Mix Walkman WT13i 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson Mix Walkman WT13i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson Mix Walkman WT13i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson Mix Walkman WT13i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Sony Ericsson MIX Walkman (WT13i)

Fotografije modela Sony Ericsson MIX

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Memorijska kartica 2 GB
  • Punjač
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Pozicioniranje

Na tržištu je moguće pronaći Sony Ericsson MIX Walkman aparat, a među njegovim glavnim karakteristikama jestu odabrani muzički plejer, kamera, dva stereo zvučnika, radio kao i Wi-Fi. Cena ovog modela nija pristupačna, uprkos tome što je reč o brendiranom modelu koji poseduje karakteristike, kao što su Sense Me, Zappin ili Karaoke.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon odlikuju male dimenzije – 95.8 x 52.8 x 14.3mm a težak je 88 grama. Aparat je u potpunosti izrađen od crne plastike u dve forme: prednja strana izrađena je od sjajne plastike, dok zadnju stranu odlikuje plastika meka na dodir na koji otisci prstiju nisu toliko vidljivi. Originalnu masku moguće je zameniti maskom u zelenoj ili pink boji sa određenim ukrasima sa gornje strane kao što su oblaci ili ptice.

Ovo je veoma zanimljivo rešenje, ali utiče na kvalitet izrade sistema: poklopac sa zadnje strane škripi u rukama kada se stisne. Osim toga, ne dopadaju mi se suviše osetljivi mehanički tasteri: lagani dodir je dovoljan za otključavanje/zaključavanje ekrana, pokretanje plejera i ZAP-a ili aktiviranje režima rada „bez zvuka“ kada se pritisne taster za kontrolu jačine zvuka. Nadam se da je to samo problem aparata koji je testiran te da ovako nešto neće biti prisutno kod drugih SE MIX aparata.

Sa prednje strane nalazi se senzor blizine, slušalica i mehanički taster „Home“ koji je načinjen u stilu Xperia 2011 modela. Ukoliko se nalazite u bučnom okruženju, može doći do toga da pogrešno čujete sagovornika. Taster „Home“ nije naglašen kao što je to slučaj kod SE Ray modela.

Na samom vrhu aparata nalaze se dva gumirana tastera: taster za aktivaciju plejera i ZAP-a (ili ZAPPIN-a koji omogućava reprodukciju delova numera u okviru unapred određenog trajanja). Pored se nalazi standardni 3.5mm audio priključak ili priključak za slušalice. Mikrofon se nalazi sa donje strane. Taster za kontrolu jačine zvuka i taster za aktivaciju kamere nalaze se sa desne strane, dok se sa leve strane nalazi microUSB priključak i taster za uključivanje/isključivanje telefona. Sa zadnje strane nalazi se kamera i dva stereo zvučnika.

Sve u svemu, ergonomija je dobra ali sa tasterima osetljivim na dodir po tom pitanju ne treba eksperimentisati.

Poređenje izgleda modela Sony Ericsson MIX (levo) and Sony Ericsson Xperia Mini:

Poređenje izgleda modela Sony Ericsson MIX (levo) and Samsung Star II:

Poređenje izgleda modela Sony Ericsson MIX (levo) and Sony Ericsson Play:

Ekran

Aparat odlikuje 3’’ ekran 240x400 rezolucije, ima mogućnost prikazivanja 256.000 boja i TFT-LCD matricu. Sloj koji je osetljiv na dodir izrađen je korišćenjem kapacitivne tehnologije bez mutltitouch mogućnosti. Odlikuje ga visoka osetljivosti što može imati i negativnu stranu budući da se može desiti da se umesto skrolovanja menija pokrene neka od njegovih tačaka i prebaci na glavni ekran sa widget-ima, tj. može doći do slučajnog preuzimanja.

Reprodukcija boja je prosečna, a slike ne deluju živopisno. Uglovi vidljivosti su veliki, ugao blago smanjuje osvetljenje ali nema uticaja na prikaz slike. Senzor ambijentalnog osvetljenja ne postoji. Osvetljenost se podešava manuelnim putem. Za onemogućavanje ekrana tokom pozivanja zadužen je senzor blizine koji brzo reaguje. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu ne bledi, a tu je i akcelerometar.

Uglovi vidljivosti modela Sony Ericsson MIX:

Sony Ericsson MIX i Sony Ericsson Xperia Mini (desno):

Baterija

Uređaj koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1000mAh (BST-43). Ona je komaptibilna sa modelima Elm, Yari, txt i txt Pro. Prema tvrdnji proizvođača ova baterija može da obezbedi 465 časova rada telefona u režimu mirovanja odnosno 10 sati razgovora i 13 sati muzičke reprodukcije.

