C6712 Star II DUOS 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung C6712 Star II DUOS
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung C6712 Star II DUOS. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung C6712 Star II DUOS vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM telefona Samsung Star II Duos C6712

Fotografije modela Samsung Star II Duos

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • 1200 mAh Li-Ion baterija
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

DUOS portfolio je proširen modelima sa koji kopiraju popularna rešenja uz mogućnost korišćenja dve SIM kartice. Ovaj put u pitanju je model sličan modelu Star II koji se isporučuje sa unapređenom baterijom, blago izmenjenim prednjim panelom i dual SIM podrškom koja ukazuje na softverske razlike. Hajde da se prisetimo pozicioniranja Star II modela: „U pitanju je set odličnih karakteristika po traženoj ceni dok je funkcionalnost odlična za svakog korisnika – telefon nudi sve moderne funkcionalnosti. Međutim, na prvom mestu to je telefon za one koji više razgovaraju i šalju SMS poruke nego što koriste internet. To je telefon za razgovore – sve druge funkcije su sekundarne. Posledica toga – deo ciljne publike su mladi, đaci koji će ovaj telefon dobiti od svojih roditelja. I pored toga, glavna ciljna grupa kada je u pitanju ovaj model biće ljudi srednjih godina koji su voljni da probaju telefon sa ekranom osetljivim na dodir i koji ne žele da kupuju najjeftiniji telefon kao i oni koji ne žele da preplate nešto za šta nisu ni sigurni da im treba.“ Kod modela Star II Duos glavni akcenat je na ljudima srednjih godina dok mlađi kupci nisu toliko važni, zbog toga što ovi češće koriste telefone sa dve SIM kartice. Ovaj model zaista izgleda impresivno za svoju ciljnu grupu uzimajući u obzir i cenu i karakteristike.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Ovaj model dostupan je samo u crnoj boji, njegova površina je matirana dok je originalni model sjajan.

Dimenzije ovog telefona su 109.5 x 56. X 12.2 mm (dimenzije modela Star II su 107.5 x 54 x 12.4 mm) a težak je 100 grama. Kompaktan je i odlične staje u šaku. Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak kao i microUSB port koji ima i poklopac. Sa desne strane nalazi se on/off taster koji se takođe koristi kao taster za zaključavanje ekrana. Ispod se nalazi taster za izmenu kartice.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i slot za microSD kartice. Sa zadnje strane nalazi se zvučnik i 3MP kamera.

Kvalitet izrade je veoma dobar ali dolazi do pojave škriputanja kada se telefon stegne u ruci, što ukazuje na kvalitet korišćene plastike. Crveni i zeleni tasteri su hardverski, što je dobro. Centralni taster otvara meni. Tasteri nemaju pozadinsko osvetljenje ali ono nije ni potrebno u ovom slučaju.

Ekran

U pitanju je 3’’ ekran rezolucije 240x400 (TFT, 262.000 boja), koji ne obezbeđuje podršku za multitouch. Kvalitet slike je fantastičan. Uglovi gledanja su odlični i pri direktnim sunčevim zracima informacije ostaju čitljive ali prikaz bledi.

Ekran može prikazati do deset tekstualnih linija i do tri servisne linije. Ukupno može biti 16 linija u režimu čitanja SMS poruka, u zavisnosti od korišćenog fonta. Povećavanje veličine slova kao kod prethodnog modela nije podržano. U veličini slučajeva unapred instalirana veličina slova sasvim je dovoljna.

Ne postoji senzor osvetljenja tako da osvetljenje ekrana možete podesiti samo manuelnim putem. Maksimalno osvetljenje nije prijatno za oči, srednji nivo osvetljenja je sasvim dovoljan. Automatska rotacija ekrana radi savršeno.

Aparat ne poseduje VibeZ (vibracioni odgovor na pritisak ekrana) iz nekog nepoznatog razloga, a može se reći i da je to nedostatak ovog modela.

Prilikom testiranja naišao sam na problem: QWERTY tastaturu u landscape režimu nije moguće koristiti. Slova koja se nalaze u donjem levom uglu gotovo uvek su nepristupačna. Ponekad dolazi do pritiskanja pogrešnog tastera (u SMS režimu možete sasvim slučajno poslati SMS). Morate biti veoma precizni – navićićete se na to ali nije ni malo komforno za upotrebu.

