Prada 3.0 P940 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG Prada 3.0 P940
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Prada 3.0 P940. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Prada 3.0 P940 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test UMTS / GSM-telefona by Prada 3.0 LG (P940)

Slike modela LG Prada 3.0

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice
  • USB-kabl

Pozicioniranje

Južnokorejska kompanija, u saradnji sa jednom od najpoznatijih modnih kuća – Prada – započela je proizvodnju Prada 3.0 smart telefona komapnije LG. Međutim, ovo nije njihova prva saradnja. U toku januara 2007. godine, kompanija je potpisala ugovor o saradnji i najavila LG KE850 Prada – monoblok sa ekranom osetljivim na dodir koji je kasnije predstavljen u toku održavanja Nedelje mode u Milanu. Dve godine kasnije pojavio se QWERTY telefon KF900 – ili LG Prada II.

Ako je ranije bila situacija takva da su gospođe više volele da kupuju manje funkacionalne, a više pomodne aparate, sada je situacija drugačija pa sada žele smart telefon koji je istovremeno i moderan i snažan. Upravo te uslove Prada 3.0 u potpunosti ispunjava.

Cena ovog aparata nije povoljna, ali treba uzeti u obzir kvalitetne materijale od kojih je izrađen ali i činjenicu da se prodaje u okviru brendova LG i Prada.

Dizajn, veličina, kontrole

Može se reći da dizajn Prada 3.0 na najbolji način odlikuje koncept brenda: savršena elegantnost i preciznost. Dostupan je u crnoj boji, tipičnoj za Prada-u. Prednji panel odlikuje zaštitno staklo, dok su ivice aparata izrađene od izdržljive plastike tamno sive boje. Zadnji poklopac aparata takođe je izrađen od plastike a tu se nalazi i Prada Saffiano potpis. Reč Saffian - bez slova o izrađena je od italijanske kože i obojena je svetlim bojama. U svakom slučaju, veoma neobično.

Sama izrada aparata je savršena – nema pojave škriputavih zvukova, ništa nije labavo, zadnji poklopac se ne uvija ka bateriji čak ni pri jakom stisku. Uopšteno govoreći, čini se kao veoma pouzdan uređaj.

Dimenzije Prada aparata su 127x69mm, debljina uređaja je 8.5mm a težak je 138 grama. Iste debljine je Samsung Galaxy S II, ali je lakši za čitavih 22 grama budući da je u potpunosti izrađen od plastike.

Sa prednje strane nalazi se senzor osvetljenosti i blizine, frontalna kamera kao i zvučnik koji odlikuje metalna rešetka. Maksimalna jačina zvuka je veoma visoka, pa sagovornici neće imati problema da vas čuju jasno i glasno. Takođe treba naglasiti da se žamor u pozadini ne čuje apsolutno. Ispod ekrana nalaze se tasteri osetljivi na dodir koji su vidljivi samo kada se aktivira pozadinsko osvetljenje. To može biti i nezgodno, naročito tokom dana. Osvetljenje tastera je bele boje i dovoljno je svetlo. Sa gornje strane takođe se nalazi natpis PRADA. Naziv je osenčen i pod različitim uglovima čini se da svetli.

Sa donje strane nalazi se mikrofon i dekorativni elementi koji su uronjeni u kućište. Sa gornje strane nalazi se standardni 3.5mm audio priključak, microUSB, skriveni zatvarač izrađen od metala, on/off taster kao i taster za aktiviranje prednje kamere, što je neuobičajeno. Zasebni tasteri za podešavanje jačine zvuka nalaze se sa leve strane. Izrađeni su od crne plastike i uronjeni su u kućište aparata. Kamera i blic nalaze se sa zadnje strane. Sa gornje strane takođe se nalazi i drugi mikrofon za redukciju šuma tokom poziva.

SIM kartica u metalnom ležištu sa desne strane dok je za memorijsku karticu obezbeđen specijalni odeljak sa mehanizmom sa oprugom sa leve strane. Pored baterije nalaze se dva kontakta koji su povezani sa izvodom sa zadnje strane koji je antena za NFC.

LG Prada 3.0 i Samsung Galaxy Note

LG Prada 3.0 i Samsung Galaxy S

LG Prada 3.0 i HTC Mozart

LG Prada 3.0 i Samsung Galaxy Tab 7.7

Ekran

Prada 3.0 smart telefon kompanije LG odlikuje veliki, 4.3“ ekran. Njegova fizička veličina je 56x93mm. Nažalost, rezulocija je 480x800 piksela dok konkurentske modele (na primer, Sony Xperia S) odlikuje HD kvalitet. Gustina matrice ekrana modela Prada 3.0 je 216 piksela po inču, iste takve performanse odlikuje i Samsung Galaxy S II. Matrica je izrađena upotrebom NOVA Plus (IPS-LCD) tehnologije, dok je osvetljenje ekrana 800 nita. Prema navodima proizvođača, troši duplo manje energije u odnosu na klasične TN matrice. U pitanju je kapacitivni ekran koji podržava do deset istovremenih dodira, osetljivost je na visokom nivou i može se uporediti sa osetljivošću iPhone 4/4S.

Uglovi vidljivosti su maksimalni a pri blagom nagibu dolazi do smanjenja vidljivosti. Ukoliko se SuperAMOLED matrica može pohvaliti dubinom crne boje, NOVA se preporučuje zbog savršene transmisije bele boje. Reprodukcija boja je prirodna kod ovog modela, a pod različitim uglovima rotacije ekrana ne dolazi do iskrivljenja prikaza.

Prikaz na ekranu pri direktnim sunčevim zracima bledi i do 50%, dok je u svim drugim situacijama prikaz savršen.

Moguće je manuelno podešavanje osvetljenja ili automatsko uz dva dostupna režima: režim optimizovanog osvetljenja i ekonomični režim. Međutim, razlika između ova dva režima je neprimetna. U okviru podešavanja ekrana moguće je odabrati jedan od šest fontova: PRADA, DroidSans, Love, Happy, MyHeart i Ballerina. Za čitanje su najbolji DroidSand i PRADA, budući da su drugi ili suviše nakošeni ili suviše tanki. U svakom slučaju, možete isprobati svaki.

Aparat poseduje senzore osvetljenosti i blizine (APDS9900) kao i žiroskop i akcelerometar.

Sve u svemu, mogu reći da mi se ekran dopada, naročito zbog visoke rezolucije i postizanju maksimalnih efekata.

Niže možete videti fotografije ekrana modela Samsung Galaxy Tab 7.7 (dole), Samsung Galaxy Note i Prada 3.0 kompanije LG (gore):

Ekran uređaja pod različitim uglovima

Baterija

Aparat odlikuje uklonjiva litijum-jonska baterija kapaciteta 1540mAh, model BL-44JR. Prema navodima proizvođača, telefon u režimu mirovanja može izdržati do 330 sati (14 dana), odnosno do pet sati razgovora.

Ne mogu reći da postoji problem vezan za energetsku efikasnost ovog modela, ali baterija se brzo isprazni čak i bez povezivanja na mobilni internet. U režimu mirovanja uređaj može raditi više od nedelju dana, ali čim počnete da ga aktivno koristite, baterija se veoma brzo prazni. Prilikom testiranja uspeo sam da ispraznim bateriju na 15% za sat vremena jednostavne navigacije kroz menije uz aktiviran Wi-Fi.

Prosečno vreme trajanja baterije je između 6 i 7 sati uz 15-20 minuta poziva, dva sata mobilnog interneta, isto toliko Wi-Fi i sat vremena snimanja fotografija i video sadržaja.

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u mrežema GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 900/1900/2100. Brzina prenosa podataka je HSDPA - 21 Mbit / s, HSUPA - 5.76 Mb / s, EDGE - 236 Kbit / s, GPRS 32-48 Kbps.

Postoji i Bluetooth 3.0 verzija sa A2DP i EDR. Wi-Fi modul (802.11a/b/g/n) pruža podršku za DLNA (Digital Living Network Alliance) – standard koji omogućava kompatibilnim uređajima emitovanje i prijem na kućnu mrežu različitih medijskih sadržaja (fotografija, muzike i video sadržaja) i prikaz u realnom vremenu.

Telefon se može koristiti kao pristupna tačka (Wi-Fi hotspot). Za prenos podataka i sinhronizaciju obezbeđen je USB 2.0. Takođe, za prenos fajlova koristi se i Wi-Fi Direct. Uz microUSB konektor, koji je kombinovan sa MHL (Mobile High Definition Link), slika se prikazuje na TV ili projektoru.

Aparat odlikuje NFC čip, tehnologija visoke frekvencije za bežičnu, dalekosežnu komunikaciju koja omogućuje razmenu podataka između uređaja na daljini od 10cm. Obezbeđen je i specijalni program sa istim nazivom, a u okviru kojeg je dostupno mnogo toga pa i tabovi „My Label“, „To Read“ i „Favorites“.

Memorija, memorijska kartica

Aparat poseduje 1GB memorije (u proseku je slobodno oko 550MB). Dostupno je 4GB interne memorije a sistemske 2GB. Dodatna oprema ne podrazumeva microSD memorijsku karticu. Maksimalni podržani kapacitet je 32GB.

Kamera

LG Prada 3.0 ima dve kamere: glavnu sa 8MP sa autofokusom i frontalnu sa 1,3MP bez autofokusa, a tu je i LED blic. Maksimalna rezolucija glavne kamere je 3264x2448 piksela, 1280x960 piksela odlikuje frontalnu kameru dok je maksimalna rezolucija videa 1920x1080 pri 30fps uz jednokanalni zvuk.

Kvalitet kamere je veoma dobar: precizni detalji, odlično uravnoteženje belog, široki uglovi vidljivosti uz veliki otvor (f/2.8). Minimalna brzina zatvarača je 1/16, maksimalna je 1/2000. Ukoliko uporedimo fotografije snimljene sa Samsung Galaxy Note, Prada u velikoj meri gubi zbog zrnaste strukture.

Fotografije nastale modelima Samsung Note (levo) i LG Prada 3.0:

Video se snima u FullHD rezoluciji. Kvalitet nije loš, jedino što bih još dodao jesu stereo zvuk i automatski fokus.

Ipak, u svakom slučaju verujem da Prada 3.0 koristi jendu od najboljih kamera.

Interfejs foto režima: Levo - Aktiviranje kamere, prebacivanje između foto i video režima, prelazak u galeriju. Desno – prebacivanje između prednje i zadnje kamere, zum, jačina osvetljenja, blic i konfigurisanje parametara rezolucija, režim fotografisanja, memorija, baterija i broj preostalih snimaka.

Za podešavanje fokusa potrebno je dodirnuti ekran ili pritisnuti taster okidača, nakon čega će se izvršiti autofokusiranje.

Opcije:

  • Fokus (auto, praćenje lica, praćenje kretanja)
  • Veličina slike (8 MP, 5 MP, 3 MP and 1 MP)
  • ISO (100, 200, 400, and auto)
  • Uravnoteženje belog
  • Tajmer
  • Režim fotografisanja (normal, continuous shooting, panorama)
  • Geografsko označavanje
  • Memorija (microSD kartica ili interna memorija)

Interfejs video-režima: Levo - Aktiviranje kamere, prebacivanje između foto i video režima, prelazak u galeriju. Desno – prebacivanje između prednje i zadnje kamere, zum, jačina osvetljenja, blic i konfigurisanje parametara: rezolucija, zvuk, memorija, baterija.

Opcije:

  • Rezolucija (FullHD, HD, TV, VGA, QVGA and QCIF)
  • Uravnoteženje belog
  • Zvuk (snima se ili ne)
  • Memorija (microSD kartica ili interna memorija)

Galerija je prikazana u vidu standarndog android albuma.

EXIF-informaicje dobijene iz foto fajla:

Karakteristike videa snimljenog glavnom kamerom:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 17 Mbit / sec
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 fps /
  • Zvuk: AAC, 64 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 22 kHz

Karakteristike videa snimljenog kamerom sa prednje strane:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 10 Mbit / sec
  • Rezolucija: 1280x720, 30 fps /
  • Zvuk: AAC, 64 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 22 kHz

Primeri fotografija nastalih glavnom kamerom:

Primeri fotografija nastalih kamerom sa prednje strane uređaja:


Performanse

Uređaj je baziran na platformi modela Texas Instruments OPAM4430. Ovaj čipset je izgrađen korišćenjem 45nm tehnološkog procesa – ARMv7, memorijski kontroler LPDDR2, grafički akcelerator PowerVR SGX540. Procesor je DualCortex-A9 sa radnim taktom 1GHz.

Čipset je četvrte generacije OMAP, koji uključuje hardverski akcelerator IVA3 media sa programabilnim DSP, što vam omogućava da enkodujete/dekodirate 1080p Full HD video.

Za sve vreme testiranja uređaj mi se nije restartovao. Generalno, moram da napomenem visoku brzinu obrade interfejsa. Sudeći po testovima, performanse modela Prada 3.0 su na dosta visokom nivou. Nažalost, neki testovi nisu prošli (PassMark, Performance, RD 3D Benchmark i Electopia).

Testovi:

Benchmarks:

Quadrant Standart

Antutu Benchmark

Navigacija

Čipset poseduje integrisani GPS modul. Za navigaciju se koriste besplatne Google Maps. Da bi utvrdio koliko je GPS modul tačan instalirao sam Navitel softver koji omogućava korišćenje pune verzije programa bez ikakvih ograničenja u trajanju od 30 dana. U svakom slučaju, kratko ću opisati proces instaliranja.

Preuzeo sam program u formatu *.Apk. Prema informacijama sa sajta veličina fajla je 1.8GB. Zatim morate da kreirate dva direktorijuma u okviru memorijske kartice i kopirate fajl. Uz pomoć vodiča na samom uređaju možete da instalirate program za navigaciju bez po muke.

Odaberite jezik interfejsa, mape i jezik što će olakšati korišćenje. Slažem se sa svime što nudi program.

Prilikom prvog pokretanja navigacionog sistema potrebno je 1 do 2 minuta da bi LG Prada 3.0 uspeo da pronađe satelite, dok kasnije nije potrebno više od 5 sekundi. Čak i program Navitel je pokazivao osam satelita što je više nego dovoljno za preciznu navigaciju.

Po zahtevu možete da omogućite ili onemogućite online servise: informacije o saobraćaju, događajima, razmenu podataka, vremensku prognozu, različite online informacije. Za njih vam je potrebna internet konekcija, ali bazirano na iskustvu, znam da informacije o saobraćaju odnose 1 do 2MB. Možete da konfigurišete filter koji vam pokazuje tačke od interesovanja.

Ovde se nalaze tri snimka sa ekrana: sa onemogućenim zaustavljanjem, diskonentovano u odnosu na online servise i sa vizuelnim efektima.

Za pretragu destinacije odaberite jednu od opcija, kao što je adresa. Unesite grad, ulicu i broj.

Kreiranje rute traje manje od sekunde i isto vreme je potrebno da rekonfigurišete rutu u slučaju saobraćajne gužve ili neke nepredviđene situacije.

Horizontalni režim prikaza mapa (koji meni izgleda najzgodniji za pregled mapa u 2D).

Tokom vođenja po ruti možete koristiti 2D ili 3D prikaz, zatim rotirati sliku. Dostupan je noćni režim kao i standardni za dnevni prikaz. Tokom putovanja možete koristiti zvučni signal za različita dešavanja: uslove satelitskog prijema, rotiranje ekrana itd. Takođe, moram da pohvalim zvučnik modela Prada 3.0 koji je jasan i glasan.

Moram da jasno kažem da LG P940 radi odlično kada je reč o navigaciji i čak u lošim uslovima, signal prijema ostaje. Kada je reč o programu Navitel, moram reći da mi se svideo. Moraću da probam ovaj program i na drugim smart telefonima.

Softverska platforma

Test uzorak radi na operativnom sistemu Google Android 2.3.7. Verzija Android 4.0 ICS operativnog sistema može da se ažurira bez problema.

Korisnički interfejs i meni

Kada je reč o Optimus 2.0 korisničkom interfejsu u okviru ovog modela je korišćena crno-bela tema. Ona izgleda neobično i dosta lepo.

Da biste aktivirali pozadinsko osvetljenje, pritisnite taster za uključenje uređaja. Na zaključanom ekranu su dostupne informacije o vremenu, datumu i mreži. Da biste otključali ekran potrebno je da povučete sliku na gore.

U dnu ekrana se nalaze četiri prečice: Phone, Contact, SMS, i Menu. One se mogu zameniti bilo kojom drugom oznakom. Pored toga, menja se i slika ikone. Da biste ovo uradili potrebno je da pritisnete i zadržite taster na prečici i pojavljuje se određena animacija koja omogućava zamenu.

Sa dugim pritiskom prsta na ekranu prikazuje se lista widgeta, prečica, direktorijuma i pozadinskih slika. Interesantno, widgeti se mogu prikazati preko celog ekrana ili preko trećine ekrana. Da biste videli sve desktope, morate sakupiti prste i napraviti gest kao da hvatate sredinu ekrana. U ovoj formi, postavite podrazumevani desktop.

Sa vrha na dnu se povlači „Oblast notifikacije“. U njoj možete pronaći WiFi za brzo pokretanje, Bluetooth, GPS, aktiviranje/deaktiviranje zvuka ili podataka kao i uključenje/isključenje NFC.

Meni je predstavljen dva stila: „kategorije“ ili „stranice“. U prvom slučaju aplikacije se odvajaju kategorijama. One mogu da kreiraju, edituju i premeštaju prečice. U drugom, oznake se lociraju na virtuelnim stranicama (slično kao u meniju TouchWIZ).

Pozivanje

Odeljak za pozivanje je takođe ugodan za korišćenje i napravljen u crno belom stilu. Kada unosite prvu cifru, pojavljuje se lista kontakata čiji broj se poklapa sa unetom cifrom. Kada pozivate na ekranu se pojavljuje mala slika kontakta kao i taster „Turn on speakerphone“, „Contact“, „Call dialer“, „Enable/Disable Bluetooth“ i „Mute“. U dnevniku poziva se nalazi lista odlaznih i dolaznih poziva.

Kontakti su prikazani po abecednom redu. Sa desne strane možete odabrati slovo kojim počinje naziv kontakta. Da biste kreirali novi kontakt morate da kliknete na plus u gornjem kraju ekrana. Svaki kontakt se povezuje sa narednim informacijama.

  • Name
  • Last name
  • Phone
  • E-mail
  • Group
  • Mailing address
  • The organization and more

Poruke

Za unos se koristi vlasnička tastatura kompanije LG koja podseća na tastaturu iPhone-a. Karakteri su veliki, dobro odvojeni jedni od drugih. Štampa na svakom je dobra. Prebacivanje se vrši pritiskom odgovarajućeg tastera. Tip prikaza može biti lanscape ili portrait. Na ekranu se iznad teksta prikazuje broj preostalih karaktera. Dug pritisak tastera 123 će pokrenuti konfiguraciju tastature.

Aplikacije

CarHome. Aktiviranje telefona glasom.

DeskHome. Časvnik na ekranu.

LG AppClub.

NFC.

Polaris Office. Aplikacije za pregled MS Office dokumenata.

Remote Call. Pomoć pri prijavljivanju na LG servise.

SmartShare. Razmena sadržaja preko WiFi.

SmartWorld. Pregled LG softvera.

News.

Finance.

Image Editor.

Backup.

Preostale aplikacije su standarndi set čistog Androida.

Web pretraživač

Pretraživač je atraktivan i funkcionalan. Podržava Flash 10.x. Brzina prikazivanja stranica je visoka, ali je ugrožava prikaz flash animacija: Sličan bug postoji i kod LG Optimus 3D modela. Sve ostalo je manje više dobro.

Multimedia

Muzički plejer

Plejer može da sortira numere prema umetniku, album, pesmama i lista pesama. Kada se reprodukuje numera, ekran prikazuje veliki album art, naziv izvođača, naziv albuma i ispod kontrolne tastere plejera. U podešavanjima, nalaze se dodavanje listi numera, podešavanja biblioteke, SmartShare, uklanjanje numera, korišćenje kao melodije zvona i razmena (za Bluetooth, gmail, sms i email).

Opcije:

  • Prikazivanje notifikacija (uključeno/isključeno).
  • Vreme tajmera (off, 10, 20, 30 minuta, 1 ili 2 časa)
  • Ekvilajzer (off, acoustics, bass boost, classic, clean, quiet, dancing, low, electronic, hip-hop ..., high, extra-bass, vocals).

Jačina slušalica je jaka, kvalitet zvka je dobar, ali je opseg čujnog opsega 60Hz do 16kHz. Po mom mišljenju, to je malo.

Jačina zvuka zvučnika je neznatno iznad proseka

Podržani formati su glavni muzički formati: MP3, AAC, eAAC +, WMA

FM-radio

Radi u opsegu FM: 87.5 do 108 MHz. Ekran prikazuje skalu sa frekvencijama, konfiguraciju, šest mesta za čuvanje memorisanih stanica za slušanje preko zvučnika. Sviđa mi se kako prilikom prebacivanja stanice postepeno postaju sve tiše i zatim se ponovo pojačavaju. Jačina zvuka zvučnika je iznad proseka dok je osetljivost prijemnika visoka.

Video

Dostupna je i zasebna aplikacija video plejer. Nakon pokretanja gornjem delu ekrana pojavljuje se vremenska linija, kada kliknete na ikonu ona se pretvara i video preview. Sa donje strane se nalaze opcije za surround zvuk, podešavanje jačine zvuka, podešavanje kontrola plejera, zaključavanje ekrana i dimenzije ekrana.

Prada 3.0 smart telefon kompanije LG podržava gotovo sve video formate i kodeke (formati 3GP, MKV, AVI, MPG, FLV, WMV, kodeci: Mepeg4, H263, H264, DivX, XviD i VC-1). Maksimalna rezolucija je 1080p.

Zaključak

Prada 3.0 smart telefon kompanije LG je savršen balans između dopadljivog dizajna moćne inkarnacije odličnih komponenti. Jedina zamerka je možda nešto lošija implementacija operativnog sistema, ali optimizacijom operativnog sistema i instaliranjem Android 4.0 ICS će ovo najverovatnije biti rešeno.

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Korišćeni materijali: plastika, metal staklo
  • Operativni sistem: Google Android 2.3.7
  • Procesor: Dual 1 GHz dual-core ARM Cotex-A9, TI OMAP 4430
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, NOVA (IPS-LCD) rezolucije 480x800 piksela
  • Kamera: 8 MP (glavna), 1.3 megapixel (prednja)
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop
  • Baterija: ukloniva, Litium Ion (Li-Ion) 1540 mAh kapaciteta
  • Dimenzije: 127.5 x 69 x 8.5 mm
  • Težina: 138 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024