Uprkos činjenici da se stanje napunjenosti baterije prikazuje u procentima, gotovo je nemoguće pratiti stanje baterije. Na primer, fiksirali smo broj parametara sistema – 80%, priprema plejera za reprodukciju muzičkih sadržaja i nakon toga uklonili smo indikatore. Kao rezultat, telefon je procenio 85% i to ne da je baterija prazna već da je tolika napunjenost baterije, što je očigledno bug. Međutim, na raspolaganju je i praćenje indikatora koji se nalazi u gornjem desnom uglu.

Uz 15-20 minuta razgovora dnevno, upotrebe Wi-Fi u trajanju od nekih četiri sata i isto toliko slušanja muzike, baterija će izdržati oko tri dana. Nakon Android smart telefona ovi podaci deluju gotovo nestvarno.

Preko USB-a potrebno je oko tri sata da se baterija napuni, dok je punjenje priključivanjem na električnu mrežu duplo brže.

Komunikacija

Aparat radi na sledećim mrežama: GSM 850/900/1800/1900, a podrške za 3G mrežu nema. GPRS brzina je do 115kbit/s, EDGE – 200Kbit/sec. Tu je i Wi-Fi b/g ali dolazi do pojave problema sa povezivanjem: ili se internet veza uspostavi svaki deseti put i strane se jedva mogu otvoriti ili je Wi-Fi indikator aktivan ali je surfovanje internetom nemoguće.

Za mreže možete dodati i editovati:

  • Naziv mreže
  • Bezbednost
  • IP-addresz
  • Gateway
  • Subnet Mask
  • Primarni DNS
  • Sekundarni DNS

Dostupan je bežični Bluetooth verzije 2.1 sa A2DP. Za transferp odataka i punjenej koristi se USB 2.0.

Memorija, memorijska kartica

Uređaj poseduje 256MB memorije dok je korisniku dostupno 116MB. Moguće je koristiti je za različite JAVA apliakcije. Nismo merili brzinu prenosa zbog male količine memorije.

Uređaj se isporučuje sa moicroSD karticom kapaciteta 2GB. Maksimalna podržana količina memorije je 32GB. Slot kartice se nalazi ispod baterije.

Kamera

Model karakteriše 3MP kamera bez autofokusa (fiskni fokus od 20" do beskonačnosti) i sa LED blicem. Maksimalna rezolucija fotograifja je 2048x1536 piksela, za video 320x240 pikslea pri 12 kadrova u sekundi. Kamera se pokreće iz menija ili pritiskom sa zadržavanjem tastera sa desne strane uređaja.

Fotografije karakteriše prosečan kvalitet, sa uskim dinamičkim opsegom. Ispod se nalazi poređenje fotografija:

Fotgrafisanje iz blizine sa modelima Samsung Star II (dole) i Sony Ericsson MIX:

Landscape sa modelom Samsung Star II (desno) i Sony Ericsson MIX:

Interfejs je jednostavan: gore - aktiviranje, desno promena režima fotografija u video, dole obrnuto, desno preview. Nema podešavanja.

Galerija

Sve fotografije se prikazuju sortirane po datumu. Ekran može prikazati do 15 thumbnail prikaza fotografija. Nakon otvaranja fotografije u uglovima se nalazi ikona „Back“ za slanje (poruke, email-a, preko Bluetooth-a, upload-ovanje na Picasa servis), uklanjanje i postavljanje fotografija kao pozadinski ekran ili avatar. Budući da nema multitouch-a, za povećavanje ili smanjivanje fotografije potrebno je pritisnuti prst na ekran, zadržati i vući na gore ili dole, po potrebi. Prema tome, gotovo je beskorisno upload-ovati slike u rezoluciji većoj od 240x400 piksela.

Iz fotografija možete izvući EXIF-informacije:

Karakteristike videa:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: MPEG-4, 500 kbit / s
  • Rezolucija: 320x240, 12 f / s
  • Audio kodek: AMR, 12 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 8 kHz

Primer:

Primer video klipa (3gp, 1.5 MB, 27 sec)>>>

Interfejs i meni

MIX aparat odlikuje vlasnički operativni sistem koji je razvijen od strane Sony Ericsson razvojnog tima. Interfejs podseća na Android brendirani SE interfejs – „četiri ugla“. Multitasking nije dostupan.

Brzina rada aparata nije zadovoljavajuća, ali stabilnost je ono što izaziva nezadovoljstvo: telefon se često ponovo pokreće kada se isključi sa USB-a, prilikom snimanja video sadržaja, pokretanja pretraživača i sličnih akcija.