Drugi problem koji će vas izluđivati u prvo vreme jeste to kada kucate u landscape režimu T9 je aktiviran po podrazumevanom podešavanju. Ukoliko pogrešite pri kucanju biće vam predložena pogrešna reč a onda sve morate da brišete, a dok je T9 aktiviran telefon je usporen. To takođe dovodi do pogrešno ukucanih slova – i evo vam začaranog kruga. Jedino rešenje jeste da isključite T9.

Nažalost, imajući u vidu veličinu ekrana i njegovu rezoluciju ne možete ni očekivati dobru tastaturu. To je i razlog zbog kojeg se obično uklanja landscape taster iz sličnih telefona – naime, zbog broja grešaka pri kucanju.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1200 mAh koja može pružiti 320 sati u režimu mirovanja i 10 sati razgovora. Prilikom testiranja baterija ovog uređaja prosečno je trajala oko 2 dana (nešto više od jednog sata razgovora, nekoliko poruka dnevno, malo upotrebe email servisa i sat slušanja muzike). Generalno govoreći, ovaj uređaj može izdržati 2 dana, ali ukoliko ga manje koristite trajanje baterije može da bude i 3 do 4 dana. Ukoliko uporedite ove vrednosti sa smart telefonima doći ćete do zaključka da brz procesor nije uvek dobra stvar. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je oko 2 sata.

USB, Bluetooth, povezivanje

Bluetooth. Telefon podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP, Dual Profile Bluetooth. Podržana je verzija Bluetooth-a 3.0 je dostupan na telefonu. Uređaj bežičnim slušalicama upravlja bez ikakvih problema.

USB. Iako nije dostupan režim Modem, možete lako pretvoriti telefon u bežični modem preko Samsung KIES aplikacije ili jednostavnim instaliranjem drivera.

U USB Mass Storage režimu, uređaj se prepoznaje bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a. Brzina prenosa podataka je 5Mb/s, dok je verzija USB konekcije 2.0.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost ovog modela zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Kada je uređaj povezan USB kablom sa računarom njegova baterija se puni.

Za GSM mreže uređaj ima podršku za EDGE klase 12.

WiFi. Obezbeđena je podrška za 802.11b/g/n standard. Konekcija radi lepo i bez problema.

Memorija i skladištenje

Telefon se isporučuje sa 30MB ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku. Memorijska kartica se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti kartici odnosno internoj memoriji u isto vreme. Telefon poseduje menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku karticu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 16GB microSD memorijskom karticom. Podržana je zamena kartice bez isključenja uređaja.

Kamera

Telefon poseduje 3.2MP kameru sa fiksnim fokusom. Interfejs kamere je horizontalai omogućava korisnku da sva podešavanja i izmene opcija vrši jednostavnim dodirivanjem ikona na ekranu. Ikone su velike što čini kameru lakom za rad. Na žalost ne postoji hardverski taster okidača već morate pritisnuti ekran da biste načinili snimak.

Kamera podržava sledeće rezolucije:

  • 2048x1536
  • 1600x1200
  • 1280x960
  • 320x240
  • 2048x1232
  • 1600x960
  • 400x240

Režimi:

  • Single shot
  • Panorama shot
  • Smile shot

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Daylight
  • Incandescent
  • Fluorescent
  • Cloudy

Primeri snimljenih fotografija:

Video snimanje

Telefon snima video sadržaje u mpeg4 formatu, pri maksimalnoj rezoluciji a imate opciju da onemogućite snimanje zvuka. Sva podešavanja koja su ovde dostupna ne razlikuju se značajno od onih koja postoje za režim snimanja statičnih fotografija. Maksimalna rezolucija za snimanje video klipova je 320x240 piksela pri 15fps. Po pitanju video kvaliteta u pitanju je prosečan model kada se razmatraju moderni standardi.

Primer video klipa (mp4, 0,9 MB) >>>

Rad sa dve kartice

Ispod baterije se nalaze dva slota za SIM kartice ali nije bitno koji ćete koristiti za koju karticu obzirom da će vam meni telefona omogućiti da odaberete karticu, koju ćete koristiti kao osnovnu.

Uključite telefon i korišćenjem menadžera SIM kartica date odgovarajuće nazive SIM karticama koje su instalirane. Ovo znači da više nećete morati da mozgate koja kartica je na poziciji SIM1 a koja na poziciji SIM2.

