N9 16GB 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N9 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N9 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N9 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Nokia N9

Fotografije modela Nokia N9

Prodajno pakovanje:

  • Nokia N9
  • Punjač Nokia USB AC-16
  • Kabl za punjenje baterije i transfer podataka Nokia CA-185CD
  • Stereo slušalice Nokia WH-207
  • Maska
  • Kratko uputstvo za upotrebu
  • Knjižica sa informacijama o proizvodu

Pozicioniranje

Aparat kompanije Nokia je pozicioniran kao privremeni vodeći smart telefon koji fantastično izgleda, naročito po rečima izvršnog direktora kompanije Stephen-a Elop-a, koji je izjavio da bez obzira na uspešnu prodaju prvog i i poslednjeg Meego smart telefona kompanija želi da se fokusira na operativni sistem kompanije Microsoft. Zvanično najavljivanje ovog smart telefona objavljeno je 21. juna 2011. godine u Singapuru, sa obećanjem da prodaja telefona početi krajem avgusta meseca. Kompanija nije mogla da održi dato obećanje budući da se aparat u prodaji pojavio 6. oktobra.

Nokia je u toku 2004. godine počela sa razvojem operativnog sistema za smart telefone, a to se činilo kao eksperimentisanjem na polju telefona sa ekranom osetljivim na dodir. Predstavljanjem Apple iPhone uređaja 2007. godine, u ovoj kompaniji više pažnje se pridavalo razvoju Maemo (operativni sistem tada je imao ime) kada je odlučeno da će upravo ovaj operativni sistem biti pravi odgovor na proizvod kompanije Apple. Postojeći proizvodi, međutim, Nokia N800 i Nokia N900 nisu bili u mogućnosti da budu konkurentni ne samo Apple-u, već i njihovim smart telefonima sa Symbian operativnim sistemom. Kao rezultat ovakve odluke kompanija je počela da ulaže u Maemo/MeeGo. Ukupan iznos investicija u toku 2010. godine bio je veći od 300 miliona evra. U proteklih nekoliko godina – više od milijardu evra. Sa dolaskom Stephen-a Elop-a kompanija više nije imala planove za aktivan razvoj ove oblasti, a opadala je i količina pažnje koja se tome pridavala.

Potpuno je neverovatna priča da je Nokia odustala od polja koje je, eventualno, moglo da obezbedi jedan od najmodernijih, najmoćnijih i najuzbudljivijih operativnih sistema. Do vremena predstavljanja Nokia N9 modela, već su bile prevaziđene sve „dečije bolesti“ pa je ovaj operativni sistem imao dosta potencijala da pridobije veliki broj korisnika. Štaviše, za kompaniju Nokia bilo je jeftinije da podrži model, a ne da se suočava sa činjenicom da je Nokia N9 i pre pojavljivanja na tržište osuđen na propast. Ko bi na ovom svetu kupio proizvod koji neće biti dalje usavršavan, kao što je predsednik kompanije stalno ponavljao? Niko.

Umesto toga, čelnici kompanije Nokia odlučili su se za drugačiji operativni sistem. Sa druge strane, kompanija je značajna sredstva investirala u reklamiranje Nokia N9 aparata, kao da je u pitanju istinski vodeći model. Ovo je samo dovelo do nove zbunjenosti. Odlaganje ulaska ovog modela na tržište dovelo je do toga da su ljudi reklamnu kampanju osmišljenu za ovaj aparat mesec dana ranije shvatili kao poziv na pohrle u prodavnice u kojima ovog aparata jednostavno nije bilo. Ovo odlaganje bilo je od krucijalne važnosti.

Sama kompanija Nokia nije mogla da odluči svoj stav kada je u pitanju Nokia N9. Sa jedne strane, ovaj aparat, je u budućnosti mogao da se izdigne do čitave linije, ali zbog pristupa kompanije Nokia, to se neće desiti. Sa druge strane, kompanija je pokušavala da proda uređaj obećavajući podršku za Meego do 2016. godine. To je aparat koji se prodavao na osnovu trogodišnjeg ugovora, a Nokia je obezbedila finansijska sredstva za razvoj ekosistema za Meego. Nekadašnji partner u okviru ovog projekta, kompanija Intel, zategla je odnos između dve kompanije. Krajnji rezultat bio je neočekivan, budući da Meego nije dobio nikakvu podršku. Kada je u pitanju kompanija Nokia, ovakva odluka je bila odlučujuća. Šteta. Potencijal ovog aparata i samog operativnog sistema bio je veliki; teoretski za nekih 5 – 6 godina Meego je mogao da postane jedan od najpopularnijih i najmoćnijih operativnih sistema. Nokia je odradila najveći deo posla i bili su spremni da uberu plodove svog rada, međutim, tim je odlučio da Meego OS prekine prekine razvoj. I to je ono što je najgore u čitavoj ovoj priči.

Kako je Nokia N9 pozicionirana? Nokia je ovaj uređaj predstavila kao vodeći model, dok je sa druge strane količina ovih aparata koji su prodati u velikom broju zemalja, bila minimalna. Obim dostupnih modela bio je ograničen. Ponovila se situacija kao sa Nokia N900 modelom koji je prodat u količini od 100.000 jedinica širom sveta, što je bio apsolutni debakl. Čini se kao da je Nokia odlučila da novi model ponovi sudbinu prethodnog ili su samo želeli da naprave mesta za Nokia Lumia 800 (privremeni vodeći model za WP7, koji odlikuje isto kućište i dizajn kao i kod N9).

Uporedite fotografije ova dva aparata, nećete naći nijednu razliku osim operativnog sistema i nekih minornih razlika. Sudbina Nokia N9 žrtvovana je sa ciljem da se poveća prodaja Nokia 800 Lumia. To je bila još jedna greška kompanije Nokia. Odbacivanje sopstvenog, budućeg operativnog sistema u korist operativnog sistema koji nije uspeo da dokaže svoju vrednost bio je izuzetno loš potez gledano iz bilo kog ugla. Bilo je jasno da Nokia N9 nije idealni aparat kod kojeg je potrebno izmeniti nekoliko sitnica. To nije idealni smart telefon niti najbolji uređaj na tržištu - a pitanje da li je donosio neke novitete, da li ga je odlikovala elegantnost i veliki potencijal nikada neće biti razjašnjeno.

Za prosečnog korisnika to znači samo jednu stvar – aparat nikada neće biti korišćen za veliki broj stvari kao što je to slučaj sa iOS, Android, WP7 operativnim sistemom. Isto to desilo se sa Nokia N900 aparatom. Nažalost, ovaj model bez budućnosti bio je privlačan samo jednoj grupi korisnika – entuzijastima. Oni isti koji su rado kupovali Nokia N900 model i koji su odmah znali koju komandnu liniju žele da promene u njihovom telefonu. Kada je u pitanju masovno tržište, situacija nije bila ovako jasna budući da aparat nije nudio nikakve dodatne karakteristike. Primera radi, nedostatak Twitter klijenta za objavljivanje fotografija i nepostojanje alternativnih klijenata. Ovaj telefon nije donosio mnogo inovacija, naprotiv, iskustvo korisnika bilo je siromašnije nego kada su u pitanju moderni Symbian telefoni ali na niovu WP7.

