Ascend P1 2012
2012. godina
4.3" OLED, 61.7% body
2% 4460, Android 4.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1670 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Huawei Ascend P1 U9200
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Ascend P1 U9200. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Ascend P1 U9200 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test UMTS / GSM-telefona Huawei P1 (U9200)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • USB-kabl
  • Punjač
  • Telefon
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

Pre 2011. godine svi su bili zabrinuti za kinesku kompaniju Huawei, drugačije rečeno skeptični, zbog toga što se bavila proizvodnjom brendiranih telefona za mobilne operatere. Na kraju 2011. godine objavljen je i Honor, brendirani Huawei uređaj, a bilo je i drugih modela kao što su IDEOS X5 i Vision, ali oni nisu bili toliko popularni kao Honor. Prva stvar koja je privlačila pažnju potencijalnih kupaca bila je cena koja je bila niža nego kod Android uređaja sličnih karakteristika. Honor je, inače, jedan retkih smart telefon za koji je obezbeđen update firmware-a na verziju ICS i od tada je brend Huawei počeo da se smatra ozbiljnim.

Početkom leta ove godine ova kineska kompanija predstavila je veliki broj zanimljivih proizvoda među kojima je i tablet koji odlikuje FullHD rezolucija ekrana i Quad smart telefon dok je već neko vreme na tržištu dostupan P1 (U9200), moćni dual-core telefon baziran na Android 4.0 operativnom sistemu.

Ono što nikako nije razumljivo jeste politika određivanja cene jer se nekako čini da su cene previsoke. U toku održavanja međunarodne CSTB izložbe dato je obećanje da će uređaji biti jeftiniji, ali to nije slučaj ni sa modelom P1, kao ni sa modelima D1 i DQ.

Dizajn, veličina, kontrole

Aparat odlikuje četvorougaoni oblik uz blago zaobljene ivice. Gornji i donji krajevi takođe su blago zaobljeni sa zadnje strane. Zadnji poklopac jednostavno se uklapa u prednji dok je ekran blago usečen u kućište tako da se formira blago udubljenje visine manje od 1mm. Dizajn zadnjeg poklopca u potpunosti je pozajmljen od Samsung Galaxy S II: modul kamere je blago uronjen a u blizini se nalazi i handsfree zvučnik. U prodaji su se pojavile dve tradicionalne verzije – u beloj i crnoj boji. U prvom slučaju zadnji poklopac izrađen je od sjajne plastike dok je u drugoj varijanti korišćena plastika meka na dodir.

Moguće je da će biti drugih opcija boja kao što su crvena, žuta, plava.

Tokom testiranja korišćen je model bele boje. Ovaj aparat veoma brzo je bio prekriven otiscima prstiju, ali njihovo uklanjanje je veoma jednostavno. Za izradu su korišćeni praktični materijali: tokom testiranja aparata nije došlo do pojave ogrebotina, barem sa zadnje strane.

Kućište odlikuje čvrsta izrada i u teoriji ne bi trebalo da se otvara ,ali se zadnji poklopac može podići da bi se videla unutrašnjost aparata. Nedelju dana nakon početka testiranja tanušni poklopac microUSB konektora se odlomio, a pretpostavljam da je samo u pitanju ovaj test model te da se kod komercijalnih uređaja to neće dešavati.

Kada je u pitanju kvalitet izrade, nema nikakvih zamerki – ne dolazi do pojave škriputavih zvukova a zadnji poklopac se ne savija tako da dodiruje bateriju. Matrica ekrana zaštićena je Corning Gorilla Glass zaštitom.

Dimenzije Huawei P1 modela gotovo da su idealne za 4.3“ dijagonalu ekrana: 127 x 64 x 7.7mm a težak je samo 110 grama. Debljina je manja nego kod modela P1 S gde je 6.7mm. Kada se uređaj drži u ruci ne čini se da je P1 tanak i može se uporediti sa Samsung Galaxy S3 (8.6mm) mada je on teži za 23 grama. Može se uporediti i sa Panasonic Eluga modelom koji je od ovog modela deblji manje od 0.1mm – ako je to uopšte i primetno - i čija je težina ukupno 103 grama dok je kućište potpunosti ravno budući da je kamera blago izdignuta.

