Titan 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Titan
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Titan. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Titan vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona HTC Titan (X310e)

Fotografije modela HTC Titan

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon HTC Titan
  • Ukloniva baterija (1600 mAh)
  • Punjač
  • USB-microUSB kabl
  • Žične stereo sluašlice

Pozicioniranje

Pozicioniranje WP7 uređaja veoma je jednostavno. Na nekim tržištim HTC je prisutan u tri varijante smart telefona i to HTC Mozart predstavljen kao telefon srednjeg opsega, HTC Radar – model namenjen za srednju klasu i HTC Titan – vodeći Windows Phone 7 model. Možda će veći broj smart telefona na platformu kompanije uticati na njihovo pozicioniranje, kao što se to dešava sa Android-om.

Dizajn

HTC Titan izgleda veoma jednostavno i strogo. Telo uređaja je u potpunosti crnoj boji nema nikakvih dekorativnih elemenata, tako da je kod ovog modela minimalizam pristuan u svojoj najčistijoj formi.

Po mom mišljenju aparat je suviše strog, obično HTC pojednostavi dizajn nekim sitnim detaljima, obojenim poklopcem baterije, različitom bojom umetaka ili na neki drugi način. Ovde nema ničega. Ljubitelji smart telefona vole jednostavan dizajn. Plus je to što uz ovakav pristup HTC Titan prikladno izgleda u rukama poslovnih ljudi te da uređaj ne privlačio suviše pažnje.

Materijali kućišta

Prednju stranu ovog smart telefona odlikuje kaljeno staklo koje štiti ekran. Kao što je to obično slučaj, na Gorilla Glass listi još uvek nema ovog modela. Isti je slučaj bio i sa Sensation modelom ali i sa nekim drugim uređajima. Na ekkranu se ne pojavljuju ogrebotine. Dok sam koristio Titan, nosio sam ga u džepu sa sitnim novcem i ključevima ali i u rancu sa velikim brojem drugih stvari i na ekranu se nije pojavil ni najmanja ogrebotina.

Poklopac baterije izrađen je od aluminijuma, u donjem delu, i zauzima čitavu zadnju stranu kućišta osim malog dela sa gornje strane.

Kućište je veoma praktično. Otisci prstiju i prljavšina su jedva vidljivi. Čak i kada se pojave određene ogrbotine i tragovi habanja to je jedva vidljivo.

Kvalitet izrade

Kvalitet izrade modela HTC Titan ne daje raloga za žalbe. Poklopac je sigurno pričvršćen za ostatak kućišta. Ukoliko pritisnete ekran ne dolazi do pojave zazora niti javljanja bilo kakvih zvukova, što je bilo uobičajeno kod Sensation modela.

Dimenzije

Po pitanju veličine, HTC Titan je gotovo identičan modelu HTC Sensation XL. Većih dimenzija su samo Acer Iconia Smart i Samsung Galaxy Note.

  • Samsung Galaxy Note - 146,9 x 83 x 9,7 mm, 178 g
  • Acer Iconia Smart - 141,7 x 64,5 x 13,6 mm, 185 g
  • HTC Titan - 131,5 x 70,7 x 9,9 mm, 165 g
  • HTC Sensation - 126 x 65,4 x 11,3 mm, 148 g
  • Sony Ericsson Arc S - 125 x 63 x 8,7 mm, 117 g
  • Samsung Galaxy S2 - 125,3 x 66,1 x 8,5 mm, 116 g
  • Apple iPhone 4S - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g

Nošenje ovog smart telefona u džepu farmerica moguće je, ali može se desiti da je džep suviše uzan za telefon ovih dimenzija, pa je potrebno voditi računa o ovome.

Tokom razgovora Titan model je jednostavan za upotrebu. Međutim, potrebno je navići se na njega. Upotreba aparata jednom rukom je jednostavna, sve je mnogo lakše nego kod modela HTC Sensation XL.

Kontrole

Set standarndih elemenata kao kod svakog windows Phone 7 smatra telefona. Glavni kontrolni panel je ekran i softverski tasteri su ispod njega. Blok tastera ispod ekrana je osvetljen belom pozadinskom svetlošću koja je omogćena samo ako je pozadinsko osvetljenje slabo. Sa leve strane se nalazi taster „Back“ služi za povratak na centralni ekran ili za otvaranje prozora pokrenutih aplikacija između kojh se možete kretati (zadržavanje tastera). Sledeći taster u sredini se koristi za pivratak na glavni ekran ili glasovnu kontrolu (zadržavanje tastera). . Sledeći je Back taster za povratak unazad. Poslednji taster koji je tu jeste „Search“. Klikom na ovaj taster otvara se polje za pretragu, pri čemu se inicira pretraga preko Bing enginea.

