. Rezolucija je 240 x 320 piksela, što je apsolutni minimum kada je u pitanju bilo koji Android telefon. Aparat odlikuje TFT tip ekrana koji ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boje. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu bledi, a osvetljenje ekrana nije dovoljno dobro. Ovo je jeftina matrica pa ne treba očekivati savršeno osvetljenje i prikaz boja.

Dostupna je opcija automatskog ritiranja ekrana u zavisnosti od situacije, prilikom razgovora ekran se automatski zaključava, ali senzor blizine nije dostupan.

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 12 tekstualnih linija i nekoliko servisnih linija. Veličina slova nije loša, ali kinetičko skrolovanje i uopšteno korišćenje skrolovanja dovodi do spajanja u jednu sliku. Rezolucija ekrana nije dovoljna.

Baterija

Smart telefon poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 1280 mAh. U standardnim uslovima (30 – 40 minuta razgovora dnevno, 10 – 15 tekstualnih poruka, aktivni Gmail i MS Exchange nalozi sa push-mail režimom rada) LG Optimus Me je radio ceo dan, ponekad je to bilo i dva i tri dana kada opterećenje nije bilo intenzivno. Ovo je dosta dobro za Android telefon.

Prema tvrdnji proizvođača baterija uređaja može da obezbedi sedam sati razgovora i 510 sati rada u režimu mirovanja.

Kamera

U pitanju je konvencionalna 3.2MP kamera vez blica. Slike su prosečne. Uređaj ne poseduje taster kamere, sve kontrole se nalaze na ekranu uređaja.

Primeri fotografija nastalih kamerom ovog uređaja:

Video

Video se snima u 3gp formatu (kodek h.263 kodek) prosečnom brzinom od 15fps dok se zvuk snima pomoću samr kodeka. Dostupne rezolucije za video su 640x480, 320x240 i 176x144 piksela.

Povezivanje - USB, Bluetooth, Wi-Fi

Smart telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i kao i 3G mrežama (HSPDA 900/2100) mrežama.

Za sinhornizaciju podataka sa računarom možete koristiti microUSB kabl. Interfejs konekcije je USB 2.0. Integrisani Bluetooth 2.1 + EDR modul podržava sledeće profile:

  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - prenos stereo zvuka preko Bluetootha;
  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - mogućnost kontrole reprodukcije preko bežičnih slušalica;
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Generic Access Profile (GAP)
  • Hands-Free Profile (HFP)
  • Headset Profile (HSP)
  • Enhanced Data Rate

Uređaj je sa stereo slušalicama radio sasvim dobro. Kvalitet zvuka kada su korišćene bežične stereo slušalice je bio prihvatljiv.

Uređaj podržava Wi-Fi 802.11 b/g, i nikakvih problema sa radom nije bilo.

Memorija

Korisniku je na raspolaganju oko 140MB skladištenog prostora. Slot memorijske kartice, microSD je smešten sa bočno ispod zadnje strane. Podržana je zamena kartica bez isključenja uređaja, a telefon je radio bez problema sa karticama kapaciteta do 16GB. Uređaj poseduje procesor radnog takta 600MHZ (MSM7227) koji je veoma brz za uređaj ekrana kao što je Optimus Me.

Softverske akrakteristike

Pokretan od strane Froyo (2.2), interfejs je blago promenjen u odnosu na standard. Ne bih želeo da ponavljam opis svake funkcije kao što je pretraživač već ću se zadržati na promenama. O karakteristikama možete pročitati u posebnom članku, kao i o razlikama. Naravno, obezbeđene su i fotografije svake funkcije pa možete izvršiti procenu ekrana sa niskom rezolucijom.

Aparat odlikuje QWERTY tastatura koja je prikladna za korišćenje iako ne savršena. I vertikalni i horizontalni način rada su podržani.

Muzičke mogućnosti ekrana su uobičajene, nema ekvilajzera niti drugih unapred podešenih karakteristika. Sve ostalo je prilagođeno filtriranju prema umetniku, albumu i naslovima numera. Kvalitet reprodukcije muzičkih sadržaja je vrlo dobar. Kvalitet FM radija je osrednji, slušalice se standardno koriste i kao antena, ali kvalitet prijema u zatvorenom nije dovoljno dobar. Zapravo, ukoliko stanica ima loš signal u zatvorenoj prostoriji ćete sigurno čuti šum.

Prilikom pretrage dovoljno je uneti samo prvo slovo imena i telefon nudi listu kontakata sa desne strane, a poziv možete načiniti samo jednim klikom. Za određenog pretplatnika možete odabrati bilo koji broj u okviru imenika. Ovo je odličan dodatak standardnim funkcionalnostima Android-a.

Ispod možete videti snimke ekrana za različite aplikacije koje će pružiti priliku da se odredi koliko je sve dobro adaptirano za rezoluciju ekrana. Od dodatnih programa LG je instalirao FBReader koji služi za čitanje e-knjiga, ThinkFreeOffice, koji služi za čitanje kancelarijskih fajlova kao i određeni broj programa za društvene mreže.

Utisci

Telefon odlikuje vrlo dobra jačina zvuka, dok jačina vibracije nije dovoljna. U suštini, nema nekih velikih zamerki na ovu jedinicu.

Moji utisci o ovom aparatu su da je ovo veoma dobar telefon ukoliko ne uzmete u obzir relativno malu veličinu ekrana i nisku rezoluciju. Ono što je takođe potrebno naglasiti jeste činjenica da je ovo najjeftiniji Android telefon. Međutim, na tržištu postoje i drugi modeli koji su konkurenti ovom aparatu. Na primer, u okviru linije LG prvi je Optimus koji je zanimljiv aparat zbog svoje cene i rezolucije ekrana. Optimus One model je funkcionalniji, može se pronaći po pristupačnoj ceni, dok je Optimus Me u poređenju sa njim inferiorniji, ali to je ipak drugačija klasa uređaja. Među ostalim proizvođačima potrebno je pomenuti Samsung Galaxy Mini, ova jedinica takođe ima ekran niske rezolucije i 3.1’’ dijagonalu ekrana, ali je cena ovog modela izuzetno visoka. Dobra alternativa je Sony Ericsson X8, po dizajnu atraktivniji model koji donosi veću funkcionalnost. Čak i iz ovog kratkog opisa jasno je da postoji veoma jaka konkurencija u ovom segmentu tržišta, ali da će cena Optimus Me sigurno privući veliki broj korisnika. To znači da će izmene po pitanju vrednosti biti veoma agresivne.

Konkurentski modeli su uglavnom senzorska rešenja, na primer, Samsung Star II koji ima veći ekran i funkcionalnost koja je potrebna prosečnim korisnicima. Ukratko, na tržištu postoji veći broj modela, sigurno je da ovaj model ne izlazi kao očigledni pobednik. Ovaj aparat je dobar izbor i ništa više osim toga. Ponavljam, ukoliko zaista želite Android telefon, onda treba da obratite pažnju na modele sa većom rezolucijom ekrana.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024