Krajnji rezultat je da imamo zanimljiv telefon za kolekcionare, one koji vole egzotične ponude, ali ne i proizvod za masovno tržište. Uprkos reklamnoj kampanji, obični korisnici su ovo shvatili i nisu kupovali ovaj model. Žao mi je ovog uređaja i čitave situacije vezane za MeeGo koji je mogao postati veoma važan na tržištu telefona, ali ne pod ovakvim uslovima.

Za programere Nokia je predstavila Nokia N950 model, kompletnu kopiju N9 ali sa QWERTY tastaturom.

Dizajn, veličina, kontrole

Ne može se reći da je dizajn Nokia N9 bio original na tržištu, što je prilično neuobičajeno za kompaniju Nokia. Do nekog opsega u pitanju je modifikovani dizajn Apple iPod aparata budući da je sličnost dva aparata očigledna.

Kućište je izrađeno od polikarbonata, vrste plastike. Kućište je integrisano što je obezbedilo da nema pojave škriputavih zvukova niti delova koji se pomeraju. Pomisliti da je polikarbonat skup materijal koji se može porediti sa staklom kao kod modela iPhone 4/4s, metalom kao kod velikog broja drugih modela, prosto je nemoguće. Ovo je obična plastika koja se koristi kod jeftinih modela, kao na primer Asha linije kompanije Nokia.

Zaštitno staklo sa malim zaobljenjem na ivicama je neobično, ali dobro rešenje. Futrola koja se isporučuje sa aparatom, takođe je plus. Po mom mišljenju futrola je nepotrebna. Kvalitet izrađe kućišta je dobar, ogrebotine se gotovo i ne vide. Udarci na kućište od polikarbonata ostavljaju loše posledice budući da može doći do pucanja.

Neki korisnici koji su skinuli zaštitu sa ekrana tvrde da postoji zazor između ekrana i kućišta. To nije masovan problem i verovatno je povezan samo sa lošim procesom izrade, a velika je verovatnoća i da je aparat ispušten. U servisnom centru ovaj nedostatak se ispravlja za nekoliko minuta.

Želja da se kreira integrisani aparat donela je i određena ograničenja za ovaj aparat. Na primer, gornu stranu karakteriše 3.5mm priključak a dostupan je i microUSB priključak. Potrebno je da pritisnet zatvarač i on se otvara. Plastični zatvarač izrađen je kao vrata sa jednom šarkom. Ovaj potez prilično je loš budući da, kada se telefon napaja preko eksternog punjača, rizikujete da izgubite poklopac. Ukoliko uključite telefon da se puni i stavite ga na krevet pored vas, sigurno ćete izgubiti poklopac. Na primer, moj prijatelj je već prvog dana slučajno izvukao poklopac.

Kada skinete poklopac možete izvući držač microSIM kartice. Nema nikakvih nedostataka korišćenja ovog tipa kartica, jednostavno se ne viđaju često na tržištu. Baterija je ugrađena, što ovaj model čini sličnim Nokia N8 modelu, ali sa jednom velikom razlikom. Ukoliko je za zamenu baterije Nokia N8 modela potrebno malo truda, budući da je dovoljn oodviti nekoliko zavrtanja upotrebom odgovarajućeg odvijača, u drugom slučaju je potrebno da umete da rastavite čitav telefon.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, kao i on/off taster. Nažalost, upotreba kućišta od polikarbonata sa sobom donosi i određene probleme, zvuk je prilično tih. Melodija zvona na maksimalnom podešavanju nije dovoljna da čujete telefon kada se nalazi u džepu pantalona ili jakne. Moguće je čuti ga ali to je gotovo na polovini jačine zvuka kod uobičajenih Nokia aparata – na primer, lošiji je zvuk nego kod Nokia 6700 Classic, Nokia 5800, Nokia X6, itd.

Težina aparata je 135 grama, a njegove dimenzije su 116.45 x 61.2 x 7.6 – 12.1mm. Aparat pruža osećaj glomaznog aparata u ruci, ali lepo staje u šaku kao i u džep.

Sa zadnje strane uređaja se nalazi 8MP kamera i LED blic.

Aparat je dostupan u četiri boje – beloj (koja će kasnije biti predstavljena), crnoj, plavoj i ljubičastoj. Zvanično, do sada je kompanija predstavila dve boje – zelenu i narandžastu a još uvek nije objavljena informacija o tome kada će se nove boje pojaviti na tržištu.

Ekran

Ekran aparata odlikuje AMOLED tehnologija kao i antirefleksivna površina. Pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu ostaju čitljive, što je veoma dobro. Rezolucija ekrana je 854 x 480 pri 3.9’’ dijagonali. Kvalitet slike, osvetljenje, boje i sve ostalo je na nivou trenutnog tržišta i vodećih, prošlogodišnjih modela. Nema ničega iznenađujućeg – ekran je prilično dobar, ali nije ništa neviđeno.

Ekran odlikuje Gorilla Glass zaštitni sloj koji su pre više od godinu dana usavršili drugi proizvođači. Oblik površine ekrana je takođe nešto što je ranije već predstavljeno od strane drugih proizvođača.

Veliku manu predstavlja dijagonala ekrana i prilično mala veličina slova što dovodi to poteškoća pri čitanju informacija sa ekrana. Ovo je očigledno u okviru pretraživača budući da je vidljivost informacija gora nego kod modela iPhone 4/4x, Galaxy S/S2.

Sve ovo loše utiče na pregled Web strana, a kada je reč o upotrebi drugih funkcija na to nema praktično nikakav uticaj.

Reč je o kapacitivnom ekranu a pritiskanje je veoma prijatno, na nivou iPhone ili Galasy S2, što je još jedan korak bliže poređenju sa Symbian proizvodima. Dostupna je automatska rotacija ekrana, u zavisnosti od pozicije aparata. Problem je u tome što je u pitanju jednosmerna rotacija, sa druge strane treba imati u vidu činjenicu da veliki broj aplikacija i menija ne podržava rotaciju. Zašto je to tako, nije poznato ali u obrnutom smeru ne radi u velikom broju slučajeva, pa ni u okviru standardnog menija. Ovo ima negativan uticaj na standardnu funkcionalnost i onoga što očekujete od aparata.

Nokia navodi da aparat poseduje ugrađeni senzor osvetljenosti koji automatski podešava nivo pozadinskog osvetljenja prema ambijentalnim uslovima. Nažalost, ovo nije tačno zbog toga što ne možete videti ovu konfigraciju već je dostupan samo manuelni način podešavanja. Fizička prisutnost senzora je očigledna, ali će kasnije omogućiti automatsku izmenu osvetljenja. Ovo neslaganje između zvaničnog opisa aparata i stvarnog stanja zaista je loše.

Baterija

Aparat koristi litijum jonsku bateriju kapaciteta 1450mAh, baterija nije uklonjiva. Prema navodima proizvođača, baterija može obezbediti do 380 sati rada u režimu mirovanja i do 11 sati razgovora. Prilikom testiranja aparat je radio oko dva dana uz 40 minuta razgovora dnevno i do jedan sat korišćenja drugih funkcija. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je 2.5 sata. U okviru menija moguće je videti sve informacije o stanju baterije.