Smart telefon odlično pristaje u šaku zahvaljujući ergonomskom dizajnu.

Prednji panel odlikuju dva senzora – senzor osvetljenja i blizine – a tu su i kamera i slušalica. Jačina zvuka je dovoljno jaka pa će vas sagovornik čuti jasno i glasno dok je kvalitet glasa koji se prenosi na visokom nivou. Gotovo da se može uporediti sa modelima Samsung Galaxy Note i Galaxy S III.

Ispod ekrana se nalaze tri tastera osetljiva na dodir: "menu", "Home" and "Back." Osvetljenje je belo i slabo. Tasteri su obojeni belom providnom bojom, tako da se tokom dana kroz njih može videti.

Glavni mikrofon nalazi se sa donje strane dok su sa gornje strane vidljivi standardni 3.5mm priključak, slot za microUSB i SIM karticu sa plastičnim poklopcem. Nije baš zgodno za upotrebu.

Tasteri za regulaciju jačine zvuka se nalaze sa leve bočne strane. Taster za uključenje/isključenje uređaja se nalazi sa desne strane kao i odeljak za instaliranje microSD memorijske kartice.

Sa zadnje strane nalazi se modul kamere, dual LED blic, drugi mikrofon, dizajniran za redukciju šuma, kao i zvučnik za handsfree razgovor.

Huawei P1 i Samsung Galaxy S III

Huawei P1 i LG Optimus 3D max

Huawei P1 i HTC One X

Ekran

Smart telefon koristi ekran dužine dijagonale 4.3“, fizička veličina je 96x54mm, dok je rezolucija 960x540 piksela uz gustinu 256ppi i odnos stranica 16:9. Matrica ekrana izrađena je korišćenjem SuperAMOLED tehnologije (PenTile). Uprkos činjenici da su karakteristike ekrana Huawei P1 i HTC One S gotovo jednake, ovaj drugi model odlikuje bolja vidljivost dok će većina korisnika reći da nema razlike.

Matrica P1 modela ima mogućnost prikazivanja 16 miliona boja i obezbeđena je podrška za do deset istovremenih unosa. Osetljivost ekrana je na visokom nivou u može se uporediti sa vrhunskim proizvodima drugih kompanija.

Uglovi vidljivosti su odlični, a pri blagom uglu osvetljenost ekrana se smanjuje. Prilikom upotrebe ekrana u mračnom okruženju nećete primetiti sjaj matrice ekrana.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima slika na ekranu slabi, ali visoki nivo osvetljenja je dovoljan za ugodan prikaz.

U podešavanjima uređaja postoji nekoliko originalnih karakteristika:

  • Unapređenje slike: Iskreno nije mi baš jasna suština ove opcije.
  • Podešavanje jačine osvetljenja: U zavisnosti od slike na ekranu (svetlo ili tamno) podešavate jačinu osvetljenja. Na primer, pri svetlijoj slici, osvetljenje je slabije

Uređaj poseduje troosini magnetometar (LIS303DLCH) i akcelerometar (AK8975), kao i žiroskop (L3G4200D).

Sveukupno uređaj poseduje odličan ekran sa samo jednom manom: primena PenTile matrice čini da slika ne bude tako jasna kao kod uređaja sa IPS matricom.

Ekrani modela Samsung Galaxy S III (gore), HTC One X (centar) i Huawei P1:

Uglovi vidljivosti modela Huawei P1

Baterija

Telefon poseduje neuklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 1670mAh. Ovo je veoma dobar kapacitet za bateriju koja se postavlja u tanak uređaj.

Testiranje je pokazalo da jednim punjenjem baterija može obezbediti oko sedam sati razgovora, četiri sata reprodukcije video sadržaja uz maksimalno osvetljenje i maksimalnu jačinu zvuka, četrdeset sati reprodukcije muzičkih sadržaja preko slušalica uz maksimalnu jačinu zvuka kao i 3.5 sati igranja igara.

U proseku baterija će izdržati manje od jednog dana. Tokom testiranja P1 sam koristio nasledeći način: 20 – 30 minuta dnevno uz dva sata slušanja muzike, sat vremena gledanja video sadržaja, sat vremena korišćenja kamere, tri sata korišćenja Wi-Fi i 3G mreže (Twitter, e-mail, Skype, instaliranje aplikacija).

