Galaxy Y Duos B5512 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Y Duos B5512
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Y Duos B5512. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Y Duos B5512 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test UMTS / GSM-teleofna Samsung Galaxy Y Pro DUOS (GT-B5512)

Prodajno pakovanje:

  • Samsung GT-B5512
  • Baterija
  • Žične stere slušalice
  • AC adapter i USB-kabl
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Pozicioniranje

U nekom od prethodnih tekstova govorili smo o QWERTY-Android smart telefonu Samsung Galaxy Pro Y. Danas govorimo o nasledniku ovog modela sa dva slota za SIM karticu – Galaxy Y Pro Duos. Osim toga, ovaj model odlikuje i frontalna kamera sa zasebnim mehaničkim tasterom za prebacivanje između kartica. Samsung takođe planira prodaju još jednog Android modela sa dve SIM kartice ali bez tastature – Galaxy Y Duos.

Zanimljivo je da je cena ovog modela znatno snižena u odnosu na početak prodaje, međutim, ona je i dalje visoka kada se u obzir uzmu osrednje karakteristike aparata.

Imajući u vidu činjenicu da se Y Pro DUOS nikako ne razlikuje od modela Y Pro, u toku teksta fokusiraćemo se na ključne tačke. Ukoliko vam budu potrebne dodatne informacije, pročitajte test Samsung B5510 modela.

Dizajn, veličina kontrole

Pored kamere, sa prednje strane aparata nalazi se i zvučnik za polifone melodije i to je sve što se tiče razlike u dizajnu u poređenju sa modelom Y Pro. Aparat je u potpunosti izrađen od crne plastike: zadnja strana je matirana, dok su ivice aparata i prednja strana sjajne. Aparat odlično staje u šaku uprkos tome što se čini nešto širim. Ekran predstavlja pravi magnet za otiske prstiju ali oni nisu toliko vidljivi i veoma lako se mogu ukloniti.

Kada je u pitanju težina, ovaj model nešto je teži u odnosu na Y Pro, 112.3 grama u odnosu na 108 grama ali je i nešto deblji – 11.9mm u odnosu na 11.5mm.

Sa prednje strane nalaze se senzor blizine, prednja kamera i zvučnik. Mikrofon se nalazi sa donje strane, microUSB priključak, dok se standardni 3.5mm audio priključak nalazi sa gornje strane. Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, a taster za uključivanje/isključivanje i zaključavanje telefona je sa desne strane. MicroSD memorijska kartica je instalirana ispod poklopca baterije gore desno. Podržana je zamena bez isključenja uređaja.

Samsung Galaxy Y Pro DUOS (levo) i Samsung Galaxy Ace Plus

Samsung Galaxy Y Pro DUOS (levo) i LG Optimus HUB

Samsung Galaxy Y Pro DUOS (levo) i LG Optimus LINK

Samsung Galaxy Y Pro DUOS (levo) i Highscreen JET

Tastatura

Ovaj uređaj poseduje obzirom da je namenjen prodaji na različitim tržištima ima opciju i za ćiriličnu tastaturu. Ova tastatura je dosta zgodna za unos teksta. Ispod ekrana nalaze se tasteri „Menu“, „Home“, „Back“ i „Search“. Između njih nalazi se trackpad osetljiv na dodir, „OK“.

Tastatura ima ukupno 37 tastera. Oni su napravljeni od sjajne plastike sa neznatno zaokrugljenim ivicama. Površina je ravna. Hod tastera je minimalan a pritiskanje tvrdo. Rastojanje između tastera je oko 1mm. Slova (ćirilična i latinična) su šptampana belom providnom bojom, dok su funkcionalni tasteri označeni narandžastom bojom. Osvetljenje nije naročito svetlo, ali je ravnomerno raspoređeno i lepo vidljivo po noći.

Tasteri „W/U“, „X/Z“, „L/B“ i „M/E“ zahtevaju dvostruki pritisak. Na primer, da biste uneli drugo slovo potrebno je da dva puta pritisnete taser. Produženo držanje space tastera uključuje pretragu, dok dugo pritiskanje Alt unosi tastere iz gornje polovine, kratko pritiskanje Alt menja jezik unosa, a Alt +Sym otvara panel sa dodatnim karakterima.

Ekran

Ekran je dužine dijagonale 2.6", fizičkih dimenzija 52x36 mm. Uprkos tome što su u brojnim publikacijama izneti podaci da ekran karakteriše rezolucija 400x240 piksela, stvarna rezolucija je ista kao kod prethodnog modela i iznosi 320x240 piksela, uz gustinu od 154 piksela po inču kvadratnom. Ovde je reč o matrici TFT-LCD tehnologije koja ima mogućnost prikazivanja do 256.000 nijansi boja. Kod ovog modela podržan je unos preko ekrana osetljivog na dodir, pri čemu je korišćena kapacitivna tehnologija sa podrškom za jedan dodir. Osetljivost je slaba.