Dostupan je i režim očuvanja energije, može se automatski aktivirati kada status baterije dostigne određeni procenat napunjenosti. Ovo je veoma zgodno, iako nije tačno jasno šta će aparat isključiti (redukovati nivo osvetljenosti ili nešto drugo).

Ovaj aparat i MeeGo platforma pokazuju velike pluseve pri radu. Aparat može da obezbedi dva dana rada, a performanse se mogu porediti sa Android-om i iPhone rezultatima, što je jaka strana ovog aparata.

Nažalost, neki programi će dovesti do velike potrošnje energije, naročito kada je u pitanju rad u pozadini. O čemu se tu radi, koji su to programi u pitanju, nije poznato, ali na ovaj način baterija telefona se može veoma brzo isprazniti.

Neki korisnici prijavili su da indikatorsko svetlo ne radi prilikom punjenja baterije, ne treperi prilikom punjenja, a nakon toga ne svetli konstantno. Nije poznato sa čim je ovaj problem povezan, kompanija nema objašnjenje za ovaj problem a ponekad se dešava da nestane sam od sebe. Pridavati ovome veliku važnost, međutim, nema nikakvu svrhu.

Memorija

Aparat je dostupan u dve verzije, sa 16 ili 64GB interne memorije. Memorijske kartice nisu deo ponude nijedne opcije.

U okviru verzije sa 64GB meorje za aplikacije je dodeljeno 4.2GB, 2.1GB za aplikacije i povezane podatke, dok je korisniku na upotrebu ostavljeno 57.7GB.

Aparat ima i 1GB RAM-a. Prilikom poređenja različitih operativnih sistema nije moguće odrediti količinu RAM-a, ne uzimajući u obzir intenzitet resursa operativnog sistema. To bi bilo veštačko upoređivanje koje ne bi donelo nikakve praktične rezultate.

Za Nokia N9 navodi se da je najnaprednija verzija po pitanju multitasking-a, što nije nemoguće naročito kada se u obzir uzme količina RAM-a. Moguće je pokretati aplikacije, one zauzimaju malo memorije (u teoriji ovo važi za sve standardne aplikacije). Dopada mi se rad sa aplikacijama, memorija će upravljati otvorenim stranama, a zvanično se navodi da je obezbeđena podrška za 70 aplikacija ili funkcija. Sve to odlično zvuči ali nakon desetak otvorenih aplikacija, navigacija je otežana.

Na nivou operativnog sistema nije obezbeđeno automatsko čišćenje memorije (to se radi u hitnim slučajevima, kada nastane problem). U okviru menija možete podesiti gašenje dok se podrazumevana aplikacija samo spušta, što je veliki minus. Usled otvaranja, na primer, nekonvertovanog video sadržaja i MS Word dokumenta, sve počinje da se usporava i to je standardna situacija koja se dešava u bilo koje vreme.

U okviru Android-a ili iOS obezbeđeni su standardni načini koji ne zahevaju intervenciju od strane korisnika, ali to nije slučaj ovde, što je veliki nedostatak. Čitaoci koji su videli veliki broj aplikacija u okviru video prikaza naglašavaju činjenicu da to nije dobro upoređivanje, zaboravljajući da operativni sistem treba o tome da se pobrine. Sa druge strane, to je u redu. Korisnici ne treba da imaju u vidu koje su aplikacije otvorene a koje nisu ili kako šta treba da koriste ili ne koriste. To je normalno. Aparat treba da služi ljudima, a ne obrnuto.

Trebalo bi reći i nekoliko informacija o procesoru telefona. Aparat koristi TI OMAP 3630 (ARM Cortex A8, 1GHz sa jednim jezgrom), plus grafički ko-procesor – PowerVR SGX530. Po mom mišljenju, ovaj aparat je veoma brz a uspori samo kada dođe do pojave kompleksnih problema. Mogao bi se uporediti sa vodećim Android modelom – na primer, Samsung Galaxy S ili Sony Ericsson ARC modelom. Dual core modeli gube u ovom slučaju, što je očigledno kada je reč o radu menija, on nije tako brz ali za većinu korisnika ova brzina će biti viša nego dovoljna.

Povezivanje - Bluetooth, USB, WiFi, NFC

USB. U okviru USB podešavanja možete odabrati jedan od sledećih režima:

  • Data Storage (Mass Storage USB) - memorija telefona i memorijske kartice se detektuju; driveri nisu potrebni a operativni sistem prepoznaje uređaj bez dodatne pomoći.
  • Sync & connect. Povezivanje sa računarom za sinhronizaciju podataka.

Brzine prenosa podataka dostižu 12Mb/s (zavisi od operativnog sistema i vašeg računara). Kada je USB kabl detektovan, telefon počinje da se puni.

Bluetooth. Aparat koristi stari 2.1 + EDR standard koji ne izaziva nikakve probleme, budući da je jedina prednost 3.0 samo brzina prenosa fajla, te da nema nikakvog drugog efekta.

Telefon poseduje podršku za različite profile: Headset, Handsfree, Serijski port, pozivanje, Umrežavanje, Prenos fajlova, Object Push, osnovno štampanje, SIM pristup i A2DP. Sve je standardno i već viđeno.

Wi-Fi.802.11 b/g/n standard je podržan ali to nije prvi model na tržištu sa takvim opsegom protokola. Od nedstataka treba pomenuti predugo skeniranje u potrazi za mrežom. Moguće je da je problem vezan za psootjanje većeg broja mreža. Ostale opcije ove karakteristike su radile bez problema.

NFC. Ovo je jedan od prvih modela koji podržava NFC tagove i radi sa njima. Rad zavisi od zemalja i obezbeđene podrške. U suštini, potpuno je nepotrebno osim ukoliko prebacujete nešto sa jednog telefona na drugi korišćenjem istog standarda.

Kamera

Nokia N9 model odlikuje kamera i jedinstveni opseg rešenja koja se mogu smatrati neobičnim za ovo tržište. Većina telefona ima 16:9 ekrane, ne 4:3 kao što je to ranije bio slučaj. Da bi se prilagodili slici preko wide-screen ekrana, možete povećati ili redukovati rezoluciju. Nokia N9 koristi 8.7MP senzor koji skraćuje sliku duž 16:9 odnosa dimenzija, to jest, obezbeđena je prosečna rezolucija. Isto tako i 4:3 obezbeđuje pristoju sliku. Pogledajte ilustraciju da bi stekli uvid u to kako snimati fotografije u dva formata.

Specifikacije kamere su sledeće:

  • Maksimalna rezolucija 3248 x 2448 za 4:3, 3248 x 2160 za 3:2, 3552 x 2000 za 16:9
  • Otvor blende 2.2, žižna daljina 28 mm
  • Autofokus, na dodir osetljivo kontrolisanje fokusa, konstantan fokus na subjektu kada se snima video.
  • Fokusiranje od 10 cm to beskonačnosti
  • Digitlani zum x4 (uključujući video režim)
  • Geografsko označavanje, dodavanje naziva mesta (opcija je isključena po podrazumevanom podešavanju)
  • Mogućnost dodavanja informaicje o autoru
  • Video nsimanje pri 720p (1280x720 pixels, 30 fps)
  • Dva mikrofona za snimanje videa, stereo zvuka.