Softverski tasteri su ugodni za korišćenje. Naravno, nisu ekvivalentni hardverskim tasterima, ali sa njima možete raditi bez ikakvih teškoća.

Taster za isključivanje ekrana nalazi se iznad ekrana sa desne strane. On je nezantno uvučen u odnosu na povrišnu kućišta, tako da je njegovo pritiskanje malo nezgodno. Zadržavanjem ovog tastera pojavljuje se mogućnost isključivanja smart telefona. Ovde se nalazi i 3.5mm priključak za slušalice. Sa donje strane uređaja nema nikakvih kontrola već samo taster za uklanjanje poklopca baterije.

Taster za regulaciju jačine zvuka je smešten sa desne bočne strane u gornjoj zoni. Moguće je pritisnuti ovaj taster palcem desne ruke tokom razgovora, ali zbog dimenzija smart teleofna to neće biti lako. Niže se nalazi hrdverski taster kamere.

microUSB utičnica za punjenje i povezivanje vašeg smart telefona sa računarom je sa leve strane.

Sa prednje strane, na gornjem delu, nalazi se rešetka slušalice. Ispod i do levog zvučnika je su senzori osvetljenja i blizine. Desno od ekrana se nalazi frontalna 1.3MP kamera.

Svetlosni indikator treperi zelenom bojom ukoliko ima propuštenih poziva, nepročitanih tekstualnih poruka ili e-mail poruka ili nekih drugih obaveštenja, svetli zelenom bojom kada ga povežete sa računarom ili kada je baterija u potpunosti napunjena (kada je smart telefon i dalje povezan sa punjačem). Kada je baterija slaba treperi crvenom bojom a prilikom punjenja konstantno svetli crvenom bojom. Slot microSD memorijske kartice je smešten ispod poklopca baterije u donjem levom uglu. Konektor SIM kartice je ispod poklopca baterije.

Ekran

HTC Titan koristi istu matricu kao i Sensation XL. Reč je o kapacitivnom ekranu osetljiv na dodir, S-LCD, 4.7“ dijagonale WVGA (800 x 480 piksela). Odnos fizičke veličine ekrana i rezolucije daleko je od idealnog. Na primer, jedan od najvećeg ppi ima Apple iPhone 4S – 330. Kod modela HTC Sensation ppi vrednost je 256, Samsung Galaxy II – 217. Čak i kod uređaja kao što su HTC Rhyme i veliki broj drugih, ppi je veći nego kod HTC Titan kod kojeg je samo 199. Za korisnike to znači zrnasti prikaz slike. Ukoliko pažljivije pogledate videćete linije, krugove i slično.

Naravno, ukoliko ne zagledate onda to nećete ni primetiti ali sve zavisi i od načina na koji ste ranije koristili vaš telefon. Ukoliko je to bio aparat sa istom ili nižom rezolucijom na ekranu veće dijagonale – onda prikaz HTC Titan se ne čini lošim. Međutim, ukoliko vam je poznata oštrina Apple iPhone 4 ili Samsung Galaxy S II – sigurno je da ćete primetiti ovaj nedostatak.

Nivo osvetljenja ekrana je prilično dobar, uglovi vidljivosti su takođe veoma dobri, i vertikalni i horizontani pri maksimalnoj rezoluciji. Reakcija na dodir je odlična, a zbog svoje enormne veličine upravljanje ekranom je izuzetno jednostavno.

Kamera

Uređaj je opremljen sa dve kamere, glavnom 8MP kamerom i 1.3MP kamerom sa prednje strane. Ovde se koristi modul sa pozadinski osvetljenom matricom, BSI kao kod modela HTC Titan. Novi modul obezbeđuje neznatno bolji kvalitet slike nego što je to slučaj kod običnog Sensation modela, tako da je po ovom parametru kompanija bliže liderima na Android tržištu Samsungu i Sony Ericssonu.

Sočivo je okruženo metalnim prstenom i blago je izdignuta u odnosu na površinu kućišta. Pored kamere nalaze se dva LED svetla koja se mogu koristiti prilikom fotografisanja, mogu se manuelnim putem uključivati i isključivati prilikom snimanja ili ih jednostavno možete uključivati po potrebi korišćenjem aplikacije „Flashlight“.

Interfejs kamere je jednostavan i sličan onome kod modela Radar.

Fotografije

Za fotografije su dostupne sledeće opcije (4:3):

  • 8 MP - 3264x2448
  • 5 M - 2592x1944
  • 3M - 2048x1536
  • 2M - 1600x1200
  • 1M - 1280x960
  • Small - 640x480

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Fluorescent lamp
  • Daylight
  • Cloudy

Pored ovih podešavanja, možete menjati nivoe oštrine, zasićenja, kontrasta i ekspozicije. Uz pomoć kamere sa prednje strane možete praviti autopotrete.