U suštini, reč je o uobičajenoj potrošnji kada je reč o Android smart telefonima. Ništa, manje, ništa više.

Test Antutu:

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u mrežama GSM (850/900/1800/1900 MHz), HSDPA (850/900/1900/2100 MHz / AWS). Brzina HSDPA - 21 Mbit / s, HSUPA - 5.76 Mb / s, EDGE - 236 Kbit / s, GPRS 32-48 Kbps / sec.

Postoji i Bluetooth 3.0 verzija sa A2DP i EDR. Wi-Fi modul (802.11a/b/g/n) pruža podršku za DLNA (Digital Living Network Alliance) – standard koji omogućava kompatibilnim uređajima emitovanje i prijem na kućnu mrežu različitih medijskih sadržaja (fotografija, muzike i video sadržaja) i prikaz u realnom vremenu.

Telefon se može koristiti kao pristupna tačka (Wi-Fi hotspot). Za prenos podataka i sinhronizaciju obezbeđen je USB 2.0. Sa microUSB konektorom koji je kombinovan sa MHL (Mobile Figh Definition Link) slika se može prikazivati na TV-u ili projektoru.

Malo iznenađenje za mene je nepostojanje NFC čipa. Danas gotovo svaki smart telefon koji prilada visokom cenovnom opsegu ima ovu opciju.

Memorija, memorijska kartica

Aparat odlikuje 1GB memorije . Prosečno je slobodno oko 350MB, od 660MB koliko je dostupno. Od 4GB interne memorije dostupno je oko 2.5GB. MicroSD kartica nije deo prodajnog pakovanja, maksimalni kapacitet koji telefon podržava je 32GB.

Kamera

Huawei U9200 model poseduje dve kamere: glavna ima 8MP sa autofokusom. Matrica kamere izrađena je korišćenjem BSI tehnologije koja omogućava snimanje fotografija uz minimalni šum čak i kod veoma slabog osvetljenja. Stvar je u tome što kod uobičajenog CMOS senzora svetlost prolazi kroz metalnu rešetku i elemente pre nego što dođe do foto-dioda. Kod BSI senzora rešetka je sakrivena iza foto-dioda.

Aparat poseduje prednju 1.3MP kameru bez autofokusa a tu je i dvodelni LED blic. Maksimalna rezolucija glavne kamere – 3264 x 2448 piksela prednja – 1280 x 720 piksela, maksimalna video rezolucija – 1920 x 1080 pri 30fps i mono zvuk.

Kvalitet kamere je veoma dobar: odlični detalji i u velikom broju slučajeva odgovarajuće uravnoteženje belog, široki uglovi vidljivosti i veliki otvor blende (f/2.4). Maksimalna brzina zatvarača je 1/32, dok je minimalna 1/2000, ISO 64 – 1000. Ukoliko uporedite fotografije snimljene modelom Samsung Galaxy S III i Huawei P1, veoma su slične a kvalitet obe kamere gotovo je jednak. P1 smart telefon ima manju distancu fokusiranja, približno 20 – 30mm, i dubinu polja. Treba pomenuti da brzina rada kamere ovog modela nimalo ne zaostaje za brzinom rada kamere Samsung modela.

Fotografije nastale kamerama modela Samsung Galaxy S III (levo) i Huawei P1:

Video se snima u FullHD rezoluciji. U početku se javljao problem za koji je okrivljen neispravni kontroler a kasnije je problem u potpunosti uklonjen.

Interfejs foto režima: desno - izmena između režima fotografije i videa, aktivacija, ulaz u galeriju. Sa gornje leve strane - prelazak na prednju kameru ili osnovna podešavanja blica. Sa leve strane – režim snimanja fotografija (pojedinačno, grupno, HDR, serijsko, osmeh, dekoracija i panoramske fotografije pri slabijem osvetljenju), efekti (stare fotografije, hladne boje, tople boje, negativ, itd.), lično podešavanje.