U režimu mirovanja ikona jedne mreže je prikazana u gornjem levom uglu. Ukoliko promenite kartice i ikone će se promeniti. Ukoliko prevučete status bar na dole dva tsastera koji omogućavau zamneu kartica koje koristite će se prikazati. ri dolaznom pozivu telefon će prikazati koja kartica u stvari prima poziv. Što je još veoma bino, korisnik ne samo da može da odabere zaseban ton za svaku karticu već i profili mogu da budu prilagođeni za obe SIM kartice. Na primer, za prvu karticu možete da ostavite podrazumevani režim dok za drugu možete odabrati režim bez zvukova. Ovo je sjajna opcija koja nedostaje kod sličnih telefona drugih proizvođača.

Telefon je jeftin pa poseduje smao jedan radio modul. Obe kartice primaju pozive, ali kada primate poziv druga kartica postaje neaktivna. što je očekivano.

Da bi se naglasio fokus telefona na dual SIM funkcionalnosti bočna strana telefona sadrži posvećeni taster za upravljanje pozivima i pokretanje SIM menadžera. Ne samo da ova opcija omogućava pokretanje pomenute aplikacije već i pri pozivanju broja ili unosa SMS poruke omogućava pristup drugoj kartici jednim dodirom. Međutim, u svim menijima se nalazi ikona prve (podrazumevane) kartice, ali kretanjem kroz meni može odabrati i drugu karticu, čime se tasteri za radnje dupliraju. Neko će koristiti ovu karakterisitku, neko neće, sve zavisi od navike. Slično kao i kod modela C5212 izbor kartice nije podržan ikonom u dnu ekrana. Niska rezolucija ekrana je primorala proizvođača da primeni ovakvo rešenje.

Sve liste poziva nose indikaciju sa koje kartice je poziv načinjen ili primljen. U telefonskom imeniku mogu stajati unosi sa jedne i druge kartice kao i memorije telefona.

Meni i interfejs

Kao što sam pomenuo ranije, ovaj telefon koristi mogućnosti Bada aplikacija i TouchWiz interfejs.

Otključavanje ekrana je moguće gestom, samo je potrebno načiniti odgovarajući pokret na ekranu. On je predstavljen u vidu mozaika. Ukoliko postoji neki propušteni događaj on će biti prikazan na ekranu u vidu delića puzzle slagalice. Prevlačenjem određenog dela koji ukazuje na propušteni događaj u slobodno polje ćete ući direktno u aplikaciju (npr. izveštaje ili liste poziva). Ukoliko samo otključate ekran nalazite se u režimu mirovanja.

U režimu mirovanja možete videti desktop sa widget-ima i po podrazumevanom podešavanju telefon ima tri radne površine. Ali okretanjem uređaja horizontzalno dobijate dodatne barove sa alatkama, do deset njih. Imajući u vidu ovako veliki broj površina, ima dovoljno prostora za sve widgete (mada je verovatnije da će uređaj pre ostati bez memorije). Po podrazumevanom podešavanju ima ih 20 osnovnih ali možete preuzeti i dodatne. Bar sa widgetima je smešten u dnu ekrana.

Na početni ekran možete ući tako što ćete pritisnuti taster početnog ekrana. Početni ekran je prikazan u vidu matrice 3x4. Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje. Prečice za aplikacije možete da prevlačite na početni ekran.

Rad sa ekranom osetljivim na dodir je veoma jednostavan - potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka duplim klikom, jer ga prvim odabirate a sledećim omogućavate tastaturu na ekranu.U bilo kom meniju možete da okrenete telefon u horizontlanu orhetaicju čime se otvara QWERTY tastatura.

Kao i kod desktopa možete dodati do 10 stranica menija. U pitanju je mesto za nove aplikacije koje su preuzete iz prodavnice. Ovakav način je pogodan jer ekrani sadrže sve ikone izuzev menija tako da ih možete ažurirati onako kako se vama dopada. Fiksirane ikone se ipak ne mogu premeštati kako vam je volja.

Prilagodljivi meni U pitanju je odlična stvar jer omogućava formiranje menija u zavisnosti od toga koliko često koristite neke aplikacije. Prema tome, prvi ekrani će uvek sadržati one aplikacije koje koristite najčešće. Određena konfizija može nastati, ali je to retko. Po podrazumevanom podešavanju ova funkcija je onemogućena.

Sve aplikacije karakteriše u odnosu na kontekst osetljiv bar sa alatima u dnu ekrana. Njhov maksimalni broj je tri i zavisi od trenutnog menija.