Kvalitet fotografija u različitim režimima rada možete proceniti na osnovu nekoliko različitih primera. Model HTC Titan je takođe učestvovao u našem velikom foto testiranju.

Makro:

Noćni režim:

Snimanje teksta:

Video

Video se snima brzinom od 19-25 kadrova sekundi u mp4 formatu (h.264 kodek). u HD rezoluciji video se zapisuje promenljivim bitrate-om (prosečno je 3000 kbps) Zvuk se enkoduje uz pomoć AAC kodeka u stereo tehnici sa kvalitetom od 128kbps.

Za video su dostpne tri rezolucije:

  • 720p - 1280x720
  • VGA - 640x480
  • QVGA - 320x240

Podešavanja za video sadržaje su ista kao i za fotografije. Dostupna je funkcija isključenja zvuka prilikom snimanja, tokom snimanja video sadržaja moguće je menjati fokus jednostavnim postavljanjem prsta na ekran na onu oblast gde želite da fokusirate svoju kameru. Nije dostupna opcija praćenja autofokusa tokom snimanja video sadržaja. Promena rezolucije dostupna je i u vreme snimanja.

Kvalitet video sadržaja je moguće proceniti na sledećem primeru.

Primer video klipa(mp4, 24 mb)>>>

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1600mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 11 časova i 50 minuta razgovora (GSM) i do 360 časova (14 dana) u režimu mirovanja. Stvarne cifre su međutim preuveličane, mada je ovaj uređaj pokazao bolje sveukupne rezultate od Android modela Sensation XL.

Moj tipični scenario korišćenja jedinice izgleda ovkao: slušanje muzike 1 do 2 časa. Na uređaju je konstantno uključena push mail opcija za dva mail naloga, internet preko WiFi i EDGE/HSDPA (prosečno u toku dana pretraživač radi oko sat vremena). Na pozive odlazi 50 do 60 minuta dnevno. Takođe, tokom dana sam slao 20-30 poruka. U ovom režimu, uređaj je radio prosečno šest dana.

Ovde treba naglasiti da je Windows 7 dosta dobar operativni sistem kada je reč o radu, pozivanju, čitanju elektornske pošte. Svakako ovaj uređaj ne poseduje savršeni pretraživač, ali na tržištu ima dosta različitih alata koji će omogućiti občlji doživljaj kada je reč o internet pretraživanju.

Pretraživač u okviru modela HTC Titan:

Performanse

Smart telefon je izgrađen na Qualcomm QSD8255 platformi pri čemu je radni takt procesora 1.5GHz. Uređaj poseduje 512MB sistemske memorije kao i 16GB interne memorije za skladištenje podataka, od čega je korisniku dostupno 12.8GB prostora. Uređaj reprodukuje video bez problema pri rezolucijama do HD (1280x720 piksela) sa standanrdim plejerom, mada je lista podržanih formata i kodeka dosta oskudna: MP4/WMV/H.264/H.263.

Uopšteno govoreći, brzina rada uređaja je zadovoljavajuća i nema nikakvog zaostajanja. Odlična brzina i način na koji se interfejs kreće su jedan od glavnih aduta Windows Phone 7 i HTC titan modela.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE i HSDPA takođe dostupni. Različiti komunikacioni moduli se mogu uključivati ili isključivati u okviru menija podešavanja ili uz pomoć widgeta. Upravljanje bežičnim interfejsima se može izvesti uz pomoć menija podešavanja. to je jeidni način što je negativno obzirom da HTC Sense za Android nudi tri načina za ovu funkciju.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Za svrhu isnhronizaicje podataka sa račnara smart telefon koristi Zune alikaciju kompanije Microsoft koja se može preuzeti sa zvaničnog sajta kompanije. Bez ove aplikacije smart telefon čak ne može ni da bude prepoznat niti očitan.

Ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR. podržava većinu popularnih profila uključujući A2DP

Wi-Fi (802.11b/g/n). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Ne posotje dodatna podešavanja interfejsa.

Wi-Fi router. HTC Titan može „deliti“ 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže, lozinka i tip konekcije (WEP, WPA, WPA2).

DLNA. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u. Za ovu svrhu se koristi aplikaicja HTC Connected Media.

Navigacija

Smart telefon koristi čip gpsOne kompanije Qualcomm. Pretraga za satelitima se izvodi u roku od nekoliko sekundi ako ste na otvorenom. Za korišćenje ove opcije korišćen je program Microsoft Maps sa mapama celog sveta ove kompanije. Za osnovno orjentisanje ova aplikacija radi veoma dobro, ali ništa više od toga, nema tačaka od interesa, nema detaljnih informacija na mapi ili rada sa rutama.