Zaključani ekran prikazuje datum, vreme, indkator napunjenosti baterije i jačinu signala mreže. Da biste otključali ekran potrebno je dva puta da pritisnete taster za uključivanje uređaja. Glavni ekran se sastoji od četiri virtuelna desktopa, koji su automatski dodeljeni widgetima, na primer muzički plejer, beleške, časovnik, ili apliakciju „Friends“. Po podrazumevanom podešavanju, uglovi ekrana sadrže sledeće oznake: Player, Opera, dialer i kontakte. Da biste ih zamenili, potrebno je da uđete u meni, pritisnete jednim dugim pritiskom prečicu i prevučete je u jedan od uglova.

Da biste pristupili meniju potrebno je da prevučete prst preko ekrana od dna ka vrhu. Meni je predstavljen rešetkom od 12 ikona u rasporedu 3x4 za svaku od tri zone. Njihovo premeštanje je bez problema.

Kontakti

Telefon može da uskladišti do 1000 kontakata i ima prostora za 5000 podataka. U podešavanjima telefona postoji mogućnost da sačuvate kontakte na memorijskoj kartici. Ostale opcije uključuje odabrani redosled prikazivanja kontakata, prema imenu ili prezimenu, transfer kontakata preko Bluetooth-a ili emaila.

Kontakt liste nisu fiksirane. Da bi se pojednostavila navigacija možete da koristite skrolovanje. Kada klinete na kontakt prikazuje se prvo slovo imena kontakta. Pretraga se može izvršiti unosom slova u polje za pretragu. Da biste dodeli prečici na tastaturi na neki od kontakata koji često pozivate morate ući u tab sa zvezdicom.

Kada kreirate novi kontakt za svaki od njih se dodeljuju naredne informacije:

  • Fotografije kontakta
  • Ime
  • Broj telefona
  • E-mail adresa
  • Addresa
  • Organizacija
  • Melodija zvona
  • Rođendan
  • Beleška

Dialer je prosečne veličine. Ikona za pozivanje je do njega, a ponekad se može desiti da slučajno pritisnete zvezdicu. Lokacija nije sjajno odabrana.

Tokom pozivanja, prikazuje se fotografija kontakta na polovini ekrana, njegovo ime, ikona dialera, taster reset, opcija za uključivanje zvučnika i mutiranje.

U dnevniku poziva prikazani su kontakti prema datumu pozivanja, sa imenima, brojevima telefona, vremenom i tipom poziva (dolazni, odlazni, odbijeni, propušteni).

Poruke

Telefon podržava SMS i MMS poruke. One se nalaze u jednom odeljku. Tekst možete uneti koristeći latinicu i ćirilicu. Prebacivanje između tastatura se vrši preko menija.

Tastatura je ista kao i kod modela sa konvencionalnim tasterima. Virtuelni tasteri nisu veliki i laki su za unos teksta. Postoji opcija za brži unos teksta preko T9 tehnologije predvidivog unosa. Levo i desno od tastature su smešteni specijalni tasteri uključujući emotikone. Na ekran može da stane 152 karaktera, odnosno po 19 karaktera u osam redova. Font je mali i ne može se povećati. Poređenja radi u inboxu je još manji.

Apliakcije

Telefon podržava Java aplikacije veličine do 1MB. Dostipni su sledeći programi:

Friends. Brz prustup SMS, Twitter i Facebook porukama vaših prijatelja. Widget se može smestiti na jedan od dekstopa.

Kalendar. Mesečni prikaz kalendara. trenutni datum je podebljan. Možete kreirati novu belešku, uneti podatak u neko od sledećih polja: subjekt, datum, vreme, podsetnik, lokacija, opis i ponavljanje.

Beleške. Predstavljene su u vidu malog teksta koji može biti prikazan na nekom od desktopa kao widget. Moguće je da beleške budu praćene zvučnim signalom. ion.

Alarm. Za alarm se može uneti vreme, tekstualna poruka, ponavljanje i odabrati zvuk.

E-mail. Jednostavni email klijent. Za primanje elektronske pošte potrebno je da unesete tip servera, adresu servera, email adresu, lozinku, odaberete enkripciju i port. Isto važi i za odlaznu elektronsku poštu.

Diktafon. Može da snima konverzaciju, ne samo glas sagovornika, već i vaš. Snimci se mogu iskoristiti kao melodija zvona ili kao alarm.

TrackID. Servis koji služi da pronađete naziv numere i izvođača na osnovu kratkog dela mmuzičke numere koji ste snimli preko mikrofona uređaja.

Glasovna pošta.

Facebook. Preusmerava vas na mobilnu stranu facebook.com sajta.

Multiple IM. Program omogućava da koristite klijente za IM bez njihovog preuzimanja.