Uglovi vidljivosti koji su mali: kada se ekran nagne na desnu stranu boje se menjaju, dok kada se nasloni na desnu stranu dolazi do smanjenja kontrasta i redukovanja osvetljenja. Senzor osvetljenosti ne postoji pa se osvetljenost podešava manuelnim putem, dok je reprodukcija boja osrednjeg kvaliteta. Ekran bledi na suncu, pri čemu je slika manje ili više čitljiva.

Moguće je odabrati font slova, pozadinsku sliku, sliku glavnog ekrana i sliku koja se prikazuje kada je ekran zaključan, osetljivost optičkog džojstika. Postoji mogućnost podešavanja ne isključenja ekrana od 30 sekundi do 30 minuta kao i opciju koja omogućava da se onemogući i omogući automatsko rotiranje ekrana kada okrećete telefon.Telefon poseduje i magnetomer MMC328x.

Uglovi vidljivosti modela Samsung Galaxy Y Pro DUOS

Poređenje ekrana modela Samsung Galaxy Y Pro Duos (levo), Highscreen Jet Duo, LG Optimus Hub i Samsung Galaxy Ace Plus:

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1300 mAh, oznake EEB464358VU. Model Samsung Galaxy Y Pro koristi bateriju kapaciteta 1200mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 530 sati rada u režimu mirovanja dok je vreme razgovora je 9 časova.

Nije mi sasvim jasan potez porizvođača, obzirom da je mogla da se implementira i baterija višeg kapaciteta obzirom da na primer EB494358VU baterija kapaciteta 1350mAh savršeno se uklapa u ovaj model. Ova činjenica je naročito čudna jer model sa dve SIM kartice troši više energije od uređaja sa jednom karticom.

Tokom testirnaja nisam primetio razliku između B5510 i B5512. Pri opterećenju koje je uključivalo 20 do 30 minuta razgovora dnevno, oko 2 časa slušanja muzike i 5-6 časova korišćenja 3G interneta, bateirja se isprazila drugog dana uveče.

Opcije povezivanja

Telefon koristi sledeće mreže, 2G (GSM / EDGE - 850/900/1800/1900 MHz) i 3G (900/2100 MHz). Brzina HSDPA - je do 7.2 Mbit / s.

U prisustvu Blutooth 3.0 verzije sa A2DP, moguć je transfer fajlova i govora.

Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot).

Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode preko USB 2.0 standarda. Kada se poveže sa računarom Samsung GT-B5512 je definisan kao USB Flash uređaj ili USB modem. Dostupna je Samsung Kies aplikacija.

SAR

Telefon je izrađen uzimajući u obzir maksimalne nivoe izlaganja radio frekvencijama koji su odobreni od strane EU. Ovi standardi zabranjuju prodaju mobilnih telefona gde nivo zračenja iznosi 2.0W po kilogramu telesne težine. Tokom testiranja ovog modela zabeleženo je zračenje od 0.573W po kilogramu.

Memorija i memorijska kartica

Smart telefon poseduje 290MB RAM-a (obično je oko 120MB slobodno), što je uglavnom dovoljno za svaku vrstu zadatka. Za instalaciju aplikacija dostupno je oko 160MB flash memorije (slobodno je 160MB). Ukoliko je potrebno, sve aplikacije se mogu prebaciti na microSD karticu. Dostupna je kartica kapaciteta 4GB.

Kamera

U okviru modela Samsung Galaxy Y Pro DUOS je instaliran poptuno isti modul kamere kao kod Samsung Galaxy Y Pro: 3.2MP kamera sa autofokusom i blicem. Maksimalna rezolucija fotografija je 2048x1536 piksela, dok je za video 320x240 piksela pri 24 fps, bez obzira na nivo osvetljenja. Za video pozive je dostupna prednja kamera rezolucije 0.3MP.

Generlano kamera je slaba, ali će prema zahtevima fotografa biti manje ili više tolerantna. Možete da instalirate modul sa auto fokusom ili da uvećate rezoluciju i odaberete visok kvalitet, što će donekle poboljšati stvari.

Kamera se pokreće preko menija, a interfejs je sledeći: sa leve strane je režim fotografisanja (pojedinačni snimak, detekcija osmeha, panorama), scene (landscape, night, sport, indoor, beach, sunset, etc.), kontrola osvetljenosti (1-9), konfiguracija. Sa desne strane nalazi se galerija, prebacivanje sa fotografije na video.

Podešavanja za fotografije

  • Tajmer
  • Rezolucija (320x240, 1280x960, 1600x1200, 2048x1536)
  • Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
  • Efekti (no effects, negative, grayscale, sepia)
  • Merenje (center-spot metering, matrix)
  • _Kvalitet (normal, excellent, best)

Interfejs video režima: sa leve strane - režim snimanja (normal, za MMS), podešavanja jačine osvetljenja - desno prebacivanje sa videa na fotografije, ulazak u galeriju.

