Xperia S 2012
2012. godina
4.3" LCD, 62.2% body
0% S3, Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 32GB, EXT nema
1750 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Sony Xperia S LT26i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia S LT26i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia S LT26i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Xperia S

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl
  • Stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Dve NFC oznake
  • HDMI-kabl

Trenutni glavni model kompanije Sony izaziva dvostruki utisak: sa jedne strane poseduje savršen ekran, interesantan dizajn, dobru kameru, ali je više nego čudan kada je reč o upravljanju i nekim drugim detaljima...

Dizajn i konstrukcija

Ovaj model se isporučuje u ažuriranom pakovanju koje je po mom mišljenu mnogo bolje nego što je to bio slučaj sa Sony Ericcson Xperia modelom. Dostupna je bela kutija na kojoj su svugde simboli kompanije Sony. Imao sam verziju Xperia S modela namenjenu međunarodnom tržištu koja nije imala NFC oznake, HDMI kabl i unapređenu memoriju, tako da savetujem da sagledate ovaj aspekt pre nego što se odlučite za kupovinu. Ovaj model će biti dostupan u dve boje i to crnoj i beloj, pri čemu crna verzija izgleda lepše i elegantnije. Moguće je da će za neka druga tržišta postojati i neke druge boje, ali za sada to nije sigurno. Naravno, crna varijanta je mnogo praktičnija u smislu održavanja, mada je kod oba uređaja korišćena ista somotno matirana plastika koja je veoma prijatna na dodir. Kada sam pisao članak o prvom pogledu na ovaj uređaj rekao sam da na njemu ne ostaju nikakve ogrebotine dok je ekran zaštićen zaštitnim filmom koji po potrebi možete ukloniti. Ekran je zaštićen nečim što nije Gorilla staklo, ali ne znam šta je u pitanju.

Ako govorimo o dizajnu ovog modela, reč je o klasičnom Sony stilu. Okvir oko ekrana je mali, zadnji deo tela formira svetlo obojene ivice oko oboda uređaja, dok se sa donje strane nalazi traka na kojoj se nalazi natpis Xperia. Sa donje strane se nalazi otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata, otvor mikrofona, u gornjoj zoni ekrana se nalazi rešetka zvučnika, kamera sa prednje strane. Senzor blizine nije primetan, ali kada je reč o senzoru osvetljenja, sumnjam da meni uključuje automatsko podešavanje osvetljenja. Takođe, treba pomenuti poseban način osvetljavanja tastera vezano za specijalnu traku na telefonu koja svetli. Ona takođe svetli kada je telefon u sleep režimu. Iz menija možete prilagoditi podešavanje ove trake. Sa leve strane se nalazi bočni microUSB konektor, koji je pokriven zatvaračem, sa desne strane se nalazi HDMI priključak koji je takođe prekriven zatvaračem. Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priključak, zatim sočivo kamere, blic, zvučnik i otvor drugog mikrofona.

Dimenzije ovog modela su impresivne, 128x64x10.6mm, dok je težina 144 grama. Uređaj lepo stoji u ruci. Kvalitet izrade uređaja je veoma dobar, nema škriputavih zvukova, zazora, uprkos tome što se poklopac zadnje strane uklanja veoma jednostavno. Pristup SIM kartici je jednostavan i ne morate da uklanjate bateriju.

Lično, sviđa mi se dizajn ovog modela, ali budi neka pomešana osećanja. Ovaj uređaj sam u beloj varijanti koju sam testirao prikazao nekim svojim prijateljima, drugaricama, kolegama, ukupno dvadesetak osoba je videlo ovaj uređaj, pri čemu je oko polovine bilo oduševljeno, dok drugoj polovini se nije baš svideo. Sa druge strane, bela boja uređaja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Dva moja prijatelja su tvrdila da ovaj model malo haotično funkcioniše u smislu upravljanja, da neke stvari koje su klasične kod drugih uređaja su ovde drugačije. Moj savet je da ukoliko se odlučite da kupite ovaj uređaj onda je potrebno da se dobro upoznate sa tim kako ovaj uređaj radi. Takođe, preporučujem da u obzir uzmete i kupovinu uređaja u beloj boji.