Skrolovanje kroz liste. Prevlačenjem vašeg prsta na dole sa leve strane ćete učiniti da se lista skroluje mnogo brže nego kada to uradite prevlačenjem sa desne strane. U slučaju da lista koju pretražujete sadrži imena, uvek možete izabrati opciju da se prebacite na tačno određeno slovo.

Sada je u meniju dostupan pop up sistem koji karakterišu ga tri ikone: WiFi, Bluetooth i sound. Ovde se takođe mogu naći događaji koji se najčešće dešavaju kao što su odlazni SMS, mail, pozivi i slično. Veoma slična implementacija načinu na koji je urađeno kod Android operativnog sistema. Na primer, nova SMS poruka se prikazuje prema broju telefona ili nazivu pošiljaoca koji uključuje i prvi red poruke.

Multitasking

Multitasking je uobičajen: pritiskanjem centralnog tastera prikazuje vam se lista pokrenutih aplikacija koja omogućava da vršite prebacivanje između njih. Ikone aplikacija se pojavljuju u uobičajenom nizu matrica 2x4. Moguće je zatvoriti sve pokrenute aplikacije odjednom kao i zasebno jednu po jednu. Od ograničenja multitasking-a naglasićemo samo jedno – moguće je odjedanput pokrenuti koliko god želite ugrađenih aplikacija kao i do tri Java bazirane aplikacije. Video plejer ne može da radi u pozadini i ne može da bude minimizovan. Isto važi za kalkulator.

Kada mininizujete aplikaciju podaci ne nestaju, već se samo aplikacija zamrzava, a njenim ponovnim podizanjem nastavljate rad na istom mestu (ovo zavisi od aplikacije i ne funkcioniše u pojedinim igrama).

Telefon može odlično da radi uz nekoliko aplikacija koje su pokrenute u pozadini ali pretraživač sa gotovo bilo kojom Web stranom praktično iskoristi svu sistemsku memoriju. Widget-i su takođe veoma zahtevni po pitanju memorije. Ukoliko dosta koristite internet aktivne widget-e, pretraživač će tražiti od vas da ih zatvorite. Ukoliko zatvorite mrežni widget on će biti uklonjen sa početnog ekrana i moraćete iznova da ga instalirate.

Widgeti

Opisivanje svakog od Widgeta ponaosob bi zahtevalo pisanje još jednog teksta obzirom na veliki broj dostupnih kao i na mogućnost da se može preuzeti još 50 besplatnih, a sudeći po entuzijazmu programera uskoro će ih biti još više.

Pogledajmo sada najinteresantnije.

Buddies Now- pokazuje vaše kontakte iz iste omiljenih kontakata. Za svaki od kontakata možete odmah napisati poruku ili pozvati broj telefona. Takođe, pokazuje aktivnosti na društvenim mrežama vaših prijatelja – Twitter, Facebook. Klikom na post, dobijate listu nedavnih postova ove osobe. Sve je jednostavno i zgodno za korišćenje. Preporučujem da ne unosite više od deset kontakata u ovu sekciju jer će to načinitislanje poruka jednostavnijim.

Most Visited - lista nedavno otvorenih stranica u okviru vašeg pretraživača, bez neophodnosti otvaranja samog pretraživača. Pozivanje stranice je vrlo jednostavno klikom na naziv.

Feeds&Update- lista nedavnih update-ova za Facebook i Twitter. Možete reagovati odmah na poruku ili načiniti repliku. Pogodan za korisnike jer uklanja potrebu za integrisanim klijentom, naročito za Twitter, koji ima ograničen broj poruka koje se mogu preuzeti (5 do 8), obzirom da morate stalno da pritiskate Show More.

Postoji više od deset standardnih widgeta koji su jednostavni i sveobuhvatni kao email klijent i widgeti koji omogućavaju kreiranje poruke jednim dodirom.

Tastatura

Unos informacija se izvodi preko tastature na ekranu (podrazumevana). Veličina tastera je dobra, nema nikakvih problema, pogrešnih pritisaka.

Kada po prvi put pokrenete uređaj možete odabrati koliko god želite jezika za unos teksta. Prebacivanje jezika na tastaturi se vrši jednim dodirom i ciklično je. Po podrazumevanom podešavanju engleska tastatura je osnovna pa tek onda ostale.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati dodirom prečice koja se nalazi na dnu ekrana u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona. Ovde postoje tabovi: prvi je opšta lista, drugi su grupe itd.