Video podešavanja

  • Tajmer
  • Rezolucija (176x144, 320x240)
  • Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
  • Efekti (no effects, negative, grayscale, sepia)
  • Kvalitet (normal, excellent, best)

Iz foto fajlova možete izvući EXIF informacije:

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: MPEG-4 Visual, 770 kbit / s
  • Rezolucija: 320 x 240, 24 k / s
  • Audio kodek: AAC, 97 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 16.0 KHz

Primeri fotografija:

Primer video klipa (mp4, 1,6 mb) >>>

Performanse

Kao i Samsung Galaxy Y Pro Duos poseduje novi čip i to Broadcom BCM21553 Thunderbird EDN31. Reč je o procesoru radnog takta 832MHz (pri čemu je minimalani radni takt ovog procesora 312MHz). Njegova arhitektura je ARM v6 . Grafički akcelerator ovog modela je VideoCore IC HW. Isti čip je instaliran i na Samsung Galaxy Ace (nova revizija), Galaxy Y i Galaxy Y Pro.

Informacije o sistemu:

Testovi:

Quadrant Standart

Antutu

Nenamark2

Navigacija

Nastavljam da testiram navigacione mogućnosti telefona uz pomoć Navitel softvera. Dok je kod prethodnih modela sve bilo manje ili više jasno, kod ovog modela to nije bio slučćaj obzirom da Samsung Galaxy Y Pro Duos poseduje ekran niske rezolucije i nestandardnog odnosa stranica. Međutim, nekako sam uspeo da pokrenem softver.

Neću opisivati instaliranje programa samo ću pomenuti da je za instaliranje potrebno da posedujete dva fajla: APK i mape. Zatim treba da krierate dva direktorijuma na memorijskoj kartici NavitelContent / Maps i kopirate rus20111024.nm3. Uz pomoć vodiča pokrenete vodič i instalirate Navitel-full-5.0.4.0.apk i pokrenete.

Prilikom prvog pokretnaja potrebno je da odaberete jezik interfejsa i mape, kao i da odaberete glas za glasovno navođenje. Tada možete da odaberete da li ćete da kupite, samo isprobate ili aktivirate Navitel softver. Izgled interfejsa sam opisivao u prethodnim testovima tako da neću detlajisati.

Prilikom prvog pokretanja pozicioniranje modela Samsung Galaxy Y Pro Duos traje 4-6 minuta, dok je kasnije potrebno manje od 15 sekundi. Kada ste u zatvorenom uređaj pronalazi 5 satelita, dok kada ste na otvorenom ovaj broj je 9.

Za pretragu za destinacijom možete da odaberete neke od sledećih stavki:

  • at
  • at intersections
  • the nearby places
  • on the map
  • of waypoints
  • in history
  • the coordinates
  • more

Za pretragu određene destinacije, odaberite jednu od opcija, kao što je adresa. Unesite grad, ulicu i broj. Sve vrednosti sem moraju uneti smo preko tastature na ekranu.

Konstruisanje rute traje manje od sekunde i isto toliko vremena je potrebno za rekonfigurisanje rute u slučaju gužve ili nekih drugih događaja. Tokom kretanja po ruti možete mapu videti kao ravnu ili u 3D, moguće je rotiranje mape.

Dostupan je noćni režim ili standardni dnevni. Kada se krećete dostupna je glasovna podrška za različite situacije, rotiranje, uslove satelitskog prijema itd.

prkos niskoj rezolcuiji ekrana, Samsung Y Pro Duos se pokazao kao dobar kada je reč o korišćenju Navitel softvera i niska rezolucija nije imala negativne posledice kada je reč o navigaciji.

Softverska platforma, korisnički interfejs i meni

Smart telefon radi na verziji Android 2.3.6. U okviru trenutnog test uređaja pstoji verzija firmware-a S5512XXKL2, verzija jezgra - 2.6.35.7.official.luisads @ androide # 37.

Jedina razlika u odnosu na druge telefone sa ovakvim korisničkim interfejsom je ta što glavni panel nije smešten horizontalno u dnu već vertikalno sa desne strane. Ovo je urađeno da bi se obezbedio dovoljan prostor na ekrnau. Da biste dodali ili uklonili desktop, potrebno je da kliknete na kontekstualni meni i odaberete "Modify". Ovaj model ne podržava multitouch tako da nije podržano upravljanje sa više pritisaka odjednom.

Meni je predstavljen u vidu matrice ikona 4x3. Klikom na „Menu“ možete odabrati „Change“ i oznake se mogu pomeriti, dok se oznaka „Home“ ne može menjati.