Opcije:

  • Režim fotografisanja (auto, action, portrait, landscape ...)
  • Uravnoteženje belog/li>
  • ISO (od 100 do 800)
  • Podešavanja slike (ekspozicija, zasićenje, kontrast i jačina osvetljenja)
  • Tajmer
  • Pregled
  • Kvalitet fotografija
  • Rezolucija (od 0.3 MP do 8 MP)
  • Widescreen
  • Autofokus
  • Prepoznavanje lica
  • Redukovnaje efekta crvenih očiju
  • HDR (kreiranje tri fotografije različitom ekspozicijom)
  • Memorija
  • Reset

Interfejs video režima: desno – prelaz između fotografije i videa, aktivacija, ulaz u galeriju. Sa gornje leve strane – prelazak sa prednje na glavnu kameru, podešavanje osvetljenja. Sa leve strane – rezolucija (sa 176 x 144 do 1920 x 1080), BB, lično podešavanje.

Opcije:

  • Pregled
  • Stabilizacija
  • GPS tagovanje
  • Memorija
  • Reset

Galerija prikazuje standardni Android album

EXIF-informacije iz foto fajla:

Karakterisitke videa snimljenog glavnom kamerom:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 20 Mbit / sec
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 fps /
  • Zvuk: AAC, 96 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Karakterisitke videa snimljenog prednjom kamerom:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 12 Mbit / sec
  • Rezolucija: 1280x720, 30 fps /
  • Audio: AAC, 96 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Primeri fotografija anstalih glavnom kamerom:

Primeri fotografija nastalih prednjom kamerom:

Performanse

Aparat je baziran na Texas Instruments OPAM 4460 platformi. Tehnički proces – 45nm instrukcioni set CPU – ARMv7, memorijski kontroler – LPDDR2, grafička akceleracija – PowerVR SGX540 (OpenGL ES v2.0, OpenGL ES v1.1, OpenVG v1.1 i EGL v1.3 podrška je obezbeđena). Korišćen je OMAP čipset četvrte generacije koji podrazumeva i hardverski akcelerator IVA3 medija sa programabilnim DSP koji omogućava enkodiranje/dekodiranje 1080p Full HD video sadržaja a tu je i 1.5GHz dual Cortex - A9 procesor.

Smart telefon je veoma brz i nema nikakvog odlaganja niti zastoja u izvršavanju radnji. Moguće je pokrenuti gotovo bilo koju igru – Shadow Gun, Asphalt 6, NOVA ili Real Racing 2.

Za razliku od LG Optimus 3D Max, koji koristi TI OMAP 4430, Huawei P1 se praktično uopšte ne zagreva oko procesora.

Benchmarks:

Antutu

SmartBench

CF Benchmark

NenaMark II

Basemark ES 2.0

KFS Benchmark

RL Benchmark

RD Benchmark

Vellamo

Quadrant Standart

Bullet Benchmark

SunSpider

GL Benchmark (Egypt - high)

GL Benchmark

Softverska platforma

Testirani uzorak pokretao je Google Android 4.0.3, a da li će i kada biti obezbeđen upgrade na 4.1, za sada je teško reći. Tako nešto će se možda znati na kraju trećeg kvartala ove godine.

Korisnički interfejs i meni

Aparat odlikuje Huawei korisnički interfejs a moguće je vršiti izmenu 2D i 3D prikaza. U prvom slučaju izmene u okviru interfejsa su minimalne i uglavnom dominira osnovni Android uključujući i meni. Za veliki broj korisnika to je i najbolja opcija – jednostavno i elegantno.

U drugom slučaju glavne funkcije desktopa dobijaju više opcija (dva tipa – rotacija ili pregled), dodeljeni su 3D widgeti (prognoza, plejer, foto album, kalendar i e-mail). Sve izgleda originalno i simpatično.

Zaključani ekran takođe se razlikuje u zavisnosti od teme. Na primer, u 3D primetni su pointeri za otključavanje.

Ukoliko povučete notifikacioni bar videćete opciju za brzo pokretanje Wi-Fi, Bluetooth-a, GPS, prenos podataka a moguće je omogućiti ili onemogućiti automatsku rotaciju interfejsa.

Pozivi i poruke

Ove sekcije ne razlikuju se ni po čemu specijalnom (niti funkcionalno niti vizuelno) od Android 4.0 Ice Cream Sandwich a detaljna analiza dostupna je na sledećem linku:

Jedina stvar koja se promenila kod telefona je tastatura. Primenjena je virtuelna tastatura Huawei Input Method, verzija 5.2.27.