Lista je uređena samo po imenima i uređaj prikazuje imena sa leve strane koje je potrebno otvoriti da biste mogli da vidite detalje o kontaktu.

Možete dodeliti bilo koju sliku, fotografiju ili video klip kao caller ID. Svaki unos može sadržati do 5 telefonskih brojeva različtih tipova (mobilni, u kancelariji, kod kuće, fax i drugi). Jedan od njih će biti glavni broj (po podrazumevanom podešavanju to je prvi uneti). Sva polja su prilagodljiva. iz glavnog menija možete uneti dodatna polja, kao što su e-mail, poštanska adresa i drugo.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti na engleskom idu prvi a zatim idu oni sa nazivima na lokalnom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja, i poznat iz računarskih programa. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da unosi načinjeni na različitim jezicima neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Kada kreirate kontakt, nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Svaki muzički fajl (uključujući MP3) može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 2000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 2000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može da sadrži poslovne kartice, mada njegova struktura kopira sva polja koja postoje u običnim kontaktima telefonskog imenika.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Možete dodeliti određeni tip upozorenja vibracijom (pet podešavanja) za kontakt.

Takođe, možete da importujete kontakte sa Facebook-a i Twitter-a, ali to nije moguće odjednom uraditi za sve kontakte već samo jedan po jedan. Nažalost, nije dostupna Gmail sinhronizacija. Takođe niti sve Bada društveno mrežne karakteristike (Aktivnosti, kontakt tabovi i drugo) nisu dostupni kod ovog telefona.

Liste poziva

Opšta lista uključuje sve događaje, uključujući SMS/MMS i email komunikaciju. Pretraga za određenim događajem nije bila nikakav problem, obzirom da je uređaj vrlo lako našao traženi događaj iz preko sto događaja. Možete vršiti pregled svih poziva kao i isfiltrirati ih prema dolaznim, odlaznim i propuštenim. Listi se pristupa iz glavnog menija.

Možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. Datum i vreme poziva se mogu videti u proširenom pogledu. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (ukoliko je servis konfigurisan).

Za određene brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta. Dostupna je i posebna lista za poslate poruke.

Poruke

Slično drugim proizvođačima, Samsung je odlučio da ne koristi veštačko odvajanje SMS-MMS tipa poruka - možete početi da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Postoji režim prikaza komunikacije na klasičan način kao i u formi chata. U formi chata poruke se ne pojavljuju povezane sa nazivom kontakta u celini već ih morate otvoriti što nije uvek pogodno.

U listi poruke su sortirane prema vremenu, imenu i učestanosti razmene poruka.

Jedinstvena karakteristika ovog modela podržava slanje poruka u specifikovano vreme. Napišete poruku, specifikujete u koje vreme i kojeg dana da se pošalje i navedete adresu. Mislim da će se mnogima dopasti.

Tekstualne poruke se mogu arhivirati na memorijskim karticama./p>

Memorija telefona može da uskladišti do 130000 poruka, telefon podržava EMS standard koji je kompatibilan sa Nokia Smart Messaging. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih MMS poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa uređajem postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 1MB, ili da pošalje fajl koji je veći od 1MB. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Telefon ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano.

Dostupan je i čarobnjak za konfigurisanje elektronske pošte.

MP3 plejer

Kada otvorite muzički plejer pri standardnoj orijentaciji ekrana videćete All Track listu a skrolovanjem naslova horizontalno dobićete pristup listi numera (vaša lista i automatski kreirana lista često reprodukovanih numera, quick lista i lista nedavno reproodukovanih sadržaja). Na istom mestu je dostupan i filter prema izvođačima i albumima. U oba slučaja ne morate da gledate naslove i birate omot albuma. Ovde treba pomenuti da je Samsung dodao sopstveni podrazumevani omot albuma bez originalnog, što je prilično konfuzno.

Ugrađena pretraga omogućava vam da pretražujete liste izvođača ili numera prema slovima a tu je i opcija za svaku numeru „Find Similar“. Telefon pruža uvid u nazive izvođača i numera tako da ih možete dodati svojoj listi želja.

Reprodukciju muzičkih sadržaja možete vršiti na dva načina – uz prikaz omota albuma ili ekvilajzera. Meni lično se prva verzija više dopada zbog toga što druga suviše treperi pred očima. Pored toga, plejer je tipičan proizvod kompanije Samsung a ukratko ćemo navesti važnije karakteristike.

