Omnia W I8350 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung Omnia W I8350
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Omnia W I8350. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Omnia W I8350 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Samsung Omnia W (GT-I8350)

Pozicioniranje

Nova ponuda kompanije Samsung se ne razlikuje bitno od konkurentskih modela, ali je dobro izbalansirana. Na primer, HTC Mozart odlikuje 1GHz procesor i S-LCD ekran, dok Samsung Omnia model ima 1.4GHz i Super AMOLED. Za model Nokia Lumia potrebno je izdvojiti nešto više, kao i za HTC TiTAN.

Zanimljivo je da Samsung Omnia W odlikuje instalirani Bing engine za pretraživanje. U suštini, u pitanju je logika – mi pokrećemo aparat, mi obezbeđujemo i engine za pretraživanje.

Imajući u vidu da smo testirali Windows Phone mobilni operativni sistem te da je i „Mango“ obuhvaćen testom, ovaj put akcenat će biti stavljen na Samsung i8350.

Prodajno pakovanje:

  • Samsung Omnia W
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Dizajn, kvalitet izrade, kontrole

Ovaj smart telefon je klasični monoblok telefon čije su dimenzije 115 x 58mm, debljina je 10.9mm (debljina modela HTC Mozart je 119x60x11.9mm, Nokia Lumia – 116x61x12.1mm), a njegova težina je 115 grama (Mozart je težak 13 grama, a Lumia 142 grama).

Aparat je izrađen od delimično sjajne plastike u crnoj boji i odlikuje ga čvrsta izrada. Zadnji deo izrađen je od metala. Ekran je zaštićen specijalnim materijalom sa ciljem da se spreče ogrebotine od oštrih objekata (nije u pitanju Gorilla Glass). Kao i kod većine drugih uređaja, otisci prstiju na ekranu su vidljivi ali se veoma lako brišu. Kvalitet izrade Omnia modela je odličan: za dve nedelje konstantnog korišćenja nije došlo do pojave zazora. Međutim, kada se aparat stisne u ruci dolazi do pojave škriputanja. Postoji mogućnost da je samo u pitanju aparat koji je testiran te da će sa komercijalnim verzijama situacija biti drugačija.

Aparat odlično pristaje u šaku zahvaljujući glatkom prelazu sa zadnje na prednju površinu i ivici koja omogućava udobnost korišćenja telefona prilikom razgovora.

Sa prednje strane, na gornjem delu nalaze se senzori osvetljenosti i blizine. Reaguju veoma brzo i nema problema pri radu. Odmah pored nalazi se frontalna kamera za video pozive a odmah pored nalazi se zvučnik koji je glasan pa ćete sagovornika čuti jasno i glasno. Ispod ekrana nalaze se dva tastera osetljiva na dodir: „Back“ i „Search“. Kada pritisnete taster „Back“ i zadržite ga pritisnutim pozivate meni uz prethodno pokretanje aplikacije. Taster „Search“ pokreće engine za pretraživanje Bing. Nivo osvetljenosti je veoma dobar, ne zaslepljuje oči. Aktivira se kada kliknete na jedan od tastera i isključuje se nakon pet sekundi. U samom centru nalazi se mehanički „Start“ taster koji vraća na početni ekran iz bilo kog menija. Ovalnog je oblika i dovoljan je blagi pritisak na taster.

Sa donje strane nalazi se microUSB prekidač (za sinhronizaciju podataka i povezivanje punjača) kao i mikrofon. Sa leve strane nalazi se tanak i dugačak taster za kontrolu jačine zvuka. Sa desne strane nalazi se on/off taster kao i taster za aktivaciju kamere. Može pokrenuti aplikaciju kamere čak i kada je telefon zaključan. Da bi to uradili, potrebno je podesiti parametre: „Settings“ – „Applications“ – „Photo + Camera“. Postojanje zasebnog tastera za snimanje fotografija, veliki je plus.