Apliakcije

Ovde su dostpni neki standarndi softveri kao i aplikacije treće strane:

  • TZvanični Twitter klijent
  • Facebook
  • Polaris Office
  • Security Guard. aplikacija koja integriše sigurnosne karakteristike kao što su blokiranje poruka i poziva, crna lista, lični nalog, zaštita lozinke i enkripcija fajlova.
  • Baterijska lampa

Multimedija

Muzički plejer

Dostupna su dva muzička plejera: „Play Music“ i „Music +“. Prvi je standardni Android plejer dok je drugi sličan ali nešto jednostavniji. Kod oba modela je problem osrednji kvalitet zvuka a ni dodat Dolby ne zaslužuje pohvale budući da je zvuk suviše elektronski. Ukoliko želite da izvučete maksimalni kvalitet najbolje je koristiti nešto kao PowerAMP.

Proizvođač tvrdi da uređaj koristi Dolby Mobile 3.0 tehnologiju sa Dolby Ditigal Plus. Sve ovo zvuči odlično ali kvalitet zvuka prethodno je opisan.

Jačina zvuka slušalica je veoma dobra, kvalitet zvuka je dobar uz 60Hz do 16kHz opseg i očigledno je da nedostaje malo dublji zvuk uprkos tome što PA može pružiti zvuk koji je veoma blizu idealnom.

Jačina zvučnika, uprkos tankom profilu aparata, jeste zadovoljavajuća pa ćete melodiju zvona čuti i na bučnoj ulici.

FM-radio

Za slušanje radio programa potrebno je priključiti slušalice budući da imaju funkciju antene. Radio opseg je 87.5MHz – 108MHz a podržan je i RDS. Moguće je uskladištiti četrdeset radio stanica a moguće je i vršiti njihovo preimenovanje.

Video plejer

Nema posebnog programa za gledanje video sadržaja a ni Galerija ne nudi nikakvu mogućnost testiranja video sadržaja. Prilikom testiranja bilo je neophodno instaliranje MX Video plejera.

MKV (1080p, h264, High profile 4.1, 40 Mbit / s). Standardni plejer ne reprodukuje, MX Plajer reprodukuje ali je video suviše spor.

  • MKV (1080p, vc1, ap13, 18 Mbit / s, AC3). Standardni plejer ne prikazuje sliku, ali je zvuk prisutan. MX Video plejer prikazuje video ali je spor, nema zvuka.
  • MKV (1080p, h264, High profile 4.1, 10 Mbit / s, DTS). Standardni plejer prikazje video ali nema svuka. MXVP prikazuje video, postoji zvuk, ali u program režimu.
  • MKV (720p, h264, High profile 5.1, 3 Mbit / s, Vorbis). Nema problema
  • MKV (480p, XViD, as15, 1 Mbit / s, AAC). Standardni plejer ne reprodukuje, u MXVP je sve u redu u Program režimu.
  • MPEG (480p, 5 Mbit / s). Standardni plejer ner reprodukuje, u MXVP je sve u redu.
  • TS (720p, MPEG, AC3). Standardni plejer ne reprodukuje video ispred zvuka u MXVP.
  • AVI, MP4, FLV i 3GP standarndi plejer reprodukuje bez problema.

Zaključak

Huawei je zapravo ponudio veoma interesantan smart telefon. Pre svega, treba pomenuti njegovu malu debljinu i težinu kao i ergonomski dizajn dok velika brzina rada i jednostavnost uređaja zaslužuju posebnu pohvalu. Možda će to zvučati čudno ali jedna od velikih prednosti ovog modela jeste njegova kamera koja snima veoma dobre fotografije, gotovo na nivou Samsung Galaxy S3 i HTC One X modela.

Postoje i neki negativni aspekti kao što je nedostatak NFC čipa, problem koji se javlja prilikom snimanja videa ali i veoma visoka cena. Možda Huawei visinu cene smatra dobrom strategijom ali sigurno je da je cena ovog modela previsoka.

Najbliži konkurentski model je Meizu MX koji odlikuju praktično iste karakteristike (neke bolje, neke gore) ali je dostupan po daleko nižoj ceni. Nešto skuplji su HTC One S i Samsung Galaxy Nexus dok je HTC Sensation nešto povoljniji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024