Rad sa dve kartice

Kao što je već pomenuto, aparat poseduje dva slota za SIM kartice. U okviru režima mirovanja obe SIM kartice su funkcionalne, ali kada se razgovara preko jedne od njih, druga je nedostupna.

Izmena SIM kartica se vrši pritiskom na specijalni mehanički taster. U tom slučaju, prenos podataka (pozivi, poruke, internet) odgovaraće odabranoj SIM kartici. Dugim pritiskom na ovaj taster ulazite u „Manager SIM-card“ režim koji aktivira ili deaktivira SIM1/SIM2. Tu je takođe i specijalna karakteristika – „Accept incoming calls with a different SIM-card if you use data services“.

Tu je i mogućnost odabira mreže podataka. Prilikom odabira SIM2 na ekranu se pojavljuje reč „failure“. Očigledno je da SIM1 može biti aktivirana samo za mobilni internet. Detaljnija podešavanja dostupna su u okviru „Mobile Network“: pristupne tačke, operater, itd.

Kontakti su prikazani u vidu liste i nalaze se na SIM1 i SIM2. Kada kreirate novi kontakt možete odabrati lokaciju za skladištenje: u telefonu, kao Google kontakt, SIM1 ili SIM2. Za svaki kontakt dostupne su sledeće informacije:

  • Ime
  • Prezime
  • Telefon
  • E-mail
  • Grupa
  • Poštanska adresa
  • Posao i drugo

Unos brojeva za pozivanje vrši se putem mehaničke tastature, dok je sve ostalo isto kao i kod drugih uređaja koji nose oznaku TouchWIZ. U okviru „Settings“ – „Sound“ moguće je odabrati melodiju zvona za svaku od SIM kartica.

Poruke

Telefon poseudje smom jednu tastaturu: Keyboard Samsung. Tekst je za mene lično dosta sitan da bi se mogao ugodno čitati. Obzirom da se unos tkesta vrši preko mehaničke tastature to donekle poboljšava situaciju. Za razliku od modela Samsung Galaxy Y ako okrenete telefon na stranu i interfejs poruka se takođe rotira.

Web pretraživač

Standardni pregledač Web stranica. Njegovo korišćenje je nužno zlo obzirom da je dijagonala ekrana veoma mala, pa je sve to vrlo nezgodno.

Multimedija

Muzički plejer

Interfejs je sličan kao kod prethodnog modela. Podržani su sledeći audio formati: MP3 / AAC / AAC + / AMR / AMR-NB / eAAC +. Jačina zvuka zvučnika je slaba. Iz džepa nećete čuti zvuk, dok standardne melodije su prilično iskrivljenog zvuka. Kvalitet zvuka je dobar kada slušate preko slušalica, jačina je prosečna.

FM-radio

Za rad je neophodno priključivanje slušalica budući da imaju ulogu antene. Operativni opseg 87.5 – 108MHz, a tu je i podrška za RDS. Na ekranu se pojavljuje veliki broj trenutno dostupnih frekvencija, ispod se nalaze četiri polja koja prikazuju najčešće korišćene radio stanice.Osetljivost radija je dobra.

Video plejer

Uređaj poseduje veoma jednostavan plejer sa instaliranim kodecima koji podržava formate H2263/H264, MP4 i 3GP. Maksimalna rezolucija videa je 720x480 piksela, sa bitrate-om od 4000 kbps u formatu MP4. U okviru video plejera nema nikakvih podešavanja, samo klizač i Play/Pause taster. Ukoliko odaberete da koristite MX video plejer možete gledati AVI sadržaje rezolucije do 720x480, ali može doći do razmimoilaženja zvka i slike.

Zaključak

Kvalitet komunikacije nije zadovoljavajući. Vibracija je dovoljna jaka i sigurno ćete je osetiti u džepu jakne.

Uprkos činjenici da aparat nije posebno zanimljiv kada su u pitanju tehničke komponente, konkurencija ipak nije na ovom nivou: dve SIM kartice, Android i QWERTY tastatura.

Sigurno je da će ovaj model biti prihvaćen od strane velikog broja korisnika, naročito što će njegova cena nastaviti i dalje da pada.

Specifikacije:

  • Klasa: Smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 2.3.6
  • Mreža: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: Single Core, 832 MHz, Broadcom BCM21553
  • Memorija: 290 MB
  • Memorija za skladištenje podataka:: 180 MB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0 (A2DP), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 2.6' rezolucije 320 x 240 piksela
  • Kamera: 3.2MP bez autofokusa + 0.3MP kamera sa prednje strane, video se snima u QVGA
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM-radio
  • Baterija: ukloniva, Litium Ion (Li-Ion) 1300 mAh
  • Dimenzije: 110.8 x 63.5 x 11.9 mm
  • Težina: 112.3 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024