Opisujući kameru, proizvođač se poziva na činjenicu da su bili ograničeni po pitanju veličine modula te da je on za 70% manji od onoga koji je dostupan kod Nokia N8 modela. Po mom mišljenju ovo nije odgovarajuće upoređivanje zbog toga što je kamera modela Nokia N8 odabrana po drugačijem principu. U svakom slučaju, kamera po danu obezbeđuje odlične rezultate. Po osnovnom podešavanju kamera je podešena na 16:9, a ovde je dat pogled na 4:3 odnos. U zavisnosti od toga šta vam se dopada, to odaberete kao podrazumevano podešavanje.

Nažalost, aparat ne poseduje hardverske tastere kamere, upravljanje se vrši preko ekrana. Vreme koje potrošite da pronađete taster kamere na ekranu poništava činjenica da radi veoma brzo. Nokia navodi da je ovo najbrža kamera, ali nije. Veliki broj uređaja je brži. Na primer, Sony Ericsson Xperia Ray. Do neke tačke poređenje brzine je beznačajno, kamera je brza i to je dovoljno za većinu situacija. Prema tome, izjave od najbržoj kameri treba ostaviti stručnjacima za marketing.

Fokus se može odrediti preko ekrana i prilikom snimanja videa. Tu je i automatska identifikacija pojedinaca. Kada se taster zatvarača zadrži, jedinica se fokusira na subjekt (plavi kvadrat). Obično, prilikom snimanja pejzaža, ljudi i objekata sa razdaljine od 25cm prethodno fokusiranje nije potrebno, sve se radi automatski. Druga stvar – za snimanje subjekta iz blizine potrebno je pritisnuti taster i sačekati da kamera izvrši fokusiranje. Kamera se nije dobro pokazala prilikom rada sa objektima u pokretu pa je bolje odabrati statične objekte. Sva podešavanja se vrši preko ekrana, dok njihova brza izmena nije moguća preko menija. Dostupan je veliki broj podešavanja. Među njima su i mogućnost scene odabira - Automatic, Macro, Landscape, Portrait, Night, Sports, flash mode - On, Off, Red-eye reduction. Uravnoteženje belog – Auto, Sunny, Cloudy, Fluorescent, Incandescent. Kompenzacija osvetljenja od -2 do +2.

Filteri (opcije su samo sa prvim update-pom softvera - black&white, sepia, vivid, negative, solarize.

Odabir ISO vrednosti - Auto, 100, 200, 400 and 800.

Format fotografije – 16:9, 4:3, 3:2. Odredite ko je važan na fotografiji i fokusirajte se na to. Naziv kreatora fotografije – ovde možete dodati ime ili bilo šta drugo kao i oznaku koja će biti dodata svim fotografijama. Geo, konverzija naziva zemalja, gradova ili oblasti.

Prilikom snimanja uređaj se može rotirati kako želite, a interfejs kamere se prilagođava. Dobro je pomenuti mogućnost pregleda fotografija za samo nekoliko sekudni ili permanentno, a može se koristiti i zoom (što je jedinstvena mogućnost, prema navodima kompanije Nokia, iako je i kod Samsung Galaxy S2 dostupna ista opcija).

Neobična karakteristika je ugrađeni editor fotografija. Jednostavan je i nema specijalnih podešavanja. Kod ostalih modela moguće je sačuvati originalnu fotografiju i editovanu pod drugim nazivom. Kod modela Nokia N9 i originalna i editovana verzija fotografije se čuvaju. U ovomo slučaju korisniku je dostupna samo druga opcija pa je nemoguće pronaći originalnu fotografiju. U režimu pregleda, međutim, moguće je opozvati izmene u bilo koje vreme i ponovo doći do originalne fotografije. Po mom mišljenju ova opcija je potpuno bespotrebna budući da će oni koji vrše editovanje fotografija znati da ih sačuvaju pod drugim nazivom.

LED blic je dovoljno snažan, uprkos tome što ima svoje pluseve i minuse. Mislim da snimci koje sam napravo sa blicem dosta otkrivaju.

sa blicem Bez blica

Ovde se nalatze slike nastale u različitim uslovima, ali odlično porešenje možete pročitati u zasebnom članku koji poredi nekoliko modela.

Video snimanje.Maksimalna rezolucija je 1280 x 760 piksela (720p) pri 30fps, dostupna su dva mikrofona koji obezbeđuju stereo zvuk. Drugih karakteristika u okviru ovog režima nema, možete pogledati kvalitet videa u datim primerima.

Meni, karakteristike programa

U tranziciji između Maemo5 i MeeGo potpuno je izmenjen interfejs operativnog sistema. Novi interfejs nije bio uspešan – Swipe. Ideja ovog interfejsa je da telefoni nemaju kontrolne tastere, osim tastera za otključavanje. Prema tome, kontrole bi trebalo da se nalaze na ekranu. Moguće je da je ovakav radikalni pristup nastao na osnovu ideja Apple iPhone-a sa željom da se nadmaši konkurencija. U isto vreme, međutim, Apple je shvatio da su hardverski tasteri od ključnog značaja za veliki broj situacija, na primer, pokretanje kamere preko ekrana nije dobra ideja.

To je Swipe korisnički interfejs načinilo originalnim da mu se jednostavno nema šta zameriti. U režimu mirovanja ekrana telefona prikazuje sat i ikone za različite događaje (sa update-om na verziju 1.1, povećan je i broj ikona). Veliki broj korisnika sigurno će obradovati činjenica da u okviru režima mirovanja ne mora da koristi nijedan hardverski taster, što je veoma retko.

Bočni taster otključava ekran nakon čega se prikazuje glavni ekran sa svim porukama (o primljenim porukama, telefonskim pozivima, beleškama, kalendaru, itd). Prostor na ekranu postepeno se ispunjava porukama pa je često veći deo ekrana prazan. Nažalost, za razliku od većeg dela menija funkcija pozivanja preko ovog ekrana spora. U čemu je problem – nije poznato, ali je to redovna pojava.

Moguće je i proširiti ekran i tada se dobija panel sa četiri ikone – set brojeva, poruke i Web kamera. Implementacija je zgodna, ali ponekad suviše komplikovana.

Sa zaključanog ekrana možete sa skrolujete levo i desno prstom, nakon čega ćete moći da vidite tri tipa ekrana koji čine ideologiju Swipe korisničkog interfejsa. Jedan od ekrana donosi vertikalne pravougaonike otvorenih aplikacija. Moguće je preko ovog ekrana zatvoriti meni aplikacija i zatvoriti po jednu ili sve aplikacije. U prvoj verziji softvera u meniju možete da konfigurišete aplikaciju tako da unesete gest za otvaranje i zatvaranje. Od verzije 1.1 MeeGo je uključen po podrazumevanom podešavanju, ali se može podesiti i da bude zatvoren.