Takođe je dostupan dodatak kompanije HTC u vidu aplikacije Locations. Međutim, ako Android ima kompletni navigacioni softver sa podrškom za tačke od interesa, dnevnikom ruta i mogućnosti iscrtavanja ruta, Windows Phone 7 alat jednostavo omogućava da postavite određenu tačku na mapu ili iscrtate pešačku ili rutu kojom ćete se kretati vozilom.

Tekst i glasovni unos teksta

Kod modela Titan postoji standardna WP7 QWERTY tastatura na ekranu. Ona je veoma jednostavna, nema vibracije kada dodirnete neki taster, samo zvuk kada promenite orjentaciju u landscape režim dok je izgled tastature praktično nepromenjen. Sa leve i desne strane postoji prazan prostor. Tastatura je ugodna za unos teksta.

Kada je reč o glasovnom unosu, smart telefon može da prepozna nekoliko reči i traži te pojmove u imeniku ili adresaru. Funkcija radi samo za engleski jezik.

Softver

Smart telefon radi na Windows Phone 7 Mango, dodatni softver predstavlja HTC Hub kao i nekoliko aplikacija u njemu samom.

Detalji test Windows Phone 7

Windows Phone 7.1 - update Mango

Standardne karakteristike sistema neću pominjati već ću se fokusirati na HTC Hub.

U okviru HTC Hub možete pronaći nekoliko novih aplikacija vezanih za vremensku prognozu, vesti, kretanja na berzi i slično.

Na glavnom ekranu Hub je prikazan tako da donosi vremenske informacije za odabrani grad.

Takođe, dostupna ja HTC apliakcija za beleške u okviru koje možete kreirati beleške tako vam uvek budu pri ruci.

HTC Watch program ne radi uvek. On vam može koristiti samo da pogledate najnovije trejlere filmova.

Neke od vlasničkih HTC aplikacija nisu deo smart telefona već ih je potrebno preuzeti sa Marketplace, kao što su program za dodavanje novih efekata na fotografije, aplikacija „Dock Mode“, „Compass“ i program za proširenje odabira režima rada kamere.

Zaključak

Kvalitet prijema kod modela Titan standardan je za moderne telefone. Jačina zvuka je iznad proseka kao i jačina zvuka u slušalici. Kod ovog modela nisam koristio podešavanja koja obično koristim kod smart telefona za jačinu melodija zvona i zvučnika već sam odabrao neke niže vrednsoti koje su sasvim lepo radile svoj posao.Vibracija je dosta slaba i gotovo je ne možete osetiti kada držite telefon negde u odeći. Ovo je najverovatnije posledica velikog kućišta uređaja.

Ko će biti zainteresovan za ovaj aparat? Stvar je jednostavna, ukoliko koristite Windows Phone 7, bićete u potpunosti zadovoljni ovim sistemom ali ukoliko želite veći ekran i više memorije, normalno je da ćete preći na neki bolji model koji ima osnovu WP7 - u ovom momentu to je HTC Titan. Sa druge strane, ukoliko vam veliki ekran nije toliko važan, onda ovaj aparat ima ozbiljnog konkurenta u vidu Nokia Lumia 800. Model zaista izgleda zanimljivo, odlikuje ga kamera nešto boljeg kvaliteta ali i daleko niža cena.

Za ljubitelje vrhunskih tehničkih stvari HTC Titan biće potpuno nezanimljiv aparat budući da je Windows Phone 7 daleko iza onoga što nudi Android koji će uskoro ući u eru procesora sa četiri jezgra i 12MP kamera. Ostaje da se nadamo da će i HTC uskoro krenuti ovim putem ili će se proizvođač približiti osnovi WP7, njegovom dizajnu i karakteristikama kao setu unapred definisanog softvera ili će kompanija jednostavno nastaviti da muči ovaj segment budući da je Titan aparat koji je predstavljen samo zbog toga da bi bio predstavljen i ništa više.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: aluminijum za poklopac odeljka baterije, plastika
  • Operativni sistem: Windows Mobile 7 (7.5 Mango), HTC Hub
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: 1.5 GHz Qualcomm MSM8255 platforma
  • Memorija: 512 MB
  • Skladišteni kapacitet: : 16 GB (~ 12.8 GB dostupno)
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 2.1 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, S-LCD 4.7' rezolucije 800x480 piksela (WVGA), automatsko podešavanje nivoa pozadinskog osvetljenja.
  • Kamera: 8 MP sa autofoksuom; video se snima u rezoluciji 720p (1280x720), LED blic takođe može da radi kao baterijska lampa, 1.3 MP kamera sa prednje strane
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, FM radio.
  • Baterija: ukloniva Li-Ion kapaciteta 1600 mAh
  • Dimenzije: 131,5 x 70,7 x 9,9 mm
  • Težina: 160 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024