Kalkulator.

Timer. Unos vremena i alarma. Može da radi u pozadini.

Štoperica. Radi u pozadini.

YouTube. pregled videa sa YouTube.com.

Twitter. isto kao i Facebook. Usmerava vas na mobilnu verziju Twitter servisa.

Orkut. Mobilna verzija društvene mreže.

Google Talk. Chat sa Google-a.

Picasa. Foto servis kompanije Google.

Gmail. Email klijent kompanije Google.

Mail Yahoo.

Prethodno je instalirano nekoliko igara:

  • BB Revolution
  • Quadrapop
  • Nightclub
  • Music Quiz

Pazite kada pokrećete igre jer neke od njih šalju SMS na servise koji se plaćaju za aktiviranje igre.

Podešavanja

Web pretraživač

Ovde se nalaze dve aplikacije: Opera mini i Obigo Q7. Obe imaju manje više istu funkcionalnost. Već je sve rečeno o kvalitetu WiFi konekcije. Situaciju dodatno pogoršava nepostojanje 3G.

Multimedija

Muzički plejer

Plejer se može pokrenuti tasterom sa gornje strane ili iz menija. Interfejs je predstavljen slično kao kod glavnog ekrana u vidu četiri ugla : gornji levi – media biblioteka, gornji desni – lista numera , donji levi – ZAP i donji desni aktiviranje Karaoke režima. Iznad se prikazuje naziv izvođača, naziv numere, naziv albma. Ispod je mali album art, kontrole plejera i timeline.

Prilikom reprodukcije numere dve gornje LED trepere. Očigledno one su tu postavljene samo iz vizuelnog razloga.

Telefon ima nekoliko specijalnih karakteristika: Zaping, SensME i Karaoke. Prva je kratko opisana na početku teksta. SenME služi za sortiranje numera prema raspoloženju. Ona radi tako što kada vršite transfer fajlova sa PC-ja korišćenjem Media GO na MIX Walkman, program analizira ritam. Karaoke ne moraju da se posebno opisuju. Ukoliko želite da se tekst numere prikazuje na ekranu, kreirajte tekstualni fajl i editujte ga u skladu sa instrukcijama.

Jačina zvuka preko slušalica je prosečna. Na bučnoj ulici ili u podzemnoj železnici ćete imati problema da čujete zvuk. Kvalitet zvuka nije tako dobar, naročito ako se ima u vidu da je ovaj model pozicioniran kao muzički. Slabi niski tonovi, podešavanja i ono što je veoma neobično je da nema jednostavnih ekvilajzera. Jedna jedina karakterisitka koju ovaj model poseduje, a koja se može dopasti ljubiteljima muzike je prošireni stereo zvuk.

Jačina stereo zvuka je iznad proseka.

FM-radio

On radi na operativnim frekvencijama opsega od 85 do 108MHz. Podržan je RDS standard dizajniran da prenosi poruke preko FM radio signala. Ekran prikazuje frekvenciju radio stanice koju slušate. Da biste izvršili prebacivanje na neku drugu stanicu držite taster za kretanje po skali. Osetljivost radia je prosečna, a jačina zvuka je ista kao kod plejera.

Video plejer

Veoma jednostavan plejer. Podrazumeva formate MP4 i 3GP. Maksimalna rezolucija 320x240.

Zaključak

Uprkos činjenici da novi Sony Ericsson MIX Walkman model nudi dosta prilika za zabavu korisnicima (muzički plejeer, radio, kamera, WiFi), on nije vredan cene koja je zatražena za njega, a to je cena po kojioj se može kupiti jeftiniji Android smart telefon. Na primer, LG P350 ne samo da ima Bluetooth i WiFi, već i GPS i 3G. Takođe, treba pomenuti i Optimus Me, koji je smart telefon, što znači da nudi kompletan muktitaksing, da ne pominjemo brojne aplikacije koje se mogu instalirati. Ako ne volite Andorid, tu je Symbian. Na primer Nokia 5228: pristojna rezolucija 360x640 piskela, WiFi, video snimanje u rezoluciji 640x480 piksela, odličan muzički plejer itd. Pomenućemo još jednu opciju: Samsung Wave 525 sa Bada operativnim sistemom. Ovaj model takođe nema slabije karakteristike: 3.2“ ekran, 3MP kamera, MP3 plejer, Radio, Bluetooth 3.0, WiFi, standard b/g/n, sa funkcijom pristupne tačke.

Prema tome, po mom mišljenju, Sony Ericsson MIX je vredan kupovine samo ako niste ni u kom slučaju zainteresovani ni za jedan od upravo pomenuta tri uređaja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024