Naredni ekran nije toliko interesantan jer sledi ekran za otključavanje. Na njemu se nalaze poruke i događaji, kao i vremenska prognoza. Isto tako, na njemu se mogu naći i opcije za pristupanje društvenim mrežama koje su kofigurisane na uređaju. Za većinu primena, ovaj ekran nije potreban, jer ne obezbeđuje smislene informacije i donosi funkcije koje već postoje, Neki statusi su prikazani na ekranu, ali nisu predstavljeni na drugima. Sve u svemu, zašto je proizvođač rešio da uključi ovaj ekran za mene je misterija.

Konačno poslednji ekran – glavni meni. Četiri ikone u redu i gotovo mogućnost kreiranja beskonačnog broja redova. Telefon po podrazumevanom podešavanju ima dva ovakva ekrana, ali ikone možete da dodajete. Ikone možete da sortirate prema svom nahođenju, dok kreiranje sopstvenih direktorijma nije moguće kao ni promena izgleda menija. U okolnositma u kojima nema programa za MeeGo, ova odluka ima smisla, pa je moguće popuniti dva ekrana, maksimalno tri. Ovo me podseća na rešenje koje postoji u okviru Windows Phone 7 u okviru kojeg postoji beskrajna lista aplikacija. Ali tamo postoji makar sortiranje po imenu, što ovde nije slučaj. Na neki način, ova ideologija je slična onoj koja je bila primenjivana u prvim vezijama Androida, gde su takođe postojale takve liste. Međutim, danas većina proizvođača na svojim telefonima ima odeljke sa srodnim opcijama, plus mogućnost kreiranja prečica na desktopu. Kod ovog koncepta MeeGo nema prečica, desktop aplikacija i sličnog. Razlog je verovanto u činjenici da je reč o sirovoj verziji Swipe korisničkog interfejsa koji još uvek nema logičke zaključke. Sa jedne strane, Nokia je želela da ostvari jednostavnost i brzinu interfejsa (slično kao kod Windows Phone 7) dok se sa druge strane pretpostavljalo da će ovaj uređaj biti kompleksan i da će imati mnoštvo softvera. Rešenje bi moglo da se pronađe u evoluciji koncepta pri čemu bi naredna verzija mogla da ima direktorijume, widgete ili nešto treće. Međutim, imajući u vidu da naredna verzija interfejsa neće biti MeeGo i da se ovo ime ne pojavljuje nigde drugde sem vezano za model N9, potpuno je beskorisno razgovarati o bilo kakvom unapređivanju.

Činjenica da je Nokia N900 bila nesavršena na mnoge načine (što ako ni zbog čega drugog moramo reći zbog nedostataka podrške za USSD komande) ne poriče činjenicu da N9 takođe ne poseduje implementaciju mnogih strandardnih karakteristika. Na primer, telefon nema opciju za brzo pozivanje brojeva. Ona jednostavno ne postoji. Takođe, kod većine uređaja postoji opcija da kako unosite određeni broj telefona ili slova imena nude vam se sugestije iz imenika da ne biste morali da unosite kompletan broj ili ime. Toga ovde nema. Sličnih nelogičnosti ima dosta u okviru uređaja, pri čemu takve stvari počnete da primećujete tek u okviru svakodnevnog korišćenja uređaja.

Tekst i tastatura na ekranu su implementirani na odgovarajući način, naročito imaući u vidu teško breme kompanije Nokia. Prebacivanje između jezika se može vršiti jednim dodirom. QWERTY tastatura može da bude horizontalna ili vertikalna. Sa u meniju odabranog aktivnog jezika možete da pređete na neki drugi pomeranjem prstiju u stranu. U verziji 1.1 se pojavljuje Swype tastatura koja je znatno bolja od one koju je razvila Nokia. Preporučujem upotrebu ove tastature koja je znatno zgodnija.

Poslednji element interfejsa koji je vredan pomena je status bar. On pokazuje vreme trajanja baterije kao i brojne druge indikatore. Klikom na ikonu baterije možete promeniti profil – bez zvukova, samo jedan ton, ili melodija zvona. Takođe, možete i da isključite Bluetooth i WiFi ukoliko su oni aktivni u datom trenutku. Status bar je veoma estetski, ali ništa više od toga.

Multitasking

Telefon implementira određenu ograničenu vrstu multitaskinga, što znači da možete da otvorite koliko god želite aplikacija, sve do momenta dok telefon ima dovoljno resursa. Nakon što resursi postanu nedovoljni, sam uređaj će zatvorti najranije otvorene aplikacije (one koje ne rade u pozadini i troše memoriju u isto vreme).

U teoriji, ovakva vrsta multitaskinga bi mogla dobro da radi, ali kod N9 je imlementirana veoma loše, pre svega zbog loše implementacije distribucije resursa. Nokia nije obezbedila da uređaj adekvatno procenjuje koliko resursa mu je potrebno. Na pimer, video za ovaj test pokazuje da telefon nakon pregleda videa usporava i pokušaj otvatanja dokumenata dovodi do reboot-ovanja. Ovo je loše implementiran multitasking.

Nažalost, u ovom momentu ne možemo reći da je kod modela N9 dobro implementiran multitasking. Glavni problem je u tome što je reč o neusavršenom uređaju u pogledu softvera za koji je mala verovatnoća da će biti radikalno unapređen. Takođe, savetovanje korisnika da zatvore program pre nego što urade nesto drugo nije naročito pametan. Korisnik je treba da bude taj koji će da imati šta da otvori u memoriji telefona. Ovo je problem telefona, i ako on ne mžoe da ga reši, to gore po telefon, a ne po korisnika.

Kontakti

Telefonski imenik može da prikazuje kontakte sa SIM kartice kao i sa društvenih mreža (na primer Gtalk, Facebook). Uređaj nudi da sinhronizujete kontakte sa bilo kojim od servisa, ali to nije lagan zadatak. Nemam sumnje da mnogi od kontakata su uskladišteni u MS Outlook-u, ali sinhronizacija sa ovim programom nije moguća. Ovo je veliki minus za uređaj. Najbolja opcija je da imate kontakte u Gmail-u, obzirom da je sličan nalog prisutan i u telefonu. Međutim, ovde počinju mali problemi obzirom da sam uspeo da prenesem kontakte iz Gmaila, one iz Google Talk-a, da prensesem zapise u kalendaru, ali ne i da ih prebacim u telefonski imeni. Tajna je u tome da konfigrišete Gmail u okviru MS Exchange profila pa će tada biiti moguće sinhronizovati kontakte. Zašto inicijalna sinhronizacija nije funkcionisala nije mi poznato. Rešenjem ovog problema svaki korisnik će biti zadovoljan jer je uspeo da pobedi telefon.

U mom slučaju, sinhronizacija nije izazvala nikakav problem sa unosima, ali neki korisnici mogu imati problema sa enkodovanjem.