Plejer podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Tokom reprodukcije naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

U režimu mirovanja, ukoliko je muzički plejer minimizovan, videćete njegove kontrole i naziv trenutno reprodukovane numere na ekranu.

Dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje uređaj je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada i dalje nije preterano prigušen.

Kvalitet reprodukcije muzike preko slušalica je prilično dobar.Za slušanje muzike preko slušalica moožete koristiti 5.1 Surround režim, koji čini da ekvilajzer zvuči iše surrounding. Ovo je analogna karakteristika rivalskoj Dolby Mobile.

Find Music (prethodno poznata kao Music Recognition) alternativa funkciji Track ID kompanije Sony Ericsson. Suština ovog servisa je su sledećem: snimite kratak klip iz neke muzičke numere koja vam se svidi dok vam telefon pronađe naziv izvođača i numere.

FM radio. Možete da uskladištite do 99 radio stanica u memoriju. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i u pozadinskom režimu.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi,ali su dostupne u druge informacije. Sadržaji snimljeni sa radija se usklađuju u memoriji.

Video plejer

U pitanju je standardni plejer koji omogućava prelazak na drugu sekciju fajla prevlačanjem ikone fajla. DNS je takođe podržana opcija. Nažalost, telefon može da reprodukuje samo video u rezoluciji 240 x 400 piksela. Podržani su samo standardni kodeci. H.263, H.264 3GP, mp4.

Samsung je ovde primenio jednu od karakteristika koja su već primenjivana u njihovim plejerima, na primer, YP – P3. Korisnik bira koji tip pretrage želi (16 ili 32 slike) i zatim telefon deli fajl na jednake delove i prikazuje delove slika. UDostupne su posebne kontrole za pozadinsko osvetljenje plejera.

Galerija

Fotografije se prikazuju u vidu thumnail-ova, lista se veoma brzo otvara, nema nikakvog odlaganja čak i kada je u pitanju veliki broj fotografiji ili slika. Lista podržanih filtera omogućava sortiranje fotografija prema oznakama, datumu ili pregled samo omiljenih slika.

Kao i uvek moguće je pokrenuti slide show a takođe možete slati željene fotografije ili slike na druge uređaje, koristeći bilo koja dostupna sredstva uključujući i Bluetooth. Za one koji aktivno koriste društvene mreže, tu je i mogućnost trenutnog preuzimanja fotografija u odabranoj mreži.

Social Hub. U pitanju je alat koji grupiše sve vaše naloge za elektronsku poštu, društvene servise, IM. Nema potrebe da pokrećete različite aplikacije da biste imali uvid u sve svoje aktivnosti. Sve je dostupno iz menija i nakon što odaberete željenu aplikaciju jednostavno je otvorite. Ideja je veoma dobra, mada je pitanje koliko je ova opcija uopšte potrebna u okviru ovog uređaja obzirom da telefonski imenik ove infromacije objavljuje trenutno. Isto važi i za SMS poruke.

Ovaj alat bi u suštini trebao da ostane samo za aplikacije koje rade sa društvenim mrežama kao što je Facebook. Sve u svemu aplikacija vezana za Facebook je odlična.

Kada je Twitter u pitanju tu situacija nije najbolja, a glavna zamerka se odnosi na činjenicu da nije moguće uneti više od 5 do 8 tweet-ova što je vrlo malo. Potrebno je da konstantno pritiskate taster „update“ da bi vam se prikazali novi tweet-ovi. Podešavanja takođe ne specifikuju koliko njih se prikazuje. Takođe, nedostatak predstavlja činjenica da se imena u okviru tweet-ova ne prikazuju kao linkovi. Generalno, funkcionalnost ovog alata bi se mogla opisati kao prosečna, a ponekad nedovoljna. Pronašao samo način da kristim odgovarajući widget na zgodniji način i zaboravio na aplikaicju.

IM klijent je veoma dobar. Dostupni su Google Talk, AIM, dok će nekoliko drugih rešenja biti dodato uskoro.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti 500 događaja jednog tipa – sastanak. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom. Kalendar se može pregledati u obe orjentacije ekrana.

Beleške su predstavljene običnim tekstualnim beleškama, ali implementacija je odlična.

Zadaci do 100 zadataka sa podešavanjem prioriteta.