Sa gornje strane se nalazi standardni 3.5mm audio priključak za slušalice i mikrofon za dodatnu redukciju šuma (kod mog primerka ovaj mikrofon je nedostajao obzirom da je reč o nekomercijalnoj verziji).

Zvučnik, kamera i blic su smešteni sa zadnje strane.

Da bi sklonili poklopac, potrebno je da pomerite jezičak sa desne strane. SIM kartica ne nalazi se ispod baterije, a podržana je zamena bez isključivanja. Međutim, potrebno je ponovno uključivanje telefona.

Generalno, mogu reći da je dizajn ovog uređaja ergonomski.

Samsung Omnia W (levo) i HTC Mozart:

Samsung Omnia W (levo) i Samsung Ace:

Samsung Omnia W (levo) i Sony Ericsson Arc S:

Izgleed modela Samsung Note (levo), SE Arc S, Samsung i9000, HTC Mozart, Samsung Omnia W, Samsung Ace:

Ekran

Aparat odlikuje 3.7“ ekran (fizička veličina je 80x48mm), rezolucija je standardna za WP7 – smart telefon – 480 x 800 piksela, a gustina je 252 piksela po inču – isto kao i kod HTC Mozart (HTC Radar – 246 piksela po inču i 3.8“ dijagonala). Obezbeđena je podrška za do 16 miliona boja, kao i podrška za istovremeno pritiskanje do četiri tastera.

Ekran karakteriše Super AMOLED (Super Active-Matrix Organic Light Emitting Diode), koji je instaliran na Nokia Lumia 800 i drugim smart telefonima. Prednosti ove tehnologije su neosporne: visok nivo osvetljenosti i vreme rada. Međutim, ima i svoje slabosti, zbog neuobičajene konstrukcije piksela (nije u pitanju tradicionalni RGB i RGBG) definicija je niža nego kod TFT matrice.

Uglovi gledanja su prilično veliki, boje realne a kompletan prikaz odlikuje blaga plavičasta nijansa. Dubina crne boje je odlična zahvaljujući Super AMOLED, dok bela boja izgleda odlično i prirodnije nego kod S-LCD ili konvencionalnih TFT-LCD matrica. Nivo osvetljenja je veoma visok i moguće ga je podesiti manuelnim putem (dostupna su tri nivoa – nizak, srednji i visoki) ili preko senzora osvetljenja. Primetna je i jedna veoma zanimljiva karakteristika: kada je ekran daleko svetljiji od pozadine, telefon ublažava nivo osvetljenja i obrnuto.

Prilikom upoređivanja ekrana modela Samsung i9000 i Samsung Omnia, ispostavlja se da ovaj drugi odlikuju živahnije boje. Pri direktnim sunčevim zracima oba ekrana se odlično ponašaju a informacije su čitljive.

U okviru podešavanja „Block + Background“, moguće je podesiti trajanje pozadinskog osvetljenja ekrana u dužini od 30 sekundi do 5 minuta. Takodje je obezbedjena i lozinka za zaključavanje ekrana i izmenu pozadinskog osvetljenja, „Screen Lock“.

Poređenje ekrana odela Samsung Galaxy Note (SuperAMOLED) (levo), Sony Ericsson Arc (LED-backlit LCD), Samsung Galaxy S (SuperAMOLED), Samsung Omnia W (SuperAMOLED), HTC Mozart (S-LCD), Samsung Ace (TFT-LCD ), Nokia 700 * (CleareBlack AMOLED) (desno):

Maksimalni nivo osvetljenja kod modela Nokia 700 je mnogo jači nego na fotografijama. Ovo se javlja kada su fotografije snimljene u mraku a senzor osvetljenja blago prigušuje pozadinsko osvetljenje ekrana.

Kamera

Samsung i8350 poseduje 5MP kameru. Tu je i LED pozadinsko osvetljenje za jednu sekciju, kao i frontalna VGA kamera za video pozive. Rezolucija fotografija je 2560 x 1920 piksela, video sadržaja 1280 x 720 pri 30fps.

Slede uporedne fotografije snimljene korišćenjem Nokia 700 (FullFocus), Samsung Ace i Samsung Omnia W. Na osnovu izvršenih testova Omnia gubi u odnosu na Ace, ali brzina rada kamere je daleko veća. Sve u svemu, kvalitet slike je veoma dobar: uravnoteženje belog je odlično, geometrijsko iskrivljenje je minimalno kao i šum (vidljiv je pod određenim uglom).

Fotografije modela Nokia 700 (levo), Samsung Galaxy Ace and Samsung Omnia W (desno):

U okviru EXIF fajla primetno je da je dostupno automatsko podešavanje ISO od 50 do 200. Manuelnim putem moguće je odabrati ISO 50, 100, 200 i 400. U ovom slučaju brzina zatvarača ide od 1/8 do 1/700. Ispostavlja se da iz nekog razloga nije moguće podesiti ISO = 400 i podesiti odgovarajuću brzinu zatvarača.

EXIF informacija foto fajlova:

Prosečna veličina foto fajla je 1.5MB što je dovoljno da kada se koristi JPEG kompresija se ne vidi zrnasta struktura na fotografijama. Blic je funkcionalan na rastojanjima od 1.5 do 2m. On radi samo prilikom fotografisanja.

Fokusiranje se izvodi preko automatksog režima kada dodirnete ekran ili kliknete na mehanički taster koji se nalazi desno.

Aplikacioni interfejs kamere izgleda potpuno isto kao kod svih Windows Phone 7 uređaja. Za razliku od HTC smart telefona dostupni su režimi podešavanja Panorama, Burst i Face Detection. Deo njih može da bude implementiran u aplikaciji „Photo Studio“. Među podešavanjima su i opcije za druge režime fotografisanja. Reč je programu koji je u suštini foto-editor i koji nudi podešavanja ekspozicije, jačine osvetljenja, kontrasta, boje, rotirana i odsecanja.

Kada snimate video dostupne su sledeće opcije: uravnoteženje belog, efekti, kontrast, zasićenje boja, oštrina, ekspozicija, kvalitet i veličina. Napominjem da kada snimate video po podrazumevanom podešavanju kamera snima video u VGA rezoluciji. Prema tome, treba da budete pažljivi i da promenite rezoluciju ukoliko je to potrebno u HD odnosno 720p. Kvalitet videa je dobar i uporediv na primer sa modelom Samusng i9000. Zvuk je definitivno bolji kod modela Omnia, nego kod recimo modela HTC Mozart ili Radar.

Primeri fotografija nastalih glavnom kamerom:

Primer fotografije nastale prednjom kamerom:

Trajanje baterije

Za razliku od modela HTC Mozart i Radar, Samsung Omnia W poseduje uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 1500mAh, oznake EB484658VU. Ova baterija se ugrađuje u modele Samsung Galaxy W, Samsung Xcover, Samsung Wave 3. Proizvođač tvrdi da Omnia u režimu razgovora može da obezbedi sedam časova rada a u režimu mirovanja 370 časova.

Prema mojim eksperimentalnim podacima, razgovor isprazni bateriju za 5.5 časova, dok video reprodukcija sa maksimalnim osvetljenjem, najvišim nivoom zvuka preko zvučnika isprazni bateriju za 4 časa. Kada govorimo o kontinualnoj muzičkoj reprodukciji iza isti rezultat sa priključenim slušalicama i jačinom zvuka podešenom na maksimum je potrebno 17 časova.

Prosečno, trajanje baterije je nešto manje od jednog dana. Moja šema korišćenja ovog uređaja je bila sledeća: 15-20 minuta dnevno razgovora, oko 2 časa slušanja muzike, jedan čas gledanja videa, isto vreme korišćenja kamere, četiri časa rada sa WiFi mrežom (twitter, email, instaliranje aplikacija).

Uređaj se preko USB-a puni u trajanju od 2.5 časa dok preko mrežnog napajanja je potrebno manje vremena.

Sa ciljem uštede energije baterije telefon može da isključi brojne servise. Tako možete da isključite primanje elektronske pošte i programe koji rade u pozadini. Istovremeno moguće je voditi razgovore, slati poruke kao i manuelno preuzimati elektronsku pošti. Možete odabrati jedan od dva režima.

  • Uključi uštedu baterije ukoliko se baterija puni.
  • Uključi uštedu baterije izeđu punjenja

Pored toga, dostupna je informacija o preostalom nivou napunjenosti baterije (u procentima) i procenjeno vreme od poslednjeg punjenja (dani i časovi).

Performanse

Smart telefon Samsung Omnia W koristi čipset Qualcomm MSM8255. Kodni naziv ovog procesora je Snapdragon S2, arhitektura i proizvodni proces su ARMv7, 45nm. Radni takt procesora koji je overclockovan je 1400MHz. Isti procesor je instaliran u Nokia Lumia 800 modelu. U okviru modela HZTC Mozart, je instaliran 1GHz Qualcomm QSD8250 – prethodna generacija, u HTC Radar 1GHz Qualcomm MSM8255 (nije overclockovan), dok je u HTC Titan modelu 1.5GHz Qualcomm MSM8255.

Kao grafički akcelerator u okviru modela Omnia iskorišćen je Adreno 205 sa podrškom za Open GL ES 20., OpenGL ES 1.1, Open VG 1.1, EGL 1.3, Direct3D Mobile i DirectDraw.

Uvećani radni takt procesora u uobičajenom radu sa uređajem nije vidljiv, obzirom da svi Windows Phone uređaji rade brzo i bez zastoja. Međutim, brzina otvaranja sajtova je uvećanja. Tako na primer HTC Mozart istu stranicu otvara za 6-7 sekundi, dok Samsung-ovom modelu je potrebno samo 3-4 sekunde. Razlika u brzini pokretanja aplikacija nije primetna.

Ispod se nalaze testovi koji su izvršeni na modelima HTC Mozart i Samsung Omnia W (desno):

MultiBench:

BenchMark Free:

PiBench:

Povezivanje

Uređaj radi u 2G mrežama (850/900/1800/1900) i 3G (900/2100), podržava standardni prenos podataka GPRS, EDGE (klasa 32), HSDPA (do 14.4 Mbps) i HSUPA (5.76 Mbps . Postoji podrška za Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 2.1 sa A2DP (AVRCP, HFP, HSP, PBAP), microUSB 2.0. Telefon poseduje aplikaciju "Wireless." Kada je ona omogućena uređaj radi kao i 3G-Wi-Fi-Router.

Kada povežete Samsung telefon sa PC računarom on će automatski tražiti da instalirate specijalni softver za sinhronizaciju podataka „Zune“. Bez njega, telefon nije definisan čak ni kao USB Flash. Transfer podataka između telefona i vašeg računara se radi ovim alatom za sinhronizaciju. Fotografije i video sadržaji se čuvaju u „My Documents" - "Images" - "From Player Samsung GT-I8350”.

Navigacija

U okviru modela Omnia W korišćen je GPS modul gposONE sedme generacije. Takođe, uređaj podržava hardversko i softversko rešenje „gpsOneXTRA Assistance““ Za rad sa navigacionom aplikacijom obezbeđene su Bing Mape. Nema nikakvog podešavanja sam praćenje. Za prvo pokretanje GPS sistema potrebno je 1 do 2 minuta, za svako sledeće do 5 sekundi.

Apliakcije

U ovoj sekciji ću navesti samo one aplikaicje koje su instalirane na ovom primerku modela Samsung Omnia W.

Now. Analogno HTC hub karakteristici. Prikazuje animirane informacije o vremenskim prilikama (za današnji dan i tri naredna) vesti, informacije sa berze, kao i glavne tweet-ove.

Video pozivi. Obezbeđuje vidoe telefoniju visoke klase u 3G mrežama. Unos brojeva je moguć, pozivanje kontakta iz grupe omiljenih ili iz imenika.

Photo Studio. O njemu sam govorio u odeljku kamera.

AllShare. Mogućnost razmene multimedijalnih fajlova sa uređajima koji podržavaju DLNA kao to su HDTV, monitori i kamere.

PhotoFun. Analogno sa "Photo booth" na iOS.

RSS Times. Jednostavni RSS feed-ovi.- Izbor opcija za prijavljivanje ili ćete koristiti prethodno instalirane direktorijume.

Mini Diary. Omogućava vam da kreirate beleške u različitim multimedijalnim formatima i pokrenete svoj digitalni dnevnik.

Ostatak programa je standardan.

Multimedija

Muzički plejer. Kvalitet zvuka je dobar, ali plejeru nedostaje ekvilajzer i drugi dodaci. Na primer, HTC uređaji imaju prethodno instalirani filter nazvan „Better Sound“ u okviru su podešavanja ekvilajzera u SRS. Podešavanje uređaja na najvišu jačinu nije dovoljno da sa velikim slušalicama obezbedi dovoljno snažan zvuk. Jačina zvuka preko zvučnika je neznatno iznad proseka, dok se pri niskim frekvencijama ne čuje škriputanje. Ukoliko prekrijete zvučnik jačina zvuka se smanjuje za 30 do 40%.

Video plejer. Uređaj prepoznaje formate kao što su MP4, 3GP i WMV sa rezolucijama do 720p. Da biste prebacili video sadržaj na telefon koristite Zune. Ukoliko aplikacija ne prepoznaje format jasno je da on neće biti prepoznat ni od strane plejera.

Utisci

Kvalitet komunikacije nije izazvao nikakve probleme, osetljivost GSM prijemnika je bila jaka. Vibracija je moćna i može se osetiti čak i u džepu zimske jakne.

Konkurenata ovom modelu nema mnogo: Acer Allegro - 1 GHz procesor, 3.6” dijagonala ekrana, TFT-LCD matrica; HTC Mozart slabiji processor, lošiji kvalitet ekrana, 8 MP kamera, mada ne bolje fotografije nego kod Samsunga; HTC Radar poseduje približno iste parametar ali je radni takt procesora 1GHZ, a za ekran je korišćena S-LCD tehnologija. Pored toga oba model je nešto skuplji; Nokia Lumia 800 – u nekim aspektima je superiorniji od modela Omnia (8 MP kamera, 16 GB memorije, ali je početna cena viša.

Zbog svega toga mislim da je u ovom momentu Samsung Omnia W najbolje rešenje, najizabalansiraniji smart telefon koji koristi Windows Phone 7 operativni sistem.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: metal, polu-sjajna plastika
  • Operativni sistem: Microsoft Windows Phone 7.5 Mango
  • Mreće: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 850/1900 MHz
  • Procesor: 1.4 GHz Qualcomm MSM8255 platforma
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 2.1 (A2DP, EDR), microUSB konektor (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni , Super AMOLED 3,7" rezolucije 800x480 piksela (WVGA), automatkso podešavanje nivoa pozadinskog osveltjenja
  • Kamera: 5 mMP sa autofoksuom; video se snima u rezoluciji 720p(1280x720 piksela), LED blic,VGA kamera sa prendje strane
  • Navigacija: GPS / GLONASS
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor blizine, senzor osveltjenja, FM radio
  • Baterija: ne-ukloniva Li-Ion 1500 mAh
  • Dimenzije: 115,6 x 58,8 x 10,9 mm
  • Težina: 115 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024