Lista kontakata je po abecednom redu, dok je drugi redosled sortiranja po učestanosti pristupanja što je zgodno za mrežne servise. Delimičnu zamenu za nepostojanje opcije za brzo biranje brojeva može da ponudi opciju Favorites, pri čemu su omiljeni brojevi prikazani na listi. Sviđa mi se da lista ispred svakog imena ima ikonu sa slikom ili inicijale osobe.

Sa desne strane se nalazi linija sa slovima i pomeranjem liste pratite njeno kretanje. Sortiranje je prema jeziku menija. Ako je meni na engleskom, prvi kontakti su oni na tom jeziku i zatim oni na ostalim. Ovo je zgodno i tačno urađeno.

Pretraga za kontaktima vrši se u liniji za pretragu. Ovde nea niša specijalno.

Kada je reč o unosu informacija za ime osobe ne postoje nikakva ograničenja, pri čemu možete da odaberete različite tipove telefona za osobu koju unosite u imenik, kao i dodatne informacije (adresu, web sajt itd). Generalno, imenik je u nivou sa tipičnim modenrim uređajma. Za svaku osobu u imeniku možete dodeliti zasebnu melodiju zvona.

Svi kontakti se skladište u jednom fajlu. Ostale opcije za eksportovanje nisu dostupne (preko MS Exchange servera se može vršiti prebacivanje, ali ovde postoji mnogo peripetija sa enkodovanjem).

Pretraga

U pitanju je veoma zgodan alat za pretragu različitih stvari na telefonu. Po podrazumevanom podešavnju, ovaj prozor prikazuje rezultate ranijih pretraga (bez upita, samo rezultate). Možete vršiti pretragu u svim aplikacijama, izuzev društvenim mrežama, na primer Twitteru. Pretraga radi za sve nazive menija, kontakte itd. Ukoliko ne pronađete željeni pojam, možete koristiti Google.

Pretraživač je izgrađen na Webkit2 platformi koju ova kompanija značajno reklamira. Prva stvar koju ćete primetiti i koja će vas iznenaditi je nepostojanje podešavanja pretraživača. Nikakvog, apsolutno nigde. Jednostavno, samo imate pretraživač u okviru kojeg možete gledati internet stranice, ali konfgiurisanje prema svojim prioritetima nije moguće. Na primer, u nekim situacijama sam želeo da onemogućim preuzimanje slika, što je zadatak koji u mobnilnim mrežama može da bude dosta spor. Naravno, takvu mogućnost nisam uspeo da pronađem. Pretraživač podržava sledeće standarde – HTML5, CSS 3, XHTML.

Telefon ne podržava flash. Da li je to plus ili minus, nije moje da kažem, sve zavisi od vaših preferenci. Uprkos tome što je za neke to možda minus, Apple uspešno dokazuje da može godinama da radi bez flasha.

U pretraživaču unosite adresu sajta koji želite da posetite. Po podrazumevanom podešavanju prisutni su linkovi ka sajtovima koje ste posetili ranije. Tokom unosa adrese automatski se prikazuju adrese ranije posećenih sajtova koji se poklapaju sa onim što unosite. Nažalost, kao što sam ranije pomenuo, pretraživač ne poseduje podršku za Flash, pa mnogi elementi stranice neće biti prikazani na pravilan način. Ukoliko otvorite neku stranicu ovim uređajem i nekim drugim koji je baziran na nekom drugom operativnom sistemu videćete razliku.

Veličina ekrana je suviše mala za ugodni pregled stranica u vertikalnoj orjentaciji pri čemu su slova zaista suviše mala i nečitljiva. Duplim klikom na stranicu se selektuje kolona teksta tako da se ona proširi, međutim, kakav će ovaj prikaz biti zavisi mnogo od toga koliko je prostora potrebno za kolonu. Neki sajtovi na ovaj način postaju čitljiviji, ali to nije slučaj sa svima.

Garantovano dobar rezultat se postiže samo u landscape orjentaciji u kojoj je veličina slova bolja. Korišćenjem poteza sa dva prsta je omogućeno, ali kada čitate tekst sa nekog sajta to nije moguće već morate skrolovati po stranici.

Podržani su RSS. Reč je o običnom načinu da se pregledaju Feed-ovi. Ovde nema nikakvih problema pri radu.

Nažalost, ne mogu reći ništa posebno vezano za pretraživač. Nikakva podešavana i osnovne karakteristike su ono što je glavno vezano za ovaj pretraživač. Moram da kažem da ovaj pretraživač nije ni blizu rešenjima koja postoje u okviru iOS/Android operativnih sistema. Takođe, pretraživač ima neke nezadovoljavajuće karaktetristike koje bi vas nervirale u svakodnenvom korišćenju, a to su nepostojanje čuvanja lozinki, korisničkih imena i autokompeltiranja unosa.

Poruke

Na jednom mestu su prikazani svi vaši chatovi, poruke sa društvenih mreža kao i SMS/MMS poruke. Korenspondencija je prikazana u formi chata i druge opcije nisu podržane. Pojedinačne poruke se mogu poslati na druge brojeve ili kopirati. Dodavanje slike, zvuka, videa će automatski konvertovati vašu poruku u MMS.

U listi se nalazi ikona pomoću koje možete odabrati servis i pisati specifičnom kontaktu. U okviru ovog modela nisu obezbeđeni nikakvi šabloni, niti bilo šta slično. Sve je jednostavno i estetski, ali sa druge strane, potrebno je mnogo detalja da se doda da bi ovaj odeljak zaista bio funkcionalan.

Mail

Možete dodati različite email naloge i uvek imate direktorijum za sve email poruke. U okviru Gmaila možete dodati priloge koristeći standardni klijent (u okviru svih ostalih naloga, to je takođe moguće). Problemi mogu da nastanu sa enkodovanjem. Generalno, klijent za elektronsku poštu radi dobro, podržava HTML kada vršite pregled poruka. Dostupna je podrška za POP3, IMAP i Mail for Exchange. Prilozi se ne prikazuju u telu poruke, i oni se moraju posebno učitati. Za većinu funkcionalnost elektronske pošte će biti dovoljna.

Kalendar

Podržava višestruke kalendare u objedinjenom prikazivanju događaja iz različitih kalendara koji su istaknuti. Dostupni su dnevni, nedelji i mesečni prikazi. Sve je praktično, ugodno i nema razloga da se žalimo. Događaji se mogu ponavljati. U ovom slučaju možete dodati učesnike događaja, kojima će automatski biti poslat podsetnik. Minus je ovde činjenica da Google može da sinhronizuje samo jedan kalendar, što može da bude nezgodno kada treba sinhronizovati recimo poslovne i privatne obaveze.

Časovnik

Alarmi se mogu podesiti za bilo koju melodiju i naravno u svaom momentu, uključujući opciju Snooze. sviđa mi se način na koji je prikazano vreme.

Galerija

Fotografije i grafički fajlovi su prikazani kao thumbnail-ovi i imaju jedinstvenu vrstu geografskog označavanja – prikazuju naziv mesta gde je fotografija nastala pa možete da se podsetite gde su vam uspomene nastale. Možete takođe da kreirate svoje sopstvene tagove tako da možete da dodelite pojedinačne foto tagove omiljenim slikama. Ugrađeni foto editor je veoma jednostavan i ne nudi mnogo opcija, ali će za većinu korisnika biti dovoljan.