Vreme Kombinuje višestruke funkcije kao što su svetsko vreme, koje prikazuje vreme za odabrane gradove sveta, a sve je jednostavno i jasno. Dodate mape omogućavaju da odaberete vremensku zonu. Takođe, u okviru ove sekcije su dostupni i alarm i brojač i štoperica.

Kalkulator je veoma prost.

Konvertor omogućava vam da konvertujete vrednosti iz jedne jedinice u drugu. Veoma zgodna implementacija konvertora, na ekranu odjednom možete videti celu listu.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za profesionalni diktafon.

Bluetooth. U pitanju je neobičan alat - možete videti mapu uređaja koji se povezuju kao što je slučaj kod nekih bežičnih menadžera na desktopu računara ili možete odabrati opciju da vidite listu uređaja. U pitanju je uređaj potpunih specifikacija.

Igre. Za Java aplikacije je dostupan je multitasking. Aplikacije se mogu pokrenuti ili premestiti u pozadinu. Drugi način pokretanja je sa liste. Broj dostupnih prethodno instaliranih igara varira od tržišta.

Pretraživač

U pitanju je unapređena verzija pretraživača koji je postojao kod modela Jet, baziranog na WebKit tehnologiji koji je sada oznake verzije 2.0 (Dolphin). Razlike u odnosu na stari NetFront su velike – pretraživač sada omogućava korisniku da podesi jačinu osvetljenja ekrana bez napuštanja apliakcije. Pretraživač podržava RSS klijent, koji omogućava preuzimanje feed-ova. Podržana je istorija stranica u vidu thumbnail-ova i mogućnost njihovog pamćenja kao Bookmark-ova. Takođe, moguće je skaliranje do veličine 10x jednim prstom. Formatiranje sadržaja je moguće u jednu kolonu. Moguće je filtriranje slika, pretraga za rečima na stranici. Podrška za JavaScript je takođe ugrađena, a isto važi i za Flash. Sve u svemu u pitanju je funkcionalan pretraživač koji ipak ima problemom sa nedostatkom memorije, što može biti problematično.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava premeštanje, kopiranje i brisanje kao i različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja

Uobičajeno ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija. Za ovaj model nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom. Uređaj se isporučuje sa prethodno instaliranim profilima koji omogućavaju korisniku da menja podešavanja trenutno.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Mobile Tracker: čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

Picsel Viewer

Picsel Viewer je aplikacija koja otvara MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je njena brzina pa za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

System Manager (u sekciji telefona)..Jasno je da je ova karakteristika pozajmljena od Android-a, i to je jedna od najmanje korišćenih funkcionalnosti u ovom trenutku. Možete videti iskorišćenost procesora, aktivnosti i stanje baterije. Međutim, ne može se reći da je ovaj menadžer ubica nekih aplikacija. Ipak, očigledno je da će biti nekih izmena u ovom segmentu.

Utisci

Kvalitet povezivanja je odličan, melodije su glasne ali se može desiti da povremeno propustite vibraciju.

Ozbiljni nedostatak jeste upravljanje Web stranama budući da telefonu nedostaje RAM. Drugi nedostatak je daleko od idealnog rešenja i nalazi se u donjem levom uglu tastature u horizontalnom režimu. Po drugim pitanjima ovaj model je jednostavan za upotrebu i nikakvih drugih problema nije bilo prilikom testiranja u periodu od jednog meseca.

Cena ovog modela nešto je viša u odnosu na Star II. Sve dok nije u pitanju originalni DUOS sa dva radio modula, cena koja se plaća za drugu SIM karticu je suvišna. Veliki broj korisnika će ovaj model nabaviti kao u potpunosti funkcionalno dual SIM rešenje ali kada shvate njegova ograničenja biće razočarani u njega.

Po mom mišljenju, u pitanju je osnovni model a njegova trenutna cena ne može se smatrati ozbiljnom kupovinom. Alternativa je Samsung B7722 sa dva radio modula ali taj model je zastareo u smislu karakteristika. Nažalost, u okviru ovog cenovnog opsega nema konkurentskih modela sa dva radio modula i odgovarajućim karakteristikama. Ovaj telefon idealan je za one kojima je potrebna druga SIM kartica samo za odlazne pozive/SMS ili kao rezervna kartica s vremena na vreme. Ovaj model se ne uklapa u aktivnu i simultanu upotrebu dve SIM kartice.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024