Telefon poseduje microSIM slot, tako da ćete morati da skratite karticu da bi ona mogla da se ubaci u odgovarajući slot, a ukoliko preterate moraćete da kupite novu. Kartica koja se ubacuje u slot ovog uređaja lako se može ubaciti i u iPhone.

Uprkos tome što kompanija navodi da uređaj poseduje 3.5mm priključak koji omogućava da povežete slušalice dizajnirane za Apple uređaje, vlasnička dodatna oprema ove kompanije sa Xperia S modelom ne radi, već se zvuk prenosi na zvučnik. Prodajno pakovanje sadrži uobičajene bubice koje nisu loše, ali ništa više od toga.

Primetio sam da je nakon nekoliko uklanjanja poklopca zadnje strane poklopac postao malko labaviji nego što je bio u startu i to naročito u donjoj zoni. Ovo je jedna primetno, ali može da vas iznervira. Pored toga, postoji još jedna ironična činjenica, a to je da da biste mogli da ubacite malenu SIM karticu je potrebno da uklonite kompletan poklopac baterije. Zar se to nije moglo rešiti drugačije.

Ekran

Ekran jedinice je impresivan. Ja, kao što mnogi znaju koristim iPhone 4/4S, koji je za mene uređaj sa drugog sveta, koji nudi i džepnu televiziju i još mnogo toga. Veličina ekrana Sony Xperia S modela je 4.3“ uz rezoluciju 1280x720 piksela. Neću govoriti o prednostima AMOLED tehnologije, za to su zaduženi marketinški stručnjaci, ali je činjenica da je ekran modela S veoma dobar, prikazuje meke boje. Slova su veoma jasna, čak i kada je reč o najmanjim slovima. Rezolucija je veoma dobra, i pri najmanjem podešavanju slova zaista ćete se naprezati da vidite šta je napisano, ali je i u tom slučaju kvalitet prikaza veoma dobar. Uređaj karakterišu dobri uglovi vidljivosti horizontalno, nešto lošiji vertikalnu, dok je ekran neznatno žućkast ili je to samo bila optička iluzija. Takođe želim da napomenem da mi boje ne deluju preterano zasićeno. Glavna prednost ovog ekrana je njegova jačina osvetljenja, kontrast i ako želite da kažemo jasnoća.

U okviru menija se može omogućiti Mobile BRAVIA Engine, što svakako preporučujem da radite jer video postaje svetliji, bogatiji i interesantniji.

Upravljanje

Kao što verovatno znate, Sony Ericsson smart telefoni koji su bazirani na Androidu po pravilu koriste mehaničke tastere što kod mene izaziva samo pozitivne reakcije. U okviru modela Sony Ericsson Xperia S situacija je drugačija. Da li zbog dizajna ili iz nekog drugog razloga, tek kompanija je postavila set kontrola osetljivih na dodir ispod ekrana. To nije naročito dobro. Kao prvo, kada pritisnete taster reakcija nije onakva kakvu ste navikli da će biti. Kao drugo, potrebno je da se naviknete na ovakvo upravljanje jer prsti stalno klize između ekrana ovih tastera. Treće, uprkos tome što je pritisak tastera upotpunjen vibracijom, to ne olakšava stvar. Siguran sam da kao ste već koristili smart telefone, upoznati ste sa načinom na koji rade senzorski tasteri i navikli ste na njih, ali ova implementacija generalno nije dobra. Ovaj model karakteriše još jedan kontroverzan element – taster za uključivanje na vrhu uređaja. Podsetiću vas da je visina uređaja 128mm, što čak iako posedujete dugačke prste može da bude nezgodno da pritisnete ovaj taster. Ako držite uređaj u sredini onda možete da ga pritisnete bez problema. Međutim, većina nas je navikla da drži telefon sa donje strane. Mislim da će ovo biti prilično nezgodno za devojke. Možda bi mnogo bolje bilo da je ovaj taster postavljen negde bočno, što bi daleko olakšalo upotrebu uređaja.

Ovaj uređaj poseduje taster kamere što je dobra stavr naročito u proeđenju sa drugim Android uređajima. Takođe, dostupan je i taster za regulaciju jačine zvka koji ako rukujete uređajem levom rukom vam se nalazi tačno ispod palca.

Iznad ekrana se nalazi maleni LED indikator - on svetli u sluaju određenih događaja u okviru telefona kao i tokom punjenja baterije.