Muzika

Pored standardnog mp3 formata (320kb/s), AAC kao i wma, telefon podržava FLAC. Potpuna lista podržanih kodeka je sledeća - MPEG-4 AAC, eAAC, eAAC +, MPEG-1 audio Layer2 (MP2), MPEG-1 audio Layer3 (MP3), WMA 9, WMA Voice 9, WMA Lossless 9, WMA Professional 9 i 10, Dolby Digital Plus (AC-3 & E-AC-3), FLAC. Za zaljubljenike u muziku, ovo će biti dosta dobro. Plejer izgleda funkcionalno tako da glavna stranica prikazuje do devet ikona albuma za brzi prelazak, a tu je i standardno sortiranje prema izvođaču, albumu, numerama, listama pesama. Takođe dostupan je i skriveni pristup OVI prodavnici.

Kada slušate album možete podesiti da se numere ponavljaju, ili možete odabrati da se numere nasumično reprodukuju. Za razliku od modela Nokia N900, liste pesama nisu podržane od strane korisnika. Kao rešenje može se savetovati da se pesme dodaju među omiljene pa će one biti na odgovarajućoj listi pesama. U tom slučaju telefon ih čita kao jedan album. Čitanje direktorijuma nije podržano nijednim tagom. Počevši od verzije 1.1 tasteri za kontrolu plejera se nalaze i na zaključanom ekranu.

Kada slušate muzičke numere možete videti informacije o njima dok OVI Music daje linkove ka ovim numerama pod pretpostavkom da su dostupne.

Kvalitet muzičke reprodukcije je dobar, bolji nego kod Android teefona, ali značajno lošiji nego kod iPhone-a, negde u sredni.

Video

Uređaj podržava nekonvertovani video (DVD Rip i slično). Podržani su kodeci i formati kao što su H.263, MPEG4-SP i ASP, H.264 BP / MP, WMV9/VC-1 i Mkv (Matroska). Problema sa video reprodukcijom nema, fajliovi se otvaraju i reprodukuju bez problema, a zvuk ne beži od sinhronizacije. Nažalost, nema više opcija. Na primer, titlovi se ne mogu omogućiti niti možete odabrati samo reprodukciju zvuka iz videa.

Ne dopada mi se način na koji se prikazuje video. U naprednim podešavajima, možete videti koliko vremena videa je reprodukovano. Plejer podržava Dolby Mobile Plus za zvuk, ali imam utisak da nema naročite promene kada je ova opcija uključena ili isključena.

Ironično, mada imajući u vidu dijagonalu ekrana, korišćenje uređaja za gledanje videa je dovoljno zgodno i nema prostora za neku kritiku. Istina je da dijagonala nije baš dovoljna, ali je kvalitet prihvatljiv. Ono što je neobično je da kada gledate video sadržaje sa strane slike se jasno vide ivice roza boje. One se mogu pojaviti na različitim mestima i nemaju veze sa nesavršenostima slike, odnsono plejerom i ekranom. Ovo nije naročito nervirajuće, samo je potrebno da kliknete na ekran, kontrolni panel će nestati a sa njime i ove pruge.

Mape i režim navigacije pri vožnji

Očigledno je da je Nokia odlučila da na ovaj uređaj instalira instalira Nokia Mape koje su prisutne na smart telefonima baziranim na Symbian operativnom sistemu. Kada je reč o kvalitetu pokrivanja, broj zemalja se ne razlikuje u odnosu na ranija rešenja, barem ja nisam video razliku. Možete da upload-ujete pojedinačne zemlje i kontinente. Telefon sadrži prethodno učitane mape zemalja u kojima je jedinica prodata.

Obzirom da su mape prebačene sa drugog operativnog sistema, postavlja se pitanje performansi. Multitasking je izmenjen, ali kao što sam pomenuo ranije, ne radi dobro kada je reč o zahtevnim aplikacijama što uključuje i mape. Probem se manifestuje time što recimo počnete da koristite navigaciju, unesete odrđene kooridnate, uređaj počne da vam prikazuje rutu i odjednom dolazi do zamrzavanja uređaja. Ponekad se ovo dešava nasumično, ponekad telefon jednostavno ne ućitava mapu. U svakom slučaju, ovaj problem se manifestuje u svoj svojoj slavi.

Primer korišćenja ovog uređaja je moje putovanje u San Francsiko za koje sam koristio Nokia N9 kao primarni navigacioni uređaj (T-Mobile kartica). Za početak korišćenja uređaja ukoliko prethodno niste koristili navigaciju treba oko 5 minuta, dok svako naredno pokretanje zahteva oko 30 sekundi. Tačnost pozicioniranja nije izazvala nikakav problem, sve je funkcionisalo dobro. Tačnost mapa je takođe dobra. Međutim, ovde su problem bile tačke od interesovanja jer su bile veoma loše organizovane. Na primer, u Google Maps za nekoliko sekundi možete videti sve muzeje koji su u blizini. U okviru Nokia Maps sam imao na raspolaganju beskrajnu listu onoga što je program verovao da su muzeji, ali su samo bile prodavnice sa suvenirima, tako da korišćenje ove opcije u okviru Nokia Maps nije baš zgodno.

Sveukupna upotrebljivost offline navigacije kod modela Nokia N9 nije očaravauća. Kada putujete od tačke A do tačke B to nekako i funkcioniše, ali ako želite da vidite ono što je interesantno u nekoj zemlji ili gradu, mape to jednostavno ne mogu da prikažu (osim ukoliko se nađete na nekom mestu na kojem u okolini od 100km nema muzeja niti restorana.

Ovakva navigacija može da zadovolji samo nekoga ko nije navikao na prednosti dodatnih karakteristika. U velikim gradovima, navigacija je na nivou većine navigacionih servisa, dostupne su trodimenzione mape, satelitske fotografije i drugo. Međutim, kao konačan zaključak moram reći da mi se neki drugi programi više sviđaju. Najveća zamerka kada je reč o navigaciji se odnosi na njen nestabilan rad i potreba da zapamtite da kada želite da radite sa navigacionim odeljkom je potrebno da ispraznite memoriju uređaja.

OVI Music

Muzička prodavnica kompanije Nokia, standardni set izvođača, albuma po redovnim cenama. Nema nikave specifičnosti.

Prodavnica

Prefiks ispred OVI store je nestao i to je razumljivo obzirom da se koncept nije dokazao. Ovaj servis kompanije Nokia, uprkos velikom broju uređaja kompanije Nokia koji su u rukama korisnika nije naročito zahtevan. Prodavnica pirkazuje sve aplikacije koje su dostupne za MeeGo, ali njihov broj nije veliki. Za mesec dana koliko sam proučavao ovu prodavnicu otkrio sam ne naročito veliki broj novih aplikacija, tek desetak. Katastrofična je činjenica da korisnici ovog telefona širom sveta su ujedinjeni u smislu da koriste tek mali broj aplikacija koje su izrađene za ovaj model. Na primer, stepen očaja kada je reč o aplikacijama je aplikacija Whats App.

Mali broj aplikacija znači pre svega da je mali broj ljudi kupio ovaj uređaj, ali istovremeno dokazuje da programeri nemaju interesa da rade za MeeGo platformu, osim ukoliko ne žele da se bave dobrovoljnim radom.

Ukoliko neko kaže da će MeeGo uskoro biti dostupan sa mnoštvom pratećih aplikacija, onda znajte da taj neko nije u pravu. Na ovaj način je sumarizovana kompletna istorija MeeGo operativnog sistema – beskrajno čekanje na programere i ljude koji mogu da kreiraju nešto. Takođe, ovako nešto ćete uočiti i kada vidite šta proizvođač uz ovaj model nudi u prodajnom pakovanju. On se oslanja na nešto što apsolutno nije vredno.

Nalozi

Možete da konfigurišete sve naloge, počevši od elektronske pošte, beskrajnih društvenih mreža. Nažalost, Facebook klijent nakon svakog pokretanja uređaja zahteva da ponovo unesete lozinku, što je iritirajuće.

Facebook / Twitter

Klijenti za odgovarajuće društvene mreže. Od verzije 1.1 dostupna je opcija da u okviru Twitter klijentu dodate sliku. Ostale promene nisu vredne pomena. Oba klijenta su inferiorni u odnosu na alternativne programe za druge operativne sisteme, na kojima ima mnogo više izbora.

Podešavanja

Telefon poseduje specijalni režim koji omogućava njegovo korišćenje tokom letova. Takođe možete odabrati jačinu osvetljenja sa ciljem uštede baterije. Obzirom da uređaj ne poseduuje profile možete podesiti pojedinačne zvučne efekte. Desktop ekran je jedini dostupan za instaliranje pozadinske slike, odnosno ova opcija nije dostupna nigde više. Memorija telefona može da napravi backup kopiju svih informacija. O ostalim podešavanjima neću govoriti obzirom da one ne nude mnogo toga drugog.

Kalkulator

Normalna aplikacija - sve je jednostavno.

Dokumenti

Još jedna aplikacija koja zahteva određenu doradu - ponekad se dešava da otvaranje velikih MS Office ili Adobe PDF fajlova bude bez problema, ponekad dođe do zamrzavanja. Editovanje dokumentata nije moguće već samo pregled.

Vremenska prognoza

Jednostavna aplikacija Accuweather, ali nije reč o kompletnoj verziji bez reklama. U okviru modela Nokia N9 ona se prikazuje sa banerom.

Instrukcije

Uputstvo kako koristiti telefon. Sve je jasno i jednostavno.

Wi-Fi Hotspot

Reč je o opciji koja je poznata iz Symbian operativnog sistema. Takođe, postoje problemi sa stabinosti, ponekad utiče na sveukupne performanse telefona.

Beleške

Standardne tekstualne beleške. Sve je uobičajeno.

Feeds

Prijavljivanje na RSS Feed-ove. Sve je vrlo estetski, nema automatskog update-ovanja. Funkcionalnost na nivou prošle dekade.

Skype

Normalni Skype klijent, dosta jednostavan, ispunjava svoj zadatak. Može da izazove restartovanje telefona. Utiče na stabilan rad.

Uobičajena lista kontakata i imena može da bude integrisana u telefonski imenik. Sve je jednostavno.

Igre

Telefon od igara poseduje Angry Birds (stariju verziju). Nova nije dostupna (a i da jeste ne verujem da bi bila brza kao na drugim operativnim sistemima), zatim Galaxy on Fire 2 (jedna od omiljenih igara u poslednje vreme, isporučuje se sa velikim brojem uređaja), RealGolf 2011 i NFS Shift. Ove igre su tu i da vam pokažu da u suštini ne možete mnogo novih naslova da očekujete u budućnosti za ovu platformu. Jednostavno niko ne želi da kreira sadržaje za tržište koje je tako malo i koje uključuje samo jedan uređaj, kakav je Nokia N9.

Zaključak

Sa vremena na vreme Nokia telefoni me razočaraju zbog svog nestabilnog rada i reboot-ovanja samog uređaja od sebe bez nekog vidljivog razloga. U svom prvom i svakako poslednjem MeeGo uređaju, kompanija je nadmašila samu sebe. Na raznim forumima ljubitelji ovog uređaja su izneli bezbrojne primere kako se uređaj reboot-uje. Kompanija im je savetovala da sačekaju narednu verziju firmware-a. Sve ovo podseća na igranku bez prestanka – čekanje na naredni firmware koji će Nokia izdati, pa još jedan koji treba da popravi greške, pa još jedan koji će konačno biti stabilan. I tako od meseca do meseca. Vreme je da se stvari nazovu pravim imenom – Nokia N9 je veoma atraktivan uređaj, MeeGo ima odličan potencijal sa pravim razvojem, ali ono što je komapnija uradila kada je odlučila da izda N9 sa MeeGo operativnim sistemom jednostavno nije komercijalni proizvod.

Ukoliko niste kritični na način kako vaš uređaj radi, spremni ste da progutate brojna reboot-ovanja i da praznite memoriju uređaja svaki put kada želite da koristite zahtevnije aplikacije, ovaj uređaj će biti savršen za vas. On će dugo vremena zaokupljati vaše vreme i vaše ruke. Međutim, u svom nesavršenom obliku i bez mnogo programa koji su na raspolaganju korisnicima, ovaj uređaj nema budućnost.

Kada govorimo o ceni ovog uređaja ona je takva da svakako ne opravdava ovu kombinaciju hardvera i softvera, ali sa druge strane ovaj uređaj je pravi raritet, a ukoliko ga kupite možete se pohvaliti da posedujete uređaj na koji je Nokia potrošila nekoliko godina razvoja i više od milijarde evra. Kada govorimo o prodaji ovog uređaja ona je još jedan razočaravajući promašaj za Nokia-u. Prodaja ovog modela je tek nešto bolja od prodaje modela N900, pre svega zahvaljujući ogromnoj reklamnoj mašineriji koja je pokrenuta za ovaj model.

Ja sam i dalje zadivljen kako je kompanija uspela da napravi iuređaj ovako dobrog dizajna, odličnog hardvera i vrlo dobrog softvera koji je kao krajnji rezultat tako loš. Jasno je da ukoliko uređaj ne koristite u punom opsegu nećete iskusiti sve njegove probleme. Mređutim, u tom slučaju se postavlja pitanje, zašto biste kupili smart telefon samo da biste kucali poruke. Ne mogu da shvatim kako neko može da smatra Nokia N9 stabilnim uređajem i jednostavno previđa njegove probleme. Ovaj model će kupiti samo oni koji su veliki ljubitelji Nokia brenda i kojima ne smeta da plate veliku količinu novca za nekompetitivni uređaj.

PS. Od početka novembra meseca servisni centri komapnije Nokia su počeli da primaju pritužbe vezane za problem koji se manifesotvao time što uređaj nije ostvarivao kontakt sa SIM karticom. Nisam proverio ovu informaciju, ali od dva uređaja sa kojima sam dolazio u dodir kod jednog su počeli da se javljaju ovi simptomi.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024