Kamera

Sa prednje strane uređaj poseduje kameru rezolucije 1.3MP, dok je sa zadnje strane 12MP kamera koja može da snima fotografije u maksimalnoj rezoluciji 4000x3000 piksela, odnosno da snima HD video u rezoluciji 1920x1080 piksela. Dostupan je zasebni taster za pokretanje kamere i ovde stvari počinju da bivaju interesantne. Naime, ako držite telefon u džepu i on je zaključan. Pritisnite ovaj taster već nakon pola sekunde možete da snimate. Kada kadrirate, aplikacija se pokreće, fokusira i već možete da snimite fotografiju, Kliknite na taster za snimanje ponovo, novo kadriranje sledi i tako dalje. Pregledao sam fotografije nastale na ovaj način samo na ekranu uređaja i one izgledaju dobro, autofokus radi veoma dobro. Ne znam da li je ovako nešto moguće i na drugim modelima, ali Sony je uradio pravu stvar jer je omogućio da se iz zaključanog stanja fotografija kreira veoma brzo, što je karakteristika koja će biti prihvaćena od brojnih korisnika.

Interesantno, ikona za pokretanje kamere je napravljena u formi NEX.

U okviru menija kamere sviđaju mi se velike ikone, pri čemu je dostupan tzv. „normal“ režim fotografisanja u okviru kojeg možete odabrati nekoliko podešavanja kao što su Portrait, Landscape, Night Portrait, Night Scene, Beach & Snow, Sport. Makro režim se automatski aktivira u zavisnosti od lokacije objekta. Možete da podesite uravnoteženje belog u automatskom režimu kao i da postavite opciju za uklanjanje efekta crvenih očiju koja će takođe raditi. Blic će osvetljavati snimke čak i u situacijama koje možda po svojoj postavci ne bi zahtevale ovu vrstu osvetljenja. U meniju možete da isključite kameru sa prednje strane, aktivirate 3D panoramu, pogled iz više uglova. Sony je obratio dosta pažnje kada je reč o 3D, panorama režimima, pri čemu je za panorama režim od krucijalne važnosti da pratite uputstvo kako da snimate fotografiju lagano se rotirajući i ne udaljavajući telefon. Ova opcija je veoma interesantna naročito kada snimate pejzaže u uslovima dobre osvetljenosti.

Prilikom snimanja video sadržaja takođe su dostupni različiti efekti, mogućnost prelaska sa prednje na zadnju kameru, odabir režima fotografisanja: portrait, landscape, beach & snow, Sports, party. Takođe, dostupno je i podešavanja uravnoteženja bele boje. Sviđa mi se način na koji izgledaju video klipovi koji su nastali ovim telefonom kada ih gledate na laptop računaru, i omogućeno je lako upload-.ovanje na YouTube.

Kada je reč o fotografijama i njihovom kvalitetu sve je stvar ukusa i navike. 12MP kamera ovog modela može da se iskoristi za kreiranje mnogih predivnih kadrova pri čemu možete automatski da uključite brojne različite filtere. Ranije je kvalitet kamere bio snažan argument kada je reč o odluci da se kupi neki model. Ljudi su poredili fotografije, čitali razne forume, razmenjivali fotografije. Kompanija Sony Ericsson je bila jedan od pionira kada je reč o implementiranju odličnih kamera u mobilne telefone sa modelom K750. Ono što se u današnje vreme promenilo je to što većina fotografija koje nastanu mobilnim telefonom se ne prebacuju na računar, već završavaju na društvenim mrežama. To znači da kvalitet fotografije nije toliko krucijalan već mogućnost da se brzo fotografija upload-uje na Facebook ili Twitter. Stoga, kada je reč o kameri koja postoji kod modela Xperia S njen najveći kvalitet možda nije 12MP senzor već mogućnost da se iz zaključanog stanja brzo fotografiše i da se takva fotografija što pre upload-uje na društvene mreže.

Performanse

Ovaj model koristi dual core procesor Qualcoom MSM8260 Snapdragon čiji radni takt je 1.5GHz uz Adreno 220 grafički procesor i 1GB sistemske memorije. Programi se otvaraju brzo, prebacivanje je trenutno i generalno uređaj nije pokazao nikakve nedostatke u smislu brzine. Iskreno ne mogu ni da zamislim da ovaj procesor pokaže negde znake usporenja, jer jednostavno ne znam kakvi bi to programi mogli da ga uspore. Možda neka zahtevna igra, ali takvih nema. Ono što želim da kažem je da operativni sistem možda nije najbolje optimizovan kod ovog uređaja u smislu da su neki prelazi možda malo nezgodno odrađeni, ali većina korisnika to neće ni primetiti.

Trajanje baterije

Prema tvrdnji proizvođača baterija ovog modela može da obezbedi 7 časova i 30 minuta trajanja razgovora u 2G mreži, odnosno 8 časova i 30 minuta u 3G mreži, da obezbedi slušanje 25 časova muzike i oko 450 časova rada u režimu mirovanja. Sve ove cifre su odlične, ali imajući u vidu da je reč o tipičnom Android smart telefonu ne može se očekivati da će baterija ovog uređaja trajati duže nego što traje baterija iPhone 4S modela.

Još jedna interesantna karakteristika koja postoji kod ovog telefona je da kada koristite punjač naizmenične struje iz prodajnog pakovanja – adapter i USB kabl koji se može odvajati, nakon deset minuta punjenja možete koristiti uređaj. Kako proizvođač navodi u ovu svrhu možete koristiti samo originalni kabl, ali je eto dostupna karakteristika brzog punjenja što je veliki plus. Nakon što se baterija uređaja napuni, njegov indikator svetli zeleno.

Memorija

Kao što verovatno znate, ovaj uređaj ne poseduje slot za memorijsku karticu, dok je količina ugrađene memorije 32GB. Mislim da će to biti dovoljno za većinu korisnika. Uprkos tome što je čudno da proizvođač nije ugradio slot za microSD karticu ne mogu da nađem nijedan razlog zbog kojeg to nije učinjeno.

Povezivanje sa Mac računarom

Kada je reč o ovom modelu vesti koje se odnose na one koji koriste Mac OS X nisu naročito dobre, jer kada povežete telefon sa računarom, aktivira se MTP koji je dizajniran za Windows. U skladu sa tim Mac računar neće videti operativni sistem ovog modela. Ironija je da je kompanija Sony koja je ovaj model izgradila sa očiglednim naglaskom na iPhone zaboravila jednu ovako značajnu činjenicu.

Bežično povezivanje

Telefon poseduje Bluetooth 2.1 sa EDR, WiFi (802.11 b/g/n), NFC, WiFi Direct. Takođe, uređaj podržava i DLNA. Prirodno, uređaj može da radi i kao pristupna tačka. Kada je reč o radio modulu treba pomenuti da podržava RDS. Kada je reč o povezivanju treba reći da sa Time Capsule sve radi dobro kao i sa drugim mrežama.

Kada je reč o korišćenju ovog uređaja u automobilu on može da se koristi kao plejer ukoliko ga povežete sa audio sistemom i kao navigacioni uređaj. Lično smatram da će ova godina doneti više NFC opreme koja će omogućiti i druge primene ovog uređaja.

Karakteristike Androida

Uprkos tome što je ovaj uređaj opremljen Android 2.3.7 operativnim sistemom on može da radi i sa Android 4.0 verzijom, što je i predviđeno da se uskoro dogodi. Oni koji ipak kupe uređaj sa starom verzijom Androida mogu da očekuju skoro update-ovanje.

Kada je reč o karakteristikama operativnog sistema, Sony je vodio računa o pozadinskim slikama, koje si veoma dobre slično kao za PS3, ali sa drugačijim bojama i kretnjama. Kada je reč o melodijama koje su deo kompanijinog paketa dopada mi se Air. Widgeti su dobro urađeni i na raspolaganju korisnicima su različite opcije za omogućavanje i onemogućavanje WiFi i Bluetooth opcije i drugih karakteristika, a tu je i veoma lep časovnik. Takođe, dostupan je i tradicionalni program za SE telefone TrackID, mada nakon što sam snimio fragment numere i poslao ga dobio sam poruku o grešci. Tu je i servis sa preporukama, posvećeni program odabran od strane kompanije Sony koji omogućava da bezbedno posetite Google Play i pronađete program za sebe. Ovde se nalazi i lista trenutno instaliranih programa.

McAfee Security, Reč je o bezbednosnom softveru koji slobodno možete izbrisati – bolje je biti samo pažljiv i ne petljati se sa programima koje ne razumete, jer ovaj softver jedino što može da uradi je da vam pojede dragocenu memoriju.

Timescape, je Sony-jeva alatka koja se koristi za pregled vesti sa Facebook-a i Twitter-a. Uprkos tome što je ovaj program već nekoliko godina dostupan, od izgleda odlično, ali to neće promeniti činjenicu da je potpuno beskoristan. Moj savet je da koristite zasebne klijente za Android za pomenute društvene mreže.

Evernote, volim ovaj program koji služi za čuvanje beleški i drugih stvari. Dobra stavr je što omogućava komunikaciju sa dekstop verzijom kao i sa verzijama za druge operativne sisteme.

Shop PlayNow, opcija za korišćenje prodavnice aplikacija kompanije SE. Interesantno je da bez SIM kartice ova opcija ne radi.

FM-radio, radi samo sa slušalicama, veoma je jednostavan i zgodan za korišćenje.

Media Remote, daljinski upralvjač za kućne uređaje.

Wisepilot, program za navigaciju, ali mislim da je bolje koristiti Google Maps.

Update Center, karakteristika za ažuriranje kako telefona tako i programa.

Astro, program koji je menadžer fajlova, ali istovremeno i menadžer procesa i apliakcija.

Moxier Pro, program za upravljanje lozinkama.

OfficeSuite, program za rad sa dokumentima.

Manager LifeWare, vlasnički alat kompanije za rad sa dodatnom opremom - slušalicama, časovnikom kompanije Sony i punjačima bateirja.

Labels, podešavanja NFS opcija.

Watches - odličan prikaz informacija o vremenu - alat koji je kompanija Sony odlučila da doda modelu Xperia S je pun pogodak.

U specijalnim podešavanjima možete aktivirati Xperia Facebook za brojne vlasničke aplikacije tako da brzo razmenjujete informacije sa prijateljima, podesite program PC Companion, aktivirate modem.

Ekran je tipičan i omogućava da aktivirate uređaj ili da brzo aktivirate tihi režim rada.

Neću navoditi sve programe koji postoje, ali možete steći uvid u njih na osnovu snimaka sa ekrana.

Kompletan opis verzije Android 2.1 (Eclair)

Zaključak

Zvučnik je dosta glasan, a uređaj se može koristiti kao minijaturni stereo sistem za putovanja, ali i slušanje muzike kod kuće. Kvalitet glasa je na dobrom nivou, možete ga čuti pravilno, čak i možda za nijansu glasnije nego što bi trebalo. Prijem je takođe sasvim u redu.

Cena po kojoj je ovaj smart telefon dostupan na tržištu izaziva određene rezerve prema njemu. Uprkos svemu tome, reč je o veoma dobrom uređaju sa dobrim ekranom, pristojnom kamerom, dobrim performansama i dobrim sadržajem prodajnog paketa. Ovaj model poseduje dosta nezgodne tastere osetljive na dodir i dosta slabih tačaka vezanih za ergonomiju, ali ono što možemo da kažemo je takođe da ovaj model uskoro očekuje Android 4.0, mnogo bolja optimizacija softvera. Dizajn ovog modela jeste kontroverzan, za neke nimalo primamljiv, ali generalno Sony Xperia S je model u kojem možete da uživate.

Kada jer reč o konkurentskim modelima ovom uređaju, onda tu svakako moramo da pomenemo Samsung Galaxy S II koji je glavni Android model trenutno. Ovaj model je dosta jeftiniji od Xperia S modela. Takođe, treba pomenuti da će se najverovatnije u veoma kratkom roku pojaviti model Samsung Galaxy S III. Tako treba pažljivo razmisliti da li ćete se odlučiti za ovaj ili neki drugi model. Ono što je pozitivno kod ovog modela je ponavljam odličan ekran, dobar procesor.

Kada je reč o interesovanju kupaca za ovaj model ono definitivno postoji, a da li je ovaj model vredan ili ne tog interesovanja to je već stvar lične odluke. Ono što je činjenica je da je Sony ovim modelom kreirao još jedan visokokvalitetni uređaj sa nekim novim rešenjima, koji će pokazati da li opravdava